HÍREK

  2015-09-03 //

  2016, vásárhelyi junior Eb: már zajlanak az előkészületek

  Hódmezővásárhelyen már javában folynak a 2016. évi junior úszó Európa-bajnokság előkészületei, a lenyűgöző Gyarmati Dezső-uszodát még tovább bővítik, hogy a helyszín tökéletesen alkalmas legyen az esemény lebonyolítására – derült ki a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésén, amelyre ellátogatott az Almási István polgármester vezette szervező-bizottság képviseletében Hegedűs Zoltán alpolgármester és Benkő Zsolt települési képviselő.

   

  Mint elmondták, 800 milliós kormányzati, valamint 169 milliós TAO-támogatásból javában épül egy 33x25 méteres, fedett medence, amely az Európa-bajnokság alatt bemelegítő-medenceként funkcionál majd. Ezen túlmenően egy erősítő-termet is kialakítanak, így a létesítmény a már meglévő, 10 pályás versenymedencével tökéletes helyszínnek ígérkezik a július 6. és 10. között esedékes korosztályos kontinensviadal résztvevői számára.

  Mint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke jelezte, egy évvel a 2017-es világbajnokság előtt ez az esemény egyfajta főpróba is lesz, azaz a szövetség is a lehető legnagyobb szakmai támogatást nyújtja az esemény megrendezéséhez.

  Az elnökség döntött arról is, hogy a novemberi, százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon a válogatott tagjainak kötelező azokban a számokban elindulniuk, amelyekben a decemberi rövidpályás Európa-bajnokságon is versenyezni kívánnak. Érdemes lesz egyébként kiemelkedő produkcióval előrukkolni, ugyanis az elért időeredmények alapján abszolút sorrendet hirdetnek a sportolók között, és a legjobbak a MÚSZ támogatói által felajánlott, igen értékes ajándékokat vehetik át.

  A vezérkar elfogadta a nyári világversenyekről készült kapitányi beszámolókat, illetve azok névsorát, akiket az idén iktatnak be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába – ez utóbbi azonban közvetlenül a százhalombattai ünnepség előtt lesz nyilvános.

  fotó: Szaka József

   

  2015-08-30 //

  Zárónap: 5-6-7

  Egy-egy 5. és 6., valamint két 7. helyezéssel zárta a szingapúri junior világbajnokságot a magyar csapat, amelyik egy ezüsttel gazdagodott az eseményen, illetve a nemzetek pontversenyében a 11. helyen végzett.

   

  A legelőkelőbb helyezést Molnár Flóra érte el, 5. lett 50 gyorson (25.59), ami remek eredmény, ahhoz pedig hozzá kell szoknunk, hogy ezeknél az egyhosszas versenyeknél bármi benne van a pakliban...  „Jó lett volna, ha sikerül az eddigi legjobb időmet elérni, de ettől függetlenül elégedett vagyok, először veszek részt ilyen nagy versenyen, a döntő volt a cél, azaz ez az eredmény nem rossz. Megpróbáltam most is egy levegővel leúszni az ötvenet, de végül szükség volt egy másodikra is, mert kezdtem nagyon besavasodni. Az biztos, hogy ezt még jól be kell gyakorolni a jövőben."

  Szokol Szonja kivételesen mosolyogva vonult át a vegyes-zónán, miután 6. lett 100 pillangón (59.74). „Ez az idő nagyon jó, emiatt most egyáltalán nem vagyok elégedetlen. Az ötven pillangót tényleg sajnáltam, abban sokkal többet szerettem volna elérni, de végül is így alakult. Jövőre szeretnék még jobb időket úszni, a százra is többet kell majd gyakorolni, hogy az első ötvenen még gyorsabb legyek."

  Csapatunk leglangalétább tagja, Tekauer Márk 200 pillangón zárt a 7. helyen (2:00.52). „Az Európa Játékokon nyolcadik lettem, ezek után szerintem jó eredmény, hogy itt sikerült döntőbe kerülnöm, és eggyel még előrébb is végeztem. Szerettem volna két perc alá menni, de délután már fáradtabbnak éreztem magam (délelőtt 2:00.02-vel kvalifikálta magát Márk). A példaképem Kenderesi Tamás, akivel jóbarátok is vagyunk, a jövőben azt kell elérnem, hogy amikor versenyzek, ugyanúgy ki tudjak zárni mindent, mint ő, és csak az úszásra koncentráljak."

  A másik 7. hely Rasovszky Kristóf nevéhez fűződik, aki 1500 gyorson délelőtt úszott olyan időt (15:24.91), amellyel az esti gyorsfutamban nem mindenki tudott versengeni.

  Csapatunk összességében egy ezüsttel jön haza Szingapúrból, ám nem árt egy pillantást vetni a pontversenyre is, elvégre az másféle adatokat árul el egy-egy náció teljesítményéről: ezen összevetésben a 11. helyen végeztünk, azaz ezúttal nem akadtak kiemelkedő egyéni teljesítmények, viszont csapatként az elődöntős-döntős úszások azért emelték az összteljesítmény nívóját.

  Ahogy Hargitay András utánpótlás-kapitány fogalmazott értékelésként: „A realitásérzékem azt súgta, hogy nem fogunk érmet szerezni, mégis ott vagyunk az éremtáblán, ez jó hír. Egy picit viszont rossz a szánk íze, mert akadt egy-egy olyan egyéni teljesítmény, amelyben több volt, ahol tényleg csak nagyon kicsin múlt a dobogós helyezés vagy egy továbbjutás. Azt látni kell, hogy a mezőny rettenetesen erős, és bár a csapat tagjainak többsége egyéni csúcsot döntött, ahhoz, hogy később is helyt tudjanak állni, rengeteget kell dolgozni. Ez nem újság persze, az azonban biztos: nagyon figyelni kell ezekre a gyerekekre, mert tehetségesek, ugyanakkor többségüknek most jön a legkeményebb időszak, az átmenet a felnőttek közé, márpedig ott nagyságrendekkel nehezebb helytállni. Úgy gondolom, bármelyikükből válhat nagy versenyző, de ehhez nagyon erős akarat és nagyon kemény kitartás kell. Fontos volt, hogy sok fiatal edző itt lehetett, rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, amit remélhetőleg jól tudnak majd hasznosítani az otthoni munkájukban – nekünk pedig, szövetségi szinten az a feladatunk, hogy az erőforrások még hatékonyabb felhasználásával még jobb hátteret teremtsünk valamennyi korosztálynak és műhelynek.”

  A vb-n egyébként az ausztrálok zártak az éremtábla élén (9-7-3) az oroszok (7-4-10) előtt, az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet (26, 6-13-7) és a pontversenyt is. A következő esemény házigazdája egyelőre nem ismert, az azonban bizonyos, hogy a 7. junior úszó vb-t Budapesten rendezik majd 2019-ben.

   

   

  2015-08-26 //

  Sós Dániel szédületes hajrával ezüstérmes!

  Megvan a magyar csapat első érme a szingapúri junior úszó világbajnokságon: Sós Dániel lett második 200 vegyesen. A 15 éves Juhász Janka nem kis bravúrral 6. lett 800 gyorson, és a szintén 2000-es születésű Bonecz Boglárka is megállta a helyét, 200 pillangón végzett nyolcadikként a nála két évvel idősebbek között.

   

  Féltávnál még csupán nyolcadik volt Sós Dániel 200 vegyesen, a legvégén a falnál viszont már harmadik – a dobogóra pedig másodikként állhatott fel, miután az előtte végző spanyol vetélytársat egy szabálytalan forduló miatt kizárták a bírók. A magyar vegyesúszó-hagyományok igencsak méltó folytatásaként Dani erejét remekül beosztva ért fel a dobogóra – egyszersmind a családi hagyományokat is ápolva, hiszen édesapja, Sós Csaba (a TF úszótanszékének vezetője, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke) annak idején a Széchy-tanítványok első generációjához tartozott.

  Az ifjú Sós óriásit lépett előre: a júniusi, bakui Európa Játékokon még csupán negyedikként ért célba ugyanezen a távon, 2:02.76-tal, amiből csaknem egy teljes másodpercet tudott lefaragni a szingapúri döntőben (2:01.78). Ennél csak az ausztrál Clyde Lewis tudott jobbat, aki éppenséggel egy évvel idősebb a 17 esztendős magyarnál (ami ezen a szinten nem kis előny).

  Dani lenyűgöző szerénységgel nyilatkozott a finálét követően: „Nem gondoltam rá, hogy ez összejöhet. Az edzők azt mondták, bronzérmet kéne nyernem, ha ki tudom javítani a hibákat a fordulóimban, amik reggel azért megvoltak – arra azonban nem számítottam, hogy ennyire jó lesz. Nekem egyébként mindig az egyéni csúcs a legfontosabb. Hogy az mire elég, mindegy, ha jövök két percet és hetedik vagyok, annak is örülök. Most egyébként viszonylag könnyebb volt a mezőny, mint két éve, azaz én a szerencsének tulajdonítom ezt a második helyet, az időm miatt ugyanakkor nagyon boldog vagyok.”

  Sós „Jr.” igencsak kitűnt a mezőnyből, ugyanis messze ő hasonlított a legjobban a „nagyokra”, avagy bámulatos vízalatti fordulókat produkált, melyek jelentős mértékben hozzájárultak az éremszerzéshez. „Két éve gyakorlom ezeket a fordulókat, egyik nagy példaképem Ryan Lochte, szeretnék egyszer úgy kidelfinezni a víz alatt, mint ő, és azért látszik, hogy két év munkája nem tűnt el nyomtalanul. Örülök, hogy a víz alatti rész jól sikerült, mert aki csak elrúgja magát a faltól, azt könnyen utol lehet ezzel érni.”

  Az esti döntőkben a 15 esztendős Bonecz Boglárka is érdekelt volt, aki a fináléba jutással már teljesítette a szakvezetők által kiszabott feladatot 200 pillangón, és végül a mezőny legfiatalabbjaként nyolcadikként zárt (2:12.11) a nála két évvel idősebbek között.

  Másik 15 esztendős reménységünk, Juhász Janka még ennél is nagyobbat alakított: nevezési ideje miatt a délelőtti lassabb futamokba sorolták 800 gyorson, itt ő lett a leggyorsabb, és miután délután hárman is gyengébbet úsztak nála, nem kis bravúrral a 6. helyen végzett (8:40.07 – és már alig várja az 1500 gyorsot). Ugyanebben a számban Novoszáth Melinda legjobbjától elmaradva a 17. helyen zárt (8:50.77) ­– ő egyébként délelőtt még 200 pillangón is indult, ahol a 9. helyen végzett, azaz épp lemaradt a fináléról.

  Szintén csikorgatta picit a fogát Molnár Flóra, aki hasonló módon kilencedikként zárt a 100 gyors elődöntőjében (55.55) – csupán 8 századdal kellett volna gyorsabban beérnie... Böszörményi Bettina itt picit messzebb volt, ő 14. lett (56.26).

   

  Fotó:A. Masini/Deepbluemedia

   

   

   

   

   

   

  2015-08-25 //

  Négy századon múlt a döntő

  A szingapúri junior világbajnokságon nyitónapjának délelőttjén Szokol Szonjának sikerült továbbjutnia az előfutamokból: 32.40 másodperces idővel, nyolcadikként kvalifikálta magát 50 mellen a középfutamba. Délután aztán igazán kevésen múlt, hogy nem ment el a fináléig: bár idején javított (32.30), végül 10. lett, csupán 4 századdal maradva le a nyolcadiktól.

   

  „Bár egyáltalán nem ez a fő számom, azért most picit bánt, hogy csak ennyin múlott. Szerettem volna döntőt úszni” – mondta kissé fancsali arccal a futam után.

  A többieknek – igaz, egyikük sem a fő számában úszott – nem sikerült a továbblépés: Rasovszky Kristóf 23. lett 400 gyorson (3:58.96-tal – 3:54.39 kellett a döntőhöz), Szucsik Bence 100 háton 27 századra volt a középdöntőtől (56.30-cal 18.), Böszörményi Bettina 100 háton végzett a 22. helyen (1:04.41). Bonecz Boglárka a 200 pillangóra koncentrál, s hogy ne akkor ússzon először, ezért a 400 vegyesen pillangózott egy jót, aztán levezetett, ezért lett csupán 32. (5:07.91).

  Folytatás szerdán, amikor úszóink már olyan számokban úsznak, ahol jó eséllyel kivághatják a rezet: Boglárka például a már említett 200 pillangón, Sós Dániel 200 vegyesen és Juhász Janka 800 gyorson.

   

  Fotó: Deepbluemedia/Andrea Masini

   

   

   

  2015-08-23 //

  Sajtótájékoztató a kazanyi hősökkel, már 2017 jegyében

  A 2015-ös világbajnokság hőseinek főszereplésével, illetve a Kazanyban szerzett, és a 2017-es vb-rendezés kapcsán hasznosítható tapasztalatokról tartott sajtótájékoztatót a Magyar Úszó Szövetség, melyen részt vett a szervező-bizottság két vezetője, Kósa Lajos és Gyárfás Tamás is.

   

  Két év múlva Budapest családias hangulatú, barátságos vizes világbajnokságot szeretne rendezni Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke szerint. Kósa Lajos elmondta, a másfél hete véget érő kazanyi vb-n az oroszok az ország erejét és nagyságát mutatták meg, Magyarországnak egészen más típusú üzenetet kell megfogalmaznia.

  „Nekünk a saját arculatunkra kell formálnunk a budapesti eseményt. Barátságos, családias hangulatú világbajnokságot kell rendeznünk, amely azt mutatja meg, hogy az úszás nemcsak az eredményekről szól, hanem az élet mindennapi részét képezi” – mondta.

  A 2017-es vizes vb-vel kapcsolatban megjegyezte: hazai környezetben várhatóan mindkét vízilabda-válogatottal szemben magasabbak lesznek az elvárások, továbbá keresik azt, aki az óriás-toronyugrásban egyáltalán vállalkozna arra, hogy 27 méterről a mélybe vesse magát.

  Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke gratulált a magyar úszók kazanyi világklasszis teljesítményéhez, mint mondta, minden várakozást felülmúlt a mieink szereplése, ugyanakkor a csapat erejét mutatja, hogy még így is számos éremszerzési lehetőség maradt kiaknázatlanul. Mint mondta, nagyon fontos, hogy az úszók sikere továbbra is fókuszban tartja a 2017-es eseményt, elvégre a többi szakág most nem tudott annyira kiemelkedő eredményeket produkálni.

  A 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodó, illetve 200 méter háton harmadik Hosszú Katinka elmondta, szinte még most sem fogta fel igazán, hogy a rövidebb vegyestávon világcsúccsal nyert. Ahogyan az immáron ötszörös világbajnok, Darnyi Tamást megelőzve a vb-k történetének legeredményesebb magyar úszója fogalmazott, nem gondolta, hogy már idén megússza ezt az időt, sőt, azt hitte, elsőként a 400 méter rekordját adja majd át a múltnak.

  Hosszú másfél héttel ezelőtt, a kazanyi vb vasárnapi záró napján nyert a hosszabbik távon, s szinte azonnal utazott tovább a világkupa első, moszkvai állomására, ahol négy számban diadalmaskodott, csakúgy, mint az azt követő, a franciaországi Chartres-ban rendezett másodikon.

  „A vb után ezt a két világkupaversenyt kicsit büntetésnek éreztem, és úgy láttam, mindenki más is így érezte. Ennek ellenére sikerült egész jó időket úsznom, ráadásul jó, hogy így az olimpiai előtt végig nagymedencés versenyeken készülhetünk” – mondta a 26 éves Hosszú, aki Kazanyban a 200 méter hát elődöntőjében Egerszegi Krisztina 24 éves országos csúcsát adta át a múltnak.

  Hosszú edzője és férje, Shane Tusup megjegyezte, természetesen elégedett volt a kazanyi eredményekkel, de mindig van miben fejlődni, és ha úgy fejeznének be egy versenyt, hogy már nincsenek vágyaik, akkor abba kellene hagyni a sportot.

  A tatár főváros másik magyar hőse Cseh László volt, aki pillangón 200 méteren arany-, 100-on ezüst-, 50-en pedig bronzérmet nyert. A 29 éves úszó elmondta, örül annak, hogy meg tudta mutatni, januári edzőváltása jó döntés volt, és van még benne energia. Hozzátette, az az álma, hogy Rióban olimpiai aranyérmet nyerjen, ez a mostani sikerrel elérhetőbbnek tűnik, ugyanakkor jól tudja, hogy az ötkarikás játékokon is kemény ellenfelekkel kell majd megküzdenie.

  A 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó Dávid reméli, hogy jó sorozata nem szakad meg. „Egy Európa-bajnoki arany után most szereztem egy világbajnoki ezüstöt, ráadásul az egyéni legjobbamat is meg tudtam javítani” – mondta Dávid.

  Kiss László szövetségi kapitány azt mondta, a kazanyi teljesítménnyel az úszók magasra tették a mércét. Bízik abban, hogy az olimpián is hasonlóan sikeresen szerepel majd a válogatott, amelybe még több fiatalt szeretnének beépíteni.

   

  Fotó: Kovács Anikó

   

   

   

  2015-08-14 //

  A Széles Sándor Műhely Facebook oldalán megjelentekre...

  Gyárfás Tamás: Bár elhatároztam, hogy nem reagálok a fórum felvetéseire, mégis elmondom: T. Miniszterelnök úr Katinka győzelmét követően megkérdezte tőlem, hogy otthon az érmesek mennyi jutalmat kapnak.

  Nem akartam tévedni, arra kértem Simicskó Istvánt, hogy segítsen. A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki pl. 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig - jelen helyzet szerint - annak pusztán a negyedéhez juthat.
  T. Miniszterelnök úr az érvényes elosztási elven meglepődött, és közölte, hogy ezt érdemes lenne átgondolni. Nem tűnik ösztönzőnek, hogy a második siker már nem egyenértékű az elsővel.
  Amikor Hosszú Katinka második kazanyi győzelme után, az eredményhirdetést megelőző gyülekezéskor az idézett névjegyet elővettem, azt szerettem volna elősegíteni - nem tagadom: kiprovokálni -, hogy T. Miniszterelnök úr a fentiekre vonatkozó véleményét az újabb vb-aranyát nyerő Katinkával megismertesse. ("I have to represent the interest of the swimmer", azaz "Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem" mondtam angolul - hogy a Shane is értse -, mintegy bocsánatkérően, amiért frissiben ezzel hozakodom elő.)

  A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg. (Ennek ellenére nem adom fel, tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi, mint 19 ezer 30 forint.)

  Megragadva az alkalmat, hadd mondjam el: szerintem nem szolgálja a sportág érdekeit a további piszkálódás. Sikeres világbajnokságon vagyunk túl, amelyért köszönet jár mindazoknak, akik ezt elősegítették. Olimpia-, valamint - reményeink szerint - egy újabb sikeres világbajnokság előtt állunk. Ennek elősegítése érdekében nagyon össze kell fognunk. Aki erre kész, az a magyar úszás, mi több, Magyarország érdekeit szolgálja. 
  Ennél pedig semmi sem lehet fontosabb.
   

  Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely
  augusztus 12., 20:39

  Sikertelen PR szereplés!!!
  Orbán Viktor nem fogadta el a Gyárfástól a névjegy kártyáját, ezután Gyárfás megszólalt angol nyelven: " I have to represent the interests of the swimmer" - azaz én képviselem az úszók érdekeiket. Ez hogy jön ide? Orbán Viktor,Hosszú Katinka és Shane Tusup jót nevettek ezen!!
  A videón látszik hogy Gyárfás idegeskedett , rágta az ajkat, idegesen vigyorgott stb. A Gyárfás nagyon szereti kihasználni az ilyen alkalmakat PR akcióra, ezzel mutatva a világ felé, hogy milyen körökben mozog. Hát ebből a videóból nem az jön ki, látszik a feszült kapcsolat a politikussal.

  2015-08-13 //

  Gyárfás Tamást a MÚSZ elnökét a Petőfi Rádióban is megszólaltatták

  A 10 magyar úszóéremmel zárult hatalmas esemény után mi is lehetett a fő téma: Bol-Dog. http://www.petofilive.hu/2015/08/13/ki-legyen-bol-dog-utodja-szabad-a-palya/

   

  2015-08-12 //

  Julio C. Maglione, a FINA elnöke

  „A nyári olimpiai játékok megrendezésére pályázó Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a 2017-es világbajnokság sikeres megrendezésével akár nyerőlapot is tehet le a Nemzetközi Olimpiai Bizottság asztalára” –jelentette ki Julio C. Maglione, a FINA elnöke.

   

  A Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó uruguayi sportdiplomata - országa olimpiai bizottságának első embere – úgy gondolja, hogy a budapesti és balatonfüredi versenyek kiemelkedően színvonalas lebonyolítása több mint meggyőző lehet az „ötkarikás” döntéshozó szervezet tagjainak a számára, akik már most tudhatják, hogy a magyarok a szervezés és a lebonyolítás igazi mesterei. A mérce azonban idén magasra került, és ezzel minden jövőbeli házigazdának számolnia kell.

  „Kazany városa, a Tatár Köztársaság és Oroszország példás együttműködésének köszönhetően minden idők legjobb vizes világbajnokságát láthattuk, és ezt őszinte elismerésem jeléül jelenthetem ki. Az előkészítés időszakában ugyan kisebb hibákra is felfigyeltünk, de rövid idővel később minden és mindig megoldódott. Az állandó és a világbajnokságra kialakított létesítmények elnyerték a versenyzők, a nézők és a támogatók elismerését, többet kaptunk, mint amire számítottunk. Sikeres volt az új versenyszámok, a szinkron vegyespáros és a szinkron műugrás bemutatkozása, és mostanra megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a mi világbajnokságunk az olimpiai program legösszetettebb és legszínesebb eseménysorozata.”

  Az idén novemberben a 80. születésnapjához érkező Maglione úgy gondolja, hogy Magyarországon minden adott, illetve időben rendelkezésre fog állni ahhoz, hogy mostani elismerő szavait a 2017-es záróünnepély után megismételhesse.

  „A leendő házigazdák tapasztalata átlagon felülinek nevezhető, és ezt egészítheti ki a bizonyítás erős vágya. És ott vannak még a nagyszerű versenyzőik és csapataik is, akik a sportágaink hírvivői. Számomra és a FINA minden vezetőjének a számára sokat jelent az, hogy Orbán Viktor személyében Magyarország miniszterelnöke tett ígéretet arra, hogy minden a megfelelő időben és minőségben készen áll majd. Számukra és számunkra is nagyon fontos az, hogy a siker teljes és átütő erejű legyen. Felépül egy csodálatos uszoda, más létesítmények megújulnak, és azt is tudjuk, hogy a házigazdák két év alatt is képesek lesznek megoldani azokat a feladatokat, amelyekhez más rendezőknek jóval hosszabb időre volt szükségük. Mi a magunk részéről minden segítséget meg fogunk adni ahhoz, hogy a Kósa Lajos és Gyárfás Tamás urak mögött felsorakozó szervező bizottság az átlagosnál jóval rövidebb idő alatt is megoldhassa a nagy feladatát” – hangsúlyozta a FINA első embere. Végül arra is kitért, hogy a magyar házigazdák mellett, illetve már jóval korábban a jövő évi Riói olimpia „vizes” versenyeinek szervezőivel is szoros kapcsolatot alakítottak ki, amelyre eddigi tapasztalataik szerint az első Dél-Amerikában lebonyolításra kerülő nyári játékokon várhatóan nagy szükség is lesz.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter   

  Fotó:Szaka József

   

   

  2015-08-12 //

  350 tagú orvos-egészségügyi csapat a 2017-es vizes világbajnokságra

  Nem csupán a versenyzőkre és velük együtt természetesen valamennyi akkreditációval rendelkező személyre, hanem a versenyszínhelyekre kilátogató nézők tízezreire is kiterjed majd a figyelme a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságon annak az orvos-egészségügyi csapatnak, amelynek megszervezésére és irányítására Dr. Merkely Béla egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatóját, a MOB orvosi bizottságának tagját kérték fel.

  Az országhatárokon túl is nagy tekintélynek örvendő szakember eddigi ismeretei és a most Kazanyban szerzett tapasztalatai alapján legkevesebb 350 tagú, igen jól felkészült egység „bevetésére” készül, amelynek már jóval az első versenyszám kezdete előtt, tehát az edzéseken is el kell foglalnia a pozícióját.

  Inkább túlbiztosítva

  „Három nap leforgása alatt minden versenyszínhelyre ellátogatunk, de megfordultunk az „olimpiai faluban”, és több olyan létesítményt is szemügyre vettünk, amelyek az edzéseknek adtak otthont. Orosz kollégáinktól megtudtuk, hogy a várt és a megjósolhatatlan eseményekre felkészülve Kazanyban 550 tagú, orvosokból illetve egészségügyi szakszemélyzetből álló csoport látta el a feladatát, amelyben 150 orvostanhallgató is felsorakozott. A létszám és a felkészültség foka talán túlszervezettségre is utalhat, de ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy két év múlva nekünk sem szabad egyetlen feladatunkat sem alábecsülni „– hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatot tájékoztató klinikaigazgató, aki amatőr vízilabda játékosként ma is a vizes sportok nagy közösségébe tartozónak vallhatja magát.

  Meglepő adatok

  Dr. Merkely Béla és munkatársai azt is megtudták, hogy a kazanyi világbajnokság zárónapjáig 259 versenyzőt láttak el az orosz orvosok, a más kategóriákat képviselő, de szintén akkreditációval rendelkezők közül viszont háromszor ennyi személy fordult hozzájuk és szorult vizsgálatra vagy ápolásra.

  „Voltak szívinfarktusos és vakbélgyulladásos pacienseik is, mások vírusos gyomorfertőzés vagy szemsérülés miatt szorultak ápolásra, rosszabb esetben kórházi kezelésre. Mindezekre az eshetőségekre nekünk is előrelátóan kell felkészülnünk. Mi nem fogunk poliklinikát kialakítani, vagy egy ilyennek számító intézmény szolgálatát igénybe venni, mert meggyőződésem, hogy egészségügyi háttérintézményként jól ellátja majd a feladatát a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza (közismert nevén az Uzsoki – a szerk.), illetve maga a Semmelweis Egyetem. Emellett más ismert intézmények, köztük a mi városmajori klinikánk is készenlétben áll majd, egy-egy, a világbajnokságra előkészített kisebb speciális részleggel. A csapat toborzása már megkezdődött, amelynek gerincét az Egyetem, illetve annak orvosokból álló vízilabdacsapatának tagjai alkotják majd, de számítunk a sportszerető medikusok csatlakozására is. Minden létesítményben ott leszünk, és megfelelő számú – többtucat - mentőkocsi is rendelkezésre áll majd. Ahogy a vízilabdázóknak a medencében, nekünk is „látni kell majd a magunk pályáján”, éberen figyelni, és ahol csak lehet, előrelátóan cselekedni” – hangsúlyozta a két év múlva esedékes világbajnok orvosi csoportjának vezetője.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  Fotó: Szaka József

   

  2015-08-11 //

  Hosszú Katinka két arannyal folytatta Moszkvában

  Sokat nem pihenhettek a világbajnokságon szereplő úszók: a hétfői utazó nap után kedden-szerdán már a FINA Világkupa-sorozat nyitóállomása volt esedékes Moszkvában. Hosszú Katinka természetesen ismét halmozza a számokat – az első napon hét fináléban úszott, és 200 gyorson és 200 vegyesen tudott nyerni. Szintén aranyérmes lett Verrasztó Dávid, 400 vegyesen.

  A Világkupát az idei szezonban 50 méteres medencében rendezik – a FINA jelezte, az olimpiai felkészülést segítendő erre az évre felfüggesztik a megszokott rövid pályás változatot. Így a szintidők megúszására is sokkal több versenyen van lehetőség – ráadásul a kétmillió dolláros összdíjazás is vonzó lehet.

  Az előző három év női összetett győztese, Hosszú Katinka ismét a lovak közé csapott – igaz, teljesítményén látszott, hogy vasárnap még két igen erős 400 vegyest úszott, és mi tagadás, a finálé után begörcsölt lábbal jött ki a medencéből, két tévényilakozat között pedig fájdalomcsillapító tablettákat kellett beszednie.

  Ettől függetlenül hősien küzdött Katinka, és két számot sikerült is behúznia. Kétszáz gyorson győzött (1:56.83), majd nem sokkal később kétszáz vegyesen is, igaz, ezúttal jóval lassabban kezdett az első százon, ötvennél például harmadiknak fordult. Aztán persze beleerősített, és végül 2:10.68 perces idővel gyűjtötte be az aranyérmet. Két sprintszámban 4. helyen zárt, 50 háton két századdal maradt le a bronzról (28.54), míg 50 gyorson valamivel többel (25.17).

  Hogy azért nem volt teljesen topon fizikailag Katinka, az 200 háton volt lemérhető, ahol csupán 6. lett, tíz másodperccel rosszabb idővel, mint amennyivel bronzot szerzett Kazanyban (2:16.66). Száz pillangón (1:00.96) és a napzáró 800 gyorson (9:00.79) szintén kevésbé volt élesre töltve, így nyolcadikként ért a falhoz.

  Katinkán kívül Jakabos Zsuzsanna szerzett érmet a hölgyek között: 200 vegyesen lett második, „magyar 1-2-t” produkálva, 2:12.15 perccel.

  A nap aztán aranyos véget ért: Verrasztó Dávidot tovább vitte a lendület, és a kazanyi ezüstöt egy moszkvai első hellyel fejelte meg, 4:14.89-cel – a finis igen izgalmas volt, végül 21 századdal sikerült megelőznie az olasz Federico Turrinit. Ebben a számban Dávidnak ez volt a negyedik győzelme a VK-históriában.