HÍREK

  2015-08-08 //

  Laci–Katka 3-2 (és még nincs vége!)

  Cseh László egyelőre őrzi „egyérmes” előnyét Hosszú Katinkával szemben, hiszen mindketten újfent dobogóra állhattak a kazanyi világbajnokságon. Az utolsóelőtti napon Cseh teljessé tette a kollekcióját, az arany és a bronz mellé egy ezüstöt szerzett 100 pillangón, míg Katinka harmadik lett 200 háton.

   

  Bár mindkét versenyzőnk a legjobb idővel jutott be, egyértelmű volt, a döntők más műfajt képviselnek, ott bármi megtörténhet. Katinka például a fordulóknál rendszeresen előbb bukkant fel vetélytársainál, ám aztán az úszósebesség a címvédő Missy Franklinnél és a világcsúcs-tartó Emily Seebohmnál valamelyest gyorsabbnak tűnt – végül ők ketten előzték versenyzőnket.

  A melegítőmedencénél az edző-férj, Shane azt elemezte, hogy egyértelműen versenyzésben kell még javulnia ezen a távon Katkának, mert ez a szám nem az időeredményekről szól, hanem arról, ki éri el előbb a falat. Ehhez meg kell találni a megfelelő taktikát, az ideális ritmusváltásokat, az elképzeléseket ugyanakkor kizárólag élesben lehet igazán tesztelni, hiszen nem mindegy, hogy többméteres előnnyel vezet valaki, vagy két világklasszis rivális között úszik, és az ő sebességük is hat a lélekre s ezáltal a testre is.

  Cseh László is becsülettel odatette magát, ismét megjavította az országos csúcsot – ám itt előjött az úszósport szépsége, amit mi most kissé bánatosan csodáltunk, úgymond: hiába győzöd le önmagad, ha van még valaki, aki nálad is gyorsabb. Laci is gratulált Chad Le Closnak, aki hatalmas egyéni és egyben Afrika-csúccsal (50.56) győzött, életében először érve célba 51 másodperc alatt.

  Kapás Boglárka a nyolcas pályára szorulva próbált helytállni 800 gyorson, ám túl későn kezdett gyorsítani, miután kint, a szélén egyáltalán nem látta a bentieket, és végül a 6. helyen zárt, önmaga számára csalódást keltő idővel.

  Csapatunk egyébként medencés úszásban 7 éremmel áll (plusz van még egy nyílt vízről), azaz már jóval túlteljesítettük a barcelonai termést (5 érem mindösszesen) – ám még hátravan a zárónap, és mindkét 400 méteres vegyesúszó számban reménykedhetünk valami fényesebb medáliában.

  Hosszú Katinka
  "Ez egy másik nap volt, egy másik verseny. Ezen a távon még tanulnom kell az igazi versenyzést - ebben eddig ötvenes medencében még nem volt igazán részem, kétszáz háton többnyire egyedül úsztam, igazi ellenfelek nélkül. Jó lett volna egyszer Missy vagy Emily ellen tesztelnem magam - mégiscsak a világbajnokról, illetve a világcsúcs-tartóról beszélünk. Úgy érzem, ma ebben maradtam alul. Amikor beértem, az volt bennem, de jó lenne még egyszer leúszni ezt a versenyt, mert nem éreztem úgy, hogy mindent kiadtam magamból. A második ötvenet például sokkal jobban megnyomhattam volna. De a bronzéremmel így is boldog vagyok, eddig hatodik hely volt a legjobb ezen a távon nagy versenyen, most léptem egy nagyot előre, és remélem, idővel meglesz az a rutinom itt is, ami megvan azoknak, akik már öt-tíz éve úsznak háton."

  Cseh László
  "Bár csúcsot úsztam, úgy érzem, még mindig van ebben a számban tartalék. A rajtomon javítani kell, messze nem én jövök fel elsőként a víz alól a tizenötös vonalnál, ettől függetlenül most az első ötven jó volt, a másodikon nem tudtam annyira erőteljesen húzni, mint szerettem volna. Talán azt mondhatom, hogy ez a száz még nincs úgy összerakva, most elsősorban a kétszáz volt fókuszban, Rióig sokat kell javulnom még, de fogok is. Chad ma nagyot úszott, óriási gratuláció neki, még az életben nem jött 51-en belül, látszik, hogy kőkeményen oda akarta tenni magát a kétszáz után, és ez most sikerült neki, nagyon nagy egyéni csúccsal nyert."

  És egy mondat Phelpsről:
  "Jó időket úszott, le a kalappal, de a világbajnokság most Kazanyban zajlik, itt kell elérni az eredményeket, ezekben az előfutamokban, elődöntőkben és döntőkben. A lényeg, Rióban csatázunk egy jót, ha minden igaz."

  Kapás Boglárka
  "Nem okolhatok senkit, a nyolcas pályán rettentő nehéz úszni, mert egyáltalán nem látom a többieket. A holland lányról úgy gondoltam, erős kezdő, ám féltávnál egy picit jobban körülnéztem, és láttam, nincs mögöttünk senki. Ezt nagyon bánom, mert pontosan tudom, hogy bennem volt a 8:18-as idő, amivel érmet lehetett nyerni, de ebben a számban tényleg nagyon fontos, hogy ne csak a saját érzékére hagyatkozzon az ember, hanem lássa a többieket is. Az 1500-on látszott, hogy rendben van a forma, a gyorsaság, csak hát az előfutam nem úgy sikerült, lekerültem a szélére, azaz ezt így csak magamnak köszönhetem."

  Plagányi Zsolt, Cseh Laci edzője:
  "Laci egyéni csúcsot úszott, nincs értelme arról beszélni, mit tudott volna jobban csinálni - ez mutatja, kiadta magából a maximumot. Négyszer javított az egyéni legjobbján itt a világbajnokságon, szerzett három érmet, úgy gondolom, csak elismerés illeti az eredményekért."

  Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője
  "Örüljünk ennek az éremnek. Életében először állt Katka dobogón hátúszásban világbajnokságon, ezért csakis elismerés illeti. Persze, úszhatott volna gyorsabban, én is ezt szerettem volna, ő is, de azt értsék meg: ez kétszáz méter hátúszás, ahol a verseny számít egyedül, az idő senkit sem érdekel. Rióban az időt fogják nézni, vagy a helyezést? Még kérdezni is felesleges. Ahhoz, hogy ebben a számban jobb legyen, sok-sok hasonló versenyre van szüksége, mert a hátúszás nem az a műfaj, amibe csak úgy belecsöppen az ember, és azonnal a legjobb lesz. Dolgozunk raja, nagyon keményen, hogy még jobb legyen, most itt tartunk, azaz szerintem ez az eredmény is mindent elismerést megérdemel."

   

   

  Fotók:Szaka József

   

   

   

   

   

  2015-08-08 //

  Egyeztetés a 2017-es budapesti vb jegyében

  Ma reggel a FINA hivatalos szállodájának 25. emeletén munkareggeli keretében találkozott Orbán Viktor miniszterelnök illetve Kósa Lajos és Gyárfás Tamás, a 2017-es budapesti vb szervező-bizottság elnöke dr. Julio C. Maglione FINA-elnökkel és Cornel Marculescu ügyvezető igazgatóval.

   

  A téma természetesen a budapesti világbajnokság volt. Elhangzott, az orosz szervezők magasra állították a mércét, de két év múlva mindenképpen hasonló színvonalú eseményt kívánunk rendezni Magyarországon.

   

  Fotó: Szaka József

   

  2015-08-06 //

  Szilágyi Lilána: az első vb-döntő öröme

  Bár nem teljesen úgy sikerült a verseny, ahogy szerette volna, a 200 pillangó mezőnyében 7. helyen végző Szilágyi Liliána mégis mosolyogva jött ki a medencéből, hiszen élete első világbajnokságán szerepelt a legjobbak között.

   

  Szilágyi Lilána célja az volt, hogy boldogan jöjjön ki a vízből, és ez végül is így történt, hiszen mosolyogva nyilatkozott a 200 pillangó döntője után. Igaz, az ideje sajnos gyengébb volt (2:07.76), mint a középdöntőben (ahonnan 3. idővel került be), igaz, a 2:07.05-tel is ugyanúgy 7. helyen végzett volna – a dobogóhoz 2:06.51 kellett, ami csupán hét századdal jobb, mint az az idő, amivel Lilu tavaly nyerte a nancsingi olimpiát.

  Gyurta Dániel óramű pontossággal szállította az előre eltervezett eredményeket: 2:09-es időt délelőtt, 2:08-ast délután, mindkét alkalommal 33 másodperccel kezdődő részidőket úszva a második, harmadik és negyedik ötvenen, csak a középdöntőben néhány tizeddel jobbat. A döntőre egyértelműen gyorsabbak lesznek az ötvenek, csupán az a kérdés, a többiek tudnak-e hasonlóan sebességet váltani – az mindenesetre egyáltalán nem izgatja Danit, hogy csupán harmadikként került a fináléba. Mint mondta, amiatt sem feszül, hogy történelmet írhat zsinórban negyedik aranyérmével: „két eset lehetséges: vagy háromszoros vagy négyszeres világbajnokként megyek innen haza.”

  Balog Gábornak kicsit betett az előző napi mix-vegyes váltó két száz méteres repesztése, még sohasem kellett a fő száma előtti napon ilyesmit csinálnia, alkalmasint ezért sem sikerült elérni azt, amiért jött, hogy döntőbe kerüljön 200 háton – 12-ként zárt a középdöntőben.

  Nyilatkozatok

  Szilágyi Liliána
  "Örülök, hogy életem első felnőtt világbajnokságán döntőt úszhattam, alapvetően boldog is vagyok, bár nem teljesen úgy sikerült az úszás, ahogy terveztem, mintha még maradt volna bennem, de nem úsztam igazán jó helyen. Nehéz ezt elmondani, miért éreztem picit demoralizálva magam, hogy a japán lány, aki végül megnyerte, ennyivel elment tőlem... Valahogy nem volt az bennem, hogy meg tudnék indulni, talán lassabban is kezdtem a szokásosnál - az az igazság, hogy a hét eleji betegség miatt még érzem, hogy nem vagyok a legjobb erőben, így kicsit nehéz volt két nap alatt harmadszor is jól leúszni a 200 pillét. Annak azért örülök, hogy mindháromszor 2:07-et tudtam jönni. Nagyon-nagyon sok tapasztalatot szereztem itt a vébén, nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy eljuthattam Kazanyba, és bekerülhettem a döntőbe."

  Gyurta Dániel
  "Minden úgy történt, ahogy elterveztük - láttam, hogy a japán srác nagyon megy, ami nem meglepő, hiszen ő a világranglista-vezető, az amerikai Cordest is figyeltem, azaz semmi különös nem történt. Talán egy picit erősebben kezdtem a tervezettnél, ezért is engedtem ki az utolsó ötvenen némiképp, hogy ne lőjek el mindent a döntő előtt. Bennem még maradt, az biztos, holnap kiderül, hogy a többiek mennyit tudnak még. Vagyunk öten, akik képesek lehetünk 2:07-es időre, hogy közöttünk mi lesz a sorrend, azt senki sem tudja megmondani. A mostani idők nem érdekesek, holnap új verseny lesz, csak a beszólítási sorrend miatt érdekesek. Most átbeszéljük az edzőimmel, mi legyen a követendő taktika, mire számíthatunk a többiektől, aztán csinálunk egy tervet, ami úgyis borulni fog verseny közben - de ebben épp ez a szép, hogy egy remek verseny lesz, nagyon jó, nagyon felkészült ellenfelekkel."

  Balog Gábor
  "Azért jöttem, hogy egyéni csúcsot ússzak, ez nem sikerült. A döntőhöz 1:56 vége is elég lett volna, mint a tavalyi Eb-n, ezt előre kiszámoltuk, de ez sem jött össze. Sajnos, az első száz után, ami teljesen rendben volt, a harmadikon már nem úgy ment, ahogy kellett volna. Megmondom őszintén, ilyen állapotban nem úsztam világversenyen, a tegnapi mix váltó azért picit kivett belőlem, izomlázzal még nem álltam oda a fő számomra. Ám úgy voltam vele, ha a kapitány úr bízik bennem, akkor nem mondhatok nemet, és végül is sikerült fináléba kerülnünk, ami nagy dolog. Most igyekszem összekapni magam, becsülettel leúszni az ötven hátat, aztán a srácokkal nekimenni a vegyesváltónak, jó volna, ha legalább ott meglenne megint a döntő."

   

  Fotó:Szaka József

   

   

  2015-08-05 //

  A nap hőse: Cseh László

  Az esti „Nap hőse” sajtótájékoztatóra Cseh Lászlót választotta ki a FINA – nem véletlenül. Kevesen gondolták volna, hogy tíz évvel első világbajnoki győzelme után ismét képes lesz csúcsra érni. Márpedig sikerült neki: 200 pillangón az olimpiai és világbajnok Chad Le Clost megelőzve lett aranyérmes. Hosszú Katinka majdnem elsírta magát a last call roomban Laci győzelmét látva – ezek után végzett 5. helyen 200 gyorson.

   

  Az ötven pillangó után Plagányi Zsolt sokat sejtetően mosolygott. „Kétszázon jó lesz. Nagyon jó” – mondta az edző, és Laci bronzérmet hozó ötvenes sebességét látva valóban úgy tűnt, sokadszor is új fejezetet tud kezdeni. „Laci hagyományosan lassú kezdő, Barcelonában a leglassabban kezdte az első ötvenet a kétszázas döntőben, ezt nem maradhatott így, mert utána már hiába kapaszkodott” – mondta a mester.

  Nos, Kazanyban teljesen másképp festett minden. Bár Le Clos megint nagyon bekezdett, ám nem tudta leszakítani Lacit – olyannyira, hogy féltávnál egyetlen század választotta el csupán őket. A harmadik ötvenen Cseh beleerősített (kicsit túl korán, lásd edzője lenti nyilatkozatát), a negyediken egyértelműen vezetett, ám a végén nagyon rámásztak a többiek – csakhogy Laciban volt még annyi erő, hogy megtartsa előnyét, és végül még egy picit javított előző napi eredményén (1:53.48).

  Hosszú Katinka első igazán komoly délutánja nem teljesen úgy sikerült, ahogy tervezte: negyedórán belül úszta le a 200 gyors döntőjét, majd jött a 200 pillangó – az első, egyébként rettenetesen kiélezett versenyben végül 5. lett (1:56.19), picit kapkodó úszással, míg pillangón nem tudta hozni a várt sebességet, és 13-ikként nem jutott a fináléba. Ott lesz viszont Szilágyi Liliána, aki remek úszással harmadik helyen kvalifikálta magát, ráadásul mestere, Turi György szerint az „utolsó nagy roham” a záró ötvenen még nem volt akkora, mint lehetne – a fináléban viszont ez sokat jelenthet.

  A nap zárásaként az alkalmi „vegyes-vegyes” váltó Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna összetételben végül 8. lett – tőlük a döntőbe jutás is nagyszerű tett volt a váratlanul nagy, 26 csapatos mezőnyben. „Elég hideg volt már a végén, ez picit zavart mindenkit – de úgy gondolom, ennél többet aligha várhattak tőlünk” – értékelt a „szóvivő”, Balog Gábor.

  Nyilatkozatok

  Cseh László

  „Hát, nem gondoltam volna januárban, arccal a harminc felé, hogy kétszáz pillangón leszek a világ legjobbja… Az azért bennem volt, hogy még egyszer meg akarom mutatni, ezért váltottam, ezért kezdtünk új módszerekkel edzeni. Megvan az eredménye. A mai úszás nem volt a legjobb, az utolsó húsz méteren már nagyon nem éreztem a karjaimat, ennek ellenére tudtam, akkor is végigcsinálom. Hogy sírtam-e utána? Majdnem. De csak majdnem – mert erős vagyok.”

  Szilágyi Liliána
  "Nagyon örülök, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, jól sikerült az úszás, és még egy pici van is bennem. Az éremre, helyezésre nem gondolok, nekem az a legfontosabb, hogy boldogan jöjjek ki a medencéből. Ahogy ma, úgy holnap is, hogy élvezzem a versenyt, mert óriási élmény egy ilyen arénában úszni."

  Hosszú Katinka
  "Szeretném Lacira fogni, hogy így sikerült a kétszáz gyors, mert a last call roomban néztem a döntőjét, és majdnem elbőgtem magam örömömben... Nincs még egy olyan úszó, aki ennyire megérdemelte, hogy megint aranyérmes legyen. Utána jöttem én, és amit el lehetett rontani a kétszáz gyorson, azt mindent elrontottam. Nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ezek után a kétszáz pillangó sem ment úgy - de hogy őszinte legyek, ezt most már nem is bánom annyira. Még két nagyon komoly számom van, a kétszáz hát és a négyszáz vegyes, talán jól is jön, hogy holnap adott esetben pihenhetek, de ezt még megbeszélem Shane-nel."

  Plagányi Zsolt:
  "Laci picit hamarabb indított, mint kellene, emiatt nem volt annyira éles a hajrá. De nem csodálom, ez a döntő, érezte, hogy megy neki, ez picit elvitte. Ennek ellenére az utolsó métereken megcsinálta azt a három tempót, amit egész idő alatt gyakoroltunk, és ez is nagyon kellett ahhoz, hogy végül győzött. Hogy mindegy, hányadik helyen áll, mennyivel vezet vagy van lemaradva, annak a három tempónak úgy kell mennie, ahogy elterveztük - mert ezt az olimpián is így kell majd csinálnia. Nagyon nehéz utat jártunk be, őt mindenki elkönyvelte úgy, hogy itt van az az úszó, aki örök második-harmadik. Hát nem, Cseh László olyan úszó, aki első, aki képes győzni. Fél évig dolgozunk azon, hogy ez teljesen beléivódjon. És ma minden visszaigazolódott."

   

  Fotó: Szaka József

   

   

   

   

  2015-08-04 //

  Kapás Bogi szuperbronza

  Egészen félelmetes hajrával lett önmagát is meglepve bronzérmes Kapás Boglárka női 1500 gyorson – nem csoda, hogy a medencéből kijőve örömében picit sírdogálni kezdett. Cseh László fénykorára emlékeztető módon és időeredménnyel első helyen döntős 200 pillangón, míg Hosszú Katinka negyedikként jutott be a női 200 gyors rettenetesen sűrű fináléjába.

   

  Kapás Boglárka a hatodik legjobb idővel kvalifikálta magát hétfőn az 1500 gyors másnapi fináléjára, és alapvetően egy célja volt: 16 perc alá vinni az országos csúcsot, azaz jobb időt úszni, mint egy nappal korábban (Barcelonában délelőtt úszta máig legjobb idejét, 16:02-vel, másnap néggyel gyengébbet jött). Nos, a célt elérte – sőt, valami egészen elképesztő módon teljesítette túl. A 15:47.09-es idő elképesztő országos csúcs, ráadásul a táv első felében hatodikként, 1100 után negyedikként tempózó Bogi ráérzett, hogy a dán Lotte Friis egyre jobban besavasodik, így az utolsó százon egyre közelebb ért hozzá, majd az utolsó ötvenen faképnél hagyta vetélytársát – csak ezen a hosszon 2.5 másodpercet hozott rajta.

  A bronzérem megszerzésének élménye aztán rá is omlott azonmód, a medencéből kijőve menthetetlenül eltörött a mécses, így a mixed zóna bejáratánál Lotte Friis próbálta vigasztalni az örömkönnyekben fürdő magyar klasszist...

  A középdöntőkben is fenomenálisat alakítottak a mieink. Cseh László a reggeli előfutam után délután is repesztett egy 1:53-as időt – erre rajta kívül senki sem volt képest, még a szám olimpiai és világbajnoki címvédője, Chad Le Clos sem, aki egy másodperccel ért el gyengébb időt Lacinál. Igaz, a dél-afrikai a 200 gyors döntőjében is indult előtte, azaz szerda este garantáltan frissebb lesz, Cseh azonban egészen elképesztő formába lendült így, arccal a 30. születésnapja felé, hiszen hét évvel a pekingi játékok után sikerült ismét 1:54-en belülre kerülnie (a döntőben ezüstöt érő Európa-csúcsához – 1:52.70 – közelít egyébként igen erősen).

  Hosszú Katinka az előző napi óriási produkció után, kevésbé kipihenten, rövid alvás után jutott el két lépésben a 200 gyors döntőjéig, a negyedik idővel finalista, ám ez ebben a mezőnyben tényleg semmit nem jelent: az első és az utolsó között 72 század a különbség, azaz frenetikus izgalmakra van kilátás.

  Kapás Boglárka:

  "Ez olyan hihetetlen... Úsztam, ahogy tudtam, közben éreztem, hogy a harmadik-negyedik helyen haladok, mert azt láttam, hogy többen is mögöttem vannak. Az utolsó ötvenen már fájt mindenem, viszont azt is láttam, hogy Lotte teljesen lelassult, ő meg azt látta, hogy jövök, és ilyenkor az üldözőnek sokkal könnyebb, mint az üldözöttnek. Még el sem hiszem, ami itt most történt velem. Talán majd két-három nap múlva... A gondolataim még le vannak maradva most az érzelmek mögött... Csodálatos, hogy ilyen mezőnyben érmet tudtam szerezni. Ezek után a nyolcszázra is úgy állok oda, hogy bármi lehet."

  Cseh László:
  "Nagyon örülök, hogy ma kétszer is olyan időre voltam képes, amire évek óta nem. Nagyon élveztem az úszást, úgy éreztem, jól ment - aztán most még átvesszük az edzőmmel, min kell esetleg még javítani, netán változtatni. Az biztos, hogy holnap, aki nyerni akar, annak egyéni csúcsot kell úsznia - a legjobbunk nagyjából ugyanott van Chaddel (Le Clos), azaz izgalmas verseny lesz. Mondjuk ki, győzelmi esélyeim vannak, de ehhez nagyon nagyot kell úsznom."

  Hosszú Katinka
  "Na, ez most fájt egy picit. Itt érződött, hogy nem igazán tudtan kipihenni magam az éjszaka, és a fáradtság miatt kicsit el is kapkodtam a végét. De az már most látszik, hogy ez nagyon izgalmas döntő lesz, már előre élvezem!"

  Fotók:Szaka József

   

  2015-08-03 //

  Katinka megdöntötte a megdönthetetlent

  Hosszú Katinka megvédte címét 200 vegyesen, mégpedig igen emlékezetes módon: életében először ötvenes medencében is világrekordot úszott (2:06.12). Ariana Kukors 2009-es, cápadresszben úszott, sokak által megdöntethetetlennek vélt csúcsát adta át a múltnak. A nap másik hőse Cseh László, aki szintén csúcsot állított fel: a világ úszósportjának történetében elsőként nyert érmet hét világbajnokságon!

   

  Hosszú Katinka egyre közelebb került a cápadresszes csúcsok egyik „ledurvábbikához”, Ariana Kukors 2:06.15-ös római idejéhez: vasárnap délután már csupán hét tizedre volt tőle. Ám hogy hogy milyen nehéz volt megverni a „piros vonalat”, az végül is kiderült a döntőben: óriási fölénnyel győzött, és végül 3 századdal tudta megjavítani a csúcsot.

  "Délután egy pillanatot sem aludtam, mert csak a versenyre koncentráltam. Nem akartam magam beleélni a világcsúcs-döntésbe, nehogy ez túlzottan elvigye a gondolataimat. Azt persze sejtettem, hogy nyerek, de ebbe sem akartam túlzottan belelovalni magam, mert ez mégiscsak egy világbajnoki döntő. Magára az úszásra egyáltalán nem emlékszem - ami egyértelműen mutatja, hogy ez jó volt, mert ez akkor van, amikor tényleg ki tudod zárni a külvilágot teljesen és tényleg kiadsz mindent magadból. Az utolsó húsz-huszonöt méter van meg, mert akkor kezdett nagyon fájni mindenem, de a lényeg, hogy azért csak jött a fal.

  Számomra a világcsúcs a csúcs. Az, hogy nálam gyorsabban senki sem úszott még az adott távon. Ez többet jelent az aranyérmeknél is. Rövidpályás már úsztam, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent ez különösen sokat - ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha, vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült."

  Hetedik világbajnokságáról sem megy haza üres kézzel Cseh László, ami történelmi teljesítmény: ilyenre még soha, senki nem volt képes az úszósport történetétben. Ez volt a 10. érme, amivel az európaiak közül beérte Pieter van den Hoogenbandot, és már csak Alexander Popov (11) és Michael Gross (13) áll előtte. Ráadásul egyértelmű, hogy a magyar világklasszis úgymond csak „előkarácsonyozott”, hiszen 50 pillangón egyáltalán nem volt tervbe véve a dobogó. Mégis ott állt a harmadik fokán (holtversenyben a lengyek Czerniakkal), miután a versenyt a franciák torpedója, Florent Manaudou nyerte. Ha Lacinak hasonlóan jól kijön a fal, mint egy napja, akkor második is lehetett volna 23.06-os idejével – de így, a 23.15-tel megszerzett bronzra sem panaszkodott.

  “Úsztam én már ezerféle számot, de igazából a mai napig nem tudom, hogyan kell egy jó ötvenes sprintet leúszni, mert ez annyira távol áll tőlem. A rajtom állítólag megint a leglassabb volt, bár szerintem még mindig jobb, mint a tegnapi – és szerintem a fal sem jött ki olyan jól, nagyjából ennek tudható be, miért nem sikerült jobbat úsznom, netán 23 alá mennem, amit egyébként szerettem volna. Ez az egész egy kirándulás volt, ami persze igen jól sikerült. Az éremnek nagyon örülök, de annak még jobban, hogy megkaptam a visszaigazolást: jó formában vagyok, megvan a sebességem, az pedig a kétszázon sem árt, ha az ember azért tud haladni.”

  Fotó: Szaka József

   

   

  2015-08-02 //

  2 döntő, Európa és országos csúcs a délelőtt mérlege

  Kapás Bogi és Bernek Péter 5. illetve 7. idővel döntős 400 m gyorson, Hosszú Katinka bődületes Európa-csúcsot repeesztett 200 m vegyesen, Cseh Laci pedig 50 pillangón úszott új országos csúcsot.

   

  Az első úszó délelőtt rövid versenyzői véleményei:

  Kapás Bogi 5. idővel döntős 400 m gyorson:
  „Meglepődtem, hogy 4:06-tal ötödik helyen tudtam bejönni, azt gondoltam, ilyen idővel esetleg be lehet kerülni – de egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. Ennél még tudok többet, remélem, ez délután ki is jön. Egyébként kicsit furák a körülmények, most az uszodában hűvösebb van, a víz viszont nagyon meleg - ami a hosszabb távon indulóknak nem feltétlenül a legjobb, de nem panaszkodom, hiszen mindenkinek ugyanazok a körülmények."

  Bernek Péter, aki 7. helyen jutott a 400 gyors döntőjébe:
  "Miután még kétszázötvennél sem jött senki velem, gondoltam, picit visszaveszek. Azt hittem, a két ausztrál, akiknek 3:42-es idejük van, azért csak jönnek egy 3:45-ös időt reggel, még szerencse, hogy nem vártam rájuk, különben lehet, hogy én is lemaradok a döntőről... Ennél menni fog több is, de azért három másodpercet szerintem nem tudok javulni, maradjunk szerények, 3:44-re tartom képesnek magam, azzal szerintem nehéz lesz dobogóra állni, de a negyedik helyre jó lehetek. Persze, mindent bele fogok adni, aztán majd meglátjuk."

  Cseh László országos csúccsal, másodikként középdöntős 50 pillangón:
  "Ha valaki azzal jön nekem, hogy másodikként megyek tovább ebben a számban, azt körberöhögöm. Meglepően jól ment, jól is esett, különösen örülök az országos csúcsnak - de azért maradjunk a földön, nem ez a fő számom, délután azért mindenki gyorsabb lesz, ettől függetlenül kezdésnek egészen pofás volt, úgy gondolom."

  Hosszú Katinka, bődületes, 200 m vegyesen úszott Európa-csúcsa után:
  "Nagyon boldog vagyok, 2009 óta üldözöm ezt az időt, amit még cápradresszben úsztam, és most végre sikerült megjavítanom. Egyébként egyáltalán nem éreztem, hogy túl gyorsan úsznék, azt hittem, ez egy 2:10 körüli idő lesz... Szóval, maradt még bennem bőven, de nem akarom a maximumot adni még az elődöntőben délután, majd a döntőben akarok igazán gyorsan menni."

  Jakabos Zsuzsanna, aki 9. idővel jutott tovább 200 vegyesen:
  "Jól ment az úszás, könnyűnek éreztem, elégedett vagyok - az idő is rendben van, tovább is jutottam, készülök a középdöntőre."

  Gyurta Dániel, miután nem jutott tovább 100 mellen:
  "Úgy éreztem, kicsit lassabban kezdtem ahhoz képest, ahogy kellett volna. Ez csak azért bánt, mert még egyszer szívesen úsztam volna, hogy lássam, igazán mire vagyok képes. Sajnos, túlságosan Christian Sprengerre figyeltem, azt hittem, gyorsabban megy ő is, végül is specialista ebben a számban, de kiderült, a mi futamunk volt a három utolsó közül a leglassabb. Most még elemezzünk az edzőimmel, mi lehetett a probléma, de egyébként nincs semmi vész, a 200-as ellenfeleim közül alig indultak, azaz a maiból nem kell messzemenő következtetéseket levonni, csütörtök-pénteken jön az, ami igazán fontos."

  Verrasztó Evelyn a 100 pille után (amelyen 59.09-cel 25. lett): "Sajnálom, azt gondoltam, ennél azért jobb időre leszek képes. Ez most nem reggel vagy nem reggel, tudok délelőtt is jól úszni, de ez most valamiért nem ment."

  Folytatás délután

   

  Fotók: Kovács Anikó, Szaka József

   

   

   

  2015-08-02 //

  Katinka: egy nap, két Európa-csúcs

  Hosszú Katinka két Európa-csúcsa volt a nyitónap fénypontja az úszóviadalon a kazanyi világbajnokságon: 200 vegyesen toronymagasan a legjobb idővel döntős. Szintén finalista Cseh László, 50 pillangón, országos csúcsokat döntögetve – 400 gyorson Bernek Péter 5., Kapás Boglárka 8. helyen zárt.

   

  Az első úszónapon a 400 gyorson indulóktól leginkább jó helyezéseket reméltünk, az ugyanis sejthető volt, hogy Bernek Péter még nincs kész hasonló robbantásra ezen a vb-n, mint amit láttunk tőle a dohai rövidpályás viadalon. Bár délelőtt is biztatóan úszott, délután nem tudta a „beígért” lefaragást megcsinálni, csupán néhány tizeddel ment jobbat, a 3:44-es idő még messze volt (3:46.29), a jobb helyezéshez, netán dobogóhoz az kellett volna – így maradt az ötödik hely.

  Kapás Boglárka ötödik idővel lett finalista 400 gyorson, ám délután gyengébb időt jött – igaz, neki a 800 és az 1500 a fő száma –, így végül 8. lett (4:08.22).

  Annál jobban kijött a lépés Hosszú Katinkának, aki egészen elképesztő sebességre pörgött fel rögtön a délelőtti előfutamban 200 vegyesen, és egy svunggal megdöntötte saját, 2009-ben felállított, cápadresszes Európa-csúcsát. Délután pedig még faragott is belőle, immár 2:07 alatt van (2:06.84), és már elérhető közelségben van a világrekord. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna délelőtt egészen biztatóan úszott, délután azonban nem tudott 2:10-es időt, bár szerette volna (2:11.91) – azzal bent lett volna a döntőben, így 12. lett.

  Cseh László tán önmagát is meglepve kezdett egészen parádésan 50 pillangón – bár a sprinttáv egyáltalán nem az ő száma, egyre csak bámultunk, hogy délelőtt második, délután harmadik legjobb idővel repült tovább, mindkétszer megdöntve az országos csúcsot (23.06 másodjára). Érdekesség, hogy Cseh egyéni legjobbja pillangón immár sokkal jobb, mint az 50 gyorson, Győrött nyáron elért ideje (23.32)!

  Délelőtt még Verrasztó Evelyn (100 pillangó) és Gyurta Dániel (100 mell) próbálkozott, ám egyikük sem középdöntőzhetett – Dani elmondta, kicsit lassabb volt a vártnál, de pánikra semmi ok, a 200-ra rendben lesz minden –, míg Szilágyi Liliánának hasmenése miatt sajnos ki kellett hagynia ezt a napot.

  Folytatás hétfőn – vérmes és érmes reményekkel!

   

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka:

  "Jobban sikerültek a fordulók, jobban össze volt rakva az úszás, mint reggel, és a sebesség is megfelelt így az elődöntőre. Az az igazság, hogyha valaki azt mondja, 2:08 környékén úszom az első nap, azt aláírtam volna. De hogy már 2:06-os időnél tartok, ez tényleg remek, és persze mutatja, hogy jól sikerült a felkészülésem. Tudom, hogy mindenki azt mondja, két másodperccel gyorsabb vagyok mindenkinél, ez tuti meglesz, de én másként látom ezt. Holnap döntő lesz, ahol mindenki belead mindent, azaz nekem is nagyon-nagyon kell koncentrálnom."

  Cseh László:

  "Számomra ez még mindig nem több, mint bemelegítés, nem is tekintek úgy rá, hogy jaj, mi lesz holnap. Annak örülök, hogy megvan a sebességem, ez azért sokat ígérő a következő napokra - ám ezen túlmenően nem izgat túlságosan az ötven. Azt azért remélem, be tudok menni 23 másodperc alá, aztán meglátjuk, mire lesz elég. Tudom, hogy nem vagyok egy rajtfenomén, de már nem is leszek, a táv második felében vagyok jobb itt is, mint általában."

  Bernek Péter:

  "Ennél azért jobb időt terveztem, bár sokkal jobbal sem biztos, hogy előrébb kerülök, mert előttem volt egy nagyobb lyuk az időben - viszont még szoknom kell a négyszázat nagymedencében. Igazából ez a harmadik komolyabb versenyem, kell még a tapasztalat, de jövőre ez már jól fog menni, az Eb-n is, meg reményeim szerint az olimpián is. Igazán az a gáz, hogy így biztos buktam a fogadást Kapás Bogival szemben, mert az időink közti különbségen nem tudtam csökkenteni... Talán dupla-vagy-semmi alapon visszanyerem 800-on és 1500-on."

  Kapás Boglárka:

  "Nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna - az az igazság, hogy kétszáznál úgy éreztem, teljesen elfogytam, a lábaim helyén csak a fájdalmat éreztem, és ilyen még soha nem fordult velem elő egy ilyen versenyen. Az edzőmmel most majd átbeszéljük, mi nem stimmelt, de az biztos, hogy még gyakorolni kell ezt a délelőtt-délutáni négyszázakat - a nyolcszáz és az ezerötszáz, a két fő számom ennél biztos jobban sikerül."

  Jakabos Zsuzsanna:

  "Azt hittem, jobb lesz. Legalább egy másodperccel, akkor a döntő is meglehetett volna. Pedig még jobban is éreztem az úszást, mint reggel - egy picit most csalódott vagyok."

  Fotó: Kovács Anikó

   

   

  2015-08-01 //

  Olasz Anna ezüstérmes!

  Megvan a magyar küldöttség első érme a 16. FINA-világbajnokságon, Kazanyban: Olasz Anna a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében lett második, a brazil Ana Marcela Cunha mögött. Úgy fest, a leghosszabb táv áll igazán testhez a magyaroknak, hiszen 1994-ben Kovács Rita (ezüst), 2011-ben pedig Gercsák Csaba (bronz) szintén 25 kilométeren lett dobogós.

   

   

  Ahogy lenni szokott, bár a lányok negyedórával a fiúk után indultak a 10 körös viadalon, féltáv után nem sokkal a férfiak utolérték őket. Olasz Annáék csak erre vártak: elkezdtek együtt úszni az erősebb nem élmezőnyével. És csaknem 10 kilométeren keresztül, a hatodik és a kilencedik kör között végig együtt mentek velük – ez a tempó teljesen szétbontotta a női mezőnyt, egy ideig hárman, a vége felé már csak ketten bírták tartani a tempót, a két Anna, Cunha és Olasz.

  Az utolsó egy kilométerre fordulva még egymás mellett haladtak, ám a tavaly az év legjobbjának választott, többszörös Világkupa-győztes brazil hajráját már nem bírta követni Anna, az ezüstérme azonban egy pillanatig nem forgott veszélyben.

  „Sokat kivett belőlünk, amikor a fiúkkal együtt mentünk, az utolsó kör már rettenetesen hosszúnak tűnt, azt hittem, sosem lesz vége – mondta a versenyt követően Anna. – Nagyon akartam ezt az érmet, egyrészt, hogy legyen valami kárpótlás a tíz kilométer után, másrészt mégiscsak nagy dolog a magyar csapatból elsőként a dobogóra állni. Most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Ez volt életem második 25 kilométeres versenye, és megint sikerült ezüstérmet nyernem – bár ez sokkal keményebb volt, mint az Európa-bajnokság. Most elmegyek, még úszom egyet a kanadai Világkupán, aztán kis pihenés után elkezdem a készülést az őszi versenyekre, ismét Amerikában.”

  „Ebből látszik, mennyit jelent, hogy Anna egész évben fiúkkal úszik: az biztos volt, hogy tudja velük tartani a lépést – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány, aki Olasz edzője is. – Egészen elképesztő egyébként, hogy milyen sebességet mentek Cunhával, 1:15-ös százakat úsztak gyakorlatilag öt órán keresztül.”

  A hősök viadalán a két ifjú magyar induló is becsülettel végig ment. Székelyi Dániel a férfiak között a 20. helyen végzett: „Nagyon örülök, hogy idén másodszor is sikerült végigúszni ezt a távot. Nem is a vége volt a legkeményebb, hanem úgy 15 és 22 kilométer között, akkortájt jött egy nagyon durva holtpont, többször is azon voltam, most befejezem, de valahogy sikerült mindig túltennem magam ezen, és végül végigmentem a pályán. Húszba akartam kerülni, ez sikerült, azt gondoltam, többel maradok el a győztes mögött, azaz még elégedett is lehetek. Húszéves vagyok, be kell érnem, és az itt szerzett tapasztalatok rengeteget lendítenek a fejlődésemen.”

  Junior világbajnokunk, Kiss Nikoletta életében először ment végig ezen a távon, és végül a 14. helyen ért célba, igaz, a célbaérést követően először csak annyit mondott, hogy „na, ezt soha többé” – később azonban őt is elöntötték a pozitívabb érzések, elvégre mégiscsak kiállta a próbát.

  A férfiaknál egyébként az olasz Simone Ruffini végzett az élen az amerikai Axel Meyer előtt, majd a dobogó tetején állva, a himnuszt követően egy hatalmas papírlapot mutatott fel, amelyen megkérte a talján nyíltvízi csapat kiválóságának, Aurore Ponselének a kezét, aki a hírek szerint igent mondott, ami hatévi együttélés után cseppet sem csodálható.

  És ha már itt tartunk: immár az is kiderült, hogy Olasz Anna életében is megjelent a nagy Ő – a medencéből kijőve az első csók az amerikai egyetemen megismert kedvesnek, a litvánok kiváló pillangóúszójának, Tadas Duskinasnak jutott.

  Fotó: Kovács Anikó

   

   

   

  2015-07-30 //

  EYOF -Tbiliszi

  A magyar úszó küldöttség 2 nap után 4 arany-, 2 ezüst-, és 4 bronzéremet szerzett az Európai Ifjúsági Játékokon

   

  A Kőbánya SC ifjú titánja Késly Ajna triplázott. Megnyerte a 200 pillangót, 400 és 800 gyorsot. Éremkollekcióját megfejete még egy 100 m gyorson szerzett ezüstéremmel. Negyedik aranyérmünket Gyurinovics Fanni szerezte 200 m vegyesen.
  Barócsai Petra egy remek ezüstéremnek örülhetett 800 m gyorson.

  Az erősebbik nem ezúttal bronzéremeket szerzett, köztük is kiemelkedik Márton Richárd, aki a 200 és 400 gyorson szerzett bronzérme mellett a
  4x100 m férfi gyorsváltó tagjaként is zsebre tehetett egy, Barta Márton, Végh István és Holló Balázs társáságában. Végh István jóvoltából a kalsszikus sprinttávon is  van egy bronzunk.

  És még nincs vége.

  Hajrá fiatalok!

  Fotó:MOB