HÍREK

  2016-05-22 //

  Tíz, tíz, tíz, tíz!

  Négy éve, Debrecenben azt hittük, ezt soha többé nem lehet felülmúlni, és persze a hazai pálya...

  Aztán eljött Londonba a magyar úszócsapat, és egy hét alatt minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálta. Nagypályás kontinensviadalokon első ízben lett kétjegyű az aranyérmek száma: kerek 10! Emellé érkezett még négy ezüst és öt bronz – csak az utolsó nap újabb négy dobogós helyezés. Verrasztó Dávid tükörsimán behúzta a 400 vegyest, Kapás Bogi pedig negyedik elsőségét begyűjtve, brutális országos csúccsal győzött 400 gyorson. A tizenegyedik arany már szinte Szilágyi Lilu nyakában volt, de valahogy a német Hentke előbb érte el a falat (0.01-gyel) 200 pillangón, a végén pedig a férfi vegyesváltó elképesztőt produkálva megszerezte a bronzot. Az egész Európa-bajnokság legeredményesebb női úszója Hosszú Katinka öt éremmel (Kapás Bogi előtt), míg a férfiaknál Cseh László vitte el a pálmát négy medáliával.

   

  A napot Takács Krisztián 50 gyorson elért, dicséretes 6. helye indította, majd folytatódott némi dühöngéssel, legalábbis addig, amíg nem találkoztunk a vadul viháncoló Szilágyi Liliánával. Aki egyébként nagyjából 199.9 méternél még vezetett, ám az utolsó tempóra vett levegő pont lelassította annyira, hogy a német Franziska Hentke a létező legkisebb különbséggel, 0.01 másodperccel megelőzze, ami nagyjából másfél centi a medencefalnál. Lilu ennek ellenére viruló arccal ünnepelte élete első felnőtt Eb-érmét, és innentől mi sem bánkódtunk annyira – a körbe ugyanakkor nem értendő bele Jakabos Zsu, aki óriásit hajrázott, de végül a negyedik helyre ért be, holott itt is érmet szeretett volna. Sebaj, a váltó aranya és a 400 vegyes bronza nyilván megédesíti számára is a londoni hetet.

  Eztán következett a férfi négyszáz vegyes, ahol Verrasztó Dávid befűzte az oktatófilmet, legalábbis úgy 350 méterig, addig szokásos magabiztosságával ment elöl, több mint egy testhosszal, ám az utolsó ötvenre ezúttal kissé kevesebb benzin maradt a tankban a szokásosnál – nem mintha egy pillanatig veszélyben lett volna az elsősége. Azt mindenesetre megígérte, az olimpiáig már nem száll be versenyautókba, azaz az áprilisi bordatörés megismétlésének esélyét igyekszik a nullára redukálni... Morózus magyar arcot azért itt is láttunk: Gyurta Gergő nagyon ráhajtott az éremre, miután azonban mellen legalábbis nem annyira jó, mint a bátyja, hiába volt övé a legjobb száz gyors, két tizeddel lemaradt a dobogóról, amelyen így nem három „magyar” állt, az ezüst ugyanis Dávid mögött a felvidéki Nagy Ricsinek jutott.

  A diadalmenet aztán 400 gyorson folytatódott: Kapás Boglárka megcsinálta a klasszikus gyorsúszó mesterhármas „felső részét”, azaz egy világversenyen megnyerte a 400, a 800 és az 1500 métert – ilyenre az Eb-ken még senki sem volt képes, nagy viadalon pedig kizárólag Katie Ledecky (tavaly Kazanyban). Ráadásul Bogi őrületes országos csúcsot úszott, megjavítva Hosszú Katinka 2014-es eredményét.

  Ezzel máris sikerült megjavítani a debreceni Eb felülmúlhatatlannak hitt 9 aranyérmes eredményét, de még jött egy ráadás: a férfi vegyesváltó elképesztő produkciót nyújva bronzéremig száguldott. Különösen Cseh László tett ki magáért: bár Balog Gábor és Financsek Gábor is maximumot nyújtott, a rettenetesen erős mezőnyben nyolcadikként fordultunk féltávnál – ekkor jött Laci, és ami ezután következett, azt még szemmel is nehéz volt követni, a lényeg, hogy a gyorsnak másodikként vágott neki Bochus Richárd, aki ezek után élete úszását robbantotta, 48 másodpercen belüli idővel zúdult a célba, nem sok hiányzott hozzá, hogy a világ leggyorsabbjának számító francia Florent Manadou-t is megelőzze (a britek túl erősek voltak, mi tagadás).

  Így sikerült összetenni a 10-4-5-ös mutatót – és ha ehhez még hozzávesszük Lilu 0.01-es 200 pilléjét, Bohus Ricsi 0.05-ös 50 hátját... Meg Gyurta Danit, aki otthon készül...

  Egyébként az Európa-bajnokság legeredményesebb úszója a hölgyek között Hosszú Katinka (4 arany, 1 ezüst), Kapás Boglárka a második (4 arany), míg a férfiaknál Cseh László a legjobb 4 éremmel (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz). Ő egyébként minden idők legeredményesebb európai férfiúszója 69 éremmel (35-17-17 – olimpia, vb, Eb, nagy- és rövidpályás egyaránt), a nagypályás Eb-k történetében szintén (14-4-5), és csupán kettőt kell nyernie, hogy beérje Therese Alshammart, aki a hölgyeknél 71-gyel a legjobb.

  Korántsem mellesleg az összesített éremtáblán is második a magyar csapat, azaz a többi nagyhatalom szinkronban és műugrásban sem tudott annyit összegereblyézni, hogy a briteken kívül megelőzzenek bennünket.

  De ne legyünk telhetetlenek.

  Már csak 75-öt kell aludni – és kezdődik a riói olimpia.

   

  Az éremtábla élmezőnye

   

  Magyarország            10        4          5            19

  Nagy-Britannia           7          6          8            22

  Olaszország                5          7          5            17

  Hollandia                    5          3          2            10

  Franciaroszág             4          1          4            9

  Svédország                 4          0          1            5

   

  Nyilatkozatok

   

  Verrasztó Dávid:

  "Ez a hétvégi délutáni korai kezdés baromira nem kedvez nekünk, elvégre 400 vegyesen picit több idő kellene a regenerálódáshoz a két úszás között. Egy hónapja még el volt törve a bordám, úgyhogy ahhoz képest szerintem egész jó volt. A vége nekem sem tetszett, azt gondoltam, meglesz a 4:10, de az adott körülmények között most elégedettnek kell lennem az aranyéremmel. Ezért jöttem, elértem, remélem, sikerült örömöt szerezni mindenkinek."

   

  Kapás Boglárka:

  "Jézusom... Én ezt nem gondoltam volna... Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni... 4:03... Na, akkor megint nem hittem a szememnek... Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!"

   

  Szilágyi Liliána:

  "Picit ironikus, hogy egy századdal kapok ki... De ahhoz képest, hogy néhány hónapja még abba akartam hagyni az úszást, mert egyáltalán nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem. Ennek vetetttünk véget három hónapja, ezalatt csak magam miatt dolgoztam, magam miatt csináltam mindent, és tessék, ez az eredménye. Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb!!!"

   

  Balog Gábor:

  "Az utolsó napon mindig kicsit fáradtabb mindenki, de a csapatért mindannyian beleadtunk mindent. Azt mondtuk, két Jolly Joker van a mezőnyben, az angoloknak Peaty, nekünk Laci. Bejött."

  Financsek Gábor:

  "Igyekeztem a lehető legjobbat adni, amikor láttam, hogy az olasz srácot meg tudtam tartani, már éreztem, hogy Laci és Ricsi meg fogja tudni csinálni."

   

  Cseh Laci:

  "Nem vagyok én Jolly Joker, ez a csapat érdeme volt. Persze, én is fáradtabb vagyok már, de amikor váltót mész, semmi nem számít. Az angoltól az első hosszon kaptam a hullámokat, de aztán a másodikon sikerült annyira feljönni, hogy ez ne zavarjon."

   

  Bohus Richárd:

  "Az utolsó tíz méteren már minden elsötétült szinte... De ekkor ugrott be Laci képe, hogy mit úszott előttem, meg Gabié és Finié, és azt mondtam magamnak, ha szétszakadok is, akkor is meg kell csinálnom, értük. Őrület, hogy sikerült. Én nem tudom, mikor voltam ennyire boldog!"

   

  Jakabos Zsuzsanna:

  "Vissza akarom nézni az úszást, mert alapvetően nem éreztem rossznak, viszont nem feltétlenül úgy mentem neki a versenynek, hogy na akkor én most negyedik leszek..."

   

  Gyurta Gergely:

  "Három éve ez megy... Folyamatosan. Hogy sosincs egy kicsi szerencsém... Két tized. Pedig nem ment rosszul. Tényleg csak a szerencse hiányzott. Mérges vagyok."

   

  Takács Krisztián:

  "Végül is kellett levegőt vennem egyszer közben, talán ez kicsit megakasztott, ezért sem sikerült 22 másodperc alatt jönnöm, pedig ez volt terv. Ettől függetlenül ez volt életem első Eb-döntője, szerintem nem lehetek elégedetlen."

   

  Eredmények itt:

  Tíz, tíz, tíz, tíz!
  2016-05-21 //

  Aranyhalmozók: Kapás Boglárka és Cseh László újabb parádéja

  Kapás Boglárka harmadik aranyát, Cseh László harmadik érmét (második Európa-bajnoki címét) szerezte a londoni kontinensviadalon

  Mindketten Eb-csúcsot döntve, sőt, Laci az országos rekordot is megjavította 100 pillangón. Cseh pályafutása 35. aranyérmét szerezte nagy világversenyeken, összesen 68 olimpiai, vb- és Eb-éremnél jár, ami döbbenetes teljesítmény. A magyar csapat pedig továbbra is az éremtábla élén át, jelenleg 8-5-re „vezetünk” az olaszok és a britek „ellen” – és a zárónapra is vannak aranytartalékaink...

  Az már 800-on kiderült, hogy Kapás Boglárka szenzációs edzettségi állapotban érkezett Londonba, arra azonban aligha számított bárki is, hogy 10 másodpercet kap tőle a komplett mezőny, köztük a számot korábban uraló spanyol grácia, Mireia Belmonte. Bogi 300-tól folyamatosan növelte az előnyét, és ahogy ment előre a verseny, úgy gyorsult ő is, azaz a többiek hiába próbáltak hajrázni, a különbség folyamatosan nőtt, és végül Európa-bajnoki csúccsal nyerte meg harmadik aranyát a 800 és a 4x200-as gyorsváltó után. Juhász Adél is nagyot homorított, hat másodpercet javított délelőtti idején és hatodikként végzett.

  Levegőt sem tudtunk venni, és máris érkezett Cseh László a 4-es vágányon: a második ötvenen képtelenek voltak lekövetni a sebességváltását a többiek, egyszerűen úgy ment el tőlük, mintha ott sem lennének, ami százon legalábbis elképesztő teljesítmény olyan klasszisok ellen, mint a néhány aranyat már begyűjtő Czerniak, vagy a francia Metella. Utóbbi később elmondta, azt tudták a rajt előtt, hogy Cseht “itt ember nem fogja megverni” – és tényleg, Laci túl a harmincon, a tavaly nyárhoz képest még három kiló plusszal, nem formába hozva megdöntötte az országos csúcsot (50.86), ha csak 1 századdal is, de gyorsabb volt, mint tavaly a vb-ezüstnél. (Amúgy a plusz három kilóra azt mondta edzője, Plagányi Zsolt, hogy semmi vész, megtanulták, hogy ebben a fázisban nem szabad nekiesni Laci testének, szép fokozatosan kell leszedni róla Rióig – el lehet képzelni, akkor milyen sebességre fog felpörögni.)

  Lacinak egyébként ez volt pályafutása 35. aranyérme (!!!) világversenyeken és a 14. nagypályás Európa-bajnoki címe, összességében pedig 68 éremnél jár, amihez foghatót férfiúszó még nem produkált az európai úszósport történetében.

  Kétszáz gyorson szépen jött Verrasztó Evelyn (5. hely) és Késely Ajna is (6.), mindketten értékes helyezéseket szereztek, míg a férfi 4x200-as gyorsváltó is kivágta a rezet. Délelőtt egészen remek teljesítménnyel gyakorlatilag bebiztosították a riói szereplésüket – Telegdy Ádám, Kis Gergő, Kozma Dominik, Bernek Péter összeállításban –, hiszen a nem kvalifikált országok között a legjobb időt úszták, és első idővel kerültek be, igaz, délután nem lehettek vérmes reményeink, hiszen a többi náció váltóiba megérkeztek a „bölények”, azaz világklasszisok sora úszott jobbra is, balra is, itt csak az idő megjavítása lehetett a cél – végül ez elmaradt (7. lett a kvartett), de a lényeg, az olimpiai kvóta minden bizonnyal így is megvan.

  Ami pedig a vasárnapi szép zárás előkészületeit illeti, Szilágyi Liliána 2., Jakabos Zsu 5. idővel került a 200 pillangó döntőjébe, míg Takács Krisztián Eb-n először lett finalista 50 gyorson (6. idő), miután végre először sikerült leúsznia a távot egyetlen levegővel. Bohus Ricsinél kicsit kiürült a tank, de megígérte, hogy a vasárnapi vegyesváltóra még felpörög.

  Az éremtábla élmezőnye

  Magyarország        8    3    4    15
  Olaszország        5    6    4    15
  Nagy-Britannia    5    4    7    17
  Hollandia        4    3    2    9
  Franciaroszág        3    0    4    7
  Svédország        3    0    1    4

  Nyilatkozatok

  Kapás Boglárka:
  "Nagyon örülök, pont így terveztem ezt a versenyt, pontosabban Belmonténél sohasem lehet tudni, hogy épp aznap mit akar: megy, mint a meszes, vagy csak utazik, mint ma. Én mindenesetre azt mondtam magamnak 300-nál, egy életem, egy halálom, most elindulok. Az Európa-bajnoki csúcs megdöntése volt a célom, ez sikerült, boldog vagyok."

  Cseh László:
  "Tényleg, országos csúcs? Mennyivel? Egy század? Na, így kell rekordokat dönteni. Egyébként jó úszás volt, de nagyon azt érzem, hogy még rengeteg maradt bennem, és ezt ki is fogjuk elemezni, mert Rióban jóval többet akarok kihozni magamból ezen a távon is."

  Verrasztó Evelyn:
  "Fáradtnak érzem magam, és épp ezért féltem attól, hogy hibázok valamit, de ezt sikerült megúsznom, úgyhogy most tényleg nem akarok panaszkodni, azt érzem, végre elkaptam valami jobb ritmust."

  Késely Ajna:
  "Azon voltam, hogy megcsináljam azt a technikát, amit az edzőmmel, (Turi) Gyuri bával megbeszéltünk, én most úgy gondolom, sikerült, de majd kiderül, hogy tényleg így volt-e. Nagyon jól éreztem magam, szerintem ez egy jó úszás volt."

  Bernek Péter: 
  "Jó lesz ez, nincs semmi baj, Rióra van egy döntőesélyes váltónk, addig mindannyian tudunk javulni. Azért Doma elég öngyilkos taktikával ment délelőtt, Gergő is nagyot harcolt, nem tudták magukat annyira kipihenni most még, tudjuk azt is, miken mentek át korábban, másként fognak nyáron regenerálódni, mint most, azaz nem foglalkozunk azzal, hogy Doma el van kenődve, nincs rá semmi oka. Hogy nem lett jobb az idő, abban az is benne van, hogy ilyenkor, amikor a végén mész, kapod a hullámokat ezerrel, ellentétben a reggellel. Szóval, nem kell bánkódni, annak pedig örülök, hogy így, edzésből sikerült 1:46.9-es időt jönnöm."

  Takács Krisztián:
  "Na végre! Életem első Eb-döntője. És életemben először sikerült levegővétel nélkül leúsznom. Az utolsó öt méter már rettenetesen fájt emiatt, korábban ezt elkerülendő harmincötnél vettem egy levegőt, de úgy döntöttem, most megcsinálom eggyel, ahogy a többiek - és megérte."

  Bohus Richárd:
  "Picit elfogytam mostanra, a százat jobban éreztem. Kiúsztam magam... Ha holnap kellek a vegyesváltóra, persze örömmel felpörgök."

  Szilágyi Liliána:
  "Ó, ez nagyszerű volt, jól esett elejétől a végéig, minden úgy ment, ahogy terveztük, nagyon várom a döntőt ám!"

  Jakabos Zsuzsanna:
  "A vége nem tetszett annyira, nem éreztem úgy a vizet, igaz, most sem úsztam ki magam egyáltalán, azaz holnap ennél sokkal többet tudok majd. Vagy elmegyek várost nézni. Na jó, csak vicceltem:)"

  Aranyhalmozók: Kapás Boglárka és Cseh László újabb parádéja
  2016-05-20 //

  Szilágyi Lilu fél ujjpercnyire az éremtől

  Fél ujjpercnyire volt a bronzéremtől Szilágyi Liliána 100 pillangón, az új országos csúcs ugyanakkor kárpótolta valamelyest. A 4x100-as mixed gyorsváltó ötödik helye szép eredmény, Gyurta Gergely pedig 800-on lett 7. Ígéretes teljesítménnyel jutott tovább – elsőként ismét – Kapás Boglárka (1500m gyors) és Cseh László (100 pillangó), de Verrasztó Evelyn és Késely Ajna 200 gyors döntőjét is bizakodva várhatjuk szombaton – miközben őrizzük vezető helyünket az éremtáblán.

   

  A nap úszása Szilágyi Liliánáé volt, akinek ugyan a 200 a fő száma, de most százon is szépen odatette magát, rettenetesen peches volt a falnál, mindössze két századmásodperccel maradt le a dobogóról az olasz Ilaria Bianchi mögött. Mindazonáltal a mosoly megjelent az arcán, hiszen sikerült megdöntenie az országos csúcsot, ami remek teljesítmény (57.54).

   

  Gyurta Gergő afféle átkötő esemény gyanánt úszta le a 800 gyorsot, hogy kondiban maradjon, ez 7. helyet ért – számára a 15 percen belüli 1500 és a vasárnapi 400 vegyes éremesélye a fontos ezen az Eb-n. Az első kipipálva, a második kutyakemény csata lesz, már elsősorban a két továbbjutós szabály miatt a kötelezően kemény reggeli úszás okán.

   

  A mixed vegyes után a fiú-lány gyorsváltóra is összeálltak a fiatalok, és nem is vallottak szégyent, igaz, afféle próbaösszetételben vágtak neki a távnak, például a mellúszó Sebestyén Dalma is a kvartett tagja volt Bohus Richárd, Kozma Dominik és Késely Ajna mellett, ám az országos csúcsot így is megjavították (3:29.61), és az 5. helyen végeztek.

   

  A csütörtöki gyorsváltóval – az előfutamban részt vett tagként – szintén Európa-bajnoki aranyérmet kiérdemlő Ajna e napi helytállását még értékesebbé teszi, hogy 200 gyorson egészen a döntőig menetelt (7. legjobb idővel), és Verrasztó Evelyn is finálézhat, hiszen az 5. legjobbat úszta.

   

  A csütörtöki aranyárt követő, relatíve csendes nap egyébként ismét az előkészítés jegyében zajlott: Cseh László például újfent befoglalta a 4-es pályát 100 pillangón, rendkívül magabiztos úszással – itt sajnos Pulai Bencére még újabb kemény hetek várnak, hiszen 10. lett, de négy tizedre volt a riói szinttől.

   

  Férfi 200 háton Balog Gábor két ocsmány köhögés közben lett döntős 7. idővel – Berlinben bronzérmes lett ezen a távon –, Földházi Dávid viszont a reggeli csata áldozata lett, melynek során mind a négy magyar a tízben zárt, de csak a két legjobb mehetett tovább, ő pedig kiúszta magát a továbbjutás (és a riói kvóta megőrzése) érdekében, élete legjobbjával megnyerte a komplett előfutamot, estére viszont elfogyott, és tizedikként zárt.

   

  Délelőtt elsősorban Kapás Boglárkára figyeltünk, aki a 800 gyors és a 4x200-as gyorsváltó megnyerésének másnapján, frissen és fiatalosan egy 1500-at kellett végigszántson, ehhez képest jobb időt ment, mint a szám esélyesének számító spanyol Mireia Belmonte, és elsőként került a szombati fináléba. Juhász Adél is kitett magáért, ő a hatodik legjobb idővel finalista.

   

  Az éremtábla élcsoportja

   

  Magyarország            6           3           4             13

  Olaszország                 4           6           3             13

  Nagy-Britannia          3           4           6             13

  Hollandia                     3           2           2             7

  Franciaroszág            3           0           2             5

  Svédország                  3           0           1             4

   

  Nyilatkozatok

   

  Szilágyi Liliána:

  "Hogyne lenne hiányérzetem, két század... Sajnos, picit elfogytam a végére. Viszont megdöntöttem az országos csúcsot még így is, ami mosolygásra késztet. A kétszázon megpróbálok még erősebb lenni, és kárpótolni magam."

   

  Gyurta Gergő:

  "A 800-at már tegnap reggel sem éreztem, lassú voltam ahhoz képest, amire itt lenne szükség. Mondjuk picit a 400 vegyesre koncentrálok inkább, mert ott van a legnagyobb esélyem az éremre, feltéve, ha reggel sikerült továbblépni a magyar csatából."

   

  Kapás Boglárka:

  "Azért a közepe nem esett annyira jól a tegnapi 800 és 4x200-as gyorsváltó kombó után, de az idő teljesen jó, sőt, meggyőződésem volt, hogy Belmonte sokkal jobbat fog úszni nálam. Ez szép meccs lesz holnap."

   

  Juhász Adél:

  "El voltam kenődve a nyolcszáz után, de megbeszéltük az edzőmmel, mi volt a gond. Valószínűleg túl sokat pihentünk rá, nekem a négy nap is hosszú, úgyhogy most nekiálltam edzeni megint, kicsit beállítottuk a karomat, ez ma látszott is. 16:30-on belül akartam jönni, ez sikerült, bár 1200-nál már a sírógörcs kerülgetett, hogy mikor jön már az a csengő, de láttam, még van három hossz, gondoltam, hát jó, akkor ezt még meghajtom."

   

  Bohus Richárd:

  "Szerintem ez teljesen jó volt, mindenki kiúszta magát, nekem ez már nagyon fájt, de végül is örülünk, hogy ilyen időt tudtunk jönni."

   

  Sebestyén Dalma:

  "Azért maradok inkább a mellúszásnál. Persze, a gyors kell a vegyeshez, de nem képezem át magam sprinterré."

   

  Késely Ajna:

  "Elégedett vagyok ezzel az úszással és az egész mai nappal, úgy ahogy van. És ennél még csak jobb jöhet!"

   

  Balog Gábor:

  "Nem volt jobb, mint reggel, és a köhögésem sem jobb. De nem lépek vissza, nem lenne fair senkivel szemben, ha már egyszer elindultam, és most is úsztam, illik végig mennem."

   

  Földházi Dávid:

  "Délelőtt a négy magyar miatt muszáj volt beletenni mindent, hogy meglegyen a továbbjutás. Sajnos, ez azért sokat kivett belőlem. Azért remélem, tudom tartani a helyemet, és mehetek Rióba."

   

  Cseh László:

  "Jó volt, holnap pedig még gyorsabb leszek, ebben biztos vagyok."

   

  Pulai Bence:

  "Az eleje jó volt megint, de a második ötvenen még mindig nem tudtam úgy megindulni, ahogy szerettem volna. Még van másfél hónapom a kvótaszerzésre, ez alatt dolgozni kell azon, hogy a vége is jó legyen."

   

  Verrasztó Evelyn:

  "Hú, ez most rettenetesen kemény volt. Sok ez így egymás után. De örülök az időnek, ez most egy jó úszás volt, csak döglesztő.”

   

  Szilágyi Lilu fél ujjpercnyire az éremtől
  2016-05-19 //

  Négy arany, hét érem – egyetlen nap alatt!

  Érezték a londoni magyarok, melyik napra kell jegyet venni

  Több mint százan tomboltak a lelátón, miközben úszóink taroltak a medencében. Kapás Boglárka 800 gyorson, Hosszú Katinka 200 vegyesen, Cseh László 200 pillangón győzött, és a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összetételű 4x200-as gyorsváltó is aranyérmes lett. Katinkának volt egy harmadik érme is, egy ezüst 100 háton, Bohus Richárd is második lett 50 háton, Kenderesi Tamás pedig bronzot szállított Cseh mögött 200 pillangón. Délelőtt még született két rió kvóta: Bohus 100 gyorson, Verrasztó 200 gyorson úszott A-szintet és csatlakozott az olimpiai csapathoz. A magyar csapat fölényesen vezeti az éremtáblázatot négy nap után.

  Szavakba nehezen önthető parádét produkáltak a magyar úszók – az Eb-k negyedik napja hagyományosan erős szokott lenni, de ennyire jól még egyszer sem sikerült, és Gyurta Dani még ki is hagyta a 200 mellet...

  Ráadásul elképesztő fölénnyel született meg mind a négy győzelem: szinte egy pillanatig sem kellett izgulni például Kapás Boglárka miatt, aki 800 gyorson 350-nél átvette a vezetést, majd azzal a lendülettel faképnél hagyta a többieket, és végül több mint két másodperces előnnyel győzött.

  Rögtön következett Hosszú Katinka, aki 2:07-es időt tervezett 200 vegyesre, és gond nélkül be is húzta vele ezt az aranyat is, 2:07.30 az évnek ebben a szakaszában egészen fantasztikus teljesítmény (Verrasztó Evelyn itt 5. lett). Más kérdés, hogy az eredményhirdetésről érkezve a 100 háton már nem volt annyira élesre töltve, és ezúttal ezüstérmesként zárt, 21 századdal maradva el a dán Mie Nielsentől.

  Sebestyén Dalma 10. helye 200 mellen szép produkció, Szilágyi Liliána pedig sokat ígérő úszással, 4. helyen jutott a 100 pillangó fináléjába.

  Ezután következett a férfi 200 pillangó döntője – hogy Cseh László nyeri, az gyakorlatilag a harmincadik méternél eldőlt, elképesztő tempót diktált a világbajnok, gyakorlatilag csak az Európa-csúcsot jelentő virtuális piros vonallal viaskodott. Amely, ne feledjük, egy 2008-as úszást jelképez, azaz Laci a szuperdresszes, 22 éves önmagával meccselt – májusi félformában, edzője, Plagányi Zsolt elmondása szerint három kilóval súlyosabban, mint Kazanyban. Így hiányzott 21 század a régi Európa-csúcs megdöntéséhez, mégis csaknem 6 tizeddel volt gyorsabb, mint amennyivel a világbajnoki címet nyerte tavaly nyáron, csúcsra járatva.

  Kenderesi Tamás élete első felnőtt érmét zsebelte be – ha csupán a szerdai előfutamban elért idejének közelébe ér (1:54.79), simán második, így hiába hajrázott óriásit, négy századdal végül lemaradt a berlini aranyérmes, Viktor Bromer mögött, ám így is bronzot szerzett.

  Ezután érkeztek az igazi bónuszok: Bohus Richárd, aki délelőtt 100 gyorson riói kvótát érő, fantasztikus egyéni csúcsot úszott (48.92), most 50 háton ezüstéremig száguldott, és ha nem úszik neki a kötélnek, tán el is tűnik az az 5 század, amennyivel a világbajnok Camille Lacourt megelőzte...

  Végül a női 4x200-as gyorsváltóban robbantottak a magyarok: ezúttal Jakabos Zsuzsanna úszott elsőként – délelőtt Verrasztó Evelyn kezdett, és szintén megúszta az olimpiai A-szintet –, majd következett Evelyn, mindketten megtették a magukét, hiszen harmadik helyen tartották a kvartettet, eztán érkezett Kapás Bogi, aki a 800 gyorson elért aranya után másfél órával óriásit produkált. Első helyen adta át a váltót Hosszú Katinkának, őt pedig innen már nem lehetett megverni, holott Mireia Belmonte, Federica Pellegrini és Femke Heemskerk alkotta az üldözőbolyt, ám 1.75 másodperc így is maradt az előnyből.

  Mindez azt jelenti, hogy a magyar csapat csak az e napi teljesítménnyel (4 arany, 3 ezüst, 1 bronz) is vezetné az éremtáblát, így viszont fölényesen vezet a hazaiak előtt négy nap után.

   

  Az éremtábla élcsoportja

   

  Magyarország            6           3          4             13

  Nagy-Britannia          3           4           6             13

  Franciaroszág            3           0           0             3

  Olaszország                 2           4           2             8

  Hollandia                     2           1           2             5

  Svédország                  2           0           1             3

   

  Kapás Boglárka:

  „Amit megbeszéltünk az edzőimmel, azt nagyjából sikerült megcsinálni. Picivel jobb időt szerettem volna úszni, de mivel újra Európa-bajnok vagyok, nagyon örülök - és még sohasem voltam ennyire jó formában, mert bár egyáltalán nem készültünk erre a versenyre, már a bemelegítés alatt éreztem, nagyon jól megy az úszás. Majdnem egyéni csúcs lett, még az első felén kell dolgozni kicsit."

   

  Cseh László:

  "Szerettem volna Európa-csúcsot úszni, és néhány apróság még hiányzott ehhez, de úgy érzem, meg bőven messze vagyok a csúcsformától. Ha ilyen állapotban érkeznék Rióba, azzal nagyon elégedetlen lennék."

   

  Hosszú Katka:

  "Nem esett túl jól, de az volt a taktikám, hogy előnyt szerezzek az első százon, mert tudtam, hogy a vége nehéz lesz ennyi úszás után. Azért reménykedtem, hogy vész esetén a lányok esetleg behúznak a célba, mondtam is magamnak: ezt innen nem veszíthetem el. Ez messze a legkedvesebb érmem ezen az Európa-bajnokságon!"

   

  Jakabos Zsu:

  "Majdnem belehaltam, annyira nehéz volt a vége, de az, hogy nem repülőrajttal úsztam 1:58-at, ez így teljesen rendben van."

   

  Verrasztó Evelyn:

  "Ennél nincs jobb érzés, 2010 után újra megnyerni ezt a számot. Soha nem gondoltam volna, hogy ez összejöhet, úgyhogy nagyon-nagyon köszi, lányok!"

   

  Kapás Boglárka:

  "Úgy álltam fel a rajtkőre, hogy most mindenkit leverek és utolérek. Amikor az utolsó hosszra fordultam, és láttam, mennyire jól állok, már tudtam, ezt megnyerjük, mert Katkát nem érik utol."

   

  Kenderesi Tamás:

  "Egy pici hiányérzet van most bennem, de úgy gondolom, életem első felnőtt érme miatt most inkább az örömömet kell hangsúlyozni. Talán az előző napi reggelit nem kellett volna úgy megrántani Lacival, mert az edzőmnek mondtam ma reggel is, hogy még mindig picit fáradtnak érzem magam. Ettől függetlenül úgy álltam neki ennek a versenynek, hogy most az egyszer elengedek mindent, nem feszülök, ami egyébként szokásom, és ez bejött. Tizenkilenc évesen bronzérmes vagyok egy Eb-n, én ennek most tényleg szívből örülök!"

   

  Bohus Richárd:

  „Igazi örömúszás volt. Max annyi volt a gond, hogy megint nekiúsztam a kötélnek, de szerinted engem ma bármivel le lehet lombozni? Életem egyik legboldogabb napja!”

   

  Verrasztó Evelyn:

  „A legjobbamtól messzebb vagyok, de így sem annyira rossz. Most a vegyes nem megy annyira, úgyhogy ezzel a helyezéssel és idővel most elégedett lehetek."

   

  Szilágyi Liliána:

  "Nagyon élveztem az úszást, egyáltalán nem izgultam, ami velem még sohasem fordult elő. Csodálatos, hogy ma ennyi magyar szurkoló van kint, fantasztikus előttük úszni. Holnap pedig még jobb leszek!"

   

  Sebestyén Dalma:

  „Keményen kiúsztam magam, elfáradtam, bár nem sikerült a döntőbe jutás, úgy gondolom, elégedett lehetek ezzel az idővel.”

   

  Négy arany, hét érem – egyetlen nap alatt!
  2016-05-18 //

  A nagy csütörtöki előkészület

  Csendesebb nap volt a szerdai – viszont nem akármilyen előkészületek történtek egy csütörtöki diadal

  Hosszú Katinka 200 vegyesen, Cseh László 200 pillangón került be elsőként, Katinka 100 háton, Kenderesi Tamás kétszáz pillén kvalifikált harmadikként, Verrasztó Evelyn 200 vegyesen negyedik, Bohus Richárd pedig 50 háton az ötödik idővel (utóbbi új országos csúcs). Ami pedig a finalistákat illeti, Evelyn a száz gyors döntőjében nyolcadik lett, a nap legjobb eredménye Gyurta Gergelyé, aki 1500 gyorson negyedikként ért célba.

   

  Gyurta Gergely természetesen nem az Eb-re készült nagy erőkkel, hiszen három és fél hét múlva Setubalban 10 km-en az olimpiai kvalifikáció a tét – az ifjabbik Gyurtának egyetlen célja volt: végre 15 percen belül úszni egy felnőtt világversenyen. És ez sikerült, ami dupla öröm, hiszen franciaországi edzéseinek irányítója, Philippe Lucas egy vacsorameghívást helyezett kilátásba. Az érem messze volt most, az ugyanakkor igen jól festett, ahogy a táv utolsó harmadában Gege kilőtt, és tökutolsóból öt hossz alatt fellapátolt a negyedik helyre. A számot egyébként az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte, brutális Európa-csúccsal.

   

  A nap másik finalistája, Verrasztó Evelyn nyolcadikként zárt 100 gyorson – ez sem csodálható, hiszen előtte 200 vegyesen a negyedik legjobb időt úszta, és ha sikerül még inkább régi önmagára emlékeztetőt nyújtania, még az érem sem kizárt. Hosszú Katinka világrekorderhez méltóan óriási fölénnyel előzte a mezőnyt ezen a távon, míg kevesebb mint egy órával később afféle biztonsági úszással harmadikként 100 háton is döntős lett. Berlinben megcsinálta a duplát (igaz, holtversenyben a háton most elsőként tovább lépő dán Nielsennel) – remélhetőleg most is képes lesz rá.

   

  Az elmúlt tíz évben egyébként ez a nap sem volt annyira csendes, csak hát Cseh László átnyergelt a pillangóra, elvégre akármennyire is megy neki, azért negyven perc alatt kétszáz pille elődöntőt és kétszáz vegyes döntőt úszni még huszonéveseknek is sok lenne. Így 2006, azaz tíz év után először nem egy magyar nyert egy vegyesúszó számot a nagypályás Eb-n, igaz, jellemző, hogy a görög Vazaiasz nem tudott jobbat úszni annál, amennyivel Cseh Laci egy napja megnyerte a reggeli előfutamot... Ami minket jobban érdekel, hogy Laci két 1:54-es idővel jelezte, pokoli erő hajtja, egyvalaki tudott a közelében lenni, éspedig Kenderesi Tamás (ő reggel, amikor egymás mellett úsztak, délután picit tartalékolt, ám így is harmadikként került be).

   

  A nap végi meglepetésről Bohus Richárd gondoskodott, aki az 50 hát előfutamában megdöntötte saját országos csúcsát (25.04), ötödik idővel ment tovább, és akár megismételheti 2012-es bravúrját, amikor bronzérmes volt ezen a távon – bár saját bevallása szerint jobban érdekli a száz gyors olimpiai A-szintje. Ez fontos kihívás, mert nem könnyű még egyszer formába kerülni – Horváth Dávid például igencsak bánatos volt, hiszen 200 mellen nem sikerült megszereznie a riói kvótát, és végül 12. helyen zárt.

   

  Nyilatkozatok

   

  Gyurta Gergely:

  "Végre nagy versenyen sikerült 15 percen belül úsznom, ma csakis ez volt a cél. Kizárólag magammal foglalkoztam, senki mással, nekem ma ez volt a feladatom. Megérte kimenni, mert nagyon sok mindent be tudtam gyakorolni Franciaországban úgy, hogy csapattal edzettem, amiket ma hasznosítani tudtam. Közben még a setubali 10km-es olimpiai selejtezőre is készülök, az edzőm, Philippe is csak annyit mondott, ha 15-ön belül jövök, elvisz itt vacsorázni. Úgyhogy most szaván fogom."

   

  Hosszú Katinka:

  "Holnap visszalépek a száz pillangóról, így jut elég figyelem és erő a váltóra. Kétszáz vegyesen szeretnék egy 2:07 körüli időt úszni, ma a száz hát nem esett annyira jól a vegyes után, holnap más lesz, amikor nem kétszer kell leúszni mind a kettőt, bár a hajrá azért ma is rendben volt érzésem szerint."

   

  Kenderesi Tamás:

  "Arra számítottam, hogy ez nem fog annyira jól esni, mint a délelőtti, egy nap kétszer nehéz ilyen keményet úszni, meg aztán másodjára nem akartam elrúgni magam nagyon. Próbáltam Lacira hatni, mondtam neki, tesó, ne húzd meg őket a másodikban, szeretnék jó pályára kerülni. Nem ígérte meg, hogy lassabban fog menni, de mindegy is, akkora profi, hogy az elképesztő." (A második futam után:) "Na jó, hármasra vagy ötösre akartam kerülni, Laci mellé, ez megvan, a hármason leszek, tök jó, most jöhet egy nagy alvás és holnap a döntő."

   

  Cseh László:

  "Jó volt, végül is, de még egy kicsit harapósabbnak kell lennem, különösen a végén. Persze, ez csak középdöntő volt, holnap más lesz, de muszáj odatennem magam a lehető legjobban, mert az olimpián az esti úszás bőven keményebb lesz."

   

  Bohus Richárd:

  "Vissza akartam lépni, mert nekem mégiscsak holnap van a száz gyors, és ott mindenképp jó lenne olimpiai szintet úszni. Végül mégis elindultam, és ez remek döntés volt, mert úgy sikerült csúcsot döntenem, hogy egyáltalán nem edzettem a hátra. Remélem, holnap össze tudom hozni mindkettőt, ahogy szeretném."

   

  Horváth Dávid:

  "Sajnálom... Nagyon sajnálom... Pedig magát az úszást jónak éreztem, haladtam, ez a medence tényleg nagyon jó. De valami még mindig hiányzik. Lesz majd egy hónapom, hogy ezt az egészet feldolgozzam. Sikerült ugyan javulnom az ob óta, ami jó üzenet, de nem eleget."

  A nagy csütörtöki előkészület
  2016-05-17 //

  Egy arany, egy ezüst, egy bronz, plusz egy riói kvóta (és két LEN Award)

   A döntőkből kihozták a maximumot úszóink

  Hosszú Katinka magabiztos teljesítménnyel nyerte a 200 hátat – 50-es medencében ez az első aranyérme nagy viadalon ezen a távon. Ugyanitt a negyedikként végző Burián Kata újabb riói kvótát szerzett. A napot Cseh László nyitotta egy ezüsttel, aki lendületet vett a folytatásra ötven pillangón, és a mixed vegyesváltónk elképesztő úszással összehozott bronzérme zárta, avagy eddig tartjuk a három érem per nap ritmust, és jelenleg második helyen állunk a britek mögött az éremtáblán. Az estét a 2015. évi LEN Award-átadás koronázta meg: Hosszú Katinka és Cseh László most vehette át a tavalyi év legjobb európai női és férfi úszójának járó szobrokat.

  Hosszú Katinka két éve, Berlinben kanyarodott rá először a hátúszásra úgymond, világeseményen a 2014-es Eb-n debütált ebben az úszásnemben – igaz, ott még nagyon nem bírta a 400 vegyes melletti kettős terhelést, és csúnyán elvérzett a nyitónapi középdöntőben (2:20-as idővel lett utolsó). A két év fejlődését mutatja, hogy egyrészt hétfőn biztonsági úszással simán, negyedikként kvalifikált, másrészt most könnyedén megnyerte a számot, 2:07.01-gyel (Berlinben 2:09-es idő is elég volt az aranyhoz az akkori győztesnek). Igaz, a végén a remekül hajrázó ukrán Daryna Zevina eléggé feljött rá, ám a győzelem összességében egy pillanatig nem forgott veszélyben, 47 századdal ért előbb a falhoz.

  Ugyanennek a számnak a végén fülig érő szájjal jött ki a medencéből Burián Kata, aki egy napja megígérte, hogy igenis meg fogja úszni az olimpiai szintet, és Törös Károly tanítványa tartotta a szavát: egészen elképesztő hajrával egyrészt bejött negyediknek, másrészt simán megszerezte a riói kvótát (2:10.12 – 2:10.60 volt a határ).

  Az estének Cseh László adta meg az alaphangot egyébként, aki 50 pillangón a vb-bronz után most egy Eb-ezüstöt is páratlan kincstárába pakolt – ez volt pályafutásának 66. érme olimpiákról, vb-kről és Eb-kről... Több nem volt a versenyben elmondása szerint (ő sosem tartozott a sprinterek közé, azaz ezen a távon minden dobogós hely egy bónusz tőle), viszont sikerült elérnie azt a sebességet, amit szeretett volna, és ez rossz hír a 100 és 200 pillangón induló vetélytársaknak.

  Ami pedig a két érem között volt, nos, abból Balog Gábor helytállása emelendő ki, a győriek hátúszója 16 századra volt a holtversenyes bronzérmesektől, így végül ötödik lett, holott a torokfájása mára náthába fordult. Aztán akadt néhány dúló-fúló úszónk is, hiszen Verrasztó Evelyn 100 gyorson, Grátz Benjámin pedig 200 vegyesen maradt le épphogy a döntőről s lett kilencedik – a battaiak ifjúsági olimpiai bajnokának 4 század hiányzott a fináléhoz, de ami igazán dühítette, 62 az olimpiai A-szinthez. (Ebben a számban Cseh László délelőtt hazavágta a mezőnyt, aztán azonban visszalépett, mondván, inkább a pillangóra koncentrál ¬– az előfutamban elért idejénél délután sem tudtak amúgy jobbat.) Kétszáz gyorson 10. és 11. helyen zárt Kozma Dominik, illetve Bernek Péter.

  Hanem a nap végén jött a kárpótlás Evelynnek, Gábornak, továbbá élete első Eb-érme Financsek Gábornak, és a második londoni bronz Jakabos Zsu-nak, minthogy egészen parádés kis úszásokat mutattak be, és ez – az országos csúcsbeállítással egybekötve – (3:49.50) elegendő volt egy bronzéremhez. Mindez pedig azt jelenti, hogy csapatunk egyelőre tartja a három érem per nap átlagot, és jelenleg második az éremtáblán (2-1-3) a britek (2-2-2) mögött.

  A nap vége végképp a magyar úszók jegyében telt, ugyanis most adták át a 2015. év legjobb európai úszóinak járó LEN Award-okat, márpedig a tavalyi teljesítmények alapján ez csakis Hosszú Katinkát és Cseh Lászlót illethette, hiszen mindketten óriásit produkáltak mind a kazanyi világbajnokságon, mind a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon. Így a kontinentális szavazáson fölényesen futottak be az első helyre – most pedig egymás mellett mosolyogtak a dobogó tetején, a szobrokkal a kezükben.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka:
  „2:07-es időt akartam úszni, és ez sikerült, azt viszont tudtam, hogy Daryna iszonyúan tud jönni az utolsó ötven méteren, úgyhogy egészen kemény verseny kerekedett ki ebből, de elégedett vagyok összességében.”

  Cseh László:
  „Ez már kezdett hasonlítani. Kicsit bánom, hogy nem tudtam megúszni a legjobbamat, azaz azt az időt, amit a tavalyi vb-n (23.06), de határozottan jobb érzés volt ma úszni, szerintem ezzel az ezüsttel kihoztam a maximot ebből a versenyből.”

  Financsek Gábor:
  „Ha valaki két hónapja azt mondja nekem, hogy Eb-dobogón állok, ráadásul a mixed váltó tagjaként, azt konkrétan kiröhögöm. Ehhez képest ez a valóság. Nagyon boldogok vagyunk!”

  Verrasztó Evelyn:
  „Ez egy elég speckó verseny, észnél kell lenni, amikor egy pasi elmegy melletted pillangón olyan lendülettel, amihez nem vagy hozzászokva, akkor is meg kell őrizned a hidegvéred. Ez sikerült, úgyhogy most örülünk.”

  Jakabos Zsuzsanna:
  „Számolgattuk előtte, hogy kiket tudunk megelőzni, és azt néztük, hogy meg lehet fogni több csapatot is, és ha mindenki közel a legjobbját hozza, az érem sem kizárt. Sikerült!”

  Balog Gábor:
  „Amilyen állapotban vagyok, nekem az érem csodálatos bónusz.”

  Burián Kata:
  „Megvan, megvan, megyek az olimpiára! Kimondhatatlanul boldog vagyok! Tegnap este, csak hogy minden összejöjjön, begyulladt mind a két bölcsességfogam, de most ez sem érdekelt. A vége már nagyon fájt, a combjaim elsősorban, de csak azért is megakartam csinálni, és ez sikerült! Megígértem, ugye, hogy megígértem tegnap?!"

  Balog Gábor (a 100 hát után):
  „Náthásan sem kellemes, de nem éreztem annyira rosszul magam, ezért is vállaltam az úszást. Nem volt annyira jó, mint tegnap, persze náthásan sokkal rosszabb, így talán még elfogadható ez az eredmény.”

  Verrasztó Evelyn (a 100 gyors után):
  „Ó... Inkább nem mondom ki... A lényeg, hogy jó volt, határozottan jó úszás, a 200 gyors szerintem remek lesz. Sokkal jobban érzem magam a bőrömben, mint az elmúlt években bármikor. De nem akarok elkiabálni semmit. Bár ez a kilencedik hely... Ó, basszus...”

  Grátz Benjámin:
  „Mindent beleadtam, tényleg. Nem tudnám megmondani, mi hiányzott. De most iszonyúan mérges vagyok...”

  Kozma Dominik:
  „Maradjunk annyiban, már az csoda, amit ebből kihoztam. A visszatérésem óta rakjuk össze a mozgást, de úgy érzem, a tegnapi százak miatt mostanra kicsit szétesett. Valahogy úgy éreztem magam, mintha alibiznék az utolsó huszonöt méteren, egyszerűen beestem a víz alá. A lábam nem bírta úgy, a combom. Elkezdtem rendesen, de a végén nem jöttem úgy, ahogy kellene. Mindegy, a láb igazi erősítésére még csak most fogunk ráállni, az olimpiáig meg van idő, hálistennek.”

  Bernek Péter:
  „Annyira nem volt rossz, de ezt még tanulnom kell, milyen a 400 másnapján kétszázat úszni. Ha lett volna egy nap pihenő, szerintem biztos megúszom a legjobbamat, így azért néha kicsit keményebb volt. Most itt maradok edzeni, és aztán igyekszem a váltóban megmutatni.”

   

   

   

  Egy arany, egy ezüst, egy bronz, plusz egy riói kvóta (és két LEN Award)
  2016-05-16 //

  Egy arany, két bronz nyitányként

  Kivágta a rezet (aranyat, bronzot) a magyar csapat a londoni Európa-bajnokság úszóversenyeinek nyitányán

  Hosszú Katinka új Eb-csúccsal védte meg címét 400 vegyesen, ugyanitt Jakabos Zsuzsanna bronzérmet szerzett, és szintén harmadikként zárt Bernek Péter, aki először állt dobogón ötvenes medencés 400 gyors után.

  Nem egészen négy évvel ezelőtt Hosszú Katinka ugyanebben az uszodában 4:30 környéki időt tervezett, olimpiai érmet – ha az megvan, boldog, és talán sohasem indul neki annak az útnak, amelyen immár három és fél éve menetel. Amennyiben a 2012-es londoni olimpián akárcsak a mostani előfutamban elért idejét produkálja, másodikként végez... Csakhogy akkor 4:33-mal végül lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyet követően ugyanitt, ugyanezen a helyen hangzott el az az ominózus mondat, ami után egy világ omlott össze benne – a „most mi lesz?” kérdésre ugyanis akkori edzője, az amerikai Dave Salo csupán annyit mondott: „Nyissál egy szépségszalont Budapesten.”
  Ez volt a mélypont – innen jött vissza Katinka, akinek ma már két 4:30-as idő a kisujjból kirázás kategóriája: 4:30.97 és 4:30.90 volt a két mai produkció (mindkettő Európa-bajnoki rekord), plusz két úszás 200 háton, amit Berlinben alig bírt, ma már meg sem kottyant neki. Az aranyat utcahosszal nyerte – a másik számban tartalékolva, negyedik idővel finalista, azaz a diadalmenet kedden folytatódhat.
  Akadt ugyanakkor egy még boldogabb nála (alkalmasint): Jakabos Zsuzsanna, aki vállműtéte után először tudott egyéniben érmet szerezni – egy bronzot –, és ez további lökést adhat az olimpiai felkészüléséhez.
  Egyébként az első úszóérmet, szintén egy bronzot, Bernek Péter szerezte, aki 400 gyorson érkezett harmadikként, ugyanakkor kissé dúlt-fúlt az úszását követően, mondhatni, egyáltalán nem volt elégedett magával.
  Napvégi meglepetés gyanánt a férfi gyorsváltó másodszor is megdöntötte az országos csúcsot (3:16.55), Holoda Péter, Takács Krisztián, valamint az elképesztő részidőket repesztő Bohus Richárd (48.64) és Kozma Dominik (48.59) a dolgok jelenlegi állása szerint nem csak a falig repült itt, hanem Rióig – most épp a kvótát érő 16. helyen állnak, a váltó-kvalifikáció pedig május 31-én lezárul.
  A középdöntősök közül Cseh László 50 pillangón, Burián Kata 200 háton lett finalista a negyedik idővel, míg Balog Gábor – torokfájósan – hetedikként került be 100 háton. Financsek Gábor (100 mell, 13.), Földházi Dávid (100 hát, 16.) ezúttal nem jutott tovább, ám egyikük sem a fő számaiban szerepelt, azaz a középdöntő is remek eredmény tőlük.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka:
  „Csodálatos három és fél év van mögöttem, élveztem az utazás minden pillanatát. Ez a mai nap tényleg arról is szólt, hogy a rossz emlékek végleg törlődjenek ebben az uszodában – és ez ma sikerült. Az Európa-bajnokságon nincs rajtam semmi nyomás, kifejezettem ez az érzésem, hogy csupán az a dolgom, hogy élvezzem ezt a versenyt.”

  Jakabos Zsuzsanna:
  „Nagyon örülök, mert az ezüst is túl messze volt most, ennél több nem volt ebben. A vállműtétem óta ez az első egyéni érmem, úgyhogy én most boldogabb vagyok, mint az arany- vagy az ezüstérmes.”

  Bernek Péter
  „Gyakorlatilag el sem fáradtam, annyira sem, mint reggel. Ez most nem állt össze, de inkább most, mint az olimpián. Ez olyan pont semmilyen volt. Kielemezzük, mi volt a hiba, az volt az érzésem, hogy még maradt bennem, van még mit csiszolni rajta, mert 3:45-re számítottam. Most 250-nél indultam meg, ki kellett ezt is próbálni, mint sok minden mást is, hogy Rióban a legjobb legyen."

  Bohus Richárd:
  „Ez elképesztő, kimondhatatlan boldogságot érzek! Most megvagyunk, remélem, ez így is marad május végéig. Mindenki odatette magát, szerintem nagyot mentünk."

  Cseh László:
  „Már jobb volt, mint délelőtt, de még nem érzem a vizet. Ez azt jelenti, nem érzem azt, hogy igazándiból haladnék. Mindegy, ezen még dolgozunk, holnapra jobb lesz."

  Burián Kata:
  „Szerettem volna már most megúszni az A-szintet, de holnap menni fog, biztos, megígérem. Most már nem izgultam annyira, mint délelőtt, mert egyébként rettentően izgulós típus vagyok... Szóval az elejét nem éreztem annyira gyorsnak, bár az idők rendben voltak, de a második és harmadik fordulót elrontottam, ott kell javítanom holnapig."

  Balog Gábor:
  „Ahhoz képest nem rossz, hogy a torkom miatt egy percet sem aludtam, most az utolsó húsz méteren pedig nem hogy levegőt nem bírtam venni, de nekiálltam köhögni. A hátúszást nem pont erre találták ki... Szóval így elégedett vagyok, a döntőre és a kétszázra még megpróbálunk találni valami gyorsan ható gyógymódot."

  Földházi Dávid:
  „Három száz hát egy napra pont elég... A vége már nagyon fájt, szerettem volna egy tizedet még javítani, de ennek most nem volt reális esélye."

  Egy arany, két bronz nyitányként
  2016-05-14 //

  A parton már hasítunk!

  Hamarosan a vízben is fognak úszóink, ám addig is, amíg kezdődnek a londoni Eb úszóviadalai, a szárazföldön arattunk újabb sikereket.

  A szombati LEN Büro ülésen döntöttek arról, hogy az egyes sportágakat felügyelő szakbizottságokban mely országok képviselői kapnak helyet.

  Nos, az elfogadott névsorokat böngészve a siker teljes: nyolc magyar kapott helyet a különféle testületekben, már persze Gyárfás Tamás mellett, akit egy hete, a kongresszuson egyhangúlag erősítettek meg kincstárnoki tisztségében. Elfogadottságának és tekintélyének köszönhető, hogy ennél több képviselőt még a kontinens szuperhatalmai sem tudtak kilobbizni maguknak. Sőt, alapvetően még ennyit sem: a nyolc plusz egy taggal elsők vagyunk az európai nemzetek között.

  Ráadásul négy igen fontos sportági bizottságban lesznek ott a magyarok, abszolút tűz-, pontosabban vízközelben, elvégre a komoly kérdések itt dőlnek el. Az úszóbizottságban Petrov Iván, a műugróknál Kelemen Ildikó (alelnökként!), a vízilabdázóknál a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás, a nyíltvízi úszóknál Fodor Szabolcs lesz tag a következő négy évben.

  Emellett az orvosi bizottságban dr. Fürstner József, a médiabizottságban szövetségünk sajtófőnöke, Csurka Gergely, míg a tiszteletbeli tagokból alakított tanácsadó-felügyelő testületben Salamon Ferenc, a jogi bizottságban pedig Kiss Ottó kap szerepet.

  A parton már hasítunk!
  2016-05-12 //

  Hódításra készen

  Hétfőtől vasárnapig a londoni Európa-bajnokságon szerepel a magyar úszóválogatott

  Az elmúlt évek alapján pedig egy sikertörténet újabb fényes fejezetét várhatjuk. Elég csak arra emlékezni, hogy 2012-ben, Debrecenben 1., 2014-ben, Berlinben a 3. helyen végzett csapatunk az éremtáblán, és hasonlóan kiugróan teljesített a rövidpályás kontinensviadalokon is (2012: 2., 2013: 2., 2015: 1.).

  Gyárfás Tamás elnök bevezetőjében kiemelte, hogy újabb óriási kihívás előtt áll a magyar csapat, hiszen az Európa-bajnokságokon a múltban nagyon magasra került a mérce. Az elnöknek azonban meggyőződése, hogy sikerül az előző viadalokhoz hasonló, kiemelkedő szereplést produkálni. „Kiváló úszóink vannak, kiváló edzőink, a sportág támogatóitól minden segítséget megkapunk, így többek között az egyik új partnerünktől, a Market Zrt-től, azaz minden adott ahhoz, hogy ismét az éremtábla legjobbjai közé kerüljünk” – szögezte le Gyárfás Tamás. Az elnök természetesen hozzátette, hogy az év legfontosabb eseménye az olimpia, de a háttérben már óriási erőkkel dolgoznak a 2017. évi budapesti FINA-világbajnokság előkészítésén, ennek jegyében ő maga a nyakkendőjét is lecserélte, avagy a sajtótájékoztatón viselt ruhadarabon már a nemrég elfogadott új logó látható.

  Hargitay András szövetségi kapitány elmondta, harminc magyar úszó indul Londonban, a többségük már teljesítette az olimpiai A-szintet, míg néhányan igen közel járnak hozzá, és remélhetőleg Londonban sikerül elérniük a riói kvalifikációt jelentő időt.

  A kapitány jelezte, négy gyúró tart a csapattal, egyikük dedikáltan Hosszú Katinkával fog csak foglalkozni. „A versenyzőket igyekszünk teljes mértékben kiszolgálni, mindenkinek kiutazhat az edzője, aki erre igényt tartott.” Hargitay András elmondta, érmekért, aranyakért megy a csapat Londonba, az esélyesek közül egyedül Gyurta Dániel nem tart a csapattal – a szakvezető szerint érthető okokból. „Helyes, hogy Dani így döntött, számára a riói győzelem a cél.”

  Az új utánpótlás-kapitány, Petrov Iván azzal kezdte, nagy megtiszteltetés számára, hogy ezen a poszton dolgozhat. Ugyanakkor jelezte, ezúttal a juniorokat nem viszik ki Londonba, hogy teszteljék magukat: „a felnőtt Eb az ő felkészülésük szempontjából nincs jó időpontban, ezért csak Késely Ajna lesz kint azok közül, akik majd a junior Európa-bajnokságon is szerepelnek, a többi fiatal Hódmezővásárhelyre készül, nekik az az év fő eseménye.”

  A jövő heti főszereplők közül Cseh László azzal kezdte, „Berlin óta sok minden változott, csak egyvalami nem: a győzni akarás.” A 12-szeres Európa-bajnok elmondta, remek állapotban érzi magát, Londonban pedig a lehető legjobb akar lenni. Négy számban indul, mindhárom távon pillangón (akárcsak Kazanyban), és még a 200 vegyesen is meg kívánja védeni a címét. „Kemény ellenfeleim lesznek, főleg a hazaiak, de győzni akarok” – szögezte le Cseh.

  Risztov Éva négy napig az ágyat nyomta betegen, így ő csak 800-on indul Londonban. „Szerencsére meggyógyultam, de többet nem akarok vállalni, mert az idén az olimpia, a tíz kilométer a legfontosabb, ez a prioritás.”

  Kapás Boglárka, akárcsak bajnoktársai, szintén klub- és edzőváltás után van, és nagyon várja az első Európa-bajnokságot az UTE színeiben. „Az országos bajnokságra nem könnyítettünk, az Eb-re picit fogunk. Ezerötszázon vezetem az európai ranglistát, remélem, ez a verseny után is így fog maradni” – jelezte Bogi, hogy végre ismét aranyra vágyik.

  Verrasztó Dávid egy kisebb sérülés miatt kénytelen volt kihagyni az országos bajnokságot, viszont az Európa-bajnokságon már szeretne villantani: „Könnyítés szempontjából jó időpontban van a verseny, azaz szeretnék jó időt úszni. Az titok, hogy mennyit, de lehet tippelni. És az Eb után megmondom, ki találta el” – viccelődött a 400 vegyes címvédője.

  A sajtótájékoztató végén a MÚSZ vezetői jelezték: új kezdeményezésként egy gyermekvédelmi program kidolgozását kezdik meg, melynek koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, dr. Herczog Máriát – a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagját – kérték fel. Hangsúlyozták, a program prevenciós jellegű, azaz nem azért indítják, mert bármiféle bántalmazás mindennapos probléma lenne az úszósportban, ugyanakkor a közvélemény erőteljes, negatív véleményének hatására lép a szövetség, a kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges gyermekek érdekeinek érvényesítéséért. Számos nagy úszónemzetnél – így a briteknél, amerikaiaknál – vannak hasonló programok, a magyar változat kialakításához, működtetéséhez pedig számítanak az edzők, szülők, sportolók hathatós közreműködésére.

  Fotók: Szaka József

  Hódításra készen
  2016-05-11 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

   

  Heti 6 órányi úszóedzés szép teljesítmény, semmilyen úszófeladat, erőpróba nem jelenthet gondot! Bátran vállalhatunk bármilyen távot, menni fog teljesítése és a vízből kijőve fogadhatjuk ismerőseink, barátaink (vagy a közönség) szédítően feldicsért és jogos gratulációját! Ennyi edzést nem lehet rossz úszótechnikával megcsinálni, valószínűleg ilyen jellegű gondok nem jelentkeznek, ráadásul a különféle úszásnemek variációinak végrehajtása tovább javítottak ezen. Itt is az 5. heti edzéseket az utolsó héten javasoljuk.

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész