HÍREK

  2016-06-26 //

  Sette Colli 2016 2.nap

  Újabb három arany Rómából

  Akárcsak a londoni Európa-bajnokságon, Rómában, a Sette Colli nemzetközi viadalon is magabiztosan nyerték slágerszámaikat a magyar klasszisok: Cseh László 200 pillangón, Kapás Boglárka 800 gyorson, Verrasztó Dávid pedig 400 vegyesen győzött magabiztosan, de rajtuk kívül is igen szépen termelt a magyar éremgyár.

  Az úszók számára ilyenkor leginkább fontos időeredményekre sem lehet panasz: Verrasztó Dávid 4:12.21-gyel – egyébként csaknem négy másodperces előnnyel – győzött 400 vegyesen, ebből Rióban meglehet a 4:09-en belüli idő, amiért ott is érmet oszthatnak. Cseh László nagyjából két másodpercre van Európa-csúcsától 200 pillangón, másfél hónappal a csúcsviadal előtt ez is jó hír (1:54.69) – e két számban egyébként szintén született magyar érem, ám dobogósaink nem feltétlenül voltak boldogok.

  Négyszáz vegyesen Grátz Benjámin úgy ment neki a távnak, hogy megpróbál jobb időt úszni Gyurta Gergely riói nevezési idejénél, ám 1.3 másodperccel végül elmaradt ettől (4:16.00), azaz az ifjúsági olimpiai bajnoknak már csak a Budapest Open marad utolsó esélynek (illetve a 200 vegyes). Biczó Bence kettő pillén próbálkozott újból, ám jóval közelebb kellett volna lennie Csehhez, az 1:57.30 azonban nagyon messze van Kenderesi Tamás kvótát érő produkciójától – még ha ezüstöt ért is ezúttal.

  Kapás Boglárka annál boldogabb lehet, 800 gyorson repesztett 8:22.21-es ideje csupán 8 tizedre van élete legjobbjától, amivel májusban aranyat nyert Londonban, azaz a Foro Italico legendás medencéjében utcahosszal megnyert viadal elsőrangú visszaigazolás, hogy Bogi a legtöbbet ígérő távon remek formában lesz az olimpián.

  Ami a többieket illeti, Kozma Dominik – miután épphogy becsusszant a fináléba a nyolcadik helyen – idei legjobb idejével (1:47.38), egyéni csúcsához szintén közelítve lett második 200 gyorson, s csupán hat tizeddel ért be a hazaiak egyik kedvence, Gabriele Detti mögött. Száz pillangón Szilágyi Liliána óriási izgalmak közepette lett bronzérmes (58.42), az első három 0.06 másodpercen belül vágódott a falhoz, Ilaria Bianchi érintette meg elsőként a panelt. És szintén bronzot szerzett György Réka (4:41.31) 400 vegyesen, ugyanitt Sebestyén Dalma (4:43.77) az ötödik helyen zárt.

  Végül emlékezzünk meg Bohus Richárd dicséretes kísérletéről is, 100 háton kísérletezett az A-szinttel (100 gyorson már ott van Rióban), de még rá kell tennie egy lapáttal a jövő héten Budapesten (54.91), hogy meglegyen a hiányzó 55 század – azzal egyébként Rómában is előrébb végzett volna a 6. helynél. 

  Sette Colli 2016 2.nap
  2016-06-24 //

  Sette Colli 2016 1.nap

  Pillangón szárnyaltunk Rómában

  Két magyar győzelmet hozott a római Sette Colli viadal nyitónapja: Cseh László 100, Szilágyi Liliána pedig 200 pillangón diadalmaskodott. Cseh az ifjú Telegdy Ádámot előzte meg, szintén ezüstérmes lett Kapás Boglárka 400 gyorson, és érmet szállított – egy bronzot – Bohus Richárd is, 50 háton.

  Cseh László könnyed úszással győzött 100 pillangón, a felkészülési időszaknak megfelelő sebességgel ment végig a távon (52.21 – 50.86-tal nyert a londoni Eb-n), több mint fél másodperccel előzve meg Telegdy Ádámot. Az ifjú kőbányásnak még egy picit kellett volna rátennie az A-szinthez (52.71-et úszott, 52.36-nál van a vonal), talán a jövő heti Budapest Openen sikerül – vagy esetleg Pulai Bencének, aki 53.07-tel ötödik lett.

  A másik magyar aranyat Szilágyi Liliána szállította, aki 2:08.55-tel, testhossznyi előnnyel győzött 200 pillangón – remélhetőleg, Rióig sikerül a 2014-es legjobbja közelébe kerülni (2:06.59). Ugyanitt Novoszáth Melinda 2:11.87-tel hatodik lett.

  Kapás Boglárka ezúttal ezüstérmet szerzett 400 gyorson – London után, a felkészülés utolsó fázisában ő is nagyobb terhelés alatt van, így elmaradt a kinti, őt magát is jócskán meglepő idejétől (4:05.66), de a győztes francia Coralie Balmy sem tudott annál jobbat Rómában.

  Szintén dobogóra állhatott Bohus Richárd, aki elképesztő versenyben lett bronzérmes: 50 háton az első három 0.03 másodpercen belül érte el a falat, a milliméterek az izraeli Guy Barnea javára döntöttek. Szintén hatalmas csata volt 50 gyorson, itt Takács Krisztián 22.39-cel hatodik lett úgy, hogy 9 századnyira volt a bronzérmestől.

  A mellúszó-szekció szolidan teljesített 100 méteren (igaz, egyiküknek sem ez a fő száma), Sztankovics Anna hatodik lett 1:08.09-cel, míg Gyurta Dániel a B-döntőben tesztelte a sebességét, amely természetesen még nem csúcskategóriás (1:01.20), ezzel lett második, míg Financsek Gábor ugyanitt negyedikként ért célba 1:01.73-mal.

  A hátralévő két napon, majd a jövő heti Budapest Openen még több fiatal próbálkozik az A-szint elérésével.

  Sette Colli 2016 1.nap
  2016-06-17 //

  Magyar Úszás Napja – FINA nyíltvízi úszó Világkupa

  Balatonfüreden a világelit

  Az olimpiai bajnoki címvédő Risztov Éva mellett világbajnokok sora áll rajthoz szombaton, a balatonfüredi FINA/HOSA nyíltvízi úszó Világkupán. Az esemény a 2017. évi FINA-világbajnokság nyíltvízi tesztviadala is egyben – a jövő évi vb pályáját pedig a nagyközönség is kipróbálhatja, hiszen a profik után bárki úszhat 2017 métert a helyszínen, a Magyar Úszás Napja keretében.

  Balatonfüreden negyedszer rendezik meg a Magyar Úszás Napját, melynek hagyományosan fő attrakciója a profik 10 kilométeres versenyen – 2013-ban és 2014-ben még a LEN Európa-kupa sorozat egyik állomását rendezték itt, 2015-től viszont a jóval rangosabb FINA Világkupa-széria egyik kiemelt viadala a balatonfüredi. Amely a tavalyinál is nagyobb sztárparádéval kecsegtet, hiszen a riói olimpia előtt ez az utolsó igazán rangos megmérettetés a szakágban.

  A nőknél természetesen Risztov Éva szereplését kíséri a legnagyobb figyelem: a saját bevallása szerint „visszavonulása óta második olimpiájára készülő” világklasszis, a szám olimpiai címvédője eddig rendre dobogón zárt a füredi versenyeken, a tavalyi Világkupán például ezüstérmes volt.

  Ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, hiszen a nőknél a tavalyi világbajnokság első tíz helyzettjéből hatan is rajthoz állnak, köztük a 2015-ös füredi győztes Ana Marcela Cunha, az év legjobbjának választott brazil, aki a kazanyi vb-n megnyerte a 25 kilométert – a Füreden szintén induló Olasz Anna előtt –, ezüstérmes lett a csapatversenyben és bronzot szerzett 10 kilométeren. Honfitársa, a 2013-as világbajnok Poliana Okimoto, valamint az 5 kilométeren 2013-ban és 2015-ben vb-aranyérmes amerikai Haley Anderson szintén „csúcskategóriásnak” számít a szakágban – utóbbi volt az, aki a londoni játékokon másodikként ért célba Risztov Éva mögött, 0.4 másodperccel lemaradva. És még folytatható a sztárok sorolása, hiszen már Füreden edz a németek kétszeres csapatvilágbajnoka, Isabelle Harle, illetve a Világkupa-összetett címvédője, az olasz Rachelle Bruni is – a felsoroltak valamennyien riói indulók is egyben.

  A férfiaknál is gigászok küzdenek majd, így a 25 kilométer kazanyi világbajnoka, Simone Ruffini, az olimpiai bronzérmes kanadai Richard Weinberger – őt külön tévéstáb kíséri, akik portréfilmet forgatnak róla –, a brazilok csapatvilágbajnoki ezüstérmese, Allan do Carmo, valamint a két amerikai menő, a már 2005-ben 10km-en vb-aranyérmes Chip Patterson, illetve a csapatban 2011-ben világbajnok Sean Ryan. Az elnyűhetetlen Világkupa-összetett címvédő német Christian Reichert pedig elképesztő duplázásra készül, hiszen múlt vasárnap még a setubali olimpiai selejtezőn szerepelt – s lett második –, és most hat napon belül a második 10 kilométerét is bevállalja.

  A 9.30-kor startoló Világkupa-viadal megtekintése ingyenes, a balatonfüredi Tagore-sétányon óriáskivetítőkön is követhető a verseny, azt követően pedig – körülbelül 12 órától – bárki tesztelheti a 2017. évi FINA-világbajnokságon is használatos pályát. A hagyományos tömegviadalon 2017 méter leúszására várják a vállalkozókedvűek jelentkezését, akik közül az első ezer résztvevő úszósapkát és érmet is kap.

  A Magyar Úszás Napja ugyanakkor hagyományosan nem csupán Balatonfüredre korlátozódik: ezen a szombaton a szokásoknak megfelelően számos vidéki nagyvárosban ingyenesen várják az úszni vágyókat a helyi uszodák és strandfürdők. Az idén többek között Békéscsaba, Debrecen, Gyöngyös, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár, Tatabánya, Vác, Veszprém és Zalaegerszeg csatlakozott a kezdeményezéshez.

  Magyar Úszás Napja – FINA nyíltvízi úszó Világkupa
  2016-06-14 //

  A Budavári Polgári Szalon meghívója

  Hargitay András, Szilágyi Liliána és Becsey János a vendég 

  A program letötlhető itt:

   

  A Budavári Polgári Szalon meghívója
  2016-06-14 //

  Magyar Úszás Napja - Debrecen

  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezik a cívisvárosban a Magyar Úszás Napját.

   Június 18-án a Debreceni Sportuszoda 8.00 órától 14.00 óráig belépőjegy vásárlása nélkül látogatható.
   

  A szervező Debreceni Sportcentrum partnereivel, a Debreceni Vízilabda Klubbal, a Debreceni Búvárklubbal, a Debreceni Aquasporttal és a Debreceni Szenior Úszó Klubbal közösen, színes programokkal várja az érdeklődőket, akik a helyszínen apró ajándékokat vehetnek át.

  A „vizes nap” alkalmából a sportági bemutatkozások mellett az érdeklődők kipróbálhatják a vízilabdázást és a búvárkodást, vagy úszhatnak akár csak egy hosszt, sőt a hazánkban rendezendő világbajnokság jegyében a 2017 méteres úszó „teljesítménytávon” is felmérhetik erejüket.

  A Magyar Úszás Napja nagyszabású programsorozatát a Magyar Úszó Szövetség 2013-ban indította el. A központi eseményeket, a Nyíltvízi Világ Kupát és a Nyíltvízi Úszó Országos Bajnokságot Balatonfüreden rendezik, de a június 18-ai események nem csupán a Balaton vizére korlátozódnak, az egész országra kiterjednek.

  A Debreceni Búvárklub uszonyos úszó szakosztályának vezetője, Kókai Dávid elmondta:

  ,,Egyesületünk két kiválóságával, a világ-, és Európa bajnok Senánszky Petrával és Kosina Gergővel is találkozhatnak a Debreceni Sportuszodába szombaton kilátogatók. Az CMAS Uszonyosúszó Felnőtt Világbajnokságra hétfőn utazó klasszisok mellett a kisebbek uszonnyal fogják teljesíteni a 2017 méteres teljesítménytávot, mialatt a klub szakképzett búvárai segítségével bárki kipróbálhatja a készülékes búvárkodást, és az uszonnyal való tempózást is. Mindenkit szeretettel várunk!”

  A teljes program letölthető itt:

  Magyar Úszás Napja - Debrecen
  2016-06-13 //

  A sport és a kultúra városa várja az úszókat

  Balatonfüred immár rutinos sportvárosként várja a június 17-18-i úszó események résztvevőit.

  A népszerű üdülőhely idén is házigazdája lesz a FINA/HOSA Nyíltvízi Úszó Világkupának, a hazai bajnoki küzdelmeknek és az Olimpiai Úszó Fesztiválnak.

  „A nyíltvízi, illetve hosszútávúszásnak nagyon komoly hagyományai vannak nálunk” – mondta Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat művelődési, oktatási, sport- és idegenforgalmi osztályának vezetője. „A Wesselényi-féle öbölátúszásra 1820-ban került sor, ennek emlékére rendezzük meg minden évben a Balaton Öbölátúszást. 1880-ban Szekrényessy Kálmán elúszott Füredről Siófokra, és sokáig ezen a távon is szerveztek versenyeket.”

  A szakember elmondása szerint a városban szinte mindennek történelmi előzményei vannak, nem kivétel ez alól a sport sem. A Világkupák mellett említhetjük például a nemzetközi porondon is rendszeresen megforduló férfi kézilabdázókat, a korosztályos wimbledoni és US Open-győztes teniszezőt, Gálfi Dalmát, de ha a nyíltvízi úszásnál maradunk, arról sem szabad megfeledkezni, hogy Füred kiválóan állt helyt beugróként 2014-ben az ifjúsági világbajnokság rendezőjeként is.

  „A hétvégére akár már most nyugodtan kitehetnénk a ’megtelt’ táblát a városban, rengeteg program várja majd a vendégeket, így a Magyar Úszás Napjára érkezőket is. Ekkorra esik például a Múzeumok Éjszakája, számos kulturális rendezvényre látogathatnak el az érdeklődők” – tette hozzá Cserép László.

  A Világkupa a 2017-es FINA Világbajnokság afféle tesztversenye is lesz egyben, így Balatonfüred igyekszik megadni a módját: a megnyitóünnepségen a városi koncert fúvószenekar, az eredményhirdetésen pedig az elmúlt két év Anna-báljainak négy díjazottja működik közre.

  A sport és a kultúra városa várja az úszókat
  2016-06-13 //

  Magyar Úszás Napja - június 18.

  Ők is a füredi úszóünnep sikeréért dolgoznak

  A szervezők, rendőrök, mentők és más szakemberek mellett közel 100 önkéntes is azon fáradozik majd, hogy minden a legnagyobb rendben menjen június 17-18-án Balatonfüreden, a FINA/HOSA Nyíltvízi Úszó Világkupán, a magyar bajnoki futamokon és az Olimpiai Úszó Fesztiválon. A Sport-Önként Egyesület jóvoltából sok-sok lelkes, segítőkész fiatalt láthatunk majd többek között a sajtóhelyeknél, a tribünön, az információs pultnál, a szállodáknál, a VIP-helyszínen és a versenyzők mellett is, sőt már a Liszt Ferenc Repülőtéren is segédkeznek a delegációk érkezésekor.

  Nem véletlenül használtuk a „fiatalok” elnevezést, hiszen többségük most végezte el a középiskolát, illetve egyetemista, de azért akadnak közöttük kicsit idősebbek is.

   

  „Van, aki először jelentkezett, mások már komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Sokan bevallottan rutint igyekeznek szerezni a 2017-es FINA Világbajnokságra” – mondta Deák Krisztina projektkoordinátor, az önkéntesek vezetője.

   

  „Csapatunk a közelmúltban a margitszigeti férfi vízilabda Bajnokok Ligája Final6 lebonyolításában segédkezett, de az elmúlt években számos más rangos sporteseményen is közreműködött. Ott voltunk többek között a 2014-es vízilabda és női kézilabda Európa-bajnokságon, a tavalyi vízilabda Vodafone Kupán, a női kézilabda Bajnokok Ligája Final4-on és a Gyulai István Memorialon is, idén pedig dolgozunk majd a strandkézilabda-világbajnokságon, a lacrosse Európa-bajnokságon és a BENU Kupa nemzetközi vízilabdatornán is” – sorolta Deák Krisztina, vagyis a Sport-Önként fiataljai 2016-ban sem fognak unatkozni!

  Magyar Úszás Napja - június 18.
  2016-06-13 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 12. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  A célegyenesben vagyunk! Az előző hetekben sorra vettük mi mindenre kell figyelni, előre megszervezni és rendszeresen edzeni (!), hogy gond nélkül teljesítsük a június 18-i, a Magyar Úszás Napja alkalmából kiírt esemény balatonfüredi 2017 méteres távját. Remélhetőleg tanácsaink segítettek a felkészülésben és mindenki számára emlékezetes nap lesz! Akár a központi eseményeken Balatonfüreden, akár szerte az országban a különböző uszodákban vagy nyílt vizeken. Utolsó tanácsként azt javasoljuk: élvezzük!

  Vegyünk részt a Magyar Úszás Napja június 18-i programjain!

  Sikeres részvételt kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 12. rész
  2016-06-12 //

  Papp Márk kijutott Rióba!

  Egyetlen testhosszon múlt, de Papp Márk végül kiharcolta a riói kvótát a Setubalban rendezett nyílt vízi úszó olimpiai selejtezőn. 

  Márk 14. lett az öldöklő küzdelemben, de az „egy nemzet, egy továbbjutó” szabály miatt a kvalifikációs listán 11. helyen zárt, így az első tíz után következő kontinenskvóták közül övé a legjobb európainak járó hely. Gyurta Gergelyt kissé érthetetlen módon kizárták, nem sokkal féltáv után.

  Az óceánpartokon jellemző apály-dagály miatt – az optimális feltételek érdekében – a nyíltvízi úszók számára kissé szokatlan időpontban, délután négy órakor startolt el a férfiak olimpiai selejtezője a portugáliai Setubal partjainál. A három nappal ezelőtti, kissé ijesztő vízhőmérséklet (16-17 fok) vasárnapra már egészen normálissá vált (19-20), igaz, a szakemberek jelezték, ennél sokkal jobbra Rióban sem lehet számítani, sőt.

  A verseny első felében a két magyar induló, Papp Márk és Gyurta Gergely is az élbolyban haladt, 2 kilométernél a 4. és a 7. helyen regisztrálták őket, míg 3.7-nél Papp tartotta a helyét, Gyurta viszont elkezdett visszaesni (10. hely), és begyűjtött egy figyelmeztetést is. Féltávnál Papp még mindig a negyedik helyen haladt, az ifjabbik Gyurta viszont ekkorra már a 30. helyen állt, és kettejük között 12 másodpercre nőtt a különbség. Hamarosan aztán meglepő jelzés érkezett a versenybíróktól: Gyurtának felmutatták a piros zászlót, azaz körülbelül 5.6 kilométernél kizárták a viadalból.

  Azaz egy esély maradt a riói kvótára, ám ahogy a mezőny meglendült, Papp is elkezdett visszább szorulni, 6.8 kilométer után 11., 8.4-nél 14. volt, azaz egyértelműnek tűnt, hogy óriásit kell küzdenie az olimpiáért az utolsó körben. Nos, végül is az időnként valóban öldöklő küzdelemben sikerült megőriznie a 14. helyet, ami pont ötkarikás helyet ért, mivel előtte két-két német, ausztrál és eucadori ért célba, ám a szabályok értelmében Setubalban egy nemzetből már csak egy úszó szerezhetett kvótát, azaz az említett nációk második úszója kiesett. Márk így a 11. helyen zárt a „riói” listán, azaz a szabályok értelmében az első tíz után következő kontinentális kvótákból ő vitte el a legjobb európianak járót. Nagyon kevésen múlt: 1.8 másodperccel, azaz egy testhosszal előzte meg a spanyol Antonio Arroyót. A versenyben – akárcsak a hölgyeknél – kínai siker született, Lijun Zu 2.2 másodperccel előzte meg a németek legjobbját, Christian Reichertet, az olimpiai címvédő Oussama Mellouli ötödik helyen zárt.

  Gyurta Gergely értetlenül fogadta a kizárást, mint mondta, sosem szokott verekedni, általában őt ütik, nem fordítva – egyetlen vigasza, hogy medencében több számban is megvan az olimpiai A-szintje.

  Papp Márk annál boldogabban nyilatkozott. „Hihetetlen verseny volt, sohasem volt még ilyenben részem. Elég lassan haladtunk a táv első felén, amit nem nagyon bántam, azon viszont kissé csodálkoztam, hogy a mezőny nagy része már a második körben kiment frissíteni. Én csak a harmadikban akartam, de változtattam, és kiálltam én is. Féltáv után, a negyedik körben indultunk meg, az a német srác (Andreas Waschburger) pörgette fel a tempót, aki végül kiesett. Még belefért egy frissítés, de ekkor már tényleg nagyon begyorsultunk. Aztán következett az utolsó kör, amiben olyan verekedés tört ki, szinte a semmiből, amilyenben még nem nagyon volt részem. Persze, az olimpia volt a tét, azaz valamelyest érthető volt a keménykedés, ettől függetlenül hihetetlen ütések, lenyomások mentek, a bírók engedték, én is kaptam szépen, ennek ellenére próbáltam az elöl lévőkkel menni, igaz, ez így nem volt annyira egyszerű. Végül is leszakítottak párunkat ezekkel a módszerekkel, onnantól az volt a tét, hogy ebben a második csoportban a lehető legjobb helyen végezzek. Nem igazán tudtam, hogy ki hányadik, miképp arról sem volt foglalmam, hogy (Gyurta) Gegét közben kizárták, csak magammal foglalkoztam, és hajráztam, ahogy bírtam. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült kijutnom az olimpiára, egy fantasztikus álom vált ezzel valóra.”

  Rióban tehát egy-egy magyar induló lesz, miután Risztov Éva a kazanyi világbajnokság 10. helyezettjeként szerzett jogot az indulásra. Olimpiai bajnokunkat és Papp Márkot – megannyi világsztár társaságában – jövő szombaton Balatonfüreden láthatja a hazai közönség, a Magyar Úszás Napja keretében rendezett Világkupa-viadalon.

  Papp Márk kijutott Rióba!
  2016-06-10 //

  Gyurta Gergely, Papp Márk: az utolsó csata Rióért

  Sűrű program vár a nyílt vízi úszókra júniusban: a hétvégén Setubalban rendezik az olimpiai kvalifikációs viadalt, majd 18-án, szombaton Balatonfüreden következik a 10 kilométeres Világkupa-verseny.

   

  Tán egyetlen sportágnak sincs olyan kőkemény kvalifikációs rendszere, mint a nyíltvízi úszóknak: két alkalom nyílik arra, hogy olimpiai kvótát szerezzenek a versenyzők – a világbajnokságon és az ötkarikás selejtezőn.

  Ráadásul a szombat-vasárnap esedékes kvalifikációs viadalon, Setubalban további megkötések vannak: míg a vb-n egy országból ketten is kijuthatnak – ha a top 10-be kerülnek –, addig a portugáliai eseményen egy nációból már csak egy úszó harcolhatja ki a riói részvételt, azaz ha Gyurta Gergely és Papp Márk is az első tíz között végezne is vasárnap, csak a jobbik helyezést elérő versenghet a játékokon. Egyetlen könnyítés Setubalra: a kazanyi vb-n már kvótát szerzett országok itt nem indulhatnak. (A női mezőnyben ezért nem lesz magyar, hiszen Risztov Éva tizedikként ért célba Kazanyban, és így kvalifikált – Olasz Anna 11-ikként elveszítette esélyét. Négy évvel korábban Éva második lett a kvalifikációs eseményen, így indulhatott Londonban, Anna harmadik, ő nem utazhatott, hiszen innen csupán egy versenyző mehet.)

  A vasárnap magyar idő szerint 17 órakor kezdődő viadalon tehát Gyurta Gergely és Papp Márk kísérli meg a kvalifikációt (medencében már van részvételre jogosító szintidejük, Gyurtának 1500 gyorson és 400 vegyesen, Papp Márk pedig a 4x200-as gyorsváltóban úszhatna). Négy éve, Londonba nem jutott ki magyar férfiversenyző, Pekingben Gercsák Csaba ott volt az első nyíltvízi olimpiai viadalon, ám feladta a küzdelmet. A két magyarnak a cél adott: a legjobb tíz közé kell kerülni, vagy a legjobb európaiként végezni a top 10 mögött, mivel az öt kontinens további egy-egy kvótára jogosult.

  Bár a kazanyi legjobbak nélkül zajlik a verseny, riválisból akad elég így is, az olimpiai címvédő tunéziai Oussama Mellouli ismét innen próbál kvalifikálni, akárcsak a Kazanyban 5 kilométeren aranyérmes dél-afrikai Chad Ho. Némi meglepetésre a németek – köztük a csapatban világbajnok, tavalyi összetett Világkupa-győztes német Christian Reichert –, az oroszok és az ausztrálok is itt próbálkoznak a vezető nációk közül, de a kínaiak és a japánok is kemény vetélytársnak ígérkeznek.

  Egy biztos, az olimpiai kvalifikációs viadal rangjáról mindent elmond, hogy a londoni hat érmes közül négy – köztük a két bajnok, Ous Mellouli és Risztov Éva – is Setubalon keresztül érkezett a 2012-es játékokra.

  A hétvégi indulók közül egyébként többen is jelezték a részvételüket a jövő szombaton esedékes balatonfüredi Világkupán, csatlakozva a kazanyi vb legjobbjait felvonultató mezőnyhöz. Az esemény így igazi sztárparádét ígér, és jó esély van rá, hogy afféle mini elő-olimpiává váljék a június 18-ai, 10 kilométeres ütközet. Az esemény hagyományosan a fő attrakciója a Magyar Úszás Napjának, ahol aztán bárki kipróbálhatja magát a profik által használt pályán rendezett tömegviadalon.

  Gyurta Gergely, Papp Márk: az utolsó csata Rióért