HÍREK

  2016-04-25 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Miért 2017 méteres a leúszható táv Balatonfüreden, június 18-án a Magyar Úszás Napja központi eseményének helyszínén?
  A szervezők és a Magyar Úszó Szövetség  úgy döntöttek, hogy evvel is promotáljuk, felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2017-ben Budapest (és Balatonfüred) rendezi a vizes világbajnokságot. A nyíltvízi úszás tervezett VB helyszíne megegyezik az idén kialakított „profi” úszó pályával, és ezzel elkezdődik a „VB felkészülés”. Reméljük minél több, az úszást szerető és a helyszíneket már jól ismerő drukkerre számíthatunk egy év múlva ezen a vizes világeseményen.

  Természetesen bárkit szívesen látnak a szervezők és rendezők nemcsak a Balatonnál, hanem a Magyar Úszás Napja alkalmából az akcióban résztvevő összes uszodában és strandon.  Erről a helyi uszodákban biztos található információ, mert nagyon sok település Önkormányzata csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.  Csobbanásra felkészülni, jöhet az úszás!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész
  2016-04-24 //

  Gyárfás Tamás a MÚSZ-közgyűlésen bizalmi szavazást kért

  A sportág első emberének a szavazás előtti beszéde az alábbiakban olvasható:


   

  Kedves Sportbarátaim!
  Sokat vívódtam, hogy szabad-e felszólalnom, még mielőtt megteszem a bejelentésemet.

  Azon is töprengtem, hogy feltűzzem-e a zakóm hajtókájára azt a Gold Pin-t, amelyet a FINA-tól kaptam alig két és fél hónapja a budapesti gálaünnepségen, mint aki sokat tett a sportágért. 
  Végül is – láthatjátok – nem viselem, mert itt most nem az számít, hogy a nemzetközi vagy az európai szövetség miként minősíti a munkámat. Most itt csak az a fontos, hogy Ti miképp értékelitek.

  A Magyar Úszó Szövetség egy civil társadalmi testület, amely mindennemű politikai befolyás nélkül kell, hogy végezze a munkáját.

  Bennünket ez a közösség választott meg.
  Engem, bármelyikünket csak ez a közösség küldhet el.

  Akármennyire is méltatlannak tartom az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, hogy együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire is ütnek-vágnak - állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg. Ennél sokkal nagyobb a felelősségem. 
  Ha úgy tetszik, talán én érveltem először a világbajnokság érdekében a kormány és a parlamenti pártok képviselői előtt... Az Országgyűlés a közös nagy cél érdekében külön törvényt alkotott...

  Ami az úszósportot illeti: mi már nem éltünk hiába, hiszen – idefelé menet is nyilván láttátok: már kinőtt a földből a gyönyörű uszoda. Mert…, még kimondani is fantasztikus: VILÁGBAJNOKSÁGOT rendezünk! Mi. Ti. Magyarország.

  Ma azért választottuk a Thermál szállót a közgyűlés helyszínéül, hogy Margitszigeten megmutathassuk a Magyar Úszó Szövetség új irodáját. Ünnepi találkozóra készültünk, amelynek keretében büszkén eleveníthetjük fel a mögöttünk álló év nagy eredményeit.
  Mindez azonban manapság nem téma.

  Ma körülöttünk szinte minden arról szól, hogy Kiss László mit tett 1961-ben, és ezzel ki, miképp szembesült. Ki mennyit hallott, mit tudott a több mint fél évszázada történtekről.

  Mi a személyében egy merőben más embert ismertünk meg, akinek sikerei fényében egy ország tündökölt. Nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki.
  Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként.

  Egy ilyen mellbevágó fordulatra nem voltam felkészülve, annak kezelésére számomra nem volt recept. 
  Persze, hogy elítélem a nemi erőszakot.
  Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.

  Nem volt nekünk elég ez az ügy, mindjárt akadt olyan is, aki egy homályos, a nyolcvanas évekhez kötődő, sosem bizonyított doppingvádat elevenített fel. Elhangzott az is, hogy úgy harminc éve egyes edzők – szerintem is elítélhetően – verték a gyerekeket. 
  Hogy a kívülállók ezt számon kérik az jogos. Azzal viszont kegyetlen szembesülni, hogy ha a saját házunk táján öntenek olajat a tűzre.

  A magyar úszás nagyon erős. Mindig is a magyar sport egyik motorja volt, ma is az és az is marad. Erre kötelez bennünket Hajós Alfréd, Csík Ferenc, Székely Éva, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, de ugyanúgy az itt ülő Hargitay András, Wladár Sándor, Verrasztó Zoltán, Sós Csaba, Vermes Albán és a többi bajnok.
  A névsornak folytatódnia kell…

  Térjünk végre a lényegre. Kérem, foglaljatok állást, hogy továbbra is bíztok-e bennem vagy sem. Tavaly öt évre választottatok meg. Hiába változatlan az én elkötelezettségem, ha nincs meg körülöttem a bizalom, akkor tovább nem vállalhatom az elnöki tisztséget.

  Most, hogy így körülnézek a teremben, biztosan van, és mindig is lesz közöttetek olyan, aki: nem kedvel.

  Ez azonban most nem „szeret – nem szeret” kérdés. Csak az számít, kivel érhettek el még jobb eredményeket; kivel tudtok sikeres világbajnokságot rendezni.

  Bármilyen döntés is születik, kérem, hogy térjen vissza a nyugalom. Ezen a közgyűlésen, de ugyanúgy holnap, és holnapután is. A medencében és a parton egyaránt.

  ... és ha megbocsátotok, kimegyek a teremből, hogy jelenlétem senkit se befolyásoljon. Köszönöm, hogy meghallgattatok!

   

  Gyárfás Tamás a MÚSZ-közgyűlésen bizalmi szavazást kért
  2016-04-22 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 4. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

   

  VARIÁCIÓ. Az úszásban sem káromkodást jelent, hanem szakszó, hasznos feladatokat jelöl, melyek technikajavító jellegűek, figyelmes és rendszeres végrehajtásuknak köszönhetően ténylegesen jobbá válik a technikánk. Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 4-6-8 –10 darabot. Íme a hátúszás variációk leírása:

  1. Hátúszólábtempó, mindkét kar a comb mellett.

  2. Hátúszólábtempó, karok a tarkón.

  3. Hátúszólábtempó, egyik kar magastartásban, a másik kar hajlított könyökkel, a tarkó alatt átnyúlva fogja a magastartásban lévő kart.

  4. Hátúszólábtempó, egyik kar magas-, másik mélytartásban. Kartartáscserével is végezzük.

  5. Hátúszólábtempó, mindkét kar mellső középtartásban.

  6. Ugyanaz a gyakorlat, de négy-öt méterenként váltogatva a kartartást: mellső - mély - mellső - magastartás.

  7. Hátúszólábtempó, mindkét kar mélytartásban: bal kar mellső, jobb kar mellső, bal kar magas-, jobb kar magastartásba emelés.

  8. Hátúszólábmunka, végig mindkét kar magastartással.

  9. A gyakorlat magastartásból indul: hátúszólábtempó folyamatosan: jobb kar lehúz mélytartásba, három másodpercig kivár, mellső középtartásba emel, kivár három másodpercig, magastartásba emel, kivár három másodpercig. A bal kar végig mozdulatlan, magastartásban. Kartartáscserével is végeztessük.

  10. Hátúszólábtempó, páros karú hát kartempó, a karok mélytartásban kivárnak három másodpercig.

  11. Ugyanaz a gyakorlat, de a karok magastartásban várnak ki három másodpercet,

  12. Hátúszólábtempó, karok mélytartásban: 10-12 méter hátúszás csak bal, majd 10-12 méter jobb karral. Kivárás alsó helyzetben. (Alsó csúsztatás.) Figyelem: alapfokú oktatásban kifejezetten kerülendő!

  13. Az előző gyakorlat végezhető kettő bal - kettő jobb, egy bal - egy jobb variációban.

  14. Hátúszólábmunka, mindkét kar magastartásban: egy jobb - egy páros - egy bal kar egymás után. Kivárás mindig felső helyzetben.

  15. Hátúszólábtempó, magastartás: 10-12 méter úszás, csak bal, 10-12 méter úszás csak jobb karral: kettő bal - kettő jobb kar, egy bal - egy jobb kar. Kivárás mindig felső helyzetben. (Felső csúsztatás.) Figyelem: alapfokú oktatásban kifejezetten kerülendő!

  16. Hátúszás alaphelyzetben (egyik kar magas-, másik mélytartásban) csak lábbal. 6-8 méterként kartartáscsere. (Kivárásos hátúszás.)

  17. Hátúszólábtempó, bal kar magastartásban, jobb kar mellső középtartásban. Ballal karmunka vízfogástól vízfogásig.  A húzás megkezdésekor jobb vállemelés. Kartartáscserével is végezzük.

  18. Gumiszalag a boka körül, folyamatos úszás csak karral.

  19. A korábban felsorolt kargyakorlatokat külön kartempóval, összefogott lábbal is végeztethetjük.

  20. Másfél körös kivárásos hátúszás: a lábmunka folyamatos, a kar alaphelyzetben kezd. 2-3 méter úszás után másfél karmunka és kivárás,

        egyszer bal kartempó, egyszer jobb kartempó alaphelyzetben.

  21. Ugyanez a gyakorlat két és fél körös kivárással.

  22. Hátúszólábtempó, magastartás: egy kisméretű üres konzervdobozt helyezünk a homlokunkra.

  23. Kivárásos hát, másfél, két és fél körös kivárásos hátúszás a homlokra helyezett tárggyal.

  24. Hátúszó-delfinmozgás, páros karú hátúszás.

  25. A korábban felsorolt alsó, felső csúsztatásos és kivárásos gyakorlatokat (főleg ügyességi gyakorlatként) végeztethetjük hátúszó-delfinmozgással összekötve.

  26. Háton mellúszólábtempó, mindkét kar magastartásban.

  27. Háton mellúszólábtempó, páros karú hátúszás alsó vagy felső helyzetben kivárással.

  28. Folyamatos hátúszás, minden második kartempóra légvétel. Egyik hosszon a bal karra, másik hosszon a jobb karra.

  29.  Folyamatos hátúszás, minden harmadik kartempóra légvétel.

  Újabb edzésterv példa. Ezúttal a legelemibb, heti egyszer 1 óra edzése,  5 heti program.  Ez a minimális követelmény – elsősorban önmagunktól – hogy június 18-án gond nélkül leússzuk a távot, mely Balatonfüreden pontosan 2017 métert tesz ki. Miért pont ennyi? Jövő héten választ adunk...

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

   

  Az edzésterv letölthető itt:

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 4. rész
  2016-04-20 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 3. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Az edzéstervekben többször találkozunk azzal a kifejezéssel: variáció. Nos, ezek azok a gyakorlatok, melyek az adott úszásnem valamelyikében (gyors, hát, mell, pillangó) technikajavító jellegűek, figyelmes és rendszeres végrehajtásuknak köszönhetően ténylegesen jobbá válik a technikánk. Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 8 – 10 darabot. Elsőnek a gyorsúszás variációit írjuk le:

   

  Gyorsúszás

  1. Gyorsúszás lábmunka levegővétel nélkül, mindkét kar mélytartásban.

  2. Gyorsúszás lábmunka levegő nélkül jobb kar magas, bal kar mélytartásban, 2-3 mp-ként kartartás csere.

  3.   Ugyanez, mindkét kar magas tartásban.

  4. Ugyanez, mindkét kar a csípő mögött mélytartásban összefogva.

  5. Az előző gyakorlatokat levegővétellel összekötve is végeztetjük.

  6. Gyorsúszó lábmunka úszólappal, levegővétel nélkül 12-15 méter, majd levegővétellel együtt.

  7. Az úszólapot bal kézzel fogja, a jobb kar mélytartásban: gyorsúszó lábmunka, levegővétel végig jobbra. Kartartás cserével is.

  8. Gyorsúszó lábmunka úszólappal, mindkét kar magas tartásban fogja az úszólapot: gyors kar, csak ballal 10-12 méter, majd csak jobbal 10-12 méter, levegővétel nélkül.

  9. Az előző gyakorlat levegővétellel: 3 bal kar, balra levegő, 3 jobb kar, jobbra levegő. 2 bal, 2 jobb kar, 1 bal kar, balra levegő, 1 jobb kar, jobbra levegő. A karok minden gyakorlatnál úszólap fogással, magas tartásban találkoznak.

  10. Alaphelyzetben siklás, gyors láb: 1 hossz bal kar magas, jobb mélytartással, levegővétel végig jobbra. Ugyanez a másik oldalra is.

  11. Gyors láb, mindkét kar magas tartásban: 1 hossz gyorsúszás karmunka csak ballal, balra levegő, 1 hossz csak jobb kar, jobbra levegő (egykaros gyorsúszás).

  12. Gyorsúszás felső csúsztatással: folyamatos lábmunka, mindkét kar magas tartásban: 2 x bal kar balra levegő, 2 x jobb kar jobbra levegő 1 x bal kar, 1 x jobb kar, minden karra levegővétel, a karok felső helyzetben, magas tartásban találkoznak.

  13. Gyorsúszás karmunka levegővétel nélkül, 12-15 méterek. A láb között bója, a boka körül gumiszalag.

  14. Ugyanez a gyakorlat, de minden kar vízbeérése után 1-2 mp kivárás, csúszás van.

  15. Gyorsúszás karmunka 7-5-3-as levegővétellel.

  16. Gyorsúszás levegővétel nélkül, minden kar vízbeérése után kivárás 2-3 mp-ig.

  17. Ugyanez a gyakorlat levegővétellel. A tolás befejezésével kifújja a levegőt, oldalra levegőt vesz és visszafordítja a fejét. 2-3 mp kivárás után karmunka (húzás-­tolás), a tolás végén ismét kifújja a levegőt, oldalt levegőt vesz, kivár 2- 3 mp-et a következő húzásig.

  18. Ugyanez a gyakorlat 1 1/2 körös karmunkával. Egyszer bal, egyszer jobb karra levegő.

  19. Alkaros gyorsúszás: a kart nem a levegőben viszi előre az úszó, hanem a       kézfejet csukló vonalig a víz színe alatt tartja és így ellenállással szemben tolja előre, egészen a kar vízbeérése helyzetéig. (Emelt könyök hangsúlyozása.)

  20. Oldalérintéses gyorsúszás: a tolás befejezése után az úszó törzzsel kissé elfordul és a kézfejet a combtól a test oldalán végigsimítva viszi előre a kar vízbeérése helyzetéig. Két változat: a) egykaros gyorsúszással: 1 hossz csak jobb karral és jobbra levegővel, bal kar végig magas tartásban! Ellenkezőleg is. b) Váltott karral, minden kar vízbeérése után kivárással. Bal kar tolásra, balra levegő -  kivárás. Jobb kar tolásra jobbra levegő - kivárás.

  21. Vállérintéses gyors: a szabadítás után kar előre vitel közben a kézfejjel érinteni a vállat. (jobb kéz jobb váll) Az előző gyakorlat két változatban szintén végezhető.

  22. Folyamatos gyorsúszás: 7+2-es, 5+2-es, 3+2-es levegővétellel

  23. 25 méter gyorsúszás rajttal, célba érkezéssel.

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 
   

  Bővítjük a példa edzéstervek repertoárját: eddig a 1 x 2 óra és a 2 x 2 óra edzésterveit lehetett követni, most – valószínűleg a sokak által választott – heti 2 alkalommal 1 óra úszást.  Ha biztosan akarjuk teljesíteni a távot és jó erőbeosztással, szépen tempózva úszni a nagy napon (lenyűgözve hozzátartozóink és a népes közönség tagjait), akkor azért javasoljuk a minél többszöri úszást a felkészülés hetei alatt.

  Az edzésterv követekező része letölthető itt:

  2016-04-19 //

  Sajtóközlemény

  Friss, dinamikus és modern

  Hétfőtől új arculatát mutatja a világnak a 2017-es budapesti FINA Világbajnokság
  A magyar hagyományokat és sport lendületét szimbolizálja a 2017-es FINA világbajnokság új logója, amelyet a budapesti és balatonfüredi színhelyű sportági csúcsesemény hétfői sajtótájékoztatóján mutatott be dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a Szervező Bizottság elnöke.
  „Az új arculat azt tükrözi, hogy képesek vagyunk egy világszínvonalú eseményt megszervezni, professzionális infrastruktúrát létrehozni és működtetni,
  szemet gyönyörködtető helyszíneken korszerű létesítményeket megtervezni, felépíteni, hogy azokat a világbajnokság, majd a magyar sportélet rendelkezésére bocsáthassuk” – hangsúlyozta dr. Seszták Miklós a 2017-es Fina világbajnokság kormánybiztosa, a Szervező Bizottság elnöke.
  Az arculati koncepció alkotója Hetsch Ferenc, a Krea Kortárs Művészeti Iskola grafikus hallgatója, aki vizsgafeladatként készítette el a terveket tanárai, Ördögh László, Herbszt László és Darázs Bódog szakmai iránymutatása mellett. Az új arculat központi eleme egy modernizált népi motívum, amelynek letisztult szín- és formavilága az úszósportokban élenjáró Magyarország dinamizmusát és frissességét jelképezi.
  A 2017-es FINA világbajnokság Szervező Bizottságának elnöke elmondta: „ A magyarok a világ élvonalába tartoznak az úszósportban, arra törekedtünk, hogy ezt egy igazi értéket teremtő grafikai alkotásban is meg tudjuk jeleníteni. Olyan arculatot szerettünk volna, amely méltó a nemzetközi figyelemre, és maradandó üzenetet továbbít a holnap Magyarországának. ”
  dr. Seszták Miklós arról is beszélt, hogy „A vizes világbajnokság a világ egyik legnagyobb sporteseménye. A világ sportjának fővárosa pedig jövőre két hétig Budapest lesz, ami óriási esély nemcsak a budapestieknek, hanem egész Magyarországnak. Meggyőződésem, hogy a végleges arculat minden elemében és megjelenítésében méltó lesz arra a figyelemre, amely hazánkat övezi majd az elkövetkező időszakban.”

  A 2017-es FINA Világbajnokság Szervező Bizottsága
  Budapest, 2016. április 18.

  Fotók: Kovács Anikó, Bartolf Ágnes

  Sajtóközlemény
  2016-04-18 //

  Versenybíró képzés 2016

  A Magyar Úszó Szövetség Versenybírói Bizottsága versenybírói képzést szervez

  Részletek letölthetőek itt:

  2016-04-16 //

  Cseh László: „99, de lehet, hogy 100”

  Mindent egybevéve „bruttó” 33, nettó 30 kvótánál tart a magyar úszóválogatott 

  Hargitay András szövetségi kapitány összegzése szerint, és a csapat még bővülhet, hiszen a győri országos bajnokság zárónapján többen is századmásodpercekre voltak csupán az A-szinttől. A negyedik nap Cseh László két újabb egyéni elsőségével immár 99 magyar bajnoki címnél tart. Az éremtáblázaton az újpestiek végeztek az élen a győriek előtt.

  Cseh László előbb 200 vegyesen, majd 50 pillangón győzött, így összesen négy egyéni aranyat szerzett Győrben. Továbbá egy elképesztő rekordhoz is közel került: a századik magyar bajnoki címhez, kizárólag ötvenes medencében. „Nem tartom számon magamtól, a wikipédián délelőtt összeszámoltuk, szerintem kilencvenkilencnél állok. De lehet, hogy száz, vagy százegy, meg kellene nézni otthon az érmeket, esetleg a jegyzőkönyveket. Az biztos, hogy mára szépen elfáradtam, de sikerült azt a teljesítményt hozni, amit az ob előtt elterveztünk, és ez kifejezetten jó érzés.”

  Szintén négy egyéni elsőséggel zárt Kapás Boglárka, aki a 200-400-800-1500-as szériából az utolsó nap a legrövidebb távot húzta be könnyedén – így a Gyurta-fivérekkel párban tett azért, hogy új klubja, az UTE kerüljön az éremtábla élére. Az ifjabbik Gyurta 800-on is győzött, a világ idei negyedik legjobb idejével, míg bátyja, Dániel az olyannyira várt fő számában, 200 mellen diadalmaskodott – nála ilyenkor alapvetően csak az időeredmény az érdekes; ezúttal, mondjuk úgy, egy visszafogott 2:10-es idővel zárt.

  „Három egyforma ötvenet akartunk úszni, aztán egy gyorsabb utolsót – ez nagyjából sikerült is, a 33.5-ös ötvenek összejöttek, bár a harmadik végefelé a tempók már nem úgy mentek, ahogy szerettem volna, viszont ez is mutatja, bőven van mit gyakorolni – értékelt Gyurta Dániel. – Ahogy a száz után is mondtam, különösebben nem zavar, hol tartanak a vetélytársak, a nagy nemzeteknél rendkívül éles az olimpiai kvalifikáció, most beszéltem telefonon a brit Willisszel, aki 2:08-cal győzött az ottani válogatón – formába kellett hoznia magát, hogy legyen esélye, mert rettenetesen sűrű náluk a mezőny, erre a legjobb példa, hogy a londoni ezüstérmes, Jamieson lemarad Rióról. Egyrészt nagyon szeretném, hogy engem is szorongassanak itthon a fiatalok – a mai úszás is másképp nézett volna ki, ha itt van néhány vetélytárs –, másrészt a jelenlegi helyzetben ráérünk szép nyugodtan építkezni. Tavaly 2:08-at mentem májusban, aztán ugyanennyit mentem Kazanyban is – tanultam abból, én most mindent Rióra építek fel. Nem év közben kell jól úszni, hanem az olimpiai döntőben.”

  A nők 200 vegyesét Jakabos Zsuzsanna nyerte tükörsimán, így mindhárom egyéni számában diadalmaskodott (plusz két aranyat szerzett váltóban is): „Négy hét magaslati edzőtábor után, a bajnokság negyedik napján alapvetően jó volt ez az idő. Mivel nem szorongattak, most ennyi sikerült – picit boldogabb lennék, ha 2:12-t úsztam volna, ám összességében elégedett vagyok.”

  Fura véget ért a 100 méteres pillangóúszás: Szilágyi Liliánát az első helyről zárták ki, miután a rajtnál kiugrott. „Engem az idő érdekel, az pedig jó volt, pláne úgy, hogy egyáltalán nem készültünk, azaz fáradtan úsztam, ez talán látszott is – mondta Lilu. – A kizárás annyira nem izgat, egyébként is megnyertem volna, bár nem éreztem, hogy bemozdultam volna a rajtnál. Azért persze van hiányérzetem, de hát egyelőre így állunk: kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok vagyok, magyar bajnoki címet viszont még nem tudtam szerezni százon és kétszázon...”

  Ami a többi számot illeti, hárman is közel voltak az A-szinthez – a legközelebb György Réka, akinek 9 század hiányzott 200 háton. „Nem vagyok egyáltalán szomorú. Bár szerettem volna már most megúszni a szintet, úgy vagyok vele, hogy Londonban, az Európa-bajnokságon úgyis sikerülni fog – most örülök a jó időnek, mert mégiscsak ez az egyéni legjobb eredményem.”

  A férfiaknál az 50 után a 100 gyorsot is megnyerő Holoda Péternek ezúttal 23 század hibádzott Rióhoz (11-re volt a másikban), míg Sós Dániel 87 századra került 200 vegyesen.

  Az eseményzáró vegyesváltókban a Kőbánya SC férfikvartettje bizonyította, a Kőér utcában továbbra is minőségi munka folyik, míg a hölgyeknél némi meglepetésre a TFSE győzött, igen izgalmas versenyben előzve meg a győrieket.

  Hargitay András szövetségi kapitány elégedett volt a négy plusz egy nap látottakkal: „Edzők és versenyzők egyaránt a megmondhatói: a szövetség által folytatott menedzselés meghozza az eredményét, hiszen az elmúlt hónapok külföldi edzőtáboraiban elvégzett munka nagyon szépen megmutatkozott ezen a bajnokságon. Újabb riói kvótákat szereztünk, ma a váltókkal együtt harmincháromnál tartunk, átfedések nélkül már most harminc fővel számolhatunk, és a csapat még simán bővülhet. Azt hiszem, az egyéni teljesítmények is jól mutatták, a felkészülés remekül halad a londoni Európa-bajnokságra és az olimpiára is – tényleg fontos lenne, ha végre megint csak az úszásra koncentrálhatna mindenki a sportágban. Megéri, nagyon megéri.”

  A negyedik nap bajnokai

  Férfiak

  100m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 49.22

  800m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 7:51.77

  100m hát: Balog Gábor (Győr) 54.97

  200m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:10.84

  50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.83

  200m vegyes: Cseh László (Eger) 2:00.20

  4x100m vegyesváltó: Kőbánya SC 3:41.52

  (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Reményi Ármin)

  Nők

  50m gyors: Joó Sára (FTC) 26.26

  200m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 1:58.45

  200m hát: György Réka (TFSE) 2:10.69

  100m mell: Sztankovics Anna (UTE) 1:08.96

  100m pillangó: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC) 59.80

  200m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:13.14

  4x100m vegyesváltó: TFSE 4:14.38
  (Szabó Feltóthy Eszter, Labán Eszter, Galamb Szimonetta, György Réka)

  Az éremtáblázat élcsoportja  

  Egyesület Arany Ezüst Bronz
  UTE 11 3 2
  Győri Úszó SE 10 3 2
  Egri Úszó Klub 4 3 2
  BVSC 3 4 6
  TFSE 3 1 4

  Összes eredmény itt:
  http://cis-online.net/?l=hu&c=1159&m=102&sm=6

  Cseh László: „99, de lehet, hogy 100”
  2016-04-16 //

  Bűvös számok, „álomhatárok”

  Az olimpiai részvétel jogáért küzd valamennyi sportág. 

  Az úszók nagy célja már beteljesedett, bár még jócskán van további lehetőség, (így mindenekelőtt a májusban zajló londoni úszó Európa-bajnokság) a Győrben zajló országos bajnokságon, pénteken sikerült az 50. számban is megúszni az olimpiai részvételre jogosító „A” szintet. A váltókkal együtt jelen helyzet szerint 30 (!) fős az úszó csapat.  

  Bűvös számok, „álomhatárok”
  2016-04-15 //

  Az 50. A-szintes eredmény is megvan!

  Immár félszáz A-szintes eredményt számlál a magyar úszócsapat 

  A győri országos bajnokság harmadik napján Rasovszky Kristóf csinált „előzetes” riói foglalást, és ha Bernek Péter nem ragaszkodik az 1500-as induláshoz (amire van esély), ő is tagja lesz az olimpiai együttesnek. Így a magyar úszóválogatott elérheti az álomszerű, 30-as létszámot is, azaz a legnépesebb sportági csapattá válhat. A nap produkciója egyébként Cseh Lászlóé, aki a 3. legjobb időt úszta az idei világranglistán 200 pillangón, míg Gyurta Gergely a 6. helyre jött fel 1500 gyorson.

  Cseh László brutális: a világranglista harmadik legjobb idejét úszta 200 pillangón, ahhoz képest, hogy csütörtökön a nap végén konkrétan támolygott a fáradtságtól, és most sem volt kipihent, sőt. Mégis... „Április közepén 1:56-on belül úszni önmagában nagy dolog, tavaly ilyenkor még 1:55.9-nél jártam, vagyis ez az 1:54.8 tényleg jó visszajelzés, pláne azok után, hogy tegnap totál kivoltam. Persze tisztában vagyok vele, az olimpián ennél jóval gyorsabbnak kell lennem, hogy bármire esélyem legyen egyáltalán, viszont ebből a teljesítményből tovább lehet építkezni.”

  Kenderesi Tamásnak ezúttal esélye sem volt megszorítani a világbajnokot – tavaly, amikor nyáron volt az ob, meg is előzte óriási hajrával, most 1.3 másodpercet kapott tőle (1:56.17). „Az idén úsztam 1:55.7-et is, azaz voltam már jobb ennél – most ugyanazt éreztem, mint egy napja százon: az utolsó hossz, különösen az utolsó tizenöt méter elég karcos volt. Meg aztán ez nem az a korszak, mint 11-12 évesen, amikor folyamatosan és ugrásszerűen fejlődik az ember. Azon kell dolgoznom, hogy az utolsó ötvenen a hajrám visszajöjjön. Nem a téli térdsérülés miatt állok most így, bár nem volt kellemes, amikor januárban, merevítővel a lábamon a csapattársak rendre lehagytak. Azóta minden oké, viszont még szoknom kell a felnőtt-versenyeket, ezért London is fontos lesz.”

  A szám harmadik klasszisa, Biczó Bence ezúttal is harmadik lett (1:57.76), és sokat kell javulnia, ha legalább Kenderesit meg akarja előzni Rióért. „Az első száz már rendben van, a másodikon kell gyorsulni, de ez most egy folyamat, London a következő állomás, és július harmadikáig él a remény, hogy javítsak.”

   

  A nap másik slágerszáma a férfiak 1500 méteres viadala volt, amelyet Gyurta Gergely parádés produkcióval nyert meg, bőven 15 másodperc alá nyomva az időt (14:54.55). Ez hatodik a jelenlegi világranglistán, az ifjabbik Gyurta pedig végre újfent a fülig érő mosolyt ragaszthatta az arcára, amikor nyilatkozott: „Az edzőm (Philippe Lucas) azzal engedett el, hogy 400 vegyesen 4:14-et fogok úszni, 1500-on pedig 14:55-öt. Nos, ez szinte tökéletesen bejött, ebből is látszik, hogy mostanra teljesen sikerült egymásra hangolódnunk. Sokat segített, hogy a netanyai kisiklás után meg tudtuk beszélni a történteket, azóta már én is ki merem nyitni a számat, ha mondjuk fáradtabbnak érzem magam, és ő is igényli a visszajelzéseket. Egyébként azt hadd szögezzem le, hogy tizenkét évnyi munkát az itteni edzőimmel végeztem, azaz amit most érek el, abban ők is benne vannak vastagon, Philippe és az ottani világklasszis csapattársak arra jók, hogy a maximumot préselhessem ki magamból. Szerintem meglesz a tíz kilométer is, és akkor azon lesz a fókusz, meg az ezerötszázon – ha esetleg mégsem jönne össze nyílt vízen a kvóta, akkor viszont az ezerötre és a négyszáz vegyesre rakjuk a hangsúlyt.”

   

  Bernek Péter viszont épp elmozgatni készül a hangsúlyt az 1500-ról: a BVSC kiválósága a mostani harmadik helye után első dühében azt találta mondani, hogy alighanem ejti ezt a számot, mert „túl hosszú”, és a 200-ra és a 400-ra akar koncentrálni, mert akkor azokon kellőképp fel tud gyorsulni (rövidpályán 400-on lett világ- és Európa-bajnok, ugyebár). Ez pedig zene lehet Rasovszky Kristóf füleinek, merthogy a Balatoni ÚE 19 esztendős titánja szintén vonal feletti idővel ért célba, azaz teljesítette a riói A-szintet. A 15:12.86 picivel gyengébb, mint Bernek egy korábbi eredménye, de... „Nem, még nem élem bele magam... Most úgy vagyok vele, örülök, hogy megvan a szint, viszont egyelőre a harmadik idő az enyém. Aztán meglátjuk” – mondta szerényen. Viszont alighanem őt is meg kell hívni olimpiai ruhapróbára.

   

  A hölgyek között Kapás Boglárka teljesítette a szokásos triplát: az 1500 és a 800 után a 400 gyors koronáját is elnyerte, igaz, ezúttal volt a legkevésbé elégedett. „Az előző két szám jól sikerült, ma sajnos nem sikerült annyira jól elkezdenem az első kétszázat, ahogy terveztem, amin az edzőim nem csodálkoztak, hiszen edzésből érkeztünk, csak én gondoltam azt, hogy úgyis képes leszek megcsinálni. Gyakorolni kell még sokat, aztán ha formába lendülök, szerintem menni fog.”

   

  A sprintszámokban a férfiaknál 50 mellen Financsek Gábor „lenyúlta” Gyurta Dánielt (14 század döntött a javára), míg a hölgyeknél Joó Sára győzött háton. A váltókban a győriek szépen leduplázták az aranyakat, és külön elismerés illeti Gyurinovics Fannit és Jakabos Zsuzsannát, akik öt perc alatt két százat sprinteltek végig, előbb a női, majd a mixed gyorsváltóban – Zsu ennek megfelelően kecsesnek ezúttal nem igazán nevezhető léptekkel jutott el az öltözőig...

   

  A harmadik nap bajnokai

   

  Férfiak

  1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:54.55

  200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:54.85

  50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.33

   

  Nők

  400m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 4:07.99

  50m hát: Joó Sára (FTC) 29.39

  4x100m gyors: Győr 3:48.93

  (Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni, Dobos Dorottya, Janovitz Share Lee)

   

  Mixed

  4x100m gyors: Győr 3:33.45

  (Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

  Az 50. A-szintes eredmény is megvan!
  2016-04-15 //

  Földházi Dávid az újabb riói csapattag, Risztov Éva medencében is kvalifikált

  Újabb taggal bővült a ötkarikás úszócsapat

  A győri országos bajnokság második napján Földházi Dávid kétszáz háton remekelt és úszta meg az A-szintet. Női 800 gyorson Risztov Éva és Juhász Janka szintén „vonal fölé” került, azaz egyikük ott lehet a számot ezúttal is megnyerő Kapás Boglárka mellett a riói rajtnál. Cseh László a csúcsterhelés közepette felúszott a világranglista 6. helyére, míg Bernek Péter a 400 gyors megnyerése után elégedetlenkedett egy sort, holott ő is már 7. a világrangsorban.

  Kettő plusz kettő A-szint a második nap mérlege a győri országos bajnokságon: férfi 200 háton és női 800 gyorson mindhárom érmes riói időt úszott – a két bajnok, Balog Gábor, illetve Kapás Boglárka már korábban biztosította helyét a csapatban, melléjük csatlakozott most Földházi Dávid, illetve a nyíltvízi úszásban már kvótát szerzett Risztov Éva, de ha úgy adódik, Zámbó Balázs és/vagy Juhász Adél is bekerülhet a válogatottba, a kvalifikációt jelentő időt ugyanis ők is megúszták (Zámbó amúgy öt századra, Juhász két tizedre volt a másodiktól).

  „Ez volt az a verseny, ahol az idő volt a legfontosabb, és nem érdekel, hogy végül második lettem – mondta boldogan Földházi Dávid. – Már egy ideje kergetem ezt a szintet, minden nap azzal kelek és fekszem, hogy ez meglesz. Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy ma sikerült elérnem, ráadásul egy kimondottan jó, szoros versenyből. Edzőm, Törös Károly folyamatosan mondta, hogy ez bennem van, és amikor a netanyai Európa-bajnokságon sikerült egy kiemelkedőbb szereplés, végül el is hittem neki: az az esemény összekovácsolt minket, ennek köszönhető, hogy beteljesült az álmom, és készülhetek az olimpiára.”

  Risztov Éva szinte röpködött: „Azt hiszem, ma én vagyok Magyarország legboldogabb embere. Ez a mostani idő annyira csodás üzenet, hogy igenis jó az az út, amin haladunk. Bár a 2012-es Európa-bajnokságra nyilván rákészültünk, és akkor jobb időt mentem, de most, a tíz kilométerre összpontosítva ez a 8:33 tényleg csodálatos visszaigazolás. Ha így marad, valószínűleg ott leszek a medencében is. Hogy mi a titok? Elszántság, jókedv, na és sikerült leadnom hét kilót. Változtattam az étkezésemen, ha februárban az előírtak szerint csak ananász és dinnye mehetett vacsorára, akkor felkutattam az országot egy normális dinnyéért, ami anyagi áldozattal jár, továbbá jó adag szenvedéssel, de ilyenkor óriási azt érezni: megéri!”

  A számot megnyerő Kapás Boglárka bekerült a világranglista első 10 helyezettje közé, ami különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy előtte szépen meghúzta 200 pillangón, ahol bronzérmes lett Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána mögött. Utóbbi viadal kifejezetten éles volt, végül a győriek kiválósága 28 századdal győzött. „Ez most sokkal jobb volt, mint a tegnapi négyszáz vegyes – az idő sem rossz, néhány nappal egy magaslati edzőtábor után – mondta Jakabos Zsuzsanna. – Az is jó, hogy egy szoros versenyben sikerült győznöm, ez mindig jó érzés.”

  Az olimpiai szintvadászat egy kevésbé vidám fejezetét láthattuk a férfi sprintereknél: Holoda Péter nem tudott tiszta szívből örülni az 50 gyorson akasztott aranyéremnek, miután 11 nyavalyás századmásodperccel elmaradt a riói kvótát érő időtől (22.38 – 22.27 a határ). „Ez az a győzelem, ami után nem tudok felhőtlenül boldog lenni, pláne, hogy tényleg csak egy kicsi hiányzott – közölte a hajdúszoboszlói villámember. – Egyre közelebb kerülök, három hét múlva, Londonban remélhetőleg végre megúszom a szintet – túl régóta vagyok „felkönnyítve” a sorozatos versenyek miatt, talán ezért is sikerült csak ennyi ma, most egy kicsit visszaállok az edzésekbe, és akkor az Európa-bajnokságra pont meglesz az a forma, amivel meg lehet úszni a szintet.”

  A már kvótások közül Cseh László villantott egy derűset 100 pillangón, 51.68-as ideje jelenlegi állapotában több mint biztató, először is az idő hatodik az idei világranglistán, másrészt a nap végi 4x200-as váltó mutatta meg, mindezt milyen állapotban érte el a világbajnok: a medencéből a mellékhelyiség felé vette az irányt, annyira rosszul volt az egeket verő tejsavszint miatt. Edzője, Plagányi Zsolt csupán annyit mondott: „gonosz a mostani terhelés, nagyon gonosz, ehhez képest ez az idő egészen remek”.

  Gyurta Dániel lazán behúzta a 100 méteres mellúszás aranyérmét, ez bemelegítésnek pont jó volt a 200 előtt. „Ebben az időszakban ez az idő éppen megfelel, bár alapvetően a kétszáz mell lesz az, ami megmutatja, ott tartok-e, ahol szeretnék. Tudom egyébként, hogy százon jobbakat ment néhány vetélytárs, de ez nem zavar: részben, mert nem ez a fő számom, részben mert tutdható, sok országban jóval élesebb a verseny az olimpiai kvalifikációért, azaz már az évnek ebben a részében is jobb formában kell lenni, mint nekem. Ami hosszú távon még kedvezhet is.”

  Bernek Péter 400 gyorson elért ideje (3:47.32) abszolút értékben a második legértékesebb produkció volt ezen a napon Cseh mögött, hiszen a 7. helyre repítette a BVSC klasszisát a világranglistán, ő mégis morcos képet vágott: „Ennél jobbat akartam mindenképpen, legalább egy másodperccel: az egyéni csúcsomat szerettem volna megjavítani, amit Kazanyban úsztam, függetlenül attól, hogy most még csak április van. Sajnos, nem szorított meg senki, így nem tudtam még jobban húzni.”

  A második nap bajnokai

  Férfiak

  50m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 22.38
  400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:47.32
  200m hát: Balog Gábor (Győr) 1:58.02
  100m pillangó: Cseh László (Eger) 51.68
  100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 1:01.18
  4x200m gyors: BVSC-Zugló 7:26.73
  (Drigán Zoltán, Papp Márk, Boldizsár Valter, Bernek Péter)

  Nők

  100m gyors: Verrasztó Evelyn (Jövő SC) 55.39
  800m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 8:27.14
  100m hát: György Réka (TFSE) 1:01.86
  50m mell: Sztankovics Anna (UTE) 32.11
  200m pillangó: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:08.55

  Mixed

  4x100m vegyes: Bácsvíz-Kecskemét 3:55.35
  (Burián Kata, Tejes Péter, Szokol Szonja, Földházi Dávid)

   

  Földházi Dávid az újabb riói csapattag, Risztov Éva medencében is kvalifikált