HÍREK

  2016-05-14 //

  A parton már hasítunk!

  Hamarosan a vízben is fognak úszóink, ám addig is, amíg kezdődnek a londoni Eb úszóviadalai, a szárazföldön arattunk újabb sikereket.

  A szombati LEN Büro ülésen döntöttek arról, hogy az egyes sportágakat felügyelő szakbizottságokban mely országok képviselői kapnak helyet.

  Nos, az elfogadott névsorokat böngészve a siker teljes: nyolc magyar kapott helyet a különféle testületekben, már persze Gyárfás Tamás mellett, akit egy hete, a kongresszuson egyhangúlag erősítettek meg kincstárnoki tisztségében. Elfogadottságának és tekintélyének köszönhető, hogy ennél több képviselőt még a kontinens szuperhatalmai sem tudtak kilobbizni maguknak. Sőt, alapvetően még ennyit sem: a nyolc plusz egy taggal elsők vagyunk az európai nemzetek között.

  Ráadásul négy igen fontos sportági bizottságban lesznek ott a magyarok, abszolút tűz-, pontosabban vízközelben, elvégre a komoly kérdések itt dőlnek el. Az úszóbizottságban Petrov Iván, a műugróknál Kelemen Ildikó (alelnökként!), a vízilabdázóknál a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás, a nyíltvízi úszóknál Fodor Szabolcs lesz tag a következő négy évben.

  Emellett az orvosi bizottságban dr. Fürstner József, a médiabizottságban szövetségünk sajtófőnöke, Csurka Gergely, míg a tiszteletbeli tagokból alakított tanácsadó-felügyelő testületben Salamon Ferenc, a jogi bizottságban pedig Kiss Ottó kap szerepet.

  A parton már hasítunk!
  2016-05-12 //

  Hódításra készen

  Hétfőtől vasárnapig a londoni Európa-bajnokságon szerepel a magyar úszóválogatott

  Az elmúlt évek alapján pedig egy sikertörténet újabb fényes fejezetét várhatjuk. Elég csak arra emlékezni, hogy 2012-ben, Debrecenben 1., 2014-ben, Berlinben a 3. helyen végzett csapatunk az éremtáblán, és hasonlóan kiugróan teljesített a rövidpályás kontinensviadalokon is (2012: 2., 2013: 2., 2015: 1.).

  Gyárfás Tamás elnök bevezetőjében kiemelte, hogy újabb óriási kihívás előtt áll a magyar csapat, hiszen az Európa-bajnokságokon a múltban nagyon magasra került a mérce. Az elnöknek azonban meggyőződése, hogy sikerül az előző viadalokhoz hasonló, kiemelkedő szereplést produkálni. „Kiváló úszóink vannak, kiváló edzőink, a sportág támogatóitól minden segítséget megkapunk, így többek között az egyik új partnerünktől, a Market Zrt-től, azaz minden adott ahhoz, hogy ismét az éremtábla legjobbjai közé kerüljünk” – szögezte le Gyárfás Tamás. Az elnök természetesen hozzátette, hogy az év legfontosabb eseménye az olimpia, de a háttérben már óriási erőkkel dolgoznak a 2017. évi budapesti FINA-világbajnokság előkészítésén, ennek jegyében ő maga a nyakkendőjét is lecserélte, avagy a sajtótájékoztatón viselt ruhadarabon már a nemrég elfogadott új logó látható.

  Hargitay András szövetségi kapitány elmondta, harminc magyar úszó indul Londonban, a többségük már teljesítette az olimpiai A-szintet, míg néhányan igen közel járnak hozzá, és remélhetőleg Londonban sikerül elérniük a riói kvalifikációt jelentő időt.

  A kapitány jelezte, négy gyúró tart a csapattal, egyikük dedikáltan Hosszú Katinkával fog csak foglalkozni. „A versenyzőket igyekszünk teljes mértékben kiszolgálni, mindenkinek kiutazhat az edzője, aki erre igényt tartott.” Hargitay András elmondta, érmekért, aranyakért megy a csapat Londonba, az esélyesek közül egyedül Gyurta Dániel nem tart a csapattal – a szakvezető szerint érthető okokból. „Helyes, hogy Dani így döntött, számára a riói győzelem a cél.”

  Az új utánpótlás-kapitány, Petrov Iván azzal kezdte, nagy megtiszteltetés számára, hogy ezen a poszton dolgozhat. Ugyanakkor jelezte, ezúttal a juniorokat nem viszik ki Londonba, hogy teszteljék magukat: „a felnőtt Eb az ő felkészülésük szempontjából nincs jó időpontban, ezért csak Késely Ajna lesz kint azok közül, akik majd a junior Európa-bajnokságon is szerepelnek, a többi fiatal Hódmezővásárhelyre készül, nekik az az év fő eseménye.”

  A jövő heti főszereplők közül Cseh László azzal kezdte, „Berlin óta sok minden változott, csak egyvalami nem: a győzni akarás.” A 12-szeres Európa-bajnok elmondta, remek állapotban érzi magát, Londonban pedig a lehető legjobb akar lenni. Négy számban indul, mindhárom távon pillangón (akárcsak Kazanyban), és még a 200 vegyesen is meg kívánja védeni a címét. „Kemény ellenfeleim lesznek, főleg a hazaiak, de győzni akarok” – szögezte le Cseh.

  Risztov Éva négy napig az ágyat nyomta betegen, így ő csak 800-on indul Londonban. „Szerencsére meggyógyultam, de többet nem akarok vállalni, mert az idén az olimpia, a tíz kilométer a legfontosabb, ez a prioritás.”

  Kapás Boglárka, akárcsak bajnoktársai, szintén klub- és edzőváltás után van, és nagyon várja az első Európa-bajnokságot az UTE színeiben. „Az országos bajnokságra nem könnyítettünk, az Eb-re picit fogunk. Ezerötszázon vezetem az európai ranglistát, remélem, ez a verseny után is így fog maradni” – jelezte Bogi, hogy végre ismét aranyra vágyik.

  Verrasztó Dávid egy kisebb sérülés miatt kénytelen volt kihagyni az országos bajnokságot, viszont az Európa-bajnokságon már szeretne villantani: „Könnyítés szempontjából jó időpontban van a verseny, azaz szeretnék jó időt úszni. Az titok, hogy mennyit, de lehet tippelni. És az Eb után megmondom, ki találta el” – viccelődött a 400 vegyes címvédője.

  A sajtótájékoztató végén a MÚSZ vezetői jelezték: új kezdeményezésként egy gyermekvédelmi program kidolgozását kezdik meg, melynek koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, dr. Herczog Máriát – a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagját – kérték fel. Hangsúlyozták, a program prevenciós jellegű, azaz nem azért indítják, mert bármiféle bántalmazás mindennapos probléma lenne az úszósportban, ugyanakkor a közvélemény erőteljes, negatív véleményének hatására lép a szövetség, a kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges gyermekek érdekeinek érvényesítéséért. Számos nagy úszónemzetnél – így a briteknél, amerikaiaknál – vannak hasonló programok, a magyar változat kialakításához, működtetéséhez pedig számítanak az edzők, szülők, sportolók hathatós közreműködésére.

  Fotók: Szaka József

  Hódításra készen
  2016-05-11 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

   

  Heti 6 órányi úszóedzés szép teljesítmény, semmilyen úszófeladat, erőpróba nem jelenthet gondot! Bátran vállalhatunk bármilyen távot, menni fog teljesítése és a vízből kijőve fogadhatjuk ismerőseink, barátaink (vagy a közönség) szédítően feldicsért és jogos gratulációját! Ennyi edzést nem lehet rossz úszótechnikával megcsinálni, valószínűleg ilyen jellegű gondok nem jelentkeznek, ráadásul a különféle úszásnemek variációinak végrehajtása tovább javítottak ezen. Itt is az 5. heti edzéseket az utolsó héten javasoljuk.

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész
  2016-05-11 //

  Úszás Napja 2016 - Önkéntesek toborzása

  Még lehet jelentkezni a 2016-os 10 km FINA HOSA Nyíltvízi Világkupára

  Információk letöltése itt: 

  Úszás Napja 2016 - Önkéntesek toborzása
  2016-05-08 //

  LEN kongresszus London

  Gyárfás Tamást egyhangúlag újraválasztották a LEN-ben és a FINA-ban

  Az Európai Úszó Szövetség vasárnap, Londonban tartotta választó kongresszusát, ahol a Magyar Úszó Szövetség elnökét egyhangú szavazással erősítették meg újabb négy évre a LEN kincstárnoki tisztségében, amely az elnök után, a főtitkárral egyetemben a legtekintélyesebb pozíció.

  Ennél is fontosabb, hogy a 52 tagországot felvonultató közgyűlés döntött: 2017-től kik képviselik Európát a Nemzetközi Úszó Szövetségben (FINA). Gyárfás Tamás itt is a legtöbb voksot kapta, mellette az elnökként újraválasztott Paolo Barellinek, a görög Dimitrisz Diatheszopulosznak és a brit David Sparkesnak szavaztak bizalmat.

   

  Ha úgy tetszik, Gyárfás Tamás kedvező időszakon van túl, hiszen éppen két hete, amikor bizalmi szavazást kért, 118-1 arányban állt ki mellette a Magyar Úszó Szövetség közgyűlése. A MÚSZ után a LEN-ben és a FINA-ban is közbizalomnak örvend, és 2021-ig bezárólag meghatározó tisztségeket tölt be a világ úszósportjában.

   

  „Változatlanul a 2017. évi világbajnokság a számomra a legfontosabb, a választási eredmények megfelelő hátteret adnak ahhoz, hogy minden szempontból a várakozásnak megfelelően teljesítsünk – mondta a kongresszust követően Gyárfás Tamás. – Ehhez óriási csapatmunkára, erős összetartásra és bizalomra van szükség. Nagy jelentősége a különböző tisztségeknek, de a lényeg változatlanul az, hogy az úszóink a korábbaikhoz hasonló sikereket érjenek el, a sportág újabb igazi megmérettetése itt Londonban május tizenhatodikán kezdődik. Igazán akkor leszek boldog, ha a legutóbbi, netanyai rövidpályás Európa-bajnoksághoz hasonlóan a semleges szurkolók már-már dúdolják a magyar himnuszt, hiszen annyit hallották, hogy már a botfülűek is könnyedén belefoghatnak.”

   

  LEN kongresszus London
  2016-05-08 //

  Olimpiai Reménységek Versenye

  20 arany, 19 ezüst és 5 bronz a hétvége összeteljesítménye

  Folytatták remek szereplésüket a fiatalok. Az összesített csapatverseny és a lányok pontversenyét is megnyrte a magyar csapat. 

  A 2. nap és a teljes jegyzőkönyv letölthető itt:

   

  Olimpiai Reménységek Versenye
  2016-05-07 //

  Olimpiai Reménységek Versenye

  14 arany, 13 ezüst és 4 bronz a nyitónapon.

  A teljes jegyzőkönyv valamint a magyarok eredményei elérhetőek itt:

  Olimpiai Reménységek Versenye
  2016-05-07 //

  Jövő bajnokai - összrégiós verseny

  A jegyzőkönyv letölthető itt: 

  Jövő bajnokai - összrégiós verseny
  2016-05-05 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Újabb úszásnemi variációkkal, azaz technika javító gyakorlatokkal örvendeztetjük meg a lelkes úszókat! Figyelmes és rendszeres végrehajtásuknak köszönhetően ténylegesen jobbá válik a technikánk. Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 8 – 10 darabot, ezeket ismételgessük. Most a mellúszáson van a sor, következnek a mellúszás variációi:

  A mellúszás gyakorlatai

   

  1. Mellúszólábtempó levegővétel nélkül, mindkét kar magastartásban.

  2. Ugyanez a gyakorlat, karok mélytartásban.

  3. Ugyanez a gyakorlat: minden lábfelhúzáskor bokával tenyérérintés.

  4. Úszólappal mellúszólábtempó, levegővétel nélküli 12-15 méterek.

  5. Ugyanez, minden második lábra levegővétel, majd minden lábra egy levegővétel.

  6. Siklás, mindkét kar magastartásban: mellúszólábmunka, minden lábtempóra egy levegő. Ugyanez a gyakorlat mélytartással.

  7. Mellúszólábtempó, úszólap a csípő mögött két kézzel oldalt fogva (ügyességi gyakorlat). Levegővétel nélkül és levegővétellel is végeztethető.

  8. Úszólappal mellúszólábtempó, bója a lábak között: minden lábtempóra levegővétel.

  9. Mellúszókarmunka, bója a lábak között, a boka körül gumiszalag: levegővétel nélküli 10-12 méter úszások.

  10. Ugyanez, minden második kartempóra levegővétel, majd minden kartempóra egy levegővétel.

  11. Mellúszókartempó - delfinúszó-lábtempó: víz alatt két lábtempó egy kartempó, levegővétel, egy lábtempó, egy kartempó, levegővétel.

  12. Kivárásos mellúszás: a lábmunka után siklás két-három másodpercig, karmunka – levegővétel – siklás. A kar- és lábmunkát külön-­külön,

  siklást közbeiktatva kell végezni.

  13. Mellúszás csúsztatással: lábmunka után két-három másodpercig csúszás, majd karmunka és levegővétel.

  14. Folyamatos mellúszás, minden karmunkára levegővétel. A szűk, ostorcsapásszerű lábmunka segítésére a két comb közé egy bóját helyezünk.

  15. Mellúszás: két lábmunkára egy kartempó, majd két kartempóra egy lábmunka.

  16. Mellúszókartempó - gyorsúszólábtempó: minden második kartempóra egy levegő, minden kartempóra levegő.

  17. Mellúszólábtempó - pillangókartempó: két lábtempóra egy kartemmpó, egy lábtempóra egy kartempó.

  18. Folyamatos mellúszás (ügyességi gyakorlat): jobb kar végig nyújtva, húzás csak bal karral, ugyanez fordítva.

  19. Mellúszás: egy bal kartempó, egy páros-, egy jobb kartempó. Minden kartempóra levegővétel.

  20. Víz felszíne alatt egy-másfél méterre siklás, előrehaladás csak lehúzással (rajt és forduló utáni karmunka utánzása).

  21. 25 méter mellúszás rajttal, célba érkezéssel.

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 6. rész
  2016-05-04 //

  Gyurta Dániel a vásárhelyi junior Eb arca

  Sajtótájékoztató keretében mutatták be a 43. junior úszó Európa-bajnokság reklámfilmjét a nyári esemény helyszínén, Hódmezővásárhelyen. 

  A főszereplő pedig Gyurta Dániel: az olimpiai és világbajnok mellúszó tiszteletbeli vásárhelyiként vállalta, hogy a viadal arca legyen – egyébként egy tortával is meglepték, hiszen épp szerdán ünnepelte 27. születésnapját.

  Negyvenhárom ország nevezett a 43. junior úszó Európa-bajnokságra, csaknem 800 résztvevő özönli el Hódmezővásárhelyt július 6. és 10. között, nem csoda, hogy – mint Almási István polgármester elmondta – arra a hétre gyakorlatilag beterítették a vásárhelyi és a környékbeli települések, így Szeged, Makó és Algyő szállodáit is. A városvezető örömmel jelentette be, hogy elkészült az uszoda bővítésének újabb üteme, a fedett 33-as medence, valamint az új konditerem, amelybe hamarosan megérkeznek az úszás-specifikus erősítőgépek.

   

  Hargitay András szövetségi kapitány némi nosztalgiával kezdte, hiszen 13 esztendősen már junior Európa-bajnok volt, „akkor azt gondoltam, az a világ, annál feljebb nincs is.” A szakvezető jelezte, teljes mértékben ki fogjuk használni a hazai környezet adta lehetőségeket, azaz az összes számban a maximális négy indulóval számolhatunk. „Nagy munka kezdődött meg az elmúlt években Budapesten és a vidéki műhelyekben is, és ennek látni fogjuk az eredményét” – tette hozzá Hargitay András.

   

  Az új utánpótlás-kapitány, Petrov Iván először megköszönte a vásárhelyieknek, hogy ilyen impozáns körülményeket biztosítanak az Eb résztvevőinek – a tízpályás versenymedence mellett két melegítő-medence is várja a mezőnyt –, majd arról beszélt, óriási lehetőség előtt állnak a magyar fiatalok, hiszen családtagjaik, barátjaik, edzőik előtt versenyezhetnek. „Ez minden sportoló számára meghatározó élmény, és mi mindenki számára meg kívánjuk adni a lehetőséget: akinek esélye lehet a jobb szereplésre, az itt lesz az Európa-bajnokságon” – közölte a kapitány. Az esélyekről nem kívánt szólni, „korosztályos sportolóknál nem szerencsés jóslatokba bocsátkozni, hiszen hónapok alatt is ugrászerű fejlődést produkálhat bárki, de az biztos, hogy a kormány támogatási rendszerének köszönhetően ma már a fiatalok is olyan edzőtáborokba juthatnak el, olyan körülmények között készülhetnek, ami meg fog látszani az eredményességen.”

   

  Gyurta Dániel azzal kezdte, hogy Hódmezővásárhelyre mindig hazajön, hiszen 2003 óta az összes hazai edzőtáborozását itt tartja, évente két-három hónapot is eltölt a városban. „Egy pillanatig sem gondolkodtam azon, hogy elvállaljam ezt a felkérést, függetlenül attól, hogy négy héttel az olimpia előtt lesz az ifi Eb. Annyi mindent kaptam a várostól, hogy most ez egy alkalom, amikor valamit végre visszaadhatok” – jelentette ki a Rióban címvédésre készülő mellúszó, aki egyébként előbb lett olimpiai ezüstérmes (2004), mint junior Európa-bajnok (2007). Az elmúlt évtizedek rigorózus korhatár-besorolását épp a Gyárfás Tamás vezette magyar szövetség indítványára változtatta meg a LEN, és a vásárhelyi lesz az első kontinensbajnokság, ahol immáron négy korosztály vetekedhet az érmekért (a fiúknál a 15-18, a lányoknál a 14-17 évesek, a korábbi 17-18, 15-16-os szabályt lecserélve). Gyurta Dániel ennek kapcsán megjegyezte: „örülök, hogy végre változtattak, nem szabad hátráltatni a fiatalok fejlődését.”

   

  A júliusi viadalon a helyi tehetségek közül is többeknek szurkolhatnak majd a nézők; két ifjú kiválóság, Miksi Richárd és Süli Ákos személyesen is megjelent a sajtótájékoztatón, és elmondták, mindent megtesznek azért, hogy valóra váltsák álmaikat. Mivel mindketten mellúszók , nem csoda, hogy Gyurta Dániel megemlítette, kettejüknek külön is fog szurkolni az Eb-n (Ricsi speciel ezüstérmes lett mögötte az áprilisi, felnőtt ob-n, ami nem kis fegyvertény). Biztatásként a két vásárhelyi reménység elsőként kapott példaképe ünnepi tortájából, amellyel a helyi önkormányzat munkatársai lepték meg Danit 27. születésnapján.

  Gyurta Dániel a vásárhelyi junior Eb arca