HÍREK

  2015-10-20 //

  BP 2017 workshop- 1.nap

  Tarlós István főpolgármester biztos abban, hogy a FINA 2017-ben büszke lesz Budapestre

   


  „Biztosíthatom önöket arról, hogy a FINA a 2017-es világbajnokság után büszke lesz Budapestre, ahogy a magyar fővárosnak sem lesz oka a szégyenkezésre.” – ezzel a határozott kijelentéssel nyitotta meg kedden Tarlós István főpolgármester, egyben a nem egészen két év múlva esedékes világverseny fővédnöke azt a kétnapos munkaértekezletet, amelyen Gyárfás Tamás társelnök vezetésével a szervező bizottság tagjai és a hazai partnerek, illetve Cornel Marculescu ügyvezető igazgató mögött felsorakozva a nemzetközi szövetség vezető munkatársai, valamint a FINA stratégiai partnerei vesznek részt.
  „Szeretném elmondani, hogy a szívemen viselem a minden idők legnagyobb hazai sporteseményének ígérkező világbajnokság ügyét, amelynek előkészítő munkálatai a mindennapi gondolkodásom részévé váltak.”  - ezzel a mondatával pedig arra kívánt utalni a főváros első embere, hogy teljes mértékben azonosult a nagy csapat tagjaival, többek között a tervezőkkel, az építőkkel, a szervező bizottság vezetőivel és munkatársával, akikre hatalmas kihívás vár az elkövetkezendő hónapokban.
  Dr. Fürjes Balázsnak, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak az egy nappal korábban a Dagálynál elhangzott szavait megerősítve arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar házigazdák két éves határidővel olyan feladatok megoldására vállalkoztak, amelyre más szervezőknek 4 vagy 5 év állt a rendelkezésére… „Meggyőződésem, hogy a budapesti és balatonfüredi világbajnokság a versenyek történetének egyik legkiválóbb eseménye lesz” – nyomatékosította korábbi kijelentését Tarlós István.  
  A főpolgármester tájékoztatta a vendégeket arról, hogy néhány nappal ezelőtt átalakult és kibővült a Szervező Bizottság, amelynek vezetését elnökként és kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Dr. Seszták Miklós vette át Kósa Lajostól, aki a FIDESZ új frakcióvezetőjeként már nem vállalkozhatott a VB előkészületek irányítására. Azt is elmondta, hogy a Szervező Bizottság csúcsvezetésében további négy tárca – belügy, külgazdaság és külügy, nemzetgazdaság és emberi erőforrások – vezetője is helyet kapott, velük együtt pedig Fürjes Balázs, Gyárfás Tamás SZB társelnök, a FINA alelnöke, valamint Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára.   „Jól esik nekünk, hogy Cornel Marculescu ügyvezető igazgató úr a FINA nevében elismerően nyilatkozott az új uszoda építésének üteméről, de nem esünk abba a hibába, hogy ezek után könnyítenénk a tempót. Kényelemről soha nem lesz szó, csak a folyamatos munkáról, az építkezésekről, a városfejlesztésről, és persze a világverseny gondos megszervezéséről” – hangsúlyozta Budapest Főpolgármestere.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter  

  2015-10-19 //

  Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója megemelte a kalapját...

  Tette mindezt a rekordsebességgel épülő új budapesti uszoda kivitelezői előtt

   


  Tervezők, kivitelezők, de maguk, a létesítmény-együttes jövendőbeli felhasználói - elsősorban persze a 2017. július 14-én kezdődő FINA Világbajnokság szervezői - számára egyaránt megerősítő jó hírt jelent, hogy hétfőn délután a Nemzetközi Úszó Szövetséget képviselő Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója - dr. Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztossal együtt - kézjegyével látta el a már most is hatalmasságáról árulkodó építmény tervdokumentációját.
   

  Az ünnepélyes ceremóniára a lehető leghitelesebb színhelyen került sor, nevezetesen az építkezések közvetlen közelében kialakított konténerváros alkalmi sajtótermében. "Csak gratulálni tudok a munkálatokban résztvevőknek. Úgy látom, hogy a 2017-es FINA Világbajnokság első világcsúcsa már a medencén kívül fog megszületni, hiszen ilyen gyorsan még soha nem építettek világversenyek megrendezésére minden szempontból megfelelő - ötmedencés - uszodát. Százötvenhét nappal ezelőtt az alapkőletételnél azt az ígéretet kaptuk Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy minden időben és kiváló minőségben fog elkészülni, és most azt kell mondanom, hogy minden a megfelelő ütemben folyik, hozzáértést és odaadó munkát tükrözve. Csak így tovább! - hangzott a FINA vezérkarát képviselő igazgató buzdítása, akinek az igényessége és következetes véleményalkotása közismert a nagy sportág köreiben.

  Az építkezések színhelyén megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón Dr. Fürjes Balázs, úgy is, mint az esemény házigazdája először is azt hangsúlyozta, hogy a tervek elfogadásával a FINA a munkálatokkal kapcsolatos elégedettségét fejezte ki. Ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy az építkezések ötezer magyar embernek adnak munkát, azaz ötezer családnak biztosítanak megélhetést.
  Elmondta, hogy "VB-üzemmódban" a lelátók 15 ezer férőhelyesek lesznek, azt követően pedig ötezer látogató befogadására lesznek alkalmasak.

  Figyelemre méltó volt az a bejelentése, hogy a létesítmény messze több lesz egy modern versenyuszodánál, mert a nagyközönséget is szolgálni fogja és e mellett az úszásoktatásra is lehetőséget fog biztosítani. Cornel Marculescu - Gyárfás Tamásnak, a VB szervező bizottság társelnökének, egyben a FINA alelnökének a társaságában egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérről érkezett az építkezések színhelyére. A vendégre és szakértő munkatársaira, de ugyanúgy a házigazdára, és annak vezetői csapatára is két nehéz munkanap vár. A Főpolgármesteri Hivatal ad otthont a VB előkészületek második munkaértekezletének, amelynek keretében többek között a versenyprogrammal, a megnyitó színhelyével és forgatókönyvével, az óriás-toronyugrás helyének kiválasztásával, számos pénzügyi jellegű témával, és a televíziós közvetítések fontos kérdéseivel készülnek foglalkozni. "Örülök annak, hogy a FINA látogatás jól indult, vendégeink a saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mindössze 157 nap leforgása alatt milyen óriási munkát lehet elvégezni. Idén Kazany igen magasra emelte a mércét, és az ott látottak alapján a FINA vezetői minden idők egyik legjobb világbajnokságának nevezték az eseményt. Összefogással, szorgalommal és nagy felkészültséggel már eddig is sokszor bizonyítottunk, most viszont magunkat is szeretnénk felülmúlni," - hangsúlyozta Gyárfás Tamás.

  Fotó: Szaka József

  2015-10-18 //

  Gyárfás Tamás szerint elképedhetnek a Budapestre érkező FINA küldöttség tagjai

  A 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának társelnöke, egyben a nemzetközi szövetség alelnöke erre számít.

   


  A Cornel Marculescu ügyvezető igazgató vezetésével hétfőn Budapestre érkező FINA delegáció tagjai, valamint a partnercégek szintén a magyar fővárosba tartó szakemberei nem fognak hinni a szemüknek, amikor meglátják, hogy mindössze 157 nappal az alapkőletétel után hogyan – pontosabban milyen látványosan – haladnak a Dagálynál az új uszoda építésének munkálatai.


  Mindez a fővállalkozó Market Zrt-t és annak számos alvállalkozóját dicséri.

  „Mozgalmas és feszített ütemű három munkanap vár ránk, amelyhez reményeink szerint kitűnő alapot ad a hétfő délutáni helyszínlátogatás, ahol 15 órakor Dr. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos lesz a házigazdánk és az zajlo nemzetközi sajtótájékoztató főszereplője – nyilatkozta Gyárfás Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – Jó hír a vendégeknek, hogy már sikerült megállapodnunk a szállodai elhelyezésben kiemelten szerepet betöltő Dunubius Hotels Group vezetőivel, amelynek köszönhetően a 2017-es világbajnokság időszakában a szállodalánc kötelekébe tartozó két margitszigeti hotel mellett az új uszodához közel eső Hélia is minden szobájával, 100 százalékos kapacitással a rendelkezésünkre áll. Nagyra értékeljük, hogy régi partnerünk ezt a lehetőséget - amely a szükséges biztonsági intézkedések szempontjából nagyon előnyös – úgy garantálja, hogy a visszatérő törzsvendégeinek átmenetileg más színvonalas elhelyezést biztosít.

  A FINA, valamint a leendő házigazdák néhány hónappal korábban a Parlamentben találkoztak.,Ezuttal,, kedden és szerdán Tarlós István, Budapest Főpolgármestere, egyben a 2017- es FINA világbajnokság fővédnöke a házigazda, aki a Főpolgármesteri Hivatalba várja a FINA delegáció tagjait és a Szervező Bizottságot, valamint több olyan neves cég vezető képviselőit, mint amilyen a Dentsu, a Myrtha Pools, a Nüssli és a Red Bull. Összesen 17 fős a nemzetközi szakértő küldöttség 12 témát vitat meg a vb szervező bizottsággal.

  Megnyitó a Duna vízén?

  „Mielőtt megkezdődnek a tárgyalások, vendégeink megismerkedhetnek a VB talán legnagyobb látványosságának számító óriás-toronyugrás tervezett két színhelyével – folytatta Gyárfás Tamás. - Bármelyikre is esik a választás, mi úgy gondoljuk, hogy a Duna-parton, a Parlamenttel szemközti budai oldalon, illetve a Várkerttel szembeni pesti oldalon is olyan versenyt rendezhetünk, amely az egész világot ámulatba ejtő látványosság lehet. A másodikként említett színhely mellett szólhat, hogy a 2017. július 14-ére tervezett megnyitó ünnepségünket is a Várkertnél szeretnénk megrendezni, sajátos megoldással,  „színpadként”, pontosabban „forgószínpadként” a Duna vízén horgonyzó hajók fedélzetei szolgálnának.

   A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a tanácskozásokra az utolsó pillanatban az Európai Műsorsugárzók Uniója, ismertebb rövidített nevén az EBU is bejelentkezett, így sor kerülhet az európai szervezet valamint az MTVA közötti együttműködéssel kapcsolatos kérdések megvitatására.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  2015-10-18 //

  Olasz Anna második a Világkupa-összetettben

  Súlyos gyomorrontása miatt nem sikerült túl jól a FINA 10 kilométeres nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat két utolsó versenye Olasz Annának.

   


  A magyar versenyző még a kínai állomáson, Chun’anban fogyasztott valamit, amit nem kellett volna, így hasmenéssel bajlódva lett 9. az utolsóelőtti szakaszon, majd ebből még nem teljesen felépülve állt rajthoz az idényzárón, Hongkongban.

  Anna tavaly ez utóbbi viadalt megnyerte, most a 10. helyen zárt, igaz, csak helyezésre volt messze az elsőtől, hiszen a hihetetlenül izgalmas „tömegbefutóban” végül csupán 5 másodperccel maradt le a Keri-Anne Payne mögött. A brit egyébként egyetlen tizeddel érintette meg előbb a panelt Ana-Marcela Cunhánál.

  Bár a brazil klasszis – aki a sorozat balatonfüredi állomásán is győzött, illetve a kínai eseményt is ő nyerte – pontszámban jobban teljesített Annánál, világbajnoki ezüstérmesünk végül mégis másodikként zárt, miután Cunha öt alkalommal állt csak rajthoz, az összetettben pedig azokat veszik számításba, akik legalább hat alkalommal indultak.

  A férfiaknál egyébként német siker született: Christian Reichert megnyerte a hongkongi viadalt és az összetettet is.

   

  2015-10-16 //

  Cornel Marculescu általános igazgató vezetésével FINA delegáció érkezik Budapestre

  Megtartotta első kétnapos ülését a 17. FINA Világbajnokság átalakult Szervező Bizottsága

   


  Október 12-én és 13-án megtartotta első kétnapos ülését a 2017-es budapesti és balatonfüredi színhelyű 17. FINA Világbajnokság átalakult Szervező Bizottsága, amelynek vezetését Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot irányító dr. Seszták Miklós vette át.

  Mellette a társelnöki tisztet továbbra is Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke, a Magyar Úszó Szövetség elnöke tölti be, szorosan együttműködve dr. Szabó Tündével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemrégiben kinevezett, a sportügyekért felelős államtitkárával.

  A Szervező Bizottságot eddig elnökként vezető Kósa Lajos, a vezető kormánypárt, a FIDESZ frakcióvezetője lett, és ennek az új és nagy odaadást igénylő feladatnak az elvégzése mellett tovább már nem vállalkozhatott a minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményét előkészítő testület irányítására.

  Az új elnök bemutatkozásával párhuzamosan létrejött a Szervező Bizottság legfelsőbb irányító és döntéshozó testülete, amelynek tagja Dr. Seszták Miklós elnök és Gyárfás Tamás társelnök mellett Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István, Budapest Főváros főpolgármestere, a 2017-es világbajnokság fővédnöke, Dr. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházások, így többek között az új uszoda felépítéséért felelős kormánybiztosa, valamint Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára.

  A Szervező Bizottság első munkanapján Dr. Seszták Miklós vezetésével, illetve az érintett sportágak és szakágak vezetőinek bevonásával áttekintették a 2017-es FINA világbajnokság szervezésével kapcsolatos legfontosabb feladatokat, és szó esett a versenyek és az edzések tervezett színhelyeiről. A tanácskozás második napján Gyárfás Tamás irányításával megtörtént az egyeztetés a szervezés és a lebonyolítás egyes kiemelt fontosságú területeinek vezetőivel. A Szervező Bizottság mostantól minden második hétfőn megbeszélésre várja a szakági szövetségek és bizottságok vezetőit, míg keddenként heti rendszerességgel a szakterületek irányítóival folyik majd a tanácskozás.

  Az első munkaértekezlet a FINA és a nemzetközi partnerek részvételével

  Mérföldköves eseménynek számít a világbajnokság előkészítésének folyamatában az az október 20-án kezdődő kétnapos munkaértekezlet, amelyen Cornel Marculesunak, a FINA általános igazgatójának a vezetésével magasrangú delegáció képviseli a nemzetközi szövetséget, amelynek tagjai többek között Lulu Guo, a FINA marketing tanácsadója, Marcela Saxlund, a FINA irodavezetője, Peter Hall, a FINA marketing osztályának vezetője, valamint Joaquin Pujol, a FINA létesítményekért felelős bizottságának vezetője. A tanácskozásokon képviselteti magát a Dentsu, a nemzetközi szövetség marketing partnere, továbbá a Myrtha Pools, a Red Bull valamint a Nüssli.A munkaértekezletet megelőzően október 19-én a vendégek és az SZB képviselői látogatást tesznek a Dagálynál épülő uszodánál, ahol Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos számol be a munkálatok állásáról és ezt követően sajtótájékoztatót is tartanak Az előrehaladást megkönnyítő munkaértekezleten a szervezés 11 fontos területének feladatait tekintik át, és rögzítik az együttműködés további menetrendjét.

   

   

   

  2015-10-14 //

  Rövidpályás Országos Bajnokság díjazása

  A november 11-14 között Százhalombattán megrendezésre kerülő rövidpályás országos bajnokságon a szponzoraink által felajánlott különdíjakban részesítjük legjobbjainkat.

   


  A pontszámítás a következő:
  - a versenyen elért legmagasabb FINA pont (csak 1 versenyszám)
  - a versenyszámonkénti helyezések plusz pontot érnek, melyek a következők szerint alakulnak:
  1. hely: 10 pont
  2. hely: 8 pont
  3. hely: 6 pont
  4. hely: 4 pont
  5. hely: 2 pont
  6. hely 1 pont

  A két pontszám összeadódik, és így alakul ki a végső sorrend, mind a nők, mind a férfiak mezőnyében.

  A különdíjak átadására a szombat esti Halhatatlanok Ünnepségén kerül sor, a százhalombattai Szekeres József Konferencia és Rendezvény Központban.

   

   

  2015-10-12 //

  Szilágyi Liliána a „Szilágyi SC” úszója lesz?

  Az ember azt gondolná, hogy kapkodnak a szakosztályok egy olyan sikeres és reményteljes úszóért, mint amilyen a Kőbánya Sportclubot szeptemberben elhagyó Szilágyi Liliána.  

   

  De nem így van. Lehet, hogy a választék szűk, ám az sem kizárt, hogy a versenyzői igényeket és a neki felajánlott lehetőségeket nem sikerült összhangba hozni. A harmadik magyarázat az, hogy alig több mint tíz hónappal a Riói ötkarikás versenyek előtt egyszerűen nincs olyan, kellő pénzügyi tartalékkal rendelkező befogadó klub, amelyik képes lenne helyet szorítani a hamarosan 19 esztendős pillangó-specialistának, és vele együtt a hamarjában köré szerveződött héttagú szakmai stábnak. Amelynek élén dr. Szilágyi Zoltán (48), Liliána édesapja, illetve most már egyben az edzője és menedzsere áll. 

  Gyors, de átgondolt döntés

  Van egy összehasonlítás, amit az oknyomozásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni. Liliána tavaly a bámulatos 2:06.59 perces idejével a harmadik helyet foglalta el a 200 méteres női pillangóúszás világranglistáján, ahonnan idén – a 2:07.05-es legjobbjával - a kilencedik helyre csúszott vissza. Más lapra tartozik, hogy rontva is még mindig ő a szám legjobb magyar képviselője.

  „Gyors, de átgondolt döntést hoztam a lányommal, amikor elköszöntünk Turi Györgytől. Vitathatatlan, hogy hálával tartozunk neki a jobbnál jobb eredményekért, és az odaadó munkájáért, de elérkeztünk egy olyan pontra, ahonnan szerintünk az út már nem felfelé vezet. Maga Turi is elismerte, hogy nem kíván eltérni a szokásos módszereitől, aminek az a másik olvasata, hogy nem hajlandó tudomást venni a világ változásairól. Egy nagy döntés, vagy hosszan érlelődik, vagy robbanásszerűen következik be. A mi esetünkben a második dolog történt. És most az a helyzet, hogy elvben a magunk urai vagyunk, ám e közben meglepő dolgokkal szembesülünk. Felfogathatatlan például az, hogy egyesek nem úgy néznek a lányomra, mint egy Isten adta tehetségre, aki előtt még hosszú és sikeres pályafutás állhat. ” – nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának az úszóként három olimpiát megjárt dr. Szilágyi Zoltán, aki ügyvédként dolgozik, de most – szakedzői diplomával – a lánya olimpiai felkészítését is a kezébe vette.

   Titkos segítőtársak

  Az edzőváltás után nem jutottak közös nevezőre sem a Kőbányával, sem pedig – a Hosszú Katinkát is foglalkoztató - Vasassal. Van más elképzelésük, de a jelenlegi helyzet feketén fehéren az, hogy a betegségével is magyarázható kazanyi hetedik helye után Szilágyi Liliánának nincs egyesületi háttere, csak az édesapja verbuválta szakmai stábja.

  „Edzőként egykori versenyzőtársammal, Kovács Lászlóval együtt visszük az edzéseket. Van erőnléti edzőnk, a mérésekkel foglalkozó szakemberünk, orvosunk és pszichológusunk is, akiket egyelőre név szerint nem említhetek. Sok mindenért egyelőre nekem kell fizetnem, de ha arra gondolok, hogy a lányomat boldognak szeretném látni, aki elégedett a fejlődésével és a lehetőségeivel, akkor azt kell mondanom, hogy ezzel a szülői kötelességemet teljesítem. És ami mindennél fontosabb: nyugalomra van szükségünk, hogy Liliána az olimpiai terveit álmainak megfelelően tudja megvalósítani.”

   Széchy nagy mondása

  „Egyelőre ott tartunk, hogy Gyárfás Tamás elnök úr és Kiss László úr, a válogatott szövetségi kapitánya is ígéretet tett arra, hogy a magyar úszósport egyetemes érdekeit szem előtt tartva minden tőlük telhető segítséget megadnak. A hogyant, a mit és a mennyit kell mielőbb rögzítenünk. A jó hír ebben a kicsit kusza helyzetben az, hogy a munkával jól haladunk, arra kérdésre viszont nehezen tudnék választ adni, hogy három hét múlva hol gyakorolhatunk. Pedig itt van a nyakunkon a téli OB, és aztán a rövid pályás Európa-bajnokság is.  Széchy Tamás szállóigévé vált mondása jár a fejemben, aki egyszer azt találta mondani, hogy „az olimpiai felkészülés közben akár csak egy nap kihagyása is azt jelentheti, hogy az egészet megette a fene.” Most éppen ezt igyekszünk elkerülni” – hangsúlyozta Szilágyi.

  Egészen biztos, hogy a MOB és az Úszószövetség a maga lehetőségeit a Szilágyi család – persze elsősorban a versenyző – rendelkezésére fogja bocsátani. Nem lesz hiány a szükséges táplálék kiegészítőkben, és a minőségi edzőtáborok megszervezésében is segíteni fognak. Lehet, hogy Liliána átmenetileg a magyar válogatott „színeiben” indul majd a versenyeken, ám ha más megoldás nem kínálkozik, az ügyvéd-edző szervezésében rövidesen megalakulhat az önálló klubjuk, aminek a neve éppenséggel „Szilágyi SC” is lehet…

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  2015-09-24 //

  Risztov Éva „hazatért” Kőbányára

  10 év után újra Turi György irányítja az olimpiai bajnok edzéseit  

   

  Szerdán megállapodás született arról, hogy Risztov Éva, a londoni olimpiai játékok 10 kilométeres nyílt vízi versenyének aranyérmese mostantól a Kőbánya Sportclubban folytatja a pályafutását – értesült elsőként a Telekom Sporthír Szolgálat.

  A 30 éves sportolónő újabb klubválasztását „hazatérésnek” is lehet nevezni, hiszen 2001-től 2005-ig már volt a Kőbánya, illetve annak elődje, a Budapesti Spartacus úszója, és ennek az egyesületnek a színeiben lett háromszoros világbajnoki- és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes. Mestere azokban az időkben Turi György volt, aki tíz év után „kapja vissza” neves tanítványát, immár olimpiai bajnoki címvédőként, illetve a kazanyi világbajnokságon Riói kvótát szerző válogatottként.

  Risztov az eddigi pályafutása csúcsát jelentő olimpiai bajnoki aranyérmét viszont a Debreceni Sportcentrum Kft sportolójaként érdemelte ki. A versenyzéstől 2005-ben visszavonult, addig elsősorban „medencés” úszónő 2009-ben határozta el magát a visszatérésre, és ebben a törekvésében Debrecentől minden lehetséges – átlagon felülinek is nevezhető - támogatást megkapott. Méltán, mert oda szerződött versenyzőként a városnak ő szerezte meg az első olimpiai aranyérmet. Tavaly a berlini Európa-bajnokságon – tizenkét évvel a 2002-es, és szintén berlini ezüstös mesternégyese után - az „olimpiai” 10 kilométeres versenyszámban második lett, idén viszont világbajnoki 10. helyezettként – válogatott társát, Olasz Annát megelőzve – éppen, hogy csak sikerült kiharcolnia a 2016-os olimpián való részvétel jogát. Debreceni edzője az utóbbi időben Kovács Rita, az egykori világbajnoki ezüst, illetve Európa-bajnoki aranyérmes hosszútáv-úszónő volt.

  Risztov alig egy évvel a jövő évi ötkarikás versenyek előtt szabadon választhatott klubot magának, mivel eddigi debreceni szerződése augusztusban lejárt.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

  2015-09-22 //

  Főtitkárként már bizonyított, államtitkárként is ezt szeretné tenni

  A jog kínálta lehetőséggel élve nem mond le a MOB elnökségében kiérdemelt helyéről és nemrégiben megválasztott alelnökként sem kér felmentést a Magyar Úszó Szövetségben, csak szünetelteti ezeket a tisztségeit Dr. Szabó Tünde, aki az elmúlt péntek óta már hivatalosan is az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Az 1992-es barcelonai olimpián  a 100 háton ezüstérmet nyert egykori válogatott sportoló, aki öt éven át sportága szakszövetségének főtitkáraként dolgozott, idén májusban pályát módosított, és ügyvédként kezdett el tevékenykedni. Alig több mint három hónappal később újabb fordulat következett be az életében, amikor államtitkárnak kérték fel.

   


  A politikai pályára lépett három gyermekes államtitkár asszony új minőségében az első interjúját a Telekom Sporthír Szolgálatnak adta.

  Elfogultság nélkül

  "Nem kértem gondolkodási időt, úgy fogadtam el a felkérést, mert azt óriási megtiszteltetésnek tartottam, és egészen biztos voltam abban, hogy jó döntést hozok. Versenyzőként majd diplomásként egész életemben azért dolgoztam, tanultam és igyekeztem folyamatosan fejleszteni a tudásomat, hogy a magyar sport hasznos tagja lehessek, amelyet mostantól egy lépcsőt feljebb lépve is a legjobb tudásom szerint szeretnék szolgálni. A helyzetem persze jelentősen változott. Eddig lehettem elfogult az úszással szemben, mostantól viszont megkülönböztetés nélkül kell törődnöm a magyar sport egészével, amelynek szerves része az iskolai testnevelés és a szabadidős sport, de emellett a lendületesen haladó létesítményfejlesztés is." - hangsúlyozta Dr. Szabó Tünde.

  Ha az ideje engedi, a MOB és a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésein továbbra is részt fog venni, véleményezheti az előterjesztéseket és a jelentéseket, szavazásra viszont nem kérhetik fel. A MOB Sportolói Bizottságának vezetéséről viszont le kell mondania, és nem titkolja, hogy utódjának az ebben a testületben aktívan dolgozó Martinek János öttusázó olimpiai bajnokot, a MÖSZ jelenlegi megbízott főtitkárát fogja javasolni.

  Számíthatnak rá

  Büszke arra, hogy államtitkári kinevezése előtt a rátermettségét senki sem kérdőjelezte meg, e helyett barátai, közelebbi és távolabbi munkatársai sok sikert és kitartást kívántak neki.

  " Mivel az egyik legnagyobb sportági szakszövetség vezetőségéből érkezem, ezért a sport különféle területein dolgozók, de különösképpen a szövetségek vezetői jól tudják, hogy számíthatnak rám, tehát a problémáikkal és a terveikkel foglalkozó, igazságos vezető leszek. Az Úszó Szövetségben ellátott feladataim elvégzése közben az irányításra, a gazdálkodásra, a sportszakmára és a versenyszervezés minden területére volt rálátásom, és ezt a tudásomat mostantól az eddiginél magasabb szinten az államigazgatásban szeretném kamatoztatni. A magyar sport területén tevékenykedők és velük együtt a sportolók is érzékelni fogják, hogy továbbra is értük és velük vagyok."

  Csak a véletlen műve

  Csak a véletlen művének nevezi, hogy a sportért felelős államtitkár székében Czene Attila személyében korábban is ült már egy egykori úszónagyság, és úgy gondolja, hogy valójában ezt is az úszósport egyik elismerésének lehet tekinteni. Véleménye szerint a két esztendeje minden eddiginél nagyobb anyagi támogatásban részesülő magyar sportnak a jövőben is hasonlóan erős gazdasági háttérre van szüksége, és olyan programokra, amelyek nem csupán az élsport, hanem az oktatási intézményekben folyó munka hatékonyságát is növelik. Nem aggódik a magyar sport nem túl fényes idei eredményei miatt.

  "Remélem, hogy az intő jelekre minden érintett sportág felfigyel, és ahol erősíteni vagy változtatni kell, azt ott haladéktalanul meg is teszik. A londoni sikersorozat káprázatos volt, de a nyolc aranyérmes akkori mérleget szerintem nem lehet mércének tekinteni Rióban. Ettől függetlenül biztos vagyok abban, hogy a felkészülés hajrájában ennél még optimistábban nyilatkozhatok"

  A kiválóság a mérce

  Az újdonsült államtitkár befejezésül arról beszélt, hogy a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság a magyar sport történetének egyik, ha nem a legnagyobb kihívása. A hat vizes szakágat egyesítő eseményt nem csak jól, hanem kiválóan kell megtervezni, előkészíteni, majd lebonyolítani, mert csak így érdemelheti ki a világ elismerését, és csupán így lehetnek annak sportszakmai eredményei, a turisztikai és gazdasági hatásai egyértelműen pozitívak.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter

   

  2015-09-06 //

  Újváros: megújulás a láthatáron

  A nyári, kazanyi világbajnokság kiemelkedő magyar sikerei, és persze a mindinkább közelgő 2017-es vb még inkább fókuszba emelte az úszósportot Dunaújvárosban, így a Jövő bajnokai program szeptemberi, kiemelt felmérőjének ürügyén komoly egyeztetések zajlottak a város prominensei, illetve a Magyar Úszó Szövetség vezetői között.

   

  Az uszodában Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök hosszabb megbeszélést folytatott a település korábbi országgyűlési képviselőjével, Dorkota Lajossal, aki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökeként is igyekszik tenni az újvárosiakért. A találkozón több, a helyi és regionális úszósportot új dimenzióba helyező lehetőségről is szó esett – később pedig ezekről egy hivatalos ebéd keretében Cserna Gábor polgármester is beszélt.

  Ez utóbbi eseményen ott volt Szepesi Attila alpolgármester, valamint a Közép-Dunántúli Régió vezetője, Bene Vera is – a MÚSZ részéről pedig Gyárfás Tamás mellett többek között a két alelnök, Szabó Tünde és Sós Csaba, Hargitay András utánpótlás-kapitány, az elnökség tagjai közül Sass Katalin és Tóth Ákos, illetve már az uszodában is feltűnt (a gyerekek nem kis örömére) Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok.

  Itt is elhangzott, hogy a város még inkább támogatja a jövőben a helyi úszósportot, végre megújulhat a fedett uszoda, és további bővítés is elképzelhető. S mialatt az ebéd során megannyi pozitívumról esett szó, a Jövő bajnokai sem maradtak – igaz, szellemi – táplálék nélkül, avagy az itteni régió fiataljai is meghallgatták Tiszeker Ágnes előadását. A Magyar Antidopping Csoport vezetője a gyerekek nyelvére hangszerelt tájékoztatójában a doppingellenes küzdelem legfontosabb elemei mellett elsősorban a legkülönbözőbb helyeken (főként persze az interneten) beszerezhető, rendkívül veszélyes táplálékkiegészítőkről tartott tájékoztatást, valamint ismertette a tiltott szerek egészségkárosító hatásait is. Mivel az ismertetőn az edzők és a szülők is rendszerint jelen vannak, remélhető, hogy a fiatalok jövőbeni pályafutását semmi sem sodorja veszélybe.

  Fotó: Szaka József