HÍREK

  2016-07-08 //

  Milák Kristóf mindenkit meglepett, legfőképp önmagát

  A magyar csapat tartja az egy plusz egyes ritmust: a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság harmadik napjára ismét jutott egy arany, továbbá érkezett egy ezüstérem is. 

  A győzelmet mindenkit, leginkább önmagát meglepve a 16 esztendős Milák Kristóf aratta 200 pillangón, míg Barta Márton 200 vegyesen lett ezüstérmes, csupán hat századdal maradva le az elsőségről.

  Milák Kristóf rögtön az első fináléban, 200 pillangón berobbantotta a zsúfolásig telt vásárhelyi uszodát: a 16 éves melák – fél fejjel magasodik a 17-18 évesek fölé – a legoptimistább szakembereket is meglepve, a 2-es pályán elképesztő sebességre pörögve Európa-bajnoki címig száguldott.

  Kristóf még az eredményhirdetés után is csupán kereste a szavakat, avagy látszott rajta, hogy valami olyasmit élt át, ami egy életen át elkíséri: zsúfolásig telt ház előtt, hazai uszodában hallgatni a Himnuszt... Tartotta magát, nem könnyezett, de csak nehezen préselte ki magából a szavakat. „Mit mondjak?... Hogy így terveztem?... Ugyan, egy pillanatig sem gondoltam rá, hogy én itt első lehetek... Még most is remeg a kezem, és még mindig nem hiszem el... Az idő? Életem legjobbja. Hogy pont itt megyek 1:57 alá? Á, ez az egész teljesen valószínűtlen...”

  Kétszáz vegyesen hihetetlen dolgok történtek: a versenyt fölényesen nyerte Hugo Gonzalez, ám a spanyol srác megint belebakizott a versenybe. Egy éve, a szingapúri junior vb-n a második helyről zárták ki, most a hátúszó-fordulót követő szabálytalanság miatt szórták ki, ezúttal az aranyérmes pozícióból. Na, így vált mindjárt dühítővé, hogy az addig harmadik Barta Márton előrelépett másodiknak – merthogy csupán 6 századdal maradt le az aranyról, ami így a brit Joe Litchfieldnek jutott, míg Sós Dániel negyedikként zárt.

  Az esti futamban úszott, végül 9. lett Juhász Janka 1500 gyorson, míg a délelőtt szereplő Szilvási Gréta a 11. helyen zárt. A napzáró csapatversenyekben is szépen produkáltak a mieink, a férfi 4x200-as gyorsváltó – többek között az eddig már két érmet szerzett Márton Richárd óriási hajrájának köszönhetően – a 4. helyen végzett, míg női vegyesváltónk hetedikként ért célba.

  A középdöntőkben is akadt szép teljesítmény: Késely Ajna nagy lépést tett a mesterhármas felé, a 800 és a 400 megnyerése után 200-on is első idővel finalista, igaz, itt nagy csatára van kilátás szombaton. Barócsai Petra 100 pillangón harmadikként jutott a döntőbe, ugyanitt Egervári Eszter 14. lett. Kétszáz háton Kovács Benedek két lehetnyivel maradt le (10. lett), míg a sprintszámokban 50 mellen Szöllősi Martin 13., 50 háton Ádám Henrietta szintén 13., Dobos Dorottya pedig 15. lett.

  A harmadik nap bajnokai és magyar döntősei

  Férfiak

  100m gyors

  1. Alessandro Miressi (olasz) 49.40

  50m mell

  1. Nikola Obrovac (horvát) 27.66

  200m pillangó

  1. Milák Kristóf 1:56.77

  8. Tekauer Márk 1:59.75

  200m vegyes

  1. Joe Litchfield (brit) 2:01.07

  2. Barta Márton 2:01.13

  4. Sós Dániel 2:01.75

  4x200m gyorsváltó

  1. Lengyelország 7:18.01

  4. Magyarország 7:24.18

  (Holló Balázs, Milák Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd)

  Nők

  1500m gyors

  1. Tamila Holup (portugál) 16:20.80

  9. Juhász Janka 16:48.66

  11. Szilvási Gréta 16:55.06

  50m hát

  1. Polina Jegorova (orosz) 28.43

  200m mell

  1. Giulia Verona (olasz) 2:26.53

  4x100m vegyesváltó:

  1. Oroszország 4:05.85

  7. Magyarország 4:12.25

  (Dobos Dorottya, Ölvödi Petra, Barócsai Petra, Késely Ajna)

  Milák Kristóf mindenkit meglepett, legfőképp önmagát
  2016-07-07 //

  Késely Ajna: kettőből kettő

  Plusz egy váltóezüst

  Késely Ajna újfent remekelt: a 800 gyors után 400-on is besöpörte az aranyérmet a hódmezővásárhelyi junior úszó Európa-bajnokság második napján, mégpedig a viadal történetének legjobb idejével. Később pedig Németh Nándorral, Márton Richárddal és Gyurinovics Fannival együtt egy ezüst következett a mixed gyorsváltóban.

  Bár a női mezőnyben elvben rengeteget számít a kor, Késely Ajnát ez mit sem zavarja az első ízben négy „évfolyamos” junior Eb-n: 15 esztendősen a 400 gyors mezőnyében is a legjobbnak bizonyult, óriási csatában gyűrve le a 17 éves brit Holly Hibbottot. A Kőbánya SC ifjú klasszisa a legjobb idővel került a fináléba, ahol 300 méterig nagyjából együtt haladt az élboly, ezt követően azonban a magyar lány sebességet váltott, és az utolsó hosszra már nagyobb előnnyel fordult. Hibbott hatalmas hajrába kezdett, ám Ajna visszaverte a támadást, és végül 3 tizeddel megelőzte vetélytársát. Ideje (4:08.10) új Európa-bajnoki rekord; ugyanezen a távon Barócsai Petra a 7. helyen végzett.

  „Ez nagyon kemény volt, nagyon erős verseny, a brit lány szépen hajrázott, de bírtam a végét – mondta utána Ajna. – Megmondom őszintén, még picit jobban is sikerült az úszás, mint reméltem, és ezért nagyon boldog vagyok, meg persze az aranyérem miatt is.”

  Ajna aztán a nap végén akasztott még egy érmet, a mixed gyorsváltó tagjaként. A fiúk kiváló helyzetben adták át a stafétát – mely a korátlagot tekintve a legfiatalabb volt a fináléban –, Németh Nándor és Márton Richárd tapadt a többiekre, Gyurinovics Fanni szintén őrizte a harmadik helyet, majd jött Ajna, és a hosszabb távok után a gyorsaságából is adott némi ízelítőt, ugyanis sikerült másodiknak behoznia a csapatot úgy, hogy az utolsó ötven méteren egy teljes másodpercet vert az addig biztos ezüstérmesnek tűnő olaszok befejező emberére, ami elképesztő produkció.

  Ami a többi döntősünket illeti, picit jobb volt a „bemeneti” rész a lányok 200 pillangós fináléjában, mint a végeredmény (2. és 4. idővel érkezett a két „BB”), de Bonecz Boglárka (5.) és Berecz Blanka (7.) így is minden dicséretet megérdemel. Az egy napja „pótfelvételiző”, azaz szétúszásban fináléba jutó Kovács Benedek nem tudott csodát tenni 100 háton (8.), és a lányok napi hátdöntőjében, 200-on ugyanígy végzett Ilyés Laura is, valamint később 1500 gyorson Lakatos Dávid is. (A száz hát krónikájához tartozik, hogy az orosz Klement Kolesnikov 53.65-tel új junior világrekordot ért el.)

  Sokat ígérően dolgoztak a magyar fiúk 200 vegyesen és 200 pillangón a középdöntőkben: előbbi távon Sós Dániel 3., Barta Márton 4. idővel ment tovább (junior vb-ezüstérmesünk, Dani jelezte, reggel keményen kihajtotta magát, mert a négy magyar induló közül csak kettő mehetett tovább, arra pedig az utolsó pillanatok feszültségében nem is figyelt, hogy egyik fő riválisát, Holló Balázst épp az előtte lévő futamban kizárták). Pillangón pedig Milák Kristóf (5.) és Tekauer Márk (6.) még bármit elérhet a pénteki végjátékban.

  A második nap bajnokai és magyar döntősei

  Férfiak

  1500m gyors
  1. Tom Derbyshire (brit) 15:08.31
  8. Lakatos Dávid 15:36.15

  100m hát
  1. Kliment Kolesnikov (orosz) 53.65 – junior világcsúcs
  8. Kovács Benedek 56.09

  200m mell
  1. Kirill Mordashev (orosz) 2:11.18

  Nők

  100m gyors
  1. Freya Anderson (brit) 54.72

  400m gyors
  1. Késely Ajna 4:08.10 – új Eb-csúcs
  7. Barócsai Petra 4:15.63

  200m hát
  1. Tazmin Pugh (brit) 2:11.12
  8. Ilyés Laura 2:17.09

  200m pillangó
  1. Emily Large (brit) 2:08.87
  5. Bonecz Boglárka 2:12.26
  7. Berecz Blanka 2:13.66

  Mixed

  4x100m gyors
  1. Oroszország 3:29.47
  2. Magyarország 3:31.62
  (Németh Nándor, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni, Késely Ajna)

  Késely Ajna: kettőből kettő
  2016-07-07 //

  Kenderesi Tamás 200 pillangón egyelőre Michael Phelps előtt…

  Betegség miatt bukta el a kazanyi úszóvilágbajnokságot

  Ha nem fiatalos gyorsasággal épül fel a tavaly decemberi térdsérüléséből, talán még az idei londoni Európa-bajnokságról is le kellett volna mondania. Orvosoknak, gyógytornászoknak, nem utolsó sorban Tari Imrének, az edzőjének köszönhető, hogy a jól összehangolt regenerációs csapatmunka eredményeképpen a Pécsi Sport Nonprofit Zrt ifjú pillangó-specialistája az egykori olimpiai uszodából bronzéremmel térhetett haza.

  „Az örömömbe csak annyi üröm vegyült, hogy érettebb versenyzéssel, jobb beosztással talán még ezüstérmes is lehettem volna a mezőnyben messze legjobb Cseh Laci mögött. Ez volt az első felnőtt Európa-bajnokságom, először tapasztalhattam meg, hogy mit jelent két nap leforgása alatt háromszor apait-anyait beleadni, és éppen ennek, az addig ismeretlen kihívásnak a tanulságait leszűrve kell Rióban okosabban felépíteni a versenyzésemet. A mikéntet most nem osztanám meg az ellenfeleimmel, az viszont a napnál is világosabb, hogy a gázt nem az előfutamban, hanem majd a döntőben kell padlóig nyomnom” – nyilatkozta az olimpiai indulását az elmúlt heti Budapest Bajnokságon bebiztosító Kenderesi Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Csak óvatosan

  Edzője az elkövetkező hetekben valószínűleg burokban tartaná, hogy se betegség, se sérülés ne húzhassa át a közös terveiket, noha Tamás már magától is jól tudja, hogy a most következő egy hónapban neki kell a legjobban vigyáznia önmagára.

  „Néhány napja, amikor Dr. Hargitay Andrással, a szövetségi kapitányunkkal találkoztam, ő is óvatosságra intett, én pedig igyekeztem megnyugtatni. Jól mennek dolgok, jobbakat úszok, mint a londoni kontinensbajnokságon. Nem panaszkodhattam a franciaországi nemzetközi verseny után, ahol a dél-afrikai Chad  le Clos csak három tizedet tudott rám verni, és kemény edzésmunkából átváltva az olimpiai csapatkijelölés előtti Budapest bajnokságon is úgy versenyeztem, ahogy a mesteremmel elterveztük. Egészséges önbizalom tölt el, de azt is megtanultam, hogy minden nap és minden helyzetben megfontoltnak kell lennem.”

  Kétszáz pillangón a 18-szoros olimpiai bajnok előtt

  Kenderesi Tamás 12 évvel fiatalabb a 18 olimpiai bajnoki győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps-nél, ugyanakkor a 200 pillangó idei világranglistáján a magyar tehetség ötödikként egy helyezéssel jobb a „Földön kívüli” amerikainál.

  „Ez csak egy átmeneti állapot, a rangadó Rióban következik. Izgulok, de élvezem, hogy egyre közelebb kerülök életem eddigi legnagyobb versenyéhez. Most három hét kőkemény munka következik, amikor úgy kell „tépni”, ahogy csak bírok, aztán egy kis könnyítés, és máris indul a gép…” – mondta Kenderesi Tamás, aki két éve ifjúsági olimpiát és korosztályos Európa-bajnokságot is nyert pillangón.

  „Minden nehézségről meg tudok feledkezni, ha arra gondolok, hogy a nankingi ifjúsági olimpiai győzelmem után most a „nagyok” nyári játékain is rajtköre állhatok. A világranglista élmezőnyében hatan vagyunk 1:55-nél jobb idővel. Ez már így önmagában is jól hangzik, de én azt szeretném, ha a nagy kihívás ennél többet hozna ki belőlem.” – nyilatkozta a pécsi olimpikon.

  Kenderesi Tamás 200 pillangón egyelőre Michael Phelps előtt…
  2016-07-06 //

  Késely Ajna junior Európa-bajnok!

  Pazarul rajtolt a magyar csapat a hódmezővásárhelyi junior úszó Európa-bajnokságon:

  Késely Ajna arany, Márton Richárd pedig bronzérmet szerzett a nyitónapon.

  A kontinensviadal ünnepélyes megnyitóján először az esemény védnöke, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel üdvözölte az ifjú úszókat, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár és a LEN képviseletében Gyárfás Tamás, az európai szövetség gazdasági vezetője mondott köszöntőt.

  Lázár János kiemelte, hogy tizenöt év áldozatos munkájának a gyümölcse ez a kontinensviadal, amelyet egy európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító, több medencét felvonultató létesítményben rendezhetnek meg, felnőtt kontinensviadalokhoz méltó nívón. „Egy olyan kormányzat üdvözli most önöket itt, amelyik egy sportbarát nemzet kormánya, és mindent elkövet, hogy az egészséges életmód, a testmozgás és a versenysport minél népszerűbb legyen” – hangsúlyozta Lázár János.

  Szabó Tünde kiemelte, ez a hatodik Európa-bajnokság, amelyet Magyarország rendez, és ez mutatja, mennyire elkötelezettek vagyunk az úszósport népszerűsíte mellett, míg Gyárfás Tamás emlékeztett arra is, hogy az itt résztvevő fiatalok többsége akár már jövőre, a budapesti FINA-világbajnokságon is szerepelhet, de a 2019-es junior vb-n, illetve a reményeink szerint elnyerhető 2020. évi felnőtt Európa-bajnokságon bizonyosan viszont láthatjuk őket.

  Például Késely Ajnát, aki 800 gyorson fantasztikus úszással, vetélytársait az utolsó száz méteren faképnél hagyva megnyerte az első magyar aranyat az Eb-n. Majd kisvártatva visszatért, és a női 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként egy negyedik helyezést is behúzott.

  Hasonlóan duplázott a jövő férfi úszógenerációjának egyik igen tehetséges tagja, Márton Richárd, aki 16 esztendősen az egy évvel idősebbek között tudott bronzérmet szerezni 400 gyorson, majd a nap végén óriási hajrával ötödik helyre hozta be a férfi gyorsváltót.

  Szintén a fináléban úszhatott Milák Kristóf, aki 7. lett 50 pillangón (később ő is váltózott), továbbá Horváth Lili (6.) és Szilvásy Gréta (7.) 400 vegyesen. A középdöntőben szereplők közül szép reményekre jogosító helyezéseket értek el női pillangózóink 200-on, Berecz Blanka 2., Bonecz Boglárka 4. idővel ment tovább, ugyanakkor Miksi Richárdnak (13.) és Takács Tamásnak (14.) nem sikerült a továbblépés 200 mellen. Ilyés Laura döntős 200 m háton és ugyanitt kiemelendő Szabó Feltóthy Eszter 11. helye, mivel 14 évesen sikerült ezt az eredményt elérnie a két-három esztendővel idősebbek között.

  A nap végén érdekességként két szétúszás is volt, mindkettő magyar érdekeltséggel, a mérleg pedig 1-1 lett: Gyurinovics Fanni nem tudta legyőzni dán ellenfelét 100 gyorson, Kovács Benedek viszont gyorsabb volt a francia vetélytársánál 100 háton, így ő ott lehet a csütörtöki döntőben.

  Az első nap bajnokai és magyar helyezettjei

  Fiúk

  400m gyors
  1. Moritz Brandt (német) 3:48.57
  3. Márton Richárd 3:52.01

  50m pillangó
  1. Andrii Khloptssov (ukrán) 23.52
  7. Milák Kristóf 24.42

  4x100m gyors
  1. Oroszország 3:19.29
  5. Magyarország 3:22.01
  (Milák Kristóf, Németh Nándor, Reményi Ármin, Márton Richárd)

  Lányok

  800m gyors
  1. Késely Ajna 8:34.37
  14. Juhász Jana 8:52.72

  50m mell
  1. Tina Celik (szlovén) 31.85

  400m vegyes
  1. Anja Crevar (szerb) 4:41.54
  6. Horváth Lili 4:50.65
  7. Szilvási Gréta 4:51.48

  4x100m gyors
  1. Dánia 4:43.42
  4. Magyarország 3:46.42
  (Késely Ajna, Márka Adrienn, Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni)

  Késely Ajna junior Európa-bajnok!
  2016-07-02 //

  Budapest Open 4. nap

  Harminchat magyar úszó indulhat Rióban

  Többen is igen hasznosan töltötték a majd’ másfél éves olimpiai kvalifikációs időszak utolsó napját a Budapest Openen: a Tüske-uszodában sikerült a riói csapathoz csatlakoznia Pulai Bencének (100 pillangó), Molnár Flórának (50 gyors), valamint újabb indulási jogot szerzett Kozma Dominik (100 gyors), Késely Ajna pedig a 4x200-as vegyesváltó „kezdőnégyeséhez” férkőzött még közelebb. Összesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám.

  Ahogy ilyenkor, a kvótaszerző hajrában mindig, a hivatalos start előtt az óra ellen csatáztak többen is – közülük először Kozma Dominik ért célt 100 gyorson, sikerült végre 48-cal kezdődő időt elérnie, ami garantált riói indulást ér (a szint 48.99, ő 48.89-et úszott), azaz a 200 mellett a klasszikus távon is rajthoz állhat. Ezután Pulai Bence gyújtotta be még egyszer, utoljára a motorokat, hátha – és a tíz nap alatt hetedjére leúszott 100 pillangó végre meghozta az áttörést. Olyannyira, hogy sikerült élete legjobbját elérnie (52.03), ami bőven a „határérték” (52.36) alatt van. 

  Aztán a versenyen is szólhatott a taps: az 50 gyors előfutamában Molnár Flóra repesztett 24.95-öt, így ő is készülhet a riói olimpiára. Szépen ráerősített 4x200-as gyorsváltós tagságára Késely Ajna, aki Kapás Boglárkával vívott remek versenyt – Bogi győzött egyébként –, és ideje alapján akár „kezdőként” is számíthat Ajnára Hargitay András szövetségi kapitány, azaz nem csupán az előfutamban, de a fináléban is teljes jogú tagja lehet a kvartettnek (remélve, hogy az Európa-bajnok csapat Rióban is hoz valami szép eredményt).

  Nem sikerült ugyanakkor a csatlakozás Horváth Dávidnak (200 mell), Lobanovszkij Maximnak (50 gyors, még a nap végén is próbálta, de még mindig hiányzott 13 század), és 200 vegyesen sincs kvóta – itt végül nem is Grátz Benjámin, hanem Szabó Norbert volt közelebb, de 39 század neki is hiányzott. 

  Az összkép ugyanakkor így is pazar: mindösszesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám. „Csodálatos teljesítményt nyújtott mindenki a kvalifikációs időszakban, büszkék lehetnek azok, akiknek sikerült, és azok is, akik mindent megpróbáltak, de néhány tized, század hiányzott nekik, vagy megúszták ugyan az A-szintet, de akadt két jobb náluk – mondta Hargitay András szövetségi kapitány. – Eseménydús volt ez az időszak, sok nagy csatával, izgalommal, mivel az olimpia volt a tét, ami semmihez sem fogható verseny, így ez teljes mértékben érthető. Annak örülök, hogy végül sikerült az edzőkollégákkal elfogadtatni a elhatározásomat, ami például a váltókra nevezett úszók listáját illeti. Mindenki elfogadta – függetlenül attól, hogy ez talán nem esik egybe egyéni vagy klubérdekkel –, hogy alapvetően a magyar úszósport jövőjét kívánjuk szolgálni minden döntéssel.”

  A magyar csapat végleges nevezési listáját a szerdai elnökségi ülés hozza nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség.

  Budapest Open, a 4. nap bajnokai

  Férfiak
  800m gyors: Lam Quang Nhat (BVSC-Zugló) 8:10.99
  100m hát: Banyák Károly (BHSE) 58.43
  50m pillangó: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 24.24
  200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:12.79
  200m vegyes: Szabó Norbert (Kőbánya SC) 2:00.67
  4x100m vegyesváltó: BHSE 4:07.98

  Nők
  50m gyors: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű) 25.14
  200m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 1:57.61
  200m hát: György Réka (TFSE) 2:11,58
  100m pillangó: Szokol Szonja (BÁCSVIZ) 1:00.35
  100m mell: Sztankovics Anna (UTE) 1:08.78
  200m vegyes: Halmai Petra (Hullám '91) 2:17.58

   

  Teljes jegyzőkönyv itt:

  Budapest Open 4. nap
  2016-07-02 //

  Budapest Open 3.nap

  Kenderesi Tamás bebiztosította a riói utat

  Bár ismét sikerült többeknek is az A-szintnél jobb időt teljesíteni, ezúttal nem rendeződött át az olimpiai csapat, a versenyzők úgymond „megerősítették” már kivívott csapattagságukat.

  Voltak úgymond utolsó nekirugaszkodások, például Biczó Bence 200 pillangón gyürkőzött neki, de ehhez elég komoly, a világranglista élmezőnyébe röpítő időt – élete legjobbját – kellett volna teljesítenie, s nem utolsósorban megelőzni a szomszédos pályán úszó Kenderesi Tamást. Egyik sem sikerült: bár mindketten A-szinten belül úsztak, 2014 ifjúsági olimpiai bajnoka ismét megelőzte a 2010. évi győztest, így véglegessé vált, hogy Cseh László mellett a pécsiek kiválósága indul Rióban.

  Késely Ajna speciális módját választotta annak, hogy 200 gyorson ráerősítsen váltóbeli szerepeltetésére – a 400-as döntő első felében bőgette a motorokat a Kőbánya SC ifjú tehetsége, és egy újabb A-szintet ért el (1:58.95), igaz, nem kúszott feljebb az egyéni rangsorban (ahol jelenleg negyedik). Ezután persze behúzta a féket, ugyanakkor jellemző, hogy az így megszerzett előnye kitartott a táv végéig, azaz a győzelmet is behúzta a teljes távon.

  A férfi sprinterek is nekiveselkedtek a szintvadászatnak, de Kozma Dominik (100 gyors) és Holoda Péter (50 gyors) ezúttal több mint egy hajszállal maradt le a csatlakozásról – bár mint mindenkinek, szombaton még nekik is van egy esélyük, hogy az óra ellen úszva indulási jogosultságot szerezzenek ezeken a távokon.

  Budapest Open, a 3. nap bajnokai

  Férfiak
  50m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 22.71
  100m gyors: Kozma Dominik (MTK) 49.37
  1500m gyors: Lam Quang Nhat (BVSC-Zugló) 15:30.43
  50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.57
  200m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 1:56.08

  Nők
  50m hát: Joó Sára (FTC) 29.47
  400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya) 4:23.27
  4x100m gyorsváltó: Eger 4:30.72

  Mixed
  4x100m gyors: BVSC-Zugló 3:41.07

  Budapest Open 3.nap
  2016-07-01 //

  Nincs megállás...

  Úszó és vízilabda Eb-pályázatok 2020-ra

  Korábban többször is kifejezésre jutott, hogy az újonnan épülő új úszókomplexum nem maradhat kihasználatlan a 2017. évi FINA-világbajnokság után sem. Mint ismeretes, 2019-ben a Dagály lesz a helyszíne a junior úszó világbajnokságnak, és most újabb rangos események érkezhetnek a normál üzemmódban is 5000 fő befogadására alkalmas létesítménybe.

  Mint ahogy a Magyar Közlönyben is megjelent, a kormányzat felhatalmazást adott arra, hogy a Magyar Úszó Szövetség, illetve a Magyar Vízilabda Szövetség megpályázza a 2020. évi LEN Európa-bajnokság, valamint az olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát.

  „A májusban megválasztott LEN Büro július 9-én és 10-én Budapesten ülésezik” kommentálta a hírt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki továbbra is a LEN gazdasági vezetője. „Nagyszerű lenne, ha már most megszületne a számunkra kedvező döntés, ennek érdekében mindent megteszünk a lehetőségeink szintjén. Mellettünk szól, hogy hazai pályán indulunk harcba, és hogy az új komplexumnak már most csodájára jár mindenki. Ellenérv lehet, hogy 2005 óta a mögöttünk álló tizenegy év alatt a július 6-tól 10-ig sorra kerülő hódmezővásárhelyi junior úszó Eb már a hatodik magyar rendezésű úszó kontinensbajnokság, hiszen 2006-ban, 2010-ben és 2012-ben felnőtt Eb-nek adtunk otthon, 2007-ben rövidpályás Eb-nek, 2005-ben és 2016-ban junior úszó Eb-nek, emellett sorjáztak a vízilabda-események, köztük a 2014-es Európa-bajnokság, legutóbb pedig a Bajnokok Ligája hatos döntőjén szurkolhattak a nézők, amelyre jövőre szintén az új uszodában kerül sor.”

  Ebben a ciklusban 2014-ben Berlin, 2016-ban London volt az úszó kontinensviadal házigazdája, 2018-ban Glasgow várja Európa legjobb úszóit, műugróit, szinkronúszóit és nyíltvízi úszóit, míg Barcelona a vízilabdázókat. 2020-ban pedig...

  Nincs megállás...
  2016-06-30 //

  Budapest Open

  Telegdy Ádám az újabb riói csatlakozó

  A Budapest Open második napján Telegdy Ádámnak sikerült A-szintet úsznia, ráadásul 200 háton immáron övé a legjobb „itthoni” idő, így – magyar riválisai elé kerülve – szinte biztos riói résztvevőnek számít. További három-négy esély váltható még kvótára a hátralévő két napon, csütörtökön több ifjú versenyzőt is csupán tizedek választottak el álmaik beteljesülésétől.

   

  A második nap felvezetéseként rendezett óra elleni viadalokon ezúttal nem sikerült javítaniuk a sprintereknek (50 és 100 gyorson), míg a szombati programban esedékes 200 méteres mellúszás előtt Horváth Dávid adott magának egy extra esélyt, és 87 századnyira megközelítette (2:12.53) a riói kvótát jelentő időt – remélhetőleg a zárónapon, amely egyszersmind a kvalifikációs periódus vége, révbe ér a Kőbánya ifjú tehetsége.

   

  Klubtársa, Telegdy Ádám ugyanakkor nagyon nagyot ment 200 háton (1:57.55), ideje jobb a korábban A-szintet teljesítő Földházi Dávidénál és Zámbó Balázsénál is, így szinte biztos riói indulónak tekinthető. Korántsem mellesleg Ádám parádés győzelmet aratott a románok junior világbajnoka, Robert Glinta felett.

   

  A szintén kőbányás Pulai Bence is versenyen „belül” próbálta a szint alá nyomni az idejét 100 pillangón – szerdán, a középfutamban ígéretesen közel járt, és most sem ment neki rosszul, de 28 század még mindig hibádzott; két napig azonban nála is él a remény.

   

  Ugyancsak a Turi-team bajnoki címeit gyarapította a 800-on „tesztelő” Risztov Éva, aki Késely Ajnát előzte meg szép versenyben, valamint a 200 pillangón első Berecz Blanka.

   

  A második nap még Kozma Dominik járt igen közel a kvalifikációhoz, 100 gyorson: a középdöntőben 49.16-ot ment, a  hiányzó 17 század talán eltüntethető a pénteki fináléban – igaz, az MTK kiválóságának ez a szám bónusz lenne, hiszen fő számában, 200 gyorson már lefoglalta a helyét a startköveken.

   

  A második nap bajnokai

   

  Férfiak

  400m gyors: Hoang Quy Phuoc (BVSC-Zugló) 3:55.85

  200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:57.55

  100m mell: Financsek Gábor (Mohács) 1:02.46

  100m pillangó: Pulai Bence (Kőbánya SC) 52.64

  4x200m gyorsváltó: BHSE 8:01.60

   

  Nők

  100m gyors: Böszörményi Bettina (BVSC-Zugló) 56.84

  800m gyors: Risztov Éva (Kőbánya SC) 8:34.59

  100m hát: Galamb Szimonetta (TFSE) 1:03.05

  50m mell: Sztankovics Anna (UTE) 32.12

  200m pillangó: Berecz Blanka (Kőbánya SC) 2:12.50

   

  Mixed

  4x100m vegyesváltó: BHSE 4:25.15

   

   

  Budapest Open
  2016-06-29 //

  György Réka is olimpiai A-szintet úszott

  Az utolsó csata az óra ellen

  A Tüske-uszodában rendezett Budapest Openen a hivatalos versenyprogramban, illetve úgynevezett bejelentett csúcskísérletek keretében próbálják a versenyzők teljesíteni az olimpiai kiküldetéshez szükséges szinteket.

  A nyitónapon ez György Rékának sikerült, akinek a 200 hát második kvótáját sikerült megszereznie (2:09.64), igaz, az eddigi „tulajdonos”, a londoni Eb-n 2:10.17-et úszó Burián Kata még szintén próbálkozhat szombatig.

  Szintén ígéretes eredmények születtek férfi 100 gyorson, ahol Pulai Vince, Gyárfás Bence és Reményi Ármin is elérte a váltóinduláshoz szükséges B-szintet, ezek után Hargitay András szövetségi kapitány döntésén múlik, ki kerülhet be a riói csapatba (és persze még bővülhet a kör, illetve átrendeződhet a rangsor a következő napokban).

   

  Lobanovszkij Maxim pedig nyolc századmásodperc híján (22.34) az A-szintet teljesítette 50 gyorson – mivel az egy hossz nem égeti ki a sprintereket, ezért ő még neki fog rugaszkodni a „sebességtesztnek”. És ha már sebesség: száz mellen egészen ígéretes tempóra gyorsult fel Horváth Dávid, így remény van arra, hogy fő számában, kétszázon megszerzi a másik indulási lehetőséget Gyurta Dániel mögött.

   

  Az 1. nap bajnokai

   

  Férfiak

  200m gyors: Kis Gergő (Dunaharaszti) 1:49.02

  50m hát: Budai Lajos (Bácsvíz) 26.45

  400m vegyes: Grátz Benjámin (Százhalombatta) 4:16.00

  4x100m gyors: Dunaharaszti MTK 3:38.93

   

  Nők

  1500m gyors: Szilágyi Nikolett (Dunaharaszti) 17:13.01

  50m pillangó: Szokol Szonja (Bácsvíz) 27.32

  200m mell: Halmai Petra (Hullám ’91) 2:28.98

  400m vegyes: Paróczi Eszter (Kőbánya) 5:11.87

  4x200m gyors: Eger 8:56.52

  György Réka is olimpiai A-szintet úszott
  2016-06-29 //

  Egy hét múlva kezdődik a junior úszó Eb Hódmezővásárhelyen

  Egy héttel a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatón számoltak be az előkészületekről a város és a Magyar Úszó Szövetség vezetői.

  Negyvenhét országból csaknem ezer vendég érkezik a kontinensviadalra, amelyen Hargitay András szövetségi kapitány három-öt érmet remél a magyar fiataloktól.

  Ingyenes a belépés a nézőknek a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság valamennyi versenynapján, délelőtt és délután egyaránt – többek között ezt a jó hírt jelentette be a verseny előtt egy héttel rendezett sajtótájékoztatón Almási István, a város polgármestere és Benkő Zsolt, a szervező-bizottság vezetője.

  Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszönetet mondott a több mint egy éves előkészítő munkáért a vásárhelyieknek, mint mondta, „ez az esemény egyfajta főpróbája a jövő évi budapesti világbajnokság úszóversenyeinek, és a mostani látogatás arról győzött meg, hogy méltó színvonalú lesz a rendezés. Nagyon bízom benne, hogy a negyvenhét résztvevő ország képviselői valamennyien érezni fogják az őket körülvevő szeretet és megbecsülést.”

   

  Benkő Zsolt elmondta, a jövő szerdai megnyitón a tervek szerint részt vesz Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, a város országgyűlési képviselője, Paolo Barelli, a LEN elnöke és az olimpiai bajnok Gyurta Dániel, az esemény patrónusa. Vásárhelyen a jövő héten Sport és Gourmet Fesztivált is rendeznek az Eb kísérőeseményeként, a város lakói pedig a főtéren és a strandon óriáskivetítőkön is követhetik a versenyeket.

  Hargitay András szövetségi kapitány elárulta, a magyar csapat maximálisan kihasználja, hogy egy számban négy versenyző indulhat, azaz igazi mammutcsapat vesz részt az Európa-bajnokságon. „A mezőny rendkívül erős, több olimpikon is itt lesz – ahogy nálunk például Késely Ajna is –, így három-öt éremmel már elégedettek lennénk. Ajnán kívül még a tavalyi junior világbajnokságon ezüstérmes Sós Dániel számít az esélyesek közé, de hangsúlyozom, fiatalokról lévén szó, az erőviszonyokat nagyon nehéz felmérni. Egyben azonban biztosak lehetünk: óriási harc lesz a medencében, mert ez nem egy gyerekverseny.”

  A hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság július 6. és 10. között zajlik a Gyarmati Dezső sportuszodában, az előfutamok 9 órakor, a döntők 17.30-kor kezdődnek, az M4 sportcsatorna a finálékat minden nap élőben közvetíti.

   

  Egy hét múlva kezdődik a junior úszó Eb Hódmezővásárhelyen