HÍREK

  2016-04-12 //

  Cseh László: „Majdnem kiugrottam a vízből”

  Az országos bajnokság úgynevezett „nulladik napján”, az olimpiai kvalifikációt célzó váltóúszások előtt mutatták be a győri uszodában az Arena új modelljét, a textilszereléseket új dimenzióba helyező Powerskin Carbon-Ultra névre keresztelt dresszt. Cseh László – az első magyar, aki kipróbálhatta – azt mondta: elképesztő lökést ad a versenyzőknek.

  A 2012-ben, a Carbon-Pro-val kezdődő széria egy új technológiának köszönhetően forradalmasította a dresszeket – miközben teljes mértékben kielégíti a textilruhákra vonatkozó szigorú FINA-előírásokat –, az ún. intelligens kompresszióval maximálisan segíti a versenyúszók mozgását. Amint azt Kisteleki Orsolya, az Arena Magyarország képviselője elmondta, a következő modellek – Carbon-Flex (2014), Carbon-Air (2015) – tovább fejlesztették az új alkalmazást, amely azok után, hogy az úszóruha külső felületének kialakítását szinte tökélyre vitte, most a belső kialakítást igyekszik a lehető leghatékonyabbá tenni az Arena Teamhez tartozó kiválóságok számára – így a riói olimpián a magyar válogatott tagjai is Ultra-gyorsak lehetnek...

  Az így kreált új dizájn belső struktúrája, az ún. Ultra-Link System gyakorlatilag tökéletesen leköveti az úszó testfelépítését, így optimalizálva a vízben haladást. A Carbon-Ultra fő újdonsága, hogy a legfontosabb izomcsoportok mozgását szinte harmonizálva segít viselőjének, hogy a vízben még tökéletesebb testtartással ússzon. Emellett az általa takart legfontosabb pontoknál – kompressziós zónák – úgy nyomja meg az úszó testét, hogy azáltal még hatékonyabbá teszi az előresiklást, mivel csökkenti a test turbulenciáját és a közegellenállást. Mivel a külső rész háromszor annyi szénszálat tartalmaz az adott felületeknél, mint korábban, a Carbon-Ultra intelligens kompressziós hatása még hatékonyabban érvényesül – röviden összefoglalva: a versenyző által befektetett energia még jobb százalékkal hasznosul, mint korábban bármikor.

  Cseh László: „Majdnem kiugrottam a vízből”
  2016-04-11 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 1. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

   

  A Magyar Úszó Szövetség elnöksége a Magyar Úszás Napjára (2016. június 18. szombat) felkészülni vágyókat szakmai tanácsokkal, javaslatokkal, részletes edzéstervekkel segíti az utolsó hónapokban. Ezekben átfogóan szólunk azokról, hogy mire kell figyelni a szervezésnél, jelentkezésnél, felkészülésnél, stb. és   legyünk tisztában fizikai korlátainkkal, edzettségünkkel, de remélhetőleg a jó felkészülésnek hála, bírni fogja minden rajtoló ezt a 2017 méteres távot. Két szakember (Dr. Sós Csaba egyetemi tanszékvezető/mesteredző és Fodor Szabolcs nyíltvízi úszás szakágvezető) közös tanácsait követhetjük végig a következő hónapokban és természetesen  akár egyéni kérdésekre is válaszolnak, bátran érdeklődjenek!

  Noha még hónapok vannak hátra az eseményig, érdemes elsőnek a regisztrációval foglalkozni, melyet a magyaruszasnapja.hu oldalon tehetünk meg. Kattintsunk rá és szép precízen töltsük ki magunk és/vagy hozzátartozóink jelentkezési lapját. Mielőbb tegyük meg, mert egyrészt az előzetes  nevezési díj kedvezményesebb (2000 forint),  másrészt a szervezők információhoz jutnak a jelentkezők létszámáról. Természetesen a helyszínen is van mód a nevezési díjat kifizetni készpénzben, ennek díja 3000 forint.

  A MÚSZ elnöksége a felkészülni vágyókat részletes edzéstervekkel segíti az utolsó hónapokban. Ez kiváló lehetőség arra, hogy egyfelől két-három-négy hét alatt elérjenek egy normális kondíciót, majd pár hét alatt új tulajdonsággal ruházzák fel a testüket. Az Önök esetében ez az állóképességet jelenti, de természetesen ennyi idő alatt mód van a technika tökéletesítésére is.

  Ismerjék meg és éljék át saját testükön a magyar úszósport sikereinek az egyik titkát. A felkészülési egységet makrociklusnak nevezzük, ennyi idő szükséges egy új tulajdonság tartós megszerzésére.

  Három alapelvet kell mindig szem előtt tartaniuk: fokozatosság (az élet minden területén igaz, itt is), specifitás (átlagost meghaladó úszó teljesítményre csak úszással lehet felkészülni) és túlterhelés (e nélkül nincs alkalmazkodás és fejlődés).

  A gyakorlatban ez a következőket jelenti: legalább heti háromszor kell minimum 35 percet úszniuk. Szerencsésebb, ha alkalmanként 1 órát edzenek, de eleinte meg lehet indulni (egy-két hétig 35 perc) kevesebbel is. A legjobb, ha heti ötször úsznak. De aki(k)nek kevesebbre van módja, azokat is segítjük.

  A következő heteket arra kell használniuk, hogy elérjék: alkalmanként 1000 méter legyen az adag. Ne felejtsék: fokozatosság!!

  Továbbá technikajavító gyakorlatokat is leírunk mind a négy úszásnemben, amivel segíthetünk a technikai gondokkal küzdőknek. Ezeket hétről hétre publikáljuk, érdemes alaposan átnézni visszamenőleg is…

  A mellékletben mindenki megtalálja az életkorának, felkészültségi szintjének, vagy akár csak reális vágyainak is megfelelő edzéstervet. A mellékletek jelzik, hogy a részletes edzésterv kinek készült, persze be lehet pillantani másokéba is. A heti 1x1 óra felkészülési időtől (ami azért minimum azoknak, akik rajthoz akarnak állni) a heti 5x2 óra felkészülési időig (rendszeres, magas szintű testedzést végzők) összesen 8 típus edzéstervet találnak.

  Természetesen a terv nem szentírás, el lehet térni tőle, sőt az egyes napok elemei keverhetőek belátás szerint, egyszerűen egy segítség, egy mankó. Ha valaki heti négyszer másfél órát akar/tud edzeni, akkor az edzésterv a szerint is könnyen módosítható, interpolálható. Ha valamilyen jelzés, vagy kifejezés nem egyértelmű, tekintsenek bele a heti 5x2 óra edzést végzők programjába, ott mindennek a magyarázata is megtalálható.

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Az nevezés linkje:

  http://magyaruszasnapja.hu/

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 1. rész
  2016-04-11 //

  Hargitay András az új kapitány, segítői Sós Csaba és Wladár Sándor

  A Magyar Úszó Szövetség hétfői elnökségi ülésén döntött arról, hogy Kiss László lemondását követően Hargitay Andrást nevezi ki szövetségi kapitánynak, határozatlan idejű szerződéssel. 

  Tekintettel arra, hogy az eddig az utánpótlás-kapitányi tisztséget ellátó szakember továbbra is megtartja civil állását – állatorvosként dolgozik –, az elnökség két segítőt is kinevezett mellé: Sós Csabát és Wladár Sándort.

   

  Hargitay András a magyar úszósport első világbajnoka, olimpiai érmes; Sós Csaba a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője, míg Wladár Sándor, Moszkva olimpiai bajnoka a MÚSZ elnökségének tagja, a Jövő SC ügyvezetője – mindhárman a legendás edző, Széchy Tamás tanítványai.

  A kapitánynak ez a második megbízatása ezen a poszton, 1984 és 1988 között egyszer már vezette a válogatottat.

  Az elnökség szavazását követően Hargitay András kijelentette: „A legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni a versenyzőknek és edzőknek. Ez a feladat hihetetlen felelősség, különösen most, az olimpia évében, egy hónappal az Európa-bajnokság előtt. A célom az, hogy az edzőbizottsággal együtt, velük egyetértésben vezessem a válogatottat. Szeretném, ha végre minden megnyugodna körülöttünk, az ugyanis senkinek nem lenne jó, ha léket vágnának a magyar úszósporton. Az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a versenyzőink, sportdiplomáciában is világszínvonalon teljesítünk, nagy versenyek sorát rendezték és rendezik nálunk, az olimpián kiemelkedő eredményességet remélünk az úszóktól – ha most megpróbálják elsüllyeszteni vagy akárcsak lelassítani ezt a hajót, azt nem csak mi érezzük meg, de az egész magyar sport és talán az ország is.”

  Az elnökség kinevezte az új utánpótlás-kapitányt is: Petrov Iván, a győri klub vezetőedzője kapta meg ezt a megbízatást.

  Az ülésen Gyárfás Tamás elnök beszámolt arról, hogy a sportág mögött álló 21 partner közül eddig 19 jelezte, ezután is támogatják a magyar úszósportot, további két céggel pedig folynak az egyeztetések, de negatív jelzés tőlük sem érkezett. Ezen túlmenően a Rio Klub operatív igazgatója, Pócs Róbert levélben jelezte, hogy az olimpián túl is támogatni kívánják a 2017. évi világbajnokság majdani úszóhőseit, azaz a budapesti vb-ig a válogatott 20 tagja kap használatra egy-egy autót, felkészülésüket segítendő.

  Hargitay András az új kapitány, segítői Sós Csaba és Wladár Sándor
  2016-03-28 //

  2016. MÁRCIUS 5-ÉN GYŐRBEN MEGTARTOTTUK AZ " ÚSZÓK VÁLLFÁJDALMÁNAK MEGELŐZÉSÉT CÉLZÓ PREVENCIÓS PROG

  A bemutatón a Nyugat-Dunántúl és Közép- Dunántúl régióinak 30-30 úszóversenyzője vett részt. A bemutató első részében az összes versenyző a váll-vállöv ízületkímélő, a vállízület tok és szalagrendszer megóvását figyelembe vevő nyújtástechnikákat sajátíthatták el. Ezt követően 15 fős csoportokban a váll- vállövi régióra irányuló erősítő gyakorlatokat próbálhattak ki az úszók gyógytornászok segítségével.

  Tapasztalataink a következőek:

  A nyújtások közül jó néhány gyakorlat ismerős volt a gyerekeknek, azonban ezek közül számos gyakorlat kivitelezésén ízületvédelmi szempontok alapján gyógytornászok segítségével módosítaniuk kellett.

  Az erősítő gyakorlatok végzésekor szemrevételezés alapján a versenyzők mintegy 70 %-nál hiányosságokat tapasztaltunk törzsstabilizációban, lapocka közelítő izmok, rotátor köpeny izmainak erejében. Ezen igen magas arányt a következő találkozáskor Dunaújvárosban méréssel is objektívvá teszünk.

  Meggyőződésünk, hogy az úszók vállfájdalmának megelőzéséhez a fenti észrevételek szem előtt tartásával a helyes nyújtás technika elsajátítása és célzott izomerősítés hozzájárul. Az edzők érdeklődéssel fordultak hozzánk és látják annak lehetőségét, hogy szárazföldi edzésprogramjukat ezen gyakorlatokkal kiegészítenék.

  Fotók:Szaka József

  2016. MÁRCIUS 5-ÉN GYŐRBEN MEGTARTOTTUK AZ " ÚSZÓK VÁLLFÁJDALMÁNAK MEGELŐZÉSÉT CÉLZÓ PREVENCIÓS PROG
  2016-03-23 //

  Dr. Hargitay András nem érzi 60 évesnek magát a Jövő Bajnokai között

  „Kimondani nem igazán jó, hogy már a 60. életévemet is betöltöttem, de búslakodásra igazán nincs okom: azt csinálhatom, amit szeretek, ráadásul jó egészségben és jó emberek társaságában” – nyilatkozta Dr. Hargitay András, az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitánya a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. A hetvenes évek háromszoros világ- és Európa-bajnoka második esztendeje tölti be ezt a tisztet, jól összehangoltan az állatorvosi tevékenységével.

  „A 60 valóban veretes szám egy ember életében, de nem is olyan régen a 45-ös, aztán az 50-es is ilyennek tűnt. Amióta átvettem az utánpótlás válogatott irányítását, a szabadidőmnek csupán egy töredékét tölthetem teljes kikapcsolódással, de erre számítottam is. Úgy egyensúlyozok, hogy se a kapitányi tiszt ellátása, se a kórházi munkám ne legyen a másik rovására. Sajnos, a kelleténél jóval kevesebb időt tölthetek a sportolással, így egészen különleges alkalomnak számított, amikor nemrégiben a 23 éves, pilótának készülő nagyfiammal elmehettünk egy kicsit úszni. Régebben hetente legalább egyszer eljutottam az uszodába.”

   

  Ha a vízben nem is, de víz közelben gyakran fordul meg. Rendszeres látogatója – Kiss László szövetségi kapitány és más szakemberek társaságában – a Jövő Bajnokai fejlesztési program régiós központjainak, ahol egy-egy alkalommal 30-40 kiválasztott reménységet vehet szemügyre, és győződhet meg arról, hogy fejlődésük töretlen-e.

   

  A motivációnak belülről kell jönnie

  „Sokszor gondolkodom el azon, hogy a hatvanas években milyenek is voltak a mi lehetőségeink a mai srácokéhoz képest. Egy 150 éves épület négypályás medencéjében tempóztunk, ahol alig fértünk el, de Tamás bácsi (Széchy Tamás –a szerk.) azt is elhitette velünk, hogy ennek a pályának is vannak előnyei, noha még a vízfelület sem volt feszített. Ma dubai edzőtáborba küldhetjük el az arra érdemes gyerekeket és az edzőiket, aki pedig lemarad a nagy lehetőségről, az attól kezdve azért is hajt, hogy a következő alkalommal már ő is ott lehessen az arab országba induló gép fedélzetén. A motivációnak ugyanis belülről kell jönnie.”

   

  Bízik abban, hogy idei hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa bajnokságon  és a jövő évi győri EYOF úszóversenyein is sikerrel szerepelnek az utánpótlás hazai legjobbjai. A hódmezővásárhelyi hazai pálya előnye azt is jelenti, hogy versenyszámonként négy-négy magyar is rajthoz állhat. Tekintélyes létszámú csapat vonulhat fel a fiatalok kontinensversenyén, ami nem csak versenyzőknek, hanem a családjuknak, a barátaiknak és még az iskolájuknak is maradandó élményt és dicsőséget jelenthet.

   

  „A Jövő Bajnokai között mindig megfiatalodok, és máris nem érzem magamat 60 évesnek. Ezek a lányok és fiúk közül kerülhet ki a 2020-as tokiói olimpián szereplő magyar úszóválogatott egy része, és közülük néhányan olyan kiugrásra is képesek lehetnek, mint egykor a mai felnőtt válogatott oszlopos tagjai” – hangsúlyozta Dr. Hargitay András, aki 1982-ben hagyott fel a versenyzéssel, és amit a mai versenyzők közül kevesen tudnak, 1985 és 1988 között ő volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

  Dr. Hargitay András nem érzi 60 évesnek magát a Jövő Bajnokai között
  2016-03-21 //

  BERNEK PÉTER MOSOLYOGVA MENNE DOPPINGVIZSGÁLATRA RIÓBAN

  Az úszók Floridában is megemlékeztek március 15-ről Bernek Péter kitörő lelkesedéssel vetné alá magát a doppingellenőrzés procedúrájának, ha a mintaadásra a Riói 400 méteres gyorsúszó döntő után szólítanák fel. Ideális esetben azért, mert ez előírásszerűen mindig az érmesek kötelessége, kevésbé hangzatos forgatókönyv szerint pedig azért, mert a tesztelésen a dobogósokon kívül még egy kisorsolt döntősnek is részt kell vennie…

  Ezekre az eshetőségekre célozva nyilatkozott az itthoni ünnepnapon, a floridai edzőtáborban viszont kemény edzésekkel eltöltött ottani hétköznapon a BVSC leendő olimpikonja a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának

  Tudják, hogy mi mért nem működött

  „Egy nagy álom megvalósulásának pillanata lenne, ha az olimpiai döntő után érmesként léphetnék be a vizsgálati helyiségbe, de sokkal mérsékeltebb lenne a boldogságom, ha ezt „sima” pontszerzőként kellene megtennem. A dobogós helyezéssel kapcsolatos elhatározásom szinte azonnal a 2014-es dohai rövid pályás világbajnokság után született meg bennem. és az óta egyre csak érik és erősödik. Pályafutásom eddigi csúcspontja után a 2015-ös kazanyi világbajnokságon és a tavaly év végi netanyai Európa-bajnokságon sem úgy szerepeltem, ahogy szerettem volna, de Nagy Péterrel, az edzőmmel sikerült megtalálnunk az okát annak, hogy mi miért nem működött. Ez még mindig jobb annál, mint ha utólag tanácstalanul néztünk volna egymásra. Egészen biztos vagyok abban, hogy ugyanazt a hibát még egyszer nem fogjuk elkövetni, a szükséges korrekciós lépéseket ugyanis még időben megtettük” – hangsúlyozta Bernek Péter.

  Kiiktatva a vasárnapi pihenő

  Nem titkolt újításaik közé tartozik az, hogy a BVSC úszószakosztályának – Kapás Boglárka távozása óta - első számú versenyzője újabban a pihenőnapjáról lemondva vasárnap is edzésre jelentkezik. Ennek okára is rávilágított.

  „A hétvégi lustálkodás és leeresztés után – akárcsak egy irodába visszatérő hivatalnok – hétfőnként mindig olyan érzés töltött el, mintha mindent elölről kellene kezdenem. Nehéz volt felvenni a szükséges ritmust, és úgy odatenni magamat, hogy a zsibbadtságot gyorsan sikerüljön kiűzni magamból. Egyelőre nem tiltakozik a szervezetem a „túlórázás” miatt, sőt, egyre inkább úgy érzem, hogy a „gépezetem” akkor működik igazán olajozottan, ha azt hétfőn nem kell újra indítanom. Amióta rátettem egy lapáttal, lélekben is jobban is érzem magamat, talán azért is, mert tudom, hogy ennél többet már nem lehet vállalni.” – folytatta a világbajnok, aki kedden a zuglói versenyzőtársaival együtt a tengerentúlon is megemlékezett a nemzeti ünnepünkről.

  Villámlátogatás Londonban

  A floridai edzőtáborozás után mostanában gyakran használt definíció szerint munkából fog nekigyürkőzni a győri országos bajnokságnak, amelyet követően egy még komolyabb megmérettetés következik, de az sem az edzésmunka tempójának tartósabb lefékezésével. Londonban, a májusi Európa-bajnokság városában csak annyit szeretne időzni, amennyire feltétlenül szüksége lesz.

  „ Előre is elnézést kérek a fiúktól, ha a tengerentúlról hazaérkezve Győrben a váltóversenyek napján nem azt a Bernek Pétert fogják látni, akit megszoktak, mert már most tudom, hogy akkor még igencsak messze leszek a csúcsra járatás állapotától. Ami a londoni kontinensbajnokságot illeti, amint túl leszek a 200, a 400 és az 1500 méteren, és ez összesen négy vagy öt napig fog tartani, azonnal csomagolok, és az első járattal igyekszem hazafelé Budapestre. Azért, hogy csak néhány edzésnap maradjon ki az olimpiai felkészülésemből. A nagy sietség közben egy „lélekmelegítő” jó helyezés persze biztos, hogy feldobna. Attól jobban érezném magamat a Rió felé vezető út utolsó 11 hetes etapjának kritikus időszakában ” – hangsúlyozta Bernek Péter, aki az említetteken kívül valószínűleg csak a miskolci 5 kilométeres távúszó bajnokságon, valamint a hagyományos monacói formába hozó nemzetközi versenyen áll majd rajthoz az augusztusi ötkarikás erőpróbát megelőzően.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  BERNEK PÉTER MOSOLYOGVA MENNE DOPPINGVIZSGÁLATRA RIÓBAN
  2016-03-21 //

  Turi György a nyolcadik olimpiájáról is érmes versenyzővel szeretne hazatérni

  A tavaly tíz év után hozzá visszatért Risztov Évától újabb olimpiai érmet remél, a még csak 14 esztendős újonc Késely Ajnának pedig egyéni indulóként és váltótagként is emlékezetesen szép bemutatkozást kíván mesterük Turi György, a Kőbánya SC úszóműhelyének vezetője, aki a héten ünnepelte az 59. születésnapját.

  Már olimpiai lázban

  „Szerdán lefekvéskor csak annyi jutott az eszembe, hogy egy esztendővel már megint közelebb kerültem a kerek hatvanadikhoz, és olykor rám férne egy-két kikapcsolódást jelentő nap a hétvégi házamban. Olimpiai esztendőben erről persze csak álmodozni lehet. Sokkal inkább foglalkoztam azzal, hogy másnap a floridai edzőtáborunkban minden betervezett feladatot hiánytalanul végezzenek el a versenyzőim. Rióval kelek és fekszem, engem már elfogott az olimpiai láz. Az életem fordulatos eseményei megtanítottak arra, hogy mindig és mindenhol elsősorban a közvetlenül előttem álló feladatokra kell összpontosítanom. Most is azokból igyekszem kihozni a lehető legtöbbet, mindenekelőtt az olimpiából, de a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságot is mérföldköves eseménynek tekintem. Így is fogom folytatni, ameddig csak bírom, amíg hasznosnak érzem magamat. Kiss László szövetségi kapitány nagy mondását idézve én is azon a véleményen vagyok, hogy az asztaltól felállni is tudni kell. Az a fontos, hogy a váltóbotot egyszer majd  legyen kinek átadni” – nyilatkozta Turi György Floridából  a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

   

  Ehhez csak annyit, hogy Kiss László klubedzőként valóban tudott jókor elköszönni a Sydney-i olimpia után, viszont nem sokkal később szövetségi kapitányként egy újabb, máig is tartó sikerkorszak fejezetét nyitotta meg.

   

  Egyedülálló sorozat

  Turi a nyolcadik olimpiájára készül, és rajta kívül egyetlen hazai egyesületi edző sem mondhatja el magáról, hogy az 1988-as szöuli nyári játékok óta mindig akadt legalább egy olyan versenyzője, aki éremmel térhetett haza a versenyek versenyéről.

   

  „Már az én „mesterhetesem” sem akármi, de azt remélem, hogy Risztov Évi, a nyílt vízi versenyek olimpiai címvédője Rióban is a dobogósok közé tudja beverekedni magát. Szándékosan mondom úgy, hogy beverekedésre készül, mert az ő egészen különleges, és a körülményektől nagyon is függő próbatétele a tétversenyeken sokszor nem csak az úszásról szól.”

   

  Szemefényeként tesz említést a mesteredző arról, hogy már a látványosan alakuló pályafutása első olimpiáján is maradandó teljesítménnyel rukkolhat ki a még csak 14 esztendős, négyszeres EYOF győztes Késely Ajna, aki „alig nőtt ki a földből”, amikor négy esztendeje az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának megakadt a szeme rajta.

   

  „Ajna az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje. Figyelemre méltó időkre képes a 200, a 400 és a 800 gyorson is, lehetőségei viszont nem kis mértékben függenek attól, hogy Hosszú Katinka melyik olimpiai számokban szeretne rajtolni. Drukkolok Ajnának, hogy sikerüljön bekerülnie a gyorsváltóba, mert a legjobb magyar négyes akár döntős is lehet Rióban.” – hangsúlyozta Turi György, akinek a versenyzői közül fogadott fia Pulai Bence és a mellúszó Horváth Dávid is olimpikon lehet Rióban. Előbbi váltóban EB bronzéremmel, utóbbi az ifjúsági világbajnokságon kiérdemelt ezüstéremmel büszkélkedhet.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  Turi György a nyolcadik olimpiájáról is érmes versenyzővel szeretne hazatérni
  2016-03-10 //

  DR. SZABÓ TÜNDE ÁLLAMTITKÁR A RIÓI FELKÉSZÜLÉS FONTOS SZÍNHELYÉNEK NEVEZTE A VASÁRNAP ÁTADOTT TÜSKE

  A jövőre megépülő és a FINA Világbajnokságon bemutatkozó új uszoda birtokba vételéig, de azt követően is kulcsfontosságú szerepet tölthet be a vasárnap felavatott Tüske uszoda, amelynek megvalósulását dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára érdekes hasonlattal élve a sokáig elhagyatott, de a közelmúltban megújult Várkert Bazáréhoz hasonlította.

  Hosszú éveken, sőt évtizedeken át nap, mint nap szomorúan haladtunk el a Világörökségeink közé tartozó, de egyre inkább roskatag Várkert Bazár előtt, és vártunk arra, hogy ismét a szép és vonzó arcát mutathassa. Vágyaink két esztendővel ezelőtt teljesültek, és ma már büszkék lehetünk arra, hogy a teljes rekonstrukció után újra idegenforgalmi nevezetességnek számít, jól szolgálja az egyetemes kultúra ügyét, és emellett színvonalas rendezvényeknek adhat otthont. Más a lépték, a megjelenés, és más a felhasználás módja is, de mint a sportért felelős államtitkár mégis lelkesedéssel hasonlítom az újonnan felavatott Tüske uszodát és a 15 hónappal ezelőtt átadott Tüske Csarnokot a Várkert Bazárhoz, hiszen a sportlétesítmények átadását is ki kellett várnunk, most viszont öröm rájuk nézni és belépni a kapujukon” – nyilatkozta dr. Szabó Tünde a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Mint egykori úszó híresség, Barcelona olimpiai, Perth világbajnoki, valamint Athén Európa-bajnoki ezüstérmese, a sportág igazi bennfenteseként úgy véli, hogy a kritikusnak is nevezhető létesítmény- illetve pályahiánnyal küzdő magyar úszósport helyzetét jelentős mértékben javítja az új létesítmény.

  „Akik csak egy kicsit is ismerik az úszás és más vizes sportok létesítmény igényét, illetve a lehetőségeket, pontosan tudják, mit is jelent egy új uszoda átadása, abban pedig 10 pálya megjelenése az edzés- és versenyszínhelyek kínálatában. Én azt is nagyszerű dolognak tartom, hogy az újbudai uszodában az élsport mellett az egyetemi és a szabadidős sport is otthonra talál. Az átadás egyébként a lehető legjobbkor jött, hiszen a Tüske uszoda a különleges felszereltségével, világszínvonalú kamerarendszerével, az ahhoz kapcsoló számítógépes mozgáselemző funkciójával a Riói olimpiai felkészülés egyik fontos bázisává válhat. Lehetőségei felértékelődnek majd a nyári játékok után, amikor megkezdődik a Császár, a Komjádi és a Hajós Alfréd uszodák felújítása, amelyek közül az előbbi kettő edzés-, utóbbi pedig versenyszínhelyként támogatja majd a 2017. július 14-én kezdődő FINA Világbajnokság sikeres megrendezését” – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde.

  DR. SZABÓ TÜNDE ÁLLAMTITKÁR A RIÓI FELKÉSZÜLÉS FONTOS SZÍNHELYÉNEK NEVEZTE A VASÁRNAP ÁTADOTT TÜSKE
  2016-02-17 //

  Risztov Éva elképesztő odaadással készül a negyedik olimpiájára

  Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője szerint reggelente nem tud olyan korán az uszodába érkezni, hogy a londoni aranyérmes Risztov Éva már ne lenne ott, este nyolc után pedig hiába is hívná telefonon a tavaly hozzá visszatért versenyzőt, a negyedik olimpiájára készülő úszónő ilyenkor már az igazak álmát alussza.

   

   „Egyszerűen elképesztő az a szorgalom és eltökéltség, ami Éva munkájára jellemző, és ahogy őt ismerem, még ennél is jobban bele fog húzni” – ezekkel a szavakkal dicsérte az egykor a medencés versenyeken három világbajnoki ezüstérmet, rövidpályán pedig hat kontinensbajnoki győzelmet begyűjtő tanítványát a vezetőedző.

  A kőbányai versenyzők a napokban tértek haza a hosszú thaiföldi edzőtáborozásukból, amely elsősorban az alapozásról, az erősítésről és az állóképesség növeléséről szólt. Fiatalok és „idősebbek” is kemény erőpróba feladatát teljesítették.

  Jó csapat veszi körül

  „Naponta átlagosan 18 kilométert úsztam, a konditeremben pedig még ennél is többet kerékpároztam, ezt összeadva úgy 500 kilométer jönne ki, mondjuk egy Budapestet Prágával összekötő távolság. Az olimpiai felkészülésem utolsó hónapjainak edzésmennyisége és felépítése sokban hasonlít a négy évvel ezelőttire, most viszont azért jobb a dolgom, mert egy lelkes szakmai csapat - benne sportorvos, pszichológus, mozgáselemző, étkezési tanácsadó - mindenben és mindig a rendelkezésemre áll, az ügynökségem pedig sok mindent levesz a vállamról, miközben az akadályokat is elhárítja előlem. Ami a legfontosabb: jó a légkör, az eddiginél sokkal többet foglalkozunk a lélektani tényezőkkel. Számomra ez most szinte a legfontosabb.” - nyilatkozta Risztov Éva a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Abu Dhabi és Balatonfüred

  Az olimpiai kvótát hatalmas küzdelemben a kazanyi világbajnokságon megszerző úszónő a jövő héten Abu Dhabiban Világkupa viadalon kezdi el az idei versenyzését, a következő állomás pedig június 18-án a jövő évi magyarországi FINA Világbajnokság egyik próbaversenyének is számító újabb VK erőpróba lesz.

  „Egyelőre ezek a biztos pontok, illetve a győri országos bajnokság, ahol a Kőbánya csapatát szeretném legjobb tudásom szerint erősíteni. A nemzetközi versenyeken és a hazai „rangadón” is szokni szeretném a versenyzést, amit az én „koromban” is újra és újra be kell gyakorolni, mert emlékezetből vagy rutinból egy tapasztalt versenyző sem tud mindent csak úgy megoldani. Mondanom sem kell, hogy az olimpiai kihívás mindennél fontosabb a számomra, mindent annak a rendelek alá, azzal kelek, azzal fekszem, és tényleg reggel és este is nagyon korán, mert nem csak a terhelés, hanem az edzésmunka nagysága is „olimpiai méretű” – hangsúlyozta Risztov Éva.

   Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

   

   

   

  Risztov Éva elképesztő odaadással készül a negyedik olimpiájára
  2016-02-12 //

  Kiírták a VB kabalafigurájának pályázatát

  A feltételek az alábbi linken érhetőek el: http://www.finaworlds2017.com/hu//news/palyazat