HÍREK

  2016-06-10 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.

  Garantált a biztonság a Magyar Úszás Napján

  A színvonalas versenyek mellett a biztonság is maximálisan garantált június 17-18-án Balatonfüreden. A FINA/HOSA Nyíltvízi Úszó Világkupa, a magyar korosztályos bajnoki futamok és az Olimpiai Úszó Fesztivál indulóira is tapasztalt, komoly szakmai és technikai háttérrel rendelkező csapat felügyel a két nap során. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, a biztosítás parancsnoka vezérletével az előkészületek már egy héttel az esemény előtt megkezdődtek.

  „Egy 2 és fél kilométeres pálya kijelöléséről van szó, melynek belső pontja 650 méterre nyúlik be a tóba, a külső ívén pedig már nyíltvízi hullám- és időjárási viszonyokról beszélhetünk. Összesen 6 vízirendészeti és 17 logisztikai hajóval leszünk jelen, a szombati Úszó Fesztiválon pedig egy 30 hajóból álló úszó sorfalat is biztosítunk” – mondta Horváth László, aki hozzátette: a feltételek már most ideálisnak tűnnek, hiszen a Balaton vize máris 23 fokos, a vízállás pedig a helyszínen meghaladja a FINA által előírt minimumot.

   

  „Természetesen rendelkezünk vészforgatókönyvvel és evakuálási tervvel, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindenki betartja az előírásokat, az amatőr viadal résztvevői is fegyelmezettek. Ráadásul ott lesznek az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Oxy Team, a vízimentők és a vízirendészet emberei, valamint több búvár is, vagyis valóban elmondhatjuk, hogy az indulók biztonsága a legfontosabb számunkra” – szögezte le Horváth László.

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.
  2016-06-10 //

  Hódmezővásárhelyi Junior Európa-bajnokság

  Bemutatták az érmeket és az események közreműködő hostess lányokat

  Almási István polgármester, Benkő Zsolt a szervező bizottság vezetője és Gyurta Dániel olimpiai bajnok jelenlétében - aki az EB hivatalos arca is egyben-  mutatták be Hódmezővásárhelyen a júliusi junior Európa-bajnokság érmeit és a díjátadáson közreműködő hostess lányokat.

  Az Eb hivatalos honlapja:
  http://www.ejsc2016.hu/

   

   

  Hódmezővásárhelyi Junior Európa-bajnokság
  2016-06-10 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.

  Székesfehérvár is csatlakozott a rendezvényhez

  Innen letölthető a közép-dunántúli város programja

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.
  2016-06-10 //

  Magyar ÚSzás Napja 2016. június 18.

  Kecskemét városa is csatlakozik a Magyar Úszó Szövetség rendevényéhez.

  Az alábbi programmal:

   

  Magyar ÚSzás Napja 2016. június 18.
  2016-06-08 //

  A sztárriporter hangulatos versenyt ígér

  Szántó Dávid szerint életre szóló élménnyel gazdagodik, aki részt vesz a Magyar Úszás Napja keretében megrendezett Olimpiai Úszó Fesztiválon.

  A Bp2017 Nonprofit Kft. sportigazgatója, egyben a Digi Sport műsorvezetője idén is a rendezvény moderátoraként dolgozik majd.

  „Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét idézném, aki azt mondta, kész főnyeremény, hogy nem 2021-ben lesz Magyarországon a FINA Világbajnokság, hanem 2017-ben” – utalt a népszerű riporter tréfásan arra, hogy a táv a jövő évi vb-t szimbolizálva ezúttal 2017 méter lesz, így a résztvevők négy métert „megspórolhatnak”.

  „A viccet félretéve: ez a verseny mindig kiváló hangulatban zajlik, szép a környezet, és felemelő érzés, hogy majdnem ugyanazon a pályán úszhat az ember, mint a Világkupa indulói. Ráadásul a körítés is arra emlékezteti majd, hiszen ugyanúgy ott lesz a parton az eredményhirdető tábla, a dobogó és minden más, vagyis egy igazán komoly megméretésen érezheti magát. Arról nem beszélve, hogy a helyszínen akár össze is futhat a Balatonfüredre érkező klasszisokkal, így a legjobb magyar versenyzőkkel is” – mondta Szántó Dávid.

  Az Olimpiai Úszó Fesztivállal kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a www.magyaruszasnapja.hu oldalon.

  A sztárriporter hangulatos versenyt ígér
  2016-06-08 //

  A Balaton-átúszás rekordere is visszatér az Olimpiai Úszó Fesztiválra

  Nagy-Pál Levente idén is vízbe száll az Olimpiai Úszó Fesztiválon. 

  A korábbi kiváló hosszútávúszó számára immár hagyománynak mondható, hogy megméreti magát a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatonfüredi viadalon, melyet idén is a nyíltvízi Világkupa küzdelmeit követően, június 18-án rendeznek.

  A 2017-es FINA Világbajnokság nyíltvízi versenyeinek koordinátora a 2000-es évek első felében a világ élmezőnyéhez tartozott, a 2004-es dubaji világbajnokságon 10 kilométeren a rendkívül előkelő 8. helyen végzett. Rendszeres résztvevője a hazai, nagyobb tömegeket megmozgató úszórendezvényeknek, sőt 2002 óta ő tartja a Balaton-átúszás rekordját, és a Velencei-tó-átúszáson sem értek el még nála jobb időt!

  „Bár az élsportolói pályafutásomat már jó ideje befejeztem, természetesen nem szakadtam el a sportágtól, a mai napig rendszeresen lejárok az uszodába, vagyis benne maradtam a közegben” – mondta Nagy-Pál Levente, aki az első, 2013-as Úszó Fesztiválon  a férfiak között a legjobb hivatalos időt produkálta.

  „Idén is elindulok, és arra biztatnék mindenkit, hogy szintén tegyen így, mert amellett, hogy a 2017 méteres táv teljesítése komoly sportteljesítmény, a gyönyörű környezetnek köszönhetően az ember szó szerint szép élményekkel gazdagodik”.

  Regisztrálni a https://magyaruszasnapja.hu weboldalon lehet, a szervezők mindenkit szeretettel várnak, korra és nemre való tekintet nélkül!

  Érdekességek

  2013, 2014 és 2015 után immár negyedszer rendezi meg a Magyar Úszó Szövetség az Olimpiai Úszó Fesztivált a Magyar Úszás Napja keretében Balatonfüreden. A résztvevők az első megméretéshez képest alaposan „begyorsultak”, hiszen a mezőnynek akkor még átlagosan közel 1 órára és 20 percre volt szüksége ahhoz, hogy teljesítse a távot, egy évvel később és tavaly viszont már csaknem fél órát faragott le a „hátrányából” – mindez persze erősen függ az időjárástól is.

  Az elmúlt években számos külföldi országból érkeztek nevezők, így Németországból, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Litvániából. A férfiak eddig jóval lelkesebbek voltak, legutóbb például a nevezők 74 százaléka közülük került ki. Reméljük, a hölgyek idén belehúznak!

  A legidősebb úszó a 2013-ban és 2014-ben is versenyző, 1931-ben született Bálint Béla bácsi volt, legfiatalabbként két éve Kiss Róbertet regisztrálták, aki akkor mindössze 8 éves volt! Fontos információ ugyanakkor, hogy 14 éven aluli gyerekek kizárólag szülői felügyelettel indulhatnak.

   

  A Balaton-átúszás rekordere is visszatér az Olimpiai Úszó Fesztiválra
  2016-06-08 //

  Gyurta Gergely és Papp Márk nyíltvízi versengése

  Egymás elől halászhatják el az olimpiai kvótát Setubalban

  Tavaly, a kazanyi világbajnokságon „egyenes ágon” egy magyar férfi hosszútávúszó sem szerzett olimpiai kvótát, így Gyurta Gergőnek és Papp Márknak is egyetlen esélye maradt arra, hogy augusztusban a Copacabana öbölben résztvevője lehessen a 10 kilométeres olimpiai „maratoninak”. Az utolsó lehetőséget - – 69 rivális társaságában - a hétvégi portugáliai pótkvalifikációs nemzetközi verseny adja meg a két magyarnak. Gyurta a „medencés” teljesítményével már az olimpiai csapat tagjának tekintheti magát, Papp előtt viszont csak most nyílhat meg a kapu. Feltéve, hogy Setubalban az első tíz között végez, és ha ugyanez a „kis Gyurtának” is sikerülne, magyar vetélytársát maga mögé utasítva érkezik a célba.

  Remények és aggályok

  „Gege” nemrégiben a londoni Európa-bajnokságon, előtte pedig a győri országos bajnokságon is jól úszott, így nagy reményekkel utazunk el a portugáliai versenyre. A mezőny azokat hozza össze, akik tavaly Kazanyban leverték a lécet, és most újult erővel szeretnék bizonyítani, hogy ott a helyük Rióban. Lesz olyan éles a küzdelem, mint tavaly a világbajnokságon, vagy még annál is élesebb – nyilatkozta Kovácshegyi Ferenc, az UTE mesteredzője a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának - Gergő jó kezekbe került, amikor tavaly ősszel úgy döntött, hogy Franciaországban folytatja az olimpiai felkészülését. Azt kapta meg ott, ami itthon a legjobban hiányzott neki. Azóta nem egyedül küzd meg a hosszok sokaságával, hanem jobbnál jobb franciák társaságában. Így könnyebb a munka és a fejlődés is gyorsabb.  Minden nap egy új kihívással szolgál a számára, és ez is hozzájárulhat most a setubali jó szerepléséhez.” – hangsúlyozta Kovácshegyi Ferenc, nem titkolva, hogy a brazíliai versenypálya vízminőségével kapcsolatos tudományos megállapítások csak növelték az amúgy sem csekély aggályait.

  Papp talán jobban bírja a gyűrődést

  Nagy Péter, a BVSC úszószakosztályának vezetőedzője semmivel sem tartja Papp Márkot esélytelenebbnek a riói kvóta megszerzésére, mint amennyi a Franciaországban edződött  vetélytársa mellett szól.

  „Márk Abu Dhabiban, a rangos mezőnyt felvonultató Világkupa versenyen az első tíz között végzett, és az óta még jobb lett – vette át a szót Nagy Péter. - Meg van az esélye arra, hogy Setubalban ő legyen a továbbjutó magyar, de a célját csak akkor érheti el, ha újra sikerül bekerülnie az első tíz közé. Sok függ attól, hogy mennyire lesz hideg a víz, és mekkora hullámokat kavar a szél az tengeren, ezekkel a nehezítő körülményekkel persze a vetélytársaknak is meg kell majd küzdenie. Senki sem szereti azt, ha a vízben percenként tarkón vágják, vagy alattomos rúgásokkal igyekeznek lefékezni, az viszont különbséget tesz a versenyzők között, hogy ki viseli jobban a gyűrődést. Márk ebből a szempontból a kemény legények közé sorolható. Ez a képessége pedig jól jön majd a setubali verseny hajrájában, amely a nagy tét miatt is várhatóan nem a kíméletről és a sportbarátságról fog szólni,” – hangsúlyozta Nagy Péter, hozzátéve, hogy a 22 esztendős Papp Márkot edző kollégája, Bagaméri Bence  kíséri el Portugáliába..

  Mint ismeretes, Kazanyban egyedül a londoni aranyérmes Risztov Éva szerzett olimpiai kvótát, úgy, hogy éppen csak befért a legjobb tíz közé.

  Versenyinformációk:
  http://www.fina.org/event/marathon-swimming-olympic-games-qualification-tournament/contact

  Az indulók letölthetőek itt:

   

   

   

   

   

   

   

  Gyurta Gergely és Papp Márk nyíltvízi versengése
  2016-06-08 //

  Magyar Úszás Napja - Veszprém

  Veszprém MJV a mellékelt úszó programmal kíván csatlakozni a június 18-i Magyar Úszás napjához.

   

  Magyar Úszás Napja - Veszprém
  2016-06-06 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 11. rész

  Tisztelt úszni vágyók! 

  Ha szép napsütéses időre ébredünk június 18-án, akkor rajtra fel Balatonfüreden! Teljesíthetjük a 2017 méteres távot a Magyar Úszás Napján! Viszont a meleg napra tekintettel egyrészt gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról és – ez szükséges – bőrünk védelméről! Feltétlenül kenjünk be magunkat - lehetőleg vízben nem leázó – magas faktorszámú napfényvédő krémmel. Ezt – ha indokolt – a profi nyíltvízi úszók is megteszik, hiszen a vízben is nagyon könnyen leéghet az úszó.  Más krémet nem szükséges használni, de ha bekentük magunkat a napfényvédő krémmel, töröljük meg alaposan a tenyerünket egy törülközőben, hogy az úszásban ne zavarjon a síkos kéz, ugyanis elveszhet a „vízérzés”.  Apróság, de fontos!

  Már csak 12-t  kell aludni és úszhatunk, szerepelhetünk  a Magyar Úszás Napjának vizes eseményein! Rengeteg uszodában, sok helyszínen temérdek úszó program van! Még mindig nem késő növelni az edzések számát, többször lemenni az uszodába, az utolsó szervezési feladatokat elintézni, megvenni a jegyeket, lefoglalni a szállást, megvenni az úszószemüveget, stb. vagy csak egyszerűen lelkiekben ráhangolódni. És ha már ezeket megtettük, majd június 18-án leúsztuk a magunk távját, teljesítményünkkel elégedetten kimászunk a vízből, gondoljunk a holnapokra! Vegyünk uszodabérletet és ne mulasszunk el egyetlen alkalmat sem, hogy ússzunk!

  Jó felkészülést kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 11. rész
  2016-06-03 //

  Cseh László nem fog aszkétaéletet élni a Riói olimpiáig

  Szokás szerint az olimpiai felkészülés utolsó két hónapjában is reggel 6 órakor kezdődik majd Cseh László mindennapjainak első edzése, így nem is tervezi a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság televíziós közvetítéseinek a követését.

  Nagyon örülne viszont annak, ha a magyar válogatott kitenne magáért, és a legjobb formáját hozva játszaná le a mérkőzéseit.

  Maga Cseh László is csúcsformában szeretné venni a közelgő nyári játékok akadályait. Az esélyeit egykor túlságosan is visszafogottan latolgató kétszeres világbajnok és háromszoros olimpiai ezüstérmes egyre inkább biztos abban, hogy Rióban végre az is meg fog történni vele, ami 30 éves koráig eddig még sohasem.

  Készen áll majd a csatára

  Már a tavalyi világbajnokság előtt sem titkolta, hogy aranyéremmel akar hazatérni Kazanyból. Tíz év után, rövidebb-hosszabb válságkorszakokból kilábalva lett újra aranyérmes. Új edzővel, új klub dicsőséglistáját gazdagítva.

  „Nagyon sok mindennek kellett megváltoznia az életemben ahhoz, hogy a korábbinál magabiztosabb, a céljait világosan megfogalmazó emberré formálódjak át. Ehhez belülről érkező pozitív visszajelzések, biztató mérési eredmények és a munka hatékonyságát igazoló jó helyezések kellettek.” – nyilatkozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, alig két héttel a londoni Európa-bajnokság után, ahonnan két aranyérmmel, és egy-egy ezüsttel valamint bronzzal térhetett haza.

  Már abból is csak jót lehetett kiolvasni, hogy a kontinensbajnokságra nem úgy startolt rá, mintha az – tíz héttel az olimpia előtt – csak egy  fontosabb nemzetközi tesztverseny lenne. Ahol akár még veszíteni is lehet, hiszen az év legnagyobb kihívásával csak később kerül szembe.

  „Az eredmények jobbak is lehettek volna. Kicsit sajnálom, hogy az Európa-rekordot nem tudtam megdönteni a 200 pillangón. Sokkal jobb idő kell az olimpián, most éppen ezen dolgozunk. Azt viszont már most érzem, és így látja Plagányi Zsolt, az edzőm is, hogy a kellő időben éppen ott fogok tartani, ahol kell. Készen állok majd a legnagyobb csatára.”

  Nincs már rágörcsölés

  Cseh László szerint már régen nem úgy van, hogy a válogatott sportolók hetekre bevonulnak az edzőtáborba, onnan szinte ki sem mozdulva számolják a napokat a rajtig, és csak üzengetnek a szeretteiknek.

  „Nincs sok értelme az aszkétaéletnek, de a görcsös akarásnak sem. Mindent úgy kell csinálni, ahogy azt előre meghatároztuk. Számomra az olimpia a versenyek versenye, de be kell vallanom magamnak, hogy az egyedisége abból származik, hogy csak négyévente kerül megrendezésre. Számomra a világbajnokság is a sportág egyik csúcseseménye, és éppen ezért vagyok nagyon büszke arra, hogy tíz év után sikerült újra aranyérmet nyernem. Ettől függetlenül életem egyik legboldogabb napja lenne az, amikor a 2004 óta dédelgetett álmom megvalósul” – hangsúlyozta Cseh László.

   

  Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

  Cseh László nem fog aszkétaéletet élni a Riói olimpiáig