HÍREK

  2015-12-06 //

  Katinka: mesterhatos!

  Hosszú Katinka megállíthatatlan: hatodik aranyérmét is behúzta a netanyai rövid pályás Európa-bajnokságon   

   

  Ez minden idők legjobb egyéni teljesítménye az esemény történetében, és még nincs vége, hiszen a mai, 200 vegyesen és 50 háton aratott siker után a zárónapon még egy 400 gyors várja. Csapatunk 10 arannyal továbbra is az éremtábla első helyén áll, de nem akarunk semmit sem elkiabálni...

  Természetesen az Iron Ladyn is látszik, hogy emberből van: a 200 vegyes után már bejelzett a teste, avagy a szokásos, kellemes verseny-fájdalmak után megjelentek az első kínzó hasogatások, avagy a tejsav kezdte átvenni az uralmat az izmokban. Ráadásul az ötven hát elődöntőjében kiderült, a délelőtti fölényes, 4 tizedmásodperces előny a múlté, hiszen ismét feltűnt a színen a sprint-hátúszás régi specialistája, a horvát Sanja Jovanovic, ráadásul ismét a régi formáját idézve száguldott, meg is előzte Katinkát. És míg a jelenlegi Európa-csúcstartó pihenhetett, addig Katinkára várt egy „derűs” kétszáz vegyes. Ezt óriási fölénnyel nyerte (2:02.53), ám egyértelmű volt, az ötven háton óriási csata várható. Az lett, de világklasszisunknak ezt is sikerült behúznia (26.13), így egymás után a második napon tudott két aranyat nyerni egy este alatt! Összesen már hat aranynál jár – végül is amelyik számban elment a döntőig (azaz nem lépett vissza, mint 100 gyorson, 200 gyorson, 200 pillén), ott mindegyikben aranyat szerzett.

  Másik finalistánk, György Réka becsülettel küzdött, s végül a hetedik helyen zárt. Gyurta Dániel ötvenig még éremközelben haladt, ám aztán a szám specialistái elzúgtak mellette, és az ötödik helyen végzett (57.45). Két 100-as pillangózónknak nem volt igazi esélye a fináléra, Szilágyi Liliána 10. (57.99), Joó Sára a 12. helyen zárt (58.02).

  Az éremtábla továbbra is egészen pompásan fest, és miután bízhatunk Katinka 400 gyorsában és Cseh Laci 200 pillangójában, akár maradhatunk is az első helyen az Európa-bajnokság végén!...

  Az éremtáblázat élcsoportja

  Magyarország 10        2          0

  Olaszország    5          4          4

  Németország  4          2          0

  Oroszország    2          5          7

  Lengyelország            2          2          1

  Svédország     2          0          1

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka a 200 vegyes után:

  „Ez viszont már fájt... A reggel után már éreztem, hogy ez lesz. Mégiscsak a negyedik nap, a testem kezd be-bejelezni. Az idő amúgy teljesen jó, azaz maga az úszás rendben volt. Még az ötven hátra összekapom magam.”

  Hosszú Katinka az 50m hát után:

  „Na ez az a verseny, amiben nincs semmi taktikta, csak pörkölés. Nem is éreztem semmit, csak mentem, a végén meg kerestem magam a táblán, hogy hányadik is lettem. Nagy boldogság, hogy ez is sikerült... Hatból hat, azért ez nem rossz, ugye?"

  Gyurta Dániel, az 5. hely után:

  „Ebben megint csak ennyi voltm 57.5-ös időt terveztünk, ezt elértem, de mivel egyáltalán nem készültem erre a versenyre, alig edzettem 25-ös medencében, ezért nem volt meg a kellő sebességem most. Hogy Koch nyert másodszor is? Megérdemli, teljes mértékben, de nem vagyok megijedve, hiszen olyan idővel nyert, amit jobban kihegyezett formában már én is megúsztam. Elégedett vagyok azzal, ahogy itt úsztam, de megint csak elmondom: nekem most kizárólag Rio számít.”

  Shane Tusup, Katinka edző-férje:

  „Nagyon elégedett vagyok Katinkával, bár ritkán mondok ilyet. Tizenegy számban indultunk, elvben tizenegy arany volt a célunk, hiszen ő képes bármelyik számban győzni – egyébként is, bárhol, bármilyen versenyen, akárhány számban indul, számára csakis az első hely lehet a cél. Aztán a versenytől, az ellenfelektől, a terheléstől függően ez másképp is alakulhat. Itt végül is eddig hat számban ment végig a döntőig, és ezeket mind meg is nyerte. Különösen a négyszáz vegyes tetszett, mert reggel úgy úszott, úgy ment neki a számnak, ahogy arról mindig is álmodtunk – ez volt egyértelműen a csúcspont. A többiben is jól teljesített, sajnálom, hogy ma a kétszáz gyorstól végül vissza kellett lépni, látva az 1:51-es időt, más körülmények között ezen a versenyen is oda tudott volna érni az első helyre – ám néha meg kell hozni az ilyen fájdalmas döntéseket is. Az utolsó napon a négyszáz gyors amilyen kemény kihívás, olyan édes teher is, hat aranyérem után, nagyon várom, mire lesz képes Katka.”

   

  2015-12-06 //

  A Mikulás Netanyába is ellátogatott...

  Természetesen arany színű csomagokat hozott a csapatnak!  

   

  2015-12-05 //

  Ötvenedik Eb-arany, világcsúcs, Európa-csúcs – mi kell még?

  Brutális fölénnyel vezeti Magyarország az éremtáblát  

   

  Három nap után 8 arannyal és két ezüsttel áll az élen válogatottunk (az olaszok és a németek 3-3-mal következnek), ráadásul a netanyai rövidpályás Európa-bajnokság harmadik napján igazán minőségi produkciókkal hízott a gyűjtemény: Hosszú Katinka világrekorddal (100 vegyes), Cseh László Európa-csúccsal (200 vegyes) győzött.

  Hosszú Katinkánál a győzelem annyira alap, hogy a közönség kissé csalódottan ült vissza a helyére, miután a piros vonal megelőzte az Iron Ladyt 200 háton. Pedig 175-ig még nagyon úgy tűnt, tovább javítja egy éve úszott csúcsidejét, ám az utolsó huszonöt nem úgy sikerült, ahogy szerette volna (1:59.84 – 61 század hiányzott) – mint mondta, délelőtt jobbak voltak a fordulók, ezen múlott a rekorddöntés. A győzelem ugyanakkor egy pillanatig nem volt veszélyben: Európában olyan fölényesen győz a 200-400-as távon, mint anno Egerszegi Krisztina.

  Aztán, hogy azért mégis adjon a szórakoztatóipari faktornak is, száz vegyesen csak sikerült agyonvágnia a dohai világrekordját: végre gyúlhattak a fények, az oldalsó fénycsíkokon a Word Record felirat úszott vidám vörösben, a nézők pedig önfeledten ünnepeltek – ha három századdal is, de megvolt az új legjobb idő (56.67). Úgyhogy megint csak stílszerűen sikeredett a nagyszerű jubileum: a csütörtöki százas határ átlépése után Katinka szerezte a magyar úszósport 50. rövidpályás Eb-aranyérmét is.

  Ehhez persze kellett az is, hogy eggyel korábban Cseh László ismét kivágja a rezet. Edzője, Plagányi Zsolt már délelőtt megmondta, Laci nagy időt fog menni – innen már sejteni lehetett, hogy Markus Rogan Európa-csúcsának órái vannak hátra. És valóban: Cseh elképesztő könnyedséggel viharzott végig a medencét, és leszedte az kontinentális örökranglista éléről az osztrák idejét, ami óriási fegyvertény, hiszen ez is egy 2009-es, cápadresszes idő volt. Lacinál gyorsabban egyébként csak az amerikai Ryan Lochte és a japán Koszuke Hadzsino úszott korábban egy-egy alkalommal, azaz az 1:51.36 minden idők harmadik legjobb eredménye. Azt még tegyük hozzá, hogy ez volt a 30 éves és 1 napos világklasszisnak a 30. Európa-bajnoki címe (50-es és 25-ös medence) – ennek a közelében sincs senki az úszósport történetében.

  Még a kétszáz pillangón lehetett volna javítani a termésen, de ez végül nem jött össze Jakabos Zsuzsannának (5. hely, 2:05.16) és Szilágyi Liliánának (6. hely, 2:05.64). Az esti programban még volt két középdöntősünk, az egy visszalépés miatt végül bekerült Takács Krisztián majdnem csodát tett, de végül picivel lemaradt (10. hely, 21.51 – hat századnyira volt a finálé), Gyurta Dániel ugyanakkor ott lesz szombaton a 100 mell döntőjében, bár jelezte, a rövidebb távon nem tudja igazán megtartani most azt a sebességet, ami egy jobb eredményhez kellene (7. hely, 57.94).

  Így vagy úgy, az éremtábla egészen fenségesen fest három nap után!

  Az élcsoport

  Magyarország 8          2          0

  Olaszország    3          4          4

  Németország  3          2          0

  Oroszország    2          3          6

  Lengyelország            2          1          1

  Svédország     2          0          0

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka a 200 hát után:

  „Ha a két évvel ezelőtti, herningi rémálomhoz hasonlítom, akkor máris csoda ez az Eb. Ha a tavalyi, dohai világbajnoksághoz, akkor persze akár elégedetlen is lehetek, mert nem sikerült a világcsúcsomat megjavítanom. A végén sajnos nem voltam annyira gyors, mint egy éve ilyenkor. És ha őszinte akarok lenni, reggel a fordulók jobbak voltak, mint most – ez hiányzott ahhoz, hogy összejöjjön a csúcs. De azért nekimegyek száz vegyesen is, csak hát jó magasra állítottam magamnak a mércét...”

  Hosszú Katinka a 100 vegyes után:

  „Világcsúcsot dönteni mindig nagyszerű érzés – most pedig különösen, mert a kétszáz hát után már tényleg az volt az érzésem, hogy a közönség még kicsit csalódott is, amiért ott nem sikerült. Szóval örülök, hogy most sikerült, megható volt látni, mennyire lelkesen tapsol mindenki. Ez a verseny most jól sikerült, jöttek a fordulók, ezek mindig kellenek, mert rövidpályán nagyon hamar el tud menni a sebesség egy rossz fordulóval, és újra felgyorsulni túl sok erőt emészt fel. Egyébként erre a döntőre kevésbé emlékszem, ami jól – azt szoktam mondani, ilyenkor bekerülök a zónába, ahol csak én vagyok és az úszás, senki és semmi nem zavar meg, ilyenkor lehet elérni az igazán nagy eredményeket.”

  Cseh László:

  „Nem tudnám megmondani, mikor éreztem magam utoljára ennyire jól egy kétszáz vegyes közben. Mint egy álom, olyan volt az egész. A pillangó tökéletes, a hát szintén, talán a mell nem volt annyira jó, de a gyorson helyrezökkent mindent. És igen, délelőtt már gondoltunk arra, hogy meglehet az Európa-csúcs, mert a mostani állapotomban, az új edzésmódszereknek köszönhetően egyértelműen azt érzem: tényleg képes vagyok bármire.”

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Az volt a terv, hogy nagyon elkezdem, aztán meglátjuk, hátha elég lesz az éremhez – végül nem lett az. Sajnos, a rövidpálya nem igazán az én világom.”

  Szilágyi Liliána:

  „Nem csalódott vagyok, inkább elégedetlen: ennél szerintem több volt ebben a számban. De nem bánkódom, most kezdtünk az új módszerekkel edzeni, kell még idő, amíg ennek az eredménye meglátszik.”

  2015-12-05 //

  Katinka: három számban is a legjobb idő (de csak kettőben folytatja)

  Hosszú Katinka „megrántotta” a délelőttöt: három számban is a legjobb idővel kvalfikálta magát, amikor a 200 vegyesen is elsőként ért a falhoz (2:05.66), felállva tapsolt a közönség.

   


  Előtte már az előfutamok legjobbjának bizonyult 50 háton (26.48) és 200 gyorson is (1:53.39) – az ugyanakkor egyértelmű, hogy hiába van hozzászokva a csúcsterheléshez, egy Európa-bajnokságon jobb két aranyat biztos kézzel behúzni, mint a másodikat és a harmadikat is kockára tegye. Úgyhogy végül elbúcsúzott a 200 gyorstól – itt visszalépett, a délután 50 háton a döntőket indító előfutamban melegíthet, aztán jöhet a 200 vegyes, majd a nap végén a hát fináléja. Gyorson egyébként is rém sűrű a mezőny, míg háton már délelőtt teljes 4 tizedet vert a többiekre, ami 50 méteren elképesztő különbség.

  Szintén elérte a kvalifikációt, de inkább kihagyja a folytatást Cseh László 50 pillangón – edzője, Plagányi Zsolt kérésének megfelelően délelőtt még mutatóban megjavította az országos csúcsot (23.08 – de még mindig jobb az 50-esben az ideje, 23.06, amit a kazanyi remeklés során úszott...), majd elkezdte a regenerálódást, hogy a zárónapon, 200 pillangón megint valami emlékezeteset alakítson.

  Még egy finalistánk lesz délután – már a 100 mellen rajtkőre álló Gyurta Dániel mellett –, György Réka, aki némi meglepetésre hét századdal megelőzte Jakabos Zsuzsannát (2:09.67 és .74), így a győriek úszója hiába lett 8., harmadik magyarként nem döntőzhet. Ugyanebben a számban Sebestyén Dalma a 11. helyen zárt (2:10.41).

  Szintén jelenése lesz Szilágyi Lilianának (12., 58.18) és Joó Sárának (15., 58.48) a 100 pillangó elődöntőjében – reméljük, egyikük, netán mindketten javulnak annyit, hogy vasárnap is úszhassanak. A harmadik induló, Szokol Szonja 27. lett (59.74).

  Finálé közelben „táborozott” Kapás Boglárka, aki 10. lett 1:57.02-vel 200 gyorson, de Hosszú Katinka visszalépése is csak ahhoz volt elég, hogy elsőszámú tartalékká lépjen elő – bár neki inkább a vasárnapi 400 gyorson vannak még komolyabb tervei (és ha már 400 gyors: Bernek Peti jobban van, infúziót kapott, folyamatosan javul az állapota hál’Istennek). Novoszáth Melinda már messzebb volt az ígéret földjétől (19., 1:58.88) ugyanezen a távon, akárcsak Joó Sára 50 háton (24., 28.09).

  Négy-négy férfiversenyzőnk vágott neki a 100 gyorsnak és a 100 vegyesnek, de egyikük sem járt sajnos sikerrel. A sprintereknél Takács Krisztián nyerte a „mini ob-t”, míg a vegyesúszóknál Földházi Dávid. Íme, a helyezések és az eredmények: Takács Krisztián (24., 48.61), Mészáros Márk (25. 48.64), Lavotha Oszkár (48., 50.48), Lobanovszkij Maxim (50., 50.53) – illetve Földházi Dávid (19., 54.10), Nagy Péter (20., 54.15), Sós Dániel (34., 55.34), Grátz Benjámin (41., 56.10).

  Délután fél öttől tehát – szokás szerint az m4 elé huppanva – Hosszú Katinkának szurkolhatunk (50 hát, 200 vegyes), valamint György Rékának (200 vegyes) és Gyurta Daninak (100 mell), illetve középdöntőző pillangózóinknak, Szilágyi Lilunak és Joó Sárának.

   

  2015-12-04 //

  A válogatott tortával, Plagányi Zsolt, a sikerkovács és látnok „védő kézzel” lepte meg a 30 éves Cse

  Szebb ajándékkal aligha lephette volna meg magát Cseh László

   


  A 30. születésnapján, a netanyai rövid pályás Európa-bajnokság második napján tökéletesnek mondható úszással megnyerte a 100 méteres pillangó döntőjét. Mestere, Plagányi Zsolt szokásához híven már jóval az éremcsata előtt beírta a jegyzetfüzetébe, hogy 49.36 másodperces időre számít, és a döntő után az is kiderült, hogy nem csak kiváló edző, hanem – látnoknak is felcsaphatna…

  „Ennek így kellett lennie, és aki látta Laci úszását, annak feltűnhetett a magabiztossága, a jó taktikája, nem utolsó sorban pedig a küzdőképessége. Az EB előtti előrejelzésemet már nem tudom fokozni, csak ismételni: Cseh László a hátralévő három számát, a 200 vegyest, az 50 és 200 pillangót is megnyerheti ezen az Európa-bajnokságon. Nehéz év vége felé közelítünk, sok volt a munka és a versenyekből sem volt kevés, de akinek olyan az állóképessége, mint Lacinak, az ilyenkor decemberben sem jön zavarba” – nyilatkozta Plagányi Zsolt a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  A válogatott vezetői, és Cseh László versenyzőtársai szerdán este a helyszínen megrendelt tortával kedveskedtek a nap hősének, aki már a nyári kazanyi nagymedencés világbajnokságon is bebizonyította, hogy a lehető legjobb úton halad Rió felé, ahol három olimpiai  ezüst- és két bronzérem tulajdonosaként most már a gyűjteményéből hiányzó aranyat is szeretné megszerezni.

  „Úgy gondoltam, hogy nem Budapestről kell ajándékot hoznom Lacinak, hanem azt itt, Netanyában kell megvásárolni, ami ráadásul üzenetet is továbbít az ünnepelt számára. Helyi edző kollégáim tanácsára egy „védő kézzel” leptem meg, amely áldást kér a számára és védelmet minden rosszal szemben. Laci segítséget kért tőlem tavaly decemberben, és én úgy éreztem, hogy ő minden támogatást megérdemel, és még nagyon sokra hivatott. Örülök annak, hogy ismét megtettünk egy lépést a Rió felé vezető úton, de azt is tudjuk, hogy az olimpiai dobogó legfelső fokáig még jó néhányat kell megtennünk.” – hangsúlyozta Plagányi Zsolt.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  2015-12-03 //

  Ha 400, akkor arany (azaz kettő!)

  Káprázatos kezdés a rövid pályás Európa-bajnokságon, Netanyában  

   

  Tíz perc leforgása alatt két magyar aranyérem született a nyitónapon, előbb Hosszú Katinka lett első 400 vegyesen, majd Bernek Péter fűzte be az oktatófilmet 400 gyorson – és a csütörtöki folytatás sem tűnik rossznak, hiszen Katinka első, Cseh László második idővel ment tovább a százas számukban. Férfi gyorsváltónk és Földházi Dávid 200 háton elért hatodik helye remek eredmény, egyedül Jakabos Zsuzsanna kizárása miatt van hajszál a szánkban, hiszen egy ezüstérem veszett oda.

  Hosszú Katinka már délelőtt befűtötte a kazánt, hiszen brutális világrekordot repesztett 400 vegyesen (4:19.46) – a többség nem hitt a szemének, hogy rögvest a nyitónapon, előfutamban rekord születik. Délután aztán egy leheletnyivel elmaradt az idejétől néhány rosszabbul sikerült forduló miatt (4:19.75), túlzottan azonban nem tűnt bánatosnak első aranyérmét követően – pláne, hogy aztán 100 háton is nagy fölénnyel, elsőként került tovább (56.49). Sajnos, ugyanezen a távon csak néhány pillanatig örülhettünk az 1-2-es célbaérésnek, hiszen Jakabos Zsuzsanna másodikként ért a falhoz, ám aztán jelezték, szabálytalanság miatt kizárják (információink szerint mindkét pályabíró két delfintempót látott nála a mellúszásnál – egyet szabadna csinálni –, bár edzője, Petrov Iván rettenetesen fel volt háborodva, mondván, tanítványa egy komplett Világkupa-szerzont végigversenyzett anélkül, hogy bármikor is diszkvalifikálták volna, ráadásul különösen ügyel a szabályokra).

  Tíz perc múlva zsebben volt a második arany is: Bernek Péter fantasztikus úszással lett Európa-bajnok – avagy a tavaly decemberi világbajnoki cím után most a kontinensviadalon is első lett, megelőzve a táv egykori királyát, Paul Biedermannt. Később az eredményhirdetésre várva harsány nevetések közepette közölte a 100 pillangón a futamát a délelőtti országos rekordjánál (49.93) valamivel gyengébb eredménnyel megnyerő (50.10), s végül másodikként továbblépő Cseh László idejét látva, hogy „gyerekbajnokságra jó lesz...”

  Két értékes hatodik hely is a nap mérlegéhez tartozik: a húszesztendős Földházi Dávid első kiugró felnőtt nemzetközi eredményét jegyezte azzal, hogy 200 háton fináléba került és ott az első hat között végzett (1:51.61). A másik nagyszerű látványt pedig a 4x50-es gyorsváltónk szolgáltatta: korábban ebben a számban nemigen volt esélyünk négy jó sprinter híján, most azonban Takács Krisztián mellé megérkeztek a fiatalok, és Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár és Mészáros Márk jóvoltából sima ügy volt a döntő, majd ott sikerült a 6. helyen zárni. Az est krónikájához tartozik még Sebestyén Dalma bravúros középdöntős helyezése (15. lett – 31.17).

  Folytatás holnap – már alig várjuk.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka

  „Az úszással nem volt gond, megint összeállt, de pont az történt, amit délelőtt mondtam: mivel a szezon elég rövid, nem vagyok annyira ritmusban, és sajnos a gyorsúszó fordulókat elrontottam. Ez meg pont elég volt ahhoz, hogy ne tudjam tovább javítani az időmet. De nehogy valaki is azt higgye, hogy emiatt nagyon bánatos vagyok – egyrészt pár tizedről beszélünk, azaz ez egy kifejezetten jól sikerült négyvegyes volt, másrészt mégiscsak sikerült aranyérmet nyernem!”

  Bernek Péter

  „Na, úgy fest, a december az én hónapom (tavaly a vb-n nyert ilyenkor). Nagy öröm, hogy minden úgy sikerült, ahogy terveztem, az idő tetszik, mert egyrészt annyi, amennyire gondoltunk, másrészt mutatja, nem vagyok csúcsformában, eggyel gyengébb a legjobbamnál – az, hogy ennyivel sikerült nyernem, ilyen állapotban, nagyszerű érzés. Viszont az „Öreg” (Paul Biedermann) nagyon jött a végén, szépen közelíti a régi csúcsformáját, emiatt külön öröm, hogy első tudtam lenni. Kétszáz gyorson szép meccs lesz vele megint, most 1-0 ide, a többit meglátjuk holnap.”

  Jakabos Zsuzsanna

  „Nagyon őszintén mondom, fogalmam sincs, hogy mit rontottam el, ami miatt kizártak. Van, amikor érzi, tudja az ember, de én most egyáltalán nem tudom, a fordulóimra külön figyeltem, azokkal nem lehetett baj. Egyébként nem vagyok elkeseredve, mert maga az úszás kifejezetten jó volt, az idő teljesen rendben van, valami hasonlót akartam elérni, sikerült megelőznöm Hannah Miley-t, ami nem akármilyen fegyvertény, csak Katka előzött meg, azaz egyáltalán nem lehetek elégedetlen, ha csak a versenyre gondolok.”

  Cseh László

  „Túlságosan akartam, ez volt a gond. Megindultam jobban, nem kellett volna, nem volt annyira jó érzés, ezt az idő is mutatja egyébként. Holnapra rendbe rakom magam, azaz nem lesz gond, annak pedig tényleg örülök, hogy délelőtt sikerült országos csúcsot úsznom.”

   

   

  2015-12-03 //

  Káprázat: Katinka hozta a századikat, Laci születésnapján nyert, Dávid aputesttel is a legjobb!

  Öt aranyeséllyel vágtunk neki a 18. rövidpályás Európa-bajnokság második napjának, és ebből hármat sikerült valóra váltani, kettő ezüst sikeredett – soha rosszabb napot! 

   


  Külön varázslatossá teszi az összképet, hogy Hosszú Katinka nyerte a magyar úszósport 100. rövidpályás Eb-érmét, míg Cseh László a 30. születésnapján lett száz pillangón aranyérmes – és persze Verrasztó Dávid címvédése sem akármi 400 vegyesen.

  Érdekesség, hogy ezúttal – kivételesen – a legkevésbé Gyurta Dániel volt esélyes a győzelemre: már délelőtt látszott, hogy bár tartalékol, a német Kochtól most messze van (2.63 másodperc volt közöttük). Az edzőmedence mellett le is szögezte a címvédő: a 7. hely ellenére nem kell félteni, tartogat meglepetéseket, de a második pozíció a reális cél az olimpiai felkészülés kellős közepén. Mellúszó-fenoménünkről mindig is tudtuk, hogy nem a levegőbe beszél – és végül pontosan az történt, amit megjósolt: Koch nyert, másfél másodperces előnnyel, míg Dani az egyes pályán úszva is simán beért másodiknak (2:01.99).

  Ezután viszont következett az aranyroham. Verrasztó Dávid, bár saját minősítése szerint „aputesttel” úszott – edző-édesapját, Zoltánt idézve meg a dereka körül elterülő öt kiló extra ürügyén –, a taktikája működött, erejét nagyszerűen beosztva verte vissza a brit Pavoni meg-megújuló támadásait (4:02.43).

  Majd jött Hosszú Katinka, aki a 100 gyors elődöntőjét inkább hagyta – bár harmadik idővel került be –, és a 100 hátra koncentrált, amit a táv rövidsége ellenére utcahosszal nyert meg (55.42). Viszont épp a táv rövidsége miatt ezúttal a világcsúcs odébb volt (a saját rekordja 39 századdal jobb), igaz, Katinka ennek ellenére picit bánatosnak tűnt, hogy csak az Eb-történet eddigi legjobb idejét úszta... Aranya mindazonáltal igazán méltó volt a jubileumhoz, ez volt ugyanis a rövidpályás Eb-k históriájának 100. magyar medáliája.

  És persze a nap úgy volt teljes, ha a 30. születésnapját ünneplő Cseh László is aranyat nyer 100 pillangón. Nos, nyert – és nem akármilyen körülmények között: a verseny felénél lekapcsolt az eredményjelző és a videótábla, így amikor a versenyzők beértek, nem lehetett tudni, ki a győztes. Sejteni persze igen, az orvos-bizottság elnöke – a versenyzőket doppingellenőrzésre kijelölő, Cees Rein van Hoogenband (a holland géniusz, Pieter édesapja – épp jó szögben ült ahhoz, hogy jelezze, az 5-ös pálya a győztes. Azaz: Lackó! Szerencsére, csak a táblák „múltak ki” időlegesen, maga az időmérő-berendezés működött, azaz fél percen belül a vezetőbíró papíron hozta a medence-partra az eredményeket, előbb bejelentette a versenyzőknek, majd a műsorközlő is tudtára adta mindenkinek Cseh győzelmét (49.33 – stílszerűen országos csúcs). Ami viszont ezután következett, az csupán egyszer adódik egy ember életében... Másfél ezer ember állt fel a nézőtéren, és énekelte el spontán az úszósport magyar legendájának a Happy birthday to you-t – kevés meghatóbb pillanatot éltünk át, maradjunk annyiban.

  A napot pedig Kapás Boglárka foglalta ezüst keretbe – picit csalódott volt, hogy 800-on ezúttal nem sikerült nyernie, de a nagypályán is Európa-bajnok brit Jazmin Carlin néhány tizeddel megelőzte Bogit. Ugyanitt Juhász Adél a nyolcadik helyen zárt (8:28.38). Az este krónikájához tartozik Molnár Flóra 14. helye (54.18) 100 gyorson.

  Az pedig csattanóként mindenképp megemlítendő, hogy Magyarország két nap után 5 arannyal és 2 ezüsttel természetesen vezeti az éremtáblázatot!

  Nyilatkozatok

  Cseh László:

  „Születésnapomon nyerni Eb-aranyat száz pillangón – ennél szebbet nem is kívánhatnék. Bár kicsit furcsa volt a verseny, még az életemben nem fordult elő ilyen, hogy nem lehet tudni, mi a végeredmény, mert nem működik az eredményjelző. Azért legbelül éreztem, hogy talán én értem először a falhoz, de ilyen távon azért nem mehet az ember biztosra. Nagyon rákészültünk erre a számra, nagyon pontosan végigbeszéltük az edzőmmel, hogy miként kell végigcsinálnom, és ezt sikerült is maradéktalanul betartanom. Természetesen semmi partyzás nincs este, komoly feladatok várnak még a következő napokban.”

  Verrasztó Dávid:

  „Ez van: aputest... Van rajtam vagy öt kiló, a Világkupa mellett nem lehetett úgy edzeni, hogy ez lemenjen rólam. Úgyhogy ezt csakis megfelelő taktikával lehetett ellensúlyozni, ami működött, bár Pavoni is nagyon okosan versenyzett, nem akart elém menni, mert tudta, hogy szeretek ráúszni az előttem lévőre. Én viszont jól osztottam be az erőmet, ami ennek a testnek a mozgatásához kellett - 4:01.8-at akartam úszni, 2.4 sikerült, itt most a győzelem volt a lényeg, ez megvan, az amerikai verseny után végre jöhetnek a normális edzések.”

  Hosszú Katinka:

  „Alapvetően nem volt rossz úszás, de pici hiányérzet van bennem... Az a helyzet, hogy nem pihentünk rá erre a versenyre, és a rövidebb távokon ezt érzem is, nem vagyok annyira gyors, mint amikor csúcsformában vagyok. Azért persze örülök, ez mégiscsak a második aranyérmem itt!”

  Gyurta Dániel:

  „Ebben ma ennyi volt, talán egy picit lehetett volna jobb az idő, de már délelőtt is mondtam: nekem ma a második hely lehet a célom. Az olimpiára készülök, a rövidpályás Eb miatt nem akartam megállni, nem akartam rápihenni, puskaport ellőni. Az egész ősszel öt huszonötös edzést csináltunk, azaz egyértelműen nem ez az esemény van a célkeresztben, hanem Rio.”

  Kapás Boglárka:

  „Az idővel voltaképpen elégedett is vagyok, hiszen az egyéni legjobbam, de azért ennél is jobbat akartam, szerettem volna magyar csúcsot úszni, és hát nyerni. Természetesen egy ezüstérem egy Európa-bajnokságon mindig nagyszerű, mégis, érzem a hajszálat a számban...”

   

  2015-12-02 //

  Csütörtöki születésnapján újabb Eb győzelemmel ajándékozhatja meg magát a 30 éves Cseh László

  Egészen biztos, hogy csütörtökön a „mérföldköves” 30. születésnapjának estéjén nem önfeledt mulatozás, de még egy pezsgős vacsora sem várhat Cseh Lászlóra, ugyanis december 3-án éppen versenyezni fog, és remélhetőleg meg is nyeri a 100 méteres pillangót a netanyai rövid pályás Európa-bajnokságon.

   


  Csodálatra méltó pályafutásának csupán az egyik jellemzője, hogy kismedencében 2003-tól egészen mostanáig 16-szor sikerült nyernie, miközben négy kontinensversenyen (2005, 2007, 2011 és 2012) ráadásul még triplázni is tudott!

  A negyedik olimpiájára készülő, de már a Riói szereplése előtt is három ezüst- és két ötkarikás bronzéremmel büszkélkedő világhírességet születésnapja és az újabb éremcsatája előtt szólaltatta meg a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa. 

   

  Lacika 10 éves: „Fiam, csak most jön a neheze”

  „A 10. születésnapomról mindig az jut az eszembe, hogy az edző bácsi, aki már akkor is Plagányi Zsolt, azaz a mostani mesterem volt, kedvesen meghúzta a fülemet, és azt mondta:„Fiam, csak most jön a neheze.” Nem rémültem meg, mert mindig is szerettem az uszodába járni, már akkor is, amikor Kiss Miklós megtanított úszni, de később is, amikor elkezdődtek a háziversenyek, majd nem sokkal később a többi egyesület velünk egyidős srácaival is összemérhettük a tudásunkat. Pánik csak akkor volt, amikor egy éjszaka rám tört az asztmás roham, alig kaptam levegőt, és kórházba kellett szállítani. Amikor kiengedtek, az első utam egy versenyre vezetett, ahol hatodik lettem, de az is lehet, hogy csak nyolcadik. Kétségbeejtőnek éreztem a helyzetemet, és kezdtem azt hinni, hogy az asztma véget is vethet az uszodai pályafutásomnak. Szerencsére nem így történt, de ebből a szempontból a folytatás sem volt mindig gondtalan és egyszerű.”

  „A problémák, a mélypontok és a vereségek acélozták meg csak igazán Lacit, akinek nem egyszer kellett újra felépítenie magát. Komoly bajok voltak a térdével, aztán jött, alig néhány héttel az athéni olimpia előtt a lábtörése, a római VB előestéjén az esélyeit csorbító vírusos fertőzés, a sanghaji világbajnokságon pedig az asztmás rohama. Szülői elfogultság nélkül mondhatom, hogy a nehézségek leküzdése brutális elszántságot érlelt meg benne, miközben egyre inkább motiválta az a törekvés, hogy a tapasztalatát miként tudná mind hatékonyabban átültetni az úszásába és a versenyzésébe.” – kapcsolódott az emlékek felelevenítésébe id. Cseh László, a nagy bajnok édesapja, aki az 1967-es ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a 100 pillangón. Éppen abban a számban, amelyben a fia a 30. születésnapján remélhetőleg döntőzni fog…

   

  Cseh László 20 éves: az első világbajnoki győzelem

  „2005? Az első aranybetűvel írt fejezet az életemben. Világbajnokságot nyertem Montrealban a 400 vegyesen, hozzá egy ezüstöt a 200-on és még egy bronz is összejött a 100 háton. Álmomban se hittem volna, hogy ez a sorozat tíz esztendővel később egy másik világbajnokságon még megismétlődhet. Ráadásul 2005-ben a trieszti rövidpályás kontinensbajnokságon is nagyon ment az úszás, ennek köszönhetően a „montreali” számaimban kismedencében is triplázni tudtam. Azokban az időkben a hátúszással is bátran próbálkoztam, és jöttek is az eredmények. Ugyancsak 2005-ben kezdtem el az egyetemi tanulmányaimat, amelyek lezárásával még adós vagyok, de jövőre, az olimpia után ezt a restanciát is le fogom dolgozni.” – fogadkozott az „örökös bajnoknak” is nevezhető úszó.

  „Cseh László fiúként, majd felnőtté válva egyszerre volt számomra szorgalmas és céltudatos tanítvány, az úszás tudományát kitanuló és ezért már vitákba is bocsátkozó partner, nem utolsó sorban pedig egy kedves jó barát, akitől 17 esztendő után ezért is volt pokolian nehéz elbúcsúzni. Ma is felnézek rá, és csak remélni tudom, hogy a közös munkánk legnagyobb sikerei – élükön a pekingi olimpiai „ezüsthármassal” – ugyanúgy örök nyomot hagytak Laciban, ahogy bennem. Kívánom, hogy az éremgyűjteményéből még hiányzó olimpiai aranyérmet is sikerüljön megszereznie jövőre Rióban” – így csatlakozott Turi György mesteredző, akit tavaly decemberben váltott régi-új edzőként Plagányi Zsolt.

   

  A 95-szörös magyar bajnok Cseh László 30 éves: Újabb VB győzelem és házasságkötés

  Harmincadik születésnapja esztendejének eseményei is azt bizonyítják, hogy ahol Cseh László, ott biztos történik valami, sőt, az esetek többségében valami emlékezetes dolog.

  „Már a 2014-es berlini Európa-bajnokság eredményeiből is azt olvashattuk ki, hogy a „Riói hadművelet” első csatáját megnyertük. Győzelem, ha nem is sorozatban, de ötödször a 200 vegyesen, hozzá egy-egy ezüst és bronzérem, sokkal szebbet nem is remélhettünk volna. Ez is kellett ahhoz, hogy idén a kazanyi világbajnokságon tíz év után újra aranyérmes lehessek, és ugyanúgy három éremmel zárjak, mint tíz éve, azaz 20 esztendősen Montrealban.  Így most már két támaszom is van ahhoz, hogy a harmadik csatából is győztesen kerülhessek ki. Rióban számomra a legmagasabb mércét az olimpiai bajnoki győzelem jelenti.” – erősítette meg a tavalyi kijelentését Cseh László, akinek a sikerei klubváltása óta egri egyesületének hírnevét öregbítik.

  Az idei esztendő azonban nem csak a 10 évvel ezelőtti „medencés” siker megismétléséről szól Cseh László életében, hanem egy „medencén kívüli” emlékezetes eseményről is: a házasságkötéséről, magánéletében egy új korszak kezdetéről. A hétszer is az „Év magyar úszójának” megválasztott példamutató sportember úgy gondolja, hogy maga mögött hagyva a harmadik X-et, továbbra is eseménydús lesz az élete. Kezdve a Riói olimpiával, és folytatva a 2017-es FINA világbajnoksággal, ahol – a budapesti és a debreceni Európa-bajnokságok után - újra hazai pályán versenyezhet. A következő esztendőkben válhat diplomás emberré, és reményei szerint apává is. Abban pedig egészen biztos, hogy a 40. születésnapját 2025-ben már nem úszóként fogja megünnepelni…

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

  2015-12-02 //

  Parádés nyitány

  Egészen elsőrangúan sikerült a délelőtt magyar szempontból  

   

  A netanyai rövidpályás Eb-n először is az egybegyűltek őszinte döbbenetére Hosszú Katinka az előfutamok kellős közepén agyonvágta a 400 vegyes világrekordját – a 4:19.46-os idő láttán felállva tapsolt a sportolói tribün és a teljes bírói kar a medence partján. Katinka emellett, bónuszként, elsőként jutott a 100 hát délutáni középdöntőjébe (57.13).

  További jó hír, hogy 400 vegyesen Jakabos Zsuzsanna harmadikként ment tovább (4:29.31), és ugyanebből a pozícióból várja a 200 hát fináléját Földházi Dávid (1:50.66), míg Cseh László a második legjobb idővel középdöntős 100 pillangón (49.93).

  A BVSC duója is kitett magáért: Bernek Péter 400 gyorson (3:39.84), Kapás Boglárka pedig 800 gyorson (8:17.68) került a legjobb idővel a fináléba – annyi a különbség, hogy a lányok csütörtökön folytatják. Köztük Juhász Adél is, aki bár 9. lett (8:26.32), mégis finalista, mivel az előtte végzett három olaszból csak kettő kerülhetett tovább – Adél egyébként három századdal előzte meg német riválisát.

  Sprintereinknek is jól ment, a 4x50-es gyorsváltó (Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár, Mészáros Márk) 7. helyen robogott tovább (1:27.60), illetve középdöntőt úszhat Sebestyén Dalma, aki 50 mellen (31.10) csípte el a 16. helyet, egyetlen századdal előzve meg szlovák vetélytársát.

  Mások kevésbé volt ilyen szerencsések: Joó Sára 100 háton öt századdal maradt le a középdöntőről s lett 17. (59.64), Balog Gábor pedig 25-tel a 200 hát fináléjáról (9., 1:53.37). György Réka 9. helye csupán azért nem annyira idegesítő 400 vegyesen, mert Hosszú és Jakabos mögött harmadik magyarként egyébként sem juthatott volna a döntőbe (4:35.63).

  Akik azért messzebb voltak a kvalifikálástól: 50 mellen Sztankovics Anna (28., 31.84) és Szokol Szonja (34., 32.06), 100 pillangón pedig Kenderesi Tamás (35., 53.29) és Grátz Benjámin (43., 54.29).

  Folytatás délután, magyar idő szerint 16.30-tól – irány az m4, mert nagy dolgok vannak készülőben!

  Élő eredmények:
  http://netanya2015.microplustiming.com/index_web.php

   

  Fotó: Derencsényi István

   

   

  2015-12-01 //

  Előre a századik Eb-éremért!

  Nem akármilyen mérföldkő vár a magyar úszóválogatott tagjaira a szerdán kezdődő 18. rövidpályás Európa-bajnokságon: az 1996 óta íródó esemény történetében Netanyában szerezhetik meg a 100. magyar érmet. Jelenleg 95-nél tartunk, ám aligha kétséges, sikerül átlépni a százas határt.

   


  Húszfokos napsütés és tökéletes – igaz, jó helyi szokás szerint láthatatlan – biztonság várta a netanyai Európa-bajnokságra érkező úszócsapatokat. Amelyek rekordszámban gyűltek össze Izraelben: a korábbi, 2009-es és 2013-as részvételi csúcsot felülmúlva 48 ország 500 úszója áll rajthoz az eseményen.

  A helyszínt – Wingate Institute – úgy lehetne jellemezni, mint a Testnevelési Egyetem és a tatai tábor keresztezését: az izraeli edzőképzés fellegvára, megannyi sportlétesítménnyel gazdagítva. Ezek egyike a hatalmas uszoda, amely a helyi négyes metrónak számított, hisz csaknem tíz évig építették. Ugyanakkor egybehangzó vélemények szerint a tízpályás medence igen jól sikerült, hiszen faltól falig 3 méter mély, így az egyik leggyorsabb a világon.

  Ami a magyar válogatottat illeti, komoly esély van rá, hogy nagyszerű jubileumot ünnepelhet a csapat, hiszen a rövidpályás Eb-k 1996 óta íródó történetében eddig 95 érmet szereztek úszóink, azaz cél a 100-as határ átlépése. Ha a két évvel ezelőtti, herningi termést nézzük – 6 arany, 4 ezüst, 2 bronz, 2. hely az éremtáblán –, aligha kétséges, hogy meglesz a századik (eddig 42 arany, 29 ezüst és 24 bronz a mérlegünk).

  A dobogóra esélyesek sora természetesen Hosszú Katinkával kezdődik, aki 11 számban indul – ez rekord az egész mezőnyben, mellette brit riválisa és jóbarátja, Hannah Miley arat még feltűnést 8 nevezéssel –, avagy a tervek szerint 800 kivételével ott lesz az összes gyorsúszó-számban, mindhárom távon háton és vegyesen, valamint 200 pillangón. Cseh László a pillangók mellé „visszavette” a 200 vegyest is, és Gyurta Dániel is újra hódításra kész, akárcsak öccse, Gergő, aki 1500-on címvédőként indul úgy, hogy három hónapja a hosszabb távok edzőfejedelménél, a francia Philippe Lucas-nál készül.

  Az európai szövetség nyitó sajtótájékoztatójára egyébként a külföldi sztárok közül Cseh László kapott meghívást, elsősorban mint az egész mezőny legeredményesebb versenyzője – rövidpályás Eb-n 16 aranynál tart –, másrészt mert csütörtökön ünnepli a 30. születésnapját. Mint szerényen megjegyezte, „ha sikerül döntőbe jutnom száz pillangón, akkor azon leszek, hogy valami szép ajándékkal lepjem meg magam”. A délben tartott eseményen még teljes hajpompával felvonuló világbajnok (a leborotválási szertartás délután következett) még elárulta, hogy az új edzésmódszereknek köszönhetően nagyon erősnek érzi magát. „Amit csinálunk, működik, ez már Kazanyban is kiderült, most további újításokba fogtunk, a cél egyértelműen Rio, de természetesen itt, Netanyában is szeretném megmutatni, hogy jó úton haladunk.”

  A versenyek első ízben öt napig tartanak majd, az előfutamok magyar idő szerint 8.30-kor, az elődöntők és a finálék 16.30-kor kezdődnek – az eseményt (a délelőttöt is) az m4-en lehet élőben követni.

  A nyitónap indulói

  Férfiak

  100m pillangó: Cseh László, Kenderesi Tamás, Grátz Benjámin

  200m hát: Balog Gábor, Földházi Dávid

  400m gyors: Bernek Péter

  Nők

  50m mell: Sebestyén Dalma, Szokol Szonja, Sztankovics Anna

  100m hát: Hosszú Katinka, Joó Sára

  400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, György Réka

  800m gyors: Kapás Boglárka, Juhász Adél

   

  A magyar válogatott

   

  Férfiak

  Balog Gábor – 50m hát, 100m hát, 200m hát

  Bernek Péter – 200m gyors, 400m gyors, 1500m gyors

  Cseh László – 50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes

  Földházi Dávid – 50m hát, 100m hát, 200m hát, 100m vegyes

  Grátz Benjámin – 100m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Gyurta Dániel – 100m mell, 200m mell

  Gyurta Gergely – 1500m gyors

  Kenderesi Tamás – 100m pillangó, 200m pillangó

  Lavotha Oszkár – 50m gyors, 100m gyors

  Lobanovszkij Maxim – 50m gyors, 100m gyors

  Mészáros Márk – 50m gyors, 100m gyors, 200m gyors

  Nagy Péter – 50m hát, 100m vegyes, 200m vegyes

  Sós Dániel – 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Takács Krisztián – 50m gyors, 100m gyors

  Verrasztó Dávid – 200m pillangó, 400m vegyes

   

  Nők

  György Réka – 200m hát, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Hosszú Katinka – 50m gyors, 100m gyors, 200m gyors, 400m gyors, 50m hát, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Jakabos Zsuzsanna – 50m gyors, 200m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Joó Sára – 50m gyors, 100m gyors, 50m hát, 100m hát, 100m pillangó

  Juhász Adél – 400m gyors, 800m gyors

  Kapás Boglárka – 200m gyors, 400m gyors, 800m gyors

  Molnár Flóra – 50m gyors, 100m gyors

  Novoszáth Melinda – 200m gyors, 400m gyors

  Sebestyén Dalma – 50m mell, 100m mell, 200m mell, 200m vegyes

  Szilágyi Liliána – 100m pillangó, 200m pillangó

  Szokol Szonja – 50m mell, 100m mell, 50m pillangó, 100m pillangó

  Sztankovics Anna – 50m mell, 100m mell, 200m mell

   

  Váltók

  4x50m férfi gyors

  4x50m férfi vegyes

   

  (Változás a korábban közöltekhez képest, hogy a keddi technikai értekezleten visszaléptették Jakabos Zsuzsannát a 100 és 200 gyorstól, illetve Szilágyi Liliánát az 50 pillangóról, valamint a két mixed váltót sem indítjuk.)