HÍREK

  2016-05-11 //

  Úszás Napja 2016 - Önkéntesek toborzása

  Még lehet jelentkezni a 2016-os 10 km FINA HOSA Nyíltvízi Világkupára

  Információk letöltése itt: 

  Úszás Napja 2016 - Önkéntesek toborzása
  2016-05-08 //

  LEN kongresszus London

  Gyárfás Tamást egyhangúlag újraválasztották a LEN-ben és a FINA-ban

  Az Európai Úszó Szövetség vasárnap, Londonban tartotta választó kongresszusát, ahol a Magyar Úszó Szövetség elnökét egyhangú szavazással erősítették meg újabb négy évre a LEN kincstárnoki tisztségében, amely az elnök után, a főtitkárral egyetemben a legtekintélyesebb pozíció.

  Ennél is fontosabb, hogy a 52 tagországot felvonultató közgyűlés döntött: 2017-től kik képviselik Európát a Nemzetközi Úszó Szövetségben (FINA). Gyárfás Tamás itt is a legtöbb voksot kapta, mellette az elnökként újraválasztott Paolo Barellinek, a görög Dimitrisz Diatheszopulosznak és a brit David Sparkesnak szavaztak bizalmat.

   

  Ha úgy tetszik, Gyárfás Tamás kedvező időszakon van túl, hiszen éppen két hete, amikor bizalmi szavazást kért, 118-1 arányban állt ki mellette a Magyar Úszó Szövetség közgyűlése. A MÚSZ után a LEN-ben és a FINA-ban is közbizalomnak örvend, és 2021-ig bezárólag meghatározó tisztségeket tölt be a világ úszósportjában.

   

  „Változatlanul a 2017. évi világbajnokság a számomra a legfontosabb, a választási eredmények megfelelő hátteret adnak ahhoz, hogy minden szempontból a várakozásnak megfelelően teljesítsünk – mondta a kongresszust követően Gyárfás Tamás. – Ehhez óriási csapatmunkára, erős összetartásra és bizalomra van szükség. Nagy jelentősége a különböző tisztségeknek, de a lényeg változatlanul az, hogy az úszóink a korábbaikhoz hasonló sikereket érjenek el, a sportág újabb igazi megmérettetése itt Londonban május tizenhatodikán kezdődik. Igazán akkor leszek boldog, ha a legutóbbi, netanyai rövidpályás Európa-bajnoksághoz hasonlóan a semleges szurkolók már-már dúdolják a magyar himnuszt, hiszen annyit hallották, hogy már a botfülűek is könnyedén belefoghatnak.”

   

  LEN kongresszus London
  2016-05-08 //

  Olimpiai Reménységek Versenye

  20 arany, 19 ezüst és 5 bronz a hétvége összeteljesítménye

  Folytatták remek szereplésüket a fiatalok. Az összesített csapatverseny és a lányok pontversenyét is megnyrte a magyar csapat. 

  A 2. nap és a teljes jegyzőkönyv letölthető itt:

   

  Olimpiai Reménységek Versenye
  2016-05-07 //

  Olimpiai Reménységek Versenye

  14 arany, 13 ezüst és 4 bronz a nyitónapon.

  A teljes jegyzőkönyv valamint a magyarok eredményei elérhetőek itt:

  Olimpiai Reménységek Versenye
  2016-05-07 //

  Jövő bajnokai - összrégiós verseny

  A jegyzőkönyv letölthető itt: 

  Jövő bajnokai - összrégiós verseny
  2016-05-05 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Újabb úszásnemi variációkkal, azaz technika javító gyakorlatokkal örvendeztetjük meg a lelkes úszókat! Figyelmes és rendszeres végrehajtásuknak köszönhetően ténylegesen jobbá válik a technikánk. Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 8 – 10 darabot, ezeket ismételgessük. Most a mellúszáson van a sor, következnek a mellúszás variációi:

  A mellúszás gyakorlatai

   

  1. Mellúszólábtempó levegővétel nélkül, mindkét kar magastartásban.

  2. Ugyanez a gyakorlat, karok mélytartásban.

  3. Ugyanez a gyakorlat: minden lábfelhúzáskor bokával tenyérérintés.

  4. Úszólappal mellúszólábtempó, levegővétel nélküli 12-15 méterek.

  5. Ugyanez, minden második lábra levegővétel, majd minden lábra egy levegővétel.

  6. Siklás, mindkét kar magastartásban: mellúszólábmunka, minden lábtempóra egy levegő. Ugyanez a gyakorlat mélytartással.

  7. Mellúszólábtempó, úszólap a csípő mögött két kézzel oldalt fogva (ügyességi gyakorlat). Levegővétel nélkül és levegővétellel is végeztethető.

  8. Úszólappal mellúszólábtempó, bója a lábak között: minden lábtempóra levegővétel.

  9. Mellúszókarmunka, bója a lábak között, a boka körül gumiszalag: levegővétel nélküli 10-12 méter úszások.

  10. Ugyanez, minden második kartempóra levegővétel, majd minden kartempóra egy levegővétel.

  11. Mellúszókartempó - delfinúszó-lábtempó: víz alatt két lábtempó egy kartempó, levegővétel, egy lábtempó, egy kartempó, levegővétel.

  12. Kivárásos mellúszás: a lábmunka után siklás két-három másodpercig, karmunka – levegővétel – siklás. A kar- és lábmunkát külön-­külön,

  siklást közbeiktatva kell végezni.

  13. Mellúszás csúsztatással: lábmunka után két-három másodpercig csúszás, majd karmunka és levegővétel.

  14. Folyamatos mellúszás, minden karmunkára levegővétel. A szűk, ostorcsapásszerű lábmunka segítésére a két comb közé egy bóját helyezünk.

  15. Mellúszás: két lábmunkára egy kartempó, majd két kartempóra egy lábmunka.

  16. Mellúszókartempó - gyorsúszólábtempó: minden második kartempóra egy levegő, minden kartempóra levegő.

  17. Mellúszólábtempó - pillangókartempó: két lábtempóra egy kartemmpó, egy lábtempóra egy kartempó.

  18. Folyamatos mellúszás (ügyességi gyakorlat): jobb kar végig nyújtva, húzás csak bal karral, ugyanez fordítva.

  19. Mellúszás: egy bal kartempó, egy páros-, egy jobb kartempó. Minden kartempóra levegővétel.

  20. Víz felszíne alatt egy-másfél méterre siklás, előrehaladás csak lehúzással (rajt és forduló utáni karmunka utánzása).

  21. 25 méter mellúszás rajttal, célba érkezéssel.

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész
  2016-05-04 //

  Gyurta Dániel a vásárhelyi junior Eb arca

  Sajtótájékoztató keretében mutatták be a 43. junior úszó Európa-bajnokság reklámfilmjét a nyári esemény helyszínén, Hódmezővásárhelyen. 

  A főszereplő pedig Gyurta Dániel: az olimpiai és világbajnok mellúszó tiszteletbeli vásárhelyiként vállalta, hogy a viadal arca legyen – egyébként egy tortával is meglepték, hiszen épp szerdán ünnepelte 27. születésnapját.

  Negyvenhárom ország nevezett a 43. junior úszó Európa-bajnokságra, csaknem 800 résztvevő özönli el Hódmezővásárhelyt július 6. és 10. között, nem csoda, hogy – mint Almási István polgármester elmondta – arra a hétre gyakorlatilag beterítették a vásárhelyi és a környékbeli települések, így Szeged, Makó és Algyő szállodáit is. A városvezető örömmel jelentette be, hogy elkészült az uszoda bővítésének újabb üteme, a fedett 33-as medence, valamint az új konditerem, amelybe hamarosan megérkeznek az úszás-specifikus erősítőgépek.

   

  Hargitay András szövetségi kapitány némi nosztalgiával kezdte, hiszen 13 esztendősen már junior Európa-bajnok volt, „akkor azt gondoltam, az a világ, annál feljebb nincs is.” A szakvezető jelezte, teljes mértékben ki fogjuk használni a hazai környezet adta lehetőségeket, azaz az összes számban a maximális négy indulóval számolhatunk. „Nagy munka kezdődött meg az elmúlt években Budapesten és a vidéki műhelyekben is, és ennek látni fogjuk az eredményét” – tette hozzá Hargitay András.

   

  Az új utánpótlás-kapitány, Petrov Iván először megköszönte a vásárhelyieknek, hogy ilyen impozáns körülményeket biztosítanak az Eb résztvevőinek – a tízpályás versenymedence mellett két melegítő-medence is várja a mezőnyt –, majd arról beszélt, óriási lehetőség előtt állnak a magyar fiatalok, hiszen családtagjaik, barátjaik, edzőik előtt versenyezhetnek. „Ez minden sportoló számára meghatározó élmény, és mi mindenki számára meg kívánjuk adni a lehetőséget: akinek esélye lehet a jobb szereplésre, az itt lesz az Európa-bajnokságon” – közölte a kapitány. Az esélyekről nem kívánt szólni, „korosztályos sportolóknál nem szerencsés jóslatokba bocsátkozni, hiszen hónapok alatt is ugrászerű fejlődést produkálhat bárki, de az biztos, hogy a kormány támogatási rendszerének köszönhetően ma már a fiatalok is olyan edzőtáborokba juthatnak el, olyan körülmények között készülhetnek, ami meg fog látszani az eredményességen.”

   

  Gyurta Dániel azzal kezdte, hogy Hódmezővásárhelyre mindig hazajön, hiszen 2003 óta az összes hazai edzőtáborozását itt tartja, évente két-három hónapot is eltölt a városban. „Egy pillanatig sem gondolkodtam azon, hogy elvállaljam ezt a felkérést, függetlenül attól, hogy négy héttel az olimpia előtt lesz az ifi Eb. Annyi mindent kaptam a várostól, hogy most ez egy alkalom, amikor valamit végre visszaadhatok” – jelentette ki a Rióban címvédésre készülő mellúszó, aki egyébként előbb lett olimpiai ezüstérmes (2004), mint junior Európa-bajnok (2007). Az elmúlt évtizedek rigorózus korhatár-besorolását épp a Gyárfás Tamás vezette magyar szövetség indítványára változtatta meg a LEN, és a vásárhelyi lesz az első kontinensbajnokság, ahol immáron négy korosztály vetekedhet az érmekért (a fiúknál a 15-18, a lányoknál a 14-17 évesek, a korábbi 17-18, 15-16-os szabályt lecserélve). Gyurta Dániel ennek kapcsán megjegyezte: „örülök, hogy végre változtattak, nem szabad hátráltatni a fiatalok fejlődését.”

   

  A júliusi viadalon a helyi tehetségek közül is többeknek szurkolhatnak majd a nézők; két ifjú kiválóság, Miksi Richárd és Süli Ákos személyesen is megjelent a sajtótájékoztatón, és elmondták, mindent megtesznek azért, hogy valóra váltsák álmaikat. Mivel mindketten mellúszók , nem csoda, hogy Gyurta Dániel megemlítette, kettejüknek külön is fog szurkolni az Eb-n (Ricsi speciel ezüstérmes lett mögötte az áprilisi, felnőtt ob-n, ami nem kis fegyvertény). Biztatásként a két vásárhelyi reménység elsőként kapott példaképe ünnepi tortájából, amellyel a helyi önkormányzat munkatársai lepték meg Danit 27. születésnapján.

  Gyurta Dániel a vásárhelyi junior Eb arca
  2016-05-04 //

  Három nagy kihívás előtt áll a 14 esztendős Késely Ajna

  12 esztendősen is felnőtt bajnokságokat tudott nyerni, valahogy úgy, ahogy egykor Egerszegi Krisztina tette.

  Májusban, Londonban a felnőttek Európa-bajnokságán újoncként bizonyíthat, júliusban Hódmezővásárhelyen a nála még mindig három évvel idősebbek kontinensversenyén  maradandó teljesítménnyel rukkolhat ki, augusztusban Rióban pedig az olimpián is bemutatkozhat Késely Ajna, a magyar úszósport kivételes tehetsége.  A Turi György vezette kőbányai úszó-műhely ifjú büszkesége néhány napon belül négy gyorsúszó számban -100, 200, 400 és 800 méter – is összemérheti a tudását az európai élvonal nagyágyújaival, ami már önmagában is dicsőséget jelent a számára, ám Ajna a világért sem szeretné ennyivel beérni.

  Egyre erősebb és gyorsabb

  „A felkészülésem annak ellenére is nagyszerűen sikerült, hogy a bajnokság előtti külföldi edzőtáborunkban megbetegedtem, és ezért Győrben nem is jöttek úgy az eredmények, ahogy Gyuri bácsival szerettük volna. Hihetetlenül sokat erősödtem egy év alatt, már nem is 50, hanem 57 kiló vagyok. Szerencsére nincs mit ledolgozom, mert a többlet csupa minőségi izom. Azért az étrendemre így is jobban kell ügyelnem” – nyilatkozta a 14 esztendős Késely Ajna a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, hozzátéve, hogy a „felnőtté válás” nem egyszerű korszakát éli, miközben a tanulásban sem szeretne lemaradni.

  Tíz éves kora óta jó szokásává vált a korosztályos csúcsok megdöntése, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy idő után az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának is megakadt a szeme az Isten adta tehetségen. Újabb bravúrral tavaly decemberben olimpiai kvótát érő  4:07.90 perces időt „sprintelt” a 400 méteren. Emlékezete szerint pokoli volt számára az utolsó méterek megtétele.

  Katinkától is függ

  „A hajrá tényleg fájdalmas volt, de ilyen időkért érdemes megszenvedni. Remélem, hogy még jobbat úszok a londoni Európa-bajnokságon, de az olimpiai szereplésem szempontjából az sem mindegy, hogy Hosszú Katinka 400 gyorson is elindul-e Rióban. Ha nem, talán én következhetek, ha meg nem, akkor még mindig ott a lehetőség a 800-on és a 4x200-as váltóban is.” - folytatta Ajna, aki az egyéni rekordjával jelenleg biztos európai első az ifjúságiak rangsorában.

  Nem csak újonc, de az olimpiai küldöttség Benjaminja is lehet Rióban a Késely család és Turi György szemefénye. Ajna egyszerre szép és ritka nevét kontinens szerte vitte hírül a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, a Tbilisziben bemutatott győztes mesternégyese. Nem titkolja: az idei nyári játékok után még Tokióban és aztán 2024-ben is olimpikon szeretne lenni, természetesen egyre jobb eredményekkel, és már dobogós reményekkel is. Így aztán ő is drukkolhat azért, hogy a magyar olimpiai pályázat sikeres legyen. A hazai pálya előnyéből azonban már jövőre is profitálhat, hiszen alig több mint egy esztendő választ el a budapesti FINA Világbajnokságtól.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  Három nagy kihívás előtt áll a 14 esztendős Késely Ajna
  2016-05-04 //

  Nézze élőben a versenyt

  Hétvégi ORV élő közvetítés

  Az alábbi stream-en érhető el a verseny:

  http://www.ustream.tv/channel/musz-tv

  Nézze élőben a versenyt
  2016-05-04 //

  Olimpiai Reménységek Versenye

  A hétvégi nemzetközi verseny rajtlistája

  Letölthető itt:

  Olimpiai Reménységek Versenye