HÍREK

  2017-10-04 //

  Az új MÚSZ-elnökség első ülése

  Megtartotta első ülését a Magyar Úszó Szövetség újonnan választott elnöksége. Mielőtt Wladár Sándor elnök átnyújtotta a megbízó-leveleket a grémium tagjainak, rövid beszédében megemlítette: „A mai nappal elindul az a folyamat, hogy azt a bizalmat, amit kaptunk a közgyűlésen, megfelelőképpen törleszthessük a tagság felé. Tanulnunk kell a múlt hibáiból, tudjuk, mi miatt vonták meg a bizalmat az előző elnöktől – valóban egy szolgáltató, képviselő, balhéktól mentes úszószövetségre van szükség. A MÚSZ-nak érzékelhetővé, megfoghatóvá kell válnia a tagság számára, látniuk, tapasztalniuk kell, hogy ez mostantól fogva egy más szövetség. Azt szeretném, hogy ezentúl az együvé tartozás vezesse tetteinket.”

  Az elnök ezután röviden ismertett néhány új stratégiai célt: a meglévő, igen fontos és szokásos feladatok magaszínvonalú ellátása mellett azonnali beavatkozásra van szükség a tehetségek megmentése érdekében. „Számos, már bizonyított fiatal 10-14 éves kora között veszik el a sportág számára, amikor választaniuk kell a tanulás vagy az úszóversenyzői életpálya között. Ekkor megfelelő, célzott anyagi támogatással érzékelhető figyelmet kell kapjanak” – közölte Wladár Sándor, aki név nélkül megemlítette két, ma már fényes jövő előtt álló tehetség példáját; az egyiküknél gondot okozott a minőségi tanuláshoz szükséges magántanárok megfizetése, illetve egy olyan sportorvosi teszt-sorozat költségeinek fedezése, amely végül nagyban hozzájárult az adott úszó mai sikereihez.

  Ezzel szoros összefüggésben az elnök és Batházi Tamás főtitkár az új vezetés egyik legfontosabb törekvésének nevezte, hogy minden eddiginél magasabb nívóra emeljék a sportorvosi-sporttudományos hátteret. Az edzői szakmát képviselő tagok, így Verrasztó Zoltán, illetve a jelen lévő szakemberek kérését meghallgatva azt is elfogadták, hogy a jövőben a legfontosabb nemzetközi viadalokon kamerával rögzítsék a magyar versenyzők valamennyi úszását.

  Az elnökség határozott a különböző bizottságok új vezetőiről. Az edzői bizottság feje ezentúl Turi György szakmai alelnök lesz, és új tagként bekerült Selmeci Attila (Milák Kristóf mestere). A sportolói bizottság elnöke Gyurta Dániel, az átigazolási és nyilvántartási bizottságé dr. Török Enikő, az utánpótlás bizottságé Törös Károly, a fegyelmi bizottságé dr. Fábry György, a versenybírói testületé pedig Bodrogi Viktor lett. Az elnökség felállított egy új bizottságot is, amely Batházi Tamás főtitkár vezetésével a tagszervezetek ügyeivel hivatott foglalkozni, nem csupán a szakmai kérdésekkel, de operatív-működési gondok orvoslásával is – ennek üléseire valamennyi érdeklődő tagszervezet hivatalos lesz.

  Az elnökség elfogadta a budapesti világbajnokságról, a minden idők legjobb szereplését hozó netanyai junior Eb-ről és indianapolisi junior vb-ről, illetve a nyíltvízi világversenyekről készült kapitányi beszámolókat; egyszersmind jóváhagyta az indianapolisi világbajnokságon fantasztikus eredményeket elért fiatalok állami jutalmait, ennek értelmében a versenyzők mindösszesen 12.9, edzőik pedig 6.5 millió forintot kapnak a kiváló eredményeikért. A testület szintén elfogadta a Gerevich-ösztöndíj jövő évi felosztásának alapelveit, illetve a 2018. évi országos bajnokságok időpontjait – a felnőtt ob-re március 28-31-én kerül sor. 

  Az új MÚSZ-elnökség első ülése
  2017-10-03 //

  Úszó Világkupa: 2018-ra Budapest is pályázik

  A Magyar Úszó Szövetség megpályázza a 2018-as rövidpályás úszó Világkupa egyik állomását – a kétnapos viadalra a Duna Arénában kerülhet sor. Wladár Sándor elnök leszögezte: a magyar úszók és a sportág rajongói megérdemlik, hogy minden évben legyen Budapesten egy világesemény.

  Ha minden a tervek szerint alakul, nem marad rangos nemzetközi úszóviadal nélkül a magyar főváros 2018-ban sem: a hatalmas sikert hozó 2017-es FINA Világbajnokság után a rövidpályás úszó Világkupa egyik kétnapos állomását kívánja megrendezni a Magyar Úszó Szövetség.

  „A célunk egyértelmű: legalább két nap erejéig minden évben felidézni az idei, júliusi világbajnokság fantasztikus hangulatát, mert ez tényleg joggal ragadt meg az egész világ emlékezetében – közölte a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor. – Sajnos, vébét nem rendezhetünk minden évben, az Eb-re pedig 2020-ig, míg a rövidpályás világbajnokságra 2024-ig kell várni, viszont vannak csodálatos úszóink, van egy csodálatos uszodánk, és van sokezer, az úszást imádó szurkoló, azaz úgy gondolom, meg kell találni a módját, hogy kiszolgáljuk őket. Márpedig egy Világkupa, ami Hosszú Katinka egyik kedvenc versenye, és több kiválóságunk is rendszeresen megfordult az egyes állomásokon, szerintünk remek lehetőség arra, hogy Budapest és a Duna Aréna ott maradjon a világ úszósportjának térképén, és hogy újra és újra feledhetetlen élményeket kapjanak a sportág hazai rajongói is.”

  A MÚSZ már jelezte a FINA-nak, hogy készen áll 2018-ban bekapcsolódni a sorozatba. Mint Wladár Sándor hozzátette, természetesen előbb egyeztettek a FINA felső vezetésében az egyik legfontosabb tagnak számító Gyárfás Tamással, aki maga is úgy vélte, folytatható a korábbi sportdiplomáciai sikersorozat, az Európa-bajnokságok, Világkupák, junior vb-k és a FINA vb után az úszó Világkupa-viadal Budapestre hozalatára is jó esély mutatkozik.

  Wladár Sándor elmondta, a Világkupánál a versenyszámok pénzdíját (az első hat helyezettnek járó összegeket) kell állniuk a házigazdáknak, az ún. cluster (etap) jutalmait, az összetett legjobbjait, valamint a világcsúcsok megjavítóit illető  bónuszokat a FINA fizeti.

  „Ez a viadal nem kíván már hatalmas invesztíciót, hiszen a helyszín adott, ráadásul egy ilyen remek esemény kapcsán további partnereket nyerhetünk meg, azaz a sportág mellett az ország és a főváros ezzel az eseménnyel is nyerni fog” – tette hozzá Wladár Sándor.

  A rövidpályás Vk-széria általában kilenc állomásból áll, ugyanakkor többször is előfordult, hogy egy-egy helyszín ideiglenesen kiesett (az idén például Dubaj), és csak nyolc alkalommal találkoznak a sorozatban résztvevő világsztárok. Az európai etapban (cluster) Moszkva állandó résztvevőnek számít, ugyanakkor Berlin, Eindhoven, illetve Chartres hol vállal rendezést, hol nem. Az idén a franciák maradtak ki, ugyanakkor volt olyan év (2015), amikor Moszkva mellett csupán Chartres volt házigazda Európából, így abban az esztendőben is nyolcversenyes szériát rendeztek. A FINA általában az adott év tavaszán közli a Vk végleges menetrendjét – ugyanakkor az első állomásokat hagyományosan az év kiemelkedő nyári eseménye (2018-ban az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokság) után rendezik, hogy a még csúcsformában lévő úszók kiemelkedő eredményeket produkálhassanak.

  Úszó Világkupa: 2018-ra Budapest is pályázik
  2017-09-28 //

  Eger „A hónap műhelye”, Érdé a közönségdíj

  Augusztusi kiemelkedő teljesítményének köszönhetően az Egri Úszó Klub nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A közönségdíj és a százezer forintos utalvány szintén úszószakosztályhoz került ebben a hónapban: az Érdi Úszó Sport Kft.-hez.

  Az idén először nyerték el úszók a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt: az Egri Úszó Klub végzett az élen. Nem csoda: a Kovács Ottó vezetőedző által irányított szakosztály versenyzői valósággal szárnyaltak az augusztusi, indianapolisi junior világbajnokságon.

  A magyar válogatott összesen tizenhat érmet nyert a korosztályos vb-n, s ebből hét az egriekhez köthető (a klub egyébként Törökbálinton Plagányi Zsolt vezetésével „fióküzemet” működtet, ahol az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is edz). A világbajnok 4×200-as férfi-gyorsváltóban Németh Nándor, Holló Balázs és Lakatos Dávid is a csapat tagja volt; utóbbi a selejtezőben állt rajthoz. A szintén aranyérmes 4×100-as gyorsváltóban Németh és Lakatos szerepelt, utóbbi ismét a sikeres selejtezővel járult hozzá a későbbi világbajnoki címhez. Az egyéni számokban is remekeltek az egriek. Németh Nándor két ezüstöt (100 és 200 m gyors), Holló Balázs egy-egy ezüstöt (400 m gyors) és bronzot (400 m vegyes), míg Lakatos Dávid egy ezüstöt (800 m gyors) és egy negyedik helyezést (1500 m gyors) szerzett.

  A díj ötéves történetében amúgy egészen különleges hónapnak bizonyult ez az augusztus, hiszen még sosem fordult elő, hogy egyazon sportágból három műhely is csatázzon a címért; az egriek mellett az érdi és a kőbányai szakosztály ugyancsak nagyszerű eredményeket produkált ebben a hónapban. Ráadásul a három úszóbázisnak ugyanannak a klubnak, a KSI SE-nek a két szintén pazar produkciót nyújtó szakosztályával, a cselgáncs- és az öttusarészleggel kellett felvennie a versenyt.

  Szokás szerint az év nyolcadik kiírására is sok jelölés érkezett a sportszervezetektől a szakemberektől és a sportkedvelőktől. A MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu képviselői alkotta kuratórium a teljesítmények alapján döntötte el, melyik öt műhely kerüljön fel a szavazólapra. A helyezésekről a közönség és a kuratórium közösen határozott. A közönségszavazáson az egri és az érdi úszóklub között alakult ki éles verseny, és a „párharcból” az utóbbi került ki győztesen. A különdíj és a százezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalvány így az Érdi Úszó Sport Kft.-hez kerül.

  A MOB-székházban megrendezett ünnepségen részt vett a sportág több kiválósága, így az egriek ászai (még maga Cseh László is elkísérte a fiatalokat), illetve az érdiek részéről az ezen a nyáron valami egészen elképesztőt alakító, a junior Eb és a junior vb mellett a budapesti FINA vb-n is érmet szerző Milák Kristóf.

  Az eseményen megjelent a MÚSZ frissiben megválasztott elnöke, Wladár Sándor, aki kijelentette: épp ideje volt, hogy ismét a versenyzőkre, a nyár hőseire irányuljon a figyelem, sokkal fontosabb, hogy ők, és ne a sportág “szárazföldi része” legyen reflektorfényben. Ennek alátámasztására az olimpiai bajnok sportvezető rögtön elmondta, hogy a sportág rajongói is egyértelműen a versenyzőkre kíváncsiak: ellentétben a közgyűlésről szóló beszámolóval, a MÚSZ Facebook oldalán szerda este kilenckor megjelent, Milák Kristófról szóló rövidke posztot 38 perc alatt 14 ezer ember látta. “Azt szeretnénk, hogy a jövőben is egyértelműen ez legyen a rend” szögezte le Wladár Sándor.

  Eger „A hónap műhelye”, Érdé a közönségdíj
  2017-09-19 //

  Az úszás nyara 2017 - videógalériával!

  Az idei nyár igazán emlékezetes volt a magyar úszósport számára, hiszen számtalan érem és sporttörténeti siker, valamint megannyi feledhetetlen pillanat tanúi lehettünk. A nyári éremeső a netanyai ifjúsági Európa-bajnokságon kezdődött, aztán a hazai rendezésű balatonfüredi és budapesti vizes vb-n, majd marseille-i nyíltvízi ifjúsági eb-n folytatódott végül az indianapolisi ifjúsági vb-n zárult.

  Jöjjenek a legszebb pillanatok képekben:

   

  2017-09-18 //

  Belépés az új úszásrendszerbe

  Mint korábban arról beszámoltunk szeptember 18-tól elindítjuk a teszt.muszuszoranglista.hu oldalon az új úszásrendszert, ahova a főoldalon a jobb felső sarokban látható zöld nyilas ikonra kattintva, az egyesület admin felhasználójaként, email címmel lehet majd belépni. Ezután első lépésként az „Egyesület adatok” menüpontban kell kitölteni az alap adatokat, valamint itt lehet új felhasználókat és edzőket is hozzárendelni az egyesülethez. 

  Fontos információ, hogy az új rendszerben már az összes eddigi eredmény elérhető 2017.08.31-ig!

  A jövőben emailben küldött tájékoztatók útján fogjuk majd értesíteni a felhasználókat az újabb elérhető funkciókról. Ha valaki elakad egy lépésnél, akkor segítségként a jobb felső sarokban lévő „i” betűre kattintva érhető el részletes magyarázat egy-egy funkcióval kapcsolatban.

  Bármilyen kérdés merül fel a belépéssel és/vagy a rendszer használatával kapcsolatban, akkor kérjük, hogy az uszasweb2@muszuszoranglista.hu email címen jelezzék felénk.

   

  Üdvözlettel:

  Jancsik Árpád

  2017-09-18 //

  Rasovszky Kristóf megnyerte a LEN nyíltvízi európai kupasorozatát

  Az öt állomásból álló sorozat most hétvégén az olaszországi Braccianoban zárult, ahol szombaton a 10 km-es, vasármap pedig az 5 km-es távon álltak rajthoz a nyíltvízi úszóink a LEN európai kupasorozatában. 

  Rasovszky Kristóf úgy érkezett az olasz városba hogy vezette a sorozatot, így szombaton a 10 km-en aratott győzelmével, vasárnap pedig az 5 km-en szerzett ezüstérmével bebiztosította végső győzelmét, így győztesként is távozott Braccianoból. A férfi mezőnyben Székelyi Dániel 5. lett 10 km-en, és tizedikként ért célba 5 km-en. A lányoknál Sömenek Onon Kata bronzéremmel indította a hétvégét, miután harmadikként úszott be a célba 10 km-en, majd a zárónapon az 5 km-es távon a negyedik helyet szerezte meg, így összesítettben harmadik lett a kupasorozatban. Szilágyi Nikolett is rajthoz állt a két napos versenyen, 10 km-en és 5 km-en is hetedikként ért célba.

  Gratulálunk minden versenyzőnknek és az őket felkészítő szakmai stábnak!

   

   

  Rasovszky Kristóf megnyerte a LEN nyíltvízi európai kupasorozatát
  2017-09-12 //

  Elindul az új úszásrendszer!

  Tisztelt Tagszervezetek!

  Szeptember 18-tól elindul az új úszásrendszer, amelyben 2017.08.31-ig már az összes eddigi eredmény elérhető. Az új rendszer év végéig párhuzamosan fut majd a régivel, de fokozatosan egyre több funkció válik majd benne hozzáférhetővé.

  Első lépésként az egyesületek nyilvántartását állítjuk össze, emiatt minden egyesületet arra kérünk, hogy jelöljön ki egy személyt, aki adminisztrátorként kezeli majd felületet, és írjon egy emailt az uszasweb2@muszuszoranglista.hu címre. Az emailben mindenképpen szerepeljen az admin neve, email címe és az egyesület neve. Fontos, hogy minden egyesületnek legyen egy adminisztrátora, aki kezeli majd a felületet, hiszen 2018. januárjától csak ezen keresztül lehet majd nevezni.

  A hatékony kommunikáció és információáramlás érdekében ezentúl folyamatosan tájékoztatókat küldünk majd a megadott email címre az új rendszerrel kapcsolatban.

  Az új rendszer hivatalos email címe: uszasweb2@muszuszoranglista.hu. 

  Üdvözlettel:

  Jancsik Árpád

  2017-09-04 //

  Megújult a Jövő Bajnokai program

  Megújult formában indul idén a Jövő Bajnokai utánpótlás program. Immáron 9 régióban, 4 korosztály részvételével, sok- sok érdekességgel, újdonsággal, valamint új régióvezetőkkel.

  Az új régióvezetők és elérhetőségeik:

  Pest

  Kovács László – kaposvaricapak@gmail.com

   

  Dél - Alföld

  Bán Sándor - sandorban2@yahoo.com

   

  Közép - Dunántúl

  Bene Vera - vera-bene@hotmail.com

   

  Dél - Dunántúl

  Jancsik Árpád - arpad.jancsik@gmail.com

   

  Nyugat - Dunántúl

  Szeidl Balázs – szeidl.balazs@hotmail.com

   

  Észak - Alföld

  Fazekas Mónika - bartafazekasmoni@citromail.hu

   

  Észak - Magyarország

  Hölcz Péter -  holczpeter@mvsi.hu

   

  Budapestet két részre osztottuk (Budapest 1 és Budapest 2). A két fővárosi régóvezetőhöz (Krajnyák György, Lakatos Roland) az alábbi egyesületek tartoznak:

  Budapest 1.

  Krajnyák György – krajnyi67@vipmail.hu

  KŐBÁNYA SC
  MTK
  FTC
  BUDAFOKA
  TF
  VASAS
  RÓMAI SE
  STÍLUS SE
  PINGVIN ÚSZÓ OVI
  VÁROSGAZDA
  LŐRINC 2000
  MARUZSI TEAM

   

  Budapest 2.

  Lakatos Roland – lakatos.roland1989@gmail.com

  DARNYI SC
  JÖVŐ
  BVSC
  UTE
  HONVÉD
  IRON
  YBL WATERPOLO
  TEMPO AQUA
  CSEPEL
  KÉKDELFIN
  TIARA SE

   

  Megújult a Jövő Bajnokai program
  2017-09-04 //

  Felhívás a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre

  Megjelent a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2017/18. tanév 1. félévi pályázati kiírása. A Kormány által alapított ösztöndíj célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. 

  Részletes információk a jelentkezés feltételéről, az elbírálás szempontjairól, az ösztöndíj mértékéről és a jelentkezéshez benyújtandó dokumentumokról a jelentkezési felhívásban olvashatók, amely a pályázat jelentkezési lapjával és az útmutatóval együtt a kék nyílra kattintva letölthető.

  A pályázat beadási határideje: 2017. szeptember 22.

  A pályázat kiírása ezen a linken elérhető:

  http://www.kormany.hu/hu/dok?source=2&type=206#!DocumentBrowse

   

  Felhívás a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre
  2017-09-03 //

  Rövidpályás úszóverseny Amszterdamban

  Október 20-22 között rövidpályás úszóviadal következik a holland versenysorozatban. Az esemény Amszterdamban lesz, amelyre várják a más országokból érkező úszókat is.

  A versenyről további információk a holland szövetség weboldalán elérhetők: https://www.knzb.nl/english/

  A verseny információs füzete a kék nyílra kattintva letölhető.