HÍREK

  2015-12-03 //

  Ha 400, akkor arany (azaz kettő!)

  Káprázatos kezdés a rövid pályás Európa-bajnokságon, Netanyában  

   

  Tíz perc leforgása alatt két magyar aranyérem született a nyitónapon, előbb Hosszú Katinka lett első 400 vegyesen, majd Bernek Péter fűzte be az oktatófilmet 400 gyorson – és a csütörtöki folytatás sem tűnik rossznak, hiszen Katinka első, Cseh László második idővel ment tovább a százas számukban. Férfi gyorsváltónk és Földházi Dávid 200 háton elért hatodik helye remek eredmény, egyedül Jakabos Zsuzsanna kizárása miatt van hajszál a szánkban, hiszen egy ezüstérem veszett oda.

  Hosszú Katinka már délelőtt befűtötte a kazánt, hiszen brutális világrekordot repesztett 400 vegyesen (4:19.46) – a többség nem hitt a szemének, hogy rögvest a nyitónapon, előfutamban rekord születik. Délután aztán egy leheletnyivel elmaradt az idejétől néhány rosszabbul sikerült forduló miatt (4:19.75), túlzottan azonban nem tűnt bánatosnak első aranyérmét követően – pláne, hogy aztán 100 háton is nagy fölénnyel, elsőként került tovább (56.49). Sajnos, ugyanezen a távon csak néhány pillanatig örülhettünk az 1-2-es célbaérésnek, hiszen Jakabos Zsuzsanna másodikként ért a falhoz, ám aztán jelezték, szabálytalanság miatt kizárják (információink szerint mindkét pályabíró két delfintempót látott nála a mellúszásnál – egyet szabadna csinálni –, bár edzője, Petrov Iván rettenetesen fel volt háborodva, mondván, tanítványa egy komplett Világkupa-szerzont végigversenyzett anélkül, hogy bármikor is diszkvalifikálták volna, ráadásul különösen ügyel a szabályokra).

  Tíz perc múlva zsebben volt a második arany is: Bernek Péter fantasztikus úszással lett Európa-bajnok – avagy a tavaly decemberi világbajnoki cím után most a kontinensviadalon is első lett, megelőzve a táv egykori királyát, Paul Biedermannt. Később az eredményhirdetésre várva harsány nevetések közepette közölte a 100 pillangón a futamát a délelőtti országos rekordjánál (49.93) valamivel gyengébb eredménnyel megnyerő (50.10), s végül másodikként továbblépő Cseh László idejét látva, hogy „gyerekbajnokságra jó lesz...”

  Két értékes hatodik hely is a nap mérlegéhez tartozik: a húszesztendős Földházi Dávid első kiugró felnőtt nemzetközi eredményét jegyezte azzal, hogy 200 háton fináléba került és ott az első hat között végzett (1:51.61). A másik nagyszerű látványt pedig a 4x50-es gyorsváltónk szolgáltatta: korábban ebben a számban nemigen volt esélyünk négy jó sprinter híján, most azonban Takács Krisztián mellé megérkeztek a fiatalok, és Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár és Mészáros Márk jóvoltából sima ügy volt a döntő, majd ott sikerült a 6. helyen zárni. Az est krónikájához tartozik még Sebestyén Dalma bravúros középdöntős helyezése (15. lett – 31.17).

  Folytatás holnap – már alig várjuk.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka

  „Az úszással nem volt gond, megint összeállt, de pont az történt, amit délelőtt mondtam: mivel a szezon elég rövid, nem vagyok annyira ritmusban, és sajnos a gyorsúszó fordulókat elrontottam. Ez meg pont elég volt ahhoz, hogy ne tudjam tovább javítani az időmet. De nehogy valaki is azt higgye, hogy emiatt nagyon bánatos vagyok – egyrészt pár tizedről beszélünk, azaz ez egy kifejezetten jól sikerült négyvegyes volt, másrészt mégiscsak sikerült aranyérmet nyernem!”

  Bernek Péter

  „Na, úgy fest, a december az én hónapom (tavaly a vb-n nyert ilyenkor). Nagy öröm, hogy minden úgy sikerült, ahogy terveztem, az idő tetszik, mert egyrészt annyi, amennyire gondoltunk, másrészt mutatja, nem vagyok csúcsformában, eggyel gyengébb a legjobbamnál – az, hogy ennyivel sikerült nyernem, ilyen állapotban, nagyszerű érzés. Viszont az „Öreg” (Paul Biedermann) nagyon jött a végén, szépen közelíti a régi csúcsformáját, emiatt külön öröm, hogy első tudtam lenni. Kétszáz gyorson szép meccs lesz vele megint, most 1-0 ide, a többit meglátjuk holnap.”

  Jakabos Zsuzsanna

  „Nagyon őszintén mondom, fogalmam sincs, hogy mit rontottam el, ami miatt kizártak. Van, amikor érzi, tudja az ember, de én most egyáltalán nem tudom, a fordulóimra külön figyeltem, azokkal nem lehetett baj. Egyébként nem vagyok elkeseredve, mert maga az úszás kifejezetten jó volt, az idő teljesen rendben van, valami hasonlót akartam elérni, sikerült megelőznöm Hannah Miley-t, ami nem akármilyen fegyvertény, csak Katka előzött meg, azaz egyáltalán nem lehetek elégedetlen, ha csak a versenyre gondolok.”

  Cseh László

  „Túlságosan akartam, ez volt a gond. Megindultam jobban, nem kellett volna, nem volt annyira jó érzés, ezt az idő is mutatja egyébként. Holnapra rendbe rakom magam, azaz nem lesz gond, annak pedig tényleg örülök, hogy délelőtt sikerült országos csúcsot úsznom.”

   

   

  2015-12-03 //

  Káprázat: Katinka hozta a századikat, Laci születésnapján nyert, Dávid aputesttel is a legjobb!

  Öt aranyeséllyel vágtunk neki a 18. rövidpályás Európa-bajnokság második napjának, és ebből hármat sikerült valóra váltani, kettő ezüst sikeredett – soha rosszabb napot! 

   


  Külön varázslatossá teszi az összképet, hogy Hosszú Katinka nyerte a magyar úszósport 100. rövidpályás Eb-érmét, míg Cseh László a 30. születésnapján lett száz pillangón aranyérmes – és persze Verrasztó Dávid címvédése sem akármi 400 vegyesen.

  Érdekesség, hogy ezúttal – kivételesen – a legkevésbé Gyurta Dániel volt esélyes a győzelemre: már délelőtt látszott, hogy bár tartalékol, a német Kochtól most messze van (2.63 másodperc volt közöttük). Az edzőmedence mellett le is szögezte a címvédő: a 7. hely ellenére nem kell félteni, tartogat meglepetéseket, de a második pozíció a reális cél az olimpiai felkészülés kellős közepén. Mellúszó-fenoménünkről mindig is tudtuk, hogy nem a levegőbe beszél – és végül pontosan az történt, amit megjósolt: Koch nyert, másfél másodperces előnnyel, míg Dani az egyes pályán úszva is simán beért másodiknak (2:01.99).

  Ezután viszont következett az aranyroham. Verrasztó Dávid, bár saját minősítése szerint „aputesttel” úszott – edző-édesapját, Zoltánt idézve meg a dereka körül elterülő öt kiló extra ürügyén –, a taktikája működött, erejét nagyszerűen beosztva verte vissza a brit Pavoni meg-megújuló támadásait (4:02.43).

  Majd jött Hosszú Katinka, aki a 100 gyors elődöntőjét inkább hagyta – bár harmadik idővel került be –, és a 100 hátra koncentrált, amit a táv rövidsége ellenére utcahosszal nyert meg (55.42). Viszont épp a táv rövidsége miatt ezúttal a világcsúcs odébb volt (a saját rekordja 39 századdal jobb), igaz, Katinka ennek ellenére picit bánatosnak tűnt, hogy csak az Eb-történet eddigi legjobb idejét úszta... Aranya mindazonáltal igazán méltó volt a jubileumhoz, ez volt ugyanis a rövidpályás Eb-k históriájának 100. magyar medáliája.

  És persze a nap úgy volt teljes, ha a 30. születésnapját ünneplő Cseh László is aranyat nyer 100 pillangón. Nos, nyert – és nem akármilyen körülmények között: a verseny felénél lekapcsolt az eredményjelző és a videótábla, így amikor a versenyzők beértek, nem lehetett tudni, ki a győztes. Sejteni persze igen, az orvos-bizottság elnöke – a versenyzőket doppingellenőrzésre kijelölő, Cees Rein van Hoogenband (a holland géniusz, Pieter édesapja – épp jó szögben ült ahhoz, hogy jelezze, az 5-ös pálya a győztes. Azaz: Lackó! Szerencsére, csak a táblák „múltak ki” időlegesen, maga az időmérő-berendezés működött, azaz fél percen belül a vezetőbíró papíron hozta a medence-partra az eredményeket, előbb bejelentette a versenyzőknek, majd a műsorközlő is tudtára adta mindenkinek Cseh győzelmét (49.33 – stílszerűen országos csúcs). Ami viszont ezután következett, az csupán egyszer adódik egy ember életében... Másfél ezer ember állt fel a nézőtéren, és énekelte el spontán az úszósport magyar legendájának a Happy birthday to you-t – kevés meghatóbb pillanatot éltünk át, maradjunk annyiban.

  A napot pedig Kapás Boglárka foglalta ezüst keretbe – picit csalódott volt, hogy 800-on ezúttal nem sikerült nyernie, de a nagypályán is Európa-bajnok brit Jazmin Carlin néhány tizeddel megelőzte Bogit. Ugyanitt Juhász Adél a nyolcadik helyen zárt (8:28.38). Az este krónikájához tartozik Molnár Flóra 14. helye (54.18) 100 gyorson.

  Az pedig csattanóként mindenképp megemlítendő, hogy Magyarország két nap után 5 arannyal és 2 ezüsttel természetesen vezeti az éremtáblázatot!

  Nyilatkozatok

  Cseh László:

  „Születésnapomon nyerni Eb-aranyat száz pillangón – ennél szebbet nem is kívánhatnék. Bár kicsit furcsa volt a verseny, még az életemben nem fordult elő ilyen, hogy nem lehet tudni, mi a végeredmény, mert nem működik az eredményjelző. Azért legbelül éreztem, hogy talán én értem először a falhoz, de ilyen távon azért nem mehet az ember biztosra. Nagyon rákészültünk erre a számra, nagyon pontosan végigbeszéltük az edzőmmel, hogy miként kell végigcsinálnom, és ezt sikerült is maradéktalanul betartanom. Természetesen semmi partyzás nincs este, komoly feladatok várnak még a következő napokban.”

  Verrasztó Dávid:

  „Ez van: aputest... Van rajtam vagy öt kiló, a Világkupa mellett nem lehetett úgy edzeni, hogy ez lemenjen rólam. Úgyhogy ezt csakis megfelelő taktikával lehetett ellensúlyozni, ami működött, bár Pavoni is nagyon okosan versenyzett, nem akart elém menni, mert tudta, hogy szeretek ráúszni az előttem lévőre. Én viszont jól osztottam be az erőmet, ami ennek a testnek a mozgatásához kellett - 4:01.8-at akartam úszni, 2.4 sikerült, itt most a győzelem volt a lényeg, ez megvan, az amerikai verseny után végre jöhetnek a normális edzések.”

  Hosszú Katinka:

  „Alapvetően nem volt rossz úszás, de pici hiányérzet van bennem... Az a helyzet, hogy nem pihentünk rá erre a versenyre, és a rövidebb távokon ezt érzem is, nem vagyok annyira gyors, mint amikor csúcsformában vagyok. Azért persze örülök, ez mégiscsak a második aranyérmem itt!”

  Gyurta Dániel:

  „Ebben ma ennyi volt, talán egy picit lehetett volna jobb az idő, de már délelőtt is mondtam: nekem ma a második hely lehet a célom. Az olimpiára készülök, a rövidpályás Eb miatt nem akartam megállni, nem akartam rápihenni, puskaport ellőni. Az egész ősszel öt huszonötös edzést csináltunk, azaz egyértelműen nem ez az esemény van a célkeresztben, hanem Rio.”

  Kapás Boglárka:

  „Az idővel voltaképpen elégedett is vagyok, hiszen az egyéni legjobbam, de azért ennél is jobbat akartam, szerettem volna magyar csúcsot úszni, és hát nyerni. Természetesen egy ezüstérem egy Európa-bajnokságon mindig nagyszerű, mégis, érzem a hajszálat a számban...”

   

  2015-12-02 //

  Csütörtöki születésnapján újabb Eb győzelemmel ajándékozhatja meg magát a 30 éves Cseh László

  Egészen biztos, hogy csütörtökön a „mérföldköves” 30. születésnapjának estéjén nem önfeledt mulatozás, de még egy pezsgős vacsora sem várhat Cseh Lászlóra, ugyanis december 3-án éppen versenyezni fog, és remélhetőleg meg is nyeri a 100 méteres pillangót a netanyai rövid pályás Európa-bajnokságon.

   


  Csodálatra méltó pályafutásának csupán az egyik jellemzője, hogy kismedencében 2003-tól egészen mostanáig 16-szor sikerült nyernie, miközben négy kontinensversenyen (2005, 2007, 2011 és 2012) ráadásul még triplázni is tudott!

  A negyedik olimpiájára készülő, de már a Riói szereplése előtt is három ezüst- és két ötkarikás bronzéremmel büszkélkedő világhírességet születésnapja és az újabb éremcsatája előtt szólaltatta meg a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa. 

   

  Lacika 10 éves: „Fiam, csak most jön a neheze”

  „A 10. születésnapomról mindig az jut az eszembe, hogy az edző bácsi, aki már akkor is Plagányi Zsolt, azaz a mostani mesterem volt, kedvesen meghúzta a fülemet, és azt mondta:„Fiam, csak most jön a neheze.” Nem rémültem meg, mert mindig is szerettem az uszodába járni, már akkor is, amikor Kiss Miklós megtanított úszni, de később is, amikor elkezdődtek a háziversenyek, majd nem sokkal később a többi egyesület velünk egyidős srácaival is összemérhettük a tudásunkat. Pánik csak akkor volt, amikor egy éjszaka rám tört az asztmás roham, alig kaptam levegőt, és kórházba kellett szállítani. Amikor kiengedtek, az első utam egy versenyre vezetett, ahol hatodik lettem, de az is lehet, hogy csak nyolcadik. Kétségbeejtőnek éreztem a helyzetemet, és kezdtem azt hinni, hogy az asztma véget is vethet az uszodai pályafutásomnak. Szerencsére nem így történt, de ebből a szempontból a folytatás sem volt mindig gondtalan és egyszerű.”

  „A problémák, a mélypontok és a vereségek acélozták meg csak igazán Lacit, akinek nem egyszer kellett újra felépítenie magát. Komoly bajok voltak a térdével, aztán jött, alig néhány héttel az athéni olimpia előtt a lábtörése, a római VB előestéjén az esélyeit csorbító vírusos fertőzés, a sanghaji világbajnokságon pedig az asztmás rohama. Szülői elfogultság nélkül mondhatom, hogy a nehézségek leküzdése brutális elszántságot érlelt meg benne, miközben egyre inkább motiválta az a törekvés, hogy a tapasztalatát miként tudná mind hatékonyabban átültetni az úszásába és a versenyzésébe.” – kapcsolódott az emlékek felelevenítésébe id. Cseh László, a nagy bajnok édesapja, aki az 1967-es ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a 100 pillangón. Éppen abban a számban, amelyben a fia a 30. születésnapján remélhetőleg döntőzni fog…

   

  Cseh László 20 éves: az első világbajnoki győzelem

  „2005? Az első aranybetűvel írt fejezet az életemben. Világbajnokságot nyertem Montrealban a 400 vegyesen, hozzá egy ezüstöt a 200-on és még egy bronz is összejött a 100 háton. Álmomban se hittem volna, hogy ez a sorozat tíz esztendővel később egy másik világbajnokságon még megismétlődhet. Ráadásul 2005-ben a trieszti rövidpályás kontinensbajnokságon is nagyon ment az úszás, ennek köszönhetően a „montreali” számaimban kismedencében is triplázni tudtam. Azokban az időkben a hátúszással is bátran próbálkoztam, és jöttek is az eredmények. Ugyancsak 2005-ben kezdtem el az egyetemi tanulmányaimat, amelyek lezárásával még adós vagyok, de jövőre, az olimpia után ezt a restanciát is le fogom dolgozni.” – fogadkozott az „örökös bajnoknak” is nevezhető úszó.

  „Cseh László fiúként, majd felnőtté válva egyszerre volt számomra szorgalmas és céltudatos tanítvány, az úszás tudományát kitanuló és ezért már vitákba is bocsátkozó partner, nem utolsó sorban pedig egy kedves jó barát, akitől 17 esztendő után ezért is volt pokolian nehéz elbúcsúzni. Ma is felnézek rá, és csak remélni tudom, hogy a közös munkánk legnagyobb sikerei – élükön a pekingi olimpiai „ezüsthármassal” – ugyanúgy örök nyomot hagytak Laciban, ahogy bennem. Kívánom, hogy az éremgyűjteményéből még hiányzó olimpiai aranyérmet is sikerüljön megszereznie jövőre Rióban” – így csatlakozott Turi György mesteredző, akit tavaly decemberben váltott régi-új edzőként Plagányi Zsolt.

   

  A 95-szörös magyar bajnok Cseh László 30 éves: Újabb VB győzelem és házasságkötés

  Harmincadik születésnapja esztendejének eseményei is azt bizonyítják, hogy ahol Cseh László, ott biztos történik valami, sőt, az esetek többségében valami emlékezetes dolog.

  „Már a 2014-es berlini Európa-bajnokság eredményeiből is azt olvashattuk ki, hogy a „Riói hadművelet” első csatáját megnyertük. Győzelem, ha nem is sorozatban, de ötödször a 200 vegyesen, hozzá egy-egy ezüst és bronzérem, sokkal szebbet nem is remélhettünk volna. Ez is kellett ahhoz, hogy idén a kazanyi világbajnokságon tíz év után újra aranyérmes lehessek, és ugyanúgy három éremmel zárjak, mint tíz éve, azaz 20 esztendősen Montrealban.  Így most már két támaszom is van ahhoz, hogy a harmadik csatából is győztesen kerülhessek ki. Rióban számomra a legmagasabb mércét az olimpiai bajnoki győzelem jelenti.” – erősítette meg a tavalyi kijelentését Cseh László, akinek a sikerei klubváltása óta egri egyesületének hírnevét öregbítik.

  Az idei esztendő azonban nem csak a 10 évvel ezelőtti „medencés” siker megismétléséről szól Cseh László életében, hanem egy „medencén kívüli” emlékezetes eseményről is: a házasságkötéséről, magánéletében egy új korszak kezdetéről. A hétszer is az „Év magyar úszójának” megválasztott példamutató sportember úgy gondolja, hogy maga mögött hagyva a harmadik X-et, továbbra is eseménydús lesz az élete. Kezdve a Riói olimpiával, és folytatva a 2017-es FINA világbajnoksággal, ahol – a budapesti és a debreceni Európa-bajnokságok után - újra hazai pályán versenyezhet. A következő esztendőkben válhat diplomás emberré, és reményei szerint apává is. Abban pedig egészen biztos, hogy a 40. születésnapját 2025-ben már nem úszóként fogja megünnepelni…

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

  2015-12-02 //

  Parádés nyitány

  Egészen elsőrangúan sikerült a délelőtt magyar szempontból  

   

  A netanyai rövidpályás Eb-n először is az egybegyűltek őszinte döbbenetére Hosszú Katinka az előfutamok kellős közepén agyonvágta a 400 vegyes világrekordját – a 4:19.46-os idő láttán felállva tapsolt a sportolói tribün és a teljes bírói kar a medence partján. Katinka emellett, bónuszként, elsőként jutott a 100 hát délutáni középdöntőjébe (57.13).

  További jó hír, hogy 400 vegyesen Jakabos Zsuzsanna harmadikként ment tovább (4:29.31), és ugyanebből a pozícióból várja a 200 hát fináléját Földházi Dávid (1:50.66), míg Cseh László a második legjobb idővel középdöntős 100 pillangón (49.93).

  A BVSC duója is kitett magáért: Bernek Péter 400 gyorson (3:39.84), Kapás Boglárka pedig 800 gyorson (8:17.68) került a legjobb idővel a fináléba – annyi a különbség, hogy a lányok csütörtökön folytatják. Köztük Juhász Adél is, aki bár 9. lett (8:26.32), mégis finalista, mivel az előtte végzett három olaszból csak kettő kerülhetett tovább – Adél egyébként három századdal előzte meg német riválisát.

  Sprintereinknek is jól ment, a 4x50-es gyorsváltó (Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár, Mészáros Márk) 7. helyen robogott tovább (1:27.60), illetve középdöntőt úszhat Sebestyén Dalma, aki 50 mellen (31.10) csípte el a 16. helyet, egyetlen századdal előzve meg szlovák vetélytársát.

  Mások kevésbé volt ilyen szerencsések: Joó Sára 100 háton öt századdal maradt le a középdöntőről s lett 17. (59.64), Balog Gábor pedig 25-tel a 200 hát fináléjáról (9., 1:53.37). György Réka 9. helye csupán azért nem annyira idegesítő 400 vegyesen, mert Hosszú és Jakabos mögött harmadik magyarként egyébként sem juthatott volna a döntőbe (4:35.63).

  Akik azért messzebb voltak a kvalifikálástól: 50 mellen Sztankovics Anna (28., 31.84) és Szokol Szonja (34., 32.06), 100 pillangón pedig Kenderesi Tamás (35., 53.29) és Grátz Benjámin (43., 54.29).

  Folytatás délután, magyar idő szerint 16.30-tól – irány az m4, mert nagy dolgok vannak készülőben!

  Élő eredmények:
  http://netanya2015.microplustiming.com/index_web.php

   

  Fotó: Derencsényi István

   

   

  2015-12-01 //

  Előre a századik Eb-éremért!

  Nem akármilyen mérföldkő vár a magyar úszóválogatott tagjaira a szerdán kezdődő 18. rövidpályás Európa-bajnokságon: az 1996 óta íródó esemény történetében Netanyában szerezhetik meg a 100. magyar érmet. Jelenleg 95-nél tartunk, ám aligha kétséges, sikerül átlépni a százas határt.

   


  Húszfokos napsütés és tökéletes – igaz, jó helyi szokás szerint láthatatlan – biztonság várta a netanyai Európa-bajnokságra érkező úszócsapatokat. Amelyek rekordszámban gyűltek össze Izraelben: a korábbi, 2009-es és 2013-as részvételi csúcsot felülmúlva 48 ország 500 úszója áll rajthoz az eseményen.

  A helyszínt – Wingate Institute – úgy lehetne jellemezni, mint a Testnevelési Egyetem és a tatai tábor keresztezését: az izraeli edzőképzés fellegvára, megannyi sportlétesítménnyel gazdagítva. Ezek egyike a hatalmas uszoda, amely a helyi négyes metrónak számított, hisz csaknem tíz évig építették. Ugyanakkor egybehangzó vélemények szerint a tízpályás medence igen jól sikerült, hiszen faltól falig 3 méter mély, így az egyik leggyorsabb a világon.

  Ami a magyar válogatottat illeti, komoly esély van rá, hogy nagyszerű jubileumot ünnepelhet a csapat, hiszen a rövidpályás Eb-k 1996 óta íródó történetében eddig 95 érmet szereztek úszóink, azaz cél a 100-as határ átlépése. Ha a két évvel ezelőtti, herningi termést nézzük – 6 arany, 4 ezüst, 2 bronz, 2. hely az éremtáblán –, aligha kétséges, hogy meglesz a századik (eddig 42 arany, 29 ezüst és 24 bronz a mérlegünk).

  A dobogóra esélyesek sora természetesen Hosszú Katinkával kezdődik, aki 11 számban indul – ez rekord az egész mezőnyben, mellette brit riválisa és jóbarátja, Hannah Miley arat még feltűnést 8 nevezéssel –, avagy a tervek szerint 800 kivételével ott lesz az összes gyorsúszó-számban, mindhárom távon háton és vegyesen, valamint 200 pillangón. Cseh László a pillangók mellé „visszavette” a 200 vegyest is, és Gyurta Dániel is újra hódításra kész, akárcsak öccse, Gergő, aki 1500-on címvédőként indul úgy, hogy három hónapja a hosszabb távok edzőfejedelménél, a francia Philippe Lucas-nál készül.

  Az európai szövetség nyitó sajtótájékoztatójára egyébként a külföldi sztárok közül Cseh László kapott meghívást, elsősorban mint az egész mezőny legeredményesebb versenyzője – rövidpályás Eb-n 16 aranynál tart –, másrészt mert csütörtökön ünnepli a 30. születésnapját. Mint szerényen megjegyezte, „ha sikerül döntőbe jutnom száz pillangón, akkor azon leszek, hogy valami szép ajándékkal lepjem meg magam”. A délben tartott eseményen még teljes hajpompával felvonuló világbajnok (a leborotválási szertartás délután következett) még elárulta, hogy az új edzésmódszereknek köszönhetően nagyon erősnek érzi magát. „Amit csinálunk, működik, ez már Kazanyban is kiderült, most további újításokba fogtunk, a cél egyértelműen Rio, de természetesen itt, Netanyában is szeretném megmutatni, hogy jó úton haladunk.”

  A versenyek első ízben öt napig tartanak majd, az előfutamok magyar idő szerint 8.30-kor, az elődöntők és a finálék 16.30-kor kezdődnek – az eseményt (a délelőttöt is) az m4-en lehet élőben követni.

  A nyitónap indulói

  Férfiak

  100m pillangó: Cseh László, Kenderesi Tamás, Grátz Benjámin

  200m hát: Balog Gábor, Földházi Dávid

  400m gyors: Bernek Péter

  Nők

  50m mell: Sebestyén Dalma, Szokol Szonja, Sztankovics Anna

  100m hát: Hosszú Katinka, Joó Sára

  400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, György Réka

  800m gyors: Kapás Boglárka, Juhász Adél

   

  A magyar válogatott

   

  Férfiak

  Balog Gábor – 50m hát, 100m hát, 200m hát

  Bernek Péter – 200m gyors, 400m gyors, 1500m gyors

  Cseh László – 50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes

  Földházi Dávid – 50m hát, 100m hát, 200m hát, 100m vegyes

  Grátz Benjámin – 100m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Gyurta Dániel – 100m mell, 200m mell

  Gyurta Gergely – 1500m gyors

  Kenderesi Tamás – 100m pillangó, 200m pillangó

  Lavotha Oszkár – 50m gyors, 100m gyors

  Lobanovszkij Maxim – 50m gyors, 100m gyors

  Mészáros Márk – 50m gyors, 100m gyors, 200m gyors

  Nagy Péter – 50m hát, 100m vegyes, 200m vegyes

  Sós Dániel – 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Takács Krisztián – 50m gyors, 100m gyors

  Verrasztó Dávid – 200m pillangó, 400m vegyes

   

  Nők

  György Réka – 200m hát, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Hosszú Katinka – 50m gyors, 100m gyors, 200m gyors, 400m gyors, 50m hát, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Jakabos Zsuzsanna – 50m gyors, 200m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Joó Sára – 50m gyors, 100m gyors, 50m hát, 100m hát, 100m pillangó

  Juhász Adél – 400m gyors, 800m gyors

  Kapás Boglárka – 200m gyors, 400m gyors, 800m gyors

  Molnár Flóra – 50m gyors, 100m gyors

  Novoszáth Melinda – 200m gyors, 400m gyors

  Sebestyén Dalma – 50m mell, 100m mell, 200m mell, 200m vegyes

  Szilágyi Liliána – 100m pillangó, 200m pillangó

  Szokol Szonja – 50m mell, 100m mell, 50m pillangó, 100m pillangó

  Sztankovics Anna – 50m mell, 100m mell, 200m mell

   

  Váltók

  4x50m férfi gyors

  4x50m férfi vegyes

   

  (Változás a korábban közöltekhez képest, hogy a keddi technikai értekezleten visszaléptették Jakabos Zsuzsannát a 100 és 200 gyorstól, illetve Szilágyi Liliánát az 50 pillangóról, valamint a két mixed váltót sem indítjuk.)

   

   

  2015-11-30 //

  Rövidpályás Európa-bajnokság - Izrael

  December 2-án, szerdán Netanyában kezdődik a kontinensbajnokság.

   


  A népes küldöttség megérkezett a helyszínre és birtokba vette a bemelegítő medencét. Az M4 csatorna élőben közvetíti az Európa-bajnokságot.

  Az esemény hivatalos honlapja:
  http://www.isr2015ec.org/

  Időrend:
  http://www.isr2015ec.org/Files/TimeTableEng.pdf

   

  Fotó: Cser Dániel

   

  2015-11-27 //

  Kiss László Európa-bajnoki mesternégyesre is képesnek tartja Hosszú Katinkát

  A 27 tagú válogatott egyharmada újoncként edződhet Netanyában a 2017-es budapesti vizes világbajnokségra


  Magasra tette a mércét maga előtt a magyar úszó válogatott, amikor a tavaly Dohában megrendezett rövid pályás világbajnokságon a második helyen végzett a résztvevő nemzetek éremgyűjtő versenyében. Nehéz lesz ezt a magasságot újra átvinni a szerdán kezdődő rövidpályás kontinensbajnokságon, dacára annak, hogy most „csak” az európai riválisokkal kell felvenni a versenyt. Ráadásul az elkövetkezendő napokban nem csupán az éremgyűjtemény szorgos gyarapítása a cél, hanem tehetséges fiatalok egész sorának beavatása is. Olyanoké, akik feltehetően most még csak a tanulópénzt fogják fizetni a náluk tapasztaltabb és előrébb tartó úszók mezőnyében. 

  „Amit a gyerekek tavaly Dohában összehoztak, az tényleg sportági szenzációnak számított. Az akkori bravúr méltó folyatása az idei kazanyi világbajnokságon következett, ám az esztendő még egy nagy kihívást tartogat, ez pedig a négyről ötnaposra meghosszabbított rövid pályás kontinensbajnokság. Ezzel a könnyítéssel, és valószínűleg az ebben a versenyformában először megjelenő, de máris nagyvonalúnak nevezhető pénzdíjazással is magyarázható, hogy tekintélyes létszámú mezőny felvonulására van kilátás: a LEN 52 tagszövetsége közül 48 képviselteti magát a netanyai versenyeken” – nyilatkozta Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  A bátor és ugyanúgy átgondolt fiatalításnak köszönhetően a 27 vasárnap útra kelő úszó közül kilencen újoncnak számítanak a felnőttek versengésében. Ennek az „egyharmadnak” a képviselője a férfiaknál Lobanovics Maxim, Mészáros Márk, Lavotha Oszkár, Sós Dániel, a nőknél pedig Szokol Szonja, Molnár Flóra, Joó Sára, Novoszáth Melinda valamint Juhász Adél.

  "Hosszú Katinka és Cseh László kivételével kevés olyan élvonalbeli magyar úszó akad, akit a fordulók kiemelkedő tudású specialistájának nevezhetnék, pedig a 25 méteres versenyzésben éppen ez a lényeg. A sok forduló olykor felborítja az igazi erősorrendet, ezért is szokták azt mondani, hogy a rövidpályázás egy külön sportág, vagy legalább is az úszás elkülöníthető vállfaja. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy ne születhetne újabb magyar sikersorozat az ötnapos Európa-bajnokságon, ahol az eddig túlságosan szoros időrend fellazítása több pihenőt biztosít a versenyzőknek. A 11 számnak bátran nekifutó Hosszú Katinkát például képesnek tartom az Európa-bajnoki mesternégyes elérésére is, de egyetértek Plagányi Zsolttal, a rövidpályán is otthonosan mozgó Cseh László edzőjével, aki úgy gondolja, hogy a versenyzője három aranyat is elhozhat Netanyából” – hangsúlyozta Kiss László, aki úgy gondolja, hogy a magyarokon kívül az angol, a francia és az olasz válogatott tagjai is jelentős sikerekre számíthatnak.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  Fotók: Cser Dániel

  2015-11-22 //

  Risztov Éva mellúszásban is érmes!

  Ismét a hazai sztárok sorát vonultatta fel az egyetemi úszóbajnokság: a felsőoktatásban tanuló megannyi klasszis is rajthoz állt a népligeti uszodában, többek között Risztov Éva, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn és Takács Krisztián is.

   


  A bajnokságot Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára és Kincses Gábor, a házigazda Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem Testnevelési Központjának igazgatója nyitotta meg a népligeti uszodában.
  Az egyetemi úszó országos bajnokság egyedi esemény: nincsenek szintidők, nincsenek klubigazolások – csak az számít, hogy valaki egy felsőoktatási intézmény hallgatója legyen, és hogy benevezzék egy adott versenyszámra. Így aztán profik és lelkes amatőrök úsznak egymás mellett – avagy csak itt adatik meg, hogy valaki élesben tesztelje magát mondjuk Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn vagy Financsek Gábor ellen.
  És akadnak speciális helyzetek is: Pulai Bence például gyakorlásképpen pillangón úszta le az 50 gyorsot (majdnem dobogós lett így is, száz pillangón aztán nyert). Ha pedig az egyetemi csapat érdekei úgy kívánják, a klasszisok az együttes „lukas” számaiban állnak rajthoz, így például a debreceni színekben versengő Risztov Éva száz mellen, száz háton és száz pillangón is rajthoz állt, mielőtt 400 gyorson meccselt egyet az ezúttal az ELTE-t képviselői Kapás Boglárkával. S miután mellen sikerült bronzérmet nyernie mellúszásban, az eredményhirdetésnél két olimpiai bajnok találkozott, hiszen – emelvén az esemény rangját – a mellúszás dobogósai Atlanta aranyérmesétől, Rózsa Norberttől vehették át a díjakat. De az átadók sorában ott volt a múlt héten a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába frissen beválasztott Gyarmati Andrea is, avagy valóban igazi úszóünnep zajlott a Népligetben.
  A válogatottak természetesen uralták az eseményt, ugyanakkor ha nem vigyáztak eléggé, egy-egy komolyabb teljesítményt nyújtó vetélytárs meglephette őket, így például a pécsi Rozanovic Ádámnak sikerült megelőznie Takács Krisztiánt 50 gyorson.
  A profik többsége egyébként a szombat reggeli edzés után vállalta a versenyzést, Joó Sára például reggel hattól tréningezett ugyanebben a medencében, majd folytatta 11-től „élesben” – akárcsak az amúgy nyíltvizi műfajban készülő Papp Márk. Az aktív pályafutását nemrég edzősködésre cserélő, és tavaly Kiss Nikolettát junior világbajnoki címig kormányzó Kutasi Gergely pedig visszatért a vízbe, és a TF gárdáját segítve szinte végigúszta az étlapot, bár az utolsó 400 gyors saját bevallása szerint félút volt a menny és a pokol között (inkább utóbbi felé tartva...).
  „Méterben nem volt sok a reggeli edzés, csupán ötezer, viszont elég intenzíven csináltuk, ezután azért kemény volt elindulni több számban – de persze a csapatért és a suliért mindent” – mosolygott a világbajnoki bronzérmes Kapás Boglárka.
  „Na mit szóltok, érmet nyertem mellúszásban!” – mutatta medáliáját Risztov Éva, aki feltűnő jókedvvel pörgött, és szinte valamennyi számban rajthoz állt.
  Az összetett elsőségre – melynek eredménye hétfőn lesz ismert – egyébként a pécsiek, a debreceniek és a TF pályázik a legnagyobb eséllyel, az eseményt hagyományosan megrendező Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem csapatának bánatára legerősebb pontszerzőjük, Cseh László múltheti könyöksérülése miatt ezúttal nem vállalta az indulást, így nem volt esélyük a címük visszaszerzésére.

  Fotók: Kovács Anikó

   

   

   

   

   

  2015-11-20 //

  Plagányi Zsolt szerint gyógyult könyökkel Cseh László mindent vihet Netanyában

  „Ha a gyógyulás folyama úgy folytatódik, ahogy a múlt szombattól egészen mostanáig, szép kis éremtermés jöhet össze Lacinak Netanyában, a december 2-án kezdődő rövid pályás Európa-bajnokságon”

   


  Még azt is megkockáztatom, hogy „kazanyi” motivációval és összpontosítással mindent vihet, de a négy számából kettőt vagy hármat biztosan megnyerhet.” - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak Plagányi Zsolt, a tíz év után idén ismét „nagymedencés” világbajnokságot nyert Cseh László edzője. –

  A 30. születésnapja előtt álló úszó a kazanyi világbajnokság után megnősült, és a nászútjáról hazatérve 12 hetes újabb felkészülésbe kezdett, amely ha nem is csúcs-, de igen jó formába hozhatja. Az elmúlt szombaton, a rövid pályás bajnokság zárónapján bekövetkezett kisebb kar- és könyöksérülése egy kicsit felborította a menetrendet, de egy rutinos úszó ilyenkor is feltalálja magát.

  „Annyit lábaztam hétfő óta, amennyit még sohasem – vette át a szót Cseh László, aki 2003 óta 16 aranyat nyert a rövid pályás Európa-bajnokságokon, és az elmúlt 12 esztendő alatt csupán egyszer – 2010-ben – maradt távol a „téli” kontinensversenyről. – A jövő hétfőtől válhatnak újra teljessé az edzéseim, még időben ahhoz, hogy a dolgok teljesen kiegyenesedjenek. Az EB után csupán egy napra térünk haza, aztán újra csomagolunk, és irány Indianapolis, az Amerika-Európa viadal. „

  Plagányi Zsolt és Cseh László sem tudja, hogy az amerikaiak vajon benevezik-e a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps-t, aki a múlt héten egy minneapolisi viadalon meglehetősen gyengén teljesített, és azóta csak azzal büszkélkedhet, hogy a mennyasszonya jövőre – remélt negyedik olimpiai szereplésének esztendejében - kisfiúval ajándékozhatja meg.

  A viszont már házasember Cseh László ugyanakkor négy számban indul a netanyai Európa-bajnokságon: az 50,100 és 200 pillangón, valamint a 200 vegyesen. Ezek közül Kazanyban 50 méteres medencében megnyerte a 200 pillangót, ugyanebben az úszásnemben ezüstérmes lett a 100 méterem, míg az 50-es „sprintszámban” a harmadik helyen végzett. Kétszáz vegyesen ugyanakkor a 2014-es berlini Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

  „Abban állapodtunk meg Zsolttal, az edzőmmel, hogy az idei versenyeim után rövidnek sem nevezhető szabadságot veszek ki, így az ünnepek közötti napokban is edzeni fogok. Az olimpiai felkészülésem tehát nem januárban kezdődik majd el, hanem már Karácsony másnapján. Ez most egy nagyon hosszú menetelés lesz, egy újabb Európa-bajnoksággal és a negyedik olimpiámmal” – hangsúlyozta Cseh László, akinek a decemberi Európa-bajnokság második versenynapjára esik a 30. születésnapja. A 100 méteres pillangó döntőjének napjára.

  Fotó: Kovács Anikó

   

  2015-11-17 //

  A 2017-es FINA Világbajnokság sikeréért dolgoznak (1.)

  Szántó Éva sportvezetői pályafutása legnagyobb kihívásának tekinti a megvalósításért felelős Kft irányítását

  Sportvezetői pályafutása legnagyobb feladatának megvalósítására vállalkozott Szántó Éva, amikor a Magyar Úszó Szövetség főtitkári tisztének átmenetileg búcsút mondva „átült” abba a székbe, ami a 2017-es FINA világbajnokság megvalósításáért felelős, százszázalékosan állami tulajdonú Kft ügyvezetőjét illeti. „Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft” – ez a cég teljes neve, amelynek munkatársaira, Szántó Évára és most formálódó csapatára közel két esztendőn át tartó igencsak kemény munka vár. Ráadásul pihenő nélkül, mert a világbajnokságokat egyesítő „szuper-világbajnokságnak” Budapest és Balatonfüred az eredeti elhatározástól eltérve nem 2021-ben, hanem nagy bátorságot tanúsítva már 2017-ben ad otthont. 

  Könnyedén fogalmazva azt lehetne mondani, hogy a hazai és a nemzetközi evezőssportban sikeres pályát befutott Szántó Éva egyszerre csak a „vízről a vízbe” került, amikor előbb főtitkári felkérést fogadott el a Magyar Úszó Szövetségben, majd a vizes sportágak világbajnokságát előkészítő és lebonyolító nonprofit Kft élére állt, ám a feladat nagysága és összetettsége kizárja ennek a megközelítésnek a lehetőségét. 

  „Óriási a felelősségünk, aminek az elvárható legnagyobb odaadással és pontossággal igyekszünk majd megfelelni, szorosan együttműködve a kormányrendeletben megjelölt Szervező Bizottsággal, a kormányzó testületet irányító dr. Seszták Miklós elnök, és Gyárfás Tamás társelnök urakkal, a megvalósítás egyes területeit irányító projektigazgatókkal, ugyanúgy a világbajnokság műsorán szereplő valamennyi sportág, illetve szakág vezetőivel. Először meglepett az ügyvezető igazgatói felkérés, aztán magam is úgy gondoltam, hogy ha a cégben nagyobb szükség van rám, akkor ezt a kihívást feltétlenül el kell fogadnom. Talán meglepő, de az átalakuló Kftsoraiban olyan nagy tudású és dinamikus szakemberek felkérését is tervezem, akik más sportágak világ- és Európa-bajnokságainak megszervezésében már meghatározó szerepet töltöttek be. Tapasztalataik hasznosan bővíthetik azt a tudásgyűjteményt, amivel például az úszó és a vízilabda szövetségünk rutinos versenyszervezői rendelkeznek.” – hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Szántó Éva.

  Az evezős versenyzőként számos magyar bajnoki címet kiérdemlő ügyvezető visszavonulása után sikerrel járta ki a sportirányítás és sportszervezés magasiskoláját. Elismerésre méltó munkát végzett a Magyar Evezős Szövetség főtitkáraként, majd feljebb lépve ugyanezt a tisztet töltötte be a Nemzeti Sportszövetségben, előbb Erdei Tamás, majd Gémesi György elnökök oldalán. Sportdiplomáciai pályafutása is említést érdemel, hiszen több Európa- és világbajnokságon is ő volt a nemzetközi szövetséget képviselő technikai delegátus, és 2010 óta a FISA versenytechnikai bizottságában is tevékenykedik.

  „Azt a tudást is magammal hoztam az úszó szövetségbe és most a Kft-be is, amelyet - a résztvevők magas létszámának köszönhetően - az olimpiai játékok versenyprogramjában az előkelő harmadik helyet elfoglaló evezőssport világában szereztem meg. A szívemhez közel álló sportágnak természetesen nem mondtam végső búcsút, de most két olyan esztendő következik, amely számomra is elsősorban a FINA 2017-es világbajnokság gondos előkészítéséről és a világ elismerését kiérdemlő lebonyolításáról fog szólni. Minden idők legnagyobb hazai sporteseményének a megrendezésére készülünk, amely sok lemondással jár majd együtt, de ez a siker ára.” – hangsúlyozta Szántó Éva, a Budapest 2017 Nonprofit Kft ügyvezetője.