HÍREK

  2015-11-04 //

  Hosszú Katinka és Jakabos Zsu egy-egy aranya

  Folytatódott a nemesfémtermelés

   


  A FINA Világkupa-sorozat dohai állomásának második napján, avagy egyik magyar induló sem távozott üres kézzel a tavalyi rövidpályás vb helyszínéről: Hosszú Katinka egy aranyat és két ezüstöt, Jakabos Zsuzsanna egy aranyat, Gyurta Dániel egy ezüstöt, míg Verrasztó Dávid egy bronzérmet nyert.

  Hosszú Katinka két ezüsttel nyitotta a döntők sorát, előbb egészen elsőrangú idővel, 54.40 másodperccel lett második 100 gyorson, majd hasonló eredménnyel zárt 100 háton (59.35).

  A 400 gyors ezúttal „átkötő” esemény volt (4:17.68, 8. hely), hogy aztán a nap végén 400 vegyesen folytassa győzelmi sorozatát (4:36.39). Ő most 7/7-tel áll – az utolsó 24 versenyen 22-szer lett első ezen a távon –, és a két nap éremtermésének köszönhetően gyakorlatilag már megnyerte az összetett versenyt, az utolsó, dubaji viadaltól függetlenül. Egyébként Dohából 7 érmet visz magával, 3 aranyat, 3 ezüstöt és egy bronzot.

   

  Jakabos Zsuzsanna az összetett harmadik helyének megtartását nagyban segítő győzelmet aratott 200 pillangón (2:08.47), mégpedig fölényeset, hiszen csaknem egy másodperccel előzte meg a mezőnyt. A nap végén ő is érdekelt volt 400 vegyesen, ahol negyedik helyen végzett (4:44.21).

   

  Két férfiindulónk is kitett magáért, Gyurta Dániel a 200-on aratott parádés sikert követően ezúttal 100-on szerzett érmet – a rövidebb távon eddig száz százalékos dél-afrikai Cameron van den Burgh megszorítására nem volt esélye, de a második helyet biztos kézzel húzta be (1:00.60), megelőzve két olyan riválisát (a brith Murdochot és az amerikai Cordest), akik 200-on veszélyes vetélytársnak számítanak.

   

  Verrasztó Dávid ugyanakkor őrült csatában harcolta ki a bronzot 200 vegyesen: a harmadik helyért hárman harcoltak, szinte egyszerre érték el a falat, ám végül Dávid érintése ért érmet, két századdal megelőzte a luxemburgi Stacchiottit és nyolccal az amerikai Hardes-t. Ez a medália pedig számára is nagyon fontos lehet a végelszámolásnál, hiszen ő is versenyben van az összetett harmadik pozíciójáért, amely 30 ezer dolláros extra-prémiumot jelentene.

   

  Négy versenyzőnk egyébként 13 érmet szerzett mindösszesen a két nap során, amellyel a kis magyar csapat második a virtuális dohai éremtáblán a húsz dobogós helyezést gyűjtő amerikaiak mögött.

   

  A Világkupa-sorozat Dubajban zárul, pénteken és szombaton.

   

  2015-11-02 //

  IDŐPONTVÁLTOZÁS

  Rövidpályás Országos Bajnokság - Százhalombatta  

   

  Az élő televíziós közvetítés miatt a bajnokság csütörtöki és pénteki napján ( november 12-13.) az előfutamok 9-kor, a délutáni döntők 16:00-kor kezdődnek.

   

   

  2015-11-02 //

  Hosszú Katinka: megvan a 150., Gyurta Dani arannyal tért vissza

  Egy újabb történelmi mérföldkövet hagyott el Hosszú Katinka

   


  A FINA-széria dohai állomásán nyerte pályafutása 150. Világkupa-aranyérmét. Verrasztó Dávid folytatta briliáns sorozatát 400 vegyesen, immár 6/6-nál tart, és három hónap után fantasztikus úszással tért vissza Gyurta Dániel, aki esélyt sem hagyott vetélytársainak 200 mellen.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsóelőtti állomása, Doha már kellő közelségben van ahhoz, hogy még több európai klasszis tegye tiszteletét a viadalon – ennek megfelelően a korábbiakhoz képest szinte a teljes olasz és brit csapat, valamint több német kiválóság is feltűnt a rajtköveken.
  Kétszáz gyorson például alighanem Federica Pellegrini jelenléte is sarkallhatta Hosszú Katinkát, hogy rögtön az elején begyújtsa a rakétákat – ami olyannyira jól sikerült, hogy Katinka csaknem másfél másodpercet vert az olaszok olimpiai és világbajnokára (1:56.60), így ezen a távon az utolsó 15-ből 14 versenyen diadalmaskodott a Világkupa-történet legeredményesebb versenyzője.
  Katinka pedig 200 vegyesen gondoskodott arról, hogy a statisztikusok egy újabb rekordot emlegethessenek: ez a győzelme volt a 150. a sorozat históriájában (ebben van két váltóarany is, holnap meglehet a 150 egyéni siker is – egyébként jellemző, hogy a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos most vette át a vezetést honfitársától Roland Schoemantól az összes megszerzett érem tekintetében az örökranglistán: ő 121-nél tart, mindent, azaz aranyat, ezüstöt, bronzot beleszámolva). Délelőtt egyébként az amerikai Caitlin Leverenz úszta a legjobb időt, aki még az utolsó hossz előtt is szorongatta Katinkát (32 század volt ekkor közöttük), ám a végére kinyílt az olló, csaknem egy másodpercre hízott a különbség (2:10.22). Kétszáz vegyesen fullasztó Katinka fölénye: 2013 óta kizárólag ő nyert ezen a távon Világkupát.
  Kétszáz háton beleadott mindent, 150-nél vezetett, de a csak háton induló ausztrál világbajnoknak, Emily Seebohmnak érthetően több maradt az utolsó ötven méterre, így másodikként zárt Katka (2:08.73). Ötven háton ezúttal szintén dobogóra állhatott (bronz, 28.40), míg 800 gyorson a délelőtti úszás (8:39.22) végül a 6. helyre volt jó az esti eredményekkel összevetve.
  Jakabos Zsuzsanna nagyon megszorongatta a 100 pillangó győztesét, az amerikai Felicia Lee-t, de végül 16 századdal mögötte ért célba (58.98) ezüstérmesként, míg 200 háton 5. (2:12.52), 200 vegyesen pedig 6. (2:13.37) lett.
  Verrasztó Dávid folytatta tarolását 400 vegyesen: 6/6-nál tart világbajnoki ezüstérmesünk, most csaknem 2.5 másodpercet vert riválisaira (4:16.17), így sikerülhet megtartani a harmadik helyét összetettben is (felvezetés gyanánt 200 pillangón is indult, és 1:59.11-gyel 7. lett). Mindez egyszersmind azt jelenti, hogy a férfiak mezőnyében a dél-afrikai Cameron van den Burgh-gel (50m mell, 100m mell) ők ketten esélyesek arra, hogy egy adott számban száz százalékos eredménnyel zárjanak, ehhez Dubajban kell behúzniuk az utolsó győzelmet pénteken.
  Gyurta Dániel három hónappal a vártnál picit rosszabbul sikerült kazanyi világbajnokság után tért vissza a nemzetközi vizekre, és azonnal jelezte: a „birodalom” kész a visszavágásra. Délelőtt még csak lopakodott, és a 6. időt úszta 200 mellen (50-en melegített 14-ikként), este azonban faképnél hagyott mindenkit, 100-nál az élre állt, és esélyt sem hagyott a többieknek (2:10.13). A kihagyásokat nem számítva az utolsó 15 Világkupa-fellépésén a 14. győzelmét aratta – ami tekintettel a mezőny kiegyensúlyozottságára (idén a korábbi öt viadalt öt különböző úszó nyerte) nem akármilyen fegyvertény.

  2015-10-29 //

  A dohai világbajnok Bernek Péter két Európa-bajnokságot is kész alárendelni az olimpiának

   Világbajnoki csúcsot érő 3:34.32 perces magyar rekorddal nyerte tavaly december 5-én a dohai rövid pályás világbajnokság 400 méteres gyorsúszó döntőjét Bernek Péter, aki egy év elteltével az idei kismedencés Európa-bajnokságon újra jó idővel szeretne kirukkolni. De nem mindenáron…

  „Nem a bizonyítványomat magyarázom előre, de jelenleg úgy 50 százalékos a formám ahhoz képest, ami tavaly – nem sokkal az átigazolásom után – a világbajnoki győzelemhez segített. Kemény munkából futok neki a két hét múlva következő százhalombattai rövid pályás országos bajnokságnak, és aztán a december 2-án kezdődő netanyai „téli” kontinensbajnokság előtt sem könnyítek majd, ugyanis ezek a versenyek csak egy magasra vezető lépcső alsó fokai” – nyilatkozta Bernek Péter a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, arra célozva, hogy a „lépcsőzés” végpontja csak Rió lehet.

  Kísérletezés a javulás kulcsa

  Az egyik versenyzői énje tehát azt súgja a 23 éves úszónak, hogy nem most kell mindent kiadnia magából, így azért se kellhet majd búslakodnia, ha a decemberi kontinensversenyen szoros küzdelemben most nem ő győzne. Igen ám, de a másik énje küzdelemre és győzelemre sarkallja…

  „A kísérletezés időszakának kellős közepén járunk Nagy Péterrel, az edzőmmel – folytatta. – Alakítottunk a szárazföldi felkészülésemen, tehát a tornagyakorlataimon, miközben hozzányúltunk a rajtomhoz és a forduló technikámhoz is. A formába hozás ideális modelljét keressük, de valójában minden olyat kipróbálunk, amitől javulást várunk. Most még bátran tehetjük ezt, jövőre viszont a kisebb korrekciókkal is óvatosan kell bánnunk. A négyhetes arizonai magaslati edzőtábor, majd az azt követő újabb négyhetes floridai gyakorlatozás már a kilométerek gyűjtéséről, és a begyakorolt technikák sulykolásáról fog szólni.” 

   

  Százhalombattai halmozás, netanyai beáldozás

  Az elmondottak szellemében a rajtok elképesztő halmozására készül a százhalombattai uszodában. Egyelőre úgy néz ki, hogy a „téli” bajnokságon kipróbálja magát a 200, a 400 és az 1500 gyorson, a 100 és a 200 háton, valamint a 200 és a 400 vegyesen, mint ha három napig versenyszerű körülmények között edzene. Amolyan ráadásként pedig három váltószámban is a BSVC sikeréért fog hajtani.

   

   

  „Ennek a sorozatnak a teljesítéséből is sok mindent olvashatunk majd ki. Két héttel később a rövid pályás Európa-bajnokságon természetesen jóval szűkebb lesz a versenyprogramom. A nekem most nem igazán kedvező menetrend miatt még az is előfordulhat, hogy a nagy kedvencemet, a 200 hátat be kell áldoznom a 400 gyors kedvéért. A még nagyobb fejtörővel viszont csak jövőre, a londoni nagymedencés Európa-bajnokság előtt találjuk majd magunkat szemben. Fogas kérdés ugyanis, hogy miként kell a formát időzíteni, meddig szabad elmenni, és mi a módja annak, hogy a legjobbat az olimpián tudjam kihozni magamból. Mondanom sem kell, hogy a kazanyi ötödik helyemnél Rióban jobbra vágyok.” – hangsúlyozta Bernek Péter. 

   

  2015-10-28 //

  Hosszú Katinka két arannyal folytatta, Verrasztó Dávid őrzi veretlenségét

  Két-két arany- és ezüstérmet nyert Hosszú Katinka a FINA Világkupa-sorozat hatodik, tokiói állomásán, Verrasztó Dávid továbbra is őrzi száz százalékos mérlegét 400 vegyesen, és Jakabos Zsuzsanna is hozzátett egy ezüstérmet a napi mérleghez.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsó, hármas etapjának első állomásán, Tokióban is folytatták kiváló sorozatukat úszóink. Hosszú Katinka négy érmes produkcióval erősítette meg vezető helyét az összetettben – győzött 200 gyorson (1:56.67), majd később 200 vegyesen is (2:09.85). Utóbbi távon ez volt a 25. aranyérme, egyszersmind zsinórban huszadszor diadalmaskodott. Két számban lett ezüstérmes Katinka: 200 háton nem tudta megszorítani a világbajnok ausztrál Emily Seebohmot (2:10.11), 800 gyorson pedig egy japán rivális, Yukimi Moriyama előzte meg (8:45.93). Emellett még úszott 100 pillangón (8., 1:01.62) és 50 háton (5., 28.42 – 17 századnyira volt a másodiktól).

  Jakabos Zsuzsanna peches volt 800-on: délelőtt úszott (8:45.93), de délután hárman is bejöttek elé, a harmadik mindössze egyetlen tizeddel – így negyedik lett. Vigaszként a nap nyitószámában, 200 gyorson ezüstérmesként zárt Katinka mögött (1:58.11).

  Verrasztó Dávid folytatta nagy menetelését: 400 vegyesen ötből ötnél tart az idén – pechére Szingapúrban elmaradt az első nap, így elesett az ezért járó ponttól, ami fájdalmasan érintette az összetettben –, most elképesztően izgalmas párharcban diadalmaskodott a Takeharu Fujimorival szemben. A japán egészen 350 méterig vezetett, ám Dávid az utolsó hosszon csaknem kilenc tizedet vert vetélytársára, és végül fél másodperccel megelőzte (4:15.60). 

   

  2015-10-22 //

  Az izraeli nagykövet reagálása Gyárfás Tamásnak

  Ilan Mor hivatalos levélben köszönte meg Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség elnökének a gyors és pozitív visszajelzést a netanyai rövidpályás úszó Európa-bajnokságról elhangzottakkal kapcsolatban.

   


  Mint jelezte, a MÚSZ elnökének üzenetét - melyben leszögezi, hogy reménykedik, a béke hamarosan helyreáll Izraelben, decemberben pedig nagyszerű úszóesemény házigazdája lesz a profizmusáról ismert helyi úszó-szövetség - eljuttatta valamennyi illetékes kormányzati szervnek Izraelben.

   

  2015-10-21 //

  MÚSZ-közlemény az izraeli rövidpályás Európa-bajnokságról

  Hamis feltételezés jelent meg az izraeli Channel 10 csatornán, amely szerint a MÚSZ kívánná megrendezni a 2015. december 2-6. között, az izraeli Netanyában sorra kerülő rövidpályás úszó Európa-bajnokságot.

   


  Valós tény, hogy mint oly sokan a világban, a Magyar Úszó Szövetség is aggódva követi az Izraelben zajló eseményeket. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke levelet írt az Európai Úszószövetség vezetőinek, amelyben a leghatározottabban leszögezte: bízik abban, hogy Izraelben rövidesen teljes béke honol, és az Európa-bajnokság lebonyolítása zavartalan lesz. Továbbá bízik a rendezők szakértelmében, az izraeli úszószövetség legnemesebb törekvéseiben – ugyanakkor álságos lenne bárkinek is azt állítania, hogy az esemény kapcsán nincs aggodalom Európa legjobb úszóiban.

  A MÚSZ elnöke időközben beszélt Magyarország izraeli nagykövetével is, aki megnyugtatta, hogy a sportolók, a vendégek biztonsága garantált, aggodalomra nincs ok.

  Gyárfás Tamás elmondta: „A Channel 10 csatornán megjelentek meglepetést keltettek, amikor azt állították, hogy Magyarország ’el akarja lopni’ a rendezés jogát Izraeltől. Ez a szándék fel sem merült; Magyarország és a Magyar Úszó Szövetség immár teljes erővel a 2017. évi világbajnokság megrendezésére készül.”

   

  2015-10-21 //

  A FINA a magyar szervezők előtt is magasra állítja a mércét

  A 2017-es budapesti és balatonfüredi FINA világbajnokság előkészítésének és lebonyolításának minden fontos projektje terítékre került azon a szerdán zárult kétnapos munkaértekezleten, amelynek a Főpolgármesteri Hivatal – személyesen pedig Tarlós István főpolgármester, egyben a VB fővédnöke - adott otthont.

  A tanácskozásokon és az eredményes helyszínlátogatásokon a nemzetközi szövetség szakértőkkel kiegészült küldöttségét Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója vezette, míg a leendő házigazdák jól felkészült csapatát Gyárfás Tamás, a Szervező Bizottság társelnöke, egyben a FINA elnökhelyettese.

  Amint az már a keddi első munkanapon is kiderült, a FINA a magyar szervezők előtt is magara állítja a mércét, illetve annak ellenére is magasan tartja, hogy bátor vállalkozóként Budapest és Balatonfüred nem a szokásos négy-hat év alatt készül fel a lebonyolításra, hanem – a visszatáncolt Mexikót felváltva – mindössze két esztendő leforgása alatt.

  Ennek a magas mércének igen jól megfeleltek a szerdai prezentációk, amelyek közül több külön is említést érdemel. Cornel Marculescu és munkatársai megnyugvással értesültek arról, hogy a T-System és a Telekom világszínvonalú telekommunikációs, internet és multimédia szolgáltatások biztosítására készül, amelyeket nem csupán a FINA jelenlévő képviselői, hanem a partnereik, a szervezők, a közönség, nem utolsó sorban pedig a nemzetközi média képviselői vehetnek majd igénybe.

  Titulusának megfelelően „professzori” színvonalú prezentációt tartott Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, a VB orvos-egészségügyi csoportjának vezetője, aki elmondta, hogy minden verseny- és edzésszínhelyen jól felszerelt helyi ügyeleti központot alakítanak ki, orvosokkal, orvostanhallgatókkal és ápolókkal Arról is beszámolt, hogy a doppingvizsgálatok elvégzésénél fontos szerep vár majd  a Magyar Anti-dopping Csoport szakembereire.

  Dr. Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, és az önkéntes program egyik vezetője megerősítette Mocsai Lajos projektvezető korábbi bejelentését, miszerint segítő társként  legkevesebb 3500, nyelveket beszélő fiatalra lesz szükség, akiknek a többsége azoknak a  felsősoktatási intézményeknek a hallgatói közül kerülnek majd ki, ahol a testnevelés az oktatás szerves része. Ezekben az intézményekben az önkéntesek felkészítése, ha áttételesen is, de be fog épülni a napi oktatás menetébe. 

  Modern és kellő számú flottával készül a VB-re a szállítási feladatokat ellátó Porsche Hungária Kereskedelmi Kft, hasonlóképpen a Volánbusz Zrt is.

  Nem mindennapi feladat vár majd a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársaira, akiknek azzal kell számolniuk, hogy a VB-re érkező több mint 190 küldöttség (!)  egy részének vízumra, továbbá megkülönböztetett és gyors ügyintézésre lesz szüksége, és ugyanez vonatkozik a média várhatóan 2-3 ezres tudósítói körére is Jó kézbe kerül a résztvevők és a közönség biztosításának feladata,amelyet a Groupama Biztosító Zrt. fog magas színvonalon megoldani.

  Cornel Marculescu és Gyárfás Tamás a munkanap végén megállapodtak abban, hogy a következő munkaértekezletet jövő év elejére időzítik. A háromnapos eseménysorozatot záró munkaebéden a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Dr. Seszták Miklós, a VB Szervező Bizottságának elnöke örömmel számolt be arról, hogy a FINA vezetőit és a házigazdákat már nem csak a közös munka köti össze, hanem erősödő baráti szálak is, amelyek jó hátteret biztosítanak az eredményes együttműködéshez.

  Fotók: Szaka József

   

   

   

  2015-10-20 //

  BP 2017 workshop- 1.nap

  Tarlós István főpolgármester biztos abban, hogy a FINA 2017-ben büszke lesz Budapestre

   


  „Biztosíthatom önöket arról, hogy a FINA a 2017-es világbajnokság után büszke lesz Budapestre, ahogy a magyar fővárosnak sem lesz oka a szégyenkezésre.” – ezzel a határozott kijelentéssel nyitotta meg kedden Tarlós István főpolgármester, egyben a nem egészen két év múlva esedékes világverseny fővédnöke azt a kétnapos munkaértekezletet, amelyen Gyárfás Tamás társelnök vezetésével a szervező bizottság tagjai és a hazai partnerek, illetve Cornel Marculescu ügyvezető igazgató mögött felsorakozva a nemzetközi szövetség vezető munkatársai, valamint a FINA stratégiai partnerei vesznek részt.
  „Szeretném elmondani, hogy a szívemen viselem a minden idők legnagyobb hazai sporteseményének ígérkező világbajnokság ügyét, amelynek előkészítő munkálatai a mindennapi gondolkodásom részévé váltak.”  - ezzel a mondatával pedig arra kívánt utalni a főváros első embere, hogy teljes mértékben azonosult a nagy csapat tagjaival, többek között a tervezőkkel, az építőkkel, a szervező bizottság vezetőivel és munkatársával, akikre hatalmas kihívás vár az elkövetkezendő hónapokban.
  Dr. Fürjes Balázsnak, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak az egy nappal korábban a Dagálynál elhangzott szavait megerősítve arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar házigazdák két éves határidővel olyan feladatok megoldására vállalkoztak, amelyre más szervezőknek 4 vagy 5 év állt a rendelkezésére… „Meggyőződésem, hogy a budapesti és balatonfüredi világbajnokság a versenyek történetének egyik legkiválóbb eseménye lesz” – nyomatékosította korábbi kijelentését Tarlós István.  
  A főpolgármester tájékoztatta a vendégeket arról, hogy néhány nappal ezelőtt átalakult és kibővült a Szervező Bizottság, amelynek vezetését elnökként és kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Dr. Seszták Miklós vette át Kósa Lajostól, aki a FIDESZ új frakcióvezetőjeként már nem vállalkozhatott a VB előkészületek irányítására. Azt is elmondta, hogy a Szervező Bizottság csúcsvezetésében további négy tárca – belügy, külgazdaság és külügy, nemzetgazdaság és emberi erőforrások – vezetője is helyet kapott, velük együtt pedig Fürjes Balázs, Gyárfás Tamás SZB társelnök, a FINA alelnöke, valamint Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára.   „Jól esik nekünk, hogy Cornel Marculescu ügyvezető igazgató úr a FINA nevében elismerően nyilatkozott az új uszoda építésének üteméről, de nem esünk abba a hibába, hogy ezek után könnyítenénk a tempót. Kényelemről soha nem lesz szó, csak a folyamatos munkáról, az építkezésekről, a városfejlesztésről, és persze a világverseny gondos megszervezéséről” – hangsúlyozta Budapest Főpolgármestere.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter  

  2015-10-19 //

  Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója megemelte a kalapját...

  Tette mindezt a rekordsebességgel épülő új budapesti uszoda kivitelezői előtt

   


  Tervezők, kivitelezők, de maguk, a létesítmény-együttes jövendőbeli felhasználói - elsősorban persze a 2017. július 14-én kezdődő FINA Világbajnokság szervezői - számára egyaránt megerősítő jó hírt jelent, hogy hétfőn délután a Nemzetközi Úszó Szövetséget képviselő Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója - dr. Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztossal együtt - kézjegyével látta el a már most is hatalmasságáról árulkodó építmény tervdokumentációját.
   

  Az ünnepélyes ceremóniára a lehető leghitelesebb színhelyen került sor, nevezetesen az építkezések közvetlen közelében kialakított konténerváros alkalmi sajtótermében. "Csak gratulálni tudok a munkálatokban résztvevőknek. Úgy látom, hogy a 2017-es FINA Világbajnokság első világcsúcsa már a medencén kívül fog megszületni, hiszen ilyen gyorsan még soha nem építettek világversenyek megrendezésére minden szempontból megfelelő - ötmedencés - uszodát. Százötvenhét nappal ezelőtt az alapkőletételnél azt az ígéretet kaptuk Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy minden időben és kiváló minőségben fog elkészülni, és most azt kell mondanom, hogy minden a megfelelő ütemben folyik, hozzáértést és odaadó munkát tükrözve. Csak így tovább! - hangzott a FINA vezérkarát képviselő igazgató buzdítása, akinek az igényessége és következetes véleményalkotása közismert a nagy sportág köreiben.

  Az építkezések színhelyén megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón Dr. Fürjes Balázs, úgy is, mint az esemény házigazdája először is azt hangsúlyozta, hogy a tervek elfogadásával a FINA a munkálatokkal kapcsolatos elégedettségét fejezte ki. Ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy az építkezések ötezer magyar embernek adnak munkát, azaz ötezer családnak biztosítanak megélhetést.
  Elmondta, hogy "VB-üzemmódban" a lelátók 15 ezer férőhelyesek lesznek, azt követően pedig ötezer látogató befogadására lesznek alkalmasak.

  Figyelemre méltó volt az a bejelentése, hogy a létesítmény messze több lesz egy modern versenyuszodánál, mert a nagyközönséget is szolgálni fogja és e mellett az úszásoktatásra is lehetőséget fog biztosítani. Cornel Marculescu - Gyárfás Tamásnak, a VB szervező bizottság társelnökének, egyben a FINA alelnökének a társaságában egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérről érkezett az építkezések színhelyére. A vendégre és szakértő munkatársaira, de ugyanúgy a házigazdára, és annak vezetői csapatára is két nehéz munkanap vár. A Főpolgármesteri Hivatal ad otthont a VB előkészületek második munkaértekezletének, amelynek keretében többek között a versenyprogrammal, a megnyitó színhelyével és forgatókönyvével, az óriás-toronyugrás helyének kiválasztásával, számos pénzügyi jellegű témával, és a televíziós közvetítések fontos kérdéseivel készülnek foglalkozni. "Örülök annak, hogy a FINA látogatás jól indult, vendégeink a saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mindössze 157 nap leforgása alatt milyen óriási munkát lehet elvégezni. Idén Kazany igen magasra emelte a mércét, és az ott látottak alapján a FINA vezetői minden idők egyik legjobb világbajnokságának nevezték az eseményt. Összefogással, szorgalommal és nagy felkészültséggel már eddig is sokszor bizonyítottunk, most viszont magunkat is szeretnénk felülmúlni," - hangsúlyozta Gyárfás Tamás.

  Fotó: Szaka József