HÍREK

  2016-07-14 //

  Fagyálló és érem nélkül a zárónapon

  Orosz Ádám 10. helye a zárónap legjobb helyezése magyar szemszögből: a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokságon kemény kihívást jelentett a 25 kilométeres szám, Olasz Anna és Székelyi Dániel például úgy döntött, nem kockáztatják az egészségüket.

  Ezúttal nem sikerült érmet szereznie Olasz Annának: 20 kilométer után Gellért Gábor szövetségi kapitány kiparancsolta a vízből a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokság zárónapján a legutóbbi, 2014-es berlini viadalon, valamint a tavalyi kazanyi világbajnokságon 25km-en egyaránt ezüstérmet szerző klasszist.

  „Ment, próbálta, hátha kibírja, de amikor 20 kilométernél már lila-feketében játszott a szája színe, mondtam neki, hagyd abba, ennek így semmi értelme – idézte vissza a történteket Gellért Gábor. – Az ötödik-hetedik helyen haladt, de ez nem volt érdemi úszás, csak szenvedés. Utána az orvosok háromnegyed órán át melengették, úgyhogy szerencsére nincs semmi vész, teljesen rendben van, jövőre, Balatonfüreden, a világbajnokságon remélhetőleg sokkal melegebb vízben megint a régi önmagát adhatja. Most persze rettentően el van keseredve, azt gondolta, hogy olimpia nélkül majd ezen az Eb-n kárpótolja magát, de a hideg víz keresztül húzta a számításait.”

  A fiúknál Székelyi Dániel 8 kilométer után döntött úgy, hogy nem kockáztat tovább, a két éve csapatban junior világbajnoki címet szerző Orosz Ádám ugyanakkor becsülettel végigtempózta mind a 25 ezer métert, és a több mint 5 órányi küzdés végén a 10. helyen zárt. „Ádám más alkat, rajta úgymond van tartalék hasnál és derékon, Anna és Dani klasszikusan vékonyak, az ő testük nem működik öt órán keresztül a 17 fokos vízben” – közölte a kapitány.

  Gellért Gábor ugyan örül, hogy a bronzérmes csapat jóvoltából nem távozik üres kézzel a magyar együttes Hoornból – a pontversenyben hatodik helyen zártunk a 19 résztvevő között, ami azért dicséretes –, ám jelezte: az utóbbi években ennél mindig jobban szerepelt a nyíltvízi válogatott. „Ezek a körülmények kevésbé feküdtek nekünk, de mese nincs, meg kell oldani, hogy ha legközelebb hidegben, hullámos vízben kell úszni, akkor is eredményesek legyünk. És persze nagyon bízom abban, hogy jövő nyáron, a hazai világbajnokságon, Balatonfüreden ismét a régi formánkat hozzuk.”

  A kapitány egyébként marad a helyszínen, hamarosan kezdődik ugyanis a junior világbajnokság – nagy kérdés, a fiatalok miképp birkóznak meg az elmúlt napokban ismét mostohábbá vált körülményekkel.

  Fagyálló és érem nélkül a zárónapon
  2016-07-13 //

  Bravúros bronz csapatban

  Felnőtt nyíltvízi Európa-bajnokságokon első ízben sikerült érmet szereznie a magyar csapatnak: a Risztov Éva, Papp Márk, Székelyi Dániel felállásban úszó trió a harmadik legjobb időt úszta Hoornban.

  A magyarok elsőként indultak neki az 5km-es távnak, amelyen az óra ellen úsztak úgymond. Az elég hamar kiderült, hogy az olaszoknak, a németeknek és a briteknek van esélyük rajtunk kívül a dobogóra.

  Az olaszok rutinos hármasa, a világversenyek egyéni versenyeiben is rendszeresen érmeket szerző Rachele Bruni, Simone Ruffini – a két balatonfüredi Világkupa-győztes – és Federico Valli végül nagy fölénnyel, 37.7 másodperces előnnyel lett első.

  A magyar és a német csapat között már jóval kisebb volt a különbség, 5.6 másodperc – két éve, Berlinben 1.2 másodperccel szorítottak le bennünket a dobogóról –, végül ők lettek az ezüstérmesek, a mieinknek jutott a bronz. Az igazi bravúr a britek megelőzése, ráadásul több mint 20 másodperccel, hiszen az ő csapatukban ott volt az 5km női bajnoka, Danielle Huskisson és a férfiaknál bronzérmes Caleb Hughes.

  „A britek megelőzése a legnagyobb fegyvertény – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Minden dicséretet megérdemel a csapat, mindent megcsináltak, amit terveztünk. Külön köszönet Risztov Évának, aki negyedik éve minden egyes alkalommal vállalja a részvételt, és ma végre elnyerte méltó jutalmát az éremmel. Mivel ilyenkor a fiúknak kell igazodniuk sebességben, azaz a saját megszokott tempójuknál picit lassabban haladnak, ezért a hideg víz így külön kihívást jelentett számukra, ám ezen is túltették magukat, így sikerült elérni ezt az eredményt.”

  „Nagyon elégedettek vagyunk, első érmünk ez a csapatversenyben. A legnagyobb gondunk a hideg víz volt, de túltettük magunkat rajta” – összegzett Székelyi Dániel.

  Csapatverseny (5km)

  1. Olaszország 55:59.3

  2. Németország 56:37.0

  3. Magyarország 56:42.6

  Bravúros bronz csapatban
  2016-07-12 //

  Székelyi Dániel bravúros 7. helye 5km-en

  Élete legjobb nemzetközi eredményét érte el Székelyi Dániel, aki a 7. helyen végzett a férfiak 5 km-es versenyében a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokságon.

   

  Az 5km-es viadalt időfutam formában rendezik az Eb-ken, azaz a versenyzők ráindítással, csak az óra ellen küzdenek. Először a nők úsztak, itt Olasz Anna – akinek azért a leghosszabb táv fekszik igazán – végül 10. lett, míg a férfiaknál Székelyi Dániel a 7. helyen zárt, míg Rákos Patrik a 13. legjobb időt úszta. A nőknél némi meglepetésre az eddig nemzetközi vizeken nem jeleskedő brit Danielle Huskisson, míg a férfiaknál az orosz Kirill Abroszimov győzött.

  Gellért Gábor szövetségi kapitány így értékelt: „Normális, jó verseny volt, Székelyi Daninak dicséret jár, mert nagyszerűen szerepelt, de Patrik is becsülettel végigment a pályán. Ma már jobb volt a víz, majdnem húsz fokig felmelegedett, Anna is kezd vele megbarátkozni. Papp Márk ma pihent, Dani úszása és Éva vasárnapi remeklése viszont szép reményekre jogosít a csapatverseny előtt.”

  Utóbbi viadalt szerdán rendezik, míg csütörtökön a 25 kilométeres táv következik zárásként.

  5km

  Férfiak

  1. Kirill Abroszimov (orosz) 54:34.3 perc

  7. Székelyi Dániel 55.46.8

  13. Rákos Patrik 56.28.8

  Nők

  1. Danielle Huskisson (brit) 59.46.1

  10. Olasz Anna 1:01.9

  Székelyi Dániel bravúros 7. helye 5km-en
  2016-07-11 //

  Nyíltvizi EB- Hoorn

  Risztov Évát kizárták, de nem bánatos

  Nemzetközi nyíltvízi viadalhoz teljességgel méltatlan körülmények között kezdődött meg az Európa-bajnokság Hoornban, ahol rögtön botrányba fulladt a női 10 kilométeres verseny: ennek egyik áldozata Risztov Éva, akit másodmagával kizártak utólag, így elbukta a bronzérmet. A férfiaknál kevesebb izgalom adódott, olimpiai résztvevőnk, Papp Márk remek hajrával 10. lett.

  Bár harmadikként ért célba Risztov Éva a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokság 10 kilométeres versenyében, utólag diszkvalifikálták – a világ- és Európa-bajnok német Isabelle Harléval egyetemben –, mégpedig pályatévesztés miatt. Tény, egy bolyban haladva olimpiai bajnokunk a többiekkel együtt a célfolyosó „mellé úszott”, ám amíg akadt, aki visszafordult, és végül a befutó kezdetét jelző bóját megkerülve tette meg az utolsó métereket, addig Éva és német riválisa a kötél alatt átbújva „korrigált”: ezáltal nem vágták le a pályát, azaz nem kevesebbet úsztak, csupán irányba álltak, azaz a kötél egyik oldaláról átmentek a másikra. Ennek ellenére utólag kizárták őket. A verseny további furcsasága, hogy – bár a szakágban kötelező célfotóval megállapítani a sorrendet – végül holtversenyt hirdettek az olasz Rachele Bruni és a francia világbajnok, Aurelie Muller között, így mindketten aranyérmet kaptak.

  Gellért Gábor szövetségi kapitány a pályatévesztést nem vitatta, ugyanakkor elmondta, az óvásban is arra helyezték a hangsúlyt, hogy a 21. században megszokott sztenderdekhez képest felháborítóan nívótlanok a körülmények.

  „Szánalmas, ami itt van – jelentette ki a szakvezető. – A legutolsó kupaversenyen is van lehetőség arra, hogy a résztvevők a pályán gyakoroljanak legalább egy nappal a rajt előtt, de inkább kettővel. Itt még egy órával a start előtt sem voltak képesek kijelölni a végleges vonalat, a rajt előtti percekben cserélgették a kék és zöld bójákat kint a vízen. A befutó pedig egészen elképesztő: egy-egy ötven méteres madzag néhány teniszlabda nagyságú gömbbel, az elején egy-egy kosárlabda-méretű bójaszerűség a jelzés, csak a vakszerencsén múlik, hogy ezeket egymás mögött úszva, a hullámzásban észreveszik-e. Balatonfüreden embernagyságú bóják vannak mindenütt, fél méter magas, felfújt hurkák között úsznak be, itt meg olyanok a kötelek, mint a makói strandon, és akkor még a makóiakat sértem meg...”

  A kapitány elmondta, a mezőnyt addig vezető holland címvédő, Sharon van Rouwendaal vitte vakvágányra a többieket, ő kvázi hazai vízben úszva haladt rossz irányba, aztán amikor észrevette, jött a korrigálás, amit ki így, ki úgy tett meg – Rouwendaal visszafordult, és ez az aranyérmébe került (4. lett), hiszen azok jártak jól, akik hátrébb voltak, mert ők így kapcsolhattak, és gyorsabban visszamehettek.

  „Az óvásban arra hivatkoztunk, hogy a pálya nem volt kijelölve rendesen – mondta a kapitány. – Amikor fogalmaztuk, már akkor kinevettek minket, hogy miért akarunk elveszteni száz eurót... Mondtuk, mi csak küzdünk a versenyzőnkért a végsőkig. De itt tényleg elképesztőek a körülmények. Egy Európa-bajnokságon nem tudnak öltözősátrat sem felállítani? Az utcán kellett átöltöznie a csapatnak...”

  Gellért Gábor ugyanakkor jelezte, klasszikus nyíltvízi viadal az Eb, annak minden megpróbáltatásával, hiszen míg a kikötőben 18.2 fok a víz, addig a nyílt tengeren – ahol a versengés nagyobb része zajlik, kőkemény hullámzásban, oldalszélben – már csak 16.8 fokban kell küzdeni, mindez szinte tökéletesen leképezi a riói körülményeket.

  Risztov Éva is erre helyezte a hangsúlyt a versenyt követően. „Történt, ami történt, nem tudok semmi olyat mondani, amivel felkavarom az érzelmeket. Én mindent megtettem ma, nem tehetek róla, hogy nem tájékoztattak bennünket előre a két sárga bójáról a végén, jellemző, hogy öten úsztunk rossz irányba. A lényeg, hogy amit én elterveztem, azt meg is csináltam. Ismét bebizonyítottam magamnak, hogy tudok küzdeni a végsőkig, kikerültem minden konfliktust, az összes verekedésből kihúztam magam, inkább odébb mentem, csak az úszásra koncentráltam. A tanulság pedig az, hogy valami mindig valamiért történik, azaz hálás vagyok a sorsnak, hogy ez most esett meg, és nem egy hónap múlva.”

  Risztov Éva a kétkedőknek is választ adott vasárnap, hiszen többen úgy gondolták, ő csak a medencéhez hasonló, síkvízi körülmények között képes kiemelkedő teljesítményre. „Mondanak sokan sok mindent, én azt gondolom, bizonyítottam sokszor, sokféle versenyen, így ma is. Egyébként pedig ha választani kell egy Eb-érem és egy olimpiai érem között, akkor azt hiszem, nem lehet kétséges, mire szavazok. És ha még azt is hozzátesszük, hogy a londoni győzelmemet megelőző világbajnokságon is kizártak, és ott is jogtalanul...”

  Másik indulónk, Olasz Anna a mostoha viszonyok közepette végül 13. lett. „Szimplán belefagyott a vízbe – közölte Gellért Gábor. – Amióta Arizonában edz, és még télen is 29-30 fokban gyakorolnak, elszokott a hidegtől, plusz le is fogyott – régen nagyon bírta az ilyen pályát, most semmi tartalék nincs a testén, és képtelen elviselni ezeket a körülményeket. Egyelőre nem látom, hogy a 25 kilométert, ahol Eb-n és vb-n is ezüstérmes volt, hogy fogja bírni négy nap múlva. Mert ilyen körülmények között az klasszikus túlélőverseny lesz.”

  A férfiak, immár okulva az előttük történtekből, különösebb zavarok nélkül mentek végig a pályán. Itt a címvédő holland Ferry Weertman győzött, a magyar indulók közül a riói résztvevő, Papp Márk remek hajrával az utolsó körben hat helyett jött előre és pont befért az első tízbe – csupán 6.7 másodperccel az aranyérmes mögött ért be –, Székelyi Dániel a 35 induló között 13., míg Rákos Patrik a 25. helyen zárt.

  „A fiúk jól mentek, jól küzdöttek, Márk és Dani még a hideg vizet is bírta, teljesen megérdemelten zártak a mezőny első harmadában” – értékelt Gellért Gábor.

  Nyíltvizi EB- Hoorn
  2016-07-09 //

  Csak a szokásos: Arany Ajna (és egy ezüst)

  Nagyon ráállt az egy arany plusz egy érem frekvenciára a magyar juniorválogatott a hódmezővásárhelyi Európa-bajnokságon: akárcsak az előző három napon, szombaton is ezzel a mérleggel zártak a mieink. 

  Késely Ajna harmadik aranyérmét szerezte, ezúttal 200 gyorson, ismét új Európa-bajnoki csúccsal, míg Barócsai Petra 100 pillangón lett ezüstérmes. Magyarország jelenleg 3. az éremtáblán.

  Hargitay András szövetségi kapitány óvatos duhajként közelített a vásárhelyi kontinensviadalhoz, hiszen 3-5 érmet várt a magyar fiataloktól – ehhez képest a zárónap előtt már 8-nál járnak a mieink.

  Késely Ajna pedig tényleg fenomenális: győzött 800-on, győzött 400-on, szombaton pedig behúzta a harmadik Európa-bajnoki címet is, ezúttal 200 gyorson ért elsőként a falhoz. Ideje új junior Eb-csúcs, ráadásul 15 évesen 1:58-on belülre tudott kerülni, amire nem sokan képesek – mindez a mesterhármason túl fantasztikus hír Rio előtt, hiszen ha Ajna az olimpián is hozza ezt a teljesítményt, akkor egyre vérmesebb reményeink lehetnek a 4x200-as gyorsváltóban.

  „Ez fájt a legjobban, de ez a legkedvesebb a három közül – mondta Ajna az eredményhirdetést követően. – Minden álmomat felülmúlja, hogy 1:58-on belül tudtam úszni, bár (Turi) Gyuri bácsi ezt tűzte ki célként, de azért csak titokban reménykedtem, hogy sikerül. Most nagyon boldog vagyok.”

   

  A szokásos második érem ezúttal 100 pillangón érkezett, a szintén csupán 15 éves Barócsai Petra jóvoltából – az aranyra az oroszok ifjú klasszisa, az egy évvel idősebb Polina Jegorovával szemben nem volt esélye, ugyanakkor a 17 esztendős riválisait óriási csatában maga mögé utasította: a második és a negyedik között mindössze 13 század volt a különbség, de a „bolyból” Petra volt a leggyorsabb, így ezüstérem lett a jutalma.

   

  Tizenöt század választotta el a bronzéremtől Szucsik Bencét, ami persze 50 háton nagyobb különbségnek számít, ugyanakkor Bence így is minden dicséretet megérdemel – akárcsak a számot megnyerő, a 16. születésnapját épp szombaton ünneplő Kliment Kolesznyikov, aki ennek örömére előbb a középdöntőben, majd a fináléban is megdöntötte a szám junior világrekordját.

   

  Kovács Benedek is úszhatott volna a fináléban – 8. idővel –, de ő inkább a mixed vegyesváltóra koncentrálta az energiáit. Megérte, hiszen a két női érmesünkkel, valamint Miksi Richárddal összeállva még az éremre is volt esély – igaz, Petrán és Ajnán azért érződött, hogy túlvannak egy komolyabb úszáson, így végül néhány tizeddel lemaradtak a dobogóról.

   

  A negyedik napon egyébként valóságos elődöntő-özönt tartalmazott a program, hat számban is a finálé volt a tét – továbblépni a 200 pillangó Európa-bajnokának, Milák Kristófnak sikerült, 4. idővel jutott a végjátékba 100-on, és szintén negyedikként kvalifikált Márton Richárd 200 gyorson. Gyurinovics Fanni igen peches volt, 200 vegyesen 9. lett,  itt 4 századon múlt a döntő, míg 50 gyorson 7 századon (itt a 11. hely jutott neki). A 100 háton középdöntőző Matyasovszky Dalma 15., Dobos Dorottya pedig 16-ikként zárt. Az időfutam formában lebonyolított nyolcszáz gyorson a délelőtt úszó Lakatos Dávid 11., Drigán Zoltán pedig 13. lett.

   

  A negyedik nap bajnokai és magyar döntősei

   

  Férfiak

  800m gyors

  1. Victor Johansson (svéd) 7:56.64

  11. Lakatos Dávid 8:11.96

  13. Drigán Zoltán 8:18.62

   

  50m hát

  1. Kliment Kolesznyikov (orosz) 24.94 – új junior világrekord

  4. Szucsik Bence 25.59

   

  200m hát

  1. Hugo Gonzalez (spanyol) 1:57.00

   

  Nők

  50m gyors

  1. Marija Kamenyeva (orosz) 25.02 – új Európa-bajnoki csúcs

   

  200m gyors

  1. Késely Ajna 1:57.96 – új Európa-bajnoki csúcs

   

  100m pillangó

  1. Polina Jegorova (orosz) 59.00

  2. Barócsai Petra 59.87

   

  Mixed

  4x100m vegyesváltó

  1. Olaszország 3:50.75

  4. Magyarország 3:53.37

  (Kovács Benedek, Miksi Richárd, Barócsai Petra, Késely Ajna)

   

  Az éremtábla élcsoportja

  Oroszország                9          3          4          16

  Nagy-Britannia           5          3          7          15

  Magyarország             4          3          1          8

  Olaszország                3          6          5          14

  Spanyolország                        1          3          0          4

  Németország              1          2          2          5

  Csak a szokásos: Arany Ajna (és egy ezüst)
  2016-07-08 //

  Milák Kristóf mindenkit meglepett, legfőképp önmagát

  A magyar csapat tartja az egy plusz egyes ritmust: a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság harmadik napjára ismét jutott egy arany, továbbá érkezett egy ezüstérem is. 

  A győzelmet mindenkit, leginkább önmagát meglepve a 16 esztendős Milák Kristóf aratta 200 pillangón, míg Barta Márton 200 vegyesen lett ezüstérmes, csupán hat századdal maradva le az elsőségről.

  Milák Kristóf rögtön az első fináléban, 200 pillangón berobbantotta a zsúfolásig telt vásárhelyi uszodát: a 16 éves melák – fél fejjel magasodik a 17-18 évesek fölé – a legoptimistább szakembereket is meglepve, a 2-es pályán elképesztő sebességre pörögve Európa-bajnoki címig száguldott.

  Kristóf még az eredményhirdetés után is csupán kereste a szavakat, avagy látszott rajta, hogy valami olyasmit élt át, ami egy életen át elkíséri: zsúfolásig telt ház előtt, hazai uszodában hallgatni a Himnuszt... Tartotta magát, nem könnyezett, de csak nehezen préselte ki magából a szavakat. „Mit mondjak?... Hogy így terveztem?... Ugyan, egy pillanatig sem gondoltam rá, hogy én itt első lehetek... Még most is remeg a kezem, és még mindig nem hiszem el... Az idő? Életem legjobbja. Hogy pont itt megyek 1:57 alá? Á, ez az egész teljesen valószínűtlen...”

  Kétszáz vegyesen hihetetlen dolgok történtek: a versenyt fölényesen nyerte Hugo Gonzalez, ám a spanyol srác megint belebakizott a versenybe. Egy éve, a szingapúri junior vb-n a második helyről zárták ki, most a hátúszó-fordulót követő szabálytalanság miatt szórták ki, ezúttal az aranyérmes pozícióból. Na, így vált mindjárt dühítővé, hogy az addig harmadik Barta Márton előrelépett másodiknak – merthogy csupán 6 századdal maradt le az aranyról, ami így a brit Joe Litchfieldnek jutott, míg Sós Dániel negyedikként zárt.

  Az esti futamban úszott, végül 9. lett Juhász Janka 1500 gyorson, míg a délelőtt szereplő Szilvási Gréta a 11. helyen zárt. A napzáró csapatversenyekben is szépen produkáltak a mieink, a férfi 4x200-as gyorsváltó – többek között az eddig már két érmet szerzett Márton Richárd óriási hajrájának köszönhetően – a 4. helyen végzett, míg női vegyesváltónk hetedikként ért célba.

  A középdöntőkben is akadt szép teljesítmény: Késely Ajna nagy lépést tett a mesterhármas felé, a 800 és a 400 megnyerése után 200-on is első idővel finalista, igaz, itt nagy csatára van kilátás szombaton. Barócsai Petra 100 pillangón harmadikként jutott a döntőbe, ugyanitt Egervári Eszter 14. lett. Kétszáz háton Kovács Benedek két lehetnyivel maradt le (10. lett), míg a sprintszámokban 50 mellen Szöllősi Martin 13., 50 háton Ádám Henrietta szintén 13., Dobos Dorottya pedig 15. lett.

  A harmadik nap bajnokai és magyar döntősei

  Férfiak

  100m gyors

  1. Alessandro Miressi (olasz) 49.40

  50m mell

  1. Nikola Obrovac (horvát) 27.66

  200m pillangó

  1. Milák Kristóf 1:56.77

  8. Tekauer Márk 1:59.75

  200m vegyes

  1. Joe Litchfield (brit) 2:01.07

  2. Barta Márton 2:01.13

  4. Sós Dániel 2:01.75

  4x200m gyorsváltó

  1. Lengyelország 7:18.01

  4. Magyarország 7:24.18

  (Holló Balázs, Milák Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd)

  Nők

  1500m gyors

  1. Tamila Holup (portugál) 16:20.80

  9. Juhász Janka 16:48.66

  11. Szilvási Gréta 16:55.06

  50m hát

  1. Polina Jegorova (orosz) 28.43

  200m mell

  1. Giulia Verona (olasz) 2:26.53

  4x100m vegyesváltó:

  1. Oroszország 4:05.85

  7. Magyarország 4:12.25

  (Dobos Dorottya, Ölvödi Petra, Barócsai Petra, Késely Ajna)

  Milák Kristóf mindenkit meglepett, legfőképp önmagát
  2016-07-07 //

  Késely Ajna: kettőből kettő

  Plusz egy váltóezüst

  Késely Ajna újfent remekelt: a 800 gyors után 400-on is besöpörte az aranyérmet a hódmezővásárhelyi junior úszó Európa-bajnokság második napján, mégpedig a viadal történetének legjobb idejével. Később pedig Németh Nándorral, Márton Richárddal és Gyurinovics Fannival együtt egy ezüst következett a mixed gyorsváltóban.

  Bár a női mezőnyben elvben rengeteget számít a kor, Késely Ajnát ez mit sem zavarja az első ízben négy „évfolyamos” junior Eb-n: 15 esztendősen a 400 gyors mezőnyében is a legjobbnak bizonyult, óriási csatában gyűrve le a 17 éves brit Holly Hibbottot. A Kőbánya SC ifjú klasszisa a legjobb idővel került a fináléba, ahol 300 méterig nagyjából együtt haladt az élboly, ezt követően azonban a magyar lány sebességet váltott, és az utolsó hosszra már nagyobb előnnyel fordult. Hibbott hatalmas hajrába kezdett, ám Ajna visszaverte a támadást, és végül 3 tizeddel megelőzte vetélytársát. Ideje (4:08.10) új Európa-bajnoki rekord; ugyanezen a távon Barócsai Petra a 7. helyen végzett.

  „Ez nagyon kemény volt, nagyon erős verseny, a brit lány szépen hajrázott, de bírtam a végét – mondta utána Ajna. – Megmondom őszintén, még picit jobban is sikerült az úszás, mint reméltem, és ezért nagyon boldog vagyok, meg persze az aranyérem miatt is.”

  Ajna aztán a nap végén akasztott még egy érmet, a mixed gyorsváltó tagjaként. A fiúk kiváló helyzetben adták át a stafétát – mely a korátlagot tekintve a legfiatalabb volt a fináléban –, Németh Nándor és Márton Richárd tapadt a többiekre, Gyurinovics Fanni szintén őrizte a harmadik helyet, majd jött Ajna, és a hosszabb távok után a gyorsaságából is adott némi ízelítőt, ugyanis sikerült másodiknak behoznia a csapatot úgy, hogy az utolsó ötven méteren egy teljes másodpercet vert az addig biztos ezüstérmesnek tűnő olaszok befejező emberére, ami elképesztő produkció.

  Ami a többi döntősünket illeti, picit jobb volt a „bemeneti” rész a lányok 200 pillangós fináléjában, mint a végeredmény (2. és 4. idővel érkezett a két „BB”), de Bonecz Boglárka (5.) és Berecz Blanka (7.) így is minden dicséretet megérdemel. Az egy napja „pótfelvételiző”, azaz szétúszásban fináléba jutó Kovács Benedek nem tudott csodát tenni 100 háton (8.), és a lányok napi hátdöntőjében, 200-on ugyanígy végzett Ilyés Laura is, valamint később 1500 gyorson Lakatos Dávid is. (A száz hát krónikájához tartozik, hogy az orosz Klement Kolesnikov 53.65-tel új junior világrekordot ért el.)

  Sokat ígérően dolgoztak a magyar fiúk 200 vegyesen és 200 pillangón a középdöntőkben: előbbi távon Sós Dániel 3., Barta Márton 4. idővel ment tovább (junior vb-ezüstérmesünk, Dani jelezte, reggel keményen kihajtotta magát, mert a négy magyar induló közül csak kettő mehetett tovább, arra pedig az utolsó pillanatok feszültségében nem is figyelt, hogy egyik fő riválisát, Holló Balázst épp az előtte lévő futamban kizárták). Pillangón pedig Milák Kristóf (5.) és Tekauer Márk (6.) még bármit elérhet a pénteki végjátékban.

  A második nap bajnokai és magyar döntősei

  Férfiak

  1500m gyors
  1. Tom Derbyshire (brit) 15:08.31
  8. Lakatos Dávid 15:36.15

  100m hát
  1. Kliment Kolesnikov (orosz) 53.65 – junior világcsúcs
  8. Kovács Benedek 56.09

  200m mell
  1. Kirill Mordashev (orosz) 2:11.18

  Nők

  100m gyors
  1. Freya Anderson (brit) 54.72

  400m gyors
  1. Késely Ajna 4:08.10 – új Eb-csúcs
  7. Barócsai Petra 4:15.63

  200m hát
  1. Tazmin Pugh (brit) 2:11.12
  8. Ilyés Laura 2:17.09

  200m pillangó
  1. Emily Large (brit) 2:08.87
  5. Bonecz Boglárka 2:12.26
  7. Berecz Blanka 2:13.66

  Mixed

  4x100m gyors
  1. Oroszország 3:29.47
  2. Magyarország 3:31.62
  (Németh Nándor, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni, Késely Ajna)

  Késely Ajna: kettőből kettő
  2016-07-07 //

  Kenderesi Tamás 200 pillangón egyelőre Michael Phelps előtt…

  Betegség miatt bukta el a kazanyi úszóvilágbajnokságot

  Ha nem fiatalos gyorsasággal épül fel a tavaly decemberi térdsérüléséből, talán még az idei londoni Európa-bajnokságról is le kellett volna mondania. Orvosoknak, gyógytornászoknak, nem utolsó sorban Tari Imrének, az edzőjének köszönhető, hogy a jól összehangolt regenerációs csapatmunka eredményeképpen a Pécsi Sport Nonprofit Zrt ifjú pillangó-specialistája az egykori olimpiai uszodából bronzéremmel térhetett haza.

  „Az örömömbe csak annyi üröm vegyült, hogy érettebb versenyzéssel, jobb beosztással talán még ezüstérmes is lehettem volna a mezőnyben messze legjobb Cseh Laci mögött. Ez volt az első felnőtt Európa-bajnokságom, először tapasztalhattam meg, hogy mit jelent két nap leforgása alatt háromszor apait-anyait beleadni, és éppen ennek, az addig ismeretlen kihívásnak a tanulságait leszűrve kell Rióban okosabban felépíteni a versenyzésemet. A mikéntet most nem osztanám meg az ellenfeleimmel, az viszont a napnál is világosabb, hogy a gázt nem az előfutamban, hanem majd a döntőben kell padlóig nyomnom” – nyilatkozta az olimpiai indulását az elmúlt heti Budapest Bajnokságon bebiztosító Kenderesi Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Csak óvatosan

  Edzője az elkövetkező hetekben valószínűleg burokban tartaná, hogy se betegség, se sérülés ne húzhassa át a közös terveiket, noha Tamás már magától is jól tudja, hogy a most következő egy hónapban neki kell a legjobban vigyáznia önmagára.

  „Néhány napja, amikor Dr. Hargitay Andrással, a szövetségi kapitányunkkal találkoztam, ő is óvatosságra intett, én pedig igyekeztem megnyugtatni. Jól mennek dolgok, jobbakat úszok, mint a londoni kontinensbajnokságon. Nem panaszkodhattam a franciaországi nemzetközi verseny után, ahol a dél-afrikai Chad  le Clos csak három tizedet tudott rám verni, és kemény edzésmunkából átváltva az olimpiai csapatkijelölés előtti Budapest bajnokságon is úgy versenyeztem, ahogy a mesteremmel elterveztük. Egészséges önbizalom tölt el, de azt is megtanultam, hogy minden nap és minden helyzetben megfontoltnak kell lennem.”

  Kétszáz pillangón a 18-szoros olimpiai bajnok előtt

  Kenderesi Tamás 12 évvel fiatalabb a 18 olimpiai bajnoki győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps-nél, ugyanakkor a 200 pillangó idei világranglistáján a magyar tehetség ötödikként egy helyezéssel jobb a „Földön kívüli” amerikainál.

  „Ez csak egy átmeneti állapot, a rangadó Rióban következik. Izgulok, de élvezem, hogy egyre közelebb kerülök életem eddigi legnagyobb versenyéhez. Most három hét kőkemény munka következik, amikor úgy kell „tépni”, ahogy csak bírok, aztán egy kis könnyítés, és máris indul a gép…” – mondta Kenderesi Tamás, aki két éve ifjúsági olimpiát és korosztályos Európa-bajnokságot is nyert pillangón.

  „Minden nehézségről meg tudok feledkezni, ha arra gondolok, hogy a nankingi ifjúsági olimpiai győzelmem után most a „nagyok” nyári játékain is rajtköre állhatok. A világranglista élmezőnyében hatan vagyunk 1:55-nél jobb idővel. Ez már így önmagában is jól hangzik, de én azt szeretném, ha a nagy kihívás ennél többet hozna ki belőlem.” – nyilatkozta a pécsi olimpikon.

  Kenderesi Tamás 200 pillangón egyelőre Michael Phelps előtt…
  2016-07-06 //

  Késely Ajna junior Európa-bajnok!

  Pazarul rajtolt a magyar csapat a hódmezővásárhelyi junior úszó Európa-bajnokságon:

  Késely Ajna arany, Márton Richárd pedig bronzérmet szerzett a nyitónapon.

  A kontinensviadal ünnepélyes megnyitóján először az esemény védnöke, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel üdvözölte az ifjú úszókat, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár és a LEN képviseletében Gyárfás Tamás, az európai szövetség gazdasági vezetője mondott köszöntőt.

  Lázár János kiemelte, hogy tizenöt év áldozatos munkájának a gyümölcse ez a kontinensviadal, amelyet egy európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító, több medencét felvonultató létesítményben rendezhetnek meg, felnőtt kontinensviadalokhoz méltó nívón. „Egy olyan kormányzat üdvözli most önöket itt, amelyik egy sportbarát nemzet kormánya, és mindent elkövet, hogy az egészséges életmód, a testmozgás és a versenysport minél népszerűbb legyen” – hangsúlyozta Lázár János.

  Szabó Tünde kiemelte, ez a hatodik Európa-bajnokság, amelyet Magyarország rendez, és ez mutatja, mennyire elkötelezettek vagyunk az úszósport népszerűsíte mellett, míg Gyárfás Tamás emlékeztett arra is, hogy az itt résztvevő fiatalok többsége akár már jövőre, a budapesti FINA-világbajnokságon is szerepelhet, de a 2019-es junior vb-n, illetve a reményeink szerint elnyerhető 2020. évi felnőtt Európa-bajnokságon bizonyosan viszont láthatjuk őket.

  Például Késely Ajnát, aki 800 gyorson fantasztikus úszással, vetélytársait az utolsó száz méteren faképnél hagyva megnyerte az első magyar aranyat az Eb-n. Majd kisvártatva visszatért, és a női 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként egy negyedik helyezést is behúzott.

  Hasonlóan duplázott a jövő férfi úszógenerációjának egyik igen tehetséges tagja, Márton Richárd, aki 16 esztendősen az egy évvel idősebbek között tudott bronzérmet szerezni 400 gyorson, majd a nap végén óriási hajrával ötödik helyre hozta be a férfi gyorsváltót.

  Szintén a fináléban úszhatott Milák Kristóf, aki 7. lett 50 pillangón (később ő is váltózott), továbbá Horváth Lili (6.) és Szilvásy Gréta (7.) 400 vegyesen. A középdöntőben szereplők közül szép reményekre jogosító helyezéseket értek el női pillangózóink 200-on, Berecz Blanka 2., Bonecz Boglárka 4. idővel ment tovább, ugyanakkor Miksi Richárdnak (13.) és Takács Tamásnak (14.) nem sikerült a továbblépés 200 mellen. Ilyés Laura döntős 200 m háton és ugyanitt kiemelendő Szabó Feltóthy Eszter 11. helye, mivel 14 évesen sikerült ezt az eredményt elérnie a két-három esztendővel idősebbek között.

  A nap végén érdekességként két szétúszás is volt, mindkettő magyar érdekeltséggel, a mérleg pedig 1-1 lett: Gyurinovics Fanni nem tudta legyőzni dán ellenfelét 100 gyorson, Kovács Benedek viszont gyorsabb volt a francia vetélytársánál 100 háton, így ő ott lehet a csütörtöki döntőben.

  Az első nap bajnokai és magyar helyezettjei

  Fiúk

  400m gyors
  1. Moritz Brandt (német) 3:48.57
  3. Márton Richárd 3:52.01

  50m pillangó
  1. Andrii Khloptssov (ukrán) 23.52
  7. Milák Kristóf 24.42

  4x100m gyors
  1. Oroszország 3:19.29
  5. Magyarország 3:22.01
  (Milák Kristóf, Németh Nándor, Reményi Ármin, Márton Richárd)

  Lányok

  800m gyors
  1. Késely Ajna 8:34.37
  14. Juhász Jana 8:52.72

  50m mell
  1. Tina Celik (szlovén) 31.85

  400m vegyes
  1. Anja Crevar (szerb) 4:41.54
  6. Horváth Lili 4:50.65
  7. Szilvási Gréta 4:51.48

  4x100m gyors
  1. Dánia 4:43.42
  4. Magyarország 3:46.42
  (Késely Ajna, Márka Adrienn, Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni)

  Késely Ajna junior Európa-bajnok!
  2016-07-02 //

  Budapest Open 4. nap

  Harminchat magyar úszó indulhat Rióban

  Többen is igen hasznosan töltötték a majd’ másfél éves olimpiai kvalifikációs időszak utolsó napját a Budapest Openen: a Tüske-uszodában sikerült a riói csapathoz csatlakoznia Pulai Bencének (100 pillangó), Molnár Flórának (50 gyors), valamint újabb indulási jogot szerzett Kozma Dominik (100 gyors), Késely Ajna pedig a 4x200-as vegyesváltó „kezdőnégyeséhez” férkőzött még közelebb. Összesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám.

  Ahogy ilyenkor, a kvótaszerző hajrában mindig, a hivatalos start előtt az óra ellen csatáztak többen is – közülük először Kozma Dominik ért célt 100 gyorson, sikerült végre 48-cal kezdődő időt elérnie, ami garantált riói indulást ér (a szint 48.99, ő 48.89-et úszott), azaz a 200 mellett a klasszikus távon is rajthoz állhat. Ezután Pulai Bence gyújtotta be még egyszer, utoljára a motorokat, hátha – és a tíz nap alatt hetedjére leúszott 100 pillangó végre meghozta az áttörést. Olyannyira, hogy sikerült élete legjobbját elérnie (52.03), ami bőven a „határérték” (52.36) alatt van. 

  Aztán a versenyen is szólhatott a taps: az 50 gyors előfutamában Molnár Flóra repesztett 24.95-öt, így ő is készülhet a riói olimpiára. Szépen ráerősített 4x200-as gyorsváltós tagságára Késely Ajna, aki Kapás Boglárkával vívott remek versenyt – Bogi győzött egyébként –, és ideje alapján akár „kezdőként” is számíthat Ajnára Hargitay András szövetségi kapitány, azaz nem csupán az előfutamban, de a fináléban is teljes jogú tagja lehet a kvartettnek (remélve, hogy az Európa-bajnok csapat Rióban is hoz valami szép eredményt).

  Nem sikerült ugyanakkor a csatlakozás Horváth Dávidnak (200 mell), Lobanovszkij Maximnak (50 gyors, még a nap végén is próbálta, de még mindig hiányzott 13 század), és 200 vegyesen sincs kvóta – itt végül nem is Grátz Benjámin, hanem Szabó Norbert volt közelebb, de 39 század neki is hiányzott. 

  Az összkép ugyanakkor így is pazar: mindösszesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám. „Csodálatos teljesítményt nyújtott mindenki a kvalifikációs időszakban, büszkék lehetnek azok, akiknek sikerült, és azok is, akik mindent megpróbáltak, de néhány tized, század hiányzott nekik, vagy megúszták ugyan az A-szintet, de akadt két jobb náluk – mondta Hargitay András szövetségi kapitány. – Eseménydús volt ez az időszak, sok nagy csatával, izgalommal, mivel az olimpia volt a tét, ami semmihez sem fogható verseny, így ez teljes mértékben érthető. Annak örülök, hogy végül sikerült az edzőkollégákkal elfogadtatni a elhatározásomat, ami például a váltókra nevezett úszók listáját illeti. Mindenki elfogadta – függetlenül attól, hogy ez talán nem esik egybe egyéni vagy klubérdekkel –, hogy alapvetően a magyar úszósport jövőjét kívánjuk szolgálni minden döntéssel.”

  A magyar csapat végleges nevezési listáját a szerdai elnökségi ülés hozza nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség.

  Budapest Open, a 4. nap bajnokai

  Férfiak
  800m gyors: Lam Quang Nhat (BVSC-Zugló) 8:10.99
  100m hát: Banyák Károly (BHSE) 58.43
  50m pillangó: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 24.24
  200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:12.79
  200m vegyes: Szabó Norbert (Kőbánya SC) 2:00.67
  4x100m vegyesváltó: BHSE 4:07.98

  Nők
  50m gyors: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű) 25.14
  200m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 1:57.61
  200m hát: György Réka (TFSE) 2:11,58
  100m pillangó: Szokol Szonja (BÁCSVIZ) 1:00.35
  100m mell: Sztankovics Anna (UTE) 1:08.78
  200m vegyes: Halmai Petra (Hullám '91) 2:17.58

   

  Teljes jegyzőkönyv itt:

  Budapest Open 4. nap