HÍREK

  2016-01-13 //

  A szövetség álláspontja

  A Magyar Úszó Szövetség megadja  Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára, mégha a sportoló a szabályoknak megfelelően előzetesen nem egyeztette szándékát a szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést.

  A MÚSZ tisztában van azzal, a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója díjátadáson, a magyar sport nagy ünnepén.

   

  2016-01-06 //

  Európa tetején a magyarok!

  Cseh László és Hosszú Katinka a legjobbak!

   


  A LEN közzétette a 2015-ös LEN Awards nyerteseit, ezek szerint egészen hihetetlen magyar siker született, hiszen mind a férfiaknál, mind a nőknél magyar úszó lett Európa legjobbja! A kontinens valamennyi szövetsége és LEN tisztviselője által leadott szavazatok alapján Cseh László és Hosszú Katinka a két győztes.

  Laci elképesztően szoros versenyben, csupán néhány szavazattal előzte meg a britek mellúszó-zsenijét, Adam Peatyt, valamint az olaszok kiváló 1500-asát, Gregorio Paltrinierit. Világbajnokunk esetében nyilván azt értékelték a voksolók, hogy 10 év után tudott újfent vb-aranyat nyerni, továbbá első úszóként szerzett érmet hét egymást követő világbajnokságon, illetve szintén első férfiversenyzőként nyert érmet egy úszásnemben három távon is. Plusz a szavazóknál alighanem óriási súllyal esett latba a netanyai Eb-n elért aranytripla, két Európa-csúccsal fűszerezve, mindezt a 30. születésnapján "előadva".

  Katinkánál nem volt kérdés, hogy egymás után harmadszor is nyer, óriási fölénnyel lett első, két vb-aranya, első nagypályás világrekordja, összetett Világkupa-elsősége és hat Eb-aranya önmagáért beszél, akárcsak a voksoknál látható különbség.

  Mindkét úszónknak szívből gratulálunk - no és Olasz Annának is, aki negyedik lett a női nyíltvizesek között.

  Íme, a LEN által közzétett szavazati lista az úszóknál:

  Férfiak
  Laszlo Cseh (HUN) 31.9%
  Adam Peaty (GBR) 25.5%
  Gregorio Paltrinieri (ITA) 23.4%
  Florent Manaudou (FRA) 12.8%
  Marco Koch (GER) 6.4%

  Nők
  Katinka Hosszu (HUN) 66.0%
  Sarah Sjostrom (SWE) 21.3%
  Ranomi Kromowidjojo (NED) 8.5%
  Federica Pellegrini (ITA) 4.2%

  2015-12-30 //

  Cseh László olimpiai győzelemre és az ideinél is több doppingvizsgálatra számít 2016-ban

  Új klubjának előlegezett bizalmát 2015-ben világbajnoki győzelemmel és a rövidpályás Európa-bajnokságon bemutatott újabb mesterhármasával hálálta meg Cseh László

  Jót tett a lelkének 2015

  „Az olimpiai esztendő annál is többet hozott a számomra, mint amire a klub- és az edzőcserém után számítottam, de a legmerészebb terveim megvalósítása így is 2016-ra maradt. Jót tett a lelkem a kazanyi világbajnokság, de valójában az egész évad annak minden mozzanatával, és ezért – élén Plagányi Zsolttal, az edzőmmel - az egész stábomnak és az egri klubomnak is köszönettel tartozok. Most az a feladatunk, hogy a jóból a még jobbat is ki tudjuk hozni. Azaz hogy a legjobbat. A technikámon túl a harmincadikon is van még javítani valóm, és ugyanez igaz a taktikai felkészültségemre is. Fizikailag és mentálisan is erősnek érzem magamat, és ha visszagondolok a 2008-as pekingi olimpiára, ahol három számban is ezüstérmet nyertem, azt is kimondhatom, hogy idén az akkori bombaformámat is sikerült felülmúlnom.” – nyilatkozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

   Váratlan esti vendég

  Az éremgyűjteményét 2003 óta folyamatosan gyarapító úszófenomén hozzászokott ahhoz, hogy a hollétéről napra pontos írásbeli tájékoztatást kell adnia, a doppingellenőrök pedig a versenyeken és a felkészülés időszakában is bármikor és bárhol felkereshetik. Így volt ez 2015-ben is.

   

  "Én mindig is a folyamatos ellenőrzés híve voltam, és igyekeztem a lehető legjobban együttműködni az ellenőrökkel. Mert ez az előírás, és tényleg jobb megszabadulni azoktól, akiket egyszerűen csak csalóknak lehet nevezni. Idén, mint ha a szokásosnál is többször kellett volna mintát adnom, s bár nem vezetek statisztikát, de az biztos, hogy legalább 25 alkalommal volt vizelet- vagy vérvizsgálatom. Hol a MACS, hol a FINA megbízásából a WADA képviselője keresett fel. November végén például az esti órákban csengettek be hozzám, és kérték udvariasan, hogy teljesítsem a szokásos kérést. Nem lepne meg, ha jövőre még többször ellenőriznének.”

   

  „Fél” csúcsforma Londonban, „másfél” Rióban

  Már a kazanyi világbajnokság után kijelentette, hogy lemond a szokásos háromhetes téli szabadságáról, és az alapozás kezdetéig folyamatosan igyekszik szinten tartani az állóképességét.

   

  „Mint minden olimpiai évben, 2016-ban is lesz Európa-bajnokság a nyári játékok előtt, ami egy kicsit megnehezíti az ideális időzítést. Igyekszünk úgy mesterkedni, hogy a londoni kontinensbajnokságon legalább amolyan „fél” csúcsformában tudjak versenyezni, és mivel a puskaporral takarékoskodok, Rióban a „félből másfél” is lehet. Kérdés, hogy mit tervelnek ki az ellenfelek. Az én számaimban minimum három kőkemény vetélytárssal kell kalkulálnom, de az is megtörténhet, hogy nyárra a riválisok száma megduplázódik.” – hangsúlyozta Cseh László, akinek cseppnyi kétsége sincs a felől, hogy a negyedik olimpiáján is a 18-szoros „ötkarikás” bajnok amerikai Michael Phelps lehet az egyik legnagyobb vetélytársa.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter 

  2015-12-27 //

  JAKABOS ZSUZSANNA HAT KILÓT FELSZEDETT, DE AZ MAJDNEM MIND IZOM

  Sokat erősödött tavaly ősz óta Jakabos Zsuzsanna, a Győri Úszó Sportegyesület negyedik olimpiájára készülő versenyzője, mégis úgy gondolja, hogy a Riói rajtig még acélosabbá kell edzenie magát. Az Athént, Pekinget és Londont megjárt vegyes úszó és pillangó specialista idei első edzőtáborozására készül, fel a 2000 méter fölötti Sierra Nevada-i magaslatokra, ahonnan szinte egyenesen Győrbe fog visszautazni, az április 12-én kezdődő, válogatóval „egybekötött” országos bajnokságra.

  Nem csúszkálni mennek

  „Sokszor fordultam már meg a síelésre csábító spanyolországi magaslati edzőtáborban, de most először fog megtörténni velem, hogy 48 órával a hazaérkezésem után már rajthoz szólítanak. Csúszkálásról persze ezúttal sem lesz szó, csak úszásról, meg kemény szárazföldi gyakorlatokról. A táborozás végén kétezer háromszáz méteres magasságból fogok több mint 2000 métert leereszkedni (Győr a tengerszint felett 123 méterrel helyezkedik el – a szerk.), és ez remélhetőleg a teljesítményemen is meg fog látszani. Odafent a magas hegyekben jócskán gyarapodik majd a vörös vérsejt állományom, ettől valószínűleg hasítani fogok a medencében. Az idei legjobbamat persze nem a bajnokságon, és nem is a londoni kontinensversenyen szeretném kihozni magamból, hanem az eddigi helyezéseimet jócskán felülmúlva a Riói olimpián. Úgy tervezzük Petrov Ivánnal, az edzőmmel, hogy a nyári játékok előtt egyszer még visszatérünk Sierra Nevadába, hogy a kedvező élettani hatások előnyeiből még egyszer profitálhassunk.” – nyilatkozta a Tüske uszoda megnyitó ünnepségét a jelenlétével megtisztelő Jakabos Zsuzsanna a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  A Győri Úszó SE első számú versenyzője nem titkolja, hogy az olimpia évében a hosszú edzőtáborok légköre mindig feszültebb a megszokottnál. Ilyenkor, de főképpen az együttes munka utolsó napjaiban nem könnyű elkerülni az összeszólalkozásokat, amelyeket persze a fáradtság és az egyre csak fokozódó versenyláz rovására is lehet írni.

  Rátesznek egy lapáttal

  „Ahogy közeledik a szólítás napja, hajlamosak vagyunk felvinni a hangunkat, de ilyenkor gyorsan előterem Iván, aki példásan jól tudja kezelni ezeket a helyzeteket. Mestere annak, hogy miképpen kell lecsillapítani a kedélyeket. Érhető a puskaporos hangulat: mindenki számolja a napokat, próbál rátenni még egy, és aztán még egy lapáttal, kitalálni valami olyat, amivel a vetélytársai elébe tud kerülni.” – folytatta Zsuzsa.

  Örömmel újságolja, hogy a műtött válla mára jobban bírja a terhelést, mint „új korában”, ennek is köszönhetően újra a szokásos hármas feladat megvalósítására készülhet a győri bajnokságon, a londoni Európa-bajnokságon, amelyek után a negyedik ötkarikás versenyén talán már éremért is csatázhat Rióban.

  „ Maradok a bejárt úton, az idei versenyeken is a 200 és a 400 vegyes, valamint a 200 pillangó lesz a három egyéni számom, amihez még hozzájöhet egy kihívás a váltók versenyében. Lehet, hogy kevesebb kilométert teszek meg a vízben, mint a többiek, de naponta így is hét órát edzek a medencében és a tornateremben. Nagyon várom az olimpiát, és egyáltalán nem foglalkozok azzal, hogy mi lesz utána. Úgy vagyok a folytatással, hogy addig fogok versenyezni, amíg a testem elfogadja és még kedvelni is fogja a kemény edzéseket, és amíg a versenyek is örömöt okoznak nekem” – hangsúlyozta Jakabos Zsuzsanna.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

  JAKABOS ZSUZSANNA HAT KILÓT FELSZEDETT, DE AZ MAJDNEM MIND IZOM
  2015-12-26 //

  RISZTOV ÉVA, A BALATON ÚRNŐJE

  A Balatonban továbbra is elsőrangúan hasít Risztov Éva: az elmúlt két évben szerzett Európa-kupa-arany és -ezüst után ezúttal a jóval erősebb FINA Világkupa-viadalon lett második London olimpiai bajnoka. Gyurta Gergely a férfiaknál óriási teljesítményt nyújtva negyedikként végzett a Magyar Úszás Napja keretében tartott versenyen – míg a Samsung Olimpiai Úszófesztivál keretében amatőrök százai dacoltak a relatíve hűvös vízzel, amikor a profiknak kitűzött, majd valamelyest lerövidített pályán végigúszták a 2017 métert.

  Bár az időjósok szomorú, felhős-esős délelőttöt ígértek, a harmadszor megrendezett Magyar Úszás Napja ismét verőfényes napsütésben zajlott Balatonfüreden – avagy mindenki nagy becsben tartja az idény egyik legfontosabb eseményét.

  A megnyitón Bóka István polgármester arról beszélt, hogy a világ úszósportja felfedezte magának Balatonfüredet, amit megköszönt Gyárfás Tamás MÚSZ-elnöknek és Julio Maglionénak, a FINA elnökének, hiszen egyre rangosabb események színhelye az északi part fővárosa. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke hangsúlyozta, a résztvevők immár hazajönnek Füredre, ahol ötödször tartanak nagy nemzetközi viadalt, bár egyértelmű, hogy mindenki már a hetediket, a 2017-es világbajnokságot tartja szem előtt.

  A minden korábbi nyíltvízi eseménynél rangosabb mezőnyt felvonultató FINA Világkupa-viadal pedig ismét felvonultatta a szakág minden szépségét. Lenyűgözően izgalmasan alakult mind a férfiak, mind a hölgyek versenye, ráadásul Gyurta Gergely és Risztov Éva mindvégig az élmezőnyben haladt, azaz a parton, az óriáskivetítők előtt izguló majd ezerfős tömeg rendszeresen nagy ricsajt csapott, amikor a fordulóknál a két név rendre az első három között bukkant fel.

  A férfiaknál az ifjabbik Gyurta-fivér végül épphogy lemaradt a dobogóról az öldöklő küzdelemben, ám Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint így is élete legjobbját nyújtotta a vb-erősségű, 60 indulót felvonultató mezőnyben – ha ezt megismételné Kazanyban, minden bizonnyal megszerezné a riói kvótát. Negyedik helye rendkívül értékes, hiszen egyrészt a hetedikről kapaszkodott vissza az utolsó métereken, másrészt igen kevéssel maradt le a három, egyaránt a nagyágyúk közé tartozó érmes mögött. A versenyt az idén elképesztő formát futó (úszó) brit klasszis, a VK összetett versenyét vezető Jack Burnell nyerte a görögök kétszeres világbajnoka, Spyridon Gianniotis előtt, míg a harmadik hely az olasz Simone Ruffininek jutott.

  „Azért is vágtam az élre, és vezettem jó sokáig, hogy kimaradjak a csatákból – mondta a verseny után Gyurta Gege. – Nagyon bosszantott volna, ha alig egy hónappal a világbajnokság előtt lesérülök. A taktikám lényegében be is vált, egy meglehetősen kemény rúgástól eltekintve „érintetlenül” értem a 10 kilométeres táv végére. Nagyon jókor jött nekem ez a majdnem dobogós teljesítmény, hát még úgy, hogy szinte minden európai nemzet a legjobbjait állította ki. Úgy érzem, hogy a kazanyi világbajnokságon a nyílt vízi és a medencés versenyeket is bevállalhatom.  A tervem megvalósítását segíti, hogy a két jelenésem között lesz tizenkét napom a pihenésre és az átállásra. Miután túl leszek a 10 kilométeren, ahol szeretnék újra a legjobbak közé kerülni, várhatóan a 800 és az 1500 méteres számokban rajtolok.”

  A hölgyeknél Risztov Éva folyamatosan az első három hely egyikén úszott, és végül ezüstérem lett az olimpiai bajnok jutalma – a brazil Világkupa-győztes, tavaly az év legjobbjának választott Ana Marcela Cunha lett az első, míg a britek világbajnoka, Keri-Anne Payne a harmadik; egyébként az első négy helyezett két másodpercen belül „fröccsent” a célba.

  Olasz Anna ezúttal beszorult a darálóba, a másik brit induló és a két japán úszó folyamatosan „brutalizálta” az összetettben mindeddig második helyen álló magyar lányt, aki végül kilencedikként zárt – mivel azonban a többi magyar riválist, így a junior világbajnok Kiss Nikolettát is megelőzte (utóbbi 11. lett), eldőlt, hogy a kazanyi vb-n a Risztov-Olasz duó képviselheti színeinket, és vetekedhet az olimpiai kvótákért (ha az első 10-ben végeznek, mint 2013 óta minden nagyobb versenyen, akkor mindketten ötkarikás résztvevők).

  „Elsősorban a tőlem a legnehezebb helyzetekben sem elpártoló családtagjaimnak és barátaimnak, velük együtt a szövetségnek szeretném a köszönetemet kifejezni – értékelt Risztov Éva. – Értük is úsztam, és most nagyon remélem, hogy azok is elismerik a teljesítményemet, akik másképpen gondolkodtak és cselekedtek. A mai ezüstérmem és az egész versenyzésem ékesen bizonyítja, hogy közel harminc évesen sem lehet leírni. Kemény munkával jutottam el idáig, és a balatonfüredi teljesítményem nagyon nagy lökést ad a július végén kezdődő kazanyi világbajnokság előtt. Bevallom, ezt a helyezést elfogadnám az olimpiai kvalifikációs vb-n is, de addig még nagyon sok edzés és nehéz nap vár rám. Az azonban biztos, hogy a kitartással nem lesz baj.”

  A profik viadalát követően az amatőrök – köztük a szenior országos bajnokság résztvevői – vállalták a megmérettetést a 2017 méteres távon, a Samsung Olimpiai Úszófesztivál keretében. A Balaton kissé hűs habjaiban feltűnt Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke is, aki családjával ismét csak végigúszta a távot. 
  Az eseményt immár a 2017-es vb perspektívájából megtekintő FINA-igazgató, Cornel Marculescu rendkívül elégedetten értékelte a látottakat: „A Gyárfás Tamás vezette magyar szervezők szokás szerint bebizonyították, hogy kiválóan értenek a versenyrendezéshez. Az úszók rendkívül elégedettek voltak mindennel, úgy gondolom, minden adott, hogy két év múlva nagyszerű világbajnokságot rendezhessünk ugyanitt. A helyszín lenyűgöző, a Balaton csodálatos hely, nagyon sokan ismerik, 2017-ben pedig még többen csodálják majd meg az egész világon. Tisztában vagyok azzal, hogy a budapesti uszoda felépítése a legnagyobb kihívás, de a miniszterelnök úr nekem személyes garanciát adott arra, hogy minden rendben lesz.”

  A Világkupa befejezését és a gratulációkat követően Gyárfás Tamás a maga szokott módján csupán annyit mondott: „Csak most kezdődik igazán. Ahogy ez a verseny, mától számunkra minden nap főpróba 2017 augusztusáig, a világbajnokság befejezéséig. Gratulálni pedig majd akkor kell, amikor a vébé után az utolsó vendég is mosolyogva integet a repülőgépről.”

  RISZTOV ÉVA, A BALATON ÚRNŐJE
  2015-12-21 //

  Cseh László Magyar Örökség Díjat kapott

  Rendkívüli megtiszteltetésben részesült Cseh László: bár pályafutása még tart, a világversenyeken eddig elért fantasztikus eredményeit már így is méltónak találta arra a Magyar Örökség és Európa Egyesület bíráló bizottsága, hogy az bekerüljön – ahogy az oklevél fogalmaz – a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába.

   


  Ezen túlmenően, ismét csak idézet a hivatalos elismerésből: „Cseh László úszó világversenyeken elért eredménye magyar örökség, amiről ezen oklevél bizonyságot tesz. Cseh László nevét az Aranykönyv őrzi.”

  Laci az oklevelet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át. Úszónk előtt egyébként több kiváló ember kapott elismerést, akik a határon innen és túl ápolják a magyar kultúra hagyományait, csodálatos műveket hoztak s hoznak létre, ugyanakkor egészen torokszorító volt, amint világbajnokunkat tomboló ünneplésben részesítette a termet zsúfolásig megtöltő közönség, sőt, ő volt az egyetlen az esemény során, akit visszatapsoltak a színpadra.

  „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ezt a Magyar Örökség Díjat megkaphattam, és hogy itt lehettem a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében és végignézhettem ezt a díjátadót. Az előttem kitüntettetek is annyi mindent tettek a magyarságért, a magyar kultúráért és tudományért – nagyon örülök, hogy a sport révén is hozzá tudtam tenni egy kicsit ehhez a nagy egészhez” – mondta a díjátadót követően Laci, akinek szívből gratulálunk.

  Álljon itt a Laci beiktatása alkalmával elhangzott méltatás, amelyet szövetségünk sajtófőnöke, Csurka Gergely mondott el az oklevél átadása előtt.

  „Bár tudom, e fenséges épület falai között talán szentségtörés ilyesmivel előhozakodni, de ha alátámasztást keresünk arra a közkeletű megállapításra, hogy Magyarországot elsősorban fantasztikus művészei, tudósai és sportolói okán emlegetik a nagyvilágban, akkor itt, a 21. században azt a bizonyos Google nevű keresőmotort kell megpörgetnünk.

  Nos, jó és kifejezetten méltó hír mindannyiunknak, hogy e ház és intézmény megálmodójára, Széchenyi Istvánra több, mint kétmillió találatot kapunk, míg Liszt Ferencre 11.7 milliót, sokkal többet, mint a jelen lufisztárjainak bármelyikére. Ugyanakkor a mai nap is aktív sportolóink, zeneszerzőink, íróink valóban globálisan ismert, bár bántóan szűk táborából magasan kiemelkedik egy harmincesztendős fiatalember.

  Cseh Lászlót többet említik, mint bármelyik magyar futballistát, közismertebb, mint bárki más a jelen sportoló nagyságaink közül, és mi tagadás, az 1.33 millió találat kétszer annyi, mint ahányszor Puskás Ferenc neve felbukkan az internet végtelen virtuális mezsgyéin.

  Mégsem ez számít leginkább, természetesen. Hanem talán az, amit idén, a kazanyi úszó-vébén élhettünk meg. Hogy amikor ez a zsenális versenyző egy évtized után ismét világbajnok lett, az egyébként csendes újságírótársak közül a német, az amerikai, az orosz, az olasz, a francia és a még oly hűvös svéd is önfeledten tapsolt – holott ők nem szurkolók, hanem a média hivatalból higgadt képviselői.

  Vagy az számít igazán, hogy amikor ez a fenomenális úszó két héttel ezelőtt, a 30. születésnapján aranyérmet nyert az izraeli rövid pályás Európa-bajnokságon, közönség és sportolók, csaknem másfél ezer ember spontán elkezdte énekelni a Happy birthday to you-t. Negyvennyolc nemzet versenyzői, edzői, sporvezetői álltak a tribünön s tisztelegtek neki, aki immáron minden idők legeredményesebb úszójává lépett elő a kontinensviadalok történetében, hiszen nem kevesebb, mint 31 alkalommal nyert Európa-bajnoki címet.

  Néha az az érzésem, itt, Magyarországon nem igazán értékeljük, fogjuk fel, milyen ikon ő a világ úszósportjában – amely mégiscsak a harmadik-negyedik legnépszerűbb sportág a földkerekségen. Tőle rendre interjút kér az amerikai NBC, a japán Asahi, az ausztrál Seven, az olasz RAI, a brit BBC, százmilliók tudják, ki az a László Cseh, aki sosem visel sapkát, hanem mindig kopaszra borotválja kobakját a nagy viadalok előestéjén.

  És néha az az érzésem, hogy mi, mindannyian nem igazán értékeljük, fogjuk fel, milyen irgalmatlan erőfeszítéseket követel az, hogy valakiből a világ egyik legjobbja váljék ebben a sportágban. Rendre elmondom: az úszás az egyik legigazságtalanabb sport – a saját művelőivel szemben. Mondjanak még egy műfajt, amelyben naponta, igen, naponta 8-10 kilométert kell edzésen megtenned annak érdekében, hogy a nagy versenyen 200 méteren te legyél a leggyorsabb. Amelyben naponta, megint csak ismétlem, naponta hét órát kell az erősítőteremben és a medencében eltöltened, hogy a nyár csúcspontján kettő, azaz kettő percig a lehető legnagyobb sebességgel haladj a vízben.

  Cseh László ennyit invesztál szinte minden áldott nap, tizenévei kezdete óta. Tizenhét volt, amikor már az univerzum második leggyorsabb vegyesúszójának számított. Most napokkal elmúlt harminc, és még mindig a világklasszisok közé tartozik.

  Igazán ez benne a lenyűgöző. Más elkopik, elhamvad ebben a terhelésben. Ő tizenhárom éve minden egyes idényben szerez legalább egy, de inkább több olimpiai, vagy világbajnoki, vagy Európa-bajnoki érmet, eddig összesen 65-öt. És hadd mondjam azt, az idén még arra a csodára is képes volt, hogy visszatekerje a biológiai órát.

  Új edzőjénél, Plagányi Zsoltnál testben s lélekben átalakulva, elszántságát ismét megacélozva, izomzatát irdatlan munkával újjáépítve gyorsabb és jobb lett, mint huszonéveinek elején volt. A nyáron egyetemes úszótörténelmet írt azzal, hogy a hetedik egymás követő világbajnokságon szerzett érmet. Arccal a harminc felé ő lett az első férfiversenyző, aki valaha képes volt ugyanabban az úszásnemben egy vébén mindhárom távon, azaz 50, 100 és 200 méteren dobogóra állni, és olyat sem pipált még a história, hogy valaki tíz évvel az első világbajnoki címe után nyerjen újfent aranyérmet.

  Igazi példakép ifjaknak és vénebbeknek, akivel csak a sportoldalakon találkozunk, elvégre hogy, hogy nem, soha nem keveredik olyan szituációkba, hogy a bulvármédia csámcsogjon bármilyen cselekedetén. Egy tiszta férfiú, egy csodálatos feleséggel, Diával, egy tiszta, páratlanul hosszú és példátlanul eredményes pályafutással, amelynek még korántsincs vége – mégis vitán felül érdemes arra, hogy máris a magyar örökség részének tekintsük.

  Laci, csodálatos veled egy évszázadban élni.”

   

  2015-12-14 //

  Amerika nyert, Cseh Laci nem kockáztatott

  Ahogy várható volt, Amerika nyerte meg a párbajt Indianapolisban: 155-108-ra múlta felül az európai sztárcsapatot.

  A második nap ráadásul kiesett az öreg kontinens egyik nagy ásza: Cseh László dereka kissé meghúzódott, ezen az eseményen pedig nem volt érdemes felesleges kockázatot vállalni.

  Az első nap 74-48-as részeredménye már sejttette: nem törik meg az amerikaiak párbaj-sikersorozata, és negyedszer is győznek Európa ellen. Ez végül épp abban a számban vált biztossá matematikailag, amelyet elvben „nekünk” kellett volna behúznunk, csakhogy Cseh László inkább kihagyta a 200 pillangót. „Az első nap kicsit meghúztam a derekamat, és nem akartunk kockáztatni” – írta érdeklődésünkre az egy hete Európa-csúcsot döntő bajnok, és ez érthető: nem egy világversenyről van szó, hanem egy amúgy is vesztésre álló párosmeccsről, a riói olimpia előtt nyolc hónappal valóban nem volt érdemes belefutni egy esetleges sérülésbe. Az mindenesetre jó hír, hogy a netanyai idejével Indianapolisban is nyert volna Laci.
  Szintén kihagyta a folytatást Bernek Péter: négy nap fekvés és a társuló jelentős súlyvesztés, valamint egy hosszú repülőút után a 400 gyorson is látszott, hogy ez felesleges erőlködés – 1500 gyorsot ilyen állapotban tényleg nem szabad bevállalni. Egyébként pedig az Izraelben világrekordot döntő Gregorio Paltrinieri sem villogott, 12 másodperccel volt lassabb, még az első hely sem lett az olaszé.
  Kapás Bogi ugyanakkor összekapta magát, egy másodperc híján csaknem ugyanolyan jó időt ment (8:12.23), mint amivel ezüstérmes lett 800 gyorson az Eb-n – a második hely most is megvolt, igaz, az amerikai Leah Smith mögött, merthogy Bogi meg tudta előzni netanyai legyőzéjét, a brit Jazz Carlint.
  Hosszú Katinka sem volt már annyira élesre töltve: 200 gyorson öt századdal „lenyúlta” őt Missy Franklin (1:52.79), majd nem sokkal később negyedik lett száz háton (57.62 – 2.2 másodperccel gyengébb, mint az izraeli győztes ideje) – de 200 vegyesen természetesen nem lehetett megfogni, ott simán nyert (2:03.66).
  Gyurta Dániel viszont picit gyorsult 100 mellen a múlt hetihez képest, 57.11-es ideje egy becsülettel kivívott ezüsthöz volt elég. További két indulónk nem tudta viszont szaporítani az európai pontok számát (az első hármat díjazzák minden versenyben), hiszen Jakabos Zsuzsanna 5. lett 200 pillangón (2:06.46), míg a Cseh helyett beugró Verrasztó Dávid 200 pillangón (1:55.13) és 200 vegyesen (1:58.16) is negyedik lett.
  A viadalt tehát az amerikaiak simán megnyerték, bónuszként Matt Grevers 100 háton világrekordot döntött (48.92). Európa olyan részsikereknek örvendhetett, mint a holland Ranomi Kromowidjojo világcsúcs-beállítása 50 gyorson (23.24), illetve, hogy nem utolsósorban Hosszú Katinka három sikerének köszönhetően az óvilág legalább a női versenyeken jobbnak bizonyult (68-63).

   

  2015-12-14 //

  V. Győr Open MÓDOSÍTÁS

  A nagyszámú nevezés miatt a verseny első napjának kezdési időpontja 15:00-ra módosul.

  Visszalépés a versenyszámoktól díjtalan és aki esetleg nem tud odaérni időben szerdán, a többi napon (csütörtök,péntek,szombat) a rendezők csúcskísérletre lehetősèget biztosítanak.

   

  2015-12-13 //

  Hosszú Katinka 2/2, de Európa nem áll jól

  Bár az európai csapat gerincét adó magyar úszók többsége kitett magáért az Indianapolisban zajló Duel in the Pool (Párbaj a medencében) viadalon, az amerikai csapat döntő fölényben van az első napot követően (72-48).

  Hosszú Katinka ugyan mindkét versenyszámát megnyerte, míg Gyurta Dániel és Cseh László második, Verrasztó Dávid pedig harmadik helyet szállított, ennek ellenére csodának kell történnie, hogy Európa fordítson.

  A golfból ismert Ryder-kupa mintájára 2003-ban életrehívott viadalon az első három alkalommal Ausztrália ellen vonult hadba az amerikai csapat, 2009-ben egy brit-olasz-német vegyescsapattal meccselt, majd 2011-től rendezik meg az immáron Európa legjobbjait felvonultató gárda elleni párviadalokat – és az eddigi összes alkalommal egyaránt a világ vezető úszónemzete diadalmaskodott A legközelebb két éve, Glasgow-ban járt a nagy sorozat megtöréséhez az öreg kontinens válogatottja, amikor 131-131-re állt a csata a rendes versenyszámok után, ám az iksz esetén megrendezendő 4x50-es mixed vegyesváltóban végül az amerikaiak győztek. (A formula egyébként egyszerű: mindkét csapat 3-3 versenyzőt indíthat egy-egy számban, és az első hármat díjazzák 5-3-1 ponttal.)

  Talán nem véletlen, hogy épp 2013-ban történt mindez, amikor az európaiaknak nem kellett bajlódniuk az átállással, ellentétben a tengerentúlról érkezőkkel – avagy a netanyai Európa-bajnokságról átrepülők többségén érezhető volt, hogy a hatórás eltolódás mellett nem könnyű megint teljes sebességen pörögni (egyébként különféle okokból nem a teljes arzenállal vonultak fel a felek, hiszen a „csillagsávosoktól” hiányzott például Michael Phelps és Katie Ledecky, míg a vendégeknél a svéd villám, Sarah Sjostrom és két kazanyi vb-aranyérmes mellúszó, a német Marco Koch és a brit Adam Peaty).

  Az első nap egyetlen duplázója Hosszú Katinka volt, ismét csak óriási fölénnyel nyerte számait. Sőt, 400 vegyesen féltávnál közel járt a netanyai világrekordjához, végül a táv második felén picit messzebb került tőle (4:21.21) – az ugyanakkor jó hír hónapokkal az olimpia előtt, hogy a legjobb amerikaiara, Caitlin Leverenzre 5.5 másodpercet vert (ugyanitt Jakabos Zsuzsanna 4:30.67-tel negyedik lett). Katinka hamarosan 200 háton is „ostromolt egyet”, száznál jobb volt a részideje, mint egy éve Dohában, 150-nél is csupán egy tizednyire volt saját rekordjától, a végén azonban „csak” minden idők negyedik legjobb eredményével nyerte meg a számot (1:59.75).

  Verrasztó Dávid 400 vegyesen nem tudta megközelíteni múlt heti győztes idejét, így Ryan Lochtét sem (4:04.63), ha 4:02 környékén jött volna, pazar csatát vívhatott volna az amerikai mogullal, így a brit Dan Wallace mögött 5 tizeddel lemaradva harmadik lett.

  Kétszáz mellen Gyurta Dánielnek egy körömnyi hiányzott az elsőséghez, de – netanyai ezüstérmes idejétől 0.37-tel elmaradva – három aprócska századdal megelőzte őt az amerikai csúcsot döntő Cody Miller. Dani egyébként megrántotta az elejét úgymond, hiszen féltávnál jobban állt, mint amikor tavaly világrekordot repesztett, de az olimpiára készülve nincs úgy felgyorsítva, hogy ezt a sebességet végig bírja (2:02.36). Cseh László száz pillangón hozott három pontot (49.55), igaz, itt többre nemigen volt esély a világrekord környékén járó Tom Shields mögött.

  Négyszázas gyorsúszóinkon látszott leginkább, hogy a nagy utazás kikezdte a formájukat, avagy az ő idejük is erősen „eltolódott” a netanyaihoz képest. Bernek Péternél a kinti betegsége is szerepet játszott ebben: az Eb-elsőséget hozó idejével utcahosszal győzött volna itt is (ott 3:35.46-ot ment, itt 3:43.16-ot), és Kapás Boglárka sem a hatodik helyen ért volna be (4:04.87), ha ugyanúgy négy perc alatt jön, mint Izraelben.

  Avagy az ő két remeklésük is hiányzott, de Európa másutt is fájdalmasan sok pontot veszített, a holland Ranomi Kromowidjojo csupán harmadik lett száz gyorson, az orosz Vlad Morozov és az olasz Marco Orsi ugyanezen a távon csupán egy pontot hozott a fiúknál, és Julia Efimova sem kasszírozta be az ötöt 200 mellen. Katinka mellett a hölgyeknél egyedül a dán Jeanette Ottesen tudott győzni 100 pillangón, míg a férfiaknál James Guy 400 gyorson, azaz az egyéni számokban 8-4 volt az amerikaiak javára, a pontverseny valamivel szorosabbnak tűnt (60-48) – ám a vegyesváltók voltaképpen eldöntötték a csatát. Mivel ezeknél a győztes mindent visz elvét alkalmazzák (7 pont a nyerő váltónak, nulla a vesztesnek), Európának legalább 1-1-re kellett volna hoznia ezt a két csatát, csakhogy egyikben sem sikerült megelőzni a hazaiakat.

  A nőknél Hosszú Katinka még elsőként adta át a stafétát, aztán azonban az amcsik elviharzottak, és végül világrekorddal nyertek (3:45.20) – az európai kvartett épphogy lemaradt, 26 századdal, idejük egyébként jobb (3:45.46), mint az Európa-csúcs, ám mivel nem azonos nemzetbeliek úszták, nem hitelesíthető.

  A férfiaknál Gyurta Dani és Cseh Laci is a négyes tagja volt, Dani szokása szerint mindent bevetett, ismét pengeélen táncolt a váltásnál (0.00-át mértek neki...), visszahozta a kvartettet az első helyre, ám Laci és Morozov nem bírt a vetélytárs befejező-embereivel, utóbbiak csaknem másodpercnyi különbséggel hozták ezt a számot, és az újabb hét pontot. Így a különbség 26 pont (74-48, két éve Európa vezetett 68-54-re) – a második nap 14 egyéni szám és két gyorsváltó van műsoron, valóban csoda kellene a fordításhoz.

  2015-12-07 //

  11 arany, Magyarország Európa élén

  A rövidpályás Európa-bajnokságok történetében először végzett Magyarország az éremtáblázat élén

   

  Nagypályán ez már egyszer, 2012-ben sikerült Debrecenben –, viszont egy világversenyen még sosem szerzett ennyi aranyérmet, mint most: a 11-3-1-es mutate minden idők legjobb szereplését jelenti a magyar úszósport történetében. A zárónapon komplett kollekciót gyűjtött a csapat: Cseh László – megint csak Európa-csúccsal – arany-, Hosszú Katinka ezüst-, Kapás Boglárka pedig bronzérmet szállított.

   

  Plagányi Zsolt füzetében 1:49.10 szerepelt a célkeresztben: ennyit várt Cseh Lászlótól a 200 pillangó döntőjében, igaz, egy nyilacska azért egy másik időt is mutatott: 1:48.56, a jelenleg érvényes világrekord. Nos, Cseh az első fénykorát idéző 400 vegyesek  hajráit idézte, amikor zavarbaejtő magányban haladt a mezőny élén – mostani fénykorában már 200-as távon is faképnél hagyta vetélytársait. De rettenetesen: már féltávnál testhosszal ment előttük, a falnál pedig jóformán ki is fújhatta magát, mire beért az ezüstérmes dán Viktor Bromer, aki másfél éve még gond nélkül megelőzte Berlinben…

   

  Mint utóbb elmondta (lásd a nyilatkozatát), leginkább egy jó vetélytárs hiányzott mellőle ahhoz, hogy a világcsúcsot is megdöntse, így „csak” az edzője által kitűzött szintet teljesítette túl, 1:49.00-val, ami persze pont jó volt egy újabb Európa-rekordnak (amúgy minden idők harmadik legjobb eredménye, és egy cápadresszben úszott kontinentális csúcsot vert le a lista éléről!). Plagányi Zsolt szerint az ellenfelek mellett még a második ötven túlzott meghúzásán is múlt a még jobb eredmény, de mint mondta, annyira jó erőben van Laci, hogy nem lehet csodálni, ha néha belefeledkezik a sebesség mámorába... Cseh egyébként 19. rövidpályás aranyérmét nyerte, ezzel megelőzte a férfi örökranglistán a németek egykori kiválóságát, Thomas Rupprath-ot (17) – az Eb-k történetében pedig immár 31 aranynál és 44 éremnél jár, amivel toronymagasan a valaha volt legjobb a kontinentális viadalok 1926 óta íródó történetében. Karrierje során pedig 65 éremnél tart (vb-k, Eb-k, olimpiák), 33-16-16-os elosztásban – ami egészen döbbenetes szám.

   

  Három incinfinci századmásodperc hiányzott Hosszú Katinkának a mesterheteshez, gyakorlatilag még 399.5 méternél is előbb volt a feje, ám végül a brit Jazmin Carlin nagyjából negyven milliméterrel előbb érte el a falat nála, így a viadal hősének meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Katka mindazonáltal nem volt szomorú, mint mondta, az Európa-bajnokság felülmúlta a legszebb álmait is, mert bár szép éremtermésre számított, világcsúcsokra egyáltalán nem.

   

  És ugyanebben a számban érkezett még egy érem is: Kapás Boglárka ugyanis a „kettes vágányon” érkezett, de valami veszett sebességgel, az utolsó ötvenen fél másodperccel volt jobb mindenkinél, és nagyjából öttel több méter hiányzott ahhoz, hogy bombameglepetést okozzon, így azonban Carlin mögött 21, Katinka mögött pedig 18 századdal lemaradva végzett a harmadik helyen.

   

  A nap további magyar döntősei közül Sebestyén Dalma parádés úszással 6. lett 200 mellen (2:22.40), míg a kétszáz pillangón becsülettel küzdő Verrasztó Dávid nyolcadikként végzett 1:54.32-vel, míg Jakabos Zsuzsanna két századnyira volt az 50 gyors fináléjától az estindító középdöntőben (24.52).

   

  Az egész Eb-t záró vegyesváltóban mind a négy fiunk nagyon kitett magáért, Földházi Dávid négy tizeddel úszott jobbat, mint délelőtt, aztán Gyurta Dani megint iszonyú éleset váltott, de ezúttal a lehető legjobb ritmusban (0.03-as reakcióidővel), majd Cseh László egy 200 pillés Európa-csúccsal az izmaiban a többi sprinterrel egyenértékű részidővel hozta fel a csapatot, hogy aztán Takács Krisztián minden idők leggyorsabb magyar váltóban úszott 50 méterével (20.90 – a mezőnyben csak ketten tudtak ennél jobbat) ötödiknek hozta be a kvartettet.

   

  Szép zárása volt ez a kontinensviadalnak, amelyen Magyarország végzett az éremtábla végén, míg az egyéni összevetésben a legjobb női versenyzőnek járó, 20 ezer euróról szóló csekket Hosszú Katinka vehette át (a 400 vegyesen úszott világrekordja lőtte a lista élére). A férfiaknál az olasz 1500-as, Gregorio Paltrinieri lett a legjobb, de Cseh László (3.), Gyurta Dániel (5.), Bernek Péter (7.), illetve a lányoknál még Kapás Boglárka (9.) is pénzdíjas helyen zárt.

   

  Az éremtáblázat élcsoportja

  Magyarország 11        3          1

  Olaszország    7          5          5

  Németország  4          2          1

  Oroszország    3          7          7

  Svédország     3          2          2

  Lengyelország            3          2          2

   

  Nyilatkozatok

   

  Cseh László:

  „Annyira nem rossz egyedül menni elöl, de valahol mégis, mert ma világcsúcsot akartam dönteni, de ennyire magányosan nem megy. Jó lett volna, ha egy kicsit nagyobb a nyomás rajtam, legalább 150-ig, de senki nem tudott velem jönni. Nem vagyok bánatos, csak szerettem volna még jobb időt úszni. Az úszás maga rendben volt, fordulók is jöttek, az utolsó huszonöt lehetett volna kicsit dinamikusabb, legalább olyan, mind délelőtt.”

   

  Hosszú Katinka:

  „Nagyon nem lenne szép, ha most savanyú képet vágnék csak azért, mert most hat arany után egy ezüst jött, még ha kemény is elveszíteni egy 400-as versenyt három századdal. Az a helyzet, hogy már nagyon besavasodtam a végére, ugyanaz a fájdalom kínzott, mint Kazanyban, a 400 vegyes végén. Itt az volt a különbség, hogy volt is valaki mellettem, aki a végén előbb ért a falhoz. Ettől függetlenül megvan az ország csúcs, amit oly régóta szerettem volna megdönteni, nyertem hat aranyat és egy ezüstöt, azaz úgy gondolom, ez összességében egy csdálatosan sikerült Európa-bajnokság volt.”

   

  Kapás Boglárka:

  „Ó, nagyon örülök a második érmemnek, ez nagyon jó érzés. Minden a tervek szerint alakult, úgy gyorsultam, ahogy akartam, úgy jöttem a végén, ahogy akartam, azaz nagyon boldog vagyok!”