HÍREK

  2016-04-18 //

  Versenybíró képzés 2016

  A Magyar Úszó Szövetség Versenybírói Bizottsága versenybírói képzést szervez

  Részletek letölthetőek itt:

  2016-04-16 //

  Cseh László: „99, de lehet, hogy 100”

  Mindent egybevéve „bruttó” 33, nettó 30 kvótánál tart a magyar úszóválogatott 

  Hargitay András szövetségi kapitány összegzése szerint, és a csapat még bővülhet, hiszen a győri országos bajnokság zárónapján többen is századmásodpercekre voltak csupán az A-szinttől. A negyedik nap Cseh László két újabb egyéni elsőségével immár 99 magyar bajnoki címnél tart. Az éremtáblázaton az újpestiek végeztek az élen a győriek előtt.

  Cseh László előbb 200 vegyesen, majd 50 pillangón győzött, így összesen négy egyéni aranyat szerzett Győrben. Továbbá egy elképesztő rekordhoz is közel került: a századik magyar bajnoki címhez, kizárólag ötvenes medencében. „Nem tartom számon magamtól, a wikipédián délelőtt összeszámoltuk, szerintem kilencvenkilencnél állok. De lehet, hogy száz, vagy százegy, meg kellene nézni otthon az érmeket, esetleg a jegyzőkönyveket. Az biztos, hogy mára szépen elfáradtam, de sikerült azt a teljesítményt hozni, amit az ob előtt elterveztünk, és ez kifejezetten jó érzés.”

  Szintén négy egyéni elsőséggel zárt Kapás Boglárka, aki a 200-400-800-1500-as szériából az utolsó nap a legrövidebb távot húzta be könnyedén – így a Gyurta-fivérekkel párban tett azért, hogy új klubja, az UTE kerüljön az éremtábla élére. Az ifjabbik Gyurta 800-on is győzött, a világ idei negyedik legjobb idejével, míg bátyja, Dániel az olyannyira várt fő számában, 200 mellen diadalmaskodott – nála ilyenkor alapvetően csak az időeredmény az érdekes; ezúttal, mondjuk úgy, egy visszafogott 2:10-es idővel zárt.

  „Három egyforma ötvenet akartunk úszni, aztán egy gyorsabb utolsót – ez nagyjából sikerült is, a 33.5-ös ötvenek összejöttek, bár a harmadik végefelé a tempók már nem úgy mentek, ahogy szerettem volna, viszont ez is mutatja, bőven van mit gyakorolni – értékelt Gyurta Dániel. – Ahogy a száz után is mondtam, különösebben nem zavar, hol tartanak a vetélytársak, a nagy nemzeteknél rendkívül éles az olimpiai kvalifikáció, most beszéltem telefonon a brit Willisszel, aki 2:08-cal győzött az ottani válogatón – formába kellett hoznia magát, hogy legyen esélye, mert rettenetesen sűrű náluk a mezőny, erre a legjobb példa, hogy a londoni ezüstérmes, Jamieson lemarad Rióról. Egyrészt nagyon szeretném, hogy engem is szorongassanak itthon a fiatalok – a mai úszás is másképp nézett volna ki, ha itt van néhány vetélytárs –, másrészt a jelenlegi helyzetben ráérünk szép nyugodtan építkezni. Tavaly 2:08-at mentem májusban, aztán ugyanennyit mentem Kazanyban is – tanultam abból, én most mindent Rióra építek fel. Nem év közben kell jól úszni, hanem az olimpiai döntőben.”

  A nők 200 vegyesét Jakabos Zsuzsanna nyerte tükörsimán, így mindhárom egyéni számában diadalmaskodott (plusz két aranyat szerzett váltóban is): „Négy hét magaslati edzőtábor után, a bajnokság negyedik napján alapvetően jó volt ez az idő. Mivel nem szorongattak, most ennyi sikerült – picit boldogabb lennék, ha 2:12-t úsztam volna, ám összességében elégedett vagyok.”

  Fura véget ért a 100 méteres pillangóúszás: Szilágyi Liliánát az első helyről zárták ki, miután a rajtnál kiugrott. „Engem az idő érdekel, az pedig jó volt, pláne úgy, hogy egyáltalán nem készültünk, azaz fáradtan úsztam, ez talán látszott is – mondta Lilu. – A kizárás annyira nem izgat, egyébként is megnyertem volna, bár nem éreztem, hogy bemozdultam volna a rajtnál. Azért persze van hiányérzetem, de hát egyelőre így állunk: kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok vagyok, magyar bajnoki címet viszont még nem tudtam szerezni százon és kétszázon...”

  Ami a többi számot illeti, hárman is közel voltak az A-szinthez – a legközelebb György Réka, akinek 9 század hiányzott 200 háton. „Nem vagyok egyáltalán szomorú. Bár szerettem volna már most megúszni a szintet, úgy vagyok vele, hogy Londonban, az Európa-bajnokságon úgyis sikerülni fog – most örülök a jó időnek, mert mégiscsak ez az egyéni legjobb eredményem.”

  A férfiaknál az 50 után a 100 gyorsot is megnyerő Holoda Péternek ezúttal 23 század hibádzott Rióhoz (11-re volt a másikban), míg Sós Dániel 87 századra került 200 vegyesen.

  Az eseményzáró vegyesváltókban a Kőbánya SC férfikvartettje bizonyította, a Kőér utcában továbbra is minőségi munka folyik, míg a hölgyeknél némi meglepetésre a TFSE győzött, igen izgalmas versenyben előzve meg a győrieket.

  Hargitay András szövetségi kapitány elégedett volt a négy plusz egy nap látottakkal: „Edzők és versenyzők egyaránt a megmondhatói: a szövetség által folytatott menedzselés meghozza az eredményét, hiszen az elmúlt hónapok külföldi edzőtáboraiban elvégzett munka nagyon szépen megmutatkozott ezen a bajnokságon. Újabb riói kvótákat szereztünk, ma a váltókkal együtt harmincháromnál tartunk, átfedések nélkül már most harminc fővel számolhatunk, és a csapat még simán bővülhet. Azt hiszem, az egyéni teljesítmények is jól mutatták, a felkészülés remekül halad a londoni Európa-bajnokságra és az olimpiára is – tényleg fontos lenne, ha végre megint csak az úszásra koncentrálhatna mindenki a sportágban. Megéri, nagyon megéri.”

  A negyedik nap bajnokai

  Férfiak

  100m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 49.22

  800m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 7:51.77

  100m hát: Balog Gábor (Győr) 54.97

  200m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:10.84

  50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.83

  200m vegyes: Cseh László (Eger) 2:00.20

  4x100m vegyesváltó: Kőbánya SC 3:41.52

  (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Reményi Ármin)

  Nők

  50m gyors: Joó Sára (FTC) 26.26

  200m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 1:58.45

  200m hát: György Réka (TFSE) 2:10.69

  100m mell: Sztankovics Anna (UTE) 1:08.96

  100m pillangó: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC) 59.80

  200m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:13.14

  4x100m vegyesváltó: TFSE 4:14.38
  (Szabó Feltóthy Eszter, Labán Eszter, Galamb Szimonetta, György Réka)

  Az éremtáblázat élcsoportja  

  Egyesület Arany Ezüst Bronz
  UTE 11 3 2
  Győri Úszó SE 10 3 2
  Egri Úszó Klub 4 3 2
  BVSC 3 4 6
  TFSE 3 1 4

  Összes eredmény itt:
  http://cis-online.net/?l=hu&c=1159&m=102&sm=6

  Cseh László: „99, de lehet, hogy 100”
  2016-04-16 //

  Bűvös számok, „álomhatárok”

  Az olimpiai részvétel jogáért küzd valamennyi sportág. 

  Az úszók nagy célja már beteljesedett, bár még jócskán van további lehetőség, (így mindenekelőtt a májusban zajló londoni úszó Európa-bajnokság) a Győrben zajló országos bajnokságon, pénteken sikerült az 50. számban is megúszni az olimpiai részvételre jogosító „A” szintet. A váltókkal együtt jelen helyzet szerint 30 (!) fős az úszó csapat.  

  Bűvös számok, „álomhatárok”
  2016-04-15 //

  Az 50. A-szintes eredmény is megvan!

  Immár félszáz A-szintes eredményt számlál a magyar úszócsapat 

  A győri országos bajnokság harmadik napján Rasovszky Kristóf csinált „előzetes” riói foglalást, és ha Bernek Péter nem ragaszkodik az 1500-as induláshoz (amire van esély), ő is tagja lesz az olimpiai együttesnek. Így a magyar úszóválogatott elérheti az álomszerű, 30-as létszámot is, azaz a legnépesebb sportági csapattá válhat. A nap produkciója egyébként Cseh Lászlóé, aki a 3. legjobb időt úszta az idei világranglistán 200 pillangón, míg Gyurta Gergely a 6. helyre jött fel 1500 gyorson.

  Cseh László brutális: a világranglista harmadik legjobb idejét úszta 200 pillangón, ahhoz képest, hogy csütörtökön a nap végén konkrétan támolygott a fáradtságtól, és most sem volt kipihent, sőt. Mégis... „Április közepén 1:56-on belül úszni önmagában nagy dolog, tavaly ilyenkor még 1:55.9-nél jártam, vagyis ez az 1:54.8 tényleg jó visszajelzés, pláne azok után, hogy tegnap totál kivoltam. Persze tisztában vagyok vele, az olimpián ennél jóval gyorsabbnak kell lennem, hogy bármire esélyem legyen egyáltalán, viszont ebből a teljesítményből tovább lehet építkezni.”

  Kenderesi Tamásnak ezúttal esélye sem volt megszorítani a világbajnokot – tavaly, amikor nyáron volt az ob, meg is előzte óriási hajrával, most 1.3 másodpercet kapott tőle (1:56.17). „Az idén úsztam 1:55.7-et is, azaz voltam már jobb ennél – most ugyanazt éreztem, mint egy napja százon: az utolsó hossz, különösen az utolsó tizenöt méter elég karcos volt. Meg aztán ez nem az a korszak, mint 11-12 évesen, amikor folyamatosan és ugrásszerűen fejlődik az ember. Azon kell dolgoznom, hogy az utolsó ötvenen a hajrám visszajöjjön. Nem a téli térdsérülés miatt állok most így, bár nem volt kellemes, amikor januárban, merevítővel a lábamon a csapattársak rendre lehagytak. Azóta minden oké, viszont még szoknom kell a felnőtt-versenyeket, ezért London is fontos lesz.”

  A szám harmadik klasszisa, Biczó Bence ezúttal is harmadik lett (1:57.76), és sokat kell javulnia, ha legalább Kenderesit meg akarja előzni Rióért. „Az első száz már rendben van, a másodikon kell gyorsulni, de ez most egy folyamat, London a következő állomás, és július harmadikáig él a remény, hogy javítsak.”

   

  A nap másik slágerszáma a férfiak 1500 méteres viadala volt, amelyet Gyurta Gergely parádés produkcióval nyert meg, bőven 15 másodperc alá nyomva az időt (14:54.55). Ez hatodik a jelenlegi világranglistán, az ifjabbik Gyurta pedig végre újfent a fülig érő mosolyt ragaszthatta az arcára, amikor nyilatkozott: „Az edzőm (Philippe Lucas) azzal engedett el, hogy 400 vegyesen 4:14-et fogok úszni, 1500-on pedig 14:55-öt. Nos, ez szinte tökéletesen bejött, ebből is látszik, hogy mostanra teljesen sikerült egymásra hangolódnunk. Sokat segített, hogy a netanyai kisiklás után meg tudtuk beszélni a történteket, azóta már én is ki merem nyitni a számat, ha mondjuk fáradtabbnak érzem magam, és ő is igényli a visszajelzéseket. Egyébként azt hadd szögezzem le, hogy tizenkét évnyi munkát az itteni edzőimmel végeztem, azaz amit most érek el, abban ők is benne vannak vastagon, Philippe és az ottani világklasszis csapattársak arra jók, hogy a maximumot préselhessem ki magamból. Szerintem meglesz a tíz kilométer is, és akkor azon lesz a fókusz, meg az ezerötszázon – ha esetleg mégsem jönne össze nyílt vízen a kvóta, akkor viszont az ezerötre és a négyszáz vegyesre rakjuk a hangsúlyt.”

   

  Bernek Péter viszont épp elmozgatni készül a hangsúlyt az 1500-ról: a BVSC kiválósága a mostani harmadik helye után első dühében azt találta mondani, hogy alighanem ejti ezt a számot, mert „túl hosszú”, és a 200-ra és a 400-ra akar koncentrálni, mert akkor azokon kellőképp fel tud gyorsulni (rövidpályán 400-on lett világ- és Európa-bajnok, ugyebár). Ez pedig zene lehet Rasovszky Kristóf füleinek, merthogy a Balatoni ÚE 19 esztendős titánja szintén vonal feletti idővel ért célba, azaz teljesítette a riói A-szintet. A 15:12.86 picivel gyengébb, mint Bernek egy korábbi eredménye, de... „Nem, még nem élem bele magam... Most úgy vagyok vele, örülök, hogy megvan a szint, viszont egyelőre a harmadik idő az enyém. Aztán meglátjuk” – mondta szerényen. Viszont alighanem őt is meg kell hívni olimpiai ruhapróbára.

   

  A hölgyek között Kapás Boglárka teljesítette a szokásos triplát: az 1500 és a 800 után a 400 gyors koronáját is elnyerte, igaz, ezúttal volt a legkevésbé elégedett. „Az előző két szám jól sikerült, ma sajnos nem sikerült annyira jól elkezdenem az első kétszázat, ahogy terveztem, amin az edzőim nem csodálkoztak, hiszen edzésből érkeztünk, csak én gondoltam azt, hogy úgyis képes leszek megcsinálni. Gyakorolni kell még sokat, aztán ha formába lendülök, szerintem menni fog.”

   

  A sprintszámokban a férfiaknál 50 mellen Financsek Gábor „lenyúlta” Gyurta Dánielt (14 század döntött a javára), míg a hölgyeknél Joó Sára győzött háton. A váltókban a győriek szépen leduplázták az aranyakat, és külön elismerés illeti Gyurinovics Fannit és Jakabos Zsuzsannát, akik öt perc alatt két százat sprinteltek végig, előbb a női, majd a mixed gyorsváltóban – Zsu ennek megfelelően kecsesnek ezúttal nem igazán nevezhető léptekkel jutott el az öltözőig...

   

  A harmadik nap bajnokai

   

  Férfiak

  1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:54.55

  200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:54.85

  50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.33

   

  Nők

  400m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 4:07.99

  50m hát: Joó Sára (FTC) 29.39

  4x100m gyors: Győr 3:48.93

  (Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni, Dobos Dorottya, Janovitz Share Lee)

   

  Mixed

  4x100m gyors: Győr 3:33.45

  (Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

  Az 50. A-szintes eredmény is megvan!
  2016-04-15 //

  Földházi Dávid az újabb riói csapattag, Risztov Éva medencében is kvalifikált

  Újabb taggal bővült a ötkarikás úszócsapat

  A győri országos bajnokság második napján Földházi Dávid kétszáz háton remekelt és úszta meg az A-szintet. Női 800 gyorson Risztov Éva és Juhász Janka szintén „vonal fölé” került, azaz egyikük ott lehet a számot ezúttal is megnyerő Kapás Boglárka mellett a riói rajtnál. Cseh László a csúcsterhelés közepette felúszott a világranglista 6. helyére, míg Bernek Péter a 400 gyors megnyerése után elégedetlenkedett egy sort, holott ő is már 7. a világrangsorban.

  Kettő plusz kettő A-szint a második nap mérlege a győri országos bajnokságon: férfi 200 háton és női 800 gyorson mindhárom érmes riói időt úszott – a két bajnok, Balog Gábor, illetve Kapás Boglárka már korábban biztosította helyét a csapatban, melléjük csatlakozott most Földházi Dávid, illetve a nyíltvízi úszásban már kvótát szerzett Risztov Éva, de ha úgy adódik, Zámbó Balázs és/vagy Juhász Adél is bekerülhet a válogatottba, a kvalifikációt jelentő időt ugyanis ők is megúszták (Zámbó amúgy öt századra, Juhász két tizedre volt a másodiktól).

  „Ez volt az a verseny, ahol az idő volt a legfontosabb, és nem érdekel, hogy végül második lettem – mondta boldogan Földházi Dávid. – Már egy ideje kergetem ezt a szintet, minden nap azzal kelek és fekszem, hogy ez meglesz. Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy ma sikerült elérnem, ráadásul egy kimondottan jó, szoros versenyből. Edzőm, Törös Károly folyamatosan mondta, hogy ez bennem van, és amikor a netanyai Európa-bajnokságon sikerült egy kiemelkedőbb szereplés, végül el is hittem neki: az az esemény összekovácsolt minket, ennek köszönhető, hogy beteljesült az álmom, és készülhetek az olimpiára.”

  Risztov Éva szinte röpködött: „Azt hiszem, ma én vagyok Magyarország legboldogabb embere. Ez a mostani idő annyira csodás üzenet, hogy igenis jó az az út, amin haladunk. Bár a 2012-es Európa-bajnokságra nyilván rákészültünk, és akkor jobb időt mentem, de most, a tíz kilométerre összpontosítva ez a 8:33 tényleg csodálatos visszaigazolás. Ha így marad, valószínűleg ott leszek a medencében is. Hogy mi a titok? Elszántság, jókedv, na és sikerült leadnom hét kilót. Változtattam az étkezésemen, ha februárban az előírtak szerint csak ananász és dinnye mehetett vacsorára, akkor felkutattam az országot egy normális dinnyéért, ami anyagi áldozattal jár, továbbá jó adag szenvedéssel, de ilyenkor óriási azt érezni: megéri!”

  A számot megnyerő Kapás Boglárka bekerült a világranglista első 10 helyezettje közé, ami különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy előtte szépen meghúzta 200 pillangón, ahol bronzérmes lett Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána mögött. Utóbbi viadal kifejezetten éles volt, végül a győriek kiválósága 28 századdal győzött. „Ez most sokkal jobb volt, mint a tegnapi négyszáz vegyes – az idő sem rossz, néhány nappal egy magaslati edzőtábor után – mondta Jakabos Zsuzsanna. – Az is jó, hogy egy szoros versenyben sikerült győznöm, ez mindig jó érzés.”

  Az olimpiai szintvadászat egy kevésbé vidám fejezetét láthattuk a férfi sprintereknél: Holoda Péter nem tudott tiszta szívből örülni az 50 gyorson akasztott aranyéremnek, miután 11 nyavalyás századmásodperccel elmaradt a riói kvótát érő időtől (22.38 – 22.27 a határ). „Ez az a győzelem, ami után nem tudok felhőtlenül boldog lenni, pláne, hogy tényleg csak egy kicsi hiányzott – közölte a hajdúszoboszlói villámember. – Egyre közelebb kerülök, három hét múlva, Londonban remélhetőleg végre megúszom a szintet – túl régóta vagyok „felkönnyítve” a sorozatos versenyek miatt, talán ezért is sikerült csak ennyi ma, most egy kicsit visszaállok az edzésekbe, és akkor az Európa-bajnokságra pont meglesz az a forma, amivel meg lehet úszni a szintet.”

  A már kvótások közül Cseh László villantott egy derűset 100 pillangón, 51.68-as ideje jelenlegi állapotában több mint biztató, először is az idő hatodik az idei világranglistán, másrészt a nap végi 4x200-as váltó mutatta meg, mindezt milyen állapotban érte el a világbajnok: a medencéből a mellékhelyiség felé vette az irányt, annyira rosszul volt az egeket verő tejsavszint miatt. Edzője, Plagányi Zsolt csupán annyit mondott: „gonosz a mostani terhelés, nagyon gonosz, ehhez képest ez az idő egészen remek”.

  Gyurta Dániel lazán behúzta a 100 méteres mellúszás aranyérmét, ez bemelegítésnek pont jó volt a 200 előtt. „Ebben az időszakban ez az idő éppen megfelel, bár alapvetően a kétszáz mell lesz az, ami megmutatja, ott tartok-e, ahol szeretnék. Tudom egyébként, hogy százon jobbakat ment néhány vetélytárs, de ez nem zavar: részben, mert nem ez a fő számom, részben mert tutdható, sok országban jóval élesebb a verseny az olimpiai kvalifikációért, azaz már az évnek ebben a részében is jobb formában kell lenni, mint nekem. Ami hosszú távon még kedvezhet is.”

  Bernek Péter 400 gyorson elért ideje (3:47.32) abszolút értékben a második legértékesebb produkció volt ezen a napon Cseh mögött, hiszen a 7. helyre repítette a BVSC klasszisát a világranglistán, ő mégis morcos képet vágott: „Ennél jobbat akartam mindenképpen, legalább egy másodperccel: az egyéni csúcsomat szerettem volna megjavítani, amit Kazanyban úsztam, függetlenül attól, hogy most még csak április van. Sajnos, nem szorított meg senki, így nem tudtam még jobban húzni.”

  A második nap bajnokai

  Férfiak

  50m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 22.38
  400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:47.32
  200m hát: Balog Gábor (Győr) 1:58.02
  100m pillangó: Cseh László (Eger) 51.68
  100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 1:01.18
  4x200m gyors: BVSC-Zugló 7:26.73
  (Drigán Zoltán, Papp Márk, Boldizsár Valter, Bernek Péter)

  Nők

  100m gyors: Verrasztó Evelyn (Jövő SC) 55.39
  800m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 8:27.14
  100m hát: György Réka (TFSE) 1:01.86
  50m mell: Sztankovics Anna (UTE) 32.11
  200m pillangó: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:08.55

  Mixed

  4x100m vegyes: Bácsvíz-Kecskemét 3:55.35
  (Burián Kata, Tejes Péter, Szokol Szonja, Földházi Dávid)

   

  Földházi Dávid az újabb riói csapattag, Risztov Éva medencében is kvalifikált
  2016-04-14 //

  Magyar Úszás Napja 2016. június 18.

  A Magyar Úszó Szövetség elnöksége a Magyar Úszás Napjára (2016. június 18. szombat) felkészülni vágyókat szakmai tanácsokkal, javaslatokkal, részletes edzéstervekkel segíti az utolsó hónapokban. Ezekben átfogóan szólunk azokról, hogy mire kell figyelni a szervezésnél, jelentkezésnél, felkészülésnél, stb. és   legyünk tisztában fizikai korlátainkkal, edzettségünkkel, de remélhetőleg a jó felkészülésnek hála, bírni fogja minden rajtoló ezt a 2017 méteres távot. Két szakember (Dr. Sós Csaba egyetemi tanszékvezető/mesteredző és Fodor Szabolcs nyíltvízi úszás szakágvezető) közös tanácsait követhetjük végig a következő hónapokban és természetesen  akár egyéni kérdésekre is válaszolnak, bátran érdeklődjenek!

  Noha még hónapok vannak hátra az eseményig, érdemes elsőnek a regisztrációval foglalkozni, melyet a magyaruszasnapja.hu oldalon tehetünk meg. Kattintsunk rá és szép precízen töltsük ki magunk és/vagy hozzátartozóink jelentkezési lapját. Mielőbb tegyük meg, mert egyrészt az előzetes  nevezési díj kedvezményesebb (2000 forint),  másrészt a szervezők információhoz jutnak a jelentkezők létszámáról. Természetesen a helyszínen is van mód a nevezési díjat kifizetni készpénzben, ennek díja 3000 forint.

  A MÚSZ elnöksége a felkészülni vágyókat részletes edzéstervekkel segíti az utolsó hónapokban. Ez kiváló lehetőség arra, hogy egyfelől két-három-négy hét alatt elérjenek egy normális kondíciót, majd pár hét alatt új tulajdonsággal ruházzák fel a testüket. Az Önök esetében ez az állóképességet jelenti, de természetesen ennyi idő alatt mód van a technika tökéletesítésére is.

  Ismerjék meg és éljék át saját testükön a magyar úszósport sikereinek az egyik titkát. A felkészülési egységet makrociklusnak nevezzük, ennyi idő szükséges egy új tulajdonság tartós megszerzésére.

  Három alapelvet kell mindig szem előtt tartaniuk: fokozatosság (az élet minden területén igaz, itt is), specifitás (átlagost meghaladó úszó teljesítményre csak úszással lehet felkészülni) és túlterhelés (e nélkül nincs alkalmazkodás és fejlődés).

  A gyakorlatban ez a következőket jelenti: legalább heti háromszor kell minimum 35 percet úszniuk. Szerencsésebb, ha alkalmanként 1 órát edzenek, de eleinte meg lehet indulni (egy-két hétig 35 perc) kevesebbel is. A legjobb, ha heti ötször úsznak. De aki(k)nek kevesebbre van módja, azokat is segítjük.

  A következő heteket arra kell használniuk, hogy elérjék: alkalmanként 1000 méter legyen az adag. Ne felejtsék: fokozatosság!!

  Továbbá technikajavító gyakorlatokat is leírunk mind a négy úszásnemben, amivel segíthetünk a technikai gondokkal küzdőknek. Ezeket hétről hétre publikáljuk, érdemes alaposan átnézni visszamenőleg is…

  A mellékletben mindenki megtalálja az életkorának, felkészültségi szintjének, vagy akár csak reális vágyainak is megfelelő edzéstervet. A mellékletek jelzik, hogy a részletes edzésterv kinek készült, persze be lehet pillantani másokéba is. A heti 1x1 óra felkészülési időtől (ami azért minimum azoknak, akik rajthoz akarnak állni) a heti 5x2 óra felkészülési időig (rendszeres, magas szintű testedzést végzők) összesen 8 típus edzéstervet találnak.

  Természetesen a terv nem szentírás, el lehet térni tőle, sőt az egyes napok elemei keverhetőek belátás szerint, egyszerűen egy segítség, egy mankó. Ha valaki heti négyszer másfél órát akar/tud edzeni, akkor az edzésterv a szerint is könnyen módosítható, interpolálható. Ha valamilyen jelzés, vagy kifejezés nem egyértelmű, tekintsenek bele a heti 5x2 óra edzést végzők programjába, ott mindennek a magyarázata is megtalálható.

   

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség.

  Magyar Úszás Napja 2016. június 18.
  2016-04-14 //

  Gyurta Gergely Top 10-es idővel győzött

  A favoritok sikerét hozta a győri országos bajnokság nyitónapja:

  : minőségben Gyurta Gergely érte el a legjobb eredményt, bár ő az 1500-ra készül, „felvezetésként” a világranglista idei 9. legjobb idejével győzött 400 vegyesen. A hazai győriek rögtön belehúztak három aranyéremmel, míg a női 4x200-as gyorsváltóban a kiskunhalasi kvartett történelmi győzelmet aratott.

   

  Verrasztó Dávidnak nincs szerencséje a győri bajnokságokkal: egy éve akut gyomorrontás, az idén egy hátsérülés miatt kénytelen távolmaradni az eseménytől. A világranglista másodikjának távollétében is született kiemelkedő idő: Gyurta Gergely 4:14.79-es ideje kifejezetten minőségi, hiszen 9. az idei világranglistán. Hogy ennyire jól sikerült az úszás, abban nem kis szerepe volt az ifjúsági olimpiai bajnok Grátz Benjáminnak, aki szinte végig vezetett, ám az ifjabbik Gyurta végül hatalmas hajrával megelőzte.

  „Én elsősorban az ezerötszázra koncentrálok, ennek ellenére ez most kifejezetten jól esett – mondta a bajnok. – Nem is tudom, itthon mikor született az évnek ebben a szakaszában 4:15-ön belüli idő, talán amikor Cseh Laci és Kis Gergő csatázott. Szóval úgy tűnik, a franciaországi edzéseknek meglesz az eredményük.”

  Leendő ezerötös vetélytársa, Bernek Péter szintén remek győzelemmel indította az eseményt, 200 gyorson bizonyult a legjobbnak, négy tizeddel előzve meg Kozma Dominikot. „A kezdés lehetett volna kicsit gyorsabb, de összességében ezt az időt terveztem, azaz elégedett voltam” – összegzett Bernek Péter.

  A hölgyek már túlvannak az 1500-on: Kapás Boglárka utcahosszal győzött – egy bronzot hozó 400 vegyessel a háta mögött –, majd megjegyezte: „Könnyed úszás volt, az idő lehetett volna jobb is, ám ehhez ezen a távon szükség van ellenfelekre, most pedig nem igazán tudtak megszorítani.”

  Sebestyén Dalma biztos kézzel „húzta” be a női 200 mell győzelmét, míg Szilágyi Liliána 50 pillangón diadalmaskodott, 9 századdal előzte meg Verrasztó Evelynt. Szintén éles csata folyt Jakabos Zsuzsanna és György Réka között 400 vegyesen, végül a rutin felülkeredetett (33 század volt a különbség), bár Jakabos Zsu nem volt túlzottan elégedett: „Ez nem volt az igazi. Délelőtt is megnyomtam, mert hozzá kell szoktatnom magam, hogy kétszer kell egy nap erősen úszni, viszont a döntőre valahogy fejben nem voltam ott, azaz nem fizikálisan fáradtam el, egyszerűen nem állt össze az úszás.”

  További két hazai siker is született: Balog Gábor parádés versenyen győzte le Cseh Lászlót – „annyira mentem, hogy a zászlósort sem figyeltem, egyszercsak jött a fal; egyéni csúcs, ez jó hír, kell a minél jobb százhoz, de azért a hangsúly a kétszázon van” –, majd a férfiak 4x100-as gyorsváltójában is a győriek érték el a falat elsőként. Utóbbi szám krónikájához tartozik, hogy az egriek bronzérmes váltójában úszott Kutasi Gergely, aki egyébként a junior világbajnok nyíltvízi úszó Kiss Nikolett edzője.

  A hölgyek váltóviadalában történelmi sikernek lehettünk szemtanúi: az edzéseiket egy 19 méteres medencében végző fanatikus kiskunhalasi úszólányok a klub történetének első bajnoki címét szerezték a 4x200 méteres viadalban.

   

  Az első nap bajnokai

   

  Férfiak

  200m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:47.43

  50m hát: Balog Gábor (Győr) 25.39

  400m vegyes: Gyurta Gergely (UTE) 4:14.79

  4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:22.34

  (Takács Krisztián, Gyárfás Bence, Lobanovszkij Maxim, Balog Gábor)

   

  Nők

  50m pillangó: Szilágyi Liliána (BHSE) 27.14

  200m mell: Sebestyén Dalma (Hullám 91) 2:27.47

  400m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 4:39.03

  1500m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 16:23.21

  4x200m gyorsváltó: Kiskunhalas 8:12.41

  (Juhász Janka, Vas Luca, Szilvási Gréta, Juhász Adél)

  Gyurta Gergely Top 10-es idővel győzött
  2016-04-13 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 2. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Ha már a döntés megszületett, hogy részt veszünk a balatonfüredi megmérettetésen – nagyon helyesen – a fizikai felkészülés mellett egyéb szervezési, „logisztikai” kérdésekre is figyelni kell és ezekben szeretnék tanácsokat adni. Hányan utazunk? Az egész család gyerekekkel vagy „csak” magányosan szeretnénk úszni? Baráti társaságunk tagjai is velünk tartanak, esetleg egy népesebb amatőr klub tagjaiként egyszerre szeretnénk vízben lenni? Nos, a központi helyszínen – Balatonfüred, Tagore sétány – június 18-án délután 1-től van lehetőség leküzdeni a távot, tehát nem kell elkapkodni semmit. Legtöbben elsőként, a legelső rajtnál szeretnek ott lenni, a későbbi órákra lanyhul a részvételi nyüzsgés. Ezért elsőnek döntsük el: mikor, hány óra tájban szeretnénk úszni. Mert ehhez jön a többi szervezési lépés...

  Közzétesszük az első edzésmintákat, amely a heti 1x2, illetve a 2x2 óra úszáshoz kötődik, érdemes ezeket összegyűjteni és a számunkra megfelelőt alkalmazni….

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Az edzésterveket az alábbi linken letölthetik:

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 2. rész
  2016-04-13 //

  Hargitay András: „Szeretnénk nyugalmat, szeretnénk végre dolgozni”

   

  „Győrben már zajlik az olimpiai kvalifikációs országos bajnokság, Kozma Dominik révén megvan a huszonegyedik egyéni riói kvótánk, egy hónap múlva kezdődik az Európa-bajnokság, egyre közeledik az olimpia, mégis, valóságos össztűz zúdul a magyar úszósportra, ami irdatlan károkat okozhat” – jelentette ki Hargitay András, az újonnan megválasztott szövetségi kapitány arra reagálva, hogy újabban homályos doppingvádakat rángattak elő – a nyolcvanas évekből. „Az még hagyján, hogy a MÚSZ jelenlegi vezetése egyáltalán nem volt hivatalban, de válogatott magyar úszót pozitív eredmény miatt még soha nem tiltottak el a sportág történetében, azaz teljesen érthetetlen, mivégre kell ezekkel a történetekkel előhozakodni.”

  A kapitány hozzátette: „Kiss László ügyét sajnálatosnak tartom, a lemondásával azonban a sportág szempontjából ez a fejezet alighanem lezártnak tekinthető. Mégis, ennek ürügyén újabb és újabb eseteket kreálnak, a szövetséget csak szóban támogató KÉSZ Zrt. ámokfutása az egyik legkirívóbb példa, még mindig arról beszélnek, hogy otthagyják a MÚSZ-t, holott egy fillért sem fizettek a szerződésben foglaltak szerint – a jogerős bírói ítélet miatt végül persze eleget tettek a kötelezettségüknek, és a több tízmilliós utalást egy nappal azután teljesítették, hogy közölték, nem támogatják tovább a sportágat.”

   

  Hargitay András érthetetlennek tartja a média viszonyulását is: „A legnagyobb szeretet hangján szóltam Hosszú Katinkáról az m4 Sporthétfő című adásában, elmondtam, kívánom neki, hogy ha külön utakon járva is, de eredményesen készüljön fel az olimpiára, és érje el azt, amit mindannyian szívből kívánunk neki – ebből a szempontból másodlagos, hogy beszélünk-e vagy sem. Ehhez képest mindenütt azok a címek harsogtak, hogy Hargitay András nem beszél Hosszú Katinkával. Őszintén kérdezem: mivel érdemelte ki mindezt a magyar úszósport? Az eredményeivel? A medencében ennél jobban aligha tudnánk teljesíteni, folyamatosan a legjobbak között vagyunk világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon. Netán lehetne ennél többet tenni sportdiplomáciában? Öt Európa-bajnokság van mögöttünk, az idén junior Eb-t rendezünk, a sportág készül minden idők legnagyobb kihívására, a jövő évi budapesti FINA-világbajnokságra, két évvel később junior vb esedékes, az elnök – aki főszerepet játszott abban, hogy többek között az öt korábbi Eb-t, illetve a világbajnokságokat hazahoztuk Magyarországra – januárban megkapta a FINA legmagasabb kitüntetését, mint aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért. Új uszodák épülnek, a MOB sportági rangsorában folyamatosan az első két hely egyike a miénk, sikeres programok zajlanak, az anyagi háttér végképp alkalmassá tesz bennünket arra, hogy felvegyük a verseny az igazi szuperhatalmakkal – valóban azt várják a sportágért élő-haló emberektől, hogy hónapokkal a létező legfontosabb esemény, az olimpia előtt minden egyes nap a régmúltból előbányászott dolgokkal foglalkozzunk?”

   

  Az úszósport történetének első magyar világbajnoka szerint végre magára az úszásra kellene koncentrálnia mindenkinek. „Azoknak is, akik úgy érzik, a sportágban nem kapnak teret, viszont évek óta kampányt folytatnak és naponta próbálják szítani a tüzet, ellentmondásokat próbálnak keresni a vezetői nyilatkozatokban. Gyárfás Tamás, akinek véleményem szerint vezetői kötelessége volt a lehetőségei szintjén a végletekig kiállni Kiss László mögött, elnézést kért, hogy ha bárkinek is akaratlanul megsértette az ekölcsi érzékét akaratlanul. Nem tagadta, hogy mint a magyar sportban vagy azon kívül is oly sokan, tudott arról, hogy Kiss Lászlónak több mint fél évszázada volt egy ügye, de ugyanúgy mint én, vagy más, annak részleteit nem ismerte. Szeretnénk végre dolgozni, az olimpia évében egy sportágnak nyugalomra van elsősorban szüksége, hiszen minden egyes nap, ami felszított, oktondi kampányok jegyében telik, duplán-triplán üt vissza később, amikor századmásodpercek döntenek a medencében. Közös érdekünk, hogy a tavaly öt évre bizalmat kapott elnök, akit 122-1-es szavazati aránnyal választottak meg, a sportág menedzselését továbbra is a megszokott, magas színvonalon végezze az elnökséggel összhangban, és magam is a válogatottra szeretnék összpontosítani – azt hiszem, hogy ez mindannyiunk közös érdeke. Megköszönjük, ha ebben végre mind többen és többen támogatnak bennünket.”

  Hargitay András: „Szeretnénk nyugalmat, szeretnénk végre dolgozni”
  2016-04-12 //

  Három váltó riói helyen, Kozma Dominik a nyerő 21.

  Jelen állás szerint az úszóké lehet a legnépesebb sportági csapat a magyar delegációban a riói játékokon: Kozma Dominik 21-ikként csatlakozott az olimpiai A-szintet teljesített versenyzőkhöz, míg a győri országos bajnokságot megelőző „váltónapon” három négyesünk is olyan időt úszott, amely most elég lenne a kvalifikációhoz – ha május 31-éig marad ez a helyzet (vagy még javítanak addig), akkor minimum további hat fővel bővülhet az utazók létszáma, de a szerdán kezdődő bajnokságon, majd a londoni Eb-n természetesen még többen is bekerülhetnek az ötkarikás csapatba.

  A győri „váltónapon” a válogatott tagjai közül két-két négyest állított össze az edzőbizottság a hat számban, hogy elérjék a riói kvalifikációhoz szükséges időt. A FINA szabályai szerint a kazanyi vb első tizenkét helyezettje automatikus olimpiai résztvevő, míg a fennmaradó négy helyre a kvótát még nem szerzett országok között a legjobb időket elérők kerülnek.

   

  Nos, a hat kvartettből három is „körön belülre” került: a férfi vegyesváltótól és a női 4x200-as gyorsváltótól ez elvárható volt úgymond, míg a férfi 4x200-as csapatnak sikerült a bravúr – a többiek esetében azért szenzáció lett volna, különösen a 4x100-as gyorsváltók esetében, ha sikerül a most előttük lévőket megelőzni.

   

  Leginkább a férfi vegyesváltóért izgultunk, hiszen nekik már bőven ott lett volna a helyük Rióban, ha Gyurta Dániel nem vált rosszul a kazanyi vb-n – a harmadik idővel kerültek volna döntőbe, azaz a legjobb nyolc közé –, így a mostani pótvizsgán kellett megfelelni. Nos, ez sikerült: a 3:36.74-es idő a kimaradott nációk között a második legjobb, úgymond a célnak megfelel, bár ennél természetesen sokkal jobbat is tud a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű csapat, ám az látszott, egyikük sincs csúcsformában.

   

  Balog 54.06-os kezdése kifejezetten jó, egyéni csúcsbeállítás, amit a győriek hátúszója széles mosollyal nyugtázott. „Nagyon örülök, hogy egy magaslati edzőtáborból érkezve sikerült már most olyan időt úsznom, amit nyáron szoktak, a legjobb formámban.” Gyurta Dániel amondó volt: „Jobbra számítottam, a mozgás alapján úgy gondoltam, gyorsabban haladok, végül ennyi sikerült. Hosszú idő után most versenyeztem először, talán ez is közrejátszott, a bajnokságon szerintem még jobban fog menni.” Cseh László úgy vélekedett: „Jól esett az úszás, picit lehettünk volna gyorsabbak is, de szerintem ez elég lesz az olimpiára.”

   

  A nők 4x200-as gyorsváltója jelen felállásában is megoldotta, hogy a második legjobb időt érje el, az edzők szerint a 8 percen belüli eredménynek elégnek kell lennie Rióhoz, de Londonban, Hosszú Katinkával kiegészülve még jobbat is produkálhatnak. „Bár kicsit furcsa így úszni, hogy először van egy kétszáz, majd utána két száz méter, ennek ellenére öröm a csapatért úszni. A kétszáz gyorsra külön nem készülünk, viszont ha a váltóról van szó, mindig örömmel meggyek neki” – mondta Jakabos Zsuzsanna, aki mindhárom számban ott tempózott a medencében.

   

  A férfi 4x200-as csapat épp megcsípte a negyedik helyet, de Londonban ők is javíthatnak még – itt alapvetően mindenki az elsőként vízbe ugró Kozma Dominiket figyelte, akinek eredménye „egyéniben” is számított, és a tavalyi évet súlyos vállműtétje miatt kihagyó klasszis sikerrel teljesítette az olimpiai A szintet 200 gyorson (1:47.73), így huszonegyedikként csatlakozott a riói kvótásokhoz. A történteket azon melegében, még a rajtkövek mögött kommentálta a szokásos nevetések közepette – „Most már akarnátok, sem tudnátok itthon hagyni!” – később komolyabb értékelésre is vállalkozott: „Most az idő számított, hogy ez legyen meg – az edzések alapján picit jobbra számítottam, megmondom őszintén, de talán a bajnokságon még jobb lesz. Kicsit furcsa így úszni, hogy csak két csapat megy a medencében, bár a hullámok jobbak, a versenyláz nem annyira magas. Ettől függetlenül örülök, és remélem, a váltóval még jobbak is leszünk az Eb-n.”

   

  A másik három kvartettnek – a két 4x100-as gyorsváltónak és a női vegyesváltónak – nem sikerült a jelenlegi legjobb négy nem-kvalifikált közé kerülnie, vegyesben nem jött jókor Szilágyi Liliána apróbb sérülése, ami miatt pillangón Verrasztó Evelynnek kellett beugrania, a 4x200-as szám után. Lobanovszkij Maxim 50 gyorson próbált meg egy jobb időt repeszteni, de egyelőre csak az olimpiai B-szint sikerült a győriek hórihorgas sprinterének (22.85), a riói kvótához még hat tizedet javulnia kell.

   

  Időeredmények

   

  Férfi 4x100m vegyesváltó: 3:36.74 – 2. idő

  Balogh Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián

   

  Férfi 4x200m gyorsváltó: 7:16.56 – 4. Idő

  Kozma Dominik, Cseh László, Mészáros Márk, Bernek Péter

   

  Női 4x200m gyorsváltó: 7:59.41 – 2. idő

  Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka

   

  Női 4x100m vegyesváltó: 4:06.99 – 10. idő

  Burján Kata, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna

   

  Férfi 4x100m gyorsváltó: 3:19.02 – 7. idő

  Takács Krisztián, Bochus Richárd, Holoda Péter, Kozma Dominik

   

  Női 4x100m gyorsváltó: 3:45.96 – 7. idő

  Késely Ajna, Joó Sára, Böszörményi Bettina, Jakabos Zsuzsanna

   

  Három váltó riói helyen, Kozma Dominik a nyerő 21.