HÍREK

  2015-08-26 //

  Sós Dániel szédületes hajrával ezüstérmes!

  Megvan a magyar csapat első érme a szingapúri junior úszó világbajnokságon: Sós Dániel lett második 200 vegyesen. A 15 éves Juhász Janka nem kis bravúrral 6. lett 800 gyorson, és a szintén 2000-es születésű Bonecz Boglárka is megállta a helyét, 200 pillangón végzett nyolcadikként a nála két évvel idősebbek között.

   

  Féltávnál még csupán nyolcadik volt Sós Dániel 200 vegyesen, a legvégén a falnál viszont már harmadik – a dobogóra pedig másodikként állhatott fel, miután az előtte végző spanyol vetélytársat egy szabálytalan forduló miatt kizárták a bírók. A magyar vegyesúszó-hagyományok igencsak méltó folytatásaként Dani erejét remekül beosztva ért fel a dobogóra – egyszersmind a családi hagyományokat is ápolva, hiszen édesapja, Sós Csaba (a TF úszótanszékének vezetője, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke) annak idején a Széchy-tanítványok első generációjához tartozott.

  Az ifjú Sós óriásit lépett előre: a júniusi, bakui Európa Játékokon még csupán negyedikként ért célba ugyanezen a távon, 2:02.76-tal, amiből csaknem egy teljes másodpercet tudott lefaragni a szingapúri döntőben (2:01.78). Ennél csak az ausztrál Clyde Lewis tudott jobbat, aki éppenséggel egy évvel idősebb a 17 esztendős magyarnál (ami ezen a szinten nem kis előny).

  Dani lenyűgöző szerénységgel nyilatkozott a finálét követően: „Nem gondoltam rá, hogy ez összejöhet. Az edzők azt mondták, bronzérmet kéne nyernem, ha ki tudom javítani a hibákat a fordulóimban, amik reggel azért megvoltak – arra azonban nem számítottam, hogy ennyire jó lesz. Nekem egyébként mindig az egyéni csúcs a legfontosabb. Hogy az mire elég, mindegy, ha jövök két percet és hetedik vagyok, annak is örülök. Most egyébként viszonylag könnyebb volt a mezőny, mint két éve, azaz én a szerencsének tulajdonítom ezt a második helyet, az időm miatt ugyanakkor nagyon boldog vagyok.”

  Sós „Jr.” igencsak kitűnt a mezőnyből, ugyanis messze ő hasonlított a legjobban a „nagyokra”, avagy bámulatos vízalatti fordulókat produkált, melyek jelentős mértékben hozzájárultak az éremszerzéshez. „Két éve gyakorlom ezeket a fordulókat, egyik nagy példaképem Ryan Lochte, szeretnék egyszer úgy kidelfinezni a víz alatt, mint ő, és azért látszik, hogy két év munkája nem tűnt el nyomtalanul. Örülök, hogy a víz alatti rész jól sikerült, mert aki csak elrúgja magát a faltól, azt könnyen utol lehet ezzel érni.”

  Az esti döntőkben a 15 esztendős Bonecz Boglárka is érdekelt volt, aki a fináléba jutással már teljesítette a szakvezetők által kiszabott feladatot 200 pillangón, és végül a mezőny legfiatalabbjaként nyolcadikként zárt (2:12.11) a nála két évvel idősebbek között.

  Másik 15 esztendős reménységünk, Juhász Janka még ennél is nagyobbat alakított: nevezési ideje miatt a délelőtti lassabb futamokba sorolták 800 gyorson, itt ő lett a leggyorsabb, és miután délután hárman is gyengébbet úsztak nála, nem kis bravúrral a 6. helyen végzett (8:40.07 – és már alig várja az 1500 gyorsot). Ugyanebben a számban Novoszáth Melinda legjobbjától elmaradva a 17. helyen zárt (8:50.77) ­– ő egyébként délelőtt még 200 pillangón is indult, ahol a 9. helyen végzett, azaz épp lemaradt a fináléról.

  Szintén csikorgatta picit a fogát Molnár Flóra, aki hasonló módon kilencedikként zárt a 100 gyors elődöntőjében (55.55) – csupán 8 századdal kellett volna gyorsabban beérnie... Böszörményi Bettina itt picit messzebb volt, ő 14. lett (56.26).

   

  Fotó:A. Masini/Deepbluemedia

   

   

   

   

   

   

  2015-08-25 //

  Négy századon múlt a döntő

  A szingapúri junior világbajnokságon nyitónapjának délelőttjén Szokol Szonjának sikerült továbbjutnia az előfutamokból: 32.40 másodperces idővel, nyolcadikként kvalifikálta magát 50 mellen a középfutamba. Délután aztán igazán kevésen múlt, hogy nem ment el a fináléig: bár idején javított (32.30), végül 10. lett, csupán 4 századdal maradva le a nyolcadiktól.

   

  „Bár egyáltalán nem ez a fő számom, azért most picit bánt, hogy csak ennyin múlott. Szerettem volna döntőt úszni” – mondta kissé fancsali arccal a futam után.

  A többieknek – igaz, egyikük sem a fő számában úszott – nem sikerült a továbblépés: Rasovszky Kristóf 23. lett 400 gyorson (3:58.96-tal – 3:54.39 kellett a döntőhöz), Szucsik Bence 100 háton 27 századra volt a középdöntőtől (56.30-cal 18.), Böszörményi Bettina 100 háton végzett a 22. helyen (1:04.41). Bonecz Boglárka a 200 pillangóra koncentrál, s hogy ne akkor ússzon először, ezért a 400 vegyesen pillangózott egy jót, aztán levezetett, ezért lett csupán 32. (5:07.91).

  Folytatás szerdán, amikor úszóink már olyan számokban úsznak, ahol jó eséllyel kivághatják a rezet: Boglárka például a már említett 200 pillangón, Sós Dániel 200 vegyesen és Juhász Janka 800 gyorson.

   

  Fotó: Deepbluemedia/Andrea Masini

   

   

   

  2015-08-23 //

  Sajtótájékoztató a kazanyi hősökkel, már 2017 jegyében

  A 2015-ös világbajnokság hőseinek főszereplésével, illetve a Kazanyban szerzett, és a 2017-es vb-rendezés kapcsán hasznosítható tapasztalatokról tartott sajtótájékoztatót a Magyar Úszó Szövetség, melyen részt vett a szervező-bizottság két vezetője, Kósa Lajos és Gyárfás Tamás is.

   

  Két év múlva Budapest családias hangulatú, barátságos vizes világbajnokságot szeretne rendezni Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke szerint. Kósa Lajos elmondta, a másfél hete véget érő kazanyi vb-n az oroszok az ország erejét és nagyságát mutatták meg, Magyarországnak egészen más típusú üzenetet kell megfogalmaznia.

  „Nekünk a saját arculatunkra kell formálnunk a budapesti eseményt. Barátságos, családias hangulatú világbajnokságot kell rendeznünk, amely azt mutatja meg, hogy az úszás nemcsak az eredményekről szól, hanem az élet mindennapi részét képezi” – mondta.

  A 2017-es vizes vb-vel kapcsolatban megjegyezte: hazai környezetben várhatóan mindkét vízilabda-válogatottal szemben magasabbak lesznek az elvárások, továbbá keresik azt, aki az óriás-toronyugrásban egyáltalán vállalkozna arra, hogy 27 méterről a mélybe vesse magát.

  Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke gratulált a magyar úszók kazanyi világklasszis teljesítményéhez, mint mondta, minden várakozást felülmúlt a mieink szereplése, ugyanakkor a csapat erejét mutatja, hogy még így is számos éremszerzési lehetőség maradt kiaknázatlanul. Mint mondta, nagyon fontos, hogy az úszók sikere továbbra is fókuszban tartja a 2017-es eseményt, elvégre a többi szakág most nem tudott annyira kiemelkedő eredményeket produkálni.

  A 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodó, illetve 200 méter háton harmadik Hosszú Katinka elmondta, szinte még most sem fogta fel igazán, hogy a rövidebb vegyestávon világcsúccsal nyert. Ahogyan az immáron ötszörös világbajnok, Darnyi Tamást megelőzve a vb-k történetének legeredményesebb magyar úszója fogalmazott, nem gondolta, hogy már idén megússza ezt az időt, sőt, azt hitte, elsőként a 400 méter rekordját adja majd át a múltnak.

  Hosszú másfél héttel ezelőtt, a kazanyi vb vasárnapi záró napján nyert a hosszabbik távon, s szinte azonnal utazott tovább a világkupa első, moszkvai állomására, ahol négy számban diadalmaskodott, csakúgy, mint az azt követő, a franciaországi Chartres-ban rendezett másodikon.

  „A vb után ezt a két világkupaversenyt kicsit büntetésnek éreztem, és úgy láttam, mindenki más is így érezte. Ennek ellenére sikerült egész jó időket úsznom, ráadásul jó, hogy így az olimpiai előtt végig nagymedencés versenyeken készülhetünk” – mondta a 26 éves Hosszú, aki Kazanyban a 200 méter hát elődöntőjében Egerszegi Krisztina 24 éves országos csúcsát adta át a múltnak.

  Hosszú edzője és férje, Shane Tusup megjegyezte, természetesen elégedett volt a kazanyi eredményekkel, de mindig van miben fejlődni, és ha úgy fejeznének be egy versenyt, hogy már nincsenek vágyaik, akkor abba kellene hagyni a sportot.

  A tatár főváros másik magyar hőse Cseh László volt, aki pillangón 200 méteren arany-, 100-on ezüst-, 50-en pedig bronzérmet nyert. A 29 éves úszó elmondta, örül annak, hogy meg tudta mutatni, januári edzőváltása jó döntés volt, és van még benne energia. Hozzátette, az az álma, hogy Rióban olimpiai aranyérmet nyerjen, ez a mostani sikerrel elérhetőbbnek tűnik, ugyanakkor jól tudja, hogy az ötkarikás játékokon is kemény ellenfelekkel kell majd megküzdenie.

  A 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó Dávid reméli, hogy jó sorozata nem szakad meg. „Egy Európa-bajnoki arany után most szereztem egy világbajnoki ezüstöt, ráadásul az egyéni legjobbamat is meg tudtam javítani” – mondta Dávid.

  Kiss László szövetségi kapitány azt mondta, a kazanyi teljesítménnyel az úszók magasra tették a mércét. Bízik abban, hogy az olimpián is hasonlóan sikeresen szerepel majd a válogatott, amelybe még több fiatalt szeretnének beépíteni.

   

  Fotó: Kovács Anikó

   

   

   

  2015-08-14 //

  A Széles Sándor Műhely Facebook oldalán megjelentekre...

  Gyárfás Tamás: Bár elhatároztam, hogy nem reagálok a fórum felvetéseire, mégis elmondom: T. Miniszterelnök úr Katinka győzelmét követően megkérdezte tőlem, hogy otthon az érmesek mennyi jutalmat kapnak.

  Nem akartam tévedni, arra kértem Simicskó Istvánt, hogy segítsen. A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki pl. 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig - jelen helyzet szerint - annak pusztán a negyedéhez juthat.
  T. Miniszterelnök úr az érvényes elosztási elven meglepődött, és közölte, hogy ezt érdemes lenne átgondolni. Nem tűnik ösztönzőnek, hogy a második siker már nem egyenértékű az elsővel.
  Amikor Hosszú Katinka második kazanyi győzelme után, az eredményhirdetést megelőző gyülekezéskor az idézett névjegyet elővettem, azt szerettem volna elősegíteni - nem tagadom: kiprovokálni -, hogy T. Miniszterelnök úr a fentiekre vonatkozó véleményét az újabb vb-aranyát nyerő Katinkával megismertesse. ("I have to represent the interest of the swimmer", azaz "Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem" mondtam angolul - hogy a Shane is értse -, mintegy bocsánatkérően, amiért frissiben ezzel hozakodom elő.)

  A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg. (Ennek ellenére nem adom fel, tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi, mint 19 ezer 30 forint.)

  Megragadva az alkalmat, hadd mondjam el: szerintem nem szolgálja a sportág érdekeit a további piszkálódás. Sikeres világbajnokságon vagyunk túl, amelyért köszönet jár mindazoknak, akik ezt elősegítették. Olimpia-, valamint - reményeink szerint - egy újabb sikeres világbajnokság előtt állunk. Ennek elősegítése érdekében nagyon össze kell fognunk. Aki erre kész, az a magyar úszás, mi több, Magyarország érdekeit szolgálja. 
  Ennél pedig semmi sem lehet fontosabb.
   

  Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely
  augusztus 12., 20:39

  Sikertelen PR szereplés!!!
  Orbán Viktor nem fogadta el a Gyárfástól a névjegy kártyáját, ezután Gyárfás megszólalt angol nyelven: " I have to represent the interests of the swimmer" - azaz én képviselem az úszók érdekeiket. Ez hogy jön ide? Orbán Viktor,Hosszú Katinka és Shane Tusup jót nevettek ezen!!
  A videón látszik hogy Gyárfás idegeskedett , rágta az ajkat, idegesen vigyorgott stb. A Gyárfás nagyon szereti kihasználni az ilyen alkalmakat PR akcióra, ezzel mutatva a világ felé, hogy milyen körökben mozog. Hát ebből a videóból nem az jön ki, látszik a feszült kapcsolat a politikussal.

  2015-08-13 //

  Gyárfás Tamást a MÚSZ elnökét a Petőfi Rádióban is megszólaltatták

  A 10 magyar úszóéremmel zárult hatalmas esemény után mi is lehetett a fő téma: Bol-Dog. http://www.petofilive.hu/2015/08/13/ki-legyen-bol-dog-utodja-szabad-a-palya/

   

  2015-08-12 //

  Julio C. Maglione, a FINA elnöke

  „A nyári olimpiai játékok megrendezésére pályázó Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a 2017-es világbajnokság sikeres megrendezésével akár nyerőlapot is tehet le a Nemzetközi Olimpiai Bizottság asztalára” –jelentette ki Julio C. Maglione, a FINA elnöke.

   

  A Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó uruguayi sportdiplomata - országa olimpiai bizottságának első embere – úgy gondolja, hogy a budapesti és balatonfüredi versenyek kiemelkedően színvonalas lebonyolítása több mint meggyőző lehet az „ötkarikás” döntéshozó szervezet tagjainak a számára, akik már most tudhatják, hogy a magyarok a szervezés és a lebonyolítás igazi mesterei. A mérce azonban idén magasra került, és ezzel minden jövőbeli házigazdának számolnia kell.

  „Kazany városa, a Tatár Köztársaság és Oroszország példás együttműködésének köszönhetően minden idők legjobb vizes világbajnokságát láthattuk, és ezt őszinte elismerésem jeléül jelenthetem ki. Az előkészítés időszakában ugyan kisebb hibákra is felfigyeltünk, de rövid idővel később minden és mindig megoldódott. Az állandó és a világbajnokságra kialakított létesítmények elnyerték a versenyzők, a nézők és a támogatók elismerését, többet kaptunk, mint amire számítottunk. Sikeres volt az új versenyszámok, a szinkron vegyespáros és a szinkron műugrás bemutatkozása, és mostanra megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a mi világbajnokságunk az olimpiai program legösszetettebb és legszínesebb eseménysorozata.”

  Az idén novemberben a 80. születésnapjához érkező Maglione úgy gondolja, hogy Magyarországon minden adott, illetve időben rendelkezésre fog állni ahhoz, hogy mostani elismerő szavait a 2017-es záróünnepély után megismételhesse.

  „A leendő házigazdák tapasztalata átlagon felülinek nevezhető, és ezt egészítheti ki a bizonyítás erős vágya. És ott vannak még a nagyszerű versenyzőik és csapataik is, akik a sportágaink hírvivői. Számomra és a FINA minden vezetőjének a számára sokat jelent az, hogy Orbán Viktor személyében Magyarország miniszterelnöke tett ígéretet arra, hogy minden a megfelelő időben és minőségben készen áll majd. Számukra és számunkra is nagyon fontos az, hogy a siker teljes és átütő erejű legyen. Felépül egy csodálatos uszoda, más létesítmények megújulnak, és azt is tudjuk, hogy a házigazdák két év alatt is képesek lesznek megoldani azokat a feladatokat, amelyekhez más rendezőknek jóval hosszabb időre volt szükségük. Mi a magunk részéről minden segítséget meg fogunk adni ahhoz, hogy a Kósa Lajos és Gyárfás Tamás urak mögött felsorakozó szervező bizottság az átlagosnál jóval rövidebb idő alatt is megoldhassa a nagy feladatát” – hangsúlyozta a FINA első embere. Végül arra is kitért, hogy a magyar házigazdák mellett, illetve már jóval korábban a jövő évi Riói olimpia „vizes” versenyeinek szervezőivel is szoros kapcsolatot alakítottak ki, amelyre eddigi tapasztalataik szerint az első Dél-Amerikában lebonyolításra kerülő nyári játékokon várhatóan nagy szükség is lesz.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter   

  Fotó:Szaka József

   

   

  2015-08-12 //

  350 tagú orvos-egészségügyi csapat a 2017-es vizes világbajnokságra

  Nem csupán a versenyzőkre és velük együtt természetesen valamennyi akkreditációval rendelkező személyre, hanem a versenyszínhelyekre kilátogató nézők tízezreire is kiterjed majd a figyelme a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságon annak az orvos-egészségügyi csapatnak, amelynek megszervezésére és irányítására Dr. Merkely Béla egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatóját, a MOB orvosi bizottságának tagját kérték fel.

  Az országhatárokon túl is nagy tekintélynek örvendő szakember eddigi ismeretei és a most Kazanyban szerzett tapasztalatai alapján legkevesebb 350 tagú, igen jól felkészült egység „bevetésére” készül, amelynek már jóval az első versenyszám kezdete előtt, tehát az edzéseken is el kell foglalnia a pozícióját.

  Inkább túlbiztosítva

  „Három nap leforgása alatt minden versenyszínhelyre ellátogatunk, de megfordultunk az „olimpiai faluban”, és több olyan létesítményt is szemügyre vettünk, amelyek az edzéseknek adtak otthont. Orosz kollégáinktól megtudtuk, hogy a várt és a megjósolhatatlan eseményekre felkészülve Kazanyban 550 tagú, orvosokból illetve egészségügyi szakszemélyzetből álló csoport látta el a feladatát, amelyben 150 orvostanhallgató is felsorakozott. A létszám és a felkészültség foka talán túlszervezettségre is utalhat, de ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy két év múlva nekünk sem szabad egyetlen feladatunkat sem alábecsülni „– hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatot tájékoztató klinikaigazgató, aki amatőr vízilabda játékosként ma is a vizes sportok nagy közösségébe tartozónak vallhatja magát.

  Meglepő adatok

  Dr. Merkely Béla és munkatársai azt is megtudták, hogy a kazanyi világbajnokság zárónapjáig 259 versenyzőt láttak el az orosz orvosok, a más kategóriákat képviselő, de szintén akkreditációval rendelkezők közül viszont háromszor ennyi személy fordult hozzájuk és szorult vizsgálatra vagy ápolásra.

  „Voltak szívinfarktusos és vakbélgyulladásos pacienseik is, mások vírusos gyomorfertőzés vagy szemsérülés miatt szorultak ápolásra, rosszabb esetben kórházi kezelésre. Mindezekre az eshetőségekre nekünk is előrelátóan kell felkészülnünk. Mi nem fogunk poliklinikát kialakítani, vagy egy ilyennek számító intézmény szolgálatát igénybe venni, mert meggyőződésem, hogy egészségügyi háttérintézményként jól ellátja majd a feladatát a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza (közismert nevén az Uzsoki – a szerk.), illetve maga a Semmelweis Egyetem. Emellett más ismert intézmények, köztük a mi városmajori klinikánk is készenlétben áll majd, egy-egy, a világbajnokságra előkészített kisebb speciális részleggel. A csapat toborzása már megkezdődött, amelynek gerincét az Egyetem, illetve annak orvosokból álló vízilabdacsapatának tagjai alkotják majd, de számítunk a sportszerető medikusok csatlakozására is. Minden létesítményben ott leszünk, és megfelelő számú – többtucat - mentőkocsi is rendelkezésre áll majd. Ahogy a vízilabdázóknak a medencében, nekünk is „látni kell majd a magunk pályáján”, éberen figyelni, és ahol csak lehet, előrelátóan cselekedni” – hangsúlyozta a két év múlva esedékes világbajnok orvosi csoportjának vezetője.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  Fotó: Szaka József

   

  2015-08-11 //

  Hosszú Katinka két arannyal folytatta Moszkvában

  Sokat nem pihenhettek a világbajnokságon szereplő úszók: a hétfői utazó nap után kedden-szerdán már a FINA Világkupa-sorozat nyitóállomása volt esedékes Moszkvában. Hosszú Katinka természetesen ismét halmozza a számokat – az első napon hét fináléban úszott, és 200 gyorson és 200 vegyesen tudott nyerni. Szintén aranyérmes lett Verrasztó Dávid, 400 vegyesen.

  A Világkupát az idei szezonban 50 méteres medencében rendezik – a FINA jelezte, az olimpiai felkészülést segítendő erre az évre felfüggesztik a megszokott rövid pályás változatot. Így a szintidők megúszására is sokkal több versenyen van lehetőség – ráadásul a kétmillió dolláros összdíjazás is vonzó lehet.

  Az előző három év női összetett győztese, Hosszú Katinka ismét a lovak közé csapott – igaz, teljesítményén látszott, hogy vasárnap még két igen erős 400 vegyest úszott, és mi tagadás, a finálé után begörcsölt lábbal jött ki a medencéből, két tévényilakozat között pedig fájdalomcsillapító tablettákat kellett beszednie.

  Ettől függetlenül hősien küzdött Katinka, és két számot sikerült is behúznia. Kétszáz gyorson győzött (1:56.83), majd nem sokkal később kétszáz vegyesen is, igaz, ezúttal jóval lassabban kezdett az első százon, ötvennél például harmadiknak fordult. Aztán persze beleerősített, és végül 2:10.68 perces idővel gyűjtötte be az aranyérmet. Két sprintszámban 4. helyen zárt, 50 háton két századdal maradt le a bronzról (28.54), míg 50 gyorson valamivel többel (25.17).

  Hogy azért nem volt teljesen topon fizikailag Katinka, az 200 háton volt lemérhető, ahol csupán 6. lett, tíz másodperccel rosszabb idővel, mint amennyivel bronzot szerzett Kazanyban (2:16.66). Száz pillangón (1:00.96) és a napzáró 800 gyorson (9:00.79) szintén kevésbé volt élesre töltve, így nyolcadikként ért a falhoz.

  Katinkán kívül Jakabos Zsuzsanna szerzett érmet a hölgyek között: 200 vegyesen lett második, „magyar 1-2-t” produkálva, 2:12.15 perccel.

  A nap aztán aranyos véget ért: Verrasztó Dávidot tovább vitte a lendület, és a kazanyi ezüstöt egy moszkvai első hellyel fejelte meg, 4:14.89-cel – a finis igen izgalmas volt, végül 21 századdal sikerült megelőznie az olasz Federico Turrinit. Ebben a számban Dávidnak ez volt a negyedik győzelme a VK-históriában.

   

   

   

   

  2015-08-11 //

  656 000.

  Ennyi találatot ad ki google keresőmotorja 53 századmásodperc alatt Cseh Lászlóra. Dárdai Pálra 293 ezer érkezik, Dzsudzsák Balázsra 89 ezer. Nem, nem sétálunk el a futball irányába, hogy itt bezzeg, ott viszont – csupán jelezném finoman, miként is állunk a világban a prémium sportágakban a magyar sztárok ismertségével.

  Néha egyébként az az érzésem, tologatjuk a dömperkéinket a mi kis homokozónkban, és egyszerűen nem fogjuk fel, milyen ikonok vannak úgy egyébként a társaságunkban, akik nagyságrendekkel nagyobb sztároknak számítanak külföldön, mint idehaza. Győzikéhez viszonyítva, például, de nyilván találunk még egy rakat robbanásig pumpált celeblufit, akik miatt embertömegek meresztik a szemüket napszám a magasba, meg a képernyőre, hogy vajon történt-e valami igazán említésre méltó a fölöttünk köröző óriásokkal – például egyikük tilosban parkolt-é a piac előtt, ahol egyébként vett másfél kiló oldalast, igaz, egyszer leejtette a szatyrot a zöldségesnél, minő tragédia, két tojás eltörött, még az asztfalton maradt foltokat is lefilmezte a tévéstáb, jogos, hogy ez megy főműsoridőben. Vagy feldőlt biciklistül, és/vagy negyedszer hagyta el a feleségét.

  Cseh Laci meg világbajnok lett kétszáz pillangón.

  Igaz, ő nem a fellegekben röpköd, nem ítélik el adócsalásért, és nem vesz gyémántgyűrűt nyuszikának. Itt jár köztünk, immár kétszeres világbajnokként.

  Amúgy a verseny után nagyjából tizenöt perc, míg „kijut” a vegyeszóna első folyosójáról. E fertályóra alatt nyilatkozik a német ARD-nek, az olasz RAI-nak, az amerikai NBC-nek, a brit BBC-nek, a japán Aszahinak, az ausztrál Sevennek, a francia TF1-nek és Canal Plus-nek, aztán a Eurosportnak, majd még megállítja a holland, a dán és a svéd tévé riportere. Mutassanak még egy magyar sportolót, vagy bárkit a Kárpát-medencéből – Hosszú Katinkán kívül –, akit negyedóra alatt lát saccra 150 millió néző.

  Nagyjából akkor, amikor az itthoni lakosság túlnyomó része azt nézi, hogy Kisgrófó, vagy ki az isten mondjuk berekedt a koncertje előtt, de egy javasasszonytól kapott gyógytea után gond nélkül végignyomta a soros haknit. Ha ez még nem történt meg, majd meg fog, nyugi – de most nem ez az érdekes.

  Hanem az, hogy Laci negyedik ötven métere és az utolsó, levegő nélküli négy tempója kevesebb embert érdekel. Ez úgy nagyjából tíz éve megy így – itthon nézik annyian, amennyien, külföldön jóval többen, mindenféle viszonyszámmal visszaigazolhatóan. Persze, a francia meg a brit nem miatta kapcsolja be a tévét, viszont nem csupán Camille Lacourt-t vagy Adam Peatyt ismeri, de Cseh Lászlót is. Az úszóközegről nem is beszélve. Amikor Lackó nyert Kazanyban, a vegyeszónában angol, német és olasz kollégák törtek ki tapsviharban. Persze ők sem hittek a szemüknek, meg mi sem, viszont imádták, amit láttak.

  Kevés ennél inspirálóbb történet született az utóbbi időben. Mert az lélegzetelállító, hogy valaki közel a harminchoz ebben a sportágban, tíz évvel az első aranyérme, és héttel az utolsó, igazán világraszóló produkciója után újra csúcsra érjen. Az úszás ugyanis ott tart, hogy embereket figyelhetünk tempózni a kötelek között, viszont akiket közülök egy ilyen világversenyen viszontlátunk a dobogón, azok valóban emberfeletti teljesítményt nyújtottak. Magán a versenyen – és persze előtte is, hónapokon át, amikor arra edzettek, hogy itt a legjobbak legyenek. Sokadszor is szögezzük le: nincs még egy olyan sportág, ahol naponta 10-12 ezer métert kell edzeni azért hét órán át, hogy aztán majd 200 métert csúcsformában pillangózzanak végig két perc alatt. Évente háromszázszor 10 ezer méter 200-ért. Háromszázszor hét óra két percért. Jó, ez durva egyszerűsítés, viszont tán szemlélteti, milyen irdatlan követelményeket támaszt a víz azokkal szemben, akik a leggyorsabban akarnak úszni benne.

  Laciban több méter és óra van, mint a vetélytársak 97 százalékában. Mégsem használódott el benne, sem a teste, sem a lelke. Ami persze csak most derült ki, mert bőven azt hittük, hogy amúgy már rég. Peking óta a klasszikus világversenyek nem úgy sikerültek, ahogy remélte. Igen, mindnek úgy ment neki, hogy ő most megmutatja, és igenis győzni akar, de... Összességében nem hittünk neki. Magunk közt. Belül. Többé-kevésbé elkönyveltük, hogy leszállóágban van, mert a teste már nem olyan kidolgozott, mint 2008-ban, az időeredményeken is látszott, nem csupán azért marad el a korábbi legjobbaktól, mert ismét textildresszt kell viselni... Akadt, aki a befejezésre akarta rábeszélni. Mások dünnyögtek, hogy csak a Gerevich-ösztöndíjért csinálja, Európában még tartja magát, de lám, a 2013-as barcelonai vb-n csak egy jól elsült 100 pille mentette meg... Inkább tűnt egy afféle utolsó dobásnak a januári váltás. Vissza a gyerekkori edzőhöz, és persze új módszerek, azokkal más lesz... Hát, PR-nak jó, mondták sokan.

  Aztán eljött Kazanyba, és odavert mindenkinek. A rajtlistán mindig megjelennek a születési évszámok. 1994, 1994, 1995, 1992, 1993, 1994 – ez szerepelt a mellette úszó 3-3 versenyzőnél. Nála 1985.

  Hét kilóval könnyebben, a régi fittséggel, átfazonírozott technikával, győzelemre hangolt lélekkel újra és újra meg lehet hódítani a világot. Így fest egy példakép. A 18-49-es célcsoportot akár hagyhatjuk is – hanem a 7-17-es korosztály mindegyikének kéne mesélni róla nagyon sokat, hosszan. Hátha többször keresnek rá a google-ban. És akkor még valami derengést is felfedezhetnénk a távoli horizonton.

   

  2015-08-10 //

  És most mi jövünk!

  Orbán Viktor miniszterelnök a kazanyi világbajnokság záróünnepségén a következő rendező, Magyarország képviseletében átvette a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglionétól, a FINA-elnökétől. A visszaszámlálás indul – ennek jegyében a FINA-elnök néhány órával korábban Kósa Lajos és Gyárfás Tamás, a 2017-es vb szervező-bizottságának felkérésére elindította a 17. világbajnokság hivatalos honlapját.

   

  Először a FINA hivatalos zárósajtótájékoztatóján vette át Magyarország képletesen a stafétabotot. Miután Julio C. Maglione FINA-elnök és Vitalij Mutyko orosz sportminiszter méltatta a kiváló rendezést, Gyárfás Tamás és Kósa Lajos, a 2017-es budapesti világbajnokság szervező-bizottságának vezetői kapták meg a szót.
  Mindketten hangsúlyozták, nagyon magasra került a mérce Kazanyban, ha az éremkollekcióból marad egy arany, azt mindenképpen a szervezőknek kell adni.

  Gyárfás Tamás – egyszersmind a FINA alelnöke – kiemelte, nem lesz könnyű Kazany nyomdokaiba lépni, ennek ellenére a FINA-család biztosan számíthat arra, hogy a lehető legnagyszerűbb létesítmények és körülmények várják őket Budapesten és Balatonfüreden. Kósa Lajos hozzátette, külön küldöttség érkezett Kazanyba, melynek tagjai úgymond tanulni jöttek, hiszen a szervezőktől nagyon sok mindent el lehet lesni a 2015-ös vb helyszínén.

  Ezt követően Dr. Julio C. Maglione képletesen elindította a 2017-es világbajnokság hivatalos weboldalát, amelyet a www.finaworlds2017.comcímen lehet elérni.
  Este, a színpompás záróünnepség során Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök köszönetet mondott Kazanynak, majd közölte: átadják Budapestnek a stafétát azt kívánva, hogy a következő vb ugyanolyan sikeres legyen és annyi érmet hozzon a magyaroknak, mint a mostani.

  Dmitrij Medvegyev hozzáfűzte, a 16. vizes vb-n több mint 3000 sportolót láttak vendégül 190 országból. Julio C. Maglione, a FINA elnöke beszédében kifejtette: a FINA történetének egyik legcsodálatosabb fejezetét írták, otthon érezték magukat Kazanyban, amely az eddigi legjobb világbajnokság házigazdája volt.
  Rusztam Minnyihanov, az oroszországi Tatárföld köztársasági elnöke ugyancsak köszönetet mondott a szervezőknek és a közönségnek.

  Ezután következett a FINA-zászló átadása: Minnyihanov elnök előbb Maglione elnöknek adta vissza a lobogót, a nemzetközi szövetség elnöke pedig tovább adta azt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

  A magyar kormányfő ezután rövid beszédet mondott az ünnepségen.
  „Az éremtábla szerint 9 aranyérmet szerzett Oroszország. Határozott véleményem, hogy valójában 10-et, mert a rendezés színvonala okán Kazany és Tatárföld egyaránt egyértelműen megérdemli a világbajnoki címet.
  Oroszország büszke lehet sportolói helytállására, és Oroszország ugyanúgy büszke lehet, hogy egy minden szempontból kiemelkedő világbajnokságot rendezett.
  Feladták nekünk, Magyarországnak a leckét. Mint láthatták, visszaadták a FINA elnökének, dr. Julio C. Maglionénak a FINA zászlaját, amelyet mi vehettünk át tőle. Mint Magyarország miniszterelnöke kijelenthetem, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy két év múlva, Budapesten mi is kielégítsük a legmagasabb igényeket, hogy amikor mi adjuk át a zászlót 2017. július 30-án a következő rendezőnek, Gwanjunak, ugyanolyan jó érzéssel tehessük ezt meg, mint most Kazany képviselői.”

  A 17. FINA-világbajnokságig már nincs teljes két esztendő hátra: 2017. július 15-én veszi kezdetét minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye.

   

  Fotó:Szaka József