HÍREK

  2017-11-08 //

  Öt győri arany és egy Bernek-tripla

  Repülőrajtot vettek a győriek öt elsőséggel a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság nyitónapján, de a nap hőse Bernek Péter volt, aki két egyéni számban és egy váltóban is aranyérmes lett, ráadásul 400 gyorson az európai ranglista harmadik helyére ugrott. Férfi 50 gyorson az első négy úszó 0.06 másodperc különbséggel ért a falhoz.

  A győri gyorsváltók gyorsan bezsebeltek két aranyérmet 4x50-en, majd később újabb három elsőség következett: Sebestyén Dalmának sikerült előbb a 200, majd az 50 mellúszó-aranyát is megnyernie, ami igazi bravúr. Takács Krisztián pedig nem akármilyen versenyben diadalmaskodott 50 gyorson: 21.93-mal győzött, klubtársa, Gyárfás Bence 21.94-gyel lett második, Kozma Dominik pedig 21.95-tel harmadik, de a negyedik Lobanovszkij Maxim is 21.99-nél állította meg az órát, azaz az első és a negyedik között csupán hat századmásodperc volt a különbség. Takács egy éve 50 pillangón aratott pontosan ilyen győzelmet: akkor is egy-egy század választotta el az érmeseket.

  Bernek Péter szépen belelendült: a BVSC kiválósága kedvenc rövidpályás számában, 400 gyorson homorított nagyot, hiszen a távon világ- és Európa-bajnok klasszis az európai ranglista harmadik legjobb idejét úszta (előtte csak augusztusi, azaz még szinte csúcsformában elért eredményekkel állnak). Később 200 vegyesen is remekelt, ott európai 4. idővel ért elsőként célba.

  Négyszáz gyorson a távra „átkiránduló” Milák Kristóf becsülettel tartotta a lépést – ezüstérmes lett –, majd tizennyolc perccel később a négyszeres junior világbajnok fő vadászterületén, 100 pillangón lett első a középdöntőben, remek kis „előversenyben”, Cseh Lászlót megelőzve (a döntő pénteken esedékes). Élő legendánk 200 vegyesen csupán negyedik lett, de egy pillanatig nem izgatta magát emiatt, hiszen két hétig nem edzett rendesen hátproblémái miatt, neki egyébként is a koppenhágai Eb-re kell kész lennie, egy hónap múlva.

  Kétszáz háton Telegdy Ádám nagy fölénnyel nyert, ha valaki „nyomja” picit, talán még jobb idő is összejöhetett volna, ám a Kőbánya SC kiválósága így is az európai ranglista negyedik legjobbját úszta.

  A hölgyek között sokadik reneszánszát kezdi élni Verrasztó Evelyn, aki saját bevallása szerint csak a budapesti vb nem túl jó emlékei miatt nem hagyta abba az úszást – a méltó lezárásig vezető úton mindenesetre jól mutat a 200 vegyes bajnoki címe.

  Befejzésként még egy BVSC-s arany érkezett – a negyedik, azaz neki sem ment rosszul –, a férfi 4x200-as gyorsváltóban Cseh László másfél testhossznyi előnyt szerzett az egrieknek harmadik emberként, ám Berneknek őrült hajrával, ha csak centikkel is, de sikerült megelőznie a junior világbajnok Holló Balázst.

  Az 1. nap bajnokai

  Férfiak

  50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.93

  400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:38.58

  200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:50.84

  200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:54.87

  4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:28.97

  (Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence)

  4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:08.59

  (Kozma Dominik, Drigán Zoltán, Papp Márk, Bernek Péter)

  Nők

  50m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 31.29

  200m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 2:24.17

  200m vegyes: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 2:09.36

  4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:42.45

  (Gyurinovics Fanni, Pózvai Kiara, Márka Adrienn, Jakabos Zsuzsanna)

   

  Bernek Péter:

  „Jó formában érzem magam, különösen a vegyes ment jól, örülök, hogy a négyszáz után azt is sikerült így behúznom. A váltó volt a legjobb, annyi év után végre újra együtt úszhattam Kozma Domával, igaz, nagyon kellett jönnöm a végén, mert ő kissé lassú volt most, de hát autó sincsen fék nélkül.” (Utóbbi mondat Dominik jelenlétében hangzott el, derűs kacagások közepette.)

   

  Takács Krisztián:

  „Edzőtáborból jöttünk, azaz kifejezetten jó érzés, hogy sikerült nyernem, nem számítottam rá, mert elég jól jöttek a többiek is. Aztán amikor felnéztem a táblára, kissé meglepődtem, az időket látva meg különösen. Gyárfás Bence néhány napja kitette a tavalyi 50 pille eredményét, amikor egy-egy század volt közöttem, Cseh Laci és Bence között – és azt írta fölé: ’Takács Krisztián: idén is?’ Nos, sikerült az idén is!”

   

  Telegdy Ádám:

  „Nagyon jól esett az úszás, kicsit egyedül maradtam a végére, mert nem volt sem Bernek Peti, sem Földházi Dávid, de azért sikerült egy jó időt mennem. Az Eb-n még ennél is jobbat szeretnék egy kicsivel, és akkor akár az érem is összejöhet.”

   

  Verrasztó Evelyn:

  „Úgy volt, hogy a világbajnokság után abbahagyom az úszást, de az nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, és nem akartam így búcsúzni, ezért a folytatás mellett döntöttem. Bár van ez a kávézó projektünk is Dáviddal, azaz már nem edzek annyit, mint a fénykorban, de egy hónapja megint komolyan beleálltam a munkába. Örülök, hogy ez a nap így sikerült, a kettő vegyessel elégedett vagyok.”

   

  Sebestyén Dalma:

  „Titkon reménykedtem abban, hogy akár mind a két számot megnyerhetem, de magamat is megleptem azzal, hogy az ötvenet is sikerült. Kétszázon jól összeállt minden, ezek után álltam oda az ötvenre, azt gondoltam, talán érmes lehetek, ehhez képest jött össze a győzelem – úgyhogy most nagyon boldog vagyok!”

  Öt győri arany és egy Bernek-tripla
  2017-11-07 //

  Hároméves eltiltás Hornyák Viktornak

  A Magyar Úszó Szövetség Fegyelmi Bizottsága – a tagszervezetek beadványa nyomán – fegyelmi eljárás lefolytatása mellett döntött Hornyák Viktorral szemben a MÚSZ szeptember 24-ei közgyűlésén történtek miatt.

  Mint ismert, az úszóedző a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén magatartásával többször megbotránkoztatta a tagszervezetek jelenlévő képviselőit, illetve a meghívott vendégeket, többek között bilincset dobott az ülést levezető elnök, dr. Sándor Elek asztalára, sértő megjegyzések kíséretében.

  A MÚSZ Fegyelmi Bizottságának eljáró tanácsa valamennyi körülményt mérlegelve úgy döntött, hogy Hornyák Viktort három évre mindennemű sporttevékenységtől eltiltja, továbbá 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

  A határozat indoklásában kiemelik, hogy a Fegyelmi Tanács két ülést is tartott: az elsőn személyes meghallgatást terveztek, de Hornyák Viktor nem jelent meg betegségre hivatkozva, ugyanakkor az FT felszólítására erről később nem küldött orvosi igazolást. A második ülésen ezek után a tanács megtárgyalta az ügyet, melyet szándékos fegyelmi vétségnek minősített, és kénytelen volt azt is figyelembe venni, hogy egy korábbi ügyben már jogerősen kiszabott büntetés nem érte el célját, hiszen Hornyák Viktor újból sportemberhez méltatlan, illetve mások méltóságát sértő magatartást tanúsított.

  Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a küldött „cselekményére tudatosan készült, előre megfontolta, és azt nagy nyilvánosság előtt követte el”. A kiszabott büntetést az FT azonnal végrehajthatóvá nyilvánította többek között azért, mert a korábbi büntetések hatástalanok maradtak, továbbá mert az eljárás alá vont a közgyűlést követően több ízben is megzavarta a MÚSZ-iroda működését, a szövetség székházában „engedély nélkül tekintett be iratokba, az ott dolgozókkal szemben agresszíven lépett fel, felhívásra nem volt hajlandó az irodát elhagyni.”

  A tanács tagjai az azonnali végrehajtás kapcsán hangsúlyozták, csak így érhető el, hogy az eljárás alá vont sem sportszakemberként, sem sportszervezet képviselőjeként ne tevékenykedhessen a magyar úszósportban.

  Az FT megállapította, hogy Hornyák Viktor súlyos károkat okozott a sportágnak, hiszen egy kiemelten sikeres időszakban teremtett alkalmat arra, hogy a média kiemelten az általa okozott botránnyal foglalkozzék, rossz színben tüntetve fel a a magyar úszósportot. A tanács határozata leszögezi, hogy Hornyák Viktor számára biztosítva volt a hozzászólás lehetősége a közgyűlésen, ő azonban ehelyett a botránykeltésben volt érdekelt.

  A testület nem tartotta megalapozottnak Hornyák Viktor írásban jelzett eljárásjogi kifogásait, amelyek a Fegyelmi Bizottság nem jogszerű felállítására, illetve a MÚSZ etikai szabályzatának hiányára irányultak. Az FT ezzel szemben leszögezi, hogy a MÚSZ elnöksége október 4-ei ülésén az alapszabállyal összhangban nevezte ki a Fegyelmi Bizottság elnökét és tagjait, akikből az elnök az ügyben eljáró tanácsot kinevezte, továbbá hogy a MÚSZ – a FINA és a LEN irányelveinek megfelelően – 2016. szeptember 29. óta rendelkezik hatályos Etikai Kódexszel, amelynek iránymutatásait Hornyák Viktor súlyosan és több ízben is megsértette.

  A hároméves eltiltás azt jelenti, hogy a hajdúszoboszlói székhelyű Széles Sándor Nevelőműhely képviselője a határozat november 3-ai hatályba lépését követően három éven keresztül semmiféle, az úszósporttal összefüggésbe hozható tevékenységet nem folytathat, nem tarthat edzést, a MÚSZ és tagszervezetei által rendezett versenyeket, eseményeket semmilyen formában nem látogathatja.

  A határozat ellen Hornyák Viktor fellebbezhet, másodfokon a MÚSZ elnöksége tárgyalhatja az ügyet – ez azonban nem érinti a határozatnak azon részét, amely az azonnali végrehajtást írja elő.

   

  2017-11-07 //

  Szerdától rövidpályás országos bajnokság - Cseh, Kenderesi, Milák: a pillangókirályok egymás ellen

  A három pillangó-úszó világklasszis, illetve a bronzérmes férfi gyorsváltó tagjainak egymás elleni csatái lesznek a szerdától szombatig tartó százhalombattai rövidpályás országos bajnokság fő attrakciói.

  A hagyományok szerint az évzáró világverseny előtt négy héttel rendezik a rövidpályás országos bajnokságot, tradicionális helyszínen, Százhalombattán. Az időpont kijelölésénél a szakmai szempontok érvényesültek – európai helyszín esetén (az Eb Koppenhágában lesz december 13-17-én) mindig egy hónappal a rajt előtt van start –, így azonban elkerülhetetlen volt az ütközés a FINA Világkupa-sorozattal, amelynek záróetapját a szokásosnál későbbre időzítették. Emiatt Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka és Gyurta Gergely nem lesz ott az ob-n, ők a november 10-11-ei pekingi Vk-futamon állnak rajthoz (aztán mennek tovább Szingapúrba és Tokióba).

  „Egy kis paradigma-váltás volt, megértem, ha egy-egy versenyző a pénzkeresetre is gondol, továbbá nemzetközi viadalokon kíván készülni a Eb-re, az azonban nem változik, hogy az országos bajnokság zárónapján kihirdetem a koppenhágai csapatot – szögezte le dr. Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ettől függetlenül parádés kis bajnokságra számítok, néhány nagy csatával. Nagyon kíváncsi vagyok Kenderesi Tomira, aki – Kapás Bogihoz és megannyi más nagy sztárhoz hasonlóan – önmagához képest mintha kicsit tompább lett volna az olimpiai év után. Szerintem újra el fog indulni felfelé, legalábbis ezt remélem.”

  Azaz a pekingi viadalon indulók nélkül is tekintélyes lesz az ob mezőnye, és többek között olyan szenzációs csatákra van kilátás, mint 100 pillangón a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Cseh László, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás és a világbajnoki ezüstérmes, négyszeres junior világbajnok Milák Kristóf „meccse”.

  A budapest vb tán legnagyobb meglepetését szerző bronzérmes férfi gyorsváltó tagjai közül Kozma Dominik, Németh Nándor és Holoda Péter a sprinttávokon csapnak össze.

  „A nyári váltósikerek érezhető hatása, hogy meglódult az érdeklődés a száz és kétszáz gyors iránt, egyre többen kezdtek koncentrálni ezekre a számokra, tetszik ez a pezsgés, ebből csakis profitálhatunk” – kommentálta az előzetes rajtlistát Sós Csaba, aki jelezte, a váltóban remeklők közül egyedül Bohus Richárd nem lesz ott Battán, aki most diplomázik az arizonai egyetemen.

  A nyár többi hőse közül szinte folyamatosan a vízben lesz – szokás szerint – a junior világbajnok Késely Ajna, a rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek Péter, az Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, illetve az indianapolisi junior vb-n szintén remeklő, a váltókkal aranyérmeket nyerő Barta Márton, Holló Balázs, Lakatos Dávid és Márton Richárd.

  „A fiatalokra nagyon kíváncsi leszek, mennyire tudtak regenerálódni és újra formába lendülni, hiszen iszonyatos hosszú volt a nyaruk, a többségüknek volt ifi Eb, felnőtt vb, majd a junior vb, ahonnan augusztus 31-én érkeztek haza. Kőkemény terhelést kaptak, lesznek olyanok, mint Késely Ajna, akik az ob-n indulnak, de a koppenhágai Eb-t kihagyják – ezt teljes mértékben megértem, kell a töltődés, hiszen jövőre megint fontos események következnek” – magyarázta a kapitány.

  Az előfutamok mind a négy nap 9 órakor, míg a döntők 16.30-kor kezdődnek – szerdán és csütörtökön az M4 Sport élőben, péntek és szombaton pedig felvételről közvetíti a finálékat. A MÚSZ elnöksége szombati ülésén, a helyszínen véglegesíti a koppenhágai Eb-csapatot. Erre az eseményre a kapitány határozott meg szintidőket: a netanyai rövidpályás Eb nyolcadik helyezettjének eredménye – azaz a 2015-ös, döntőhöz szükséges idő – a választóvonal, a kontinensviadalokon ugyanakkor egy számban négyen indulhatnak, azaz aki kvalfikál, és élni kíván az indulás lehetőségével, az nagy valószínűséggel csapattaggá válik.

  A Rövidpályás Országos Bajnokság percprogramja, az előzőtetes rajtlista és a felnőtt csúcsok a kék nyilra kattintva letölthetőek.

  Az eredmények az alábbi linken elérhetők:

  http://vuk-se.hu/index.php/2017/11/05/xiv-orszagos-rovidpalyas-bajnoksag

   

  Szerdától rövidpályás országos bajnokság - Cseh, Kenderesi, Milák: a pillangókirályok egymás ellen
  2017-11-06 //

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - a 2018. évi Országos Delfin Bajnokság megrendezésére

  A Magyar Úszó Szövetség pályázatot hirdet a 2018-as Országos Delfin Bajnokság megrendezésére.

  A részletes leírás és a  pályázati feltételek a kék nyilra kattintva letölhetők.

  2017-11-05 //

  Wladár Sándor üzenete a Jövő bajnokainak

  A MÚSZ elnökének beszéde a Jövő bajnokai program szombati, összrégiós döntőjének megnyitóján, a Tüske-uszodában.

   

  Kedves srácok! Lányok és fiúk! Leendő bajnokok!

  Nektek, akik most itt álltok az ország 81 egyesületét képviselve, 112 nagyszerű edző munkáját dicsérve, okotok van a büszkeségre. Ti kiválasztottak vagytok. A legtehetségesebbek, amire a program elnevezése is utal: a Jövő Bajnokai. Ez a kivételezettség azonban felelősséggel is jár. Példaképek lehettek, akiket mások követni fognak, akikre társaik felnéznek. Az uszodában és az iskolában is. Belőletek is lehet Jakabos Zsu, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik, Cseh Laci vagy, hogy a régebbieket említsem, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Hargitay András utódai – és a magyar úszósport gazdagsága okán a sort még hosszan folytathatnám.

  Fiatalok, Jövő Bajnokai – ahogy mondani szokták: Tiétek a jövő! És azért, hogy így is legyen, szeretnék néhány gondolatot – főként saját tapasztalataim alapján – a figyelmetekbe ajánlani.

  Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. A siker képlete ugyanis : tehetség + minőségi munka + sport iránti alázat. És persze nem is ritkán, szükség lehet hozzá egy jó adag szerencsére is. A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is. De szükségetek lesz mások segítségére, támogatására is! Senki sem lehet olyan öntelt, hogy azokat a sikereket és eredményeket, amiket esetleg elért (vagy majd ezután ér el), kizárólag saját tehetségének, szorgalmának, munkájának tulajdonítsa. Minden alkotó embert már gyermekkorától befolyásol a környezete, edzője, klubja, ahol készült, a társai, akikkel felkészült, rivalizált és egy kicsit a jósors, a szerencse is. Tehát tisztelnetek kell egymást, edzőiteket, mások és a magatok teljesítményét, de elsősorban önmagatokat!

  Az úszás, a nagybetűs élettel ellentétben minden egyes pillanatban arról szól, hogy egyenlő pályákon, egyenlő eséllyel versenyeztek – és ez alól soha, semmilyen formában nincs kivétel.

  Nem akarlak becsapni benneteket. Lesznek közületek, akik elérik majd a csúcsot, megvalósulnak álmaik, és bizony lesznek olyanok is, akik végül nem lesznek a legjobbak. Olykor egészen kis dolgok döntenek arról, kinek sikerül győzni, és kinek marad a dobogó második, harmadik foka vagy estleg a kevésbé előkelő helyezés. Éppen ezért úgy kell edzenetek, hogy soha, egyetlen verseny után se tehessetek önmagatoknak szemrehányást, hogy nem tettetek meg mindent a sikerért, nem hoztatok ki mindent magatokból! Ha így lesz, az elért helyezéstől függetlenül boldogok lesztek, és bizonyítjátok, hogy nem véletlenül vagytok kiválasztottak!

  És végül egy gondolat a titeket felkészítő szakembereknek: a felkészítő edzők sohasem téveszthetik szem elől, hogy bár tehetséges úszóval foglalkozni olykor igen megterhelő lehet, de a tehetséges sportoló nem teher, sokkal inkább kihívás, mert a tehetség valójában jól irányított szorgalom. Edző és versenyző harmonikus együttműködése az alapja minden jövőbeni sikernek.

  Jó úszást, eredményes versenyzést kívánok!

  Wladár Sándor üzenete a Jövő bajnokainak
  2017-11-04 //

  Jövő bajnokai: novemberi nagydöntő a Tüskében

  A magyar úszósport 2020 utáni időszakának leendő főszereplői gyűltek össze szombat délelőtt: a Jövő Bajnokai program hagyományos összrégiós döntőjén 280 kiválasztott tehetség versengett a Tüske-uszodában. Az eseményen ott voltak a program mentorai, azaz a jelen bajnokai, többek között Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik és Rasovszky Kristóf is.

  Dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke rövid megnyitó-beszédében többek között azt üzente a fiataloknak: “Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. A siker képlete ugyanis: tehetség + minőségi munka + sport iránti alázat. És persze nem is ritkán, szükség lehet hozzá egy jó adag szerencsére is. A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is.”

   

  Moszkva olimpiai bajnoka fontosnak tartotta elmondani: „Nem akarlak becsapni benneteket. Lesznek közületek, akik elérik majd a csúcsot, megvalósulnak álmaik, és bizony lesznek olyanok is, akik végül nem lesznek a legjobbak. Olykor egészen kis dolgok döntenek arról, kinek sikerül győzni, és kinek marad a dobogó második, harmadik foka vagy estleg a kevésbé előkelő helyezés. Éppen ezért úgy kell edzenetek, hogy soha, egyetlen verseny után se tehessetek önmagatoknak szemrehányást, hogy nem tettetek meg mindent a sikerért, nem hoztatok ki mindent magatokból!”

   

  A Tüske-uszodában jócskán voltak olyanok, akiknek az álmaik többe-kevésbé megvalósultak, avagy a jelenlegi felnőtt-válogatott több tagja, a Jövő Bajnokai program mentorai, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid és a többi klasszis, akiket az éppen nem versenyző fiatalok folyamatosan sakkban tartottak autogramokért és közös fényképekért. De nem maradt ki a sorból a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás sem – illetve, egy másik, igencsak eredményes „vizes” társsportág, a kajak-kenu kiválóságai sem, az olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik szintén megtisztelték az eseményt.

   

  A MÚSZ az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben önkéntes véradást is szervezett, a helyszínen több felnőtt-versenyző, az ifjabbak szülei és a szövetség munkatársai – többek között Batházi Tamás főtitkár, Petrov Iván utánpótlás-kapitány, Halász Sarolta gazdasági igazgató – is hozzájárult a kórházakban felhasználandó vérkészletek bővítéséhez.

   

  Magán a versenyen 100-as távokon mérhették össze magukat a kilenc régió kiválasztottai – mindenki a maga által választott úszásnemben indult, majd a viadalt egy 8x50-es régiós váltó zárta, amelyet a Dél-Alföld csapata nyert meg.

   

  A programban a 11-14 éves korosztályok legjobbjai szerepelnek, akik kiemelt figyelmet kapnak minden téren: kontrollált edzésprogram, sportegészségügyi vizsgálatok, egyen-felszerelés, táplálék-kiegészítők járnak a kiválasztottaknak, akik közül a legtehetségesebbek a programból az utánpótlás-válogatott keretekbe léphetnek át. A 2013-ban indított program első generációinak képviselői közül többen az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon arattak kiemelkedő sikereket, s szereztek összesen 16 érmet, ami az éremtáblán a harmadik helyet jelentette.

  Jövő bajnokai: novemberi nagydöntő a Tüskében
  2017-11-04 //

  Jövő bajnokai: novemberi nagydöntő a Tüskében

  A magyar úszósport 2020 utáni időszakának leendő főszereplői gyűltek össze szombat délelőtt: a Jövő Bajnokai program hagyományos összrégiós döntőjén 280 kiválasztott tehetség versengett a Tüske-uszodában. Az eseményen ott voltak a program mentorai, azaz a jelen bajnokai, többek között Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik és Rasovszky Kristóf is.

  Dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke rövid megnyitó-beszédében többek között azt üzente a fiataloknak: “Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. A siker képlete ugyanis: tehetség + minőségi munka + sport iránti alázat. És persze nem is ritkán, szükség lehet hozzá egy jó adag szerencsére is. A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is.”

   

  Moszkva olimpiai bajnoka fontosnak tartotta elmondani: „Nem akarlak becsapni benneteket. Lesznek közületek, akik elérik majd a csúcsot, megvalósulnak álmaik, és bizony lesznek olyanok is, akik végül nem lesznek a legjobbak. Olykor egészen kis dolgok döntenek arról, kinek sikerül győzni, és kinek marad a dobogó második, harmadik foka vagy estleg a kevésbé előkelő helyezés. Éppen ezért úgy kell edzenetek, hogy soha, egyetlen verseny után se tehessetek önmagatoknak szemrehányást, hogy nem tettetek meg mindent a sikerért, nem hoztatok ki mindent magatokból!”

   

  A Tüske-uszodában jócskán voltak olyanok, akiknek az álmaik többe-kevésbé megvalósultak, avagy a jelenlegi felnőtt-válogatott több tagja, a Jövő Bajnokai program mentorai, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid és a többi klasszis, akiket az éppen nem versenyző fiatalok folyamatosan sakkban tartottak autogramokért és közös fényképekért. De nem maradt ki a sorból a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás sem – illetve, egy másik, igencsak eredményes „vizes” társsportág, a kajak-kenu kiválóságai sem, az olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik szintén megtisztelték az eseményt.

   

  A MÚSZ az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben önkéntes véradást is szervezett, a helyszínen több felnőtt-versenyző, az ifjabbak szülei és a szövetség munkatársai – többek között Batházi Tamás főtitkár, Petrov Iván utánpótlás-kapitány, Halász Sarolta gazdasági igazgató – is hozzájárult a kórházakban felhasználandó vérkészletek bővítéséhez.

   

  Magán a versenyen 100-as távokon mérhették össze magukat a kilenc régió kiválasztottai – mindenki a maga által választott úszásnemben indult, majd a viadalt egy 8x50-es régiós váltó zárta, amelyet a Dél-Alföld csapata nyert meg.

   

  A programban a 13-14-15 éves korosztályok legjobbjai szerepelnek, akik kiemelt figyelmet kapnak minden téren: kontrollált edzésprogram, sportegészségügyi vizsgálatok, egyen-felszerelés, táplálék-kiegészítők járnak a kiválasztottaknak, akik közül a legtehetségesebbek a programból az utánpótlás-válogatott keretekbe léphetnek át. A 2013-ban indított program első generációinak képviselői közül többen az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon arattak kiemelkedő sikereket, s szereztek összesen 16 érmet, ami az éremtáblán a harmadik helyet jelentette.

  2017-10-30 //

  Változás a Rövidpályás Országos Bajnokság kezdési időpontjában!

  November 8-11 között elrajtol a XIV. Rövidpályás Országos Bajnokság Százhalombattán. Fontos változás, hogy a korábbi versenykiírástól eltérően az előfutamok 9:00 órától, a középdöntők és döntők pedig 16:30-tól kezdődnek.

  A pontos percprogram angol és magyar nyelvű verziója letölthető a kék nyilra kattintva.

  Változás a Rövidpályás Országos Bajnokság kezdési időpontjában!
  2017-10-30 //

  Edzők, testnevelők, szülők, figyelem! Egy nap az utánpótlásért!

  Konferencia – immár hetedszer – a MOB és a Decathlon támogatásával, az Utanpotlassport.hu szervezésében, 2017. november 29-én a budapesti Hunguest Hotel Millenniumban. Az utánpótlás-nevelés legsikeresebb, rendre teltházas rendezvénye évről-évre. 

  Fővédnök: dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

  Program, részletek, jelentkezés: http://www.utanpotlassport.hu/egy-nap-az-utanpotlasert/

  Edzők, testnevelők, szülők, figyelem! Egy nap az utánpótlásért!
  2017-10-29 //

  Szőke Kató halálára

  Nyolcvankét esztendős korában elhunyt a magyar úszósport egyik legendás alakja, a kétszeres olimpiai bajnok Szőke Kató. A csodálatos úszónőre azzal az írással emlékezünk, amely 2014-ben született róla abból az alkalomból, hogy beiktatták a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.

  Bár Amerikában élt idestova hat évtizede, mégsem készült róla film – holott mozivászonra kívánkozna az élete, melyben ott sűrűsödik a történelem, a magyar történelem, annak minden regényes, kalandos fordulatával, édes és keserű ízével.

  1952-ben, Helsinkiben vízilabda-sapkában úszva nyerte meg a 100 méteres gyorsúszást, 17 évesen. Akkoriban még kevésbé számított a redőzet, nem voltak szponzorok, nem voltak előírások, ki, mit viselhet. Ő egy pólós sapkában állt a 2-es rajtkövön. Legalább ennyi maradt az édesapja után, ha már a nevét nem viselhette.

  Homonnai Márton egyike volt a legnagyobbaknak a harmincas évek vízilabdás aranykorában. Kétszeres olimpiai bajnok, a Komjádi-féle együttes meghatározó tagja – később azonban háborús bűnösnek nyilvánították, távollétében ítélték el, hiszen Argentínába emigrált (nevét csak utólag, a rendszerváltás után vésték fel a Hajós-uszoda márvány-dicsőségtablójára, Hazai Kálmánnal együtt).

  Kató édesanyja (maga is kiváló úszó) nevén versenyezhetett, számára azonban ott volt a papa is, lélekben, továbbá az uszoda, az imádott uszoda, ahol szülei jóvoltából felcseperedett – így egyértelmű volt, hogy neki abban a sapkában kell úsznia.

  Katót egyébként mindenki imádta. Csilingelő hangon nevetett, mindig mosolygott, mindenkivel kedves volt, finom és dekoratív ruháit az egész uszoda csodálta, ő pedig szívesen tanította a többieket, miként kell az évszaknak megfelelően divatosan öltözködni. Merthogy édesanyja függetlenítette kettejüket a rendszer sötétjétől: a nagypolgári életstílust megőrizték, tűzön-vizen át.

  Talán ennek, hogy burokban nőtt fel, köszönhette az olimpiai aranyérmét is. Mindenki más totálisan feszült volt, hiszen 25 percet késett a rajt egy malőr miatt, aztán mindenki kiugrott, csak ő nem, majd a nagy esélyes Temes Judit sapkája hasadt szét pillanatokkal a második start előtt, amiből megint ramazuri lett... Egyetlen finalista mosolygott még ekkor is, angyali nyugalomban – az, aki kisvártatva az utolsó métereken mindenki mást lehajrázott.

  Később még váltóban is olimpiai aranyérmes lett – Egerszegi Krisztina színrelépéséig ő volt az egyetlen magyar úszónő, aki egynél többször állt az olimpiai dobogó tetején. Később Eb-t is nyert, s ha nincs a forradalom miatti több hetes kihagyás, közvetlenül az 1956-os játékok rajtja előtt – ez a világot uraló atléták és úszók versenyállóképességét gyakorlatilag összezúzta –, Melbourne az a város lehetett volna, ahol további aranyérmeket szerez. Így viszont az a város lett, ahonnan többé már nem tért vissza Magyarországra.

  Az Egyesült Államokban telepedett le férjével, az egykori remek vízilabdázó Domján Árpáddal (Katherine S. Domyan néven élt), ahol ugyan egy idő után újrakezdte – kevesen tudják, a nemrég elhunyt edzőlegenda, Peter Daland kezei alatt –, ám az egzisztencia-teremtés túl sok időt és erőt kívánt, így Kató végül nem tért vissza a nagyszínpadra. Egy bankban helyezkedett el, férje pedig építészként szerzett magának hírnevet. Amikor 2014-ben a MÚSZ értesítette, hogy beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, egy kézzel írt faxban többek között ezt írta: „Köszönöm, nagyon megható, hogy gondoltak rám – természetesen boldogan elfogadom. Nincs nagyobb megtiszteltetés a részemre, mint hogy a hazám, ahol születtem és úsztam, emlékszik rám szeretettel.”

  Sajnos, végül nem tudott eljönni Százhalombattára, így nem kaphatta meg személyesen a szobrot...

  Halálhírét egykori váltótársa, Gyenge Valéria osztotta meg a közvéleménnyel a Nemzeti Sportnak adott interjújában – a Magyar Úszó Szövetség Szőke Katót saját halottjának tekinti, temetéséről (többek között arról, hogy arra az Egyesült Államokban vagy Magyarországon kerül sor) később történik intézkedés.

   

  SZŐKE KATÓ

  1935. augusztus 16.–2017. október 27.

  Klubja: Neményi MADISZ, Bp. Kinizsi

  Edzői: Sárosi Imre, Hunyadfi István

   

  Olimpiai bajnok

  + 100m gyors (1952, Helsinki)

  + 4x100m gyorsváltó (1952, Helsinki)

   

  Európa-bajnok

  + 100m gyors (1954, Torino)

  + 4x100m gyorsváltó (1954, Torino)

   

  Kétszeres főiskolai világbajnok, kilencszeres magyar bajnok, váltóban négyszeres világcsúcstartó.

  Szőke Kató halálára