HÍREK

  2015-11-13 //

  Hosszú: 6/6 – Cseh: tripla és országos csúcs

  A harmadik versenynapot is száz százalékosan tudta le Hosszú Katinka

   


  6-ból 6-szor győzött a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon, így jelenleg 12/11-nél tart a nyitónapi, 800 gyorson szerzett ezüst után. Cseh László is szédületeset alakított, háromból háromszor győzött, 50 pillangón pedig megjavította saját, cápadresszben felállított rekordját. Gyurta Dániel pedig „behúzta” a mellúszó-mesterhármast. Érdemes még odafigyelni egy 19 éves győri, orosz-magyar fiatalemberre: a kétméteres Lobanovszkij Maxim magyar uszodában még sosem látott sebességet ért el a váltó befejező tagjaként.

  Cseh László elképesztő: gyorsabban úszik, mint 24 éves korában, szuperdresszben! Merthogy a harmadik nap felvezetéseképp megdöntötte saját, 2009-ben felállított országos rekordját 50 pillangón (23.26), holott elvben a „cápában”, sprinttávokon elért csúcsokat a legnehezebb megjavítani. Neki sikerült, három héttel a 30. születésnapja előtt.

  Az pedig szinte magától értetődő volt, hogy egy órával később, 200-on óriási fölénnyel, csaknem két teljes másodperccel előzte meg a trónkövetelő fiatalokat, akik csupán azért versenghettek, hogy kié lesz a második Eb-hely Izraelben – ezt végül a nyári immunbetegségéből felgyógyuló Kenderesi Tamás kaparintotta meg, 9 századdal előzve meg Biczó Bencét (bár az Eb-n négy úszót lehet nevezni, azaz ezúttal van „vigaszág”). Cseh bónuszként a 100 vegyes aranyát is elrakta, vagyis háromból három egyéni számban diadalmaskodott.

  A győri „gyors” ma is időben futott be: először megnyerték a mixed vegyesváltót, melynek befejező-embere, a mindössze 19 éves, orosz-magyar kettős állampolgár Lobanovszkij Maxim ismét „iszonyatos” részidőt ment (21.32). Egy napja, szintén váltótagként 21.25 alatt söpört végig a medencén, ennél gyorsabban 50 métert váltóban még sohasem repesztett magyar úszó – az ifjú kétméteres óriás egyébként magyar színekben fog versenyezni, ha eléri a nemzetközi szintet. Kisvártatva az 50 után a 100 gyorsot is megnyerte klubtársa, Takács Krisztián, 12 századdal előzve meg a budafoki Mészáros Márkot, és örömteli volt látni, hogy a nyári súlyos vállműtétje után kezdi visszanyerni sebességét Kozma Dominik, aki csupán 21 századdal maradt le a győztes mögött.

  Parádés versenyt hozott a férfi 200 hát, ahol az első három 27 századmásodpercen belül ért a falhoz, végül a „nosztalgiázó” Bernek Péter egy leheletnyivel megelőzte Földházi Dávidot és Balog Gábort. Gyurta Dániel pedig nem hagyott sok kétséget afelől, hogy 100-on is a legjobb, avagy az 50 és a 200 csütörtöki leduplázásával megcsinálta a mellúszó-triplát,.

  A hölgyek mezőnyében Hosszú Katinka ismét sikerrel húzta be valamennyi számot – köztük a „legveszélyesebbet”, az 50 méteres mellúszást is. Itt ugyanis a specialistákkal szemben kevésbé dominál az erő, végül azonban 22 századdal előbb érte el a falat Sebestyén Dalmánál. Mindez azért is volt bravúr, mert azonnal az 50 hát után rendezték, azaz csak annyi ideje volt a szusszanásra, amíg a többi hét finalista bevonult.

  Később 200 gyorson nagy fölénnyel győzött, bár edző-férje, Shane Tusup elégedetlenkedett egy sort, mert 1:54-en belül időt tűzött ki célként. Katinka eztán a száz pillangót, a kétszáz mellet és a száz vegyest is behúzta, majd a nap végén összegyűjtötte aranyérmeit az eredményjelző-tábla mögül, ahol a versenyek ideje alatt rendezte be „öltözőjét” (tartaléksapka, kulacs, melegítőalsó, érmek és virágcsokrok), mivel a számok és az eredményhirdetések özönében még annyi ideje sincs, hogy visszatérjen a melegítőmedencéhez...

   

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka

  „Továbbra is azt mondom: még mindig csak szokom a rövidpályát. Aminek örülök, az a két mellúszó-szám, különösen a 2:23-as időm kétszázon. És persze a kétszáz gyors sem volt rossz, jól mutatja, hogy ezen a távon sikerült nagyot fejlődni az őszi Világkupákon.”

  Cseh László

  „Sokkal dinamikusabbak az edzések, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra, ez köszön vissza többek között a mostani eredményekben. Most már jóval kevesebb a gyengébb időszak a közös munka során (Plagányi) Zsolttal, tudjuk, bizonyos jelekre miképp kell reagálni, azaz sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk dolgozni, mint az év első felében. Egy ilyen nap, mint a mai, amikor sikerül három számot megnyernem, ráadásul úgy, ahogy elterveztem, azaz például kétszázon esélyt sem adva a többieknek, nos, ez nagyon jót tesz az önbizalmamnak, hiszen még egyáltalán nem vagyok formában.”

  Gyurta Dániel

  „Ma egyetlen terv volt: egy 30 másodperces második ötvenet jönni, ami sikerült. Azért a hangsúly a kétszázon lesz az Európa-bajnokságon is, arra fogok koncentrálni – igaz, az új programban a száz van később, azaz utána abban is oda fogom tenni magam.”

  Bernek Péter

  „Örülök, hogy sikerült megmutatnom, még megy a kétszáz hát is, bár inkább a gyors van már műsoron – viszont az utolsó ötven méteren nem feltétlenül az a jól eső nosztalgikus érzés dolgozott bennem, elsősorban a lábaimban...”

  A harmadik nap bajnokai

   

  Férfiak

  100m gyors: Takács Krisztián (Győr) 48.78

  200m hát: Bernek Péter (BVSC) 1:53.06

  50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.26 - új országos csúcs

  200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:52.36

  100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 58.23

  100m vegyes: Cseh László (Eger) 53.23

   

  Nők

  200 gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 1:54.37

  50m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 27.17

  50m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 31.20

  200m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 2:23.69

  100m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 57.66

  100m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 58.77

   

  Mixed

  4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:44.66

  (Balog Gábor, Gyurinovics Fanni, Touretski Sasha, Lobanovszkij Maxim)

  Teljes ereménylista: 
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3saUxyQ1hVUkNLMzg/view?pli=1

   

  2015-11-12 //

  Hosszú Katinka belecsapott: 5/5

  Hosszú Katinka újból nekiveselkedik annak a programnak, amelyet tavaly is végigcsinált, azaz elindul az összes egyéni számban a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon.

   


  Egy éve 17/16-ot teljesített, és az idén is ugyanez lehet a cél, időarányosan pedig jól áll: csütörtökön ötből ötször győzött.

  Esztendeje a 800 gyors hiányzott a száz százalékhoz, és ez most is fog, hiszen a szerdai „hosszútáv-napon” második lett Kapás Boglárka mögött, azaz a maradék 16 számból kell kihoznia a maximumot. 
  Az első ötöt mindenesetre kipipálta, és még megszorítani sem tudták – még Jakabos Zsuzsanna volt hozzá a legközelebb 50 gyorson, ahol 18 századdal Katinka mögött érte el a falat. A győriek kiválósága egyébként három számban is ezüstérmes lett Hosszú mögött (50 és 100 gyors, 200 vegyes) ¬– ugyanakkor a nap végén, csapatban „vissza tudott vágni” riválisának, hiszen a 4x50-es gyorsváltó aranyát a győrieknek sikerült elvinniük a Vasas-kvartettje előtt.
  Sprinttávon egyébként igen jól ment a győrieknek: az ob első egyéni számában, 50 férfi gyorson a klub három villámembere állt a dobogón, Takács Krisztián 2 századdal előzte meg az immár magyar színekben rajthoz álló kétméteres ifjú orosz gólemet, Makszim Lobanovszkijt. A körömnyi különbségek jegyében is folytatták aztán: a gyorson harmadik Balog Gábor kisvártatva egyetlen századdal előzte meg Földházi Dávidot száz háton.
  Gyurta Dániel leduplázta a két mellúszó-számot, 50-en és 200-on is simán diadalmaskodott, míg Cseh László könnyedén húzta be a 200 vegyest – bár jelezte, még egyáltalán nem biztos, hogy az Eb-n is bevállalja ezt a számot. Bernek Péter szintén remekelt 400 gyorson, míg a napzáró férfi vegyesváltóban a Kőbánya SC fiataljai parádéztak.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka
  „Kicsit fárasztó volt ez a mai nap, pláne, hogy reggel hatkor már az erősítőteremben kezdtem, utána pedig jöttek az előfutamok. Ehhez képest nem ment rosszul, bár messze nem úgy, mint amikor a Világkupa-sorozatban már ráálltam a rövidpályás ritmusra. Elsősorban a fordulókkal bajlódtam, hol hosszúra sikeredett, hol rövidre, még rá kell hangolódnom a huszonötösre.”

  Gyurta Dániel
  „Először úsztam huszonötös medencében az idén, úgyhogy igazán elégedett lehetek. 2:04-en belül akartam jönni mindenképpen, ez sikerült, 31 másodperc környékén az utolsó ötvenen, ez is megvolt, azaz kezdésnek nem volt rossz a mai nap, innen lehet szépen továbbhaladni.”

  Cseh László
  „Nem mondom, hogy nem fáradtam el – de határozottan jó volt edzésnek ez a nap, hiszen több számban is indultam, és azért a sebességemmel is elégedett voltam. Természetesen még messze vagyok a csúcsformától, azaz sokat kell gyorsulni a következő hetekben. Még nem döntöttem el, miben indulok Izraelben – az, hogy most a kettővegyes jól sikerült, nem jelent semmit egyelőre.”

  Bernek Péter
  „Ahhoz képest, hogy edzésből úsztunk, mindenféle rákészülés nélkül, határozottan jó érzéseim vannak, hiszen picit még jobban is sikerült, mint tavaly ilyenkor, ráadásul már bennem van egy ezerötszáz tegnapról, plusz egy rakat számot úsztam ma is. Ennél persze legalább négy másodperccel jobb idő kell az Európa-bajnokságon, arra azonban nem fogunk úgy rákészülni, mint a tavalyi dohai világbajnokságra, mert most mindent az olimpiának rendelünk alá.”

  A második nap bajnokai

  Férfiak
  50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.96
  400m gyors: Bernek Péter (BVSC) 3:40.46
  100m hát: Balog Gábor (Győr) 52.83
  50m mell: Gyurta Dániel (UTE) 27.02
  200m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:03.47
  200m vegyes: Cseh László (Eger) 1:55.58
  4x50m vegyes: Kőbánya SC 1:38.62
  (Szabó Norbert, Horváth Dávid, Pulai Bence, Telegdy Ádám)

  Nők
  50m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 24.52
  100m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 53.43
  200m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 2:04.64
  100m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 1:07.10
  200m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 2:06.29
  4x50m gyors: Győri Úszóklub 1:40.32
  (Sasha Touretski, Jakabos Zsuzsanna, Svenja Stoffel, Gyurinovics Fanna)

  Mixed
  4x50m gyors: BVSC-Zugló 1:38.51
  (Bernek Péter, Boldizsár Valter, Böszörményi Bettina, Kapás Boglárka)

  Első nap eredményei:
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3sMnRhWGVhdG5vRkU/view?pli=1

  Második nap eredményei:​
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3sa05KWmZ1ZUxic0k/view?pli=1

  Fotók: Szaka József

  2015-11-09 //

  Hosszú Katinka egymás után negyedszer Világkupa-győztes

  Bár egy pillanatig sem volt kétséges

   


  Hivatalossá azonban most, a Világkupa-szériát záró dubaji állomáson vált: Hosszú Katinka egymás után negyedszer is megnyerte a hölgyek összetett versenyét és a 100 ezer dolláros fődíjat. Jakabos Zsuzsanna a számítások szerint megőrizte harmadik helyét, így ő is 30 ezer dollárral gazdagodik, Verrasztó Dávidot viszont a legvégén szorította le a dobogóról az ausztrál hátúszófenomén, Mitch Larkin.

  A dubaji viadal zárónapján elsősorban a hölgyek remekeltek: Hosszú Katinka három ezüsttel indította a legutolsó felvonást, ám nála ezúttal az időeredményekre is érdemes figyelni. Száz gyorson – amellett, hogy körömnyivel, 2 századdal érte el később a falat az amerikai Melanie Wright mögött – csupán 15 századra (53.79) volt saját országos csúcsától. Nem sokkal később száz háton 37 századra került (59.15) a legjobb idejétől, miközben Emily Seebohmot szorongatta – mindenesetre az, hogy 54-en és egy percen belül jött ezen a két távon, mindenképp biztató.

  Ezúttal nem „átkötő” szám volt a 400 gyors, keményen odatette magát, és így Dohához képest 11 másodpercet javulva mindjárt jött az ezüst (4:06.97), csupán az az új-zélandi klasszis, Lauren Boyle előzte meg, de például a britek Európa-bajnoka, Jazmin Carlin nem tudta utolérni Katinkát. Az augusztusban indult földkörzést pedig stílszerűen, a 400 vegyesen aratott győzelmével búcsúztatta (4:33.88 – ilyen jót még augusztusban sem úszott az európai futamokon), ezen a távon egyébként 8/8-as szériával zárt.

  Mindez azt jelenti, hogy nagy fölénnyel lett első az összetett viadalban (a hivatalos pontszámok este várhatók), így az esemény zárásaként ő vehette át a 100 ezer dolláros fődíjat hirdető óriáscsekket – a férfiaknál a dél-afrikaiak kiváló mellúszója, Cameron van der Burgh győzött, aki 50-en és 100-on százszázalékos sikerszériát produkált.

  A hölgyek összetettjében megőrize harmadik helyét Jakabos Zsuzsanna: a győriek klasszisa kedvenc 200 pillangójában villogott újfent, az idén negyedszer is megnyerte a számot (2:07.77). Zsu is egyre jobban gyorsul: még a világbajnokságot követően, az akkori „beélesített” formájában volt képes 2:07-es időkre, azóta még az aranyérmeket is „vastagon” 2:08-as időkkel szerezte meg, most azonban szinte hajszálra pontosan annyit úszott (egy századdal jobbat), mint még augusztusban, Chartres-ban. Azaz – a 400 vegyes 5. helyével (4:41.76) megfejelve – igazán méltó produkciót követően vehette át az összetett bronzérmesének járó 30 ezer dollárt.

  Jakabos Zsu egyébként egyéniben, össz-éremszámok tekintetében második lett Katinka mögött (23 érem) – Katinka 58-szor állhatott dobogóra a nyolc állomáson, ebből 30 alkalommal volt első.

  A férfiak ma kissé visszafogottan szerepeltek, miután egyikük sem a fő számában állt rajtkőre. Biczó Bence 100 pillangón lett délelőtt 16. (55.03), Gyurta Dániel a 100 mell döntőjében ezúttal ötödikként zárt (1:00.72), Kis Gergő pedig a 200 gyorson megejtett ráhangolódást (1:52.66 – 25. hely) követően 15:20.18 percet úszott az 1500 gyors délelőtti időfutamaiban, ami az összesítésben végül a 6. helyre volt elég.

  Verrasztó Dávid pénteken egy édesbús Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az összetettben mostanáig őrzött harmadik helyétől („Ma este még utoljára a harmadik helyen – Cameron van der Burgh és Chad Le Clos mögött –, kicsit szomorú vagyok, de összességében nagy megtiszteltetés volt két ilyen csodálatos úszó társaságában szerepelni”) – miután az ausztrál Mitch Larkin bombaformában érkezett az utolsó etapra, és elszáguldott mellette. A kazanyi világbajnok mindhárom helyszínen lebombázta a hátúszó számokat (50-en lett csupán második), ráadásul folyamatosan a világrekord közelében járva rendszeresen begyűjtötte a legjobb időeredményért járó bónuszt is (24 pont állomásonként, kétszerese annak, amit egy szám megnyerése jelent), így az utolsó állomáson megelőzte Dávidot, aki 200 vegyesen vissza is lépett a döntőtől. Világbajnoki ezüstérmesünk így is minden dicséretet megérdemel, hiszen minden állomáson megnyerte a 400 vegyest, és a 25 ezer dollárt közelítő összbevétel sem elhanyagolható – bár tény, a 30 ezres bónusz nyilván jóval vidámabbá tette volna. Össz-éremszámban így is a harmadik lett Van der Burgh és Le Clos mögött – 14 éremmel, amiből 8 arany – és egyike annak a négy versenyzőnek, aki egy adott számban száz százalékos győzelmi szériával büszkélkedhet az idei szezonban.

  Az országok összevetésében a magyaroké a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, az érmek tekintetében pedig a negyedikek vagyunk a listán, 98 dobogós helyezéssel.

  2015-11-09 //

  Újabb LEN Kupa érem nyíltvízi úszásban!

  Szombaton rendezték Madeirán (POR) a 2016-os LEN Kupa sorozat első fordulóját

  A férfiak mezőnyében - igencsak szoros  befutóban - a brit Tobias ROBINSON nyert aranyérmet, mindössze 0.4 másodperccel előzve meg a Budafókás SZÉKELYI Dánielt. Az ezüstérmes magyar válogatott versenyző pedig 0.18 mp-cel előbb ért célba a kazanyi vb-n hatodik helyezett francia Marc  Antoine OLIVIER előtt. A nőknél az idei világbajnok francia Aurelie MULLER simán nyert a portugál Angelica Maria ANDRE-t és az angol junior európa bajnok Alice DEARING-et lehagyva.

  Újabb LEN Kupa érem nyíltvízi úszásban!
  2015-11-08 //

  Jövő bajnokai: remek úszások, csúcsok – és motoros egerek

  A második esztendő lezárásaként a BVSC uszodájában került sor a Jövő Bajnokai program összrégiós felmérőjére

   


  Az abszolút sorrendben Zombori Gábor és Nagy Réka bizonyult a legjobbnak a sárgaruhás had vizsgaelőadásának számító 200 vegyesen, de Hatházi Dóra 100 pillangón elért korosztályos csúcsa is mindenképp említést érdemel. Na és persze Kapás Boglárka motoros egerei.

  Igazán impozáns látványt nyújtott a BVSC Szőnyi úti uszodája: a hatalmas lelátó gyakorlatilag teljesen sárgába borult a novemberi összrégiós verseny alkalmával, amely egyszersmind a Jövő bajnokai program második évének lezárásaként is szolgált. Több mint 250-en váltották egymást a rajtköveken, a fiúknál és a lányoknál egyaránt 16-16 futamot kellett tartani a „vizsgatávon”, 200 vegyesen.
  A „kiöregedőknél”, azaz a 2002-es születésűeknél a nyíregyházi Zombori Gábor bizonyult a legjobbnak 2:14.59-cel, meglehetős fölénnyel érve célba Galyassy Szilárd (Vasas) és Kovacsics Márk (Vác) előtt. A 2003-asoknál az első öt helyből négyet a Vasas-kiválóságai szereztek meg, az első kettőt Csicsáky Péter és Kőhalmi Kornél, a harmadik hely a kaposvári Kardos Dánielnek jutott. A 2004-eseknél is a Vasas-siker született, Varga Máté jóvoltából, aki két keleti ifjút, a nyíregyházi Cserfalvi Olafot és a debreceni Bujdosó Zsombort előzte meg. A négy 2005-ös közül a battai Marosi Bálint úszta a legjobb időt.
  A lányoknál a 2002-esek összevetésében Treffler Kata (UTE) volt a leggyorsabb Szőke Viktória (Vasas) és Berecz Blanka (Kőbánya) előtt, ugyanakkor a legjobb időt az egy évvel fiatalabb BVSC-s, Nagy Réka úszta (2:25.05) – ebben a korosztályban a második (Berkecz Martina, Pécs) és a harmadik (Muzsnay Zsófia, Eger) ideje is az egy évvel idősebbekével vetekedett. A 2004-es évjárat legjobbjának ezúttal a szombathelyi Gyűrűs Hanna bizonyult, megelőzve Péter Virágot (Pécs) és Szimcsák Mirát (Jövő SC-FCSM) – míg az egy szem 2005-ös „Pöttöm Panna”, Gyurinovics Lili a 2003-asoknál az első negyven, a 2004-eseknél az első harminc közé fért volna be idejével.
  A 100-as számok során elért eredmények közül kiemelkedik Hatházi Dóra korosztályos rekordja: 12 évesen sikerült a 13-asok csúcsát megjavítania pillangón. Az új legjobb idő 1:02.44 perc, ezzel Juhász Adél négy éve felállított rekordját adta át a múltnak a nyíregyházi reménység.
  A legfiatalabb győztesek egyébként egyedi különdíjat kaptak: a nagy viadalt vendégül látó klub képviseletében ott volt a versenyen világbajnoki bronzérmesünk, Kapás Boglárka – a rövidpályás vb-aranyérmes Bernek Péter társaságában, a résztvevők nem kis örömére –, aki egy speciális ajándékkal, egy-egy „motoros egérrel” lepte meg az ifjú bajnokokat. A Bogi-féle vonatkozó történet szerint a „Motoros egér” becenevet még Verrasztó Zoltántól kapta egy edzőtáborozás során, amit a Bogi által akkoriban – nyolc éve – viselt, meglehetősen impozáns úszószemüveg látványa ihletett. Ugyanakkor a becenév megmaradt, továbbá Bogi még egy kedves kis kabalafigurát is készítetetett, és az egérkék most debütáltak, mindjárt az eredményhirdetéseknél.
  A program értékeléseként Hargitay András utánpótlás-kapitány elmondta, hogy a két év során rengeteget fejlődött, még jobb is lett, mint amilyennek 2013 őszén tervezték. „A világon egyedülálló programot indítottunk el annak idején – amely azóta sokat fejlődött, alakult, hiszen ismeretlen terepen kezdtünk el dolgozni. A sosem látott nagyságrendű támogatás megtette a hatását – bár azt még senki se várja, hogy ugyanilyen nagyságrendi ugrás lesz majd a világklasszisok számában, de ez a kezdeményezés garancia lehet arra, hogy egyetlen tehetség sem kallódik el, azaz jóval többen maradnak jóval tovább az úszósportban. A feltételek páratlanul jók, azzal pedig, hogy nem csupán versenyeken nézzük meg a gyerekeket, de Kiss László szövetségi kapitánnyal rendszeressen felkeressük a régiókat, ahol mindenféle szempontból felmérjük a versenyzőket, immár a legmodernebb berendezésekkel is – nos ezzel a szakemberek munkáját tesszük még hatékonyabbá. Nem mondunk úgymond nagy okosságokat, hogy akkor mostantól ezt és ezt kell csinálni, viszont a tesztek eredményei alapján a szakemberek jóval több információ birtokában tervezhetik a gyerekek edzéseit, vagy értékelhetik a teljesítményüket.”
  A kapitány – aki a Jövő bajnokai program két másik patrónusa, Darnyi Tamás és Wladár Sándor társaságában nézte végig a versenyt – jelezte, a két év során akadt például olyan tehetség, aki mostanában visszaesett, miután hirtelen növésnek indult, így egyelőre nem tud olyan hatékonyan húzni, mint két évvel ezelőtt, amikor az élmezőnyben szerepelt. Ugyanakkor amellett, hogy ránézésre megállapítható, mennyire megnyúltak a gyerekek, a teszteredmények sok egyéb, a test belső változásait mutató adattal is szolgálnak, amiből leszűrhető: érdemes türelmesnek lenni azzal, aki esetleg nem teljesít annyira jól, mint tavaly ilyenkor.
  Hargitay András amúgy jövőképet is rajzolt: „Magunk között már tudunk néhány nevet mondani, akikről azt gondoljuk: belőlük válhatnak a jövő igazán nagy bajnokai – de persze gyerekekről beszélünk még, akikkel sok minden történhet, az azonban bizonyos, több résztvevőn is rajta kell tartanunk a szemünket azután is, ha a programból kikerülve a korosztályos válogatottak tagjaivá válnak, mert szenzációs tehetségek.”  

   

   

  Fotó:Szaka József

  2015-11-04 //

  Akaratbomba érkezett Debrecenből Kőbányára

  A régi-új edző Turi György szerint eltökéltségben is „olimpiai bajnok” Risztov Éva  

   

  Átadás-átvételi ceremóniára nem került sor akkor, amikor Debrecent elhagyva a londoni olimpiai bajnok Risztov Éva Kőbányára igazolt vissza, de egykori és egyben mostani mestere úgy gondolja, hogy erre most igazából nem is volt szükség. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a nyílt vízi versenyek 2012-es ötkarikás aranyérmese milyen fizikai állapotnak örvend, a százhalombattai edzőtábor előtt megtartott sporttudományos felmérés egyértelmű választ adott.

  „Kellemes meglepetés ért, amikor megismerkedtem a terhelésdiagnosztikai tesztek mutatóival, amelyekből az derült ki, hogy Éva a kazanyi világbajnokság után sem eresztett le, pedig másfél hónapon át nyugodtan lazsálhatott volna. Önmagában már ennek is nagyon örültem, de a fizikai felmérés eredményeinél is többet jelentett – és jelent most is – a számomra az a hallatlan eltökéltség, amit a szavaiból kiolvasok, és az edzésmunkáját nézve nap mint nap tapasztalok” – nyilatkozta Turi György a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Szófogadó és pontos

  A 30. életévét augusztus 30-án betöltött Risztov Évának 2001-től 2005-ig is Turi György volt az edzője, abban az időszakban, amikor háromszor is világbajnoki ezüstérmes volt, kismedencés Európa-bajnokságokon pedig hat aranyérmet sikerült megszereznie.

  „Tíz év után kaptam vissza Évát, aki 20 esztendősen azt hitte magáról, hogy már felnőtt emberré vált, pedig még csak egy lázongó, kiforratlan és olykor kiszámíthatatlan nagylány volt. Ma egy éles eszű, rendkívül tudatos, szófogadó és pontos Risztov Éva áll velem szemben. Elképesztő, hogy milyen változáson ment keresztül. Szokásom, hogy az edzésekre nem beesek, hanem a kezdés előtt 15-20 perccel érkezek. Akár hogyan időzítek, Éva már ott ül az irodámban, és amint vége a napi egyeztetésnek, máris siet a medencébe, ahol úgy hajt, mint egykor, a „régi szép időkben.” Nemrégiben meglátogatta az edzésen Kiss László szövetségi kapitány, aki csak annyit mondott nekem, hogy „ebből a munkából csak jó sülhet ki…”

  Hétszeres Ironman segítőtárs

  Turi György soha nem vallotta magát a nyílt vízi versenyek bennfentesének, de pontosan tudja azt, hogy egy hosszabb távokat teljesítő válogatott szintű úszónak milyen felkészülésre van szüksége. Ezért keresett olyan segítőtársat magának, aki ennek – a medencéshez nem hasonlítható – versenyágnak a nagy tapasztalatokkal rendelkező képviselője.

  „Munkatársamra, a sokszoros triatlon bajnok és hétszeres Ironman Krajnyák Györgyre esett a választásom, aki a versenyzői évei alatt olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek a rutinos Risztov Éva javára is válhatnak. Hamarjában vettünk egy jó kis gumicsónakot és hozzá egy motort, így amint elérkezik jövőre a jó idő, ott lesz Évával együtt a kis kétszemélyes edzői csapatunk a Balatonon, és ez még az én életemben is újdonságnak számít majd.” – mondta Turi György.

  Az 58 esztendős mesteredző úgy gondolja, hogy nagyon is becsülni kell Risztov Éva világbajnoki tízedik helyezettként megszerzett „névre szóló” olimpiai kvótáját, amely a közeljövőben még fel is fog értékelődni.

  „Az idei esztendő világbajnokságai több sportágban is azt bizonyították, hogy a londoni olimpiai érmeseinknek nem egyszer parányi különbségek miatt nem valósulhattak meg az álmai. Vannak olyanok is, akik talán már nem is javíthatnak Rióig. Ezért amondó vagyok, hogy Éva kazanyi teljesítményét a kiszámíthatatlan nyílt vízi úszásban sokra kell tartani. Mivel egy igen csak  „melós” versenyzőről van szó, én egyelőre csak csendben azt is ki merem mondani, hogy a következő olimpiáján sem lesz oka a szégyenkezésre.” – hangsúlyozta a kőbányai úszók vezetőedzője.

  2015-11-04 //

  Hosszú Katinka és Jakabos Zsu egy-egy aranya

  Folytatódott a nemesfémtermelés

   


  A FINA Világkupa-sorozat dohai állomásának második napján, avagy egyik magyar induló sem távozott üres kézzel a tavalyi rövidpályás vb helyszínéről: Hosszú Katinka egy aranyat és két ezüstöt, Jakabos Zsuzsanna egy aranyat, Gyurta Dániel egy ezüstöt, míg Verrasztó Dávid egy bronzérmet nyert.

  Hosszú Katinka két ezüsttel nyitotta a döntők sorát, előbb egészen elsőrangú idővel, 54.40 másodperccel lett második 100 gyorson, majd hasonló eredménnyel zárt 100 háton (59.35).

  A 400 gyors ezúttal „átkötő” esemény volt (4:17.68, 8. hely), hogy aztán a nap végén 400 vegyesen folytassa győzelmi sorozatát (4:36.39). Ő most 7/7-tel áll – az utolsó 24 versenyen 22-szer lett első ezen a távon –, és a két nap éremtermésének köszönhetően gyakorlatilag már megnyerte az összetett versenyt, az utolsó, dubaji viadaltól függetlenül. Egyébként Dohából 7 érmet visz magával, 3 aranyat, 3 ezüstöt és egy bronzot.

   

  Jakabos Zsuzsanna az összetett harmadik helyének megtartását nagyban segítő győzelmet aratott 200 pillangón (2:08.47), mégpedig fölényeset, hiszen csaknem egy másodperccel előzte meg a mezőnyt. A nap végén ő is érdekelt volt 400 vegyesen, ahol negyedik helyen végzett (4:44.21).

   

  Két férfiindulónk is kitett magáért, Gyurta Dániel a 200-on aratott parádés sikert követően ezúttal 100-on szerzett érmet – a rövidebb távon eddig száz százalékos dél-afrikai Cameron van den Burgh megszorítására nem volt esélye, de a második helyet biztos kézzel húzta be (1:00.60), megelőzve két olyan riválisát (a brith Murdochot és az amerikai Cordest), akik 200-on veszélyes vetélytársnak számítanak.

   

  Verrasztó Dávid ugyanakkor őrült csatában harcolta ki a bronzot 200 vegyesen: a harmadik helyért hárman harcoltak, szinte egyszerre érték el a falat, ám végül Dávid érintése ért érmet, két századdal megelőzte a luxemburgi Stacchiottit és nyolccal az amerikai Hardes-t. Ez a medália pedig számára is nagyon fontos lehet a végelszámolásnál, hiszen ő is versenyben van az összetett harmadik pozíciójáért, amely 30 ezer dolláros extra-prémiumot jelentene.

   

  Négy versenyzőnk egyébként 13 érmet szerzett mindösszesen a két nap során, amellyel a kis magyar csapat második a virtuális dohai éremtáblán a húsz dobogós helyezést gyűjtő amerikaiak mögött.

   

  A Világkupa-sorozat Dubajban zárul, pénteken és szombaton.

   

  2015-11-02 //

  IDŐPONTVÁLTOZÁS

  Rövidpályás Országos Bajnokság - Százhalombatta  

   

  Az élő televíziós közvetítés miatt a bajnokság csütörtöki és pénteki napján ( november 12-13.) az előfutamok 9-kor, a délutáni döntők 16:00-kor kezdődnek.

   

   

  2015-11-02 //

  Hosszú Katinka: megvan a 150., Gyurta Dani arannyal tért vissza

  Egy újabb történelmi mérföldkövet hagyott el Hosszú Katinka

   


  A FINA-széria dohai állomásán nyerte pályafutása 150. Világkupa-aranyérmét. Verrasztó Dávid folytatta briliáns sorozatát 400 vegyesen, immár 6/6-nál tart, és három hónap után fantasztikus úszással tért vissza Gyurta Dániel, aki esélyt sem hagyott vetélytársainak 200 mellen.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsóelőtti állomása, Doha már kellő közelségben van ahhoz, hogy még több európai klasszis tegye tiszteletét a viadalon – ennek megfelelően a korábbiakhoz képest szinte a teljes olasz és brit csapat, valamint több német kiválóság is feltűnt a rajtköveken.
  Kétszáz gyorson például alighanem Federica Pellegrini jelenléte is sarkallhatta Hosszú Katinkát, hogy rögtön az elején begyújtsa a rakétákat – ami olyannyira jól sikerült, hogy Katinka csaknem másfél másodpercet vert az olaszok olimpiai és világbajnokára (1:56.60), így ezen a távon az utolsó 15-ből 14 versenyen diadalmaskodott a Világkupa-történet legeredményesebb versenyzője.
  Katinka pedig 200 vegyesen gondoskodott arról, hogy a statisztikusok egy újabb rekordot emlegethessenek: ez a győzelme volt a 150. a sorozat históriájában (ebben van két váltóarany is, holnap meglehet a 150 egyéni siker is – egyébként jellemző, hogy a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos most vette át a vezetést honfitársától Roland Schoemantól az összes megszerzett érem tekintetében az örökranglistán: ő 121-nél tart, mindent, azaz aranyat, ezüstöt, bronzot beleszámolva). Délelőtt egyébként az amerikai Caitlin Leverenz úszta a legjobb időt, aki még az utolsó hossz előtt is szorongatta Katinkát (32 század volt ekkor közöttük), ám a végére kinyílt az olló, csaknem egy másodpercre hízott a különbség (2:10.22). Kétszáz vegyesen fullasztó Katinka fölénye: 2013 óta kizárólag ő nyert ezen a távon Világkupát.
  Kétszáz háton beleadott mindent, 150-nél vezetett, de a csak háton induló ausztrál világbajnoknak, Emily Seebohmnak érthetően több maradt az utolsó ötven méterre, így másodikként zárt Katka (2:08.73). Ötven háton ezúttal szintén dobogóra állhatott (bronz, 28.40), míg 800 gyorson a délelőtti úszás (8:39.22) végül a 6. helyre volt jó az esti eredményekkel összevetve.
  Jakabos Zsuzsanna nagyon megszorongatta a 100 pillangó győztesét, az amerikai Felicia Lee-t, de végül 16 századdal mögötte ért célba (58.98) ezüstérmesként, míg 200 háton 5. (2:12.52), 200 vegyesen pedig 6. (2:13.37) lett.
  Verrasztó Dávid folytatta tarolását 400 vegyesen: 6/6-nál tart világbajnoki ezüstérmesünk, most csaknem 2.5 másodpercet vert riválisaira (4:16.17), így sikerülhet megtartani a harmadik helyét összetettben is (felvezetés gyanánt 200 pillangón is indult, és 1:59.11-gyel 7. lett). Mindez egyszersmind azt jelenti, hogy a férfiak mezőnyében a dél-afrikai Cameron van den Burgh-gel (50m mell, 100m mell) ők ketten esélyesek arra, hogy egy adott számban száz százalékos eredménnyel zárjanak, ehhez Dubajban kell behúzniuk az utolsó győzelmet pénteken.
  Gyurta Dániel három hónappal a vártnál picit rosszabbul sikerült kazanyi világbajnokság után tért vissza a nemzetközi vizekre, és azonnal jelezte: a „birodalom” kész a visszavágásra. Délelőtt még csak lopakodott, és a 6. időt úszta 200 mellen (50-en melegített 14-ikként), este azonban faképnél hagyott mindenkit, 100-nál az élre állt, és esélyt sem hagyott a többieknek (2:10.13). A kihagyásokat nem számítva az utolsó 15 Világkupa-fellépésén a 14. győzelmét aratta – ami tekintettel a mezőny kiegyensúlyozottságára (idén a korábbi öt viadalt öt különböző úszó nyerte) nem akármilyen fegyvertény.

  2015-10-29 //

  A dohai világbajnok Bernek Péter két Európa-bajnokságot is kész alárendelni az olimpiának

   Világbajnoki csúcsot érő 3:34.32 perces magyar rekorddal nyerte tavaly december 5-én a dohai rövid pályás világbajnokság 400 méteres gyorsúszó döntőjét Bernek Péter, aki egy év elteltével az idei kismedencés Európa-bajnokságon újra jó idővel szeretne kirukkolni. De nem mindenáron…

  „Nem a bizonyítványomat magyarázom előre, de jelenleg úgy 50 százalékos a formám ahhoz képest, ami tavaly – nem sokkal az átigazolásom után – a világbajnoki győzelemhez segített. Kemény munkából futok neki a két hét múlva következő százhalombattai rövid pályás országos bajnokságnak, és aztán a december 2-án kezdődő netanyai „téli” kontinensbajnokság előtt sem könnyítek majd, ugyanis ezek a versenyek csak egy magasra vezető lépcső alsó fokai” – nyilatkozta Bernek Péter a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, arra célozva, hogy a „lépcsőzés” végpontja csak Rió lehet.

  Kísérletezés a javulás kulcsa

  Az egyik versenyzői énje tehát azt súgja a 23 éves úszónak, hogy nem most kell mindent kiadnia magából, így azért se kellhet majd búslakodnia, ha a decemberi kontinensversenyen szoros küzdelemben most nem ő győzne. Igen ám, de a másik énje küzdelemre és győzelemre sarkallja…

  „A kísérletezés időszakának kellős közepén járunk Nagy Péterrel, az edzőmmel – folytatta. – Alakítottunk a szárazföldi felkészülésemen, tehát a tornagyakorlataimon, miközben hozzányúltunk a rajtomhoz és a forduló technikámhoz is. A formába hozás ideális modelljét keressük, de valójában minden olyat kipróbálunk, amitől javulást várunk. Most még bátran tehetjük ezt, jövőre viszont a kisebb korrekciókkal is óvatosan kell bánnunk. A négyhetes arizonai magaslati edzőtábor, majd az azt követő újabb négyhetes floridai gyakorlatozás már a kilométerek gyűjtéséről, és a begyakorolt technikák sulykolásáról fog szólni.” 

   

  Százhalombattai halmozás, netanyai beáldozás

  Az elmondottak szellemében a rajtok elképesztő halmozására készül a százhalombattai uszodában. Egyelőre úgy néz ki, hogy a „téli” bajnokságon kipróbálja magát a 200, a 400 és az 1500 gyorson, a 100 és a 200 háton, valamint a 200 és a 400 vegyesen, mint ha három napig versenyszerű körülmények között edzene. Amolyan ráadásként pedig három váltószámban is a BSVC sikeréért fog hajtani.

   

   

  „Ennek a sorozatnak a teljesítéséből is sok mindent olvashatunk majd ki. Két héttel később a rövid pályás Európa-bajnokságon természetesen jóval szűkebb lesz a versenyprogramom. A nekem most nem igazán kedvező menetrend miatt még az is előfordulhat, hogy a nagy kedvencemet, a 200 hátat be kell áldoznom a 400 gyors kedvéért. A még nagyobb fejtörővel viszont csak jövőre, a londoni nagymedencés Európa-bajnokság előtt találjuk majd magunkat szemben. Fogas kérdés ugyanis, hogy miként kell a formát időzíteni, meddig szabad elmenni, és mi a módja annak, hogy a legjobbat az olimpián tudjam kihozni magamból. Mondanom sem kell, hogy a kazanyi ötödik helyemnél Rióban jobbra vágyok.” – hangsúlyozta Bernek Péter.