HÍREK

  2015-11-09 //

  Újabb LEN Kupa érem nyíltvízi úszásban!

  Szombaton rendezték Madeirán (POR) a 2016-os LEN Kupa sorozat első fordulóját

  A férfiak mezőnyében - igencsak szoros  befutóban - a brit Tobias ROBINSON nyert aranyérmet, mindössze 0.4 másodperccel előzve meg a Budafókás SZÉKELYI Dánielt. Az ezüstérmes magyar válogatott versenyző pedig 0.18 mp-cel előbb ért célba a kazanyi vb-n hatodik helyezett francia Marc  Antoine OLIVIER előtt. A nőknél az idei világbajnok francia Aurelie MULLER simán nyert a portugál Angelica Maria ANDRE-t és az angol junior európa bajnok Alice DEARING-et lehagyva.

  Újabb LEN Kupa érem nyíltvízi úszásban!
  2015-11-08 //

  Jövő bajnokai: remek úszások, csúcsok – és motoros egerek

  A második esztendő lezárásaként a BVSC uszodájában került sor a Jövő Bajnokai program összrégiós felmérőjére

   


  Az abszolút sorrendben Zombori Gábor és Nagy Réka bizonyult a legjobbnak a sárgaruhás had vizsgaelőadásának számító 200 vegyesen, de Hatházi Dóra 100 pillangón elért korosztályos csúcsa is mindenképp említést érdemel. Na és persze Kapás Boglárka motoros egerei.

  Igazán impozáns látványt nyújtott a BVSC Szőnyi úti uszodája: a hatalmas lelátó gyakorlatilag teljesen sárgába borult a novemberi összrégiós verseny alkalmával, amely egyszersmind a Jövő bajnokai program második évének lezárásaként is szolgált. Több mint 250-en váltották egymást a rajtköveken, a fiúknál és a lányoknál egyaránt 16-16 futamot kellett tartani a „vizsgatávon”, 200 vegyesen.
  A „kiöregedőknél”, azaz a 2002-es születésűeknél a nyíregyházi Zombori Gábor bizonyult a legjobbnak 2:14.59-cel, meglehetős fölénnyel érve célba Galyassy Szilárd (Vasas) és Kovacsics Márk (Vác) előtt. A 2003-asoknál az első öt helyből négyet a Vasas-kiválóságai szereztek meg, az első kettőt Csicsáky Péter és Kőhalmi Kornél, a harmadik hely a kaposvári Kardos Dánielnek jutott. A 2004-eseknél is a Vasas-siker született, Varga Máté jóvoltából, aki két keleti ifjút, a nyíregyházi Cserfalvi Olafot és a debreceni Bujdosó Zsombort előzte meg. A négy 2005-ös közül a battai Marosi Bálint úszta a legjobb időt.
  A lányoknál a 2002-esek összevetésében Treffler Kata (UTE) volt a leggyorsabb Szőke Viktória (Vasas) és Berecz Blanka (Kőbánya) előtt, ugyanakkor a legjobb időt az egy évvel fiatalabb BVSC-s, Nagy Réka úszta (2:25.05) – ebben a korosztályban a második (Berkecz Martina, Pécs) és a harmadik (Muzsnay Zsófia, Eger) ideje is az egy évvel idősebbekével vetekedett. A 2004-es évjárat legjobbjának ezúttal a szombathelyi Gyűrűs Hanna bizonyult, megelőzve Péter Virágot (Pécs) és Szimcsák Mirát (Jövő SC-FCSM) – míg az egy szem 2005-ös „Pöttöm Panna”, Gyurinovics Lili a 2003-asoknál az első negyven, a 2004-eseknél az első harminc közé fért volna be idejével.
  A 100-as számok során elért eredmények közül kiemelkedik Hatházi Dóra korosztályos rekordja: 12 évesen sikerült a 13-asok csúcsát megjavítania pillangón. Az új legjobb idő 1:02.44 perc, ezzel Juhász Adél négy éve felállított rekordját adta át a múltnak a nyíregyházi reménység.
  A legfiatalabb győztesek egyébként egyedi különdíjat kaptak: a nagy viadalt vendégül látó klub képviseletében ott volt a versenyen világbajnoki bronzérmesünk, Kapás Boglárka – a rövidpályás vb-aranyérmes Bernek Péter társaságában, a résztvevők nem kis örömére –, aki egy speciális ajándékkal, egy-egy „motoros egérrel” lepte meg az ifjú bajnokokat. A Bogi-féle vonatkozó történet szerint a „Motoros egér” becenevet még Verrasztó Zoltántól kapta egy edzőtáborozás során, amit a Bogi által akkoriban – nyolc éve – viselt, meglehetősen impozáns úszószemüveg látványa ihletett. Ugyanakkor a becenév megmaradt, továbbá Bogi még egy kedves kis kabalafigurát is készítetetett, és az egérkék most debütáltak, mindjárt az eredményhirdetéseknél.
  A program értékeléseként Hargitay András utánpótlás-kapitány elmondta, hogy a két év során rengeteget fejlődött, még jobb is lett, mint amilyennek 2013 őszén tervezték. „A világon egyedülálló programot indítottunk el annak idején – amely azóta sokat fejlődött, alakult, hiszen ismeretlen terepen kezdtünk el dolgozni. A sosem látott nagyságrendű támogatás megtette a hatását – bár azt még senki se várja, hogy ugyanilyen nagyságrendi ugrás lesz majd a világklasszisok számában, de ez a kezdeményezés garancia lehet arra, hogy egyetlen tehetség sem kallódik el, azaz jóval többen maradnak jóval tovább az úszósportban. A feltételek páratlanul jók, azzal pedig, hogy nem csupán versenyeken nézzük meg a gyerekeket, de Kiss László szövetségi kapitánnyal rendszeressen felkeressük a régiókat, ahol mindenféle szempontból felmérjük a versenyzőket, immár a legmodernebb berendezésekkel is – nos ezzel a szakemberek munkáját tesszük még hatékonyabbá. Nem mondunk úgymond nagy okosságokat, hogy akkor mostantól ezt és ezt kell csinálni, viszont a tesztek eredményei alapján a szakemberek jóval több információ birtokában tervezhetik a gyerekek edzéseit, vagy értékelhetik a teljesítményüket.”
  A kapitány – aki a Jövő bajnokai program két másik patrónusa, Darnyi Tamás és Wladár Sándor társaságában nézte végig a versenyt – jelezte, a két év során akadt például olyan tehetség, aki mostanában visszaesett, miután hirtelen növésnek indult, így egyelőre nem tud olyan hatékonyan húzni, mint két évvel ezelőtt, amikor az élmezőnyben szerepelt. Ugyanakkor amellett, hogy ránézésre megállapítható, mennyire megnyúltak a gyerekek, a teszteredmények sok egyéb, a test belső változásait mutató adattal is szolgálnak, amiből leszűrhető: érdemes türelmesnek lenni azzal, aki esetleg nem teljesít annyira jól, mint tavaly ilyenkor.
  Hargitay András amúgy jövőképet is rajzolt: „Magunk között már tudunk néhány nevet mondani, akikről azt gondoljuk: belőlük válhatnak a jövő igazán nagy bajnokai – de persze gyerekekről beszélünk még, akikkel sok minden történhet, az azonban bizonyos, több résztvevőn is rajta kell tartanunk a szemünket azután is, ha a programból kikerülve a korosztályos válogatottak tagjaivá válnak, mert szenzációs tehetségek.”  

   

   

  Fotó:Szaka József

  2015-11-04 //

  Akaratbomba érkezett Debrecenből Kőbányára

  A régi-új edző Turi György szerint eltökéltségben is „olimpiai bajnok” Risztov Éva  

   

  Átadás-átvételi ceremóniára nem került sor akkor, amikor Debrecent elhagyva a londoni olimpiai bajnok Risztov Éva Kőbányára igazolt vissza, de egykori és egyben mostani mestere úgy gondolja, hogy erre most igazából nem is volt szükség. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a nyílt vízi versenyek 2012-es ötkarikás aranyérmese milyen fizikai állapotnak örvend, a százhalombattai edzőtábor előtt megtartott sporttudományos felmérés egyértelmű választ adott.

  „Kellemes meglepetés ért, amikor megismerkedtem a terhelésdiagnosztikai tesztek mutatóival, amelyekből az derült ki, hogy Éva a kazanyi világbajnokság után sem eresztett le, pedig másfél hónapon át nyugodtan lazsálhatott volna. Önmagában már ennek is nagyon örültem, de a fizikai felmérés eredményeinél is többet jelentett – és jelent most is – a számomra az a hallatlan eltökéltség, amit a szavaiból kiolvasok, és az edzésmunkáját nézve nap mint nap tapasztalok” – nyilatkozta Turi György a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Szófogadó és pontos

  A 30. életévét augusztus 30-án betöltött Risztov Évának 2001-től 2005-ig is Turi György volt az edzője, abban az időszakban, amikor háromszor is világbajnoki ezüstérmes volt, kismedencés Európa-bajnokságokon pedig hat aranyérmet sikerült megszereznie.

  „Tíz év után kaptam vissza Évát, aki 20 esztendősen azt hitte magáról, hogy már felnőtt emberré vált, pedig még csak egy lázongó, kiforratlan és olykor kiszámíthatatlan nagylány volt. Ma egy éles eszű, rendkívül tudatos, szófogadó és pontos Risztov Éva áll velem szemben. Elképesztő, hogy milyen változáson ment keresztül. Szokásom, hogy az edzésekre nem beesek, hanem a kezdés előtt 15-20 perccel érkezek. Akár hogyan időzítek, Éva már ott ül az irodámban, és amint vége a napi egyeztetésnek, máris siet a medencébe, ahol úgy hajt, mint egykor, a „régi szép időkben.” Nemrégiben meglátogatta az edzésen Kiss László szövetségi kapitány, aki csak annyit mondott nekem, hogy „ebből a munkából csak jó sülhet ki…”

  Hétszeres Ironman segítőtárs

  Turi György soha nem vallotta magát a nyílt vízi versenyek bennfentesének, de pontosan tudja azt, hogy egy hosszabb távokat teljesítő válogatott szintű úszónak milyen felkészülésre van szüksége. Ezért keresett olyan segítőtársat magának, aki ennek – a medencéshez nem hasonlítható – versenyágnak a nagy tapasztalatokkal rendelkező képviselője.

  „Munkatársamra, a sokszoros triatlon bajnok és hétszeres Ironman Krajnyák Györgyre esett a választásom, aki a versenyzői évei alatt olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek a rutinos Risztov Éva javára is válhatnak. Hamarjában vettünk egy jó kis gumicsónakot és hozzá egy motort, így amint elérkezik jövőre a jó idő, ott lesz Évával együtt a kis kétszemélyes edzői csapatunk a Balatonon, és ez még az én életemben is újdonságnak számít majd.” – mondta Turi György.

  Az 58 esztendős mesteredző úgy gondolja, hogy nagyon is becsülni kell Risztov Éva világbajnoki tízedik helyezettként megszerzett „névre szóló” olimpiai kvótáját, amely a közeljövőben még fel is fog értékelődni.

  „Az idei esztendő világbajnokságai több sportágban is azt bizonyították, hogy a londoni olimpiai érmeseinknek nem egyszer parányi különbségek miatt nem valósulhattak meg az álmai. Vannak olyanok is, akik talán már nem is javíthatnak Rióig. Ezért amondó vagyok, hogy Éva kazanyi teljesítményét a kiszámíthatatlan nyílt vízi úszásban sokra kell tartani. Mivel egy igen csak  „melós” versenyzőről van szó, én egyelőre csak csendben azt is ki merem mondani, hogy a következő olimpiáján sem lesz oka a szégyenkezésre.” – hangsúlyozta a kőbányai úszók vezetőedzője.

  2015-11-04 //

  Hosszú Katinka és Jakabos Zsu egy-egy aranya

  Folytatódott a nemesfémtermelés

   


  A FINA Világkupa-sorozat dohai állomásának második napján, avagy egyik magyar induló sem távozott üres kézzel a tavalyi rövidpályás vb helyszínéről: Hosszú Katinka egy aranyat és két ezüstöt, Jakabos Zsuzsanna egy aranyat, Gyurta Dániel egy ezüstöt, míg Verrasztó Dávid egy bronzérmet nyert.

  Hosszú Katinka két ezüsttel nyitotta a döntők sorát, előbb egészen elsőrangú idővel, 54.40 másodperccel lett második 100 gyorson, majd hasonló eredménnyel zárt 100 háton (59.35).

  A 400 gyors ezúttal „átkötő” esemény volt (4:17.68, 8. hely), hogy aztán a nap végén 400 vegyesen folytassa győzelmi sorozatát (4:36.39). Ő most 7/7-tel áll – az utolsó 24 versenyen 22-szer lett első ezen a távon –, és a két nap éremtermésének köszönhetően gyakorlatilag már megnyerte az összetett versenyt, az utolsó, dubaji viadaltól függetlenül. Egyébként Dohából 7 érmet visz magával, 3 aranyat, 3 ezüstöt és egy bronzot.

   

  Jakabos Zsuzsanna az összetett harmadik helyének megtartását nagyban segítő győzelmet aratott 200 pillangón (2:08.47), mégpedig fölényeset, hiszen csaknem egy másodperccel előzte meg a mezőnyt. A nap végén ő is érdekelt volt 400 vegyesen, ahol negyedik helyen végzett (4:44.21).

   

  Két férfiindulónk is kitett magáért, Gyurta Dániel a 200-on aratott parádés sikert követően ezúttal 100-on szerzett érmet – a rövidebb távon eddig száz százalékos dél-afrikai Cameron van den Burgh megszorítására nem volt esélye, de a második helyet biztos kézzel húzta be (1:00.60), megelőzve két olyan riválisát (a brith Murdochot és az amerikai Cordest), akik 200-on veszélyes vetélytársnak számítanak.

   

  Verrasztó Dávid ugyanakkor őrült csatában harcolta ki a bronzot 200 vegyesen: a harmadik helyért hárman harcoltak, szinte egyszerre érték el a falat, ám végül Dávid érintése ért érmet, két századdal megelőzte a luxemburgi Stacchiottit és nyolccal az amerikai Hardes-t. Ez a medália pedig számára is nagyon fontos lehet a végelszámolásnál, hiszen ő is versenyben van az összetett harmadik pozíciójáért, amely 30 ezer dolláros extra-prémiumot jelentene.

   

  Négy versenyzőnk egyébként 13 érmet szerzett mindösszesen a két nap során, amellyel a kis magyar csapat második a virtuális dohai éremtáblán a húsz dobogós helyezést gyűjtő amerikaiak mögött.

   

  A Világkupa-sorozat Dubajban zárul, pénteken és szombaton.

   

  2015-11-02 //

  IDŐPONTVÁLTOZÁS

  Rövidpályás Országos Bajnokság - Százhalombatta  

   

  Az élő televíziós közvetítés miatt a bajnokság csütörtöki és pénteki napján ( november 12-13.) az előfutamok 9-kor, a délutáni döntők 16:00-kor kezdődnek.

   

   

  2015-11-02 //

  Hosszú Katinka: megvan a 150., Gyurta Dani arannyal tért vissza

  Egy újabb történelmi mérföldkövet hagyott el Hosszú Katinka

   


  A FINA-széria dohai állomásán nyerte pályafutása 150. Világkupa-aranyérmét. Verrasztó Dávid folytatta briliáns sorozatát 400 vegyesen, immár 6/6-nál tart, és három hónap után fantasztikus úszással tért vissza Gyurta Dániel, aki esélyt sem hagyott vetélytársainak 200 mellen.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsóelőtti állomása, Doha már kellő közelségben van ahhoz, hogy még több európai klasszis tegye tiszteletét a viadalon – ennek megfelelően a korábbiakhoz képest szinte a teljes olasz és brit csapat, valamint több német kiválóság is feltűnt a rajtköveken.
  Kétszáz gyorson például alighanem Federica Pellegrini jelenléte is sarkallhatta Hosszú Katinkát, hogy rögtön az elején begyújtsa a rakétákat – ami olyannyira jól sikerült, hogy Katinka csaknem másfél másodpercet vert az olaszok olimpiai és világbajnokára (1:56.60), így ezen a távon az utolsó 15-ből 14 versenyen diadalmaskodott a Világkupa-történet legeredményesebb versenyzője.
  Katinka pedig 200 vegyesen gondoskodott arról, hogy a statisztikusok egy újabb rekordot emlegethessenek: ez a győzelme volt a 150. a sorozat históriájában (ebben van két váltóarany is, holnap meglehet a 150 egyéni siker is – egyébként jellemző, hogy a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos most vette át a vezetést honfitársától Roland Schoemantól az összes megszerzett érem tekintetében az örökranglistán: ő 121-nél tart, mindent, azaz aranyat, ezüstöt, bronzot beleszámolva). Délelőtt egyébként az amerikai Caitlin Leverenz úszta a legjobb időt, aki még az utolsó hossz előtt is szorongatta Katinkát (32 század volt ekkor közöttük), ám a végére kinyílt az olló, csaknem egy másodpercre hízott a különbség (2:10.22). Kétszáz vegyesen fullasztó Katinka fölénye: 2013 óta kizárólag ő nyert ezen a távon Világkupát.
  Kétszáz háton beleadott mindent, 150-nél vezetett, de a csak háton induló ausztrál világbajnoknak, Emily Seebohmnak érthetően több maradt az utolsó ötven méterre, így másodikként zárt Katka (2:08.73). Ötven háton ezúttal szintén dobogóra állhatott (bronz, 28.40), míg 800 gyorson a délelőtti úszás (8:39.22) végül a 6. helyre volt jó az esti eredményekkel összevetve.
  Jakabos Zsuzsanna nagyon megszorongatta a 100 pillangó győztesét, az amerikai Felicia Lee-t, de végül 16 századdal mögötte ért célba (58.98) ezüstérmesként, míg 200 háton 5. (2:12.52), 200 vegyesen pedig 6. (2:13.37) lett.
  Verrasztó Dávid folytatta tarolását 400 vegyesen: 6/6-nál tart világbajnoki ezüstérmesünk, most csaknem 2.5 másodpercet vert riválisaira (4:16.17), így sikerülhet megtartani a harmadik helyét összetettben is (felvezetés gyanánt 200 pillangón is indult, és 1:59.11-gyel 7. lett). Mindez egyszersmind azt jelenti, hogy a férfiak mezőnyében a dél-afrikai Cameron van den Burgh-gel (50m mell, 100m mell) ők ketten esélyesek arra, hogy egy adott számban száz százalékos eredménnyel zárjanak, ehhez Dubajban kell behúzniuk az utolsó győzelmet pénteken.
  Gyurta Dániel három hónappal a vártnál picit rosszabbul sikerült kazanyi világbajnokság után tért vissza a nemzetközi vizekre, és azonnal jelezte: a „birodalom” kész a visszavágásra. Délelőtt még csak lopakodott, és a 6. időt úszta 200 mellen (50-en melegített 14-ikként), este azonban faképnél hagyott mindenkit, 100-nál az élre állt, és esélyt sem hagyott a többieknek (2:10.13). A kihagyásokat nem számítva az utolsó 15 Világkupa-fellépésén a 14. győzelmét aratta – ami tekintettel a mezőny kiegyensúlyozottságára (idén a korábbi öt viadalt öt különböző úszó nyerte) nem akármilyen fegyvertény.

  2015-10-29 //

  A dohai világbajnok Bernek Péter két Európa-bajnokságot is kész alárendelni az olimpiának

   Világbajnoki csúcsot érő 3:34.32 perces magyar rekorddal nyerte tavaly december 5-én a dohai rövid pályás világbajnokság 400 méteres gyorsúszó döntőjét Bernek Péter, aki egy év elteltével az idei kismedencés Európa-bajnokságon újra jó idővel szeretne kirukkolni. De nem mindenáron…

  „Nem a bizonyítványomat magyarázom előre, de jelenleg úgy 50 százalékos a formám ahhoz képest, ami tavaly – nem sokkal az átigazolásom után – a világbajnoki győzelemhez segített. Kemény munkából futok neki a két hét múlva következő százhalombattai rövid pályás országos bajnokságnak, és aztán a december 2-án kezdődő netanyai „téli” kontinensbajnokság előtt sem könnyítek majd, ugyanis ezek a versenyek csak egy magasra vezető lépcső alsó fokai” – nyilatkozta Bernek Péter a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, arra célozva, hogy a „lépcsőzés” végpontja csak Rió lehet.

  Kísérletezés a javulás kulcsa

  Az egyik versenyzői énje tehát azt súgja a 23 éves úszónak, hogy nem most kell mindent kiadnia magából, így azért se kellhet majd búslakodnia, ha a decemberi kontinensversenyen szoros küzdelemben most nem ő győzne. Igen ám, de a másik énje küzdelemre és győzelemre sarkallja…

  „A kísérletezés időszakának kellős közepén járunk Nagy Péterrel, az edzőmmel – folytatta. – Alakítottunk a szárazföldi felkészülésemen, tehát a tornagyakorlataimon, miközben hozzányúltunk a rajtomhoz és a forduló technikámhoz is. A formába hozás ideális modelljét keressük, de valójában minden olyat kipróbálunk, amitől javulást várunk. Most még bátran tehetjük ezt, jövőre viszont a kisebb korrekciókkal is óvatosan kell bánnunk. A négyhetes arizonai magaslati edzőtábor, majd az azt követő újabb négyhetes floridai gyakorlatozás már a kilométerek gyűjtéséről, és a begyakorolt technikák sulykolásáról fog szólni.” 

   

  Százhalombattai halmozás, netanyai beáldozás

  Az elmondottak szellemében a rajtok elképesztő halmozására készül a százhalombattai uszodában. Egyelőre úgy néz ki, hogy a „téli” bajnokságon kipróbálja magát a 200, a 400 és az 1500 gyorson, a 100 és a 200 háton, valamint a 200 és a 400 vegyesen, mint ha három napig versenyszerű körülmények között edzene. Amolyan ráadásként pedig három váltószámban is a BSVC sikeréért fog hajtani.

   

   

  „Ennek a sorozatnak a teljesítéséből is sok mindent olvashatunk majd ki. Két héttel később a rövid pályás Európa-bajnokságon természetesen jóval szűkebb lesz a versenyprogramom. A nekem most nem igazán kedvező menetrend miatt még az is előfordulhat, hogy a nagy kedvencemet, a 200 hátat be kell áldoznom a 400 gyors kedvéért. A még nagyobb fejtörővel viszont csak jövőre, a londoni nagymedencés Európa-bajnokság előtt találjuk majd magunkat szemben. Fogas kérdés ugyanis, hogy miként kell a formát időzíteni, meddig szabad elmenni, és mi a módja annak, hogy a legjobbat az olimpián tudjam kihozni magamból. Mondanom sem kell, hogy a kazanyi ötödik helyemnél Rióban jobbra vágyok.” – hangsúlyozta Bernek Péter. 

   

  2015-10-28 //

  Hosszú Katinka két arannyal folytatta, Verrasztó Dávid őrzi veretlenségét

  Két-két arany- és ezüstérmet nyert Hosszú Katinka a FINA Világkupa-sorozat hatodik, tokiói állomásán, Verrasztó Dávid továbbra is őrzi száz százalékos mérlegét 400 vegyesen, és Jakabos Zsuzsanna is hozzátett egy ezüstérmet a napi mérleghez.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsó, hármas etapjának első állomásán, Tokióban is folytatták kiváló sorozatukat úszóink. Hosszú Katinka négy érmes produkcióval erősítette meg vezető helyét az összetettben – győzött 200 gyorson (1:56.67), majd később 200 vegyesen is (2:09.85). Utóbbi távon ez volt a 25. aranyérme, egyszersmind zsinórban huszadszor diadalmaskodott. Két számban lett ezüstérmes Katinka: 200 háton nem tudta megszorítani a világbajnok ausztrál Emily Seebohmot (2:10.11), 800 gyorson pedig egy japán rivális, Yukimi Moriyama előzte meg (8:45.93). Emellett még úszott 100 pillangón (8., 1:01.62) és 50 háton (5., 28.42 – 17 századnyira volt a másodiktól).

  Jakabos Zsuzsanna peches volt 800-on: délelőtt úszott (8:45.93), de délután hárman is bejöttek elé, a harmadik mindössze egyetlen tizeddel – így negyedik lett. Vigaszként a nap nyitószámában, 200 gyorson ezüstérmesként zárt Katinka mögött (1:58.11).

  Verrasztó Dávid folytatta nagy menetelését: 400 vegyesen ötből ötnél tart az idén – pechére Szingapúrban elmaradt az első nap, így elesett az ezért járó ponttól, ami fájdalmasan érintette az összetettben –, most elképesztően izgalmas párharcban diadalmaskodott a Takeharu Fujimorival szemben. A japán egészen 350 méterig vezetett, ám Dávid az utolsó hosszon csaknem kilenc tizedet vert vetélytársára, és végül fél másodperccel megelőzte (4:15.60). 

   

  2015-10-22 //

  Az izraeli nagykövet reagálása Gyárfás Tamásnak

  Ilan Mor hivatalos levélben köszönte meg Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség elnökének a gyors és pozitív visszajelzést a netanyai rövidpályás úszó Európa-bajnokságról elhangzottakkal kapcsolatban.

   


  Mint jelezte, a MÚSZ elnökének üzenetét - melyben leszögezi, hogy reménykedik, a béke hamarosan helyreáll Izraelben, decemberben pedig nagyszerű úszóesemény házigazdája lesz a profizmusáról ismert helyi úszó-szövetség - eljuttatta valamennyi illetékes kormányzati szervnek Izraelben.

   

  2015-10-21 //

  MÚSZ-közlemény az izraeli rövidpályás Európa-bajnokságról

  Hamis feltételezés jelent meg az izraeli Channel 10 csatornán, amely szerint a MÚSZ kívánná megrendezni a 2015. december 2-6. között, az izraeli Netanyában sorra kerülő rövidpályás úszó Európa-bajnokságot.

   


  Valós tény, hogy mint oly sokan a világban, a Magyar Úszó Szövetség is aggódva követi az Izraelben zajló eseményeket. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke levelet írt az Európai Úszószövetség vezetőinek, amelyben a leghatározottabban leszögezte: bízik abban, hogy Izraelben rövidesen teljes béke honol, és az Európa-bajnokság lebonyolítása zavartalan lesz. Továbbá bízik a rendezők szakértelmében, az izraeli úszószövetség legnemesebb törekvéseiben – ugyanakkor álságos lenne bárkinek is azt állítania, hogy az esemény kapcsán nincs aggodalom Európa legjobb úszóiban.

  A MÚSZ elnöke időközben beszélt Magyarország izraeli nagykövetével is, aki megnyugtatta, hogy a sportolók, a vendégek biztonsága garantált, aggodalomra nincs ok.

  Gyárfás Tamás elmondta: „A Channel 10 csatornán megjelentek meglepetést keltettek, amikor azt állították, hogy Magyarország ’el akarja lopni’ a rendezés jogát Izraeltől. Ez a szándék fel sem merült; Magyarország és a Magyar Úszó Szövetség immár teljes erővel a 2017. évi világbajnokság megrendezésére készül.”