HÍREK

  2016-05-04 //

  Három nagy kihívás előtt áll a 14 esztendős Késely Ajna

  12 esztendősen is felnőtt bajnokságokat tudott nyerni, valahogy úgy, ahogy egykor Egerszegi Krisztina tette.

  Májusban, Londonban a felnőttek Európa-bajnokságán újoncként bizonyíthat, júliusban Hódmezővásárhelyen a nála még mindig három évvel idősebbek kontinensversenyén  maradandó teljesítménnyel rukkolhat ki, augusztusban Rióban pedig az olimpián is bemutatkozhat Késely Ajna, a magyar úszósport kivételes tehetsége.  A Turi György vezette kőbányai úszó-műhely ifjú büszkesége néhány napon belül négy gyorsúszó számban -100, 200, 400 és 800 méter – is összemérheti a tudását az európai élvonal nagyágyújaival, ami már önmagában is dicsőséget jelent a számára, ám Ajna a világért sem szeretné ennyivel beérni.

  Egyre erősebb és gyorsabb

  „A felkészülésem annak ellenére is nagyszerűen sikerült, hogy a bajnokság előtti külföldi edzőtáborunkban megbetegedtem, és ezért Győrben nem is jöttek úgy az eredmények, ahogy Gyuri bácsival szerettük volna. Hihetetlenül sokat erősödtem egy év alatt, már nem is 50, hanem 57 kiló vagyok. Szerencsére nincs mit ledolgozom, mert a többlet csupa minőségi izom. Azért az étrendemre így is jobban kell ügyelnem” – nyilatkozta a 14 esztendős Késely Ajna a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, hozzátéve, hogy a „felnőtté válás” nem egyszerű korszakát éli, miközben a tanulásban sem szeretne lemaradni.

  Tíz éves kora óta jó szokásává vált a korosztályos csúcsok megdöntése, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy idő után az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának is megakadt a szeme az Isten adta tehetségen. Újabb bravúrral tavaly decemberben olimpiai kvótát érő  4:07.90 perces időt „sprintelt” a 400 méteren. Emlékezete szerint pokoli volt számára az utolsó méterek megtétele.

  Katinkától is függ

  „A hajrá tényleg fájdalmas volt, de ilyen időkért érdemes megszenvedni. Remélem, hogy még jobbat úszok a londoni Európa-bajnokságon, de az olimpiai szereplésem szempontjából az sem mindegy, hogy Hosszú Katinka 400 gyorson is elindul-e Rióban. Ha nem, talán én következhetek, ha meg nem, akkor még mindig ott a lehetőség a 800-on és a 4x200-as váltóban is.” - folytatta Ajna, aki az egyéni rekordjával jelenleg biztos európai első az ifjúságiak rangsorában.

  Nem csak újonc, de az olimpiai küldöttség Benjaminja is lehet Rióban a Késely család és Turi György szemefénye. Ajna egyszerre szép és ritka nevét kontinens szerte vitte hírül a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, a Tbilisziben bemutatott győztes mesternégyese. Nem titkolja: az idei nyári játékok után még Tokióban és aztán 2024-ben is olimpikon szeretne lenni, természetesen egyre jobb eredményekkel, és már dobogós reményekkel is. Így aztán ő is drukkolhat azért, hogy a magyar olimpiai pályázat sikeres legyen. A hazai pálya előnyéből azonban már jövőre is profitálhat, hiszen alig több mint egy esztendő választ el a budapesti FINA Világbajnokságtól.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  Három nagy kihívás előtt áll a 14 esztendős Késely Ajna
  2016-05-04 //

  Nézze élőben a versenyt

  Hétvégi ORV élő közvetítés

  Az alábbi stream-en érhető el a verseny:

  http://www.ustream.tv/channel/musz-tv

  Nézze élőben a versenyt
  2016-05-04 //

  Olimpiai Reménységek Versenye

  A hétvégi nemzetközi verseny rajtlistája

  Letölthető itt:

  Olimpiai Reménységek Versenye
  2016-05-03 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Újra példa edzéstervet teszünk közzé! Most a heti 3 alkalommal edzést végzőknek segítünk, 5 heti edzéstervvel. Az 5. heti edzésterveket a legutolsó hétre javasoljuk, azaz a június 13-i hétre. Addig az első 4-heti feladatokat ismételjük…  Ne feledjük és az elején leírtuk, hogy ezek a példák csak javaslatok, mindenki képességei és lehetőségei figyelembevételével kezelje őket, ha kell, esetleg elhagyhat bizonyos részeket, ha úgy ítéli meg, másolhatja az egyes hetek feladatait, stb.  A lényeg, hogy örömmel sportoljunk és edzettebbek legyünk! Meg persze legyünk június 18-án is a vízben- akár a Balatonban, akár az akcióban résztvevő uszodák egyikében - és teljesítsük a távot!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Az edzésterv letölthető itt:

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész
  2016-04-28 //

  Kovácshegyi Ferenc tudja, hogy Gyurta Dániel miként lehet Rióban is olimpiai bajnok

  Jövőre, a magyarországi 17. FINA Világbajnokság esztendejében lesz 40 éve, hogy Kovácshegyi Ferenc az úszóedzői pályára lépett. 

  Akkori mérce szerint a legszebb kilátású műhely „tanonca” lett, amikor a vele együtt újoncnak számító Széles Sándor társaságában a KSI szakosztályának szolgálatába szegődött. A sportiskolásoknál már akkor is, és még hosszú éveken át a magyar úszópápának elkeresztelt Széchy Tamás vitte a prímet.

  A legjobb tanítómester

  „Széchy Tamás személye és habitusa megosztotta a hazai úszóközösséget, azt viszont senki sem vitathatta, hogy korszakot alkotott az edzésmódszereivel. Az a figyelem, precízség, hibakereső és elemző munka, ami rá oly jellemző volt, és a magasba emelte, előttünk mércét állított, a később pályára lépők számára pedig máig is iránymutató lehet. Nem vállalkozott a fiatal edzők betanítására, de nem akadályozta meg, hogy ellessük a mesterfogásait.  Olyan nagyreményű, majd a várakozásokat felülmúló versenyzők felkészítésébe kapcsolódhattunk be, mint amilyen Hargitay András (az újdonsült szövetségi kapitány), Sós Csaba (a szövetség alelnöke, egyben az előrelépett Hargitay segítőtársa), valamint Verrasztó Zoltán (a Riói éremesélyes Dávid édesapja) voltak. Később önálló feladatok megoldására is vállalkozhattunk, ha nem is csúcs, de még mindig jónak számító úszókat istápolva. Kitanultuk a szakmát becsülettel, becses útravalót kaptunk. ” – így emlékezett a hetvenes évek végén kezdődő sikertörténet első szakaszára a Telekom Sporthír Szolgáltnak nyilatkozó Kovácshegyi Ferenc.

  Pályafutása ifjú országos bajnokokat nevelve a Honvédnál folytatódott, innen került a Testnevelési Egyetem úszótanszékére (ahol mestertanárként ma is tevékenyen vesz részt az oktatásban és a képzésben), majd úszóedzőként öt évig Katarban „légióskodott.” Hazatérése után viszont visszatért a bejárt útra, ami most éppen Rió felé vezet.

  „Tizennyolcadik éve dolgozom ismét együtt Széles Sanyival, időközben lett az összeszokott párosunk harmadik tagja kezdő edzőként Virth Balázs. Sok mindent megéltünk, sok mindent elértünk. Jól kiegészítjük egymást, és akkor sem borul a közös szekér, ha a szokásosnál rögösebb az út. Mindenki hozzá tud tenni valamit a tudásgyűjteményhez, csak éppen a teherviselésnek vannak fokozatai.” – folytatta Kovácshegyi Ferenc, akinek az elmúlt években fokozatosan egyre többet kellett foglalkoznia az olimpiai címvédő Gyurta Dániellel.

  Százhússzal az aranyért

  Így aztán Kovácshegyi azt is tudja, hogy – a májusi londoni Európa-bajnokságot kihagyó - Gyurta, hogyan lehet másodszor is olimpiai bajnok, illetve miként hódíthatja vissza a tavaly elveszített világelsőségét.

  „Ugyanazt a feladatot, és tulajdonképpen ugyanúgy kell megoldania a hátralévő alig több mint három hónapban, mint ami a londoni bravúr előfeltétele volt – hangsúlyozta az UTE mesteredzője. – Ugyanúgy, és most is százszázalékos elszántsággal és hatékonysággal. Ehhez persze minden erejét és tudását latba kell vetnie. Úgy is fogalmazhatok, hogy nem 100, hanem 120 százalékos teljesítményre kell átállítania magát” – mondta befejezésül Kovácshegyi Ferenc, akiről még annyit, hogy fiatalabb éveiben nagyon sokat tett hozzá a generációjukat vezető Czene Attila, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Szabó „Joe” és Wladár Sándor felkészítéséhez is.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

   

   

  Kovácshegyi Ferenc tudja, hogy Gyurta Dániel miként lehet Rióban is olimpiai bajnok
  2016-04-28 //

  A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyertesei

  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyerteseiről.

  A kormány kiemelt feladatának tartja a sport támogatását, fejlesztését. Ezért különösen fontos, hogy a tehetséges magyar sportolók itthon, a hazai felsőoktatási intézményekben folytassák tanulmányaikat. E célkitűzés érdekében a legtehetségesebb sportolók felsőfokú tanulmányait nemzeti sportösztöndíj rendszer segíti.

  A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját a kormány alapította. Célja olyan magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló aktív hallgatók támogatása, akik olimpiai, paralimpiai versenyrendszerben tanulmányaik idejük alatt esélyesek olimpiai, paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érem megszerzésére.

  A havi 102 ezer és 204 ezer forint közötti ösztöndíjat 35 év alatti fiatalok nyerhetik el.

  Ebben a félévben 142-en jelentkeztek és 91-en kapták meg a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját.

  Az úszók és paraúszók közül Risztov Éva, Jakabos Zsuzsanna, Pulai Bence, Takács Krisztián, és a Sors Tamás, Tóth Tamás, Illés Fanni, Adámi Zsanett Margit kvartett részesül ösztöndíjban.

  Forrás: http://www.kormany.hu/

  A teljes lista és kategóriák letölthetőek itt: 

  A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyertesei
  2016-04-27 //

  Harmincegy úszó utazik Londonba

  A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerdai ülésén jóváhagyta a Hargitay András szövetségi kapitány által előterjesztett névsort.

  Húsz férfi és tizenegy női úszó utazhat Londonba, a május 16-22. között esedékes Európa-bajnokságra. Bár a riói felkészülésére koncentráló Gyurta Dániel nem tér vissza régi sikerei helyszínére – az eseményt ugyanabban az olimpiai úszóközpontban rendezik, ahol a 2012-es játékokat, amelyen aranyérmes lett –, őt leszámítva minden magyar klasszis ott lesz a rajtköveken.

  Hosszú Katinka hat számban indul – az előzetesen megjelent hírekkel ellentétben 400 vegyesen is úszik –, e tekintetben ő a rekorder a csapatban (szokás szerint), öten pedig négy rajtot vállalnak. A férfiaknál Cseh László és Telegdy Ádám nevezett négy számban.

  „Az olimpia jegyében állítottuk össze a csapatot, az edzőbizottsággal teljes egyetértésben, azzal a céllal, hogy a remélhető nagyszerű szereplés mellett még plusz kvótákat tudjunk szerezni Rióra – indokolta a csapat összetételét Hargitay András szövetségi kapitány. – Arra is látunk lehetőséget, hogy a váltókban még kvalifikáljunk, vagy még javítsuk a Győrben elért időket, így örömmel fogadtam, hogy Hosszú Katinka vállalja a 4x200-as váltóban az indulást.”

  A kapitány hozzátette, szerda reggel kellett kivenni a csapatból az ifjú Molnár Flórát, aki betegséggel bajlódott, ezért edzője üzent, nem tud megfelelően felkészülni az Eb-re.

   

  A magyar úszócsapat a londoni Eb-re

   

  Férfiak

  Balog Gábor (50m hát, 100m hát, 200m hát)

  Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors)

  Biczó Bence (100m pillangó, 200m pillangó)

  Bohus Richárd (50m gyors, 100m gyors, 50m hát)

  Cseh László (50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes)

  Financsek Gábor (50m mell, 100m mell)

  Földházi Dávid (100m hát, 200m hát)

  Grátz Benjámin (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

  Gyurta Gergely (800m gyors, 1500m gyors, 400m vegyes)

  Holoda Péter (50m gyors, 100m gyors)

  Horváth Dávid (50m mell, 100m mell, 200m mell)

  Kenderesi Tamás (50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó)

  Kis Gergő (200m gyors, 400m gyors, 800m gyors)

  Kozma Dominik (100m gyors, 200m gyors)

  Pulai Bence (50m pillangó, 100m pillangó)

  Rasovszky Kristóf (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Takács Krisztián (50m gyors, 100m gyors)

  Telegdy Ádám (200m gyors, 100m hát, 200m hát, 50m pillangó)

  Verrasztó Dávid (400m vegyes)

  Zámbó Balázs (50m hát, 100m hát, 200m hát)

   

  Nők

  Burján Kata (100m hát, 200m hát)

  György Réka (50m hát, 100m hát, 200m hát, 200m vegyes)

  Hosszú Katinka (100m gyors, 100m hát, 200m hát, 100m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

  Jakabos Zsuzsanna (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

  Juhász Adél (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Késely Ajna (100m gyors, 200m gyors, 400m gyors, 800m gyors)

  Risztov Éva (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Sebestyén Dalma (50m mell, 100m mell, 200m mell, 200m pillangó)

  Szilágyi Liliána (100m pillangó, 200m pillangó)

  Verrasztó Evelyn (100m gyors, 200m gyors, 100m pillangó, 200m vegyes)

   

  Letölthető PDF-ben itt: 

  Harmincegy úszó utazik Londonba
  2016-04-25 //

  "A sportolói kettős karriert támogató regionális központ”

  A Testnevelési Egyetem Európai Unió által támogatott projektben vesz részt.

  A sportolói kettős karrier program a versenysport mellett kiemelten
  támogatja a sportolók oktatásban való részvételét annak érdekében, hogy
  sportpályafutásuk befejezését követően képességeiknek és képzettségüknek
  megfelelő munkát találjanak a munkaerőpiacon.

  „A sportolói kettős karriert támogató regionális központ” című projekt
  céljai a következők:
  •    Az általános és középiskolai sportoló diákok tanulmányainak támogatása
  középiskolában, illetve felsőoktatásban való folytatásához.
  •    Felnőtt sportolók munkaerő-piaci integrációja, reintegrációja.
  •    A sportolók, sportszövetségek, klubok, egyesületek, kormányzati szervek
  és oktatási intézmények közötti kapcsolat megerősítése.
  •    A sportolói igények felmérése a kettős karrier témakörében.

  A projekt keretében kutatást végzünk a hazai sportolók között, melyben
  felmérjük, hogy véleményük szerint a különböző sportszervezetek, oktatási
  intézmények, programok hogyan tudnák támogatni őket kettős karrierjük
  sikeres megvalósításában.  

  A kérdőív az alábbi linken taláálható:

  http://goo.gl/forms/iq0LSYW3e1

  "A sportolói kettős karriert támogató regionális központ”
  2016-04-25 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Miért 2017 méteres a leúszható táv Balatonfüreden, június 18-án a Magyar Úszás Napja központi eseményének helyszínén?
  A szervezők és a Magyar Úszó Szövetség  úgy döntöttek, hogy evvel is promotáljuk, felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2017-ben Budapest (és Balatonfüred) rendezi a vizes világbajnokságot. A nyíltvízi úszás tervezett VB helyszíne megegyezik az idén kialakított „profi” úszó pályával, és ezzel elkezdődik a „VB felkészülés”. Reméljük minél több, az úszást szerető és a helyszíneket már jól ismerő drukkerre számíthatunk egy év múlva ezen a vizes világeseményen.

  Természetesen bárkit szívesen látnak a szervezők és rendezők nemcsak a Balatonnál, hanem a Magyar Úszás Napja alkalmából az akcióban résztvevő összes uszodában és strandon.  Erről a helyi uszodákban biztos található információ, mert nagyon sok település Önkormányzata csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.  Csobbanásra felkészülni, jöhet az úszás!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész
  2016-04-24 //

  Gyárfás Tamás a MÚSZ-közgyűlésen bizalmi szavazást kért

  A sportág első emberének a szavazás előtti beszéde az alábbiakban olvasható:


   

  Kedves Sportbarátaim!
  Sokat vívódtam, hogy szabad-e felszólalnom, még mielőtt megteszem a bejelentésemet.

  Azon is töprengtem, hogy feltűzzem-e a zakóm hajtókájára azt a Gold Pin-t, amelyet a FINA-tól kaptam alig két és fél hónapja a budapesti gálaünnepségen, mint aki sokat tett a sportágért. 
  Végül is – láthatjátok – nem viselem, mert itt most nem az számít, hogy a nemzetközi vagy az európai szövetség miként minősíti a munkámat. Most itt csak az a fontos, hogy Ti miképp értékelitek.

  A Magyar Úszó Szövetség egy civil társadalmi testület, amely mindennemű politikai befolyás nélkül kell, hogy végezze a munkáját.

  Bennünket ez a közösség választott meg.
  Engem, bármelyikünket csak ez a közösség küldhet el.

  Akármennyire is méltatlannak tartom az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, hogy együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire is ütnek-vágnak - állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg. Ennél sokkal nagyobb a felelősségem. 
  Ha úgy tetszik, talán én érveltem először a világbajnokság érdekében a kormány és a parlamenti pártok képviselői előtt... Az Országgyűlés a közös nagy cél érdekében külön törvényt alkotott...

  Ami az úszósportot illeti: mi már nem éltünk hiába, hiszen – idefelé menet is nyilván láttátok: már kinőtt a földből a gyönyörű uszoda. Mert…, még kimondani is fantasztikus: VILÁGBAJNOKSÁGOT rendezünk! Mi. Ti. Magyarország.

  Ma azért választottuk a Thermál szállót a közgyűlés helyszínéül, hogy Margitszigeten megmutathassuk a Magyar Úszó Szövetség új irodáját. Ünnepi találkozóra készültünk, amelynek keretében büszkén eleveníthetjük fel a mögöttünk álló év nagy eredményeit.
  Mindez azonban manapság nem téma.

  Ma körülöttünk szinte minden arról szól, hogy Kiss László mit tett 1961-ben, és ezzel ki, miképp szembesült. Ki mennyit hallott, mit tudott a több mint fél évszázada történtekről.

  Mi a személyében egy merőben más embert ismertünk meg, akinek sikerei fényében egy ország tündökölt. Nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki.
  Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként.

  Egy ilyen mellbevágó fordulatra nem voltam felkészülve, annak kezelésére számomra nem volt recept. 
  Persze, hogy elítélem a nemi erőszakot.
  Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.

  Nem volt nekünk elég ez az ügy, mindjárt akadt olyan is, aki egy homályos, a nyolcvanas évekhez kötődő, sosem bizonyított doppingvádat elevenített fel. Elhangzott az is, hogy úgy harminc éve egyes edzők – szerintem is elítélhetően – verték a gyerekeket. 
  Hogy a kívülállók ezt számon kérik az jogos. Azzal viszont kegyetlen szembesülni, hogy ha a saját házunk táján öntenek olajat a tűzre.

  A magyar úszás nagyon erős. Mindig is a magyar sport egyik motorja volt, ma is az és az is marad. Erre kötelez bennünket Hajós Alfréd, Csík Ferenc, Székely Éva, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, de ugyanúgy az itt ülő Hargitay András, Wladár Sándor, Verrasztó Zoltán, Sós Csaba, Vermes Albán és a többi bajnok.
  A névsornak folytatódnia kell…

  Térjünk végre a lényegre. Kérem, foglaljatok állást, hogy továbbra is bíztok-e bennem vagy sem. Tavaly öt évre választottatok meg. Hiába változatlan az én elkötelezettségem, ha nincs meg körülöttem a bizalom, akkor tovább nem vállalhatom az elnöki tisztséget.

  Most, hogy így körülnézek a teremben, biztosan van, és mindig is lesz közöttetek olyan, aki: nem kedvel.

  Ez azonban most nem „szeret – nem szeret” kérdés. Csak az számít, kivel érhettek el még jobb eredményeket; kivel tudtok sikeres világbajnokságot rendezni.

  Bármilyen döntés is születik, kérem, hogy térjen vissza a nyugalom. Ezen a közgyűlésen, de ugyanúgy holnap, és holnapután is. A medencében és a parton egyaránt.

  ... és ha megbocsátotok, kimegyek a teremből, hogy jelenlétem senkit se befolyásoljon. Köszönöm, hogy meghallgattatok!

   

  Gyárfás Tamás a MÚSZ-közgyűlésen bizalmi szavazást kért