HÍREK

  2015-10-18 //

  Gyárfás Tamás szerint elképedhetnek a Budapestre érkező FINA küldöttség tagjai

  A 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának társelnöke, egyben a nemzetközi szövetség alelnöke erre számít.

   


  A Cornel Marculescu ügyvezető igazgató vezetésével hétfőn Budapestre érkező FINA delegáció tagjai, valamint a partnercégek szintén a magyar fővárosba tartó szakemberei nem fognak hinni a szemüknek, amikor meglátják, hogy mindössze 157 nappal az alapkőletétel után hogyan – pontosabban milyen látványosan – haladnak a Dagálynál az új uszoda építésének munkálatai.


  Mindez a fővállalkozó Market Zrt-t és annak számos alvállalkozóját dicséri.

  „Mozgalmas és feszített ütemű három munkanap vár ránk, amelyhez reményeink szerint kitűnő alapot ad a hétfő délutáni helyszínlátogatás, ahol 15 órakor Dr. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos lesz a házigazdánk és az zajlo nemzetközi sajtótájékoztató főszereplője – nyilatkozta Gyárfás Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – Jó hír a vendégeknek, hogy már sikerült megállapodnunk a szállodai elhelyezésben kiemelten szerepet betöltő Dunubius Hotels Group vezetőivel, amelynek köszönhetően a 2017-es világbajnokság időszakában a szállodalánc kötelekébe tartozó két margitszigeti hotel mellett az új uszodához közel eső Hélia is minden szobájával, 100 százalékos kapacitással a rendelkezésünkre áll. Nagyra értékeljük, hogy régi partnerünk ezt a lehetőséget - amely a szükséges biztonsági intézkedések szempontjából nagyon előnyös – úgy garantálja, hogy a visszatérő törzsvendégeinek átmenetileg más színvonalas elhelyezést biztosít.

  A FINA, valamint a leendő házigazdák néhány hónappal korábban a Parlamentben találkoztak.,Ezuttal,, kedden és szerdán Tarlós István, Budapest Főpolgármestere, egyben a 2017- es FINA világbajnokság fővédnöke a házigazda, aki a Főpolgármesteri Hivatalba várja a FINA delegáció tagjait és a Szervező Bizottságot, valamint több olyan neves cég vezető képviselőit, mint amilyen a Dentsu, a Myrtha Pools, a Nüssli és a Red Bull. Összesen 17 fős a nemzetközi szakértő küldöttség 12 témát vitat meg a vb szervező bizottsággal.

  Megnyitó a Duna vízén?

  „Mielőtt megkezdődnek a tárgyalások, vendégeink megismerkedhetnek a VB talán legnagyobb látványosságának számító óriás-toronyugrás tervezett két színhelyével – folytatta Gyárfás Tamás. - Bármelyikre is esik a választás, mi úgy gondoljuk, hogy a Duna-parton, a Parlamenttel szemközti budai oldalon, illetve a Várkerttel szembeni pesti oldalon is olyan versenyt rendezhetünk, amely az egész világot ámulatba ejtő látványosság lehet. A másodikként említett színhely mellett szólhat, hogy a 2017. július 14-ére tervezett megnyitó ünnepségünket is a Várkertnél szeretnénk megrendezni, sajátos megoldással,  „színpadként”, pontosabban „forgószínpadként” a Duna vízén horgonyzó hajók fedélzetei szolgálnának.

   A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a tanácskozásokra az utolsó pillanatban az Európai Műsorsugárzók Uniója, ismertebb rövidített nevén az EBU is bejelentkezett, így sor kerülhet az európai szervezet valamint az MTVA közötti együttműködéssel kapcsolatos kérdések megvitatására.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  2015-10-18 //

  Olasz Anna második a Világkupa-összetettben

  Súlyos gyomorrontása miatt nem sikerült túl jól a FINA 10 kilométeres nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat két utolsó versenye Olasz Annának.

   


  A magyar versenyző még a kínai állomáson, Chun’anban fogyasztott valamit, amit nem kellett volna, így hasmenéssel bajlódva lett 9. az utolsóelőtti szakaszon, majd ebből még nem teljesen felépülve állt rajthoz az idényzárón, Hongkongban.

  Anna tavaly ez utóbbi viadalt megnyerte, most a 10. helyen zárt, igaz, csak helyezésre volt messze az elsőtől, hiszen a hihetetlenül izgalmas „tömegbefutóban” végül csupán 5 másodperccel maradt le a Keri-Anne Payne mögött. A brit egyébként egyetlen tizeddel érintette meg előbb a panelt Ana-Marcela Cunhánál.

  Bár a brazil klasszis – aki a sorozat balatonfüredi állomásán is győzött, illetve a kínai eseményt is ő nyerte – pontszámban jobban teljesített Annánál, világbajnoki ezüstérmesünk végül mégis másodikként zárt, miután Cunha öt alkalommal állt csak rajthoz, az összetettben pedig azokat veszik számításba, akik legalább hat alkalommal indultak.

  A férfiaknál egyébként német siker született: Christian Reichert megnyerte a hongkongi viadalt és az összetettet is.

   

  2015-10-16 //

  Cornel Marculescu általános igazgató vezetésével FINA delegáció érkezik Budapestre

  Megtartotta első kétnapos ülését a 17. FINA Világbajnokság átalakult Szervező Bizottsága

   


  Október 12-én és 13-án megtartotta első kétnapos ülését a 2017-es budapesti és balatonfüredi színhelyű 17. FINA Világbajnokság átalakult Szervező Bizottsága, amelynek vezetését Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot irányító dr. Seszták Miklós vette át.

  Mellette a társelnöki tisztet továbbra is Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke, a Magyar Úszó Szövetség elnöke tölti be, szorosan együttműködve dr. Szabó Tündével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemrégiben kinevezett, a sportügyekért felelős államtitkárával.

  A Szervező Bizottságot eddig elnökként vezető Kósa Lajos, a vezető kormánypárt, a FIDESZ frakcióvezetője lett, és ennek az új és nagy odaadást igénylő feladatnak az elvégzése mellett tovább már nem vállalkozhatott a minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményét előkészítő testület irányítására.

  Az új elnök bemutatkozásával párhuzamosan létrejött a Szervező Bizottság legfelsőbb irányító és döntéshozó testülete, amelynek tagja Dr. Seszták Miklós elnök és Gyárfás Tamás társelnök mellett Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István, Budapest Főváros főpolgármestere, a 2017-es világbajnokság fővédnöke, Dr. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházások, így többek között az új uszoda felépítéséért felelős kormánybiztosa, valamint Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára.

  A Szervező Bizottság első munkanapján Dr. Seszták Miklós vezetésével, illetve az érintett sportágak és szakágak vezetőinek bevonásával áttekintették a 2017-es FINA világbajnokság szervezésével kapcsolatos legfontosabb feladatokat, és szó esett a versenyek és az edzések tervezett színhelyeiről. A tanácskozás második napján Gyárfás Tamás irányításával megtörtént az egyeztetés a szervezés és a lebonyolítás egyes kiemelt fontosságú területeinek vezetőivel. A Szervező Bizottság mostantól minden második hétfőn megbeszélésre várja a szakági szövetségek és bizottságok vezetőit, míg keddenként heti rendszerességgel a szakterületek irányítóival folyik majd a tanácskozás.

  Az első munkaértekezlet a FINA és a nemzetközi partnerek részvételével

  Mérföldköves eseménynek számít a világbajnokság előkészítésének folyamatában az az október 20-án kezdődő kétnapos munkaértekezlet, amelyen Cornel Marculesunak, a FINA általános igazgatójának a vezetésével magasrangú delegáció képviseli a nemzetközi szövetséget, amelynek tagjai többek között Lulu Guo, a FINA marketing tanácsadója, Marcela Saxlund, a FINA irodavezetője, Peter Hall, a FINA marketing osztályának vezetője, valamint Joaquin Pujol, a FINA létesítményekért felelős bizottságának vezetője. A tanácskozásokon képviselteti magát a Dentsu, a nemzetközi szövetség marketing partnere, továbbá a Myrtha Pools, a Red Bull valamint a Nüssli.A munkaértekezletet megelőzően október 19-én a vendégek és az SZB képviselői látogatást tesznek a Dagálynál épülő uszodánál, ahol Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos számol be a munkálatok állásáról és ezt követően sajtótájékoztatót is tartanak Az előrehaladást megkönnyítő munkaértekezleten a szervezés 11 fontos területének feladatait tekintik át, és rögzítik az együttműködés további menetrendjét.

   

   

   

  2015-10-14 //

  Rövidpályás Országos Bajnokság díjazása

  A november 11-14 között Százhalombattán megrendezésre kerülő rövidpályás országos bajnokságon a szponzoraink által felajánlott különdíjakban részesítjük legjobbjainkat.

   


  A pontszámítás a következő:
  - a versenyen elért legmagasabb FINA pont (csak 1 versenyszám)
  - a versenyszámonkénti helyezések plusz pontot érnek, melyek a következők szerint alakulnak:
  1. hely: 10 pont
  2. hely: 8 pont
  3. hely: 6 pont
  4. hely: 4 pont
  5. hely: 2 pont
  6. hely 1 pont

  A két pontszám összeadódik, és így alakul ki a végső sorrend, mind a nők, mind a férfiak mezőnyében.

  A különdíjak átadására a szombat esti Halhatatlanok Ünnepségén kerül sor, a százhalombattai Szekeres József Konferencia és Rendezvény Központban.

   

   

  2015-10-12 //

  Szilágyi Liliána a „Szilágyi SC” úszója lesz?

  Az ember azt gondolná, hogy kapkodnak a szakosztályok egy olyan sikeres és reményteljes úszóért, mint amilyen a Kőbánya Sportclubot szeptemberben elhagyó Szilágyi Liliána.  

   

  De nem így van. Lehet, hogy a választék szűk, ám az sem kizárt, hogy a versenyzői igényeket és a neki felajánlott lehetőségeket nem sikerült összhangba hozni. A harmadik magyarázat az, hogy alig több mint tíz hónappal a Riói ötkarikás versenyek előtt egyszerűen nincs olyan, kellő pénzügyi tartalékkal rendelkező befogadó klub, amelyik képes lenne helyet szorítani a hamarosan 19 esztendős pillangó-specialistának, és vele együtt a hamarjában köré szerveződött héttagú szakmai stábnak. Amelynek élén dr. Szilágyi Zoltán (48), Liliána édesapja, illetve most már egyben az edzője és menedzsere áll. 

  Gyors, de átgondolt döntés

  Van egy összehasonlítás, amit az oknyomozásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni. Liliána tavaly a bámulatos 2:06.59 perces idejével a harmadik helyet foglalta el a 200 méteres női pillangóúszás világranglistáján, ahonnan idén – a 2:07.05-es legjobbjával - a kilencedik helyre csúszott vissza. Más lapra tartozik, hogy rontva is még mindig ő a szám legjobb magyar képviselője.

  „Gyors, de átgondolt döntést hoztam a lányommal, amikor elköszöntünk Turi Györgytől. Vitathatatlan, hogy hálával tartozunk neki a jobbnál jobb eredményekért, és az odaadó munkájáért, de elérkeztünk egy olyan pontra, ahonnan szerintünk az út már nem felfelé vezet. Maga Turi is elismerte, hogy nem kíván eltérni a szokásos módszereitől, aminek az a másik olvasata, hogy nem hajlandó tudomást venni a világ változásairól. Egy nagy döntés, vagy hosszan érlelődik, vagy robbanásszerűen következik be. A mi esetünkben a második dolog történt. És most az a helyzet, hogy elvben a magunk urai vagyunk, ám e közben meglepő dolgokkal szembesülünk. Felfogathatatlan például az, hogy egyesek nem úgy néznek a lányomra, mint egy Isten adta tehetségre, aki előtt még hosszú és sikeres pályafutás állhat. ” – nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának az úszóként három olimpiát megjárt dr. Szilágyi Zoltán, aki ügyvédként dolgozik, de most – szakedzői diplomával – a lánya olimpiai felkészítését is a kezébe vette.

   Titkos segítőtársak

  Az edzőváltás után nem jutottak közös nevezőre sem a Kőbányával, sem pedig – a Hosszú Katinkát is foglalkoztató - Vasassal. Van más elképzelésük, de a jelenlegi helyzet feketén fehéren az, hogy a betegségével is magyarázható kazanyi hetedik helye után Szilágyi Liliánának nincs egyesületi háttere, csak az édesapja verbuválta szakmai stábja.

  „Edzőként egykori versenyzőtársammal, Kovács Lászlóval együtt visszük az edzéseket. Van erőnléti edzőnk, a mérésekkel foglalkozó szakemberünk, orvosunk és pszichológusunk is, akiket egyelőre név szerint nem említhetek. Sok mindenért egyelőre nekem kell fizetnem, de ha arra gondolok, hogy a lányomat boldognak szeretném látni, aki elégedett a fejlődésével és a lehetőségeivel, akkor azt kell mondanom, hogy ezzel a szülői kötelességemet teljesítem. És ami mindennél fontosabb: nyugalomra van szükségünk, hogy Liliána az olimpiai terveit álmainak megfelelően tudja megvalósítani.”

   Széchy nagy mondása

  „Egyelőre ott tartunk, hogy Gyárfás Tamás elnök úr és Kiss László úr, a válogatott szövetségi kapitánya is ígéretet tett arra, hogy a magyar úszósport egyetemes érdekeit szem előtt tartva minden tőlük telhető segítséget megadnak. A hogyant, a mit és a mennyit kell mielőbb rögzítenünk. A jó hír ebben a kicsit kusza helyzetben az, hogy a munkával jól haladunk, arra kérdésre viszont nehezen tudnék választ adni, hogy három hét múlva hol gyakorolhatunk. Pedig itt van a nyakunkon a téli OB, és aztán a rövid pályás Európa-bajnokság is.  Széchy Tamás szállóigévé vált mondása jár a fejemben, aki egyszer azt találta mondani, hogy „az olimpiai felkészülés közben akár csak egy nap kihagyása is azt jelentheti, hogy az egészet megette a fene.” Most éppen ezt igyekszünk elkerülni” – hangsúlyozta Szilágyi.

  Egészen biztos, hogy a MOB és az Úszószövetség a maga lehetőségeit a Szilágyi család – persze elsősorban a versenyző – rendelkezésére fogja bocsátani. Nem lesz hiány a szükséges táplálék kiegészítőkben, és a minőségi edzőtáborok megszervezésében is segíteni fognak. Lehet, hogy Liliána átmenetileg a magyar válogatott „színeiben” indul majd a versenyeken, ám ha más megoldás nem kínálkozik, az ügyvéd-edző szervezésében rövidesen megalakulhat az önálló klubjuk, aminek a neve éppenséggel „Szilágyi SC” is lehet…

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  2015-09-24 //

  Risztov Éva „hazatért” Kőbányára

  10 év után újra Turi György irányítja az olimpiai bajnok edzéseit  

   

  Szerdán megállapodás született arról, hogy Risztov Éva, a londoni olimpiai játékok 10 kilométeres nyílt vízi versenyének aranyérmese mostantól a Kőbánya Sportclubban folytatja a pályafutását – értesült elsőként a Telekom Sporthír Szolgálat.

  A 30 éves sportolónő újabb klubválasztását „hazatérésnek” is lehet nevezni, hiszen 2001-től 2005-ig már volt a Kőbánya, illetve annak elődje, a Budapesti Spartacus úszója, és ennek az egyesületnek a színeiben lett háromszoros világbajnoki- és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes. Mestere azokban az időkben Turi György volt, aki tíz év után „kapja vissza” neves tanítványát, immár olimpiai bajnoki címvédőként, illetve a kazanyi világbajnokságon Riói kvótát szerző válogatottként.

  Risztov az eddigi pályafutása csúcsát jelentő olimpiai bajnoki aranyérmét viszont a Debreceni Sportcentrum Kft sportolójaként érdemelte ki. A versenyzéstől 2005-ben visszavonult, addig elsősorban „medencés” úszónő 2009-ben határozta el magát a visszatérésre, és ebben a törekvésében Debrecentől minden lehetséges – átlagon felülinek is nevezhető - támogatást megkapott. Méltán, mert oda szerződött versenyzőként a városnak ő szerezte meg az első olimpiai aranyérmet. Tavaly a berlini Európa-bajnokságon – tizenkét évvel a 2002-es, és szintén berlini ezüstös mesternégyese után - az „olimpiai” 10 kilométeres versenyszámban második lett, idén viszont világbajnoki 10. helyezettként – válogatott társát, Olasz Annát megelőzve – éppen, hogy csak sikerült kiharcolnia a 2016-os olimpián való részvétel jogát. Debreceni edzője az utóbbi időben Kovács Rita, az egykori világbajnoki ezüst, illetve Európa-bajnoki aranyérmes hosszútáv-úszónő volt.

  Risztov alig egy évvel a jövő évi ötkarikás versenyek előtt szabadon választhatott klubot magának, mivel eddigi debreceni szerződése augusztusban lejárt.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

  2015-09-22 //

  Főtitkárként már bizonyított, államtitkárként is ezt szeretné tenni

  A jog kínálta lehetőséggel élve nem mond le a MOB elnökségében kiérdemelt helyéről és nemrégiben megválasztott alelnökként sem kér felmentést a Magyar Úszó Szövetségben, csak szünetelteti ezeket a tisztségeit Dr. Szabó Tünde, aki az elmúlt péntek óta már hivatalosan is az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Az 1992-es barcelonai olimpián  a 100 háton ezüstérmet nyert egykori válogatott sportoló, aki öt éven át sportága szakszövetségének főtitkáraként dolgozott, idén májusban pályát módosított, és ügyvédként kezdett el tevékenykedni. Alig több mint három hónappal később újabb fordulat következett be az életében, amikor államtitkárnak kérték fel.

   


  A politikai pályára lépett három gyermekes államtitkár asszony új minőségében az első interjúját a Telekom Sporthír Szolgálatnak adta.

  Elfogultság nélkül

  "Nem kértem gondolkodási időt, úgy fogadtam el a felkérést, mert azt óriási megtiszteltetésnek tartottam, és egészen biztos voltam abban, hogy jó döntést hozok. Versenyzőként majd diplomásként egész életemben azért dolgoztam, tanultam és igyekeztem folyamatosan fejleszteni a tudásomat, hogy a magyar sport hasznos tagja lehessek, amelyet mostantól egy lépcsőt feljebb lépve is a legjobb tudásom szerint szeretnék szolgálni. A helyzetem persze jelentősen változott. Eddig lehettem elfogult az úszással szemben, mostantól viszont megkülönböztetés nélkül kell törődnöm a magyar sport egészével, amelynek szerves része az iskolai testnevelés és a szabadidős sport, de emellett a lendületesen haladó létesítményfejlesztés is." - hangsúlyozta Dr. Szabó Tünde.

  Ha az ideje engedi, a MOB és a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésein továbbra is részt fog venni, véleményezheti az előterjesztéseket és a jelentéseket, szavazásra viszont nem kérhetik fel. A MOB Sportolói Bizottságának vezetéséről viszont le kell mondania, és nem titkolja, hogy utódjának az ebben a testületben aktívan dolgozó Martinek János öttusázó olimpiai bajnokot, a MÖSZ jelenlegi megbízott főtitkárát fogja javasolni.

  Számíthatnak rá

  Büszke arra, hogy államtitkári kinevezése előtt a rátermettségét senki sem kérdőjelezte meg, e helyett barátai, közelebbi és távolabbi munkatársai sok sikert és kitartást kívántak neki.

  " Mivel az egyik legnagyobb sportági szakszövetség vezetőségéből érkezem, ezért a sport különféle területein dolgozók, de különösképpen a szövetségek vezetői jól tudják, hogy számíthatnak rám, tehát a problémáikkal és a terveikkel foglalkozó, igazságos vezető leszek. Az Úszó Szövetségben ellátott feladataim elvégzése közben az irányításra, a gazdálkodásra, a sportszakmára és a versenyszervezés minden területére volt rálátásom, és ezt a tudásomat mostantól az eddiginél magasabb szinten az államigazgatásban szeretném kamatoztatni. A magyar sport területén tevékenykedők és velük együtt a sportolók is érzékelni fogják, hogy továbbra is értük és velük vagyok."

  Csak a véletlen műve

  Csak a véletlen művének nevezi, hogy a sportért felelős államtitkár székében Czene Attila személyében korábban is ült már egy egykori úszónagyság, és úgy gondolja, hogy valójában ezt is az úszósport egyik elismerésének lehet tekinteni. Véleménye szerint a két esztendeje minden eddiginél nagyobb anyagi támogatásban részesülő magyar sportnak a jövőben is hasonlóan erős gazdasági háttérre van szüksége, és olyan programokra, amelyek nem csupán az élsport, hanem az oktatási intézményekben folyó munka hatékonyságát is növelik. Nem aggódik a magyar sport nem túl fényes idei eredményei miatt.

  "Remélem, hogy az intő jelekre minden érintett sportág felfigyel, és ahol erősíteni vagy változtatni kell, azt ott haladéktalanul meg is teszik. A londoni sikersorozat káprázatos volt, de a nyolc aranyérmes akkori mérleget szerintem nem lehet mércének tekinteni Rióban. Ettől függetlenül biztos vagyok abban, hogy a felkészülés hajrájában ennél még optimistábban nyilatkozhatok"

  A kiválóság a mérce

  Az újdonsült államtitkár befejezésül arról beszélt, hogy a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság a magyar sport történetének egyik, ha nem a legnagyobb kihívása. A hat vizes szakágat egyesítő eseményt nem csak jól, hanem kiválóan kell megtervezni, előkészíteni, majd lebonyolítani, mert csak így érdemelheti ki a világ elismerését, és csupán így lehetnek annak sportszakmai eredményei, a turisztikai és gazdasági hatásai egyértelműen pozitívak.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter

   

  2015-09-06 //

  Újváros: megújulás a láthatáron

  A nyári, kazanyi világbajnokság kiemelkedő magyar sikerei, és persze a mindinkább közelgő 2017-es vb még inkább fókuszba emelte az úszósportot Dunaújvárosban, így a Jövő bajnokai program szeptemberi, kiemelt felmérőjének ürügyén komoly egyeztetések zajlottak a város prominensei, illetve a Magyar Úszó Szövetség vezetői között.

   

  Az uszodában Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök hosszabb megbeszélést folytatott a település korábbi országgyűlési képviselőjével, Dorkota Lajossal, aki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökeként is igyekszik tenni az újvárosiakért. A találkozón több, a helyi és regionális úszósportot új dimenzióba helyező lehetőségről is szó esett – később pedig ezekről egy hivatalos ebéd keretében Cserna Gábor polgármester is beszélt.

  Ez utóbbi eseményen ott volt Szepesi Attila alpolgármester, valamint a Közép-Dunántúli Régió vezetője, Bene Vera is – a MÚSZ részéről pedig Gyárfás Tamás mellett többek között a két alelnök, Szabó Tünde és Sós Csaba, Hargitay András utánpótlás-kapitány, az elnökség tagjai közül Sass Katalin és Tóth Ákos, illetve már az uszodában is feltűnt (a gyerekek nem kis örömére) Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok.

  Itt is elhangzott, hogy a város még inkább támogatja a jövőben a helyi úszósportot, végre megújulhat a fedett uszoda, és további bővítés is elképzelhető. S mialatt az ebéd során megannyi pozitívumról esett szó, a Jövő bajnokai sem maradtak – igaz, szellemi – táplálék nélkül, avagy az itteni régió fiataljai is meghallgatták Tiszeker Ágnes előadását. A Magyar Antidopping Csoport vezetője a gyerekek nyelvére hangszerelt tájékoztatójában a doppingellenes küzdelem legfontosabb elemei mellett elsősorban a legkülönbözőbb helyeken (főként persze az interneten) beszerezhető, rendkívül veszélyes táplálékkiegészítőkről tartott tájékoztatást, valamint ismertette a tiltott szerek egészségkárosító hatásait is. Mivel az ismertetőn az edzők és a szülők is rendszerint jelen vannak, remélhető, hogy a fiatalok jövőbeni pályafutását semmi sem sodorja veszélybe.

  Fotó: Szaka József

   

   

  2015-09-03 //

  2016, vásárhelyi junior Eb: már zajlanak az előkészületek

  Hódmezővásárhelyen már javában folynak a 2016. évi junior úszó Európa-bajnokság előkészületei, a lenyűgöző Gyarmati Dezső-uszodát még tovább bővítik, hogy a helyszín tökéletesen alkalmas legyen az esemény lebonyolítására – derült ki a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésén, amelyre ellátogatott az Almási István polgármester vezette szervező-bizottság képviseletében Hegedűs Zoltán alpolgármester és Benkő Zsolt települési képviselő.

   

  Mint elmondták, 800 milliós kormányzati, valamint 169 milliós TAO-támogatásból javában épül egy 33x25 méteres, fedett medence, amely az Európa-bajnokság alatt bemelegítő-medenceként funkcionál majd. Ezen túlmenően egy erősítő-termet is kialakítanak, így a létesítmény a már meglévő, 10 pályás versenymedencével tökéletes helyszínnek ígérkezik a július 6. és 10. között esedékes korosztályos kontinensviadal résztvevői számára.

  Mint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke jelezte, egy évvel a 2017-es világbajnokság előtt ez az esemény egyfajta főpróba is lesz, azaz a szövetség is a lehető legnagyobb szakmai támogatást nyújtja az esemény megrendezéséhez.

  Az elnökség döntött arról is, hogy a novemberi, százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon a válogatott tagjainak kötelező azokban a számokban elindulniuk, amelyekben a decemberi rövidpályás Európa-bajnokságon is versenyezni kívánnak. Érdemes lesz egyébként kiemelkedő produkcióval előrukkolni, ugyanis az elért időeredmények alapján abszolút sorrendet hirdetnek a sportolók között, és a legjobbak a MÚSZ támogatói által felajánlott, igen értékes ajándékokat vehetik át.

  A vezérkar elfogadta a nyári világversenyekről készült kapitányi beszámolókat, illetve azok névsorát, akiket az idén iktatnak be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába – ez utóbbi azonban közvetlenül a százhalombattai ünnepség előtt lesz nyilvános.

  fotó: Szaka József

   

  2015-08-30 //

  Zárónap: 5-6-7

  Egy-egy 5. és 6., valamint két 7. helyezéssel zárta a szingapúri junior világbajnokságot a magyar csapat, amelyik egy ezüsttel gazdagodott az eseményen, illetve a nemzetek pontversenyében a 11. helyen végzett.

   

  A legelőkelőbb helyezést Molnár Flóra érte el, 5. lett 50 gyorson (25.59), ami remek eredmény, ahhoz pedig hozzá kell szoknunk, hogy ezeknél az egyhosszas versenyeknél bármi benne van a pakliban...  „Jó lett volna, ha sikerül az eddigi legjobb időmet elérni, de ettől függetlenül elégedett vagyok, először veszek részt ilyen nagy versenyen, a döntő volt a cél, azaz ez az eredmény nem rossz. Megpróbáltam most is egy levegővel leúszni az ötvenet, de végül szükség volt egy másodikra is, mert kezdtem nagyon besavasodni. Az biztos, hogy ezt még jól be kell gyakorolni a jövőben."

  Szokol Szonja kivételesen mosolyogva vonult át a vegyes-zónán, miután 6. lett 100 pillangón (59.74). „Ez az idő nagyon jó, emiatt most egyáltalán nem vagyok elégedetlen. Az ötven pillangót tényleg sajnáltam, abban sokkal többet szerettem volna elérni, de végül is így alakult. Jövőre szeretnék még jobb időket úszni, a százra is többet kell majd gyakorolni, hogy az első ötvenen még gyorsabb legyek."

  Csapatunk leglangalétább tagja, Tekauer Márk 200 pillangón zárt a 7. helyen (2:00.52). „Az Európa Játékokon nyolcadik lettem, ezek után szerintem jó eredmény, hogy itt sikerült döntőbe kerülnöm, és eggyel még előrébb is végeztem. Szerettem volna két perc alá menni, de délután már fáradtabbnak éreztem magam (délelőtt 2:00.02-vel kvalifikálta magát Márk). A példaképem Kenderesi Tamás, akivel jóbarátok is vagyunk, a jövőben azt kell elérnem, hogy amikor versenyzek, ugyanúgy ki tudjak zárni mindent, mint ő, és csak az úszásra koncentráljak."

  A másik 7. hely Rasovszky Kristóf nevéhez fűződik, aki 1500 gyorson délelőtt úszott olyan időt (15:24.91), amellyel az esti gyorsfutamban nem mindenki tudott versengeni.

  Csapatunk összességében egy ezüsttel jön haza Szingapúrból, ám nem árt egy pillantást vetni a pontversenyre is, elvégre az másféle adatokat árul el egy-egy náció teljesítményéről: ezen összevetésben a 11. helyen végeztünk, azaz ezúttal nem akadtak kiemelkedő egyéni teljesítmények, viszont csapatként az elődöntős-döntős úszások azért emelték az összteljesítmény nívóját.

  Ahogy Hargitay András utánpótlás-kapitány fogalmazott értékelésként: „A realitásérzékem azt súgta, hogy nem fogunk érmet szerezni, mégis ott vagyunk az éremtáblán, ez jó hír. Egy picit viszont rossz a szánk íze, mert akadt egy-egy olyan egyéni teljesítmény, amelyben több volt, ahol tényleg csak nagyon kicsin múlt a dobogós helyezés vagy egy továbbjutás. Azt látni kell, hogy a mezőny rettenetesen erős, és bár a csapat tagjainak többsége egyéni csúcsot döntött, ahhoz, hogy később is helyt tudjanak állni, rengeteget kell dolgozni. Ez nem újság persze, az azonban biztos: nagyon figyelni kell ezekre a gyerekekre, mert tehetségesek, ugyanakkor többségüknek most jön a legkeményebb időszak, az átmenet a felnőttek közé, márpedig ott nagyságrendekkel nehezebb helytállni. Úgy gondolom, bármelyikükből válhat nagy versenyző, de ehhez nagyon erős akarat és nagyon kemény kitartás kell. Fontos volt, hogy sok fiatal edző itt lehetett, rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, amit remélhetőleg jól tudnak majd hasznosítani az otthoni munkájukban – nekünk pedig, szövetségi szinten az a feladatunk, hogy az erőforrások még hatékonyabb felhasználásával még jobb hátteret teremtsünk valamennyi korosztálynak és műhelynek.”

  A vb-n egyébként az ausztrálok zártak az éremtábla élén (9-7-3) az oroszok (7-4-10) előtt, az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet (26, 6-13-7) és a pontversenyt is. A következő esemény házigazdája egyelőre nem ismert, az azonban bizonyos, hogy a 7. junior úszó vb-t Budapesten rendezik majd 2019-ben.