HÍREK

  2015-12-21 //

  Cseh László Magyar Örökség Díjat kapott

  Rendkívüli megtiszteltetésben részesült Cseh László: bár pályafutása még tart, a világversenyeken eddig elért fantasztikus eredményeit már így is méltónak találta arra a Magyar Örökség és Európa Egyesület bíráló bizottsága, hogy az bekerüljön – ahogy az oklevél fogalmaz – a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába.

   


  Ezen túlmenően, ismét csak idézet a hivatalos elismerésből: „Cseh László úszó világversenyeken elért eredménye magyar örökség, amiről ezen oklevél bizonyságot tesz. Cseh László nevét az Aranykönyv őrzi.”

  Laci az oklevelet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át. Úszónk előtt egyébként több kiváló ember kapott elismerést, akik a határon innen és túl ápolják a magyar kultúra hagyományait, csodálatos műveket hoztak s hoznak létre, ugyanakkor egészen torokszorító volt, amint világbajnokunkat tomboló ünneplésben részesítette a termet zsúfolásig megtöltő közönség, sőt, ő volt az egyetlen az esemény során, akit visszatapsoltak a színpadra.

  „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ezt a Magyar Örökség Díjat megkaphattam, és hogy itt lehettem a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében és végignézhettem ezt a díjátadót. Az előttem kitüntettetek is annyi mindent tettek a magyarságért, a magyar kultúráért és tudományért – nagyon örülök, hogy a sport révén is hozzá tudtam tenni egy kicsit ehhez a nagy egészhez” – mondta a díjátadót követően Laci, akinek szívből gratulálunk.

  Álljon itt a Laci beiktatása alkalmával elhangzott méltatás, amelyet szövetségünk sajtófőnöke, Csurka Gergely mondott el az oklevél átadása előtt.

  „Bár tudom, e fenséges épület falai között talán szentségtörés ilyesmivel előhozakodni, de ha alátámasztást keresünk arra a közkeletű megállapításra, hogy Magyarországot elsősorban fantasztikus művészei, tudósai és sportolói okán emlegetik a nagyvilágban, akkor itt, a 21. században azt a bizonyos Google nevű keresőmotort kell megpörgetnünk.

  Nos, jó és kifejezetten méltó hír mindannyiunknak, hogy e ház és intézmény megálmodójára, Széchenyi Istvánra több, mint kétmillió találatot kapunk, míg Liszt Ferencre 11.7 milliót, sokkal többet, mint a jelen lufisztárjainak bármelyikére. Ugyanakkor a mai nap is aktív sportolóink, zeneszerzőink, íróink valóban globálisan ismert, bár bántóan szűk táborából magasan kiemelkedik egy harmincesztendős fiatalember.

  Cseh Lászlót többet említik, mint bármelyik magyar futballistát, közismertebb, mint bárki más a jelen sportoló nagyságaink közül, és mi tagadás, az 1.33 millió találat kétszer annyi, mint ahányszor Puskás Ferenc neve felbukkan az internet végtelen virtuális mezsgyéin.

  Mégsem ez számít leginkább, természetesen. Hanem talán az, amit idén, a kazanyi úszó-vébén élhettünk meg. Hogy amikor ez a zsenális versenyző egy évtized után ismét világbajnok lett, az egyébként csendes újságírótársak közül a német, az amerikai, az orosz, az olasz, a francia és a még oly hűvös svéd is önfeledten tapsolt – holott ők nem szurkolók, hanem a média hivatalból higgadt képviselői.

  Vagy az számít igazán, hogy amikor ez a fenomenális úszó két héttel ezelőtt, a 30. születésnapján aranyérmet nyert az izraeli rövid pályás Európa-bajnokságon, közönség és sportolók, csaknem másfél ezer ember spontán elkezdte énekelni a Happy birthday to you-t. Negyvennyolc nemzet versenyzői, edzői, sporvezetői álltak a tribünön s tisztelegtek neki, aki immáron minden idők legeredményesebb úszójává lépett elő a kontinensviadalok történetében, hiszen nem kevesebb, mint 31 alkalommal nyert Európa-bajnoki címet.

  Néha az az érzésem, itt, Magyarországon nem igazán értékeljük, fogjuk fel, milyen ikon ő a világ úszósportjában – amely mégiscsak a harmadik-negyedik legnépszerűbb sportág a földkerekségen. Tőle rendre interjút kér az amerikai NBC, a japán Asahi, az ausztrál Seven, az olasz RAI, a brit BBC, százmilliók tudják, ki az a László Cseh, aki sosem visel sapkát, hanem mindig kopaszra borotválja kobakját a nagy viadalok előestéjén.

  És néha az az érzésem, hogy mi, mindannyian nem igazán értékeljük, fogjuk fel, milyen irgalmatlan erőfeszítéseket követel az, hogy valakiből a világ egyik legjobbja váljék ebben a sportágban. Rendre elmondom: az úszás az egyik legigazságtalanabb sport – a saját művelőivel szemben. Mondjanak még egy műfajt, amelyben naponta, igen, naponta 8-10 kilométert kell edzésen megtenned annak érdekében, hogy a nagy versenyen 200 méteren te legyél a leggyorsabb. Amelyben naponta, megint csak ismétlem, naponta hét órát kell az erősítőteremben és a medencében eltöltened, hogy a nyár csúcspontján kettő, azaz kettő percig a lehető legnagyobb sebességgel haladj a vízben.

  Cseh László ennyit invesztál szinte minden áldott nap, tizenévei kezdete óta. Tizenhét volt, amikor már az univerzum második leggyorsabb vegyesúszójának számított. Most napokkal elmúlt harminc, és még mindig a világklasszisok közé tartozik.

  Igazán ez benne a lenyűgöző. Más elkopik, elhamvad ebben a terhelésben. Ő tizenhárom éve minden egyes idényben szerez legalább egy, de inkább több olimpiai, vagy világbajnoki, vagy Európa-bajnoki érmet, eddig összesen 65-öt. És hadd mondjam azt, az idén még arra a csodára is képes volt, hogy visszatekerje a biológiai órát.

  Új edzőjénél, Plagányi Zsoltnál testben s lélekben átalakulva, elszántságát ismét megacélozva, izomzatát irdatlan munkával újjáépítve gyorsabb és jobb lett, mint huszonéveinek elején volt. A nyáron egyetemes úszótörténelmet írt azzal, hogy a hetedik egymás követő világbajnokságon szerzett érmet. Arccal a harminc felé ő lett az első férfiversenyző, aki valaha képes volt ugyanabban az úszásnemben egy vébén mindhárom távon, azaz 50, 100 és 200 méteren dobogóra állni, és olyat sem pipált még a história, hogy valaki tíz évvel az első világbajnoki címe után nyerjen újfent aranyérmet.

  Igazi példakép ifjaknak és vénebbeknek, akivel csak a sportoldalakon találkozunk, elvégre hogy, hogy nem, soha nem keveredik olyan szituációkba, hogy a bulvármédia csámcsogjon bármilyen cselekedetén. Egy tiszta férfiú, egy csodálatos feleséggel, Diával, egy tiszta, páratlanul hosszú és példátlanul eredményes pályafutással, amelynek még korántsincs vége – mégis vitán felül érdemes arra, hogy máris a magyar örökség részének tekintsük.

  Laci, csodálatos veled egy évszázadban élni.”

   

  2015-12-14 //

  Amerika nyert, Cseh Laci nem kockáztatott

  Ahogy várható volt, Amerika nyerte meg a párbajt Indianapolisban: 155-108-ra múlta felül az európai sztárcsapatot.

  A második nap ráadásul kiesett az öreg kontinens egyik nagy ásza: Cseh László dereka kissé meghúzódott, ezen az eseményen pedig nem volt érdemes felesleges kockázatot vállalni.

  Az első nap 74-48-as részeredménye már sejttette: nem törik meg az amerikaiak párbaj-sikersorozata, és negyedszer is győznek Európa ellen. Ez végül épp abban a számban vált biztossá matematikailag, amelyet elvben „nekünk” kellett volna behúznunk, csakhogy Cseh László inkább kihagyta a 200 pillangót. „Az első nap kicsit meghúztam a derekamat, és nem akartunk kockáztatni” – írta érdeklődésünkre az egy hete Európa-csúcsot döntő bajnok, és ez érthető: nem egy világversenyről van szó, hanem egy amúgy is vesztésre álló párosmeccsről, a riói olimpia előtt nyolc hónappal valóban nem volt érdemes belefutni egy esetleges sérülésbe. Az mindenesetre jó hír, hogy a netanyai idejével Indianapolisban is nyert volna Laci.
  Szintén kihagyta a folytatást Bernek Péter: négy nap fekvés és a társuló jelentős súlyvesztés, valamint egy hosszú repülőút után a 400 gyorson is látszott, hogy ez felesleges erőlködés – 1500 gyorsot ilyen állapotban tényleg nem szabad bevállalni. Egyébként pedig az Izraelben világrekordot döntő Gregorio Paltrinieri sem villogott, 12 másodperccel volt lassabb, még az első hely sem lett az olaszé.
  Kapás Bogi ugyanakkor összekapta magát, egy másodperc híján csaknem ugyanolyan jó időt ment (8:12.23), mint amivel ezüstérmes lett 800 gyorson az Eb-n – a második hely most is megvolt, igaz, az amerikai Leah Smith mögött, merthogy Bogi meg tudta előzni netanyai legyőzéjét, a brit Jazz Carlint.
  Hosszú Katinka sem volt már annyira élesre töltve: 200 gyorson öt századdal „lenyúlta” őt Missy Franklin (1:52.79), majd nem sokkal később negyedik lett száz háton (57.62 – 2.2 másodperccel gyengébb, mint az izraeli győztes ideje) – de 200 vegyesen természetesen nem lehetett megfogni, ott simán nyert (2:03.66).
  Gyurta Dániel viszont picit gyorsult 100 mellen a múlt hetihez képest, 57.11-es ideje egy becsülettel kivívott ezüsthöz volt elég. További két indulónk nem tudta viszont szaporítani az európai pontok számát (az első hármat díjazzák minden versenyben), hiszen Jakabos Zsuzsanna 5. lett 200 pillangón (2:06.46), míg a Cseh helyett beugró Verrasztó Dávid 200 pillangón (1:55.13) és 200 vegyesen (1:58.16) is negyedik lett.
  A viadalt tehát az amerikaiak simán megnyerték, bónuszként Matt Grevers 100 háton világrekordot döntött (48.92). Európa olyan részsikereknek örvendhetett, mint a holland Ranomi Kromowidjojo világcsúcs-beállítása 50 gyorson (23.24), illetve, hogy nem utolsósorban Hosszú Katinka három sikerének köszönhetően az óvilág legalább a női versenyeken jobbnak bizonyult (68-63).

   

  2015-12-14 //

  V. Győr Open MÓDOSÍTÁS

  A nagyszámú nevezés miatt a verseny első napjának kezdési időpontja 15:00-ra módosul.

  Visszalépés a versenyszámoktól díjtalan és aki esetleg nem tud odaérni időben szerdán, a többi napon (csütörtök,péntek,szombat) a rendezők csúcskísérletre lehetősèget biztosítanak.

   

  2015-12-13 //

  Hosszú Katinka 2/2, de Európa nem áll jól

  Bár az európai csapat gerincét adó magyar úszók többsége kitett magáért az Indianapolisban zajló Duel in the Pool (Párbaj a medencében) viadalon, az amerikai csapat döntő fölényben van az első napot követően (72-48).

  Hosszú Katinka ugyan mindkét versenyszámát megnyerte, míg Gyurta Dániel és Cseh László második, Verrasztó Dávid pedig harmadik helyet szállított, ennek ellenére csodának kell történnie, hogy Európa fordítson.

  A golfból ismert Ryder-kupa mintájára 2003-ban életrehívott viadalon az első három alkalommal Ausztrália ellen vonult hadba az amerikai csapat, 2009-ben egy brit-olasz-német vegyescsapattal meccselt, majd 2011-től rendezik meg az immáron Európa legjobbjait felvonultató gárda elleni párviadalokat – és az eddigi összes alkalommal egyaránt a világ vezető úszónemzete diadalmaskodott A legközelebb két éve, Glasgow-ban járt a nagy sorozat megtöréséhez az öreg kontinens válogatottja, amikor 131-131-re állt a csata a rendes versenyszámok után, ám az iksz esetén megrendezendő 4x50-es mixed vegyesváltóban végül az amerikaiak győztek. (A formula egyébként egyszerű: mindkét csapat 3-3 versenyzőt indíthat egy-egy számban, és az első hármat díjazzák 5-3-1 ponttal.)

  Talán nem véletlen, hogy épp 2013-ban történt mindez, amikor az európaiaknak nem kellett bajlódniuk az átállással, ellentétben a tengerentúlról érkezőkkel – avagy a netanyai Európa-bajnokságról átrepülők többségén érezhető volt, hogy a hatórás eltolódás mellett nem könnyű megint teljes sebességen pörögni (egyébként különféle okokból nem a teljes arzenállal vonultak fel a felek, hiszen a „csillagsávosoktól” hiányzott például Michael Phelps és Katie Ledecky, míg a vendégeknél a svéd villám, Sarah Sjostrom és két kazanyi vb-aranyérmes mellúszó, a német Marco Koch és a brit Adam Peaty).

  Az első nap egyetlen duplázója Hosszú Katinka volt, ismét csak óriási fölénnyel nyerte számait. Sőt, 400 vegyesen féltávnál közel járt a netanyai világrekordjához, végül a táv második felén picit messzebb került tőle (4:21.21) – az ugyanakkor jó hír hónapokkal az olimpia előtt, hogy a legjobb amerikaiara, Caitlin Leverenzre 5.5 másodpercet vert (ugyanitt Jakabos Zsuzsanna 4:30.67-tel negyedik lett). Katinka hamarosan 200 háton is „ostromolt egyet”, száznál jobb volt a részideje, mint egy éve Dohában, 150-nél is csupán egy tizednyire volt saját rekordjától, a végén azonban „csak” minden idők negyedik legjobb eredményével nyerte meg a számot (1:59.75).

  Verrasztó Dávid 400 vegyesen nem tudta megközelíteni múlt heti győztes idejét, így Ryan Lochtét sem (4:04.63), ha 4:02 környékén jött volna, pazar csatát vívhatott volna az amerikai mogullal, így a brit Dan Wallace mögött 5 tizeddel lemaradva harmadik lett.

  Kétszáz mellen Gyurta Dánielnek egy körömnyi hiányzott az elsőséghez, de – netanyai ezüstérmes idejétől 0.37-tel elmaradva – három aprócska századdal megelőzte őt az amerikai csúcsot döntő Cody Miller. Dani egyébként megrántotta az elejét úgymond, hiszen féltávnál jobban állt, mint amikor tavaly világrekordot repesztett, de az olimpiára készülve nincs úgy felgyorsítva, hogy ezt a sebességet végig bírja (2:02.36). Cseh László száz pillangón hozott három pontot (49.55), igaz, itt többre nemigen volt esély a világrekord környékén járó Tom Shields mögött.

  Négyszázas gyorsúszóinkon látszott leginkább, hogy a nagy utazás kikezdte a formájukat, avagy az ő idejük is erősen „eltolódott” a netanyaihoz képest. Bernek Péternél a kinti betegsége is szerepet játszott ebben: az Eb-elsőséget hozó idejével utcahosszal győzött volna itt is (ott 3:35.46-ot ment, itt 3:43.16-ot), és Kapás Boglárka sem a hatodik helyen ért volna be (4:04.87), ha ugyanúgy négy perc alatt jön, mint Izraelben.

  Avagy az ő két remeklésük is hiányzott, de Európa másutt is fájdalmasan sok pontot veszített, a holland Ranomi Kromowidjojo csupán harmadik lett száz gyorson, az orosz Vlad Morozov és az olasz Marco Orsi ugyanezen a távon csupán egy pontot hozott a fiúknál, és Julia Efimova sem kasszírozta be az ötöt 200 mellen. Katinka mellett a hölgyeknél egyedül a dán Jeanette Ottesen tudott győzni 100 pillangón, míg a férfiaknál James Guy 400 gyorson, azaz az egyéni számokban 8-4 volt az amerikaiak javára, a pontverseny valamivel szorosabbnak tűnt (60-48) – ám a vegyesváltók voltaképpen eldöntötték a csatát. Mivel ezeknél a győztes mindent visz elvét alkalmazzák (7 pont a nyerő váltónak, nulla a vesztesnek), Európának legalább 1-1-re kellett volna hoznia ezt a két csatát, csakhogy egyikben sem sikerült megelőzni a hazaiakat.

  A nőknél Hosszú Katinka még elsőként adta át a stafétát, aztán azonban az amcsik elviharzottak, és végül világrekorddal nyertek (3:45.20) – az európai kvartett épphogy lemaradt, 26 századdal, idejük egyébként jobb (3:45.46), mint az Európa-csúcs, ám mivel nem azonos nemzetbeliek úszták, nem hitelesíthető.

  A férfiaknál Gyurta Dani és Cseh Laci is a négyes tagja volt, Dani szokása szerint mindent bevetett, ismét pengeélen táncolt a váltásnál (0.00-át mértek neki...), visszahozta a kvartettet az első helyre, ám Laci és Morozov nem bírt a vetélytárs befejező-embereivel, utóbbiak csaknem másodpercnyi különbséggel hozták ezt a számot, és az újabb hét pontot. Így a különbség 26 pont (74-48, két éve Európa vezetett 68-54-re) – a második nap 14 egyéni szám és két gyorsváltó van műsoron, valóban csoda kellene a fordításhoz.

  2015-12-07 //

  11 arany, Magyarország Európa élén

  A rövidpályás Európa-bajnokságok történetében először végzett Magyarország az éremtáblázat élén

   

  Nagypályán ez már egyszer, 2012-ben sikerült Debrecenben –, viszont egy világversenyen még sosem szerzett ennyi aranyérmet, mint most: a 11-3-1-es mutate minden idők legjobb szereplését jelenti a magyar úszósport történetében. A zárónapon komplett kollekciót gyűjtött a csapat: Cseh László – megint csak Európa-csúccsal – arany-, Hosszú Katinka ezüst-, Kapás Boglárka pedig bronzérmet szállított.

   

  Plagányi Zsolt füzetében 1:49.10 szerepelt a célkeresztben: ennyit várt Cseh Lászlótól a 200 pillangó döntőjében, igaz, egy nyilacska azért egy másik időt is mutatott: 1:48.56, a jelenleg érvényes világrekord. Nos, Cseh az első fénykorát idéző 400 vegyesek  hajráit idézte, amikor zavarbaejtő magányban haladt a mezőny élén – mostani fénykorában már 200-as távon is faképnél hagyta vetélytársait. De rettenetesen: már féltávnál testhosszal ment előttük, a falnál pedig jóformán ki is fújhatta magát, mire beért az ezüstérmes dán Viktor Bromer, aki másfél éve még gond nélkül megelőzte Berlinben…

   

  Mint utóbb elmondta (lásd a nyilatkozatát), leginkább egy jó vetélytárs hiányzott mellőle ahhoz, hogy a világcsúcsot is megdöntse, így „csak” az edzője által kitűzött szintet teljesítette túl, 1:49.00-val, ami persze pont jó volt egy újabb Európa-rekordnak (amúgy minden idők harmadik legjobb eredménye, és egy cápadresszben úszott kontinentális csúcsot vert le a lista éléről!). Plagányi Zsolt szerint az ellenfelek mellett még a második ötven túlzott meghúzásán is múlt a még jobb eredmény, de mint mondta, annyira jó erőben van Laci, hogy nem lehet csodálni, ha néha belefeledkezik a sebesség mámorába... Cseh egyébként 19. rövidpályás aranyérmét nyerte, ezzel megelőzte a férfi örökranglistán a németek egykori kiválóságát, Thomas Rupprath-ot (17) – az Eb-k történetében pedig immár 31 aranynál és 44 éremnél jár, amivel toronymagasan a valaha volt legjobb a kontinentális viadalok 1926 óta íródó történetében. Karrierje során pedig 65 éremnél tart (vb-k, Eb-k, olimpiák), 33-16-16-os elosztásban – ami egészen döbbenetes szám.

   

  Három incinfinci századmásodperc hiányzott Hosszú Katinkának a mesterheteshez, gyakorlatilag még 399.5 méternél is előbb volt a feje, ám végül a brit Jazmin Carlin nagyjából negyven milliméterrel előbb érte el a falat nála, így a viadal hősének meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Katka mindazonáltal nem volt szomorú, mint mondta, az Európa-bajnokság felülmúlta a legszebb álmait is, mert bár szép éremtermésre számított, világcsúcsokra egyáltalán nem.

   

  És ugyanebben a számban érkezett még egy érem is: Kapás Boglárka ugyanis a „kettes vágányon” érkezett, de valami veszett sebességgel, az utolsó ötvenen fél másodperccel volt jobb mindenkinél, és nagyjából öttel több méter hiányzott ahhoz, hogy bombameglepetést okozzon, így azonban Carlin mögött 21, Katinka mögött pedig 18 századdal lemaradva végzett a harmadik helyen.

   

  A nap további magyar döntősei közül Sebestyén Dalma parádés úszással 6. lett 200 mellen (2:22.40), míg a kétszáz pillangón becsülettel küzdő Verrasztó Dávid nyolcadikként végzett 1:54.32-vel, míg Jakabos Zsuzsanna két századnyira volt az 50 gyors fináléjától az estindító középdöntőben (24.52).

   

  Az egész Eb-t záró vegyesváltóban mind a négy fiunk nagyon kitett magáért, Földházi Dávid négy tizeddel úszott jobbat, mint délelőtt, aztán Gyurta Dani megint iszonyú éleset váltott, de ezúttal a lehető legjobb ritmusban (0.03-as reakcióidővel), majd Cseh László egy 200 pillés Európa-csúccsal az izmaiban a többi sprinterrel egyenértékű részidővel hozta fel a csapatot, hogy aztán Takács Krisztián minden idők leggyorsabb magyar váltóban úszott 50 méterével (20.90 – a mezőnyben csak ketten tudtak ennél jobbat) ötödiknek hozta be a kvartettet.

   

  Szép zárása volt ez a kontinensviadalnak, amelyen Magyarország végzett az éremtábla végén, míg az egyéni összevetésben a legjobb női versenyzőnek járó, 20 ezer euróról szóló csekket Hosszú Katinka vehette át (a 400 vegyesen úszott világrekordja lőtte a lista élére). A férfiaknál az olasz 1500-as, Gregorio Paltrinieri lett a legjobb, de Cseh László (3.), Gyurta Dániel (5.), Bernek Péter (7.), illetve a lányoknál még Kapás Boglárka (9.) is pénzdíjas helyen zárt.

   

  Az éremtáblázat élcsoportja

  Magyarország 11        3          1

  Olaszország    7          5          5

  Németország  4          2          1

  Oroszország    3          7          7

  Svédország     3          2          2

  Lengyelország            3          2          2

   

  Nyilatkozatok

   

  Cseh László:

  „Annyira nem rossz egyedül menni elöl, de valahol mégis, mert ma világcsúcsot akartam dönteni, de ennyire magányosan nem megy. Jó lett volna, ha egy kicsit nagyobb a nyomás rajtam, legalább 150-ig, de senki nem tudott velem jönni. Nem vagyok bánatos, csak szerettem volna még jobb időt úszni. Az úszás maga rendben volt, fordulók is jöttek, az utolsó huszonöt lehetett volna kicsit dinamikusabb, legalább olyan, mind délelőtt.”

   

  Hosszú Katinka:

  „Nagyon nem lenne szép, ha most savanyú képet vágnék csak azért, mert most hat arany után egy ezüst jött, még ha kemény is elveszíteni egy 400-as versenyt három századdal. Az a helyzet, hogy már nagyon besavasodtam a végére, ugyanaz a fájdalom kínzott, mint Kazanyban, a 400 vegyes végén. Itt az volt a különbség, hogy volt is valaki mellettem, aki a végén előbb ért a falhoz. Ettől függetlenül megvan az ország csúcs, amit oly régóta szerettem volna megdönteni, nyertem hat aranyat és egy ezüstöt, azaz úgy gondolom, ez összességében egy csdálatosan sikerült Európa-bajnokság volt.”

   

  Kapás Boglárka:

  „Ó, nagyon örülök a második érmemnek, ez nagyon jó érzés. Minden a tervek szerint alakult, úgy gyorsultam, ahogy akartam, úgy jöttem a végén, ahogy akartam, azaz nagyon boldog vagyok!”

  2015-12-06 //

  Katinka: mesterhatos!

  Hosszú Katinka megállíthatatlan: hatodik aranyérmét is behúzta a netanyai rövid pályás Európa-bajnokságon   

   

  Ez minden idők legjobb egyéni teljesítménye az esemény történetében, és még nincs vége, hiszen a mai, 200 vegyesen és 50 háton aratott siker után a zárónapon még egy 400 gyors várja. Csapatunk 10 arannyal továbbra is az éremtábla első helyén áll, de nem akarunk semmit sem elkiabálni...

  Természetesen az Iron Ladyn is látszik, hogy emberből van: a 200 vegyes után már bejelzett a teste, avagy a szokásos, kellemes verseny-fájdalmak után megjelentek az első kínzó hasogatások, avagy a tejsav kezdte átvenni az uralmat az izmokban. Ráadásul az ötven hát elődöntőjében kiderült, a délelőtti fölényes, 4 tizedmásodperces előny a múlté, hiszen ismét feltűnt a színen a sprint-hátúszás régi specialistája, a horvát Sanja Jovanovic, ráadásul ismét a régi formáját idézve száguldott, meg is előzte Katinkát. És míg a jelenlegi Európa-csúcstartó pihenhetett, addig Katinkára várt egy „derűs” kétszáz vegyes. Ezt óriási fölénnyel nyerte (2:02.53), ám egyértelmű volt, az ötven háton óriási csata várható. Az lett, de világklasszisunknak ezt is sikerült behúznia (26.13), így egymás után a második napon tudott két aranyat nyerni egy este alatt! Összesen már hat aranynál jár – végül is amelyik számban elment a döntőig (azaz nem lépett vissza, mint 100 gyorson, 200 gyorson, 200 pillén), ott mindegyikben aranyat szerzett.

  Másik finalistánk, György Réka becsülettel küzdött, s végül a hetedik helyen zárt. Gyurta Dániel ötvenig még éremközelben haladt, ám aztán a szám specialistái elzúgtak mellette, és az ötödik helyen végzett (57.45). Két 100-as pillangózónknak nem volt igazi esélye a fináléra, Szilágyi Liliána 10. (57.99), Joó Sára a 12. helyen zárt (58.02).

  Az éremtábla továbbra is egészen pompásan fest, és miután bízhatunk Katinka 400 gyorsában és Cseh Laci 200 pillangójában, akár maradhatunk is az első helyen az Európa-bajnokság végén!...

  Az éremtáblázat élcsoportja

  Magyarország 10        2          0

  Olaszország    5          4          4

  Németország  4          2          0

  Oroszország    2          5          7

  Lengyelország            2          2          1

  Svédország     2          0          1

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka a 200 vegyes után:

  „Ez viszont már fájt... A reggel után már éreztem, hogy ez lesz. Mégiscsak a negyedik nap, a testem kezd be-bejelezni. Az idő amúgy teljesen jó, azaz maga az úszás rendben volt. Még az ötven hátra összekapom magam.”

  Hosszú Katinka az 50m hát után:

  „Na ez az a verseny, amiben nincs semmi taktikta, csak pörkölés. Nem is éreztem semmit, csak mentem, a végén meg kerestem magam a táblán, hogy hányadik is lettem. Nagy boldogság, hogy ez is sikerült... Hatból hat, azért ez nem rossz, ugye?"

  Gyurta Dániel, az 5. hely után:

  „Ebben megint csak ennyi voltm 57.5-ös időt terveztünk, ezt elértem, de mivel egyáltalán nem készültem erre a versenyre, alig edzettem 25-ös medencében, ezért nem volt meg a kellő sebességem most. Hogy Koch nyert másodszor is? Megérdemli, teljes mértékben, de nem vagyok megijedve, hiszen olyan idővel nyert, amit jobban kihegyezett formában már én is megúsztam. Elégedett vagyok azzal, ahogy itt úsztam, de megint csak elmondom: nekem most kizárólag Rio számít.”

  Shane Tusup, Katinka edző-férje:

  „Nagyon elégedett vagyok Katinkával, bár ritkán mondok ilyet. Tizenegy számban indultunk, elvben tizenegy arany volt a célunk, hiszen ő képes bármelyik számban győzni – egyébként is, bárhol, bármilyen versenyen, akárhány számban indul, számára csakis az első hely lehet a cél. Aztán a versenytől, az ellenfelektől, a terheléstől függően ez másképp is alakulhat. Itt végül is eddig hat számban ment végig a döntőig, és ezeket mind meg is nyerte. Különösen a négyszáz vegyes tetszett, mert reggel úgy úszott, úgy ment neki a számnak, ahogy arról mindig is álmodtunk – ez volt egyértelműen a csúcspont. A többiben is jól teljesített, sajnálom, hogy ma a kétszáz gyorstól végül vissza kellett lépni, látva az 1:51-es időt, más körülmények között ezen a versenyen is oda tudott volna érni az első helyre – ám néha meg kell hozni az ilyen fájdalmas döntéseket is. Az utolsó napon a négyszáz gyors amilyen kemény kihívás, olyan édes teher is, hat aranyérem után, nagyon várom, mire lesz képes Katka.”

   

  2015-12-06 //

  A Mikulás Netanyába is ellátogatott...

  Természetesen arany színű csomagokat hozott a csapatnak!  

   

  2015-12-05 //

  Ötvenedik Eb-arany, világcsúcs, Európa-csúcs – mi kell még?

  Brutális fölénnyel vezeti Magyarország az éremtáblát  

   

  Három nap után 8 arannyal és két ezüsttel áll az élen válogatottunk (az olaszok és a németek 3-3-mal következnek), ráadásul a netanyai rövidpályás Európa-bajnokság harmadik napján igazán minőségi produkciókkal hízott a gyűjtemény: Hosszú Katinka világrekorddal (100 vegyes), Cseh László Európa-csúccsal (200 vegyes) győzött.

  Hosszú Katinkánál a győzelem annyira alap, hogy a közönség kissé csalódottan ült vissza a helyére, miután a piros vonal megelőzte az Iron Ladyt 200 háton. Pedig 175-ig még nagyon úgy tűnt, tovább javítja egy éve úszott csúcsidejét, ám az utolsó huszonöt nem úgy sikerült, ahogy szerette volna (1:59.84 – 61 század hiányzott) – mint mondta, délelőtt jobbak voltak a fordulók, ezen múlott a rekorddöntés. A győzelem ugyanakkor egy pillanatig nem volt veszélyben: Európában olyan fölényesen győz a 200-400-as távon, mint anno Egerszegi Krisztina.

  Aztán, hogy azért mégis adjon a szórakoztatóipari faktornak is, száz vegyesen csak sikerült agyonvágnia a dohai világrekordját: végre gyúlhattak a fények, az oldalsó fénycsíkokon a Word Record felirat úszott vidám vörösben, a nézők pedig önfeledten ünnepeltek – ha három századdal is, de megvolt az új legjobb idő (56.67). Úgyhogy megint csak stílszerűen sikeredett a nagyszerű jubileum: a csütörtöki százas határ átlépése után Katinka szerezte a magyar úszósport 50. rövidpályás Eb-aranyérmét is.

  Ehhez persze kellett az is, hogy eggyel korábban Cseh László ismét kivágja a rezet. Edzője, Plagányi Zsolt már délelőtt megmondta, Laci nagy időt fog menni – innen már sejteni lehetett, hogy Markus Rogan Európa-csúcsának órái vannak hátra. És valóban: Cseh elképesztő könnyedséggel viharzott végig a medencét, és leszedte az kontinentális örökranglista éléről az osztrák idejét, ami óriási fegyvertény, hiszen ez is egy 2009-es, cápadresszes idő volt. Lacinál gyorsabban egyébként csak az amerikai Ryan Lochte és a japán Koszuke Hadzsino úszott korábban egy-egy alkalommal, azaz az 1:51.36 minden idők harmadik legjobb eredménye. Azt még tegyük hozzá, hogy ez volt a 30 éves és 1 napos világklasszisnak a 30. Európa-bajnoki címe (50-es és 25-ös medence) – ennek a közelében sincs senki az úszósport történetében.

  Még a kétszáz pillangón lehetett volna javítani a termésen, de ez végül nem jött össze Jakabos Zsuzsannának (5. hely, 2:05.16) és Szilágyi Liliánának (6. hely, 2:05.64). Az esti programban még volt két középdöntősünk, az egy visszalépés miatt végül bekerült Takács Krisztián majdnem csodát tett, de végül picivel lemaradt (10. hely, 21.51 – hat századnyira volt a finálé), Gyurta Dániel ugyanakkor ott lesz szombaton a 100 mell döntőjében, bár jelezte, a rövidebb távon nem tudja igazán megtartani most azt a sebességet, ami egy jobb eredményhez kellene (7. hely, 57.94).

  Így vagy úgy, az éremtábla egészen fenségesen fest három nap után!

  Az élcsoport

  Magyarország 8          2          0

  Olaszország    3          4          4

  Németország  3          2          0

  Oroszország    2          3          6

  Lengyelország            2          1          1

  Svédország     2          0          0

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka a 200 hát után:

  „Ha a két évvel ezelőtti, herningi rémálomhoz hasonlítom, akkor máris csoda ez az Eb. Ha a tavalyi, dohai világbajnoksághoz, akkor persze akár elégedetlen is lehetek, mert nem sikerült a világcsúcsomat megjavítanom. A végén sajnos nem voltam annyira gyors, mint egy éve ilyenkor. És ha őszinte akarok lenni, reggel a fordulók jobbak voltak, mint most – ez hiányzott ahhoz, hogy összejöjjön a csúcs. De azért nekimegyek száz vegyesen is, csak hát jó magasra állítottam magamnak a mércét...”

  Hosszú Katinka a 100 vegyes után:

  „Világcsúcsot dönteni mindig nagyszerű érzés – most pedig különösen, mert a kétszáz hát után már tényleg az volt az érzésem, hogy a közönség még kicsit csalódott is, amiért ott nem sikerült. Szóval örülök, hogy most sikerült, megható volt látni, mennyire lelkesen tapsol mindenki. Ez a verseny most jól sikerült, jöttek a fordulók, ezek mindig kellenek, mert rövidpályán nagyon hamar el tud menni a sebesség egy rossz fordulóval, és újra felgyorsulni túl sok erőt emészt fel. Egyébként erre a döntőre kevésbé emlékszem, ami jól – azt szoktam mondani, ilyenkor bekerülök a zónába, ahol csak én vagyok és az úszás, senki és semmi nem zavar meg, ilyenkor lehet elérni az igazán nagy eredményeket.”

  Cseh László:

  „Nem tudnám megmondani, mikor éreztem magam utoljára ennyire jól egy kétszáz vegyes közben. Mint egy álom, olyan volt az egész. A pillangó tökéletes, a hát szintén, talán a mell nem volt annyira jó, de a gyorson helyrezökkent mindent. És igen, délelőtt már gondoltunk arra, hogy meglehet az Európa-csúcs, mert a mostani állapotomban, az új edzésmódszereknek köszönhetően egyértelműen azt érzem: tényleg képes vagyok bármire.”

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Az volt a terv, hogy nagyon elkezdem, aztán meglátjuk, hátha elég lesz az éremhez – végül nem lett az. Sajnos, a rövidpálya nem igazán az én világom.”

  Szilágyi Liliána:

  „Nem csalódott vagyok, inkább elégedetlen: ennél szerintem több volt ebben a számban. De nem bánkódom, most kezdtünk az új módszerekkel edzeni, kell még idő, amíg ennek az eredménye meglátszik.”

  2015-12-05 //

  Katinka: három számban is a legjobb idő (de csak kettőben folytatja)

  Hosszú Katinka „megrántotta” a délelőttöt: három számban is a legjobb idővel kvalfikálta magát, amikor a 200 vegyesen is elsőként ért a falhoz (2:05.66), felállva tapsolt a közönség.

   


  Előtte már az előfutamok legjobbjának bizonyult 50 háton (26.48) és 200 gyorson is (1:53.39) – az ugyanakkor egyértelmű, hogy hiába van hozzászokva a csúcsterheléshez, egy Európa-bajnokságon jobb két aranyat biztos kézzel behúzni, mint a másodikat és a harmadikat is kockára tegye. Úgyhogy végül elbúcsúzott a 200 gyorstól – itt visszalépett, a délután 50 háton a döntőket indító előfutamban melegíthet, aztán jöhet a 200 vegyes, majd a nap végén a hát fináléja. Gyorson egyébként is rém sűrű a mezőny, míg háton már délelőtt teljes 4 tizedet vert a többiekre, ami 50 méteren elképesztő különbség.

  Szintén elérte a kvalifikációt, de inkább kihagyja a folytatást Cseh László 50 pillangón – edzője, Plagányi Zsolt kérésének megfelelően délelőtt még mutatóban megjavította az országos csúcsot (23.08 – de még mindig jobb az 50-esben az ideje, 23.06, amit a kazanyi remeklés során úszott...), majd elkezdte a regenerálódást, hogy a zárónapon, 200 pillangón megint valami emlékezeteset alakítson.

  Még egy finalistánk lesz délután – már a 100 mellen rajtkőre álló Gyurta Dániel mellett –, György Réka, aki némi meglepetésre hét századdal megelőzte Jakabos Zsuzsannát (2:09.67 és .74), így a győriek úszója hiába lett 8., harmadik magyarként nem döntőzhet. Ugyanebben a számban Sebestyén Dalma a 11. helyen zárt (2:10.41).

  Szintén jelenése lesz Szilágyi Lilianának (12., 58.18) és Joó Sárának (15., 58.48) a 100 pillangó elődöntőjében – reméljük, egyikük, netán mindketten javulnak annyit, hogy vasárnap is úszhassanak. A harmadik induló, Szokol Szonja 27. lett (59.74).

  Finálé közelben „táborozott” Kapás Boglárka, aki 10. lett 1:57.02-vel 200 gyorson, de Hosszú Katinka visszalépése is csak ahhoz volt elég, hogy elsőszámú tartalékká lépjen elő – bár neki inkább a vasárnapi 400 gyorson vannak még komolyabb tervei (és ha már 400 gyors: Bernek Peti jobban van, infúziót kapott, folyamatosan javul az állapota hál’Istennek). Novoszáth Melinda már messzebb volt az ígéret földjétől (19., 1:58.88) ugyanezen a távon, akárcsak Joó Sára 50 háton (24., 28.09).

  Négy-négy férfiversenyzőnk vágott neki a 100 gyorsnak és a 100 vegyesnek, de egyikük sem járt sajnos sikerrel. A sprintereknél Takács Krisztián nyerte a „mini ob-t”, míg a vegyesúszóknál Földházi Dávid. Íme, a helyezések és az eredmények: Takács Krisztián (24., 48.61), Mészáros Márk (25. 48.64), Lavotha Oszkár (48., 50.48), Lobanovszkij Maxim (50., 50.53) – illetve Földházi Dávid (19., 54.10), Nagy Péter (20., 54.15), Sós Dániel (34., 55.34), Grátz Benjámin (41., 56.10).

  Délután fél öttől tehát – szokás szerint az m4 elé huppanva – Hosszú Katinkának szurkolhatunk (50 hát, 200 vegyes), valamint György Rékának (200 vegyes) és Gyurta Daninak (100 mell), illetve középdöntőző pillangózóinknak, Szilágyi Lilunak és Joó Sárának.

   

  2015-12-04 //

  A válogatott tortával, Plagányi Zsolt, a sikerkovács és látnok „védő kézzel” lepte meg a 30 éves Cse

  Szebb ajándékkal aligha lephette volna meg magát Cseh László

   


  A 30. születésnapján, a netanyai rövid pályás Európa-bajnokság második napján tökéletesnek mondható úszással megnyerte a 100 méteres pillangó döntőjét. Mestere, Plagányi Zsolt szokásához híven már jóval az éremcsata előtt beírta a jegyzetfüzetébe, hogy 49.36 másodperces időre számít, és a döntő után az is kiderült, hogy nem csak kiváló edző, hanem – látnoknak is felcsaphatna…

  „Ennek így kellett lennie, és aki látta Laci úszását, annak feltűnhetett a magabiztossága, a jó taktikája, nem utolsó sorban pedig a küzdőképessége. Az EB előtti előrejelzésemet már nem tudom fokozni, csak ismételni: Cseh László a hátralévő három számát, a 200 vegyest, az 50 és 200 pillangót is megnyerheti ezen az Európa-bajnokságon. Nehéz év vége felé közelítünk, sok volt a munka és a versenyekből sem volt kevés, de akinek olyan az állóképessége, mint Lacinak, az ilyenkor decemberben sem jön zavarba” – nyilatkozta Plagányi Zsolt a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  A válogatott vezetői, és Cseh László versenyzőtársai szerdán este a helyszínen megrendelt tortával kedveskedtek a nap hősének, aki már a nyári kazanyi nagymedencés világbajnokságon is bebizonyította, hogy a lehető legjobb úton halad Rió felé, ahol három olimpiai  ezüst- és két bronzérem tulajdonosaként most már a gyűjteményéből hiányzó aranyat is szeretné megszerezni.

  „Úgy gondoltam, hogy nem Budapestről kell ajándékot hoznom Lacinak, hanem azt itt, Netanyában kell megvásárolni, ami ráadásul üzenetet is továbbít az ünnepelt számára. Helyi edző kollégáim tanácsára egy „védő kézzel” leptem meg, amely áldást kér a számára és védelmet minden rosszal szemben. Laci segítséget kért tőlem tavaly decemberben, és én úgy éreztem, hogy ő minden támogatást megérdemel, és még nagyon sokra hivatott. Örülök annak, hogy ismét megtettünk egy lépést a Rió felé vezető úton, de azt is tudjuk, hogy az olimpiai dobogó legfelső fokáig még jó néhányat kell megtennünk.” – hangsúlyozta Plagányi Zsolt.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter