HÍREK

  2015-11-22 //

  Risztov Éva mellúszásban is érmes!

  Ismét a hazai sztárok sorát vonultatta fel az egyetemi úszóbajnokság: a felsőoktatásban tanuló megannyi klasszis is rajthoz állt a népligeti uszodában, többek között Risztov Éva, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn és Takács Krisztián is.

   


  A bajnokságot Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára és Kincses Gábor, a házigazda Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem Testnevelési Központjának igazgatója nyitotta meg a népligeti uszodában.
  Az egyetemi úszó országos bajnokság egyedi esemény: nincsenek szintidők, nincsenek klubigazolások – csak az számít, hogy valaki egy felsőoktatási intézmény hallgatója legyen, és hogy benevezzék egy adott versenyszámra. Így aztán profik és lelkes amatőrök úsznak egymás mellett – avagy csak itt adatik meg, hogy valaki élesben tesztelje magát mondjuk Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn vagy Financsek Gábor ellen.
  És akadnak speciális helyzetek is: Pulai Bence például gyakorlásképpen pillangón úszta le az 50 gyorsot (majdnem dobogós lett így is, száz pillangón aztán nyert). Ha pedig az egyetemi csapat érdekei úgy kívánják, a klasszisok az együttes „lukas” számaiban állnak rajthoz, így például a debreceni színekben versengő Risztov Éva száz mellen, száz háton és száz pillangón is rajthoz állt, mielőtt 400 gyorson meccselt egyet az ezúttal az ELTE-t képviselői Kapás Boglárkával. S miután mellen sikerült bronzérmet nyernie mellúszásban, az eredményhirdetésnél két olimpiai bajnok találkozott, hiszen – emelvén az esemény rangját – a mellúszás dobogósai Atlanta aranyérmesétől, Rózsa Norberttől vehették át a díjakat. De az átadók sorában ott volt a múlt héten a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába frissen beválasztott Gyarmati Andrea is, avagy valóban igazi úszóünnep zajlott a Népligetben.
  A válogatottak természetesen uralták az eseményt, ugyanakkor ha nem vigyáztak eléggé, egy-egy komolyabb teljesítményt nyújtó vetélytárs meglephette őket, így például a pécsi Rozanovic Ádámnak sikerült megelőznie Takács Krisztiánt 50 gyorson.
  A profik többsége egyébként a szombat reggeli edzés után vállalta a versenyzést, Joó Sára például reggel hattól tréningezett ugyanebben a medencében, majd folytatta 11-től „élesben” – akárcsak az amúgy nyíltvizi műfajban készülő Papp Márk. Az aktív pályafutását nemrég edzősködésre cserélő, és tavaly Kiss Nikolettát junior világbajnoki címig kormányzó Kutasi Gergely pedig visszatért a vízbe, és a TF gárdáját segítve szinte végigúszta az étlapot, bár az utolsó 400 gyors saját bevallása szerint félút volt a menny és a pokol között (inkább utóbbi felé tartva...).
  „Méterben nem volt sok a reggeli edzés, csupán ötezer, viszont elég intenzíven csináltuk, ezután azért kemény volt elindulni több számban – de persze a csapatért és a suliért mindent” – mosolygott a világbajnoki bronzérmes Kapás Boglárka.
  „Na mit szóltok, érmet nyertem mellúszásban!” – mutatta medáliáját Risztov Éva, aki feltűnő jókedvvel pörgött, és szinte valamennyi számban rajthoz állt.
  Az összetett elsőségre – melynek eredménye hétfőn lesz ismert – egyébként a pécsiek, a debreceniek és a TF pályázik a legnagyobb eséllyel, az eseményt hagyományosan megrendező Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem csapatának bánatára legerősebb pontszerzőjük, Cseh László múltheti könyöksérülése miatt ezúttal nem vállalta az indulást, így nem volt esélyük a címük visszaszerzésére.

  Fotók: Kovács Anikó

   

   

   

   

   

  2015-11-20 //

  Plagányi Zsolt szerint gyógyult könyökkel Cseh László mindent vihet Netanyában

  „Ha a gyógyulás folyama úgy folytatódik, ahogy a múlt szombattól egészen mostanáig, szép kis éremtermés jöhet össze Lacinak Netanyában, a december 2-án kezdődő rövid pályás Európa-bajnokságon”

   


  Még azt is megkockáztatom, hogy „kazanyi” motivációval és összpontosítással mindent vihet, de a négy számából kettőt vagy hármat biztosan megnyerhet.” - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak Plagányi Zsolt, a tíz év után idén ismét „nagymedencés” világbajnokságot nyert Cseh László edzője. –

  A 30. születésnapja előtt álló úszó a kazanyi világbajnokság után megnősült, és a nászútjáról hazatérve 12 hetes újabb felkészülésbe kezdett, amely ha nem is csúcs-, de igen jó formába hozhatja. Az elmúlt szombaton, a rövid pályás bajnokság zárónapján bekövetkezett kisebb kar- és könyöksérülése egy kicsit felborította a menetrendet, de egy rutinos úszó ilyenkor is feltalálja magát.

  „Annyit lábaztam hétfő óta, amennyit még sohasem – vette át a szót Cseh László, aki 2003 óta 16 aranyat nyert a rövid pályás Európa-bajnokságokon, és az elmúlt 12 esztendő alatt csupán egyszer – 2010-ben – maradt távol a „téli” kontinensversenyről. – A jövő hétfőtől válhatnak újra teljessé az edzéseim, még időben ahhoz, hogy a dolgok teljesen kiegyenesedjenek. Az EB után csupán egy napra térünk haza, aztán újra csomagolunk, és irány Indianapolis, az Amerika-Európa viadal. „

  Plagányi Zsolt és Cseh László sem tudja, hogy az amerikaiak vajon benevezik-e a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps-t, aki a múlt héten egy minneapolisi viadalon meglehetősen gyengén teljesített, és azóta csak azzal büszkélkedhet, hogy a mennyasszonya jövőre – remélt negyedik olimpiai szereplésének esztendejében - kisfiúval ajándékozhatja meg.

  A viszont már házasember Cseh László ugyanakkor négy számban indul a netanyai Európa-bajnokságon: az 50,100 és 200 pillangón, valamint a 200 vegyesen. Ezek közül Kazanyban 50 méteres medencében megnyerte a 200 pillangót, ugyanebben az úszásnemben ezüstérmes lett a 100 méterem, míg az 50-es „sprintszámban” a harmadik helyen végzett. Kétszáz vegyesen ugyanakkor a 2014-es berlini Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

  „Abban állapodtunk meg Zsolttal, az edzőmmel, hogy az idei versenyeim után rövidnek sem nevezhető szabadságot veszek ki, így az ünnepek közötti napokban is edzeni fogok. Az olimpiai felkészülésem tehát nem januárban kezdődik majd el, hanem már Karácsony másnapján. Ez most egy nagyon hosszú menetelés lesz, egy újabb Európa-bajnoksággal és a negyedik olimpiámmal” – hangsúlyozta Cseh László, akinek a decemberi Európa-bajnokság második versenynapjára esik a 30. születésnapja. A 100 méteres pillangó döntőjének napjára.

  Fotó: Kovács Anikó

   

  2015-11-17 //

  A 2017-es FINA Világbajnokság sikeréért dolgoznak (1.)

  Szántó Éva sportvezetői pályafutása legnagyobb kihívásának tekinti a megvalósításért felelős Kft irányítását

  Sportvezetői pályafutása legnagyobb feladatának megvalósítására vállalkozott Szántó Éva, amikor a Magyar Úszó Szövetség főtitkári tisztének átmenetileg búcsút mondva „átült” abba a székbe, ami a 2017-es FINA világbajnokság megvalósításáért felelős, százszázalékosan állami tulajdonú Kft ügyvezetőjét illeti. „Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft” – ez a cég teljes neve, amelynek munkatársaira, Szántó Évára és most formálódó csapatára közel két esztendőn át tartó igencsak kemény munka vár. Ráadásul pihenő nélkül, mert a világbajnokságokat egyesítő „szuper-világbajnokságnak” Budapest és Balatonfüred az eredeti elhatározástól eltérve nem 2021-ben, hanem nagy bátorságot tanúsítva már 2017-ben ad otthont. 

  Könnyedén fogalmazva azt lehetne mondani, hogy a hazai és a nemzetközi evezőssportban sikeres pályát befutott Szántó Éva egyszerre csak a „vízről a vízbe” került, amikor előbb főtitkári felkérést fogadott el a Magyar Úszó Szövetségben, majd a vizes sportágak világbajnokságát előkészítő és lebonyolító nonprofit Kft élére állt, ám a feladat nagysága és összetettsége kizárja ennek a megközelítésnek a lehetőségét. 

  „Óriási a felelősségünk, aminek az elvárható legnagyobb odaadással és pontossággal igyekszünk majd megfelelni, szorosan együttműködve a kormányrendeletben megjelölt Szervező Bizottsággal, a kormányzó testületet irányító dr. Seszták Miklós elnök, és Gyárfás Tamás társelnök urakkal, a megvalósítás egyes területeit irányító projektigazgatókkal, ugyanúgy a világbajnokság műsorán szereplő valamennyi sportág, illetve szakág vezetőivel. Először meglepett az ügyvezető igazgatói felkérés, aztán magam is úgy gondoltam, hogy ha a cégben nagyobb szükség van rám, akkor ezt a kihívást feltétlenül el kell fogadnom. Talán meglepő, de az átalakuló Kftsoraiban olyan nagy tudású és dinamikus szakemberek felkérését is tervezem, akik más sportágak világ- és Európa-bajnokságainak megszervezésében már meghatározó szerepet töltöttek be. Tapasztalataik hasznosan bővíthetik azt a tudásgyűjteményt, amivel például az úszó és a vízilabda szövetségünk rutinos versenyszervezői rendelkeznek.” – hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Szántó Éva.

  Az evezős versenyzőként számos magyar bajnoki címet kiérdemlő ügyvezető visszavonulása után sikerrel járta ki a sportirányítás és sportszervezés magasiskoláját. Elismerésre méltó munkát végzett a Magyar Evezős Szövetség főtitkáraként, majd feljebb lépve ugyanezt a tisztet töltötte be a Nemzeti Sportszövetségben, előbb Erdei Tamás, majd Gémesi György elnökök oldalán. Sportdiplomáciai pályafutása is említést érdemel, hiszen több Európa- és világbajnokságon is ő volt a nemzetközi szövetséget képviselő technikai delegátus, és 2010 óta a FISA versenytechnikai bizottságában is tevékenykedik.

  „Azt a tudást is magammal hoztam az úszó szövetségbe és most a Kft-be is, amelyet - a résztvevők magas létszámának köszönhetően - az olimpiai játékok versenyprogramjában az előkelő harmadik helyet elfoglaló evezőssport világában szereztem meg. A szívemhez közel álló sportágnak természetesen nem mondtam végső búcsút, de most két olyan esztendő következik, amely számomra is elsősorban a FINA 2017-es világbajnokság gondos előkészítéséről és a világ elismerését kiérdemlő lebonyolításáról fog szólni. Minden idők legnagyobb hazai sporteseményének a megrendezésére készülünk, amely sok lemondással jár majd együtt, de ez a siker ára.” – hangsúlyozta Szántó Éva, a Budapest 2017 Nonprofit Kft ügyvezetője. 

  2015-11-16 //

  100 év fürdőruhadivatja

  Zoób Katti divattervező mentoráltjai egy különleges show-val lepték meg a Hall of Fame ünnepség vendégeit

   

  A kifutón az alábbi kreátorok munkáiból láthatunk bemutatót, az 1920-as, 40-es, 60-as, 80-as évekből, és napjainkból:

  HORNOK BARBARA
  KÁROLYI- KOVÁCS VIKTÓRIA
  HOLCZMAN ANITA FRUZSINA
  ENDRŐDI ESZTER
  TÓTH EMESE


  1920-as évek


  1940-es évek


  1960-as évek


  1980-as évek


  Napjaink

  Fotók: Szaka József

  2015-11-15 //

  Hosszú Katinka: ismét 17/16 – Cseh László kisebb sérülése

  Hosszú Katinka újfent megcsinálta

   


  A nyitónapi 800 gyors ezüstérme után 16-ból 16 egyéni számot húzott be a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon, akárcsak egy évvel ezelőtt. A zárónapi adag különösen kemény volt, a felvezető sprintszámok után 400 gyors, 400 vegyes, majd 200 pillangó – ám ez sem okozott gondot neki. A nap krónikájához tartozik egy fájdalmas sérülés: Cseh László könyöke megroppant egy célba érkezésnél délelőtt, így délután az uszoda helyett a röntgenorvosoknál volt jelenése, de úgy tűnik, nincs súlyosabb gond.

  A máskor kevés érdeklődést generáló előfutamok igen sajnálatos balesettel végződtek: Cseh László az egri gyorsváltó befejező embereként olyan irdatlan lendülettel érkezett a falhoz, hogy nem csupán érintette, de valósággal telibevágta az időmérő panelt, amit a könyöke nem vett . Az egyébként sebészként dolgozó Verrasztó Zoltán vezette gyorskonzílium egyetlen jó hírrel szolgált: törés nincs, csupán a szalagok rándultak meg – és ezt a délutáni röntgen is megerősítette, remélhetőleg a rándulás néhány nap alatt rendbejön.
  Cseh távollétében Kenderesi Tamás elvitte a 100 pillangó aranyát, míg 200 gyorson Bernek Péter remekelt, a győriek által „lefoglalt” férfi sprintszámok aktuális elsőségét pedig Balog Gábor gyűjtötte be 50 háton. A bajnokság előtt Verrasztó Dávid ugyan agódott kicsit, hogy a Világkupa-földkörzés után mennyi ereje marad a szezon első rövidpályás 400 vegyesére, ám kiderült, világbajnoki ezüstérmesünket itthon senki sem tudja megszorítani.
  A hölgyeknél Hosszú Katinka sikerrel zárta az immár szokványosnak mondható battai maratonit: az összes egyéni számban rajthoz álló világbajnok először két sprinttávon nyert, majd következett a 400 gyors-400 vegyes-200 pillangó tripla, a számok között nagyjából 5-5 perc szünettel. Ráadásul 400 gyorson leheletnyire volt az országos csúcstól, ami annyiban érdekes, hogy a rövidpályás rekordlistán ma már mindössze két olyan szám van, amelyikben nem az övé a legjobb idő: a 400 és az 1500 gyors (előbbin Verrasztó Evelyn cáparuhás idejét ostromolta most csaknem sikerrel). Négyszáz vegyesen Jakabos Zsuzsanna előtte haladt még akkor is, amikor a mellúszásra fordultak, ám a végén Katinka sebességet váltott, és behúzta ezt a számot is, majd legvégül a kétszáz pillangót.
  Az eseményt záró két váltót a győriek söpörték be, a férfiaknál a négy villámemberük, agyonvágta az országos csúcsot, a kétméteres magyar-orosz gólem, Lobanovszkij Maxim most 21.28-as részidővel úszta minden idők második legggyorsabb ötven méterét magyar medencében.
  Az éremtáblázaton – Hosszú Katinkának köszönhetően – a Vasas végzett az élen a Győr és a BVSC előtt. Igazán örömteli, hogy 48 korosztályos rekord született a négy nap során, a termelésből igencsak kivette a részét a Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna, aki egymaga öt csúcsot döntött meg, rajta csak a Jövő bajnokai program egyik, ha nem legtehetségesebb úszója, a 13 éves budafoki Zombori Gábot tett túl a maga hat rekordjával.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka:
  „Kicsit furcsa volt, túl gyorsan fordultunk a rövidpályás szezonra az ötvenes Világkupák után, az első nap még rém fura volt, nagyon hirtelen jöttek a falak, mostanra sikerült nagyjából átállni, így a negyedik nap már egész otthonosan éreztem magam, az idők sem voltak annyira rosszak. Nagy kihívás így végig csinálni egy bajnokságot, és én tényleg nem azért vállalom ezt be, hogy hátha sikerült az összes aranyat megszerezni – számomra ez így a felkészülés része. Azt pedig nagyon őszintén remélem, a többiek fejlődnek annyit, hogy jövőre a legkeményebb erőfeszítések ellenére sem tudok ennyi számot megnyerni.”

  Cseh László:
  „Maga a mozdulat nem volt túl vehemens, egyszerűen a beérkezés után a bal könyököm megadta magát. Így nem fáj, de ha bármiféle erőt kéne kifejtenem most vele, azért az elég durva lenne. Szerencsére, a röntgenen nem látszott semmiféle törés, porcleválás, csupán rándulásról van szó, ami néhány nap után rendbejöhet reményeink szerint.

  Bernek Péter:
  „Bár a kettő gyorsot nyertem meg, de az nem volt annyira jó, hiszen a négyszáz fölötti számokra edzettünk elsősorban, azaz mondhatom, inkább melegítettem négyszáz vegyesre. Az pedig kifejezetten jól esett, olyannyira, hogy meg is beszéltem az edzőmmel, hogy benevez erre is az Európa-bajnokságon, aztán az ezerötszáztól függően meglátjuk, indulok-e.”

  Kenderesi Tamás:
  „Tegnap százötvennél jöttem rá, mit kellett volna csinálni addig, ettől nem voltam boldog. Ma viszont már reggel belőttem magamnak, hogyan ússzam le a százat, és sikerült is, bár az utolsó tíz méterre a karjaim kissé behaltak, ilyenkor maradnak a lábak, azaz több delfint tettem bele délután, és ez működött. Ez a verseny jó visszaigazolás volt sok tekintetben, amit az Eb-ig tudok hasznosítani, és ott a kétszáz szerintem már elég jó lesz.”

  Verrasztó Dávid:
  „Ez az előrehozott, három órai kezdés azért elég kemény azoknak, akik 400 vegyest úsznak. Ötven gyorsot mosolyogva bevállalnánk, de ezt... Úsztunk délelőtt, levezettünk, és bevertem két szelet pizzát, picit fetrengtünk a matracokon, aztán máris jöhetett az újabb úszás. Jó, nem panaszkodom, mert azért jól ment, bár nem volt könnyű, hiszen Kazany óta csaknem minden hétvégén versenyeztem.”

  A negyedik nap bajnokai

  Férfiak
  200m gyors: Bernek Péter (BVSC) 1:45.00
  50m hát: Balog Gábor (Győr) 24.76
  100m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 52.50
  400m vegyes: Verrasztó Dávid (Jövő SC-FCSM) 4:05.11
  4x50m gyors: Győri Úszó Klub 1:27.59 - új országos csúcs
  (Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Sincki Ádám, Balog Gábor)

  Nők
  400m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 4:00.23
  100m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 55.03
  50m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 26.20
  200m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 2:07.36
  400m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 4:29.47
  4x50m vegyes: Győri Úszó Klub 1:51.30
  (Touretski Sasha, Gyurinovics Fanni, Stoffel Svenja, Jakabos Zsuzsanna)

  Az éremtáblázat élcsoportja
  Vasas        16    4    2
  Győr        8    8    4
  BVSC        5    4    2
  Eger        4    2    0
  UTE        4    0    2
  Kőbánya    1    4    6

   

   

  2015-11-15 //

  Huszonhét tagú csapat a rövidpályás Eb-re

  Huszonhét versenyző utazhat Izraelbe, a december 2-6-ai netanyai rövidpályás Európa-bajnokságra.  

   

  Kiss László szövetségi kapitány az edzőbizottság szombati ülését követően jelölte ki a keretet, amelyet még a MÚSZ elnökségének is jóvá kell hagynia.

  A válogatottban 15 férfi és 12 női versenyző kap helyet, köztük több újonc is, így a junior vb-ezüstérmes Sós Dániel, illetve a Szingapúrban döntőző juniorok közül Lavotha Oszkár, Juhász Adél, Molnár Flóra és Szokol Szonja. A százhalombattai ob-n nyújtott teljesítménye alapján kiérdemelte a csapattagságot a budafoki Mészáros Márk, illetve a győriek magyar-orosz kettős állampolgárságú villámembere, Lobanovszkij Maxim is.
  Az elmúlt években érmeket szállító felnőtt klasszisok közül csaknem mindenki indul a kontinensviadalon, csupán Verrasztó Evelyn, Kis Gergő és Kozma Dominik hiányzik majd a rajtkövekről.

  A magyar válogatott tagjai – rövidpályás Eb, Netanya
  Férfiak: Balog Gábor, Bernek Péter, Cseh László, Földházi Dávid, Grátz Benjámin, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kenderesi Tamás, Lavotha Oszkár, Lobanovszkij Maxim, Mészáros Márk, Nagy Péter, Sós Dániel, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid
  Nők: György Réka, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Joó Sára, Juhász Adél, Kapás Boglárka, Molnár Flóra, Novoszáth Melinda, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Szokol Szonja, Sztankovics Anna

  2015-11-15 //

  Újabb hat tag a Magyar Hírességek Csarnokában

  A harmadik beiktatási ünnepséget tartották Százhalombattán, ahol újabb hat nagyság került be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába

   


  Az új tagok: Gyarmati Andrea, Güttler Károly, Novák Ilonka, Tumpek György, Verrasztó Zoltán, valamint a mesterek közül Széles Sándor.

  Százhalombattán 2013 és 2014 után harmadszor iktatták be a sportág nagyjait a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. Az úszócsalád legnagyobb évi ünnepségén először felidézték az elmúlt két esztendő pillanatait, amikor is Hajós Alfréd, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Hargitay András, Széchy Tamás és Kiss László, majd Székely Éva, Szőke Kató, Wladár Sándor, Rózsa Norbert, Czene Attila és Sárosi Imre került a halhatatlanok közé, továbbá Média-díjasként a legendás riporter, Vitray Tamás.
  Az idei esztendő kiválasztottjai közül ketten, Novák Ilonka olimpiai bajnok és Tumpek György Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, többszörös világcsúcstartó egészségi állapotuk miatt nem lehettek jelen – ugyanakkor Kiss László szövetségi kapitány, úgy is mint egykori tanítvány, személyesen vitte el a beiktatottaknak járó bronzszobrot Tumpek Györgynek.
  Az Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Gyarmati Andrea – akit Vitray Tamás méltatott, felidézve több személyes emléket – rendkívül impulzív beszédben köszönte meg, hogy a hírességek közé került, családtagjai mellett külön hálát adva az uszodákban dolgozó, az öltözőket rendben tartó, az úszóköteleket a medencébe minden hajnalban behúzó alkalmazottaknak, akikről a legritkábban emlékeznek meg.
  Bár Gyurta Dániel nem elsősorban az érzelgősségről ismert, laudációja végén azért picit elcsuklott a hangja, amikor mesteréről, a beiktatottak közé lépő Széles Sándorról és a közösen eltöltött tizenhét esztendőről beszélt. Megnyugtató volt látni, hogy Széles Sándor el tudott jönni az ünnepségre, szólt is a ceremónia során – azaz úgy tűnik, túlvan a nehezén.
  Güttler Károly olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok is hírességek közé emeltetett – őt egykori mestere, jelenlegi „főnöke”, Turi György méltatta, aki meghatottan idézte fel a kiváló mellúszó legendásan hosszú, négy olimpián átívelő pályafutásának néhány eddig nem ismert, ám igen fontos állomását.
  Végül szerepcsere történt: a Széchy-tanítványok első generációjának két legnagyobbja közül ezúttal Verrasztó Zoltán került a hírességek közé, és most Hargitay András mondott róla könnyfakasztó beszédet – az első évben fordított sorrendben beszéltek egymásról –, melynek végén átadott neki egy serleget, amelyet 1975 decemberében Verrasztónak kellett volna megkapnia egy verseny után, ám az Öreg annak idején pedagógiai okokból neki adta, bár anno Hares is tiltakozott, hogy ez társának járna. Most azonban előkereste és átnyújtotta neki – negyven év után.
  Az ünnepség keretében a rövidpályás országos bajnokság legjobbjai a Magyar Úszó Szövetség partnerei által felajánlott igen értékes különdíjakat vehették át, a legjobb időeredmények abszolút pontérték-táblázata alapján. És akik a legkiemelkedőbbet nyújtották: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Cseh László, Gyurta Gergely, Jakabos Zsuzsanna, Bernek Péter, Kis Gergő, Risztov Éva, Horváth Dávid, Risztov Éva, Financsek Gábor, Grátz Benjámin, valamint Késely Ajna.
  Az est végén – melyet egyedi bemutató is színesített, felvonultatva az elmúlt száz év fürdőruha-divatját Zoób Kati divattervező és csapata jóvoltából – a hírességek csarnokának Média-díját vehette át Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke.
  Zárásként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszönte meg valamennyi nagy bajnoknak, hogy a magyar úszósport a világ legjobbjai között volt és van, hozzátéve: ez ad erőt annak a hatalmas feladatnak a lehető legszínvonalasabb végrehajtásához, amelyet a 2017-es FINA-világbajnokság megrendezése jelent. Végül még egyszer háláját fejezte ki Vezér Mihály polgármesternek, hogy a sportág évek óta élvezi Százhalombatta rendkívüli támogatását.

   

  (

  2015-11-13 //

  Hosszú: 6/6 – Cseh: tripla és országos csúcs

  A harmadik versenynapot is száz százalékosan tudta le Hosszú Katinka

   


  6-ból 6-szor győzött a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon, így jelenleg 12/11-nél tart a nyitónapi, 800 gyorson szerzett ezüst után. Cseh László is szédületeset alakított, háromból háromszor győzött, 50 pillangón pedig megjavította saját, cápadresszben felállított rekordját. Gyurta Dániel pedig „behúzta” a mellúszó-mesterhármast. Érdemes még odafigyelni egy 19 éves győri, orosz-magyar fiatalemberre: a kétméteres Lobanovszkij Maxim magyar uszodában még sosem látott sebességet ért el a váltó befejező tagjaként.

  Cseh László elképesztő: gyorsabban úszik, mint 24 éves korában, szuperdresszben! Merthogy a harmadik nap felvezetéseképp megdöntötte saját, 2009-ben felállított országos rekordját 50 pillangón (23.26), holott elvben a „cápában”, sprinttávokon elért csúcsokat a legnehezebb megjavítani. Neki sikerült, három héttel a 30. születésnapja előtt.

  Az pedig szinte magától értetődő volt, hogy egy órával később, 200-on óriási fölénnyel, csaknem két teljes másodperccel előzte meg a trónkövetelő fiatalokat, akik csupán azért versenghettek, hogy kié lesz a második Eb-hely Izraelben – ezt végül a nyári immunbetegségéből felgyógyuló Kenderesi Tamás kaparintotta meg, 9 századdal előzve meg Biczó Bencét (bár az Eb-n négy úszót lehet nevezni, azaz ezúttal van „vigaszág”). Cseh bónuszként a 100 vegyes aranyát is elrakta, vagyis háromból három egyéni számban diadalmaskodott.

  A győri „gyors” ma is időben futott be: először megnyerték a mixed vegyesváltót, melynek befejező-embere, a mindössze 19 éves, orosz-magyar kettős állampolgár Lobanovszkij Maxim ismét „iszonyatos” részidőt ment (21.32). Egy napja, szintén váltótagként 21.25 alatt söpört végig a medencén, ennél gyorsabban 50 métert váltóban még sohasem repesztett magyar úszó – az ifjú kétméteres óriás egyébként magyar színekben fog versenyezni, ha eléri a nemzetközi szintet. Kisvártatva az 50 után a 100 gyorsot is megnyerte klubtársa, Takács Krisztián, 12 századdal előzve meg a budafoki Mészáros Márkot, és örömteli volt látni, hogy a nyári súlyos vállműtétje után kezdi visszanyerni sebességét Kozma Dominik, aki csupán 21 századdal maradt le a győztes mögött.

  Parádés versenyt hozott a férfi 200 hát, ahol az első három 27 századmásodpercen belül ért a falhoz, végül a „nosztalgiázó” Bernek Péter egy leheletnyivel megelőzte Földházi Dávidot és Balog Gábort. Gyurta Dániel pedig nem hagyott sok kétséget afelől, hogy 100-on is a legjobb, avagy az 50 és a 200 csütörtöki leduplázásával megcsinálta a mellúszó-triplát,.

  A hölgyek mezőnyében Hosszú Katinka ismét sikerrel húzta be valamennyi számot – köztük a „legveszélyesebbet”, az 50 méteres mellúszást is. Itt ugyanis a specialistákkal szemben kevésbé dominál az erő, végül azonban 22 századdal előbb érte el a falat Sebestyén Dalmánál. Mindez azért is volt bravúr, mert azonnal az 50 hát után rendezték, azaz csak annyi ideje volt a szusszanásra, amíg a többi hét finalista bevonult.

  Később 200 gyorson nagy fölénnyel győzött, bár edző-férje, Shane Tusup elégedetlenkedett egy sort, mert 1:54-en belül időt tűzött ki célként. Katinka eztán a száz pillangót, a kétszáz mellet és a száz vegyest is behúzta, majd a nap végén összegyűjtötte aranyérmeit az eredményjelző-tábla mögül, ahol a versenyek ideje alatt rendezte be „öltözőjét” (tartaléksapka, kulacs, melegítőalsó, érmek és virágcsokrok), mivel a számok és az eredményhirdetések özönében még annyi ideje sincs, hogy visszatérjen a melegítőmedencéhez...

   

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka

  „Továbbra is azt mondom: még mindig csak szokom a rövidpályát. Aminek örülök, az a két mellúszó-szám, különösen a 2:23-as időm kétszázon. És persze a kétszáz gyors sem volt rossz, jól mutatja, hogy ezen a távon sikerült nagyot fejlődni az őszi Világkupákon.”

  Cseh László

  „Sokkal dinamikusabbak az edzések, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra, ez köszön vissza többek között a mostani eredményekben. Most már jóval kevesebb a gyengébb időszak a közös munka során (Plagányi) Zsolttal, tudjuk, bizonyos jelekre miképp kell reagálni, azaz sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk dolgozni, mint az év első felében. Egy ilyen nap, mint a mai, amikor sikerül három számot megnyernem, ráadásul úgy, ahogy elterveztem, azaz például kétszázon esélyt sem adva a többieknek, nos, ez nagyon jót tesz az önbizalmamnak, hiszen még egyáltalán nem vagyok formában.”

  Gyurta Dániel

  „Ma egyetlen terv volt: egy 30 másodperces második ötvenet jönni, ami sikerült. Azért a hangsúly a kétszázon lesz az Európa-bajnokságon is, arra fogok koncentrálni – igaz, az új programban a száz van később, azaz utána abban is oda fogom tenni magam.”

  Bernek Péter

  „Örülök, hogy sikerült megmutatnom, még megy a kétszáz hát is, bár inkább a gyors van már műsoron – viszont az utolsó ötven méteren nem feltétlenül az a jól eső nosztalgikus érzés dolgozott bennem, elsősorban a lábaimban...”

  A harmadik nap bajnokai

   

  Férfiak

  100m gyors: Takács Krisztián (Győr) 48.78

  200m hát: Bernek Péter (BVSC) 1:53.06

  50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.26 - új országos csúcs

  200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:52.36

  100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 58.23

  100m vegyes: Cseh László (Eger) 53.23

   

  Nők

  200 gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 1:54.37

  50m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 27.17

  50m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 31.20

  200m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 2:23.69

  100m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 57.66

  100m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 58.77

   

  Mixed

  4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:44.66

  (Balog Gábor, Gyurinovics Fanni, Touretski Sasha, Lobanovszkij Maxim)

  Teljes ereménylista: 
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3saUxyQ1hVUkNLMzg/view?pli=1

   

  2015-11-12 //

  Hosszú Katinka belecsapott: 5/5

  Hosszú Katinka újból nekiveselkedik annak a programnak, amelyet tavaly is végigcsinált, azaz elindul az összes egyéni számban a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon.

   


  Egy éve 17/16-ot teljesített, és az idén is ugyanez lehet a cél, időarányosan pedig jól áll: csütörtökön ötből ötször győzött.

  Esztendeje a 800 gyors hiányzott a száz százalékhoz, és ez most is fog, hiszen a szerdai „hosszútáv-napon” második lett Kapás Boglárka mögött, azaz a maradék 16 számból kell kihoznia a maximumot. 
  Az első ötöt mindenesetre kipipálta, és még megszorítani sem tudták – még Jakabos Zsuzsanna volt hozzá a legközelebb 50 gyorson, ahol 18 századdal Katinka mögött érte el a falat. A győriek kiválósága egyébként három számban is ezüstérmes lett Hosszú mögött (50 és 100 gyors, 200 vegyes) ¬– ugyanakkor a nap végén, csapatban „vissza tudott vágni” riválisának, hiszen a 4x50-es gyorsváltó aranyát a győrieknek sikerült elvinniük a Vasas-kvartettje előtt.
  Sprinttávon egyébként igen jól ment a győrieknek: az ob első egyéni számában, 50 férfi gyorson a klub három villámembere állt a dobogón, Takács Krisztián 2 századdal előzte meg az immár magyar színekben rajthoz álló kétméteres ifjú orosz gólemet, Makszim Lobanovszkijt. A körömnyi különbségek jegyében is folytatták aztán: a gyorson harmadik Balog Gábor kisvártatva egyetlen századdal előzte meg Földházi Dávidot száz háton.
  Gyurta Dániel leduplázta a két mellúszó-számot, 50-en és 200-on is simán diadalmaskodott, míg Cseh László könnyedén húzta be a 200 vegyest – bár jelezte, még egyáltalán nem biztos, hogy az Eb-n is bevállalja ezt a számot. Bernek Péter szintén remekelt 400 gyorson, míg a napzáró férfi vegyesváltóban a Kőbánya SC fiataljai parádéztak.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka
  „Kicsit fárasztó volt ez a mai nap, pláne, hogy reggel hatkor már az erősítőteremben kezdtem, utána pedig jöttek az előfutamok. Ehhez képest nem ment rosszul, bár messze nem úgy, mint amikor a Világkupa-sorozatban már ráálltam a rövidpályás ritmusra. Elsősorban a fordulókkal bajlódtam, hol hosszúra sikeredett, hol rövidre, még rá kell hangolódnom a huszonötösre.”

  Gyurta Dániel
  „Először úsztam huszonötös medencében az idén, úgyhogy igazán elégedett lehetek. 2:04-en belül akartam jönni mindenképpen, ez sikerült, 31 másodperc környékén az utolsó ötvenen, ez is megvolt, azaz kezdésnek nem volt rossz a mai nap, innen lehet szépen továbbhaladni.”

  Cseh László
  „Nem mondom, hogy nem fáradtam el – de határozottan jó volt edzésnek ez a nap, hiszen több számban is indultam, és azért a sebességemmel is elégedett voltam. Természetesen még messze vagyok a csúcsformától, azaz sokat kell gyorsulni a következő hetekben. Még nem döntöttem el, miben indulok Izraelben – az, hogy most a kettővegyes jól sikerült, nem jelent semmit egyelőre.”

  Bernek Péter
  „Ahhoz képest, hogy edzésből úsztunk, mindenféle rákészülés nélkül, határozottan jó érzéseim vannak, hiszen picit még jobban is sikerült, mint tavaly ilyenkor, ráadásul már bennem van egy ezerötszáz tegnapról, plusz egy rakat számot úsztam ma is. Ennél persze legalább négy másodperccel jobb idő kell az Európa-bajnokságon, arra azonban nem fogunk úgy rákészülni, mint a tavalyi dohai világbajnokságra, mert most mindent az olimpiának rendelünk alá.”

  A második nap bajnokai

  Férfiak
  50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.96
  400m gyors: Bernek Péter (BVSC) 3:40.46
  100m hát: Balog Gábor (Győr) 52.83
  50m mell: Gyurta Dániel (UTE) 27.02
  200m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:03.47
  200m vegyes: Cseh László (Eger) 1:55.58
  4x50m vegyes: Kőbánya SC 1:38.62
  (Szabó Norbert, Horváth Dávid, Pulai Bence, Telegdy Ádám)

  Nők
  50m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 24.52
  100m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 53.43
  200m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 2:04.64
  100m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 1:07.10
  200m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 2:06.29
  4x50m gyors: Győri Úszóklub 1:40.32
  (Sasha Touretski, Jakabos Zsuzsanna, Svenja Stoffel, Gyurinovics Fanna)

  Mixed
  4x50m gyors: BVSC-Zugló 1:38.51
  (Bernek Péter, Boldizsár Valter, Böszörményi Bettina, Kapás Boglárka)

  Első nap eredményei:
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3sMnRhWGVhdG5vRkU/view?pli=1

  Második nap eredményei:​
  https://drive.google.com/file/d/0B1I9JU6nGj3sa05KWmZ1ZUxic0k/view?pli=1

  Fotók: Szaka József

  2015-11-09 //

  Hosszú Katinka egymás után negyedszer Világkupa-győztes

  Bár egy pillanatig sem volt kétséges

   


  Hivatalossá azonban most, a Világkupa-szériát záró dubaji állomáson vált: Hosszú Katinka egymás után negyedszer is megnyerte a hölgyek összetett versenyét és a 100 ezer dolláros fődíjat. Jakabos Zsuzsanna a számítások szerint megőrizte harmadik helyét, így ő is 30 ezer dollárral gazdagodik, Verrasztó Dávidot viszont a legvégén szorította le a dobogóról az ausztrál hátúszófenomén, Mitch Larkin.

  A dubaji viadal zárónapján elsősorban a hölgyek remekeltek: Hosszú Katinka három ezüsttel indította a legutolsó felvonást, ám nála ezúttal az időeredményekre is érdemes figyelni. Száz gyorson – amellett, hogy körömnyivel, 2 századdal érte el később a falat az amerikai Melanie Wright mögött – csupán 15 századra (53.79) volt saját országos csúcsától. Nem sokkal később száz háton 37 századra került (59.15) a legjobb idejétől, miközben Emily Seebohmot szorongatta – mindenesetre az, hogy 54-en és egy percen belül jött ezen a két távon, mindenképp biztató.

  Ezúttal nem „átkötő” szám volt a 400 gyors, keményen odatette magát, és így Dohához képest 11 másodpercet javulva mindjárt jött az ezüst (4:06.97), csupán az az új-zélandi klasszis, Lauren Boyle előzte meg, de például a britek Európa-bajnoka, Jazmin Carlin nem tudta utolérni Katinkát. Az augusztusban indult földkörzést pedig stílszerűen, a 400 vegyesen aratott győzelmével búcsúztatta (4:33.88 – ilyen jót még augusztusban sem úszott az európai futamokon), ezen a távon egyébként 8/8-as szériával zárt.

  Mindez azt jelenti, hogy nagy fölénnyel lett első az összetett viadalban (a hivatalos pontszámok este várhatók), így az esemény zárásaként ő vehette át a 100 ezer dolláros fődíjat hirdető óriáscsekket – a férfiaknál a dél-afrikaiak kiváló mellúszója, Cameron van der Burgh győzött, aki 50-en és 100-on százszázalékos sikerszériát produkált.

  A hölgyek összetettjében megőrize harmadik helyét Jakabos Zsuzsanna: a győriek klasszisa kedvenc 200 pillangójában villogott újfent, az idén negyedszer is megnyerte a számot (2:07.77). Zsu is egyre jobban gyorsul: még a világbajnokságot követően, az akkori „beélesített” formájában volt képes 2:07-es időkre, azóta még az aranyérmeket is „vastagon” 2:08-as időkkel szerezte meg, most azonban szinte hajszálra pontosan annyit úszott (egy századdal jobbat), mint még augusztusban, Chartres-ban. Azaz – a 400 vegyes 5. helyével (4:41.76) megfejelve – igazán méltó produkciót követően vehette át az összetett bronzérmesének járó 30 ezer dollárt.

  Jakabos Zsu egyébként egyéniben, össz-éremszámok tekintetében második lett Katinka mögött (23 érem) – Katinka 58-szor állhatott dobogóra a nyolc állomáson, ebből 30 alkalommal volt első.

  A férfiak ma kissé visszafogottan szerepeltek, miután egyikük sem a fő számában állt rajtkőre. Biczó Bence 100 pillangón lett délelőtt 16. (55.03), Gyurta Dániel a 100 mell döntőjében ezúttal ötödikként zárt (1:00.72), Kis Gergő pedig a 200 gyorson megejtett ráhangolódást (1:52.66 – 25. hely) követően 15:20.18 percet úszott az 1500 gyors délelőtti időfutamaiban, ami az összesítésben végül a 6. helyre volt elég.

  Verrasztó Dávid pénteken egy édesbús Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az összetettben mostanáig őrzött harmadik helyétől („Ma este még utoljára a harmadik helyen – Cameron van der Burgh és Chad Le Clos mögött –, kicsit szomorú vagyok, de összességében nagy megtiszteltetés volt két ilyen csodálatos úszó társaságában szerepelni”) – miután az ausztrál Mitch Larkin bombaformában érkezett az utolsó etapra, és elszáguldott mellette. A kazanyi világbajnok mindhárom helyszínen lebombázta a hátúszó számokat (50-en lett csupán második), ráadásul folyamatosan a világrekord közelében járva rendszeresen begyűjtötte a legjobb időeredményért járó bónuszt is (24 pont állomásonként, kétszerese annak, amit egy szám megnyerése jelent), így az utolsó állomáson megelőzte Dávidot, aki 200 vegyesen vissza is lépett a döntőtől. Világbajnoki ezüstérmesünk így is minden dicséretet megérdemel, hiszen minden állomáson megnyerte a 400 vegyest, és a 25 ezer dollárt közelítő összbevétel sem elhanyagolható – bár tény, a 30 ezres bónusz nyilván jóval vidámabbá tette volna. Össz-éremszámban így is a harmadik lett Van der Burgh és Le Clos mögött – 14 éremmel, amiből 8 arany – és egyike annak a négy versenyzőnek, aki egy adott számban száz százalékos győzelmi szériával büszkélkedhet az idei szezonban.

  Az országok összevetésében a magyaroké a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, az érmek tekintetében pedig a negyedikek vagyunk a listán, 98 dobogós helyezéssel.