HÍREK

  2016-06-08 //

  A Balaton-átúszás rekordere is visszatér az Olimpiai Úszó Fesztiválra

  Nagy-Pál Levente idén is vízbe száll az Olimpiai Úszó Fesztiválon. 

  A korábbi kiváló hosszútávúszó számára immár hagyománynak mondható, hogy megméreti magát a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatonfüredi viadalon, melyet idén is a nyíltvízi Világkupa küzdelmeit követően, június 18-án rendeznek.

  A 2017-es FINA Világbajnokság nyíltvízi versenyeinek koordinátora a 2000-es évek első felében a világ élmezőnyéhez tartozott, a 2004-es dubaji világbajnokságon 10 kilométeren a rendkívül előkelő 8. helyen végzett. Rendszeres résztvevője a hazai, nagyobb tömegeket megmozgató úszórendezvényeknek, sőt 2002 óta ő tartja a Balaton-átúszás rekordját, és a Velencei-tó-átúszáson sem értek el még nála jobb időt!

  „Bár az élsportolói pályafutásomat már jó ideje befejeztem, természetesen nem szakadtam el a sportágtól, a mai napig rendszeresen lejárok az uszodába, vagyis benne maradtam a közegben” – mondta Nagy-Pál Levente, aki az első, 2013-as Úszó Fesztiválon  a férfiak között a legjobb hivatalos időt produkálta.

  „Idén is elindulok, és arra biztatnék mindenkit, hogy szintén tegyen így, mert amellett, hogy a 2017 méteres táv teljesítése komoly sportteljesítmény, a gyönyörű környezetnek köszönhetően az ember szó szerint szép élményekkel gazdagodik”.

  Regisztrálni a https://magyaruszasnapja.hu weboldalon lehet, a szervezők mindenkit szeretettel várnak, korra és nemre való tekintet nélkül!

  Érdekességek

  2013, 2014 és 2015 után immár negyedszer rendezi meg a Magyar Úszó Szövetség az Olimpiai Úszó Fesztivált a Magyar Úszás Napja keretében Balatonfüreden. A résztvevők az első megméretéshez képest alaposan „begyorsultak”, hiszen a mezőnynek akkor még átlagosan közel 1 órára és 20 percre volt szüksége ahhoz, hogy teljesítse a távot, egy évvel később és tavaly viszont már csaknem fél órát faragott le a „hátrányából” – mindez persze erősen függ az időjárástól is.

  Az elmúlt években számos külföldi országból érkeztek nevezők, így Németországból, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Litvániából. A férfiak eddig jóval lelkesebbek voltak, legutóbb például a nevezők 74 százaléka közülük került ki. Reméljük, a hölgyek idén belehúznak!

  A legidősebb úszó a 2013-ban és 2014-ben is versenyző, 1931-ben született Bálint Béla bácsi volt, legfiatalabbként két éve Kiss Róbertet regisztrálták, aki akkor mindössze 8 éves volt! Fontos információ ugyanakkor, hogy 14 éven aluli gyerekek kizárólag szülői felügyelettel indulhatnak.

   

  A Balaton-átúszás rekordere is visszatér az Olimpiai Úszó Fesztiválra
  2016-06-08 //

  Gyurta Gergely és Papp Márk nyíltvízi versengése

  Egymás elől halászhatják el az olimpiai kvótát Setubalban

  Tavaly, a kazanyi világbajnokságon „egyenes ágon” egy magyar férfi hosszútávúszó sem szerzett olimpiai kvótát, így Gyurta Gergőnek és Papp Márknak is egyetlen esélye maradt arra, hogy augusztusban a Copacabana öbölben résztvevője lehessen a 10 kilométeres olimpiai „maratoninak”. Az utolsó lehetőséget - – 69 rivális társaságában - a hétvégi portugáliai pótkvalifikációs nemzetközi verseny adja meg a két magyarnak. Gyurta a „medencés” teljesítményével már az olimpiai csapat tagjának tekintheti magát, Papp előtt viszont csak most nyílhat meg a kapu. Feltéve, hogy Setubalban az első tíz között végez, és ha ugyanez a „kis Gyurtának” is sikerülne, magyar vetélytársát maga mögé utasítva érkezik a célba.

  Remények és aggályok

  „Gege” nemrégiben a londoni Európa-bajnokságon, előtte pedig a győri országos bajnokságon is jól úszott, így nagy reményekkel utazunk el a portugáliai versenyre. A mezőny azokat hozza össze, akik tavaly Kazanyban leverték a lécet, és most újult erővel szeretnék bizonyítani, hogy ott a helyük Rióban. Lesz olyan éles a küzdelem, mint tavaly a világbajnokságon, vagy még annál is élesebb – nyilatkozta Kovácshegyi Ferenc, az UTE mesteredzője a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának - Gergő jó kezekbe került, amikor tavaly ősszel úgy döntött, hogy Franciaországban folytatja az olimpiai felkészülését. Azt kapta meg ott, ami itthon a legjobban hiányzott neki. Azóta nem egyedül küzd meg a hosszok sokaságával, hanem jobbnál jobb franciák társaságában. Így könnyebb a munka és a fejlődés is gyorsabb.  Minden nap egy új kihívással szolgál a számára, és ez is hozzájárulhat most a setubali jó szerepléséhez.” – hangsúlyozta Kovácshegyi Ferenc, nem titkolva, hogy a brazíliai versenypálya vízminőségével kapcsolatos tudományos megállapítások csak növelték az amúgy sem csekély aggályait.

  Papp talán jobban bírja a gyűrődést

  Nagy Péter, a BVSC úszószakosztályának vezetőedzője semmivel sem tartja Papp Márkot esélytelenebbnek a riói kvóta megszerzésére, mint amennyi a Franciaországban edződött  vetélytársa mellett szól.

  „Márk Abu Dhabiban, a rangos mezőnyt felvonultató Világkupa versenyen az első tíz között végzett, és az óta még jobb lett – vette át a szót Nagy Péter. - Meg van az esélye arra, hogy Setubalban ő legyen a továbbjutó magyar, de a célját csak akkor érheti el, ha újra sikerül bekerülnie az első tíz közé. Sok függ attól, hogy mennyire lesz hideg a víz, és mekkora hullámokat kavar a szél az tengeren, ezekkel a nehezítő körülményekkel persze a vetélytársaknak is meg kell majd küzdenie. Senki sem szereti azt, ha a vízben percenként tarkón vágják, vagy alattomos rúgásokkal igyekeznek lefékezni, az viszont különbséget tesz a versenyzők között, hogy ki viseli jobban a gyűrődést. Márk ebből a szempontból a kemény legények közé sorolható. Ez a képessége pedig jól jön majd a setubali verseny hajrájában, amely a nagy tét miatt is várhatóan nem a kíméletről és a sportbarátságról fog szólni,” – hangsúlyozta Nagy Péter, hozzátéve, hogy a 22 esztendős Papp Márkot edző kollégája, Bagaméri Bence  kíséri el Portugáliába..

  Mint ismeretes, Kazanyban egyedül a londoni aranyérmes Risztov Éva szerzett olimpiai kvótát, úgy, hogy éppen csak befért a legjobb tíz közé.

  Versenyinformációk:
  http://www.fina.org/event/marathon-swimming-olympic-games-qualification-tournament/contact

  Az indulók letölthetőek itt:

   

   

   

   

   

   

   

  Gyurta Gergely és Papp Márk nyíltvízi versengése
  2016-06-08 //

  Magyar Úszás Napja - Veszprém

  Veszprém MJV a mellékelt úszó programmal kíván csatlakozni a június 18-i Magyar Úszás napjához.

   

  Magyar Úszás Napja - Veszprém
  2016-06-06 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 11. rész

  Tisztelt úszni vágyók! 

  Ha szép napsütéses időre ébredünk június 18-án, akkor rajtra fel Balatonfüreden! Teljesíthetjük a 2017 méteres távot a Magyar Úszás Napján! Viszont a meleg napra tekintettel egyrészt gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról és – ez szükséges – bőrünk védelméről! Feltétlenül kenjünk be magunkat - lehetőleg vízben nem leázó – magas faktorszámú napfényvédő krémmel. Ezt – ha indokolt – a profi nyíltvízi úszók is megteszik, hiszen a vízben is nagyon könnyen leéghet az úszó.  Más krémet nem szükséges használni, de ha bekentük magunkat a napfényvédő krémmel, töröljük meg alaposan a tenyerünket egy törülközőben, hogy az úszásban ne zavarjon a síkos kéz, ugyanis elveszhet a „vízérzés”.  Apróság, de fontos!

  Már csak 12-t  kell aludni és úszhatunk, szerepelhetünk  a Magyar Úszás Napjának vizes eseményein! Rengeteg uszodában, sok helyszínen temérdek úszó program van! Még mindig nem késő növelni az edzések számát, többször lemenni az uszodába, az utolsó szervezési feladatokat elintézni, megvenni a jegyeket, lefoglalni a szállást, megvenni az úszószemüveget, stb. vagy csak egyszerűen lelkiekben ráhangolódni. És ha már ezeket megtettük, majd június 18-án leúsztuk a magunk távját, teljesítményünkkel elégedetten kimászunk a vízből, gondoljunk a holnapokra! Vegyünk uszodabérletet és ne mulasszunk el egyetlen alkalmat sem, hogy ússzunk!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 11. rész
  2016-06-03 //

  Cseh László nem fog aszkétaéletet élni a Riói olimpiáig

  Szokás szerint az olimpiai felkészülés utolsó két hónapjában is reggel 6 órakor kezdődik majd Cseh László mindennapjainak első edzése, így nem is tervezi a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság televíziós közvetítéseinek a követését.

  Nagyon örülne viszont annak, ha a magyar válogatott kitenne magáért, és a legjobb formáját hozva játszaná le a mérkőzéseit.

  Maga Cseh László is csúcsformában szeretné venni a közelgő nyári játékok akadályait. Az esélyeit egykor túlságosan is visszafogottan latolgató kétszeres világbajnok és háromszoros olimpiai ezüstérmes egyre inkább biztos abban, hogy Rióban végre az is meg fog történni vele, ami 30 éves koráig eddig még sohasem.

  Készen áll majd a csatára

  Már a tavalyi világbajnokság előtt sem titkolta, hogy aranyéremmel akar hazatérni Kazanyból. Tíz év után, rövidebb-hosszabb válságkorszakokból kilábalva lett újra aranyérmes. Új edzővel, új klub dicsőséglistáját gazdagítva.

  „Nagyon sok mindennek kellett megváltoznia az életemben ahhoz, hogy a korábbinál magabiztosabb, a céljait világosan megfogalmazó emberré formálódjak át. Ehhez belülről érkező pozitív visszajelzések, biztató mérési eredmények és a munka hatékonyságát igazoló jó helyezések kellettek.” – nyilatkozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, alig két héttel a londoni Európa-bajnokság után, ahonnan két aranyérmmel, és egy-egy ezüsttel valamint bronzzal térhetett haza.

  Már abból is csak jót lehetett kiolvasni, hogy a kontinensbajnokságra nem úgy startolt rá, mintha az – tíz héttel az olimpia előtt – csak egy  fontosabb nemzetközi tesztverseny lenne. Ahol akár még veszíteni is lehet, hiszen az év legnagyobb kihívásával csak később kerül szembe.

  „Az eredmények jobbak is lehettek volna. Kicsit sajnálom, hogy az Európa-rekordot nem tudtam megdönteni a 200 pillangón. Sokkal jobb idő kell az olimpián, most éppen ezen dolgozunk. Azt viszont már most érzem, és így látja Plagányi Zsolt, az edzőm is, hogy a kellő időben éppen ott fogok tartani, ahol kell. Készen állok majd a legnagyobb csatára.”

  Nincs már rágörcsölés

  Cseh László szerint már régen nem úgy van, hogy a válogatott sportolók hetekre bevonulnak az edzőtáborba, onnan szinte ki sem mozdulva számolják a napokat a rajtig, és csak üzengetnek a szeretteiknek.

  „Nincs sok értelme az aszkétaéletnek, de a görcsös akarásnak sem. Mindent úgy kell csinálni, ahogy azt előre meghatároztuk. Számomra az olimpia a versenyek versenye, de be kell vallanom magamnak, hogy az egyedisége abból származik, hogy csak négyévente kerül megrendezésre. Számomra a világbajnokság is a sportág egyik csúcseseménye, és éppen ezért vagyok nagyon büszke arra, hogy tíz év után sikerült újra aranyérmet nyernem. Ettől függetlenül életem egyik legboldogabb napja lenne az, amikor a 2004 óta dédelgetett álmom megvalósul” – hangsúlyozta Cseh László.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  Cseh László nem fog aszkétaéletet élni a Riói olimpiáig
  2016-06-02 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 10. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  A balatoni úszásra készülődve mi mindennek kell a táskába kerülnie sportfelszerelésként? Fürdőruha, fürdőnadrág – alapvető. Érdemes megbízható fürdőruhát választani: ne legyen vadiúj, hogy ne dörzsöljön ki; ne legyen elhasznált, hogy ne szakadjon szét vagy nyúljon ki, hátráltatva az úszásban. Hosszú hajúaknak vagy aki már megszokta: úszósapka. Az úszószemüveg – lehetőleg sötétített az esetleg erős napfény miatt – javallott, de nem kötelező. Papucs, fürdőköpeny vagy nagy törülköző. Lehetőleg meleg zuhanyt vegyünk a vízből kijőve, mert – akárhány fokos a Balaton vize - azért a testünk lehűl, fázni fogunk. Ha eleget edzettünk nem lehet baj a táv teljesítésével!

  Eddig főleg a Magyar Úszás Napja központi eseményeivel kapcsolatos balatonfüredi úszáshoz adtunk tanácsokat, de ne feledkezzünk meg a más helyszíneken, akár nyílt vízen, akár uszodákban zajló programokban részvevőkről! Természetesen számukra is hasznosak mindazon tanácsok, melyek eddig megjelentek, vegyük figyelembe őket! Az MTVA külön napot (több órás élő közvetítést) szentel  ennek az eseménynek, a helyi médiában is megjelenik a Magyar Úszás Napja, a Samsung Olimpiai Úszófesztivál! Tájékozódjunk a helyi médiában az aznapi programokról, helyszínekről és nevezzünk, tervezzünk, szervezzünk, de legfőképpen rendszeresen ússzunk!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 10. rész
  2016-06-01 //

  Rió 2016

  Máris harminc potenciális olimpikon

  Szerdai ülésén a Magyar Úszó Szövetség elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottságnak beterjesztendő keretnévsort, amely máris impozáns, hiszen harminc potenciális induló nevét tartalmazza – ugyanakkor ez még nem a végleges csapat, hiszen július 3-áig van lehetőség a szintidők teljesítésére.

  Mint Gyárfás Tamás elnök hangsúlyozta, a magyar úszók már eddig kis kimagaslóan teljesítettek, hiszen az olimpiai csapat legnagyobb létszámú sportági küldöttségét alkotják, ám a harminc potenciális induló névsora még egyáltalán nem tekinthető véglegesnek.

  A kvalifikációs időszak július 3-án zárul, és még legalább hét olyan úszó van, aki az A-szint közelében jár, azaz alanyi jogon csatlakozhat a csapathoz, illetve már van négy olyan, akik a kiválóan sikerült váltószerepléseknek köszönhetően válhatnak csapattaggá. Sőt, ezen a téren még szintén van lehetőség a riói repülőjegy megváltására, hiszen további négy váltóúszó nevezhető (a váltóban úszott távon az ún. B-szint teljesítésével) – köszönhetően annak, hogy a május 31-én zárult váltó-kvalifikációs időszakban végül négy számban is sikerült kivívni az olimpiai szereplés jogát.

  Az Európa-bajnok női 4x200-as gyorsváltó és a bronzérmes férfi vegyesváltó részvétele várható volt – mindkét egység döntős volt Londonban is –, ugyanakkor a férfi 4x200-as, de különösen a 4x100-as gyorsváltó kvótája kellemes meglepetés. Ez utóbbi épp az utolsó helyet csípte meg, legalábbis a jelenleg elérhető FINA-világranglista szerint; remélhetőleg nem érkezik olyan eredmény az adatbázisba az utolsó hétvégéről, ami felülírná ezt.

  Július 3-áig több nemzetközi viadalon, illetve a kvótavadászat utolsó hetében a Budapest-bajnokságon lesz még lehetőség a szintek elérésére.

  A riói keret

  A-szintet teljesített úszók
  Balog    Gábor        100-200m hát
  Bernek Péter         200-400-1500m gyors (400m vegyes)
  Bohus    Richárd    100m gyors
  Burián    Kata        200m hát
  Cseh László        100-200m pillangó (200m vegyes)
  Földházi Dávid    200m hát                            Grátz Benjámin 400m vegyes
  Gyurta Dániel        100-200m mellúszás
  Gyurta Gergely    1500m gyors, 400m vegyes
  Hosszú Katinka    100-200-400-800m gyors, 100-200m hát, 200m pillangó,
  200-400m vegyes
  Jakabos Zsuzsanna    200-400m vegyes, 200m pillangó (200m gyors)
  Kapás Boglárka    200-400-800m gyors (200m pillangó)
  Kenderesi Tamás    200m pillangó
  Késely    Ajna        200-400m gyors
  Kis Gergő        400m gyors
  Kozma Dominik    200m gyors
  Rasovszky Kristóf    1500 gyors
  Risztov Éva        10km, 800m gyors
  Sebestyén Dalma    200m mell (200m vegyes)
  Szilágyi Liliána    100-200m pillangó
  Takács    Krisztián    50m gyors
  Verrasztó Dávid    400m vegyes
  Verrasztó Evelyn    200m gyors, 200-400mvegyes
  Juhász    Adél        800m gyors
  Zámbó    Balázs        200m hát

  Váltóban indíthatók:
  Telegdy Ádám        4x100m, 4x200m
  Mészáros Márk    4x100m, 4x200m
  Holoda Péter        4x100m
  Király Bence        4x200m    
  Papp Márk        4x200m

  Megúszták az A-szintet, de van két jobb A-szintes                
  Biczó Bence        200m pillangó (Cseh, Kenderesi)
  György Réka        400m vegyes (Hosszú, Jakabos, Kapás)

  Akik közel járnak az A-szinthez:
  Molnár Flóra        50-100m gyors
  Horváth Dávid        100-200m mell
  Pulai Bence        100-200m pillangó
  Sós Dániel        200-400m vegyes
  Szokol    Szonja        100m pillangó
  Sztankovics Anna    200m mellúszás
  Financsek Gábor    100m mell    

  Rió 2016
  2016-05-30 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 9. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Nincs egy hónap és már szelhetjük a habokat a balatonfüredi vízben! Az időjárás mindig meghatározó egy ilyen eseményen, reménykedjünk a szép időben! Viszont ha túl nagy a szél, a keleti vagy déli szél felkorbácsolja a hullámokat, vihar várható, stb., azaz elsőfokú viharjelzés van érvényben, akkor bizony a helyszínt biztosító rendőrség – biztonságunk érdekében - lefújhatja  az esemény „amatőr” részét és nincs lehetőség leúszni a 2017 métert. Viszont délelőtt drukkolhatunk a pályán zajló „profi” verseny részvevőinek: Itt kerül délelőtt megrendezésre a 2016-os nyíltvízi úszó Világ Kupa futam egyik fordulójára és a nyíltvízi úszó magyar bajnokságra 10 kilométeren, illetve pénteken a serdülő és az ifjúsági nyíltvízi úszó magyar bajnokságra (5 kilométer és 7.5 kilométer). Érdemes követni a viadalt, hiszen számtalan nemzetközi klasszis úszó mellett Risztov Éva – a versenyszám olimpiai bajnoka -  a mezőnyben tempózik majd és a 2013-as viadalon mindössze 0.2 másodperces előnnyel nyert legnagyobb magyar riválisa, Olasz Anna előtt, aki  viszont világbajnokságon is megelőzte már Évit. Valószínűleg szoros csata, nagy küzdelem várható most is!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

   

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 9. rész
  2016-05-26 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 8. rész

  Tisztelt úszni vágyók! 

  Az utolsó előtti edzésminta: heti öt alkalommal 2 óra. Nos, aki ennyit tud hetente edzeni (10 órát) az minden elismerést megérdemel, másrészt nem lesz nehéz feladat bármilyen amatőr táv leúszása, tehát ha Balatonfüredre látogat, akkor a 2017 m-es távolság szinte semmiségnek fog tűnni… azt tanácsoljuk: élvezze ki minden pillanatát!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 8. rész
  2016-05-22 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 7. rész

  Tisztelt úszni vágyók! 

  Tudjuk, hogy egy elég szűk réteghez címezzük az utolsó variációs gyakorlatokat, hiszen a pillangóúszást kevesen tudják jól  (és ezáltal szépen) úszni, de bízunk benne, hogy néhány úszónak hasznos lesz és megpróbálkoznak vele. Gyakorlatilag csak „profi” úszóversenyzők csinálják ezeket és elismerjük: nehéz! Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 8 – 10 darabot, ezeket ismételgessük. Tehát a pillangóúszás variációi:

  A pillangóúszás gyakorlatai

   

  1. Delfinúszó-lábtempó, mindkét kar a comb mellett, 10-15 méteres úszások levegővétel nélkül.

  2. Delfinúszó-lábtempó, egyik kar magas-, másik mélytartásban, négy delfinenként kartartáscsere. 10-15 méteres úszások levegővétel nélkül.

  3. Delfinúszó-lábtempó, mindkét kar magastartásban. 10-15 méteres úszások levegővétel nélkül.

  4. négy delfinúszó-lábtempó magastartással, négy delfinúszó-lábtempó egyik magas, másik mélytartással, négy delfinúszó-lábtempó mélytartással.

  5. Hátúszó-delfinmozgás mélytartással.

  6. Hátúszó-delfinmozgás, egyik kar magas-, másik mélytartással.

  7. Hátúszó-delfinmozgás, mindkét kar magastartásban.

  8. négy hátúszó-delfinmozgás magastartással, négy hátúszó-delfinmozgás egyik magas másik mélytartással, négy hátúszó-delfinmozgás mélytartással.

  9. Oldaldelfinúszás, mindkét kar magastartásban, a vízszint alatt egy-másfél méterre úszás levegővétel nélkül.

  10. Oldaldelfinúszás, egyik kar magas-, másik mélytartásban, levegővétel nélkül.           

  11. Oldaldelfinúszás: négy lábtempóra egy levegő, vagy két lábtempóra egy levegő.

  12. Delfinmozgás függőleges helyzetben, először mélytartással (15-20 mp), majd magastartással is (15-20 mp-­ig).

  13. Delfinúszó-lábtempó úszólappal, levegővétel nélküli 15-20 méterek.

  14. Delfinúszó-lábtempó úszólappal, négy lábtempóra egy levegő, vagy két lábtempóra egy levegő.

  15. Delfinúszó-lábtempó, magastartás, az előző gyakorlatok ismétlése úszólap nélkül.

  16. Az előző gyakorlat ismétlése, mindkét kar mélytartással.

  17. Úszólappal folyamatos úszás: nyolc gyorsúszólábtempó, négy delfinúszó-lábtempó, nyolc gyorsúszólábtempó.            

  18. Hanyatt fekvés, magastartás: nyolc hátúszólábtempó, négy hátúszó-delfinmozgás, nyolc hátúszólábtempó.

  19. Hátúszó-delfinmozgás, páros karú hátúszás magastartásból indítva.

  20. Pillangókartempó levegővétel nélküli 12-15 méterek. A bokán lábgumi, a lábak között bója.

  21. Folyamatos delfinúszó-lábtempó, mindkét kar magastartásban: két delfinúszó-lábtempóra egy bal kartempó, vissza magastartásba. A következő két delfinúszó-lábtempóra egy jobb kartempó, vissza magastartásba. 12-15 méteres úszások levegővétel nélkül.

  22. Ugyanaz a gyakorlat, de minden bal és minden jobb kartempóra levegővétel oldalra.

  23. Delfinúszó-lábtempó, magastartás, háromszor bal kartempó, háromszor jobb kartempó, levegővétel nélkül.

  24. Az előző gyakorlat, de minden kartempóra levegővétellel.

  25. Folyamatos delfinúszó-lábtempó, magastartás, egy páros, egy bal, egy páros, egy jobb kartempó, levegővétel nélküli 15-20 méterek.

  26. Az előző gyakorlat, de páros karra nincs levegővétel, csak balra és jobbra.

  27. Az előző gyakorlat, levegővétel páros kartempóra. Jobb és bal kartempóra nincs levegővétel.

  28. Ua. a gyakorlat, de minden bal, páros és jobb kartempóra is van levegővétel.

  29. Pillangóúszás kar-lábtempó összekapcsolásával, levegővétel nélkül.

  30. Pillangóúszás hármas levegővétellel.

  31. Pillangóúszás kettes levegővétellel.

  32. Gyorsúszólábtempó-pillangókartempó levegővétel nélkül.

  33. Ugyanez kettes, hármas levegővétellel.

  34. Delfinúszó-lábtempó - gyorsúszó-karmunka hármas, ötös levegővétellelel.

  35. Delfinúszó-lábtempó – mellúszókartempó; levegővétel nélkül 12-15 méterek, minden második karra levegővétel, vagy minden karra levegővétel.

  36. Pillangókartempó – mellúszólábtempó, minden második kartempóra levegővétel.

   

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 7. rész