HÍREK

  2016-05-03 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Újra példa edzéstervet teszünk közzé! Most a heti 3 alkalommal edzést végzőknek segítünk, 5 heti edzéstervvel. Az 5. heti edzésterveket a legutolsó hétre javasoljuk, azaz a június 13-i hétre. Addig az első 4-heti feladatokat ismételjük…  Ne feledjük és az elején leírtuk, hogy ezek a példák csak javaslatok, mindenki képességei és lehetőségei figyelembevételével kezelje őket, ha kell, esetleg elhagyhat bizonyos részeket, ha úgy ítéli meg, másolhatja az egyes hetek feladatait, stb.  A lényeg, hogy örömmel sportoljunk és edzettebbek legyünk! Meg persze legyünk június 18-án is a vízben- akár a Balatonban, akár az akcióban résztvevő uszodák egyikében - és teljesítsük a távot!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Az edzésterv letölthető itt:

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész
  2016-04-28 //

  Kovácshegyi Ferenc tudja, hogy Gyurta Dániel miként lehet Rióban is olimpiai bajnok

  Jövőre, a magyarországi 17. FINA Világbajnokság esztendejében lesz 40 éve, hogy Kovácshegyi Ferenc az úszóedzői pályára lépett. 

  Akkori mérce szerint a legszebb kilátású műhely „tanonca” lett, amikor a vele együtt újoncnak számító Széles Sándor társaságában a KSI szakosztályának szolgálatába szegődött. A sportiskolásoknál már akkor is, és még hosszú éveken át a magyar úszópápának elkeresztelt Széchy Tamás vitte a prímet.

  A legjobb tanítómester

  „Széchy Tamás személye és habitusa megosztotta a hazai úszóközösséget, azt viszont senki sem vitathatta, hogy korszakot alkotott az edzésmódszereivel. Az a figyelem, precízség, hibakereső és elemző munka, ami rá oly jellemző volt, és a magasba emelte, előttünk mércét állított, a később pályára lépők számára pedig máig is iránymutató lehet. Nem vállalkozott a fiatal edzők betanítására, de nem akadályozta meg, hogy ellessük a mesterfogásait.  Olyan nagyreményű, majd a várakozásokat felülmúló versenyzők felkészítésébe kapcsolódhattunk be, mint amilyen Hargitay András (az újdonsült szövetségi kapitány), Sós Csaba (a szövetség alelnöke, egyben az előrelépett Hargitay segítőtársa), valamint Verrasztó Zoltán (a Riói éremesélyes Dávid édesapja) voltak. Később önálló feladatok megoldására is vállalkozhattunk, ha nem is csúcs, de még mindig jónak számító úszókat istápolva. Kitanultuk a szakmát becsülettel, becses útravalót kaptunk. ” – így emlékezett a hetvenes évek végén kezdődő sikertörténet első szakaszára a Telekom Sporthír Szolgáltnak nyilatkozó Kovácshegyi Ferenc.

  Pályafutása ifjú országos bajnokokat nevelve a Honvédnál folytatódott, innen került a Testnevelési Egyetem úszótanszékére (ahol mestertanárként ma is tevékenyen vesz részt az oktatásban és a képzésben), majd úszóedzőként öt évig Katarban „légióskodott.” Hazatérése után viszont visszatért a bejárt útra, ami most éppen Rió felé vezet.

  „Tizennyolcadik éve dolgozom ismét együtt Széles Sanyival, időközben lett az összeszokott párosunk harmadik tagja kezdő edzőként Virth Balázs. Sok mindent megéltünk, sok mindent elértünk. Jól kiegészítjük egymást, és akkor sem borul a közös szekér, ha a szokásosnál rögösebb az út. Mindenki hozzá tud tenni valamit a tudásgyűjteményhez, csak éppen a teherviselésnek vannak fokozatai.” – folytatta Kovácshegyi Ferenc, akinek az elmúlt években fokozatosan egyre többet kellett foglalkoznia az olimpiai címvédő Gyurta Dániellel.

  Százhússzal az aranyért

  Így aztán Kovácshegyi azt is tudja, hogy – a májusi londoni Európa-bajnokságot kihagyó - Gyurta, hogyan lehet másodszor is olimpiai bajnok, illetve miként hódíthatja vissza a tavaly elveszített világelsőségét.

  „Ugyanazt a feladatot, és tulajdonképpen ugyanúgy kell megoldania a hátralévő alig több mint három hónapban, mint ami a londoni bravúr előfeltétele volt – hangsúlyozta az UTE mesteredzője. – Ugyanúgy, és most is százszázalékos elszántsággal és hatékonysággal. Ehhez persze minden erejét és tudását latba kell vetnie. Úgy is fogalmazhatok, hogy nem 100, hanem 120 százalékos teljesítményre kell átállítania magát” – mondta befejezésül Kovácshegyi Ferenc, akiről még annyit, hogy fiatalabb éveiben nagyon sokat tett hozzá a generációjukat vezető Czene Attila, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Szabó „Joe” és Wladár Sándor felkészítéséhez is.

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

   

   

  Kovácshegyi Ferenc tudja, hogy Gyurta Dániel miként lehet Rióban is olimpiai bajnok
  2016-04-28 //

  A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyertesei

  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyerteseiről.

  A kormány kiemelt feladatának tartja a sport támogatását, fejlesztését. Ezért különösen fontos, hogy a tehetséges magyar sportolók itthon, a hazai felsőoktatási intézményekben folytassák tanulmányaikat. E célkitűzés érdekében a legtehetségesebb sportolók felsőfokú tanulmányait nemzeti sportösztöndíj rendszer segíti.

  A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját a kormány alapította. Célja olyan magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló aktív hallgatók támogatása, akik olimpiai, paralimpiai versenyrendszerben tanulmányaik idejük alatt esélyesek olimpiai, paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érem megszerzésére.

  A havi 102 ezer és 204 ezer forint közötti ösztöndíjat 35 év alatti fiatalok nyerhetik el.

  Ebben a félévben 142-en jelentkeztek és 91-en kapták meg a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját.

  Az úszók és paraúszók közül Risztov Éva, Jakabos Zsuzsanna, Pulai Bence, Takács Krisztián, és a Sors Tamás, Tóth Tamás, Illés Fanni, Adámi Zsanett Margit kvartett részesül ösztöndíjban.

  Forrás: http://www.kormany.hu/

  A teljes lista és kategóriák letölthetőek itt: 

  A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyertesei
  2016-04-27 //

  Harmincegy úszó utazik Londonba

  A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerdai ülésén jóváhagyta a Hargitay András szövetségi kapitány által előterjesztett névsort.

  Húsz férfi és tizenegy női úszó utazhat Londonba, a május 16-22. között esedékes Európa-bajnokságra. Bár a riói felkészülésére koncentráló Gyurta Dániel nem tér vissza régi sikerei helyszínére – az eseményt ugyanabban az olimpiai úszóközpontban rendezik, ahol a 2012-es játékokat, amelyen aranyérmes lett –, őt leszámítva minden magyar klasszis ott lesz a rajtköveken.

  Hosszú Katinka hat számban indul – az előzetesen megjelent hírekkel ellentétben 400 vegyesen is úszik –, e tekintetben ő a rekorder a csapatban (szokás szerint), öten pedig négy rajtot vállalnak. A férfiaknál Cseh László és Telegdy Ádám nevezett négy számban.

  „Az olimpia jegyében állítottuk össze a csapatot, az edzőbizottsággal teljes egyetértésben, azzal a céllal, hogy a remélhető nagyszerű szereplés mellett még plusz kvótákat tudjunk szerezni Rióra – indokolta a csapat összetételét Hargitay András szövetségi kapitány. – Arra is látunk lehetőséget, hogy a váltókban még kvalifikáljunk, vagy még javítsuk a Győrben elért időket, így örömmel fogadtam, hogy Hosszú Katinka vállalja a 4x200-as váltóban az indulást.”

  A kapitány hozzátette, szerda reggel kellett kivenni a csapatból az ifjú Molnár Flórát, aki betegséggel bajlódott, ezért edzője üzent, nem tud megfelelően felkészülni az Eb-re.

   

  A magyar úszócsapat a londoni Eb-re

   

  Férfiak

  Balog Gábor (50m hát, 100m hát, 200m hát)

  Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors)

  Biczó Bence (100m pillangó, 200m pillangó)

  Bohus Richárd (50m gyors, 100m gyors, 50m hát)

  Cseh László (50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes)

  Financsek Gábor (50m mell, 100m mell)

  Földházi Dávid (100m hát, 200m hát)

  Grátz Benjámin (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

  Gyurta Gergely (800m gyors, 1500m gyors, 400m vegyes)

  Holoda Péter (50m gyors, 100m gyors)

  Horváth Dávid (50m mell, 100m mell, 200m mell)

  Kenderesi Tamás (50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó)

  Kis Gergő (200m gyors, 400m gyors, 800m gyors)

  Kozma Dominik (100m gyors, 200m gyors)

  Pulai Bence (50m pillangó, 100m pillangó)

  Rasovszky Kristóf (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Takács Krisztián (50m gyors, 100m gyors)

  Telegdy Ádám (200m gyors, 100m hát, 200m hát, 50m pillangó)

  Verrasztó Dávid (400m vegyes)

  Zámbó Balázs (50m hát, 100m hát, 200m hát)

   

  Nők

  Burján Kata (100m hát, 200m hát)

  György Réka (50m hát, 100m hát, 200m hát, 200m vegyes)

  Hosszú Katinka (100m gyors, 100m hát, 200m hát, 100m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

  Jakabos Zsuzsanna (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

  Juhász Adél (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Késely Ajna (100m gyors, 200m gyors, 400m gyors, 800m gyors)

  Risztov Éva (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)

  Sebestyén Dalma (50m mell, 100m mell, 200m mell, 200m pillangó)

  Szilágyi Liliána (100m pillangó, 200m pillangó)

  Verrasztó Evelyn (100m gyors, 200m gyors, 100m pillangó, 200m vegyes)

   

  Letölthető PDF-ben itt: 

  Harmincegy úszó utazik Londonba
  2016-04-25 //

  "A sportolói kettős karriert támogató regionális központ”

  A Testnevelési Egyetem Európai Unió által támogatott projektben vesz részt.

  A sportolói kettős karrier program a versenysport mellett kiemelten
  támogatja a sportolók oktatásban való részvételét annak érdekében, hogy
  sportpályafutásuk befejezését követően képességeiknek és képzettségüknek
  megfelelő munkát találjanak a munkaerőpiacon.

  „A sportolói kettős karriert támogató regionális központ” című projekt
  céljai a következők:
  •    Az általános és középiskolai sportoló diákok tanulmányainak támogatása
  középiskolában, illetve felsőoktatásban való folytatásához.
  •    Felnőtt sportolók munkaerő-piaci integrációja, reintegrációja.
  •    A sportolók, sportszövetségek, klubok, egyesületek, kormányzati szervek
  és oktatási intézmények közötti kapcsolat megerősítése.
  •    A sportolói igények felmérése a kettős karrier témakörében.

  A projekt keretében kutatást végzünk a hazai sportolók között, melyben
  felmérjük, hogy véleményük szerint a különböző sportszervezetek, oktatási
  intézmények, programok hogyan tudnák támogatni őket kettős karrierjük
  sikeres megvalósításában.  

  A kérdőív az alábbi linken taláálható:

  http://goo.gl/forms/iq0LSYW3e1

  "A sportolói kettős karriert támogató regionális központ”
  2016-04-25 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Miért 2017 méteres a leúszható táv Balatonfüreden, június 18-án a Magyar Úszás Napja központi eseményének helyszínén?
  A szervezők és a Magyar Úszó Szövetség  úgy döntöttek, hogy evvel is promotáljuk, felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2017-ben Budapest (és Balatonfüred) rendezi a vizes világbajnokságot. A nyíltvízi úszás tervezett VB helyszíne megegyezik az idén kialakított „profi” úszó pályával, és ezzel elkezdődik a „VB felkészülés”. Reméljük minél több, az úszást szerető és a helyszíneket már jól ismerő drukkerre számíthatunk egy év múlva ezen a vizes világeseményen.

  Természetesen bárkit szívesen látnak a szervezők és rendezők nemcsak a Balatonnál, hanem a Magyar Úszás Napja alkalmából az akcióban résztvevő összes uszodában és strandon.  Erről a helyi uszodákban biztos található információ, mert nagyon sok település Önkormányzata csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.  Csobbanásra felkészülni, jöhet az úszás!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 5. rész
  2016-04-24 //

  Gyárfás Tamás a MÚSZ-közgyűlésen bizalmi szavazást kért

  A sportág első emberének a szavazás előtti beszéde az alábbiakban olvasható:


   

  Kedves Sportbarátaim!
  Sokat vívódtam, hogy szabad-e felszólalnom, még mielőtt megteszem a bejelentésemet.

  Azon is töprengtem, hogy feltűzzem-e a zakóm hajtókájára azt a Gold Pin-t, amelyet a FINA-tól kaptam alig két és fél hónapja a budapesti gálaünnepségen, mint aki sokat tett a sportágért. 
  Végül is – láthatjátok – nem viselem, mert itt most nem az számít, hogy a nemzetközi vagy az európai szövetség miként minősíti a munkámat. Most itt csak az a fontos, hogy Ti miképp értékelitek.

  A Magyar Úszó Szövetség egy civil társadalmi testület, amely mindennemű politikai befolyás nélkül kell, hogy végezze a munkáját.

  Bennünket ez a közösség választott meg.
  Engem, bármelyikünket csak ez a közösség küldhet el.

  Akármennyire is méltatlannak tartom az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, hogy együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire is ütnek-vágnak - állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg. Ennél sokkal nagyobb a felelősségem. 
  Ha úgy tetszik, talán én érveltem először a világbajnokság érdekében a kormány és a parlamenti pártok képviselői előtt... Az Országgyűlés a közös nagy cél érdekében külön törvényt alkotott...

  Ami az úszósportot illeti: mi már nem éltünk hiába, hiszen – idefelé menet is nyilván láttátok: már kinőtt a földből a gyönyörű uszoda. Mert…, még kimondani is fantasztikus: VILÁGBAJNOKSÁGOT rendezünk! Mi. Ti. Magyarország.

  Ma azért választottuk a Thermál szállót a közgyűlés helyszínéül, hogy Margitszigeten megmutathassuk a Magyar Úszó Szövetség új irodáját. Ünnepi találkozóra készültünk, amelynek keretében büszkén eleveníthetjük fel a mögöttünk álló év nagy eredményeit.
  Mindez azonban manapság nem téma.

  Ma körülöttünk szinte minden arról szól, hogy Kiss László mit tett 1961-ben, és ezzel ki, miképp szembesült. Ki mennyit hallott, mit tudott a több mint fél évszázada történtekről.

  Mi a személyében egy merőben más embert ismertünk meg, akinek sikerei fényében egy ország tündökölt. Nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki.
  Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként.

  Egy ilyen mellbevágó fordulatra nem voltam felkészülve, annak kezelésére számomra nem volt recept. 
  Persze, hogy elítélem a nemi erőszakot.
  Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.

  Nem volt nekünk elég ez az ügy, mindjárt akadt olyan is, aki egy homályos, a nyolcvanas évekhez kötődő, sosem bizonyított doppingvádat elevenített fel. Elhangzott az is, hogy úgy harminc éve egyes edzők – szerintem is elítélhetően – verték a gyerekeket. 
  Hogy a kívülállók ezt számon kérik az jogos. Azzal viszont kegyetlen szembesülni, hogy ha a saját házunk táján öntenek olajat a tűzre.

  A magyar úszás nagyon erős. Mindig is a magyar sport egyik motorja volt, ma is az és az is marad. Erre kötelez bennünket Hajós Alfréd, Csík Ferenc, Székely Éva, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, de ugyanúgy az itt ülő Hargitay András, Wladár Sándor, Verrasztó Zoltán, Sós Csaba, Vermes Albán és a többi bajnok.
  A névsornak folytatódnia kell…

  Térjünk végre a lényegre. Kérem, foglaljatok állást, hogy továbbra is bíztok-e bennem vagy sem. Tavaly öt évre választottatok meg. Hiába változatlan az én elkötelezettségem, ha nincs meg körülöttem a bizalom, akkor tovább nem vállalhatom az elnöki tisztséget.

  Most, hogy így körülnézek a teremben, biztosan van, és mindig is lesz közöttetek olyan, aki: nem kedvel.

  Ez azonban most nem „szeret – nem szeret” kérdés. Csak az számít, kivel érhettek el még jobb eredményeket; kivel tudtok sikeres világbajnokságot rendezni.

  Bármilyen döntés is születik, kérem, hogy térjen vissza a nyugalom. Ezen a közgyűlésen, de ugyanúgy holnap, és holnapután is. A medencében és a parton egyaránt.

  ... és ha megbocsátotok, kimegyek a teremből, hogy jelenlétem senkit se befolyásoljon. Köszönöm, hogy meghallgattatok!

   

  Gyárfás Tamás a MÚSZ-közgyűlésen bizalmi szavazást kért
  2016-04-22 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 4. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

   

  VARIÁCIÓ. Az úszásban sem káromkodást jelent, hanem szakszó, hasznos feladatokat jelöl, melyek technikajavító jellegűek, figyelmes és rendszeres végrehajtásuknak köszönhetően ténylegesen jobbá válik a technikánk. Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 4-6-8 –10 darabot. Íme a hátúszás variációk leírása:

  1. Hátúszólábtempó, mindkét kar a comb mellett.

  2. Hátúszólábtempó, karok a tarkón.

  3. Hátúszólábtempó, egyik kar magastartásban, a másik kar hajlított könyökkel, a tarkó alatt átnyúlva fogja a magastartásban lévő kart.

  4. Hátúszólábtempó, egyik kar magas-, másik mélytartásban. Kartartáscserével is végezzük.

  5. Hátúszólábtempó, mindkét kar mellső középtartásban.

  6. Ugyanaz a gyakorlat, de négy-öt méterenként váltogatva a kartartást: mellső - mély - mellső - magastartás.

  7. Hátúszólábtempó, mindkét kar mélytartásban: bal kar mellső, jobb kar mellső, bal kar magas-, jobb kar magastartásba emelés.

  8. Hátúszólábmunka, végig mindkét kar magastartással.

  9. A gyakorlat magastartásból indul: hátúszólábtempó folyamatosan: jobb kar lehúz mélytartásba, három másodpercig kivár, mellső középtartásba emel, kivár három másodpercig, magastartásba emel, kivár három másodpercig. A bal kar végig mozdulatlan, magastartásban. Kartartáscserével is végeztessük.

  10. Hátúszólábtempó, páros karú hát kartempó, a karok mélytartásban kivárnak három másodpercig.

  11. Ugyanaz a gyakorlat, de a karok magastartásban várnak ki három másodpercet,

  12. Hátúszólábtempó, karok mélytartásban: 10-12 méter hátúszás csak bal, majd 10-12 méter jobb karral. Kivárás alsó helyzetben. (Alsó csúsztatás.) Figyelem: alapfokú oktatásban kifejezetten kerülendő!

  13. Az előző gyakorlat végezhető kettő bal - kettő jobb, egy bal - egy jobb variációban.

  14. Hátúszólábmunka, mindkét kar magastartásban: egy jobb - egy páros - egy bal kar egymás után. Kivárás mindig felső helyzetben.

  15. Hátúszólábtempó, magastartás: 10-12 méter úszás, csak bal, 10-12 méter úszás csak jobb karral: kettő bal - kettő jobb kar, egy bal - egy jobb kar. Kivárás mindig felső helyzetben. (Felső csúsztatás.) Figyelem: alapfokú oktatásban kifejezetten kerülendő!

  16. Hátúszás alaphelyzetben (egyik kar magas-, másik mélytartásban) csak lábbal. 6-8 méterként kartartáscsere. (Kivárásos hátúszás.)

  17. Hátúszólábtempó, bal kar magastartásban, jobb kar mellső középtartásban. Ballal karmunka vízfogástól vízfogásig.  A húzás megkezdésekor jobb vállemelés. Kartartáscserével is végezzük.

  18. Gumiszalag a boka körül, folyamatos úszás csak karral.

  19. A korábban felsorolt kargyakorlatokat külön kartempóval, összefogott lábbal is végeztethetjük.

  20. Másfél körös kivárásos hátúszás: a lábmunka folyamatos, a kar alaphelyzetben kezd. 2-3 méter úszás után másfél karmunka és kivárás,

        egyszer bal kartempó, egyszer jobb kartempó alaphelyzetben.

  21. Ugyanez a gyakorlat két és fél körös kivárással.

  22. Hátúszólábtempó, magastartás: egy kisméretű üres konzervdobozt helyezünk a homlokunkra.

  23. Kivárásos hát, másfél, két és fél körös kivárásos hátúszás a homlokra helyezett tárggyal.

  24. Hátúszó-delfinmozgás, páros karú hátúszás.

  25. A korábban felsorolt alsó, felső csúsztatásos és kivárásos gyakorlatokat (főleg ügyességi gyakorlatként) végeztethetjük hátúszó-delfinmozgással összekötve.

  26. Háton mellúszólábtempó, mindkét kar magastartásban.

  27. Háton mellúszólábtempó, páros karú hátúszás alsó vagy felső helyzetben kivárással.

  28. Folyamatos hátúszás, minden második kartempóra légvétel. Egyik hosszon a bal karra, másik hosszon a jobb karra.

  29.  Folyamatos hátúszás, minden harmadik kartempóra légvétel.

  Újabb edzésterv példa. Ezúttal a legelemibb, heti egyszer 1 óra edzése,  5 heti program.  Ez a minimális követelmény – elsősorban önmagunktól – hogy június 18-án gond nélkül leússzuk a távot, mely Balatonfüreden pontosan 2017 métert tesz ki. Miért pont ennyi? Jövő héten választ adunk...

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

   

  Az edzésterv letölthető itt:

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 4. rész
  2016-04-20 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 3. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  Az edzéstervekben többször találkozunk azzal a kifejezéssel: variáció. Nos, ezek azok a gyakorlatok, melyek az adott úszásnem valamelyikében (gyors, hát, mell, pillangó) technikajavító jellegűek, figyelmes és rendszeres végrehajtásuknak köszönhetően ténylegesen jobbá válik a technikánk. Egy-egy gyakorlatot általában egy hosszon csináljunk végig, de nem szükséges mindegyiket, hanem csokorba szedve 8 – 10 darabot. Elsőnek a gyorsúszás variációit írjuk le:

   

  Gyorsúszás

  1. Gyorsúszás lábmunka levegővétel nélkül, mindkét kar mélytartásban.

  2. Gyorsúszás lábmunka levegő nélkül jobb kar magas, bal kar mélytartásban, 2-3 mp-ként kartartás csere.

  3.   Ugyanez, mindkét kar magas tartásban.

  4. Ugyanez, mindkét kar a csípő mögött mélytartásban összefogva.

  5. Az előző gyakorlatokat levegővétellel összekötve is végeztetjük.

  6. Gyorsúszó lábmunka úszólappal, levegővétel nélkül 12-15 méter, majd levegővétellel együtt.

  7. Az úszólapot bal kézzel fogja, a jobb kar mélytartásban: gyorsúszó lábmunka, levegővétel végig jobbra. Kartartás cserével is.

  8. Gyorsúszó lábmunka úszólappal, mindkét kar magas tartásban fogja az úszólapot: gyors kar, csak ballal 10-12 méter, majd csak jobbal 10-12 méter, levegővétel nélkül.

  9. Az előző gyakorlat levegővétellel: 3 bal kar, balra levegő, 3 jobb kar, jobbra levegő. 2 bal, 2 jobb kar, 1 bal kar, balra levegő, 1 jobb kar, jobbra levegő. A karok minden gyakorlatnál úszólap fogással, magas tartásban találkoznak.

  10. Alaphelyzetben siklás, gyors láb: 1 hossz bal kar magas, jobb mélytartással, levegővétel végig jobbra. Ugyanez a másik oldalra is.

  11. Gyors láb, mindkét kar magas tartásban: 1 hossz gyorsúszás karmunka csak ballal, balra levegő, 1 hossz csak jobb kar, jobbra levegő (egykaros gyorsúszás).

  12. Gyorsúszás felső csúsztatással: folyamatos lábmunka, mindkét kar magas tartásban: 2 x bal kar balra levegő, 2 x jobb kar jobbra levegő 1 x bal kar, 1 x jobb kar, minden karra levegővétel, a karok felső helyzetben, magas tartásban találkoznak.

  13. Gyorsúszás karmunka levegővétel nélkül, 12-15 méterek. A láb között bója, a boka körül gumiszalag.

  14. Ugyanez a gyakorlat, de minden kar vízbeérése után 1-2 mp kivárás, csúszás van.

  15. Gyorsúszás karmunka 7-5-3-as levegővétellel.

  16. Gyorsúszás levegővétel nélkül, minden kar vízbeérése után kivárás 2-3 mp-ig.

  17. Ugyanez a gyakorlat levegővétellel. A tolás befejezésével kifújja a levegőt, oldalra levegőt vesz és visszafordítja a fejét. 2-3 mp kivárás után karmunka (húzás-­tolás), a tolás végén ismét kifújja a levegőt, oldalt levegőt vesz, kivár 2- 3 mp-et a következő húzásig.

  18. Ugyanez a gyakorlat 1 1/2 körös karmunkával. Egyszer bal, egyszer jobb karra levegő.

  19. Alkaros gyorsúszás: a kart nem a levegőben viszi előre az úszó, hanem a       kézfejet csukló vonalig a víz színe alatt tartja és így ellenállással szemben tolja előre, egészen a kar vízbeérése helyzetéig. (Emelt könyök hangsúlyozása.)

  20. Oldalérintéses gyorsúszás: a tolás befejezése után az úszó törzzsel kissé elfordul és a kézfejet a combtól a test oldalán végigsimítva viszi előre a kar vízbeérése helyzetéig. Két változat: a) egykaros gyorsúszással: 1 hossz csak jobb karral és jobbra levegővel, bal kar végig magas tartásban! Ellenkezőleg is. b) Váltott karral, minden kar vízbeérése után kivárással. Bal kar tolásra, balra levegő -  kivárás. Jobb kar tolásra jobbra levegő - kivárás.

  21. Vállérintéses gyors: a szabadítás után kar előre vitel közben a kézfejjel érinteni a vállat. (jobb kéz jobb váll) Az előző gyakorlat két változatban szintén végezhető.

  22. Folyamatos gyorsúszás: 7+2-es, 5+2-es, 3+2-es levegővétellel

  23. 25 méter gyorsúszás rajttal, célba érkezéssel.

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 
   

  Bővítjük a példa edzéstervek repertoárját: eddig a 1 x 2 óra és a 2 x 2 óra edzésterveit lehetett követni, most – valószínűleg a sokak által választott – heti 2 alkalommal 1 óra úszást.  Ha biztosan akarjuk teljesíteni a távot és jó erőbeosztással, szépen tempózva úszni a nagy napon (lenyűgözve hozzátartozóink és a népes közönség tagjait), akkor azért javasoljuk a minél többszöri úszást a felkészülés hetei alatt.

  Az edzésterv követekező része letölthető itt:

  2016-04-19 //

  Sajtóközlemény

  Friss, dinamikus és modern

  Hétfőtől új arculatát mutatja a világnak a 2017-es budapesti FINA Világbajnokság
  A magyar hagyományokat és sport lendületét szimbolizálja a 2017-es FINA világbajnokság új logója, amelyet a budapesti és balatonfüredi színhelyű sportági csúcsesemény hétfői sajtótájékoztatóján mutatott be dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a Szervező Bizottság elnöke.
  „Az új arculat azt tükrözi, hogy képesek vagyunk egy világszínvonalú eseményt megszervezni, professzionális infrastruktúrát létrehozni és működtetni,
  szemet gyönyörködtető helyszíneken korszerű létesítményeket megtervezni, felépíteni, hogy azokat a világbajnokság, majd a magyar sportélet rendelkezésére bocsáthassuk” – hangsúlyozta dr. Seszták Miklós a 2017-es Fina világbajnokság kormánybiztosa, a Szervező Bizottság elnöke.
  Az arculati koncepció alkotója Hetsch Ferenc, a Krea Kortárs Művészeti Iskola grafikus hallgatója, aki vizsgafeladatként készítette el a terveket tanárai, Ördögh László, Herbszt László és Darázs Bódog szakmai iránymutatása mellett. Az új arculat központi eleme egy modernizált népi motívum, amelynek letisztult szín- és formavilága az úszósportokban élenjáró Magyarország dinamizmusát és frissességét jelképezi.
  A 2017-es FINA világbajnokság Szervező Bizottságának elnöke elmondta: „ A magyarok a világ élvonalába tartoznak az úszósportban, arra törekedtünk, hogy ezt egy igazi értéket teremtő grafikai alkotásban is meg tudjuk jeleníteni. Olyan arculatot szerettünk volna, amely méltó a nemzetközi figyelemre, és maradandó üzenetet továbbít a holnap Magyarországának. ”
  dr. Seszták Miklós arról is beszélt, hogy „A vizes világbajnokság a világ egyik legnagyobb sporteseménye. A világ sportjának fővárosa pedig jövőre két hétig Budapest lesz, ami óriási esély nemcsak a budapestieknek, hanem egész Magyarországnak. Meggyőződésem, hogy a végleges arculat minden elemében és megjelenítésében méltó lesz arra a figyelemre, amely hazánkat övezi majd az elkövetkező időszakban.”

  A 2017-es FINA Világbajnokság Szervező Bizottsága
  Budapest, 2016. április 18.

  Fotók: Kovács Anikó, Bartolf Ágnes

  Sajtóközlemény