HÍREK

  2016-02-11 //

  MÚSZ-állásfogalás a MOB közleményével kapcsolatban

  Eddig 20 úszó mintegy félszáz számban szerzett jogot a riói olimpián az indulásra. A Magyar Úszó Szövetség változatlan célkitűzése, hogy a sportág a lehető legnagyobb létszámmal képviseltethesse magát a riói játékokon, ezzel is segítve a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseinek elérését. A MÚSZ a korábbiakhoz hasonlóan változatlanul számít a MOB rendkívül értékes, pótolhatatlan együttműködésére. Tiszteletben tartva a Magyar Olimpiai Bizottság nemes céljait mindent megtesz annak érdekében, hogy szándékait a MOB elnökével, elnökségével összehangolja, döntéseit pedig e célok szellemében hozza meg. A MÚSZ elnökségének meggyőződése, hogy csak a MOB-bal azonos szakmai, sportpolitikai elvek tiszteletben tartásával érhet el sikereket. 

  A MÚSZ kezdeményezi, hogy ennek elősegítése érdekében a MOB elnöke és főtitkára mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát. Megítélésünk szerint a sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek.
   
   

  2016-02-01 //

  FINA Év sportolói gála

  Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

   


  Az elmúlt évek szavazásait követően a FINA 2015-ben új szisztéma szerint választja ki az év legjobbjait: egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket. Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-esményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki (ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az évvégi világranglistás helyezéseket is). Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, ám az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a Világkupában (ahol az összetett számít a „pontvadászatban”), valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal. A férfiaknál az amerikai Mitch Larkint remek Világkupa-szereplése és évvégi rövidpályás világcsúcsa „lőtte” az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

  Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Dr. Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől.

  A Pesti Vigadóban rendezendő gálaesten az alábbi győzteseket hirdette ki a FINA:

  Úszás

  Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)

  Nők: Hosszú Katinka (magyar)

   

  Műugrás

  Férfiak: He Chao (kínai)

  Nők: Shi Tingmao (kínai)

   

  Óriás toronyugrás

  Férfiak: Gary Hunt (brit)

  Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

   

  Szinkronúszás

  Férfiak: Bill May (amerikai) és Alexandr Maltsev (orosz) - megosztva

  Nők: Svetlana Romashina (orosz)

   

  Nyíltvízi úszás

  Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)

  Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

   

  Vízilabda (csapatok)

  Férfiak: Szerbia

  Nők: Egyesült Államok

   

  Különdíjak

   

  Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

  Férfiak: Adam Peaty (brit) - 50m mell, világrekord (Kazany)

  Nők: Katie Ledecky (amerikai) - 800m gyors, világrekord (Kazany)

   

  FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)

  2016-01-31 //

  Az ANOC elnöke Magyarországon

  Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah kuvaiti sejk, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok elnöke megérkezett különgépén Budapestre a FINA gálára.

   


  A repülőtéren a FINA és a 2017. évi budapesti világbajnokság szervező bizottsága nevében Gyárfás Tamás FINA alelnök fogadta.

   

  2016-01-30 //

  Seszták Miklós találkozója a FINA-vezetőkkel

  Budapesten, az InterContinental hotelben szombaton megkezdődött a FINA Büro ülése – bár az első fontos találkozó már péntek este megtörtént, amikor Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi világbajnokság szervező-bizottságának elnöke Gyárfás Tamás társelnökkel együtt vacsorát adott a FINA-vezetők tiszteletére.

   


  A miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, megtiszteltetés Magyarország számára, hogy egymás után rendezhetjük a rangos FINA-eseményeket, az pedig személy szerint neki fontos, hogy ha csak szűk két évre is, maga is a FINA-csapatába tartozhat, hiszen a nemzetközi szövetség eseményei a világ legsikeresebb sportrendezvényei közé tartoznak. Seszták Miklós hangsúlyozta, a szervező-bizottság tökéletes feltételeket fog garantálni 2017-ben is, hogy a FINA sikersorozata folytatódjék.

  Ami a Büro ülést illeti, a világszövetség vezető testülete a hétvégén dönt a 2021. évi világbajnokság helyszínéről. Három igen erős pályázó van versenyben, amelyek már több nagy esemény házigazdái voltak a múltban: a katari Doha (2014, rövidpályás vb), a japán Fukuoka (2001, FINA vb) és a kínai Nancsing (2014, ifjúsági olimpia).

  Gyárfás Tamás FINA alelnöki minőségében vesz részt az ülésen, és elöljáróban elmondta, a voksolás mellett több fontos napirendről is tárgyal a testület, így az Úszás Világnapjának bevezetéséről. „Ez magyar javaslat, az elmúlt években megrendezett Magyar Úszás Napjának sikerén felbuzdulva éreztük úgy, hogy világszerte is lehetne egyazon napon hasonló rendezvényeket tartani. Nálunk ugyebár az a legfontosabb, hogy a központi, balatonfüredi rendezvény mellett az ország számos nagyvárosában az uszodák, strandok ingyenesen várják az érdeklődőket, így tízezrek tobzódnak a vízben egyszerre. Most ugyanez lenne a cél – tízmilliókkal.”

  A Büro tagjai egyébként saját magukkal találkoztak az ülés kezdetén: a magyar szervezők nem kis meglepetést okozva egy speciális ajándékkal kedveskedtek a FINA vezetőinek – mindannyian kaptak egy önmagukról mintázott babát. Az ötlet bevált, az ülés negyedórával később kezdődött, a tagok ugyanis egymásnak mutogatták a műremekeket.

   

  2016-01-28 //

  Miniszterelnöki találkozó

  Orbán Viktor Miniszterelnök úr a Parlamentben fogadta dr. Julio C. Maglione FINA elnököt, Cornel Marculescu általános igazgatőt és Gyárfás Tamást, a 2017. évi 17. FINA világbajnokság társelnökét, a MÚSZ elnökét.  

   

  2016-01-13 //

  A szövetség álláspontja

  A Magyar Úszó Szövetség megadja  Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára, mégha a sportoló a szabályoknak megfelelően előzetesen nem egyeztette szándékát a szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést.

  A MÚSZ tisztában van azzal, a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója díjátadáson, a magyar sport nagy ünnepén.

   

  2016-01-06 //

  Európa tetején a magyarok!

  Cseh László és Hosszú Katinka a legjobbak!

   


  A LEN közzétette a 2015-ös LEN Awards nyerteseit, ezek szerint egészen hihetetlen magyar siker született, hiszen mind a férfiaknál, mind a nőknél magyar úszó lett Európa legjobbja! A kontinens valamennyi szövetsége és LEN tisztviselője által leadott szavazatok alapján Cseh László és Hosszú Katinka a két győztes.

  Laci elképesztően szoros versenyben, csupán néhány szavazattal előzte meg a britek mellúszó-zsenijét, Adam Peatyt, valamint az olaszok kiváló 1500-asát, Gregorio Paltrinierit. Világbajnokunk esetében nyilván azt értékelték a voksolók, hogy 10 év után tudott újfent vb-aranyat nyerni, továbbá első úszóként szerzett érmet hét egymást követő világbajnokságon, illetve szintén első férfiversenyzőként nyert érmet egy úszásnemben három távon is. Plusz a szavazóknál alighanem óriási súllyal esett latba a netanyai Eb-n elért aranytripla, két Európa-csúccsal fűszerezve, mindezt a 30. születésnapján "előadva".

  Katinkánál nem volt kérdés, hogy egymás után harmadszor is nyer, óriási fölénnyel lett első, két vb-aranya, első nagypályás világrekordja, összetett Világkupa-elsősége és hat Eb-aranya önmagáért beszél, akárcsak a voksoknál látható különbség.

  Mindkét úszónknak szívből gratulálunk - no és Olasz Annának is, aki negyedik lett a női nyíltvizesek között.

  Íme, a LEN által közzétett szavazati lista az úszóknál:

  Férfiak
  Laszlo Cseh (HUN) 31.9%
  Adam Peaty (GBR) 25.5%
  Gregorio Paltrinieri (ITA) 23.4%
  Florent Manaudou (FRA) 12.8%
  Marco Koch (GER) 6.4%

  Nők
  Katinka Hosszu (HUN) 66.0%
  Sarah Sjostrom (SWE) 21.3%
  Ranomi Kromowidjojo (NED) 8.5%
  Federica Pellegrini (ITA) 4.2%

  2015-12-30 //

  Cseh László olimpiai győzelemre és az ideinél is több doppingvizsgálatra számít 2016-ban

  Új klubjának előlegezett bizalmát 2015-ben világbajnoki győzelemmel és a rövidpályás Európa-bajnokságon bemutatott újabb mesterhármasával hálálta meg Cseh László

  Jót tett a lelkének 2015

  „Az olimpiai esztendő annál is többet hozott a számomra, mint amire a klub- és az edzőcserém után számítottam, de a legmerészebb terveim megvalósítása így is 2016-ra maradt. Jót tett a lelkem a kazanyi világbajnokság, de valójában az egész évad annak minden mozzanatával, és ezért – élén Plagányi Zsolttal, az edzőmmel - az egész stábomnak és az egri klubomnak is köszönettel tartozok. Most az a feladatunk, hogy a jóból a még jobbat is ki tudjuk hozni. Azaz hogy a legjobbat. A technikámon túl a harmincadikon is van még javítani valóm, és ugyanez igaz a taktikai felkészültségemre is. Fizikailag és mentálisan is erősnek érzem magamat, és ha visszagondolok a 2008-as pekingi olimpiára, ahol három számban is ezüstérmet nyertem, azt is kimondhatom, hogy idén az akkori bombaformámat is sikerült felülmúlnom.” – nyilatkozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

   Váratlan esti vendég

  Az éremgyűjteményét 2003 óta folyamatosan gyarapító úszófenomén hozzászokott ahhoz, hogy a hollétéről napra pontos írásbeli tájékoztatást kell adnia, a doppingellenőrök pedig a versenyeken és a felkészülés időszakában is bármikor és bárhol felkereshetik. Így volt ez 2015-ben is.

   

  "Én mindig is a folyamatos ellenőrzés híve voltam, és igyekeztem a lehető legjobban együttműködni az ellenőrökkel. Mert ez az előírás, és tényleg jobb megszabadulni azoktól, akiket egyszerűen csak csalóknak lehet nevezni. Idén, mint ha a szokásosnál is többször kellett volna mintát adnom, s bár nem vezetek statisztikát, de az biztos, hogy legalább 25 alkalommal volt vizelet- vagy vérvizsgálatom. Hol a MACS, hol a FINA megbízásából a WADA képviselője keresett fel. November végén például az esti órákban csengettek be hozzám, és kérték udvariasan, hogy teljesítsem a szokásos kérést. Nem lepne meg, ha jövőre még többször ellenőriznének.”

   

  „Fél” csúcsforma Londonban, „másfél” Rióban

  Már a kazanyi világbajnokság után kijelentette, hogy lemond a szokásos háromhetes téli szabadságáról, és az alapozás kezdetéig folyamatosan igyekszik szinten tartani az állóképességét.

   

  „Mint minden olimpiai évben, 2016-ban is lesz Európa-bajnokság a nyári játékok előtt, ami egy kicsit megnehezíti az ideális időzítést. Igyekszünk úgy mesterkedni, hogy a londoni kontinensbajnokságon legalább amolyan „fél” csúcsformában tudjak versenyezni, és mivel a puskaporral takarékoskodok, Rióban a „félből másfél” is lehet. Kérdés, hogy mit tervelnek ki az ellenfelek. Az én számaimban minimum három kőkemény vetélytárssal kell kalkulálnom, de az is megtörténhet, hogy nyárra a riválisok száma megduplázódik.” – hangsúlyozta Cseh László, akinek cseppnyi kétsége sincs a felől, hogy a negyedik olimpiáján is a 18-szoros „ötkarikás” bajnok amerikai Michael Phelps lehet az egyik legnagyobb vetélytársa.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter 

  2015-12-27 //

  JAKABOS ZSUZSANNA HAT KILÓT FELSZEDETT, DE AZ MAJDNEM MIND IZOM

  Sokat erősödött tavaly ősz óta Jakabos Zsuzsanna, a Győri Úszó Sportegyesület negyedik olimpiájára készülő versenyzője, mégis úgy gondolja, hogy a Riói rajtig még acélosabbá kell edzenie magát. Az Athént, Pekinget és Londont megjárt vegyes úszó és pillangó specialista idei első edzőtáborozására készül, fel a 2000 méter fölötti Sierra Nevada-i magaslatokra, ahonnan szinte egyenesen Győrbe fog visszautazni, az április 12-én kezdődő, válogatóval „egybekötött” országos bajnokságra.

  Nem csúszkálni mennek

  „Sokszor fordultam már meg a síelésre csábító spanyolországi magaslati edzőtáborban, de most először fog megtörténni velem, hogy 48 órával a hazaérkezésem után már rajthoz szólítanak. Csúszkálásról persze ezúttal sem lesz szó, csak úszásról, meg kemény szárazföldi gyakorlatokról. A táborozás végén kétezer háromszáz méteres magasságból fogok több mint 2000 métert leereszkedni (Győr a tengerszint felett 123 méterrel helyezkedik el – a szerk.), és ez remélhetőleg a teljesítményemen is meg fog látszani. Odafent a magas hegyekben jócskán gyarapodik majd a vörös vérsejt állományom, ettől valószínűleg hasítani fogok a medencében. Az idei legjobbamat persze nem a bajnokságon, és nem is a londoni kontinensversenyen szeretném kihozni magamból, hanem az eddigi helyezéseimet jócskán felülmúlva a Riói olimpián. Úgy tervezzük Petrov Ivánnal, az edzőmmel, hogy a nyári játékok előtt egyszer még visszatérünk Sierra Nevadába, hogy a kedvező élettani hatások előnyeiből még egyszer profitálhassunk.” – nyilatkozta a Tüske uszoda megnyitó ünnepségét a jelenlétével megtisztelő Jakabos Zsuzsanna a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  A Győri Úszó SE első számú versenyzője nem titkolja, hogy az olimpia évében a hosszú edzőtáborok légköre mindig feszültebb a megszokottnál. Ilyenkor, de főképpen az együttes munka utolsó napjaiban nem könnyű elkerülni az összeszólalkozásokat, amelyeket persze a fáradtság és az egyre csak fokozódó versenyláz rovására is lehet írni.

  Rátesznek egy lapáttal

  „Ahogy közeledik a szólítás napja, hajlamosak vagyunk felvinni a hangunkat, de ilyenkor gyorsan előterem Iván, aki példásan jól tudja kezelni ezeket a helyzeteket. Mestere annak, hogy miképpen kell lecsillapítani a kedélyeket. Érhető a puskaporos hangulat: mindenki számolja a napokat, próbál rátenni még egy, és aztán még egy lapáttal, kitalálni valami olyat, amivel a vetélytársai elébe tud kerülni.” – folytatta Zsuzsa.

  Örömmel újságolja, hogy a műtött válla mára jobban bírja a terhelést, mint „új korában”, ennek is köszönhetően újra a szokásos hármas feladat megvalósítására készülhet a győri bajnokságon, a londoni Európa-bajnokságon, amelyek után a negyedik ötkarikás versenyén talán már éremért is csatázhat Rióban.

  „ Maradok a bejárt úton, az idei versenyeken is a 200 és a 400 vegyes, valamint a 200 pillangó lesz a három egyéni számom, amihez még hozzájöhet egy kihívás a váltók versenyében. Lehet, hogy kevesebb kilométert teszek meg a vízben, mint a többiek, de naponta így is hét órát edzek a medencében és a tornateremben. Nagyon várom az olimpiát, és egyáltalán nem foglalkozok azzal, hogy mi lesz utána. Úgy vagyok a folytatással, hogy addig fogok versenyezni, amíg a testem elfogadja és még kedvelni is fogja a kemény edzéseket, és amíg a versenyek is örömöt okoznak nekem” – hangsúlyozta Jakabos Zsuzsanna.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  JAKABOS ZSUZSANNA HAT KILÓT FELSZEDETT, DE AZ MAJDNEM MIND IZOM
  2015-12-26 //

  RISZTOV ÉVA, A BALATON ÚRNŐJE

  A Balatonban továbbra is elsőrangúan hasít Risztov Éva: az elmúlt két évben szerzett Európa-kupa-arany és -ezüst után ezúttal a jóval erősebb FINA Világkupa-viadalon lett második London olimpiai bajnoka. Gyurta Gergely a férfiaknál óriási teljesítményt nyújtva negyedikként végzett a Magyar Úszás Napja keretében tartott versenyen – míg a Samsung Olimpiai Úszófesztivál keretében amatőrök százai dacoltak a relatíve hűvös vízzel, amikor a profiknak kitűzött, majd valamelyest lerövidített pályán végigúszták a 2017 métert.

  Bár az időjósok szomorú, felhős-esős délelőttöt ígértek, a harmadszor megrendezett Magyar Úszás Napja ismét verőfényes napsütésben zajlott Balatonfüreden – avagy mindenki nagy becsben tartja az idény egyik legfontosabb eseményét.

  A megnyitón Bóka István polgármester arról beszélt, hogy a világ úszósportja felfedezte magának Balatonfüredet, amit megköszönt Gyárfás Tamás MÚSZ-elnöknek és Julio Maglionénak, a FINA elnökének, hiszen egyre rangosabb események színhelye az északi part fővárosa. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke hangsúlyozta, a résztvevők immár hazajönnek Füredre, ahol ötödször tartanak nagy nemzetközi viadalt, bár egyértelmű, hogy mindenki már a hetediket, a 2017-es világbajnokságot tartja szem előtt.

  A minden korábbi nyíltvízi eseménynél rangosabb mezőnyt felvonultató FINA Világkupa-viadal pedig ismét felvonultatta a szakág minden szépségét. Lenyűgözően izgalmasan alakult mind a férfiak, mind a hölgyek versenye, ráadásul Gyurta Gergely és Risztov Éva mindvégig az élmezőnyben haladt, azaz a parton, az óriáskivetítők előtt izguló majd ezerfős tömeg rendszeresen nagy ricsajt csapott, amikor a fordulóknál a két név rendre az első három között bukkant fel.

  A férfiaknál az ifjabbik Gyurta-fivér végül épphogy lemaradt a dobogóról az öldöklő küzdelemben, ám Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint így is élete legjobbját nyújtotta a vb-erősségű, 60 indulót felvonultató mezőnyben – ha ezt megismételné Kazanyban, minden bizonnyal megszerezné a riói kvótát. Negyedik helye rendkívül értékes, hiszen egyrészt a hetedikről kapaszkodott vissza az utolsó métereken, másrészt igen kevéssel maradt le a három, egyaránt a nagyágyúk közé tartozó érmes mögött. A versenyt az idén elképesztő formát futó (úszó) brit klasszis, a VK összetett versenyét vezető Jack Burnell nyerte a görögök kétszeres világbajnoka, Spyridon Gianniotis előtt, míg a harmadik hely az olasz Simone Ruffininek jutott.

  „Azért is vágtam az élre, és vezettem jó sokáig, hogy kimaradjak a csatákból – mondta a verseny után Gyurta Gege. – Nagyon bosszantott volna, ha alig egy hónappal a világbajnokság előtt lesérülök. A taktikám lényegében be is vált, egy meglehetősen kemény rúgástól eltekintve „érintetlenül” értem a 10 kilométeres táv végére. Nagyon jókor jött nekem ez a majdnem dobogós teljesítmény, hát még úgy, hogy szinte minden európai nemzet a legjobbjait állította ki. Úgy érzem, hogy a kazanyi világbajnokságon a nyílt vízi és a medencés versenyeket is bevállalhatom.  A tervem megvalósítását segíti, hogy a két jelenésem között lesz tizenkét napom a pihenésre és az átállásra. Miután túl leszek a 10 kilométeren, ahol szeretnék újra a legjobbak közé kerülni, várhatóan a 800 és az 1500 méteres számokban rajtolok.”

  A hölgyeknél Risztov Éva folyamatosan az első három hely egyikén úszott, és végül ezüstérem lett az olimpiai bajnok jutalma – a brazil Világkupa-győztes, tavaly az év legjobbjának választott Ana Marcela Cunha lett az első, míg a britek világbajnoka, Keri-Anne Payne a harmadik; egyébként az első négy helyezett két másodpercen belül „fröccsent” a célba.

  Olasz Anna ezúttal beszorult a darálóba, a másik brit induló és a két japán úszó folyamatosan „brutalizálta” az összetettben mindeddig második helyen álló magyar lányt, aki végül kilencedikként zárt – mivel azonban a többi magyar riválist, így a junior világbajnok Kiss Nikolettát is megelőzte (utóbbi 11. lett), eldőlt, hogy a kazanyi vb-n a Risztov-Olasz duó képviselheti színeinket, és vetekedhet az olimpiai kvótákért (ha az első 10-ben végeznek, mint 2013 óta minden nagyobb versenyen, akkor mindketten ötkarikás résztvevők).

  „Elsősorban a tőlem a legnehezebb helyzetekben sem elpártoló családtagjaimnak és barátaimnak, velük együtt a szövetségnek szeretném a köszönetemet kifejezni – értékelt Risztov Éva. – Értük is úsztam, és most nagyon remélem, hogy azok is elismerik a teljesítményemet, akik másképpen gondolkodtak és cselekedtek. A mai ezüstérmem és az egész versenyzésem ékesen bizonyítja, hogy közel harminc évesen sem lehet leírni. Kemény munkával jutottam el idáig, és a balatonfüredi teljesítményem nagyon nagy lökést ad a július végén kezdődő kazanyi világbajnokság előtt. Bevallom, ezt a helyezést elfogadnám az olimpiai kvalifikációs vb-n is, de addig még nagyon sok edzés és nehéz nap vár rám. Az azonban biztos, hogy a kitartással nem lesz baj.”

  A profik viadalát követően az amatőrök – köztük a szenior országos bajnokság résztvevői – vállalták a megmérettetést a 2017 méteres távon, a Samsung Olimpiai Úszófesztivál keretében. A Balaton kissé hűs habjaiban feltűnt Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke is, aki családjával ismét csak végigúszta a távot. 
  Az eseményt immár a 2017-es vb perspektívájából megtekintő FINA-igazgató, Cornel Marculescu rendkívül elégedetten értékelte a látottakat: „A Gyárfás Tamás vezette magyar szervezők szokás szerint bebizonyították, hogy kiválóan értenek a versenyrendezéshez. Az úszók rendkívül elégedettek voltak mindennel, úgy gondolom, minden adott, hogy két év múlva nagyszerű világbajnokságot rendezhessünk ugyanitt. A helyszín lenyűgöző, a Balaton csodálatos hely, nagyon sokan ismerik, 2017-ben pedig még többen csodálják majd meg az egész világon. Tisztában vagyok azzal, hogy a budapesti uszoda felépítése a legnagyobb kihívás, de a miniszterelnök úr nekem személyes garanciát adott arra, hogy minden rendben lesz.”

  A Világkupa befejezését és a gratulációkat követően Gyárfás Tamás a maga szokott módján csupán annyit mondott: „Csak most kezdődik igazán. Ahogy ez a verseny, mától számunkra minden nap főpróba 2017 augusztusáig, a világbajnokság befejezéséig. Gratulálni pedig majd akkor kell, amikor a vébé után az utolsó vendég is mosolyogva integet a repülőgépről.”

  RISZTOV ÉVA, A BALATON ÚRNŐJE