HÍREK

  2015-11-16 //

  100 év fürdőruhadivatja

  Zoób Katti divattervező mentoráltjai egy különleges show-val lepték meg a Hall of Fame ünnepség vendégeit

   

  A kifutón az alábbi kreátorok munkáiból láthatunk bemutatót, az 1920-as, 40-es, 60-as, 80-as évekből, és napjainkból:

  HORNOK BARBARA
  KÁROLYI- KOVÁCS VIKTÓRIA
  HOLCZMAN ANITA FRUZSINA
  ENDRŐDI ESZTER
  TÓTH EMESE


  1920-as évek


  1940-es évek


  1960-as évek


  1980-as évek


  Napjaink

  Fotók: Szaka József

  2015-11-15 //

  Hosszú Katinka: ismét 17/16 – Cseh László kisebb sérülése

  Hosszú Katinka újfent megcsinálta

   


  A nyitónapi 800 gyors ezüstérme után 16-ból 16 egyéni számot húzott be a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon, akárcsak egy évvel ezelőtt. A zárónapi adag különösen kemény volt, a felvezető sprintszámok után 400 gyors, 400 vegyes, majd 200 pillangó – ám ez sem okozott gondot neki. A nap krónikájához tartozik egy fájdalmas sérülés: Cseh László könyöke megroppant egy célba érkezésnél délelőtt, így délután az uszoda helyett a röntgenorvosoknál volt jelenése, de úgy tűnik, nincs súlyosabb gond.

  A máskor kevés érdeklődést generáló előfutamok igen sajnálatos balesettel végződtek: Cseh László az egri gyorsváltó befejező embereként olyan irdatlan lendülettel érkezett a falhoz, hogy nem csupán érintette, de valósággal telibevágta az időmérő panelt, amit a könyöke nem vett . Az egyébként sebészként dolgozó Verrasztó Zoltán vezette gyorskonzílium egyetlen jó hírrel szolgált: törés nincs, csupán a szalagok rándultak meg – és ezt a délutáni röntgen is megerősítette, remélhetőleg a rándulás néhány nap alatt rendbejön.
  Cseh távollétében Kenderesi Tamás elvitte a 100 pillangó aranyát, míg 200 gyorson Bernek Péter remekelt, a győriek által „lefoglalt” férfi sprintszámok aktuális elsőségét pedig Balog Gábor gyűjtötte be 50 háton. A bajnokság előtt Verrasztó Dávid ugyan agódott kicsit, hogy a Világkupa-földkörzés után mennyi ereje marad a szezon első rövidpályás 400 vegyesére, ám kiderült, világbajnoki ezüstérmesünket itthon senki sem tudja megszorítani.
  A hölgyeknél Hosszú Katinka sikerrel zárta az immár szokványosnak mondható battai maratonit: az összes egyéni számban rajthoz álló világbajnok először két sprinttávon nyert, majd következett a 400 gyors-400 vegyes-200 pillangó tripla, a számok között nagyjából 5-5 perc szünettel. Ráadásul 400 gyorson leheletnyire volt az országos csúcstól, ami annyiban érdekes, hogy a rövidpályás rekordlistán ma már mindössze két olyan szám van, amelyikben nem az övé a legjobb idő: a 400 és az 1500 gyors (előbbin Verrasztó Evelyn cáparuhás idejét ostromolta most csaknem sikerrel). Négyszáz vegyesen Jakabos Zsuzsanna előtte haladt még akkor is, amikor a mellúszásra fordultak, ám a végén Katinka sebességet váltott, és behúzta ezt a számot is, majd legvégül a kétszáz pillangót.
  Az eseményt záró két váltót a győriek söpörték be, a férfiaknál a négy villámemberük, agyonvágta az országos csúcsot, a kétméteres magyar-orosz gólem, Lobanovszkij Maxim most 21.28-as részidővel úszta minden idők második legggyorsabb ötven méterét magyar medencében.
  Az éremtáblázaton – Hosszú Katinkának köszönhetően – a Vasas végzett az élen a Győr és a BVSC előtt. Igazán örömteli, hogy 48 korosztályos rekord született a négy nap során, a termelésből igencsak kivette a részét a Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna, aki egymaga öt csúcsot döntött meg, rajta csak a Jövő bajnokai program egyik, ha nem legtehetségesebb úszója, a 13 éves budafoki Zombori Gábot tett túl a maga hat rekordjával.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka:
  „Kicsit furcsa volt, túl gyorsan fordultunk a rövidpályás szezonra az ötvenes Világkupák után, az első nap még rém fura volt, nagyon hirtelen jöttek a falak, mostanra sikerült nagyjából átállni, így a negyedik nap már egész otthonosan éreztem magam, az idők sem voltak annyira rosszak. Nagy kihívás így végig csinálni egy bajnokságot, és én tényleg nem azért vállalom ezt be, hogy hátha sikerült az összes aranyat megszerezni – számomra ez így a felkészülés része. Azt pedig nagyon őszintén remélem, a többiek fejlődnek annyit, hogy jövőre a legkeményebb erőfeszítések ellenére sem tudok ennyi számot megnyerni.”

  Cseh László:
  „Maga a mozdulat nem volt túl vehemens, egyszerűen a beérkezés után a bal könyököm megadta magát. Így nem fáj, de ha bármiféle erőt kéne kifejtenem most vele, azért az elég durva lenne. Szerencsére, a röntgenen nem látszott semmiféle törés, porcleválás, csupán rándulásról van szó, ami néhány nap után rendbejöhet reményeink szerint.

  Bernek Péter:
  „Bár a kettő gyorsot nyertem meg, de az nem volt annyira jó, hiszen a négyszáz fölötti számokra edzettünk elsősorban, azaz mondhatom, inkább melegítettem négyszáz vegyesre. Az pedig kifejezetten jól esett, olyannyira, hogy meg is beszéltem az edzőmmel, hogy benevez erre is az Európa-bajnokságon, aztán az ezerötszáztól függően meglátjuk, indulok-e.”

  Kenderesi Tamás:
  „Tegnap százötvennél jöttem rá, mit kellett volna csinálni addig, ettől nem voltam boldog. Ma viszont már reggel belőttem magamnak, hogyan ússzam le a százat, és sikerült is, bár az utolsó tíz méterre a karjaim kissé behaltak, ilyenkor maradnak a lábak, azaz több delfint tettem bele délután, és ez működött. Ez a verseny jó visszaigazolás volt sok tekintetben, amit az Eb-ig tudok hasznosítani, és ott a kétszáz szerintem már elég jó lesz.”

  Verrasztó Dávid:
  „Ez az előrehozott, három órai kezdés azért elég kemény azoknak, akik 400 vegyest úsznak. Ötven gyorsot mosolyogva bevállalnánk, de ezt... Úsztunk délelőtt, levezettünk, és bevertem két szelet pizzát, picit fetrengtünk a matracokon, aztán máris jöhetett az újabb úszás. Jó, nem panaszkodom, mert azért jól ment, bár nem volt könnyű, hiszen Kazany óta csaknem minden hétvégén versenyeztem.”

  A negyedik nap bajnokai

  Férfiak
  200m gyors: Bernek Péter (BVSC) 1:45.00
  50m hát: Balog Gábor (Győr) 24.76
  100m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 52.50
  400m vegyes: Verrasztó Dávid (Jövő SC-FCSM) 4:05.11
  4x50m gyors: Győri Úszó Klub 1:27.59 - új országos csúcs
  (Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Sincki Ádám, Balog Gábor)

  Nők
  400m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 4:00.23
  100m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 55.03
  50m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 26.20
  200m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 2:07.36
  400m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 4:29.47
  4x50m vegyes: Győri Úszó Klub 1:51.30
  (Touretski Sasha, Gyurinovics Fanni, Stoffel Svenja, Jakabos Zsuzsanna)

  Az éremtáblázat élcsoportja
  Vasas        16    4    2
  Győr        8    8    4
  BVSC        5    4    2
  Eger        4    2    0
  UTE        4    0    2
  Kőbánya    1    4    6

   

   

  2015-11-15 //

  Huszonhét tagú csapat a rövidpályás Eb-re

  Huszonhét versenyző utazhat Izraelbe, a december 2-6-ai netanyai rövidpályás Európa-bajnokságra.  

   

  Kiss László szövetségi kapitány az edzőbizottság szombati ülését követően jelölte ki a keretet, amelyet még a MÚSZ elnökségének is jóvá kell hagynia.

  A válogatottban 15 férfi és 12 női versenyző kap helyet, köztük több újonc is, így a junior vb-ezüstérmes Sós Dániel, illetve a Szingapúrban döntőző juniorok közül Lavotha Oszkár, Juhász Adél, Molnár Flóra és Szokol Szonja. A százhalombattai ob-n nyújtott teljesítménye alapján kiérdemelte a csapattagságot a budafoki Mészáros Márk, illetve a győriek magyar-orosz kettős állampolgárságú villámembere, Lobanovszkij Maxim is.
  Az elmúlt években érmeket szállító felnőtt klasszisok közül csaknem mindenki indul a kontinensviadalon, csupán Verrasztó Evelyn, Kis Gergő és Kozma Dominik hiányzik majd a rajtkövekről.

  A magyar válogatott tagjai – rövidpályás Eb, Netanya
  Férfiak: Balog Gábor, Bernek Péter, Cseh László, Földházi Dávid, Grátz Benjámin, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kenderesi Tamás, Lavotha Oszkár, Lobanovszkij Maxim, Mészáros Márk, Nagy Péter, Sós Dániel, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid
  Nők: György Réka, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Joó Sára, Juhász Adél, Kapás Boglárka, Molnár Flóra, Novoszáth Melinda, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Szokol Szonja, Sztankovics Anna

  2015-11-15 //

  Újabb hat tag a Magyar Hírességek Csarnokában

  A harmadik beiktatási ünnepséget tartották Százhalombattán, ahol újabb hat nagyság került be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába

   


  Az új tagok: Gyarmati Andrea, Güttler Károly, Novák Ilonka, Tumpek György, Verrasztó Zoltán, valamint a mesterek közül Széles Sándor.

  Százhalombattán 2013 és 2014 után harmadszor iktatták be a sportág nagyjait a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. Az úszócsalád legnagyobb évi ünnepségén először felidézték az elmúlt két esztendő pillanatait, amikor is Hajós Alfréd, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Hargitay András, Széchy Tamás és Kiss László, majd Székely Éva, Szőke Kató, Wladár Sándor, Rózsa Norbert, Czene Attila és Sárosi Imre került a halhatatlanok közé, továbbá Média-díjasként a legendás riporter, Vitray Tamás.
  Az idei esztendő kiválasztottjai közül ketten, Novák Ilonka olimpiai bajnok és Tumpek György Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, többszörös világcsúcstartó egészségi állapotuk miatt nem lehettek jelen – ugyanakkor Kiss László szövetségi kapitány, úgy is mint egykori tanítvány, személyesen vitte el a beiktatottaknak járó bronzszobrot Tumpek Györgynek.
  Az Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Gyarmati Andrea – akit Vitray Tamás méltatott, felidézve több személyes emléket – rendkívül impulzív beszédben köszönte meg, hogy a hírességek közé került, családtagjai mellett külön hálát adva az uszodákban dolgozó, az öltözőket rendben tartó, az úszóköteleket a medencébe minden hajnalban behúzó alkalmazottaknak, akikről a legritkábban emlékeznek meg.
  Bár Gyurta Dániel nem elsősorban az érzelgősségről ismert, laudációja végén azért picit elcsuklott a hangja, amikor mesteréről, a beiktatottak közé lépő Széles Sándorról és a közösen eltöltött tizenhét esztendőről beszélt. Megnyugtató volt látni, hogy Széles Sándor el tudott jönni az ünnepségre, szólt is a ceremónia során – azaz úgy tűnik, túlvan a nehezén.
  Güttler Károly olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok is hírességek közé emeltetett – őt egykori mestere, jelenlegi „főnöke”, Turi György méltatta, aki meghatottan idézte fel a kiváló mellúszó legendásan hosszú, négy olimpián átívelő pályafutásának néhány eddig nem ismert, ám igen fontos állomását.
  Végül szerepcsere történt: a Széchy-tanítványok első generációjának két legnagyobbja közül ezúttal Verrasztó Zoltán került a hírességek közé, és most Hargitay András mondott róla könnyfakasztó beszédet – az első évben fordított sorrendben beszéltek egymásról –, melynek végén átadott neki egy serleget, amelyet 1975 decemberében Verrasztónak kellett volna megkapnia egy verseny után, ám az Öreg annak idején pedagógiai okokból neki adta, bár anno Hares is tiltakozott, hogy ez társának járna. Most azonban előkereste és átnyújtotta neki – negyven év után.
  Az ünnepség keretében a rövidpályás országos bajnokság legjobbjai a Magyar Úszó Szövetség partnerei által felajánlott igen értékes különdíjakat vehették át, a legjobb időeredmények abszolút pontérték-táblázata alapján. És akik a legkiemelkedőbbet nyújtották: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Cseh László, Gyurta Gergely, Jakabos Zsuzsanna, Bernek Péter, Kis Gergő, Risztov Éva, Horváth Dávid, Risztov Éva, Financsek Gábor, Grátz Benjámin, valamint Késely Ajna.
  Az est végén – melyet egyedi bemutató is színesített, felvonultatva az elmúlt száz év fürdőruha-divatját Zoób Kati divattervező és csapata jóvoltából – a hírességek csarnokának Média-díját vehette át Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke.
  Zárásként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszönte meg valamennyi nagy bajnoknak, hogy a magyar úszósport a világ legjobbjai között volt és van, hozzátéve: ez ad erőt annak a hatalmas feladatnak a lehető legszínvonalasabb végrehajtásához, amelyet a 2017-es FINA-világbajnokság megrendezése jelent. Végül még egyszer háláját fejezte ki Vezér Mihály polgármesternek, hogy a sportág évek óta élvezi Százhalombatta rendkívüli támogatását.

   

  (

  2015-11-13 //

  Hosszú: 6/6 – Cseh: tripla és országos csúcs

  A harmadik versenynapot is száz százalékosan tudta le Hosszú Katinka

   


  6-ból 6-szor győzött a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon, így jelenleg 12/11-nél tart a nyitónapi, 800 gyorson szerzett ezüst után. Cseh László is szédületeset alakított, háromból háromszor győzött, 50 pillangón pedig megjavította saját, cápadresszben felállított rekordját. Gyurta Dániel pedig „behúzta” a mellúszó-mesterhármast. Érdemes még odafigyelni egy 19 éves győri, orosz-magyar fiatalemberre: a kétméteres Lobanovszkij Maxim magyar uszodában még sosem látott sebességet ért el a váltó befejező tagjaként.

  Cseh László elképesztő: gyorsabban úszik, mint 24 éves korában, szuperdresszben! Merthogy a harmadik nap felvezetéseképp megdöntötte saját, 2009-ben felállított országos rekordját 50 pillangón (23.26), holott elvben a „cápában”, sprinttávokon elért csúcsokat a legnehezebb megjavítani. Neki sikerült, három héttel a 30. születésnapja előtt.

  Az pedig szinte magától értetődő volt, hogy egy órával később, 200-on óriási fölénnyel, csaknem két teljes másodperccel előzte meg a trónkövetelő fiatalokat, akik csupán azért versenghettek, hogy kié lesz a második Eb-hely Izraelben – ezt végül a nyári immunbetegségéből felgyógyuló Kenderesi Tamás kaparintotta meg, 9 századdal előzve meg Biczó Bencét (bár az Eb-n négy úszót lehet nevezni, azaz ezúttal van „vigaszág”). Cseh bónuszként a 100 vegyes aranyát is elrakta, vagyis háromból három egyéni számban diadalmaskodott.

  A győri „gyors” ma is időben futott be: először megnyerték a mixed vegyesváltót, melynek befejező-embere, a mindössze 19 éves, orosz-magyar kettős állampolgár Lobanovszkij Maxim ismét „iszonyatos” részidőt ment (21.32). Egy napja, szintén váltótagként 21.25 alatt söpört végig a medencén, ennél gyorsabban 50 métert váltóban még sohasem repesztett magyar úszó – az ifjú kétméteres óriás egyébként magyar színekben fog versenyezni, ha eléri a nemzetközi szintet. Kisvártatva az 50 után a 100 gyorsot is megnyerte klubtársa, Takács Krisztián, 12 századdal előzve meg a budafoki Mészáros Márkot, és örömteli volt látni, hogy a nyári súlyos vállműtétje után kezdi visszanyerni sebességét Kozma Dominik, aki csupán 21 századdal maradt le a győztes mögött.

  Parádés versenyt hozott a férfi 200 hát, ahol az első három 27 századmásodpercen belül ért a falhoz, végül a „nosztalgiázó” Bernek Péter egy leheletnyivel megelőzte Földházi Dávidot és Balog Gábort. Gyurta Dániel pedig nem hagyott sok kétséget afelől, hogy 100-on is a legjobb, avagy az 50 és a 200 csütörtöki leduplázásával megcsinálta a mellúszó-triplát,.

  A hölgyek mezőnyében Hosszú Katinka ismét sikerrel húzta be valamennyi számot – köztük a „legveszélyesebbet”, az 50 méteres mellúszást is. Itt ugyanis a specialistákkal szemben kevésbé dominál az erő, végül azonban 22 századdal előbb érte el a falat Sebestyén Dalmánál. Mindez azért is volt bravúr, mert azonnal az 50 hát után rendezték, azaz csak annyi ideje volt a szusszanásra, amíg a többi hét finalista bevonult.

  Később 200 gyorson nagy fölénnyel győzött, bár edző-férje, Shane Tusup elégedetlenkedett egy sort, mert 1:54-en belül időt tűzött ki célként. Katinka eztán a száz pillangót, a kétszáz mellet és a száz vegyest is behúzta, majd a nap végén összegyűjtötte aranyérmeit az eredményjelző-tábla mögül, ahol a versenyek ideje alatt rendezte be „öltözőjét” (tartaléksapka, kulacs, melegítőalsó, érmek és virágcsokrok), mivel a számok és az eredményhirdetések özönében még annyi ideje sincs, hogy visszatérjen a melegítőmedencéhez...

   

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka

  „Továbbra is azt mondom: még mindig csak szokom a rövidpályát. Aminek örülök, az a két mellúszó-szám, különösen a 2:23-as időm kétszázon. És persze a kétszáz gyors sem volt rossz, jól mutatja, hogy ezen a távon sikerült nagyot fejlődni az őszi Világkupákon.”

  Cseh László

  „Sokkal dinamikusabbak az edzések, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra, ez köszön vissza többek között a mostani eredményekben. Most már jóval kevesebb a gyengébb időszak a közös munka során (Plagányi) Zsolttal, tudjuk, bizonyos jelekre miképp kell reagálni, azaz sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk dolgozni, mint az év első felében. Egy ilyen nap, mint a mai, amikor sikerül három számot megnyernem, ráadásul úgy, ahogy elterveztem, azaz például kétszázon esélyt sem adva a többieknek, nos, ez nagyon jót tesz az önbizalmamnak, hiszen még egyáltalán nem vagyok formában.”

  Gyurta Dániel

  „Ma egyetlen terv volt: egy 30 másodperces második ötvenet jönni, ami sikerült. Azért a hangsúly a kétszázon lesz az Európa-bajnokságon is, arra fogok koncentrálni – igaz, az új programban a száz van később, azaz utána abban is oda fogom tenni magam.”

  Bernek Péter

  „Örülök, hogy sikerült megmutatnom, még megy a kétszáz hát is, bár inkább a gyors van már műsoron – viszont az utolsó ötven méteren nem feltétlenül az a jól eső nosztalgikus érzés dolgozott bennem, elsősorban a lábaimban...”

  A harmadik nap bajnokai

   

  Férfiak

  100m gyors: Takács Krisztián (Győr) 48.78

  200m hát: Bernek Péter (BVSC) 1:53.06

  50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.26 - új országos csúcs

  200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:52.36

  100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 58.23

  100m vegyes: Cseh László (Eger) 53.23

   

  Nők

  200 gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 1:54.37

  50m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 27.17

  50m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 31.20

  200m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 2:23.69

  100m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 57.66

  100m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 58.77

   

  Mixed

  4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:44.66

  (Balog Gábor, Gyurinovics Fanni, Touretski Sasha, Lobanovszkij Maxim)

  Teljes ereménylista: 
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3saUxyQ1hVUkNLMzg/view?pli=1

   

  2015-11-12 //

  Hosszú Katinka belecsapott: 5/5

  Hosszú Katinka újból nekiveselkedik annak a programnak, amelyet tavaly is végigcsinált, azaz elindul az összes egyéni számban a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon.

   


  Egy éve 17/16-ot teljesített, és az idén is ugyanez lehet a cél, időarányosan pedig jól áll: csütörtökön ötből ötször győzött.

  Esztendeje a 800 gyors hiányzott a száz százalékhoz, és ez most is fog, hiszen a szerdai „hosszútáv-napon” második lett Kapás Boglárka mögött, azaz a maradék 16 számból kell kihoznia a maximumot. 
  Az első ötöt mindenesetre kipipálta, és még megszorítani sem tudták – még Jakabos Zsuzsanna volt hozzá a legközelebb 50 gyorson, ahol 18 századdal Katinka mögött érte el a falat. A győriek kiválósága egyébként három számban is ezüstérmes lett Hosszú mögött (50 és 100 gyors, 200 vegyes) ¬– ugyanakkor a nap végén, csapatban „vissza tudott vágni” riválisának, hiszen a 4x50-es gyorsváltó aranyát a győrieknek sikerült elvinniük a Vasas-kvartettje előtt.
  Sprinttávon egyébként igen jól ment a győrieknek: az ob első egyéni számában, 50 férfi gyorson a klub három villámembere állt a dobogón, Takács Krisztián 2 századdal előzte meg az immár magyar színekben rajthoz álló kétméteres ifjú orosz gólemet, Makszim Lobanovszkijt. A körömnyi különbségek jegyében is folytatták aztán: a gyorson harmadik Balog Gábor kisvártatva egyetlen századdal előzte meg Földházi Dávidot száz háton.
  Gyurta Dániel leduplázta a két mellúszó-számot, 50-en és 200-on is simán diadalmaskodott, míg Cseh László könnyedén húzta be a 200 vegyest – bár jelezte, még egyáltalán nem biztos, hogy az Eb-n is bevállalja ezt a számot. Bernek Péter szintén remekelt 400 gyorson, míg a napzáró férfi vegyesváltóban a Kőbánya SC fiataljai parádéztak.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka
  „Kicsit fárasztó volt ez a mai nap, pláne, hogy reggel hatkor már az erősítőteremben kezdtem, utána pedig jöttek az előfutamok. Ehhez képest nem ment rosszul, bár messze nem úgy, mint amikor a Világkupa-sorozatban már ráálltam a rövidpályás ritmusra. Elsősorban a fordulókkal bajlódtam, hol hosszúra sikeredett, hol rövidre, még rá kell hangolódnom a huszonötösre.”

  Gyurta Dániel
  „Először úsztam huszonötös medencében az idén, úgyhogy igazán elégedett lehetek. 2:04-en belül akartam jönni mindenképpen, ez sikerült, 31 másodperc környékén az utolsó ötvenen, ez is megvolt, azaz kezdésnek nem volt rossz a mai nap, innen lehet szépen továbbhaladni.”

  Cseh László
  „Nem mondom, hogy nem fáradtam el – de határozottan jó volt edzésnek ez a nap, hiszen több számban is indultam, és azért a sebességemmel is elégedett voltam. Természetesen még messze vagyok a csúcsformától, azaz sokat kell gyorsulni a következő hetekben. Még nem döntöttem el, miben indulok Izraelben – az, hogy most a kettővegyes jól sikerült, nem jelent semmit egyelőre.”

  Bernek Péter
  „Ahhoz képest, hogy edzésből úsztunk, mindenféle rákészülés nélkül, határozottan jó érzéseim vannak, hiszen picit még jobban is sikerült, mint tavaly ilyenkor, ráadásul már bennem van egy ezerötszáz tegnapról, plusz egy rakat számot úsztam ma is. Ennél persze legalább négy másodperccel jobb idő kell az Európa-bajnokságon, arra azonban nem fogunk úgy rákészülni, mint a tavalyi dohai világbajnokságra, mert most mindent az olimpiának rendelünk alá.”

  A második nap bajnokai

  Férfiak
  50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.96
  400m gyors: Bernek Péter (BVSC) 3:40.46
  100m hát: Balog Gábor (Győr) 52.83
  50m mell: Gyurta Dániel (UTE) 27.02
  200m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:03.47
  200m vegyes: Cseh László (Eger) 1:55.58
  4x50m vegyes: Kőbánya SC 1:38.62
  (Szabó Norbert, Horváth Dávid, Pulai Bence, Telegdy Ádám)

  Nők
  50m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 24.52
  100m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 53.43
  200m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 2:04.64
  100m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 1:07.10
  200m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 2:06.29
  4x50m gyors: Győri Úszóklub 1:40.32
  (Sasha Touretski, Jakabos Zsuzsanna, Svenja Stoffel, Gyurinovics Fanna)

  Mixed
  4x50m gyors: BVSC-Zugló 1:38.51
  (Bernek Péter, Boldizsár Valter, Böszörményi Bettina, Kapás Boglárka)

  Első nap eredményei:
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3sMnRhWGVhdG5vRkU/view?pli=1

  Második nap eredményei:​
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3sa05KWmZ1ZUxic0k/view?pli=1

  Fotók: Szaka József

  2015-11-09 //

  Hosszú Katinka egymás után negyedszer Világkupa-győztes

  Bár egy pillanatig sem volt kétséges

   


  Hivatalossá azonban most, a Világkupa-szériát záró dubaji állomáson vált: Hosszú Katinka egymás után negyedszer is megnyerte a hölgyek összetett versenyét és a 100 ezer dolláros fődíjat. Jakabos Zsuzsanna a számítások szerint megőrizte harmadik helyét, így ő is 30 ezer dollárral gazdagodik, Verrasztó Dávidot viszont a legvégén szorította le a dobogóról az ausztrál hátúszófenomén, Mitch Larkin.

  A dubaji viadal zárónapján elsősorban a hölgyek remekeltek: Hosszú Katinka három ezüsttel indította a legutolsó felvonást, ám nála ezúttal az időeredményekre is érdemes figyelni. Száz gyorson – amellett, hogy körömnyivel, 2 századdal érte el később a falat az amerikai Melanie Wright mögött – csupán 15 századra (53.79) volt saját országos csúcsától. Nem sokkal később száz háton 37 századra került (59.15) a legjobb idejétől, miközben Emily Seebohmot szorongatta – mindenesetre az, hogy 54-en és egy percen belül jött ezen a két távon, mindenképp biztató.

  Ezúttal nem „átkötő” szám volt a 400 gyors, keményen odatette magát, és így Dohához képest 11 másodpercet javulva mindjárt jött az ezüst (4:06.97), csupán az az új-zélandi klasszis, Lauren Boyle előzte meg, de például a britek Európa-bajnoka, Jazmin Carlin nem tudta utolérni Katinkát. Az augusztusban indult földkörzést pedig stílszerűen, a 400 vegyesen aratott győzelmével búcsúztatta (4:33.88 – ilyen jót még augusztusban sem úszott az európai futamokon), ezen a távon egyébként 8/8-as szériával zárt.

  Mindez azt jelenti, hogy nagy fölénnyel lett első az összetett viadalban (a hivatalos pontszámok este várhatók), így az esemény zárásaként ő vehette át a 100 ezer dolláros fődíjat hirdető óriáscsekket – a férfiaknál a dél-afrikaiak kiváló mellúszója, Cameron van der Burgh győzött, aki 50-en és 100-on százszázalékos sikerszériát produkált.

  A hölgyek összetettjében megőrize harmadik helyét Jakabos Zsuzsanna: a győriek klasszisa kedvenc 200 pillangójában villogott újfent, az idén negyedszer is megnyerte a számot (2:07.77). Zsu is egyre jobban gyorsul: még a világbajnokságot követően, az akkori „beélesített” formájában volt képes 2:07-es időkre, azóta még az aranyérmeket is „vastagon” 2:08-as időkkel szerezte meg, most azonban szinte hajszálra pontosan annyit úszott (egy századdal jobbat), mint még augusztusban, Chartres-ban. Azaz – a 400 vegyes 5. helyével (4:41.76) megfejelve – igazán méltó produkciót követően vehette át az összetett bronzérmesének járó 30 ezer dollárt.

  Jakabos Zsu egyébként egyéniben, össz-éremszámok tekintetében második lett Katinka mögött (23 érem) – Katinka 58-szor állhatott dobogóra a nyolc állomáson, ebből 30 alkalommal volt első.

  A férfiak ma kissé visszafogottan szerepeltek, miután egyikük sem a fő számában állt rajtkőre. Biczó Bence 100 pillangón lett délelőtt 16. (55.03), Gyurta Dániel a 100 mell döntőjében ezúttal ötödikként zárt (1:00.72), Kis Gergő pedig a 200 gyorson megejtett ráhangolódást (1:52.66 – 25. hely) követően 15:20.18 percet úszott az 1500 gyors délelőtti időfutamaiban, ami az összesítésben végül a 6. helyre volt elég.

  Verrasztó Dávid pénteken egy édesbús Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az összetettben mostanáig őrzött harmadik helyétől („Ma este még utoljára a harmadik helyen – Cameron van der Burgh és Chad Le Clos mögött –, kicsit szomorú vagyok, de összességében nagy megtiszteltetés volt két ilyen csodálatos úszó társaságában szerepelni”) – miután az ausztrál Mitch Larkin bombaformában érkezett az utolsó etapra, és elszáguldott mellette. A kazanyi világbajnok mindhárom helyszínen lebombázta a hátúszó számokat (50-en lett csupán második), ráadásul folyamatosan a világrekord közelében járva rendszeresen begyűjtötte a legjobb időeredményért járó bónuszt is (24 pont állomásonként, kétszerese annak, amit egy szám megnyerése jelent), így az utolsó állomáson megelőzte Dávidot, aki 200 vegyesen vissza is lépett a döntőtől. Világbajnoki ezüstérmesünk így is minden dicséretet megérdemel, hiszen minden állomáson megnyerte a 400 vegyest, és a 25 ezer dollárt közelítő összbevétel sem elhanyagolható – bár tény, a 30 ezres bónusz nyilván jóval vidámabbá tette volna. Össz-éremszámban így is a harmadik lett Van der Burgh és Le Clos mögött – 14 éremmel, amiből 8 arany – és egyike annak a négy versenyzőnek, aki egy adott számban száz százalékos győzelmi szériával büszkélkedhet az idei szezonban.

  Az országok összevetésében a magyaroké a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, az érmek tekintetében pedig a negyedikek vagyunk a listán, 98 dobogós helyezéssel.

  2015-11-09 //

  Újabb LEN Kupa érem nyíltvízi úszásban!

  Szombaton rendezték Madeirán (POR) a 2016-os LEN Kupa sorozat első fordulóját

  A férfiak mezőnyében - igencsak szoros  befutóban - a brit Tobias ROBINSON nyert aranyérmet, mindössze 0.4 másodperccel előzve meg a Budafókás SZÉKELYI Dánielt. Az ezüstérmes magyar válogatott versenyző pedig 0.18 mp-cel előbb ért célba a kazanyi vb-n hatodik helyezett francia Marc  Antoine OLIVIER előtt. A nőknél az idei világbajnok francia Aurelie MULLER simán nyert a portugál Angelica Maria ANDRE-t és az angol junior európa bajnok Alice DEARING-et lehagyva.

  Újabb LEN Kupa érem nyíltvízi úszásban!
  2015-11-08 //

  Jövő bajnokai: remek úszások, csúcsok – és motoros egerek

  A második esztendő lezárásaként a BVSC uszodájában került sor a Jövő Bajnokai program összrégiós felmérőjére

   


  Az abszolút sorrendben Zombori Gábor és Nagy Réka bizonyult a legjobbnak a sárgaruhás had vizsgaelőadásának számító 200 vegyesen, de Hatházi Dóra 100 pillangón elért korosztályos csúcsa is mindenképp említést érdemel. Na és persze Kapás Boglárka motoros egerei.

  Igazán impozáns látványt nyújtott a BVSC Szőnyi úti uszodája: a hatalmas lelátó gyakorlatilag teljesen sárgába borult a novemberi összrégiós verseny alkalmával, amely egyszersmind a Jövő bajnokai program második évének lezárásaként is szolgált. Több mint 250-en váltották egymást a rajtköveken, a fiúknál és a lányoknál egyaránt 16-16 futamot kellett tartani a „vizsgatávon”, 200 vegyesen.
  A „kiöregedőknél”, azaz a 2002-es születésűeknél a nyíregyházi Zombori Gábor bizonyult a legjobbnak 2:14.59-cel, meglehetős fölénnyel érve célba Galyassy Szilárd (Vasas) és Kovacsics Márk (Vác) előtt. A 2003-asoknál az első öt helyből négyet a Vasas-kiválóságai szereztek meg, az első kettőt Csicsáky Péter és Kőhalmi Kornél, a harmadik hely a kaposvári Kardos Dánielnek jutott. A 2004-eseknél is a Vasas-siker született, Varga Máté jóvoltából, aki két keleti ifjút, a nyíregyházi Cserfalvi Olafot és a debreceni Bujdosó Zsombort előzte meg. A négy 2005-ös közül a battai Marosi Bálint úszta a legjobb időt.
  A lányoknál a 2002-esek összevetésében Treffler Kata (UTE) volt a leggyorsabb Szőke Viktória (Vasas) és Berecz Blanka (Kőbánya) előtt, ugyanakkor a legjobb időt az egy évvel fiatalabb BVSC-s, Nagy Réka úszta (2:25.05) – ebben a korosztályban a második (Berkecz Martina, Pécs) és a harmadik (Muzsnay Zsófia, Eger) ideje is az egy évvel idősebbekével vetekedett. A 2004-es évjárat legjobbjának ezúttal a szombathelyi Gyűrűs Hanna bizonyult, megelőzve Péter Virágot (Pécs) és Szimcsák Mirát (Jövő SC-FCSM) – míg az egy szem 2005-ös „Pöttöm Panna”, Gyurinovics Lili a 2003-asoknál az első negyven, a 2004-eseknél az első harminc közé fért volna be idejével.
  A 100-as számok során elért eredmények közül kiemelkedik Hatházi Dóra korosztályos rekordja: 12 évesen sikerült a 13-asok csúcsát megjavítania pillangón. Az új legjobb idő 1:02.44 perc, ezzel Juhász Adél négy éve felállított rekordját adta át a múltnak a nyíregyházi reménység.
  A legfiatalabb győztesek egyébként egyedi különdíjat kaptak: a nagy viadalt vendégül látó klub képviseletében ott volt a versenyen világbajnoki bronzérmesünk, Kapás Boglárka – a rövidpályás vb-aranyérmes Bernek Péter társaságában, a résztvevők nem kis örömére –, aki egy speciális ajándékkal, egy-egy „motoros egérrel” lepte meg az ifjú bajnokokat. A Bogi-féle vonatkozó történet szerint a „Motoros egér” becenevet még Verrasztó Zoltántól kapta egy edzőtáborozás során, amit a Bogi által akkoriban – nyolc éve – viselt, meglehetősen impozáns úszószemüveg látványa ihletett. Ugyanakkor a becenév megmaradt, továbbá Bogi még egy kedves kis kabalafigurát is készítetetett, és az egérkék most debütáltak, mindjárt az eredményhirdetéseknél.
  A program értékeléseként Hargitay András utánpótlás-kapitány elmondta, hogy a két év során rengeteget fejlődött, még jobb is lett, mint amilyennek 2013 őszén tervezték. „A világon egyedülálló programot indítottunk el annak idején – amely azóta sokat fejlődött, alakult, hiszen ismeretlen terepen kezdtünk el dolgozni. A sosem látott nagyságrendű támogatás megtette a hatását – bár azt még senki se várja, hogy ugyanilyen nagyságrendi ugrás lesz majd a világklasszisok számában, de ez a kezdeményezés garancia lehet arra, hogy egyetlen tehetség sem kallódik el, azaz jóval többen maradnak jóval tovább az úszósportban. A feltételek páratlanul jók, azzal pedig, hogy nem csupán versenyeken nézzük meg a gyerekeket, de Kiss László szövetségi kapitánnyal rendszeressen felkeressük a régiókat, ahol mindenféle szempontból felmérjük a versenyzőket, immár a legmodernebb berendezésekkel is – nos ezzel a szakemberek munkáját tesszük még hatékonyabbá. Nem mondunk úgymond nagy okosságokat, hogy akkor mostantól ezt és ezt kell csinálni, viszont a tesztek eredményei alapján a szakemberek jóval több információ birtokában tervezhetik a gyerekek edzéseit, vagy értékelhetik a teljesítményüket.”
  A kapitány – aki a Jövő bajnokai program két másik patrónusa, Darnyi Tamás és Wladár Sándor társaságában nézte végig a versenyt – jelezte, a két év során akadt például olyan tehetség, aki mostanában visszaesett, miután hirtelen növésnek indult, így egyelőre nem tud olyan hatékonyan húzni, mint két évvel ezelőtt, amikor az élmezőnyben szerepelt. Ugyanakkor amellett, hogy ránézésre megállapítható, mennyire megnyúltak a gyerekek, a teszteredmények sok egyéb, a test belső változásait mutató adattal is szolgálnak, amiből leszűrhető: érdemes türelmesnek lenni azzal, aki esetleg nem teljesít annyira jól, mint tavaly ilyenkor.
  Hargitay András amúgy jövőképet is rajzolt: „Magunk között már tudunk néhány nevet mondani, akikről azt gondoljuk: belőlük válhatnak a jövő igazán nagy bajnokai – de persze gyerekekről beszélünk még, akikkel sok minden történhet, az azonban bizonyos, több résztvevőn is rajta kell tartanunk a szemünket azután is, ha a programból kikerülve a korosztályos válogatottak tagjaivá válnak, mert szenzációs tehetségek.”  

   

   

  Fotó:Szaka József

  2015-11-04 //

  Akaratbomba érkezett Debrecenből Kőbányára

  A régi-új edző Turi György szerint eltökéltségben is „olimpiai bajnok” Risztov Éva  

   

  Átadás-átvételi ceremóniára nem került sor akkor, amikor Debrecent elhagyva a londoni olimpiai bajnok Risztov Éva Kőbányára igazolt vissza, de egykori és egyben mostani mestere úgy gondolja, hogy erre most igazából nem is volt szükség. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a nyílt vízi versenyek 2012-es ötkarikás aranyérmese milyen fizikai állapotnak örvend, a százhalombattai edzőtábor előtt megtartott sporttudományos felmérés egyértelmű választ adott.

  „Kellemes meglepetés ért, amikor megismerkedtem a terhelésdiagnosztikai tesztek mutatóival, amelyekből az derült ki, hogy Éva a kazanyi világbajnokság után sem eresztett le, pedig másfél hónapon át nyugodtan lazsálhatott volna. Önmagában már ennek is nagyon örültem, de a fizikai felmérés eredményeinél is többet jelentett – és jelent most is – a számomra az a hallatlan eltökéltség, amit a szavaiból kiolvasok, és az edzésmunkáját nézve nap mint nap tapasztalok” – nyilatkozta Turi György a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Szófogadó és pontos

  A 30. életévét augusztus 30-án betöltött Risztov Évának 2001-től 2005-ig is Turi György volt az edzője, abban az időszakban, amikor háromszor is világbajnoki ezüstérmes volt, kismedencés Európa-bajnokságokon pedig hat aranyérmet sikerült megszereznie.

  „Tíz év után kaptam vissza Évát, aki 20 esztendősen azt hitte magáról, hogy már felnőtt emberré vált, pedig még csak egy lázongó, kiforratlan és olykor kiszámíthatatlan nagylány volt. Ma egy éles eszű, rendkívül tudatos, szófogadó és pontos Risztov Éva áll velem szemben. Elképesztő, hogy milyen változáson ment keresztül. Szokásom, hogy az edzésekre nem beesek, hanem a kezdés előtt 15-20 perccel érkezek. Akár hogyan időzítek, Éva már ott ül az irodámban, és amint vége a napi egyeztetésnek, máris siet a medencébe, ahol úgy hajt, mint egykor, a „régi szép időkben.” Nemrégiben meglátogatta az edzésen Kiss László szövetségi kapitány, aki csak annyit mondott nekem, hogy „ebből a munkából csak jó sülhet ki…”

  Hétszeres Ironman segítőtárs

  Turi György soha nem vallotta magát a nyílt vízi versenyek bennfentesének, de pontosan tudja azt, hogy egy hosszabb távokat teljesítő válogatott szintű úszónak milyen felkészülésre van szüksége. Ezért keresett olyan segítőtársat magának, aki ennek – a medencéshez nem hasonlítható – versenyágnak a nagy tapasztalatokkal rendelkező képviselője.

  „Munkatársamra, a sokszoros triatlon bajnok és hétszeres Ironman Krajnyák Györgyre esett a választásom, aki a versenyzői évei alatt olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek a rutinos Risztov Éva javára is válhatnak. Hamarjában vettünk egy jó kis gumicsónakot és hozzá egy motort, így amint elérkezik jövőre a jó idő, ott lesz Évával együtt a kis kétszemélyes edzői csapatunk a Balatonon, és ez még az én életemben is újdonságnak számít majd.” – mondta Turi György.

  Az 58 esztendős mesteredző úgy gondolja, hogy nagyon is becsülni kell Risztov Éva világbajnoki tízedik helyezettként megszerzett „névre szóló” olimpiai kvótáját, amely a közeljövőben még fel is fog értékelődni.

  „Az idei esztendő világbajnokságai több sportágban is azt bizonyították, hogy a londoni olimpiai érmeseinknek nem egyszer parányi különbségek miatt nem valósulhattak meg az álmai. Vannak olyanok is, akik talán már nem is javíthatnak Rióig. Ezért amondó vagyok, hogy Éva kazanyi teljesítményét a kiszámíthatatlan nyílt vízi úszásban sokra kell tartani. Mivel egy igen csak  „melós” versenyzőről van szó, én egyelőre csak csendben azt is ki merem mondani, hogy a következő olimpiáján sem lesz oka a szégyenkezésre.” – hangsúlyozta a kőbányai úszók vezetőedzője.