HÍREK

  2015-11-02 //

  IDŐPONTVÁLTOZÁS

  Rövidpályás Országos Bajnokság - Százhalombatta  

   

  Az élő televíziós közvetítés miatt a bajnokság csütörtöki és pénteki napján ( november 12-13.) az előfutamok 9-kor, a délutáni döntők 16:00-kor kezdődnek.

   

   

  2015-11-02 //

  Hosszú Katinka: megvan a 150., Gyurta Dani arannyal tért vissza

  Egy újabb történelmi mérföldkövet hagyott el Hosszú Katinka

   


  A FINA-széria dohai állomásán nyerte pályafutása 150. Világkupa-aranyérmét. Verrasztó Dávid folytatta briliáns sorozatát 400 vegyesen, immár 6/6-nál tart, és három hónap után fantasztikus úszással tért vissza Gyurta Dániel, aki esélyt sem hagyott vetélytársainak 200 mellen.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsóelőtti állomása, Doha már kellő közelségben van ahhoz, hogy még több európai klasszis tegye tiszteletét a viadalon – ennek megfelelően a korábbiakhoz képest szinte a teljes olasz és brit csapat, valamint több német kiválóság is feltűnt a rajtköveken.
  Kétszáz gyorson például alighanem Federica Pellegrini jelenléte is sarkallhatta Hosszú Katinkát, hogy rögtön az elején begyújtsa a rakétákat – ami olyannyira jól sikerült, hogy Katinka csaknem másfél másodpercet vert az olaszok olimpiai és világbajnokára (1:56.60), így ezen a távon az utolsó 15-ből 14 versenyen diadalmaskodott a Világkupa-történet legeredményesebb versenyzője.
  Katinka pedig 200 vegyesen gondoskodott arról, hogy a statisztikusok egy újabb rekordot emlegethessenek: ez a győzelme volt a 150. a sorozat históriájában (ebben van két váltóarany is, holnap meglehet a 150 egyéni siker is – egyébként jellemző, hogy a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos most vette át a vezetést honfitársától Roland Schoemantól az összes megszerzett érem tekintetében az örökranglistán: ő 121-nél tart, mindent, azaz aranyat, ezüstöt, bronzot beleszámolva). Délelőtt egyébként az amerikai Caitlin Leverenz úszta a legjobb időt, aki még az utolsó hossz előtt is szorongatta Katinkát (32 század volt ekkor közöttük), ám a végére kinyílt az olló, csaknem egy másodpercre hízott a különbség (2:10.22). Kétszáz vegyesen fullasztó Katinka fölénye: 2013 óta kizárólag ő nyert ezen a távon Világkupát.
  Kétszáz háton beleadott mindent, 150-nél vezetett, de a csak háton induló ausztrál világbajnoknak, Emily Seebohmnak érthetően több maradt az utolsó ötven méterre, így másodikként zárt Katka (2:08.73). Ötven háton ezúttal szintén dobogóra állhatott (bronz, 28.40), míg 800 gyorson a délelőtti úszás (8:39.22) végül a 6. helyre volt jó az esti eredményekkel összevetve.
  Jakabos Zsuzsanna nagyon megszorongatta a 100 pillangó győztesét, az amerikai Felicia Lee-t, de végül 16 századdal mögötte ért célba (58.98) ezüstérmesként, míg 200 háton 5. (2:12.52), 200 vegyesen pedig 6. (2:13.37) lett.
  Verrasztó Dávid folytatta tarolását 400 vegyesen: 6/6-nál tart világbajnoki ezüstérmesünk, most csaknem 2.5 másodpercet vert riválisaira (4:16.17), így sikerülhet megtartani a harmadik helyét összetettben is (felvezetés gyanánt 200 pillangón is indult, és 1:59.11-gyel 7. lett). Mindez egyszersmind azt jelenti, hogy a férfiak mezőnyében a dél-afrikai Cameron van den Burgh-gel (50m mell, 100m mell) ők ketten esélyesek arra, hogy egy adott számban száz százalékos eredménnyel zárjanak, ehhez Dubajban kell behúzniuk az utolsó győzelmet pénteken.
  Gyurta Dániel három hónappal a vártnál picit rosszabbul sikerült kazanyi világbajnokság után tért vissza a nemzetközi vizekre, és azonnal jelezte: a „birodalom” kész a visszavágásra. Délelőtt még csak lopakodott, és a 6. időt úszta 200 mellen (50-en melegített 14-ikként), este azonban faképnél hagyott mindenkit, 100-nál az élre állt, és esélyt sem hagyott a többieknek (2:10.13). A kihagyásokat nem számítva az utolsó 15 Világkupa-fellépésén a 14. győzelmét aratta – ami tekintettel a mezőny kiegyensúlyozottságára (idén a korábbi öt viadalt öt különböző úszó nyerte) nem akármilyen fegyvertény.

  2015-10-29 //

  A dohai világbajnok Bernek Péter két Európa-bajnokságot is kész alárendelni az olimpiának

   Világbajnoki csúcsot érő 3:34.32 perces magyar rekorddal nyerte tavaly december 5-én a dohai rövid pályás világbajnokság 400 méteres gyorsúszó döntőjét Bernek Péter, aki egy év elteltével az idei kismedencés Európa-bajnokságon újra jó idővel szeretne kirukkolni. De nem mindenáron…

  „Nem a bizonyítványomat magyarázom előre, de jelenleg úgy 50 százalékos a formám ahhoz képest, ami tavaly – nem sokkal az átigazolásom után – a világbajnoki győzelemhez segített. Kemény munkából futok neki a két hét múlva következő százhalombattai rövid pályás országos bajnokságnak, és aztán a december 2-án kezdődő netanyai „téli” kontinensbajnokság előtt sem könnyítek majd, ugyanis ezek a versenyek csak egy magasra vezető lépcső alsó fokai” – nyilatkozta Bernek Péter a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, arra célozva, hogy a „lépcsőzés” végpontja csak Rió lehet.

  Kísérletezés a javulás kulcsa

  Az egyik versenyzői énje tehát azt súgja a 23 éves úszónak, hogy nem most kell mindent kiadnia magából, így azért se kellhet majd búslakodnia, ha a decemberi kontinensversenyen szoros küzdelemben most nem ő győzne. Igen ám, de a másik énje küzdelemre és győzelemre sarkallja…

  „A kísérletezés időszakának kellős közepén járunk Nagy Péterrel, az edzőmmel – folytatta. – Alakítottunk a szárazföldi felkészülésemen, tehát a tornagyakorlataimon, miközben hozzányúltunk a rajtomhoz és a forduló technikámhoz is. A formába hozás ideális modelljét keressük, de valójában minden olyat kipróbálunk, amitől javulást várunk. Most még bátran tehetjük ezt, jövőre viszont a kisebb korrekciókkal is óvatosan kell bánnunk. A négyhetes arizonai magaslati edzőtábor, majd az azt követő újabb négyhetes floridai gyakorlatozás már a kilométerek gyűjtéséről, és a begyakorolt technikák sulykolásáról fog szólni.” 

   

  Százhalombattai halmozás, netanyai beáldozás

  Az elmondottak szellemében a rajtok elképesztő halmozására készül a százhalombattai uszodában. Egyelőre úgy néz ki, hogy a „téli” bajnokságon kipróbálja magát a 200, a 400 és az 1500 gyorson, a 100 és a 200 háton, valamint a 200 és a 400 vegyesen, mint ha három napig versenyszerű körülmények között edzene. Amolyan ráadásként pedig három váltószámban is a BSVC sikeréért fog hajtani.

   

   

  „Ennek a sorozatnak a teljesítéséből is sok mindent olvashatunk majd ki. Két héttel később a rövid pályás Európa-bajnokságon természetesen jóval szűkebb lesz a versenyprogramom. A nekem most nem igazán kedvező menetrend miatt még az is előfordulhat, hogy a nagy kedvencemet, a 200 hátat be kell áldoznom a 400 gyors kedvéért. A még nagyobb fejtörővel viszont csak jövőre, a londoni nagymedencés Európa-bajnokság előtt találjuk majd magunkat szemben. Fogas kérdés ugyanis, hogy miként kell a formát időzíteni, meddig szabad elmenni, és mi a módja annak, hogy a legjobbat az olimpián tudjam kihozni magamból. Mondanom sem kell, hogy a kazanyi ötödik helyemnél Rióban jobbra vágyok.” – hangsúlyozta Bernek Péter. 

   

  2015-10-28 //

  Hosszú Katinka két arannyal folytatta, Verrasztó Dávid őrzi veretlenségét

  Két-két arany- és ezüstérmet nyert Hosszú Katinka a FINA Világkupa-sorozat hatodik, tokiói állomásán, Verrasztó Dávid továbbra is őrzi száz százalékos mérlegét 400 vegyesen, és Jakabos Zsuzsanna is hozzátett egy ezüstérmet a napi mérleghez.

  A FINA Világkupa-sorozat utolsó, hármas etapjának első állomásán, Tokióban is folytatták kiváló sorozatukat úszóink. Hosszú Katinka négy érmes produkcióval erősítette meg vezető helyét az összetettben – győzött 200 gyorson (1:56.67), majd később 200 vegyesen is (2:09.85). Utóbbi távon ez volt a 25. aranyérme, egyszersmind zsinórban huszadszor diadalmaskodott. Két számban lett ezüstérmes Katinka: 200 háton nem tudta megszorítani a világbajnok ausztrál Emily Seebohmot (2:10.11), 800 gyorson pedig egy japán rivális, Yukimi Moriyama előzte meg (8:45.93). Emellett még úszott 100 pillangón (8., 1:01.62) és 50 háton (5., 28.42 – 17 századnyira volt a másodiktól).

  Jakabos Zsuzsanna peches volt 800-on: délelőtt úszott (8:45.93), de délután hárman is bejöttek elé, a harmadik mindössze egyetlen tizeddel – így negyedik lett. Vigaszként a nap nyitószámában, 200 gyorson ezüstérmesként zárt Katinka mögött (1:58.11).

  Verrasztó Dávid folytatta nagy menetelését: 400 vegyesen ötből ötnél tart az idén – pechére Szingapúrban elmaradt az első nap, így elesett az ezért járó ponttól, ami fájdalmasan érintette az összetettben –, most elképesztően izgalmas párharcban diadalmaskodott a Takeharu Fujimorival szemben. A japán egészen 350 méterig vezetett, ám Dávid az utolsó hosszon csaknem kilenc tizedet vert vetélytársára, és végül fél másodperccel megelőzte (4:15.60). 

   

  2015-10-22 //

  Az izraeli nagykövet reagálása Gyárfás Tamásnak

  Ilan Mor hivatalos levélben köszönte meg Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség elnökének a gyors és pozitív visszajelzést a netanyai rövidpályás úszó Európa-bajnokságról elhangzottakkal kapcsolatban.

   


  Mint jelezte, a MÚSZ elnökének üzenetét - melyben leszögezi, hogy reménykedik, a béke hamarosan helyreáll Izraelben, decemberben pedig nagyszerű úszóesemény házigazdája lesz a profizmusáról ismert helyi úszó-szövetség - eljuttatta valamennyi illetékes kormányzati szervnek Izraelben.

   

  2015-10-21 //

  MÚSZ-közlemény az izraeli rövidpályás Európa-bajnokságról

  Hamis feltételezés jelent meg az izraeli Channel 10 csatornán, amely szerint a MÚSZ kívánná megrendezni a 2015. december 2-6. között, az izraeli Netanyában sorra kerülő rövidpályás úszó Európa-bajnokságot.

   


  Valós tény, hogy mint oly sokan a világban, a Magyar Úszó Szövetség is aggódva követi az Izraelben zajló eseményeket. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke levelet írt az Európai Úszószövetség vezetőinek, amelyben a leghatározottabban leszögezte: bízik abban, hogy Izraelben rövidesen teljes béke honol, és az Európa-bajnokság lebonyolítása zavartalan lesz. Továbbá bízik a rendezők szakértelmében, az izraeli úszószövetség legnemesebb törekvéseiben – ugyanakkor álságos lenne bárkinek is azt állítania, hogy az esemény kapcsán nincs aggodalom Európa legjobb úszóiban.

  A MÚSZ elnöke időközben beszélt Magyarország izraeli nagykövetével is, aki megnyugtatta, hogy a sportolók, a vendégek biztonsága garantált, aggodalomra nincs ok.

  Gyárfás Tamás elmondta: „A Channel 10 csatornán megjelentek meglepetést keltettek, amikor azt állították, hogy Magyarország ’el akarja lopni’ a rendezés jogát Izraeltől. Ez a szándék fel sem merült; Magyarország és a Magyar Úszó Szövetség immár teljes erővel a 2017. évi világbajnokság megrendezésére készül.”

   

  2015-10-21 //

  A FINA a magyar szervezők előtt is magasra állítja a mércét

  A 2017-es budapesti és balatonfüredi FINA világbajnokság előkészítésének és lebonyolításának minden fontos projektje terítékre került azon a szerdán zárult kétnapos munkaértekezleten, amelynek a Főpolgármesteri Hivatal – személyesen pedig Tarlós István főpolgármester, egyben a VB fővédnöke - adott otthont.

  A tanácskozásokon és az eredményes helyszínlátogatásokon a nemzetközi szövetség szakértőkkel kiegészült küldöttségét Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója vezette, míg a leendő házigazdák jól felkészült csapatát Gyárfás Tamás, a Szervező Bizottság társelnöke, egyben a FINA elnökhelyettese.

  Amint az már a keddi első munkanapon is kiderült, a FINA a magyar szervezők előtt is magara állítja a mércét, illetve annak ellenére is magasan tartja, hogy bátor vállalkozóként Budapest és Balatonfüred nem a szokásos négy-hat év alatt készül fel a lebonyolításra, hanem – a visszatáncolt Mexikót felváltva – mindössze két esztendő leforgása alatt.

  Ennek a magas mércének igen jól megfeleltek a szerdai prezentációk, amelyek közül több külön is említést érdemel. Cornel Marculescu és munkatársai megnyugvással értesültek arról, hogy a T-System és a Telekom világszínvonalú telekommunikációs, internet és multimédia szolgáltatások biztosítására készül, amelyeket nem csupán a FINA jelenlévő képviselői, hanem a partnereik, a szervezők, a közönség, nem utolsó sorban pedig a nemzetközi média képviselői vehetnek majd igénybe.

  Titulusának megfelelően „professzori” színvonalú prezentációt tartott Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, a VB orvos-egészségügyi csoportjának vezetője, aki elmondta, hogy minden verseny- és edzésszínhelyen jól felszerelt helyi ügyeleti központot alakítanak ki, orvosokkal, orvostanhallgatókkal és ápolókkal Arról is beszámolt, hogy a doppingvizsgálatok elvégzésénél fontos szerep vár majd  a Magyar Anti-dopping Csoport szakembereire.

  Dr. Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, és az önkéntes program egyik vezetője megerősítette Mocsai Lajos projektvezető korábbi bejelentését, miszerint segítő társként  legkevesebb 3500, nyelveket beszélő fiatalra lesz szükség, akiknek a többsége azoknak a  felsősoktatási intézményeknek a hallgatói közül kerülnek majd ki, ahol a testnevelés az oktatás szerves része. Ezekben az intézményekben az önkéntesek felkészítése, ha áttételesen is, de be fog épülni a napi oktatás menetébe. 

  Modern és kellő számú flottával készül a VB-re a szállítási feladatokat ellátó Porsche Hungária Kereskedelmi Kft, hasonlóképpen a Volánbusz Zrt is.

  Nem mindennapi feladat vár majd a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársaira, akiknek azzal kell számolniuk, hogy a VB-re érkező több mint 190 küldöttség (!)  egy részének vízumra, továbbá megkülönböztetett és gyors ügyintézésre lesz szüksége, és ugyanez vonatkozik a média várhatóan 2-3 ezres tudósítói körére is Jó kézbe kerül a résztvevők és a közönség biztosításának feladata,amelyet a Groupama Biztosító Zrt. fog magas színvonalon megoldani.

  Cornel Marculescu és Gyárfás Tamás a munkanap végén megállapodtak abban, hogy a következő munkaértekezletet jövő év elejére időzítik. A háromnapos eseménysorozatot záró munkaebéden a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Dr. Seszták Miklós, a VB Szervező Bizottságának elnöke örömmel számolt be arról, hogy a FINA vezetőit és a házigazdákat már nem csak a közös munka köti össze, hanem erősödő baráti szálak is, amelyek jó hátteret biztosítanak az eredményes együttműködéshez.

  Fotók: Szaka József

   

   

   

  2015-10-20 //

  BP 2017 workshop- 1.nap

  Tarlós István főpolgármester biztos abban, hogy a FINA 2017-ben büszke lesz Budapestre

   


  „Biztosíthatom önöket arról, hogy a FINA a 2017-es világbajnokság után büszke lesz Budapestre, ahogy a magyar fővárosnak sem lesz oka a szégyenkezésre.” – ezzel a határozott kijelentéssel nyitotta meg kedden Tarlós István főpolgármester, egyben a nem egészen két év múlva esedékes világverseny fővédnöke azt a kétnapos munkaértekezletet, amelyen Gyárfás Tamás társelnök vezetésével a szervező bizottság tagjai és a hazai partnerek, illetve Cornel Marculescu ügyvezető igazgató mögött felsorakozva a nemzetközi szövetség vezető munkatársai, valamint a FINA stratégiai partnerei vesznek részt.
  „Szeretném elmondani, hogy a szívemen viselem a minden idők legnagyobb hazai sporteseményének ígérkező világbajnokság ügyét, amelynek előkészítő munkálatai a mindennapi gondolkodásom részévé váltak.”  - ezzel a mondatával pedig arra kívánt utalni a főváros első embere, hogy teljes mértékben azonosult a nagy csapat tagjaival, többek között a tervezőkkel, az építőkkel, a szervező bizottság vezetőivel és munkatársával, akikre hatalmas kihívás vár az elkövetkezendő hónapokban.
  Dr. Fürjes Balázsnak, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak az egy nappal korábban a Dagálynál elhangzott szavait megerősítve arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar házigazdák két éves határidővel olyan feladatok megoldására vállalkoztak, amelyre más szervezőknek 4 vagy 5 év állt a rendelkezésére… „Meggyőződésem, hogy a budapesti és balatonfüredi világbajnokság a versenyek történetének egyik legkiválóbb eseménye lesz” – nyomatékosította korábbi kijelentését Tarlós István.  
  A főpolgármester tájékoztatta a vendégeket arról, hogy néhány nappal ezelőtt átalakult és kibővült a Szervező Bizottság, amelynek vezetését elnökként és kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Dr. Seszták Miklós vette át Kósa Lajostól, aki a FIDESZ új frakcióvezetőjeként már nem vállalkozhatott a VB előkészületek irányítására. Azt is elmondta, hogy a Szervező Bizottság csúcsvezetésében további négy tárca – belügy, külgazdaság és külügy, nemzetgazdaság és emberi erőforrások – vezetője is helyet kapott, velük együtt pedig Fürjes Balázs, Gyárfás Tamás SZB társelnök, a FINA alelnöke, valamint Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára.   „Jól esik nekünk, hogy Cornel Marculescu ügyvezető igazgató úr a FINA nevében elismerően nyilatkozott az új uszoda építésének üteméről, de nem esünk abba a hibába, hogy ezek után könnyítenénk a tempót. Kényelemről soha nem lesz szó, csak a folyamatos munkáról, az építkezésekről, a városfejlesztésről, és persze a világverseny gondos megszervezéséről” – hangsúlyozta Budapest Főpolgármestere.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter  

  2015-10-19 //

  Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója megemelte a kalapját...

  Tette mindezt a rekordsebességgel épülő új budapesti uszoda kivitelezői előtt

   


  Tervezők, kivitelezők, de maguk, a létesítmény-együttes jövendőbeli felhasználói - elsősorban persze a 2017. július 14-én kezdődő FINA Világbajnokság szervezői - számára egyaránt megerősítő jó hírt jelent, hogy hétfőn délután a Nemzetközi Úszó Szövetséget képviselő Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója - dr. Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztossal együtt - kézjegyével látta el a már most is hatalmasságáról árulkodó építmény tervdokumentációját.
   

  Az ünnepélyes ceremóniára a lehető leghitelesebb színhelyen került sor, nevezetesen az építkezések közvetlen közelében kialakított konténerváros alkalmi sajtótermében. "Csak gratulálni tudok a munkálatokban résztvevőknek. Úgy látom, hogy a 2017-es FINA Világbajnokság első világcsúcsa már a medencén kívül fog megszületni, hiszen ilyen gyorsan még soha nem építettek világversenyek megrendezésére minden szempontból megfelelő - ötmedencés - uszodát. Százötvenhét nappal ezelőtt az alapkőletételnél azt az ígéretet kaptuk Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy minden időben és kiváló minőségben fog elkészülni, és most azt kell mondanom, hogy minden a megfelelő ütemben folyik, hozzáértést és odaadó munkát tükrözve. Csak így tovább! - hangzott a FINA vezérkarát képviselő igazgató buzdítása, akinek az igényessége és következetes véleményalkotása közismert a nagy sportág köreiben.

  Az építkezések színhelyén megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón Dr. Fürjes Balázs, úgy is, mint az esemény házigazdája először is azt hangsúlyozta, hogy a tervek elfogadásával a FINA a munkálatokkal kapcsolatos elégedettségét fejezte ki. Ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy az építkezések ötezer magyar embernek adnak munkát, azaz ötezer családnak biztosítanak megélhetést.
  Elmondta, hogy "VB-üzemmódban" a lelátók 15 ezer férőhelyesek lesznek, azt követően pedig ötezer látogató befogadására lesznek alkalmasak.

  Figyelemre méltó volt az a bejelentése, hogy a létesítmény messze több lesz egy modern versenyuszodánál, mert a nagyközönséget is szolgálni fogja és e mellett az úszásoktatásra is lehetőséget fog biztosítani. Cornel Marculescu - Gyárfás Tamásnak, a VB szervező bizottság társelnökének, egyben a FINA alelnökének a társaságában egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérről érkezett az építkezések színhelyére. A vendégre és szakértő munkatársaira, de ugyanúgy a házigazdára, és annak vezetői csapatára is két nehéz munkanap vár. A Főpolgármesteri Hivatal ad otthont a VB előkészületek második munkaértekezletének, amelynek keretében többek között a versenyprogrammal, a megnyitó színhelyével és forgatókönyvével, az óriás-toronyugrás helyének kiválasztásával, számos pénzügyi jellegű témával, és a televíziós közvetítések fontos kérdéseivel készülnek foglalkozni. "Örülök annak, hogy a FINA látogatás jól indult, vendégeink a saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mindössze 157 nap leforgása alatt milyen óriási munkát lehet elvégezni. Idén Kazany igen magasra emelte a mércét, és az ott látottak alapján a FINA vezetői minden idők egyik legjobb világbajnokságának nevezték az eseményt. Összefogással, szorgalommal és nagy felkészültséggel már eddig is sokszor bizonyítottunk, most viszont magunkat is szeretnénk felülmúlni," - hangsúlyozta Gyárfás Tamás.

  Fotó: Szaka József

  2015-10-18 //

  Gyárfás Tamás szerint elképedhetnek a Budapestre érkező FINA küldöttség tagjai

  A 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának társelnöke, egyben a nemzetközi szövetség alelnöke erre számít.

   


  A Cornel Marculescu ügyvezető igazgató vezetésével hétfőn Budapestre érkező FINA delegáció tagjai, valamint a partnercégek szintén a magyar fővárosba tartó szakemberei nem fognak hinni a szemüknek, amikor meglátják, hogy mindössze 157 nappal az alapkőletétel után hogyan – pontosabban milyen látványosan – haladnak a Dagálynál az új uszoda építésének munkálatai.


  Mindez a fővállalkozó Market Zrt-t és annak számos alvállalkozóját dicséri.

  „Mozgalmas és feszített ütemű három munkanap vár ránk, amelyhez reményeink szerint kitűnő alapot ad a hétfő délutáni helyszínlátogatás, ahol 15 órakor Dr. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos lesz a házigazdánk és az zajlo nemzetközi sajtótájékoztató főszereplője – nyilatkozta Gyárfás Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – Jó hír a vendégeknek, hogy már sikerült megállapodnunk a szállodai elhelyezésben kiemelten szerepet betöltő Dunubius Hotels Group vezetőivel, amelynek köszönhetően a 2017-es világbajnokság időszakában a szállodalánc kötelekébe tartozó két margitszigeti hotel mellett az új uszodához közel eső Hélia is minden szobájával, 100 százalékos kapacitással a rendelkezésünkre áll. Nagyra értékeljük, hogy régi partnerünk ezt a lehetőséget - amely a szükséges biztonsági intézkedések szempontjából nagyon előnyös – úgy garantálja, hogy a visszatérő törzsvendégeinek átmenetileg más színvonalas elhelyezést biztosít.

  A FINA, valamint a leendő házigazdák néhány hónappal korábban a Parlamentben találkoztak.,Ezuttal,, kedden és szerdán Tarlós István, Budapest Főpolgármestere, egyben a 2017- es FINA világbajnokság fővédnöke a házigazda, aki a Főpolgármesteri Hivatalba várja a FINA delegáció tagjait és a Szervező Bizottságot, valamint több olyan neves cég vezető képviselőit, mint amilyen a Dentsu, a Myrtha Pools, a Nüssli és a Red Bull. Összesen 17 fős a nemzetközi szakértő küldöttség 12 témát vitat meg a vb szervező bizottsággal.

  Megnyitó a Duna vízén?

  „Mielőtt megkezdődnek a tárgyalások, vendégeink megismerkedhetnek a VB talán legnagyobb látványosságának számító óriás-toronyugrás tervezett két színhelyével – folytatta Gyárfás Tamás. - Bármelyikre is esik a választás, mi úgy gondoljuk, hogy a Duna-parton, a Parlamenttel szemközti budai oldalon, illetve a Várkerttel szembeni pesti oldalon is olyan versenyt rendezhetünk, amely az egész világot ámulatba ejtő látványosság lehet. A másodikként említett színhely mellett szólhat, hogy a 2017. július 14-ére tervezett megnyitó ünnepségünket is a Várkertnél szeretnénk megrendezni, sajátos megoldással,  „színpadként”, pontosabban „forgószínpadként” a Duna vízén horgonyzó hajók fedélzetei szolgálnának.

   A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a tanácskozásokra az utolsó pillanatban az Európai Műsorsugárzók Uniója, ismertebb rövidített nevén az EBU is bejelentkezett, így sor kerülhet az európai szervezet valamint az MTVA közötti együttműködéssel kapcsolatos kérdések megvitatására.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter