HÍREK

  2016-08-07 //

  Kapás Bogi 45 századra a dobogótól

  Bántóan közel, és mégis távol volt a bronzéremtől Kapás Boglárka, aki végül hatalmas országos csúccsal zárt a negyedik helyen. 

  Hosszú Katinka sokat ígérő úszással, második idővel finalista 100 háton, míg Kozma Dominik nem tudott továbblépni a 200 gyors középdöntőjéből, igaz, a 4x100 gyors előfutamában Bohus Richárddal, Takács Krisztiánnal és Holoda Péterrel óriási országos csúccsal lettek 12-ikek.

  Kapás Boglárka a gyengébbiknek számító számában remekelt, annak ellenére, hogy a szokásokkal ellentétben már a kora délutáni előfutamokat követően doppingvizsgálatra küldték, jelentősen belerondítva a gondosan eltervezett pihenőidejébe (majd még egyszer kijelölték, az esti finálé után is – pedig nem is orosz...).

  Bogi egyébként az előjátékban picit tompább volt, a 7. idővel került be, így az 1-es pályán kellett döntőznie. Szokásához híven nem hagyta, hogy elragadja a hév – és a világrekorder, most is új csúcsot döntő Katie Ledecky hihetetlen tempója –, így 200 után kezdte begyújtani a rakétákat. Egyre feljebb jött, az utolsó három hosszon egyértelműen harcban volt a bronzéremért, ám 300 és 350 között picit vesztett a sebességéből (ide beesett egy 30.95-ös ötven, egyébként a táv második felén 30.2-eseket jött), és ezt már nem tudta visszahozni a hajrában, mert bár az amerikai Smith kezdett savasodni, annyira nem kötött be, hogy teljesen lelassuljon. Mint Bogi nyilatkozatából kiderült, a brit Jazz Carlin szenzációs úszása nem volt „betáplálva”, a nagy rivális igazán figyelemreméltó idővel lett ezüstérmes.

  „Nem, nem a szokatlan délutáni vizsgálaton múlt, arra semmiképp sem fognám – mondta utána Bogi. – Elégedett vagyok, életem legjobbját úsztam, persze, amikor beértem, és láttam, hogy nem világít a rajtkövön a kis izzó, már tudtam, nem vagyok érmes, és azért éreztem némi csalódottságot... Ám ez csak a pillanatnak szólt, szerintem a 800 előtt ez kifejezetten jó előjel, ebben a számban elsősorban az erő dominál, ott az állóképesség, én pedig utóbbiban vagyok igazán jó. Arra nem számítottam, hogy Jazz ennyit tud javulni, úgy számoltam, hogy a két amerikai simán elmegy, én pedig becsusszanhatok esetleg harmadiknak – nos, nem sok hiányzott hozzá, de végül nem jött össze. Ettől függetlenül magabiztosan megyek neki a nyolcszáznak, és remélem, ott a legvégén látom, amint a rajtkövemen kigyullad a kicsi égő...”

  Hosszú Katinka az első napi parádé után délután csak a továbbjutásra ügyelt 100 háton, míg este a második legjobb időt (58.94) úszva került a fináléba – megjegyzendő, saját bevallása szerint még mindig kissé rendezetlen produkció keretében, avagy tény, ennél még reggel is jobbat úszott Kazanyban (58.78, aztán visszalépett), azaz ha a fináléban minden összeáll, akár robbanthat is.

  „Picit jobbat vártam magamtól, de az egész mezőny meglepően lassan úszott most... – nyilatkozta Katinka. – Azért összeszedettebb voltam, mint délelőtt, amikor még a kivetítőn is néztem magam picit, azonban még így sem volt jó az úszás, sokat hibáztam, holnapra még jobban össze kell raknom a fordulókat, a kidelfinezéseket, a technikát. Remélem, ez sikerül, és akkor tényleg bármi lehet, igaz, ez ebben a számban az első és a nyolcadik helyet is jelentheti... Mivel nem vagyok egy sprinter, számomra már az óriási fegyvertény, hogy egy százas döntőben úszhatok az olimpián.”

  Kozma Dominikon sajnos kifogott a teste, egy korábbi sérülése zavarta meg a 200 gyors középdöntőjében, rögvest a rajt után – így végül itt 15. lett (1:47.53). Azt sosem fogjuk megtudni, vajon ugyanígy járt volna-e, ha nem váltózik délelőtt, viszont az is tény, ott meg sikerült országos csúcsot dönteni (3:15.21).

  „Két hete meghúzódott a lábam, akkor ugyan leálltam picit, és sikerült kipihennem, ám a délelőtti két erős úszás talán nem tett neki jót, mert a rajt utáni pillanatban éreztem, hogy megint fáj. Az én úszásom a lábamra alapul, ezért az első huszonöt méteren még nem tudtam teljes erőből menni, utána gyorsultam fel a többiek szintjére. Ezzel el is ment minden esélyem, mert amíg a többiek az elején a rajtból nyert lendülettel úsztak, nekem bele kellett erősítenem, ez kétszázon annyit jelent, hogy az utolsó ötvenből tojás lesz, nem marad elég erő, amikor pont a legtöbb kéne. Hogy el kellett-e indulni a váltóban? Egyrészt amikor kiderül, hogy van esélyem a kétszáz döntőjére akár, akkor már le van adva a névsor. Másrészt a többiek kértek, vállaljam be, kiszámoltuk az időket is, amit elértünk, az pont jó volt, az előző években bőven döntőt ért volna bárhol – most sajnos nem. De egy váltóra egyébként sem lehet nemet mondani, hiszen akkor Magyarországért úszunk. Azaz így volt jó, ahogy volt, egyébként is, egy évvel azután, hogy szétszedték és összerakták a vállamat egy műtéttel, ismét az egyéni legjobbam közelében úsztam, középdöntős voltam az olimpián. Különben is, van még egy száz, meg egy kőkemény kétszáz a váltóban, azaz a csoda, hogy egyáltalán itt vagyok a műtét után, és így úszom, folytatódhat.”

  Kapás Bogi 45 századra a dobogótól
  2016-08-06 //

  Hosszú Katinka olimpiai bajnok

  Huszonhatodszor is jól fest ez a mondat egy úszó kapcsán – mégis, a magyar úszósport 26. ötkarikás győzelme különleges volt, hiszen arra még sohasem volt példa mifelénk, hogy egy klasszisunknak a negyedik olimpiáján sikerüljön végre érmet szereznie, és mindjárt aranyat.

  Az elképesztő világrekord már csak hab a tortán.

  Hosszú Katinka olimpiai bajnok akart lenni már kislányként, ám ahogy teltek-múltak az esztendők, a kelleténél kanyargósabbá vált a pályafutása, így Athénben ifjú leányzóként csupán fürdőzött, Pekingre pedig alább adta, mindössze az olimpiai finálét tűzte ki célként, ám 2008-ban ez sem sikerült. Az amerikai egyetemi évek aztán megtették hatásukat – az első két esztendőben pozitívan, a kinti edző, Dave Salo elfordulása okán aztán negatívan, így Londonban, ugyanezen a napon vergődve a 4. helyen végzett. 4:30-on belülre akart kerülni, ehhez képest 4:33.70-nél dobta le a vasmacskát.
  Innen indultak neki az útnak akkori partnerével, aki előbb az edzője, majd a férje lett: a Shane Tusup által követett módszerek meghozták hatásukat, világbajnoki címek sorjáztak, Katinka gyakorlatilag 2013 óta veretlen a vegyesúszó-számokban a világversenyeken. Igaz, a vb-ken, ahol ez a táv a zárónapon szerepel, továbbra sem tudta áttörni a 4:30-as határt, igaz, az arany még így is megvolt, render biztosan.
  Az idén tavasszal látszott, a 200 után immár a 400 világrekordja is komolyan célkeresztbe kerülhet, hiszen Katka először “nézett be” 4:30 alá (mindjárt megdöntve saját, cápadresszes Európa-csúcsát, hét év után). Aztán itt, Rióban már délelőtt egyértelművé vált, nem igazán tud olyasmi történni, ami veszélybe sodorhatja Katinka aranyérmét. Csupán 15 század hiányzott a világrekordhoz, de az Európa-csúcs így is megvolt.
  Este pedig a világcsúcs is. De még hogy! Még a négy éve, Je-Siven által felállított rekordot jelentő sárga vonal is súlyos hátrányban volt hozzá képest, nem is beszélve a riválisokról.
  Ahogy az amerikaiak ezüstérmese, Maya Dirado mondta, nem igazán készülnek Hosszú ellen, pontosan tudják, Katinka a saját versenyén vesz részt, nekik a fennmaradó helyekre kell hajtaniuk.
  Így történt, hogy Katinka a szó szoros értelmében szinte cafatokra tépte a korábbi rekordot (4:26.36), 2.07 másodpercel nyesett le a kínai londoni idejéből! 
  “Elég régóta üldözöm ezt a világrekordot, van már hét éve is. Reggel
  nem hittem, hogy ennyire gyors leszek, hogy ennyivel meg tudom dönteni a csúcsot – mondta a bajnok. – Úgy jöttem ide, hogy élvezem az itt töltött napokat és igyekszem a legjobbamat nyújtani. Hosszú út vezetett idáig... Amikor négy éve, az egyetem befejezését követően megérkeztem Londonba, óriási nyomást éreztem, szuperideges voltam, azon rágtam maga, mi lesz, ha nem tudok nyerni. Ezután elkezdtünk Shane-nel dolgozni, nagyon sokat versenyeztünk, hogy amikor ideérek Rióba, úgy érezzem, ez már csak egy lesz a sok közül, egy négyszáz vegyes, amit százmilliószor leúsztam már. Picit aggódtam persze most is, mi lesz, amikor itt leszek Rióban, megcsap-e valami, mint Londonban – de nem. Nyugodt voltam, nem éreztem semmiféle feszültséget.
  Keményen végigdolgoztam ezt a négy évet, azt éreztem, minden esztendőben nagyot lépünk előre, és egy logikusan felépített szisztéma szerint haladunk. 
  Őszintén szólva, ugyanaz az érzés, mint a világbajnoki cím – bár az tény, hogy erről sokkal többet beszélünk, merthogy négyévente van, és most már megvan a nagy változás, olimpiai bajnoknak hívnak, bár ennek a jelentősége nem futott teljesen végig.”

  Hosszú Katinka olimpiai bajnok
  2016-07-27 //

  Két számban is világranglista éllovasként most először készül olimpiai megmérettetésre Cseh László

  Naponta kétszer ébred és kétszer tér nyugovóra az olimpiai felkészülés hajrájában Cseh László és mestere, Plagányi Zsolt.

  Csak így tudnak ráhangolódni a riói úszóversenyek nem európaiakra tervezett menetrendjére. ( A döntők magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek majd – a szerk.) Úgy szervezik a napjukat, hogy az első edzés déli egy, a második pedig este 10 órakor kezdődik, amit viszont csak úgy lehet kipihenni, hogy mindkét gyakorlatozás után igyekeznek sokat aludni. Amennyit csak tudnak. Ez Cseh Lászlónak megy nehezebben, aki mégis azt mondja: a szombati elutazásig már fél lábon állva is kibírná…

  Negyedszer Phelps ellen

  A BP2017 Médiacsapat munkatársának nyilatkozó Cseh László, a 37 tagú olimpiai úszócsapat rangidőse a negyedik olimpiájára készül, és ezzel együtt sorozatban negyedszer találja szembe magát a „Földön kívülivel”, azaz az amerikai Michael Phelps-szel.

  „Újoncként egészen más érzések töltöttek el az athéni nyári játékok előtt, mint most, amikor már csak napok választanak el a negyedik olimpiámtól. Tizennyolc évesen sokat izgultam, de a lámpaláz nem költözött belém és nem is zsibbasztott el. Sokkal nagyobb volt a tét Pekingben, amikor titkon már azt reméltem, hogy egy számban talán sikerül elkapnom Phelps-t. Aztán kiderült, hogy három Európa-csúcs megdöntése is kevés ehhez. London visszalépést jelentett, most viszont csak megerősíteni tudom azt, amit már a tavalyi kazanyi világbajnokság után kimondtam: képesnek tartom magamat az első olimpiai győzelmem megszerzésére.” – hangsúlyozta Cseh László, aki 2014 utolsó napjaiban mondta ki, hogy csak környezetet, klubot és edzőt váltva sikerülhet előre lépnie.

  Nincs jobb nála a 100 és a 200 pillangón

  A sikereket halmozó, közben az érem másik oldalát is megismerő Cseh László 2002 óta a felnőtt világversenyek résztvevője, az viszont most először motiválhatja, hogy a 100 és a 200 pillangón is világranglista éllovasként készülhet a nagy – a legnagyobb – megmérettetésre.  A 200 vegyest viszont dobta a májusi londoni Európa-bajnokság után.

  „Két oka is volt a 200 vegyes átmeneti „leépítésének”. Az egyik az időrenddel magyarázható, ami már Londonban is gondot okozott, és Rióban sem kedvezett volna a 100 pillangó középdöntőjének, valamint a 200 vegyes döntőjének az összehangolásánál. Ami ennél is fontosabb, az a lélektani tényező. Én 2014 decembere óta folyamatosan azon vagyok, hogy minden görcsöt és feszültséget kifüstöljek Laciból. Az idei Európa-bajnokság után arra jutottam, hogy egy lelki tehercsomagot le kell vennem a válláról. Viszonylag könnyű volt ezt úgy megtenni, hogy két ütőkártya így is a zsebében maradt.” – vette át a szót Plagányi Zsolt, aki úgy gondolja, hogy a kazanyi és a londoni sikerek után közös munkájuk legnagyobb kihívása csak most következik.

  Négy kilóval könnyebben, szálkásan

  A 200-as világranglistán Cseh László messze a legjobb pillangózó az 1:52.91 percével, ami jobb idő annál, amivel Kazanyban világbajnokságot tudott nyerni. Két japán következik mögötte, negyedikként a dél-afrikai Chad le Clos, ötödikként a hazai kihívó Kenderesi Tamás, és csak hatodikként Phelps.

  „Várhatóan le Clos legyőzése ütközhet a legnagyobb akadályba, de a japánok is megtáltosodhatnak. Ennél is szorosabb lesz a 100-as döntő, ahol jelenleg is parányi a különbség Laci és Phelps között, és akkor ott vannak még azok, akik jó napot kifogva boríthatják a papírformát.” – mondja Plagányi, aki szerint nagyon sokat köszönhetnek a Dr. Kovács Péter vezetésével tevékenykedő sportkórházi teljesítménydiagnosztikai csapatnak, amelynek egyik oszlopos tagja dr. Pikó Károly, aki hosszú éveken át a magyar atléta válogatott főorvosa volt, valamint dr. Rácz Levente személyi edző.

  Ha mindehhez kell még egy jó hír: az olykor a versenysúlyát nehezen hozó Cseh László – akin látszólag a londoni EB-n sem volt felesleg - május óta négy kilót leadott, így most olyan szálkás, mint húszéves korában.

  „Az itthoni felkészülést a bevált utat követve most is Törökbálinton és „kismedencében” fejezzük be. Laci egyre gyorsabb, ahogy az én szívverésem is, pedig mindketten jól tudjuk, hogy mindent, amit csak kellett, elvégeztünk és méghozzá első rangú minőségben.” – mondta befejezésül Plagányi Zsolt, aki néhány nap múlva beírja a noteszába, hogy a negyedik olimpiai versenyén milyen időre lehet képes a már most is öt olimpiai éremmel büszkélkedő Cseh László.

  Plagányi Zsolt eddig nem csalatkozott az előrejelzéseiben.

  BP2017 Média

  Két számban is világranglista éllovasként most először készül olimpiai megmérettetésre Cseh László
  2016-07-26 //

  Új időpontban a felnőtt rövidpályás OB

  A 2016. évi százhalombattai Rövidpályás Országos Bajnokság rendezési időpontjának tekintetében a szövetségi kapitányok új dátumot javasoltak annak érdekében, hogy a verseny tökéletesen illeszkedjen a felkészülési ciklustáblába.
  Az edzőbizottság megtárgyalta, az elnökség egyhangúan jóváhagyta.  
  Az új időpont: 2016. november 2-5.

   

  Kérjük a fentiek tudomásulvételét, és terjesztését. 

  Új időpontban a felnőtt rövidpályás OB
  2016-07-25 //

  Az igazi bombahír: Olasz Anna is mehet Rióba!

  Olasz Annának is megadják az indulás lehetőségét a nyíltvízi úszók 10 kilométeres viadalában, miután egy orosz vetélytárs a NOB legfrissebb döntése értelmében nem állhat rajthoz a játékokon. Az egy éve a riói kvótáról drámai körülmények között lemaradó magyar kiválóság természetesen kész a nagy kalandra, a kanadai Világkupák helyett kedd reggel Bulgáriába indulnak edzőjével, Gellért Gáborral, magaslati edzőtáborba.

  Szinte napra pontosan egy éve, július 28-án Olasz Anna 3.6 másodperccel Risztov Éva mögött ért célba a kazanyi világbajnokságon, a női nyíltvízi úszás 10 kilométeres számában – a 11. helyen. Mivel az első tíz kvalifikált az olimpiára, Anna immár másodszor maradt le néhány méterrel a játékokról, hiszen a 2012-es ötkarikás selejtezőn ugyanennyivel ért be Éva mögött, akkor harmadikként, onnan azonban nemzetenként csak egy kerülhetett ki Londonba.

  Egy hónapja, a balatonfüredi FINA nyíltvízi úszó Világkupa alkalmával érkezett a hír, hogy az egy héttel korábban rendezett setubali olimpiai kvalifikációs viadalon kvótát szerzett új-zélandi úszót hazája olimpiai bizottsága nem indítja Rióban (33. lett, a legjobb óceániai jogán került ki, de ez a helyezés nem elégítette ki a szakembereket). A magyar szövetség ekkor diplomáciai offenzívát indított, hogy a felszabaduló helyet Olasz Anna kaphassa meg, aki a vb-11. helyével úgymond a legjobb nem kvalifikált úszónak számított a nők között. Ám a FINA képviselői jelezték, a szabályzat világosan fogalmaz: a kvalifikáció során megszerezhető, ám visszaadott kvótákat csakis a setubali mezőnyből tölthetik fel, Kazanyból kizárólag az első tíz utazhat.

  Csakhogy most a kazanyi kvóták egyike szabadult fel, mégpedig a NOB hétvégi döntésének folyományaként. A tavalyi vb-n 5. helyen végzett orosz Anasztaszja Krapivina ugyanis 2013-ban megbukott egy doppingvizsgálaton, és bár azóta letöltötte büntetését, a NOB úgy határozott, egyetlen olyan orosz sportoló sem indulhat Rióban, akinek valaha pozitív doppingtesztje volt. Így automatikusan a 11. helyezettre szállt az indulás joga, azaz Olasz Annára.

  „Feküdtem az ágyban, hogy aludjak kicsit, amikor hívott Gege (edzője, Gellért Gábor), hogy mehetek Rióba. Onnantól nem volt többé alvás... Elsőre nem akartam elhinni, és mivel még nem volt információnk a döntés hátteréről, bele sem akartam élni magam, amíg nincs száz százalékos megerősítés – mondta vidám hangon Olasz Anna. – Most viszont úgy néz ki, már van... Azt azonban aligha mondhatom, hogy már fel is dolgoztam az örömöt...”

  Anna legutóbb kissé küszködött a hideg vízzel Hoornban, az Európa-bajnokságon, márpedig Rióban sem várják „langyosabb” körülmények az ötkarikás viadal résztvevőit. „Legalább kezdtem hozzászokni az Eb-n, de most a viszonyok másodlagosak, a legfontosabb a formámat feltornázni olyanra, hogy olimpiaképes legyek. Ez nem lesz egyszerű, hiszen az Eb-t követően kissé levezés jellege volt az edzéseknek, de az is tény, nem a nulláról kezdünk. És hát a lelki plusz, hogy mégis ott lehetek Rióban, óriási lökést ad.”

  Edzője – egyben a nyíltvízi szövetségi kapitány – Gellért Gábor a jól sikerült hoorni Eb-k után Balatonra ment némi szabadságra, ehhez képest kedden máris Bulgária felé veszik az irányt. „Magaslati edzőtáborba vonulunk, azonnal – közölte a szakember. – Anna nem pihent, de természetesen nem azzal a habitussal edzett, mintha olimpiára készülne. Nyugodtan úszogattunk, a júliusi kanadai Világkupák jegyében, hogy ott az összetettben esetleg az első három közé kerülhessen Anna. Most nagyon örülünk, bár el kell mondjam, rettenetesen fájt mindkettőnknek, hogy tavaly nyáron nem sikerült... A kazanyi vb utáni első három hónapban Anna megroppant annyira, hogy pszichológushoz kellett járnia, és hát egy olimpiára mégiscsak úgy illik készülni, hogy azzal kelsz és fekszel... Most abban reménykedem, fel lehet hozni olyan állapotba, hogy helytállhasson Rióban. Ezért két teljes hetet fogunk magaslaton dolgozni, és gyakorlatilag onnan lejőve mennénk azonnal ki, mert ez a munka élettan-könyvek szerint három-öt napon belül még jótékony hatással van a sportolóra.”

  Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azonnal hívta Borkai Zsoltot, a MOB elnökét annak érdekében, hogy Gellért Gábor is versenyzőjével tarthasson. „Borkai elnök úr rendkívül készséges volt, elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ennyi idővel a rajt előtt valamilyen módon megoldják ezt a kérdést. Ez nem kis kihívás, de a MOB eddig is kiváló partnere volt a magyar úszósportnak.

  Mindez azt jelenti, hogy a magyar úszócsapat létszáma 37-re nőtt, ami abszolút részvételi rekord a sportág honi történetében. 

  Az igazi bombahír: Olasz Anna is mehet Rióba!
  2016-07-22 //

  Fiatal mellúszónk mégis utazhat

  Pénteki örömhír: Horváth Dávid NOB szabadkártyával mégis ott lehet az olimpián! 

  Erről tájékoztatta a Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu Gyárfás Tamás alelnököt, aki az elmúlt egy hétben intenzív levelezést folytatott annak érdekében, hogy Dávid mégis ott lehessen Rióban, annál is inkább, mert rendkívül érzékenyen érintette a fiatal úszót, hogy az olimpiai eskü utan két nappal közölték vele, mégsem utazhat.
  Így a magyar csapat újra 36 tagú...és reméljük már nem változik!

  Fiatal mellúszónk mégis utazhat
  2016-07-22 //

  Jelentkezz önkéntesnek

   

   

  Az alábbi linken érhető el a regsiztrációs felület:
  http://onkentes.fina-budapest2017.com/hu

  Jelentkezz önkéntesnek
  2016-07-18 //

  Ezüst a zárónapon, második hely a csapatversenyben

  A 14-16 évesek között ezüstérmes, a 17-19 éveseknél 5. lett a magyar váltó a hoorni junior nyíltvízi úszó világbajnokságon, így összességében mind az éremtáblán, mind pedig a pontversenyben másodikként zárt a magyar csapat. Két éve, Balatonfüreden szintén remekeltek a fiatalok, azaz látszik, a szakág utánpótlás-bázisa rendkívül erős.

  Gellért Gábor szövetségi kapitány legalább egy érmet remélt a zárónapon is, amit végül a fiatalabbak hoztak: másodikként végeztek az újfajta lebonyolításban rendezett váltóversenyen. Eddig az óra ellen úsztak háromfős csapatok, most azonban egy jóval vibrálóbb, izgalmasabb formulát próbált ki a FINA, ami sokkal közelebb áll az igazi nyíltvízi úszáshoz: egy klasszikus, négyfős vegyesváltót rendeznek, tömegrajttal, 1250 méteres etapokkal. „Így aztán az első körben a szokásos, derűs, nyíltvízes bunyó zajlott, hiszen ezen a távon még csak szét sem szóródik a mezőny, viszont tény, ez az igazi úszás, ráadásul a variálásoktól függően fiúk is úszhatnak lányok ellen” – mutatta be az új verziót a kapitány.

  Nos, ebben a tülekedésben sikerült remekül helytállnia a 14-16 évesek váltójának, amely mindössze 2.7 másodperccel maradt le az olaszok mögött. Mindezt úgy, hogy az egész mezőnyben kizárólag a magyar kvartettben szerepeltek 14 esztendős versenyzők, mindjárt kettő is (Tabi Zoltán és Kun-Szabó Fanni), akik a két 16 esztendős társsal, Kalmár Ákossal és Juhász Jankával szerezték meg a magyar válogatott harmadik érmét Hoornban.

  Az idősebbek végül az 5. helyen zártak, és mint Gellért Gábor elmondta, tanulságos volt ez a viadal is. „Ellentétben a többiekkel, akik vagy pihent úszókkal, vagy olyanokkal indultak, akik most szerepeltek először, nálunk mind a négy ember vízben volt egy nappal korábban, 10 kilométeren. Világbajnokunk, Rasovszky Kristófon ez mondjuk nem látszott, ő olyan félelmetes formában van, hogy elsőként ért be a nyitókörben, viszont Novoszáth Tomin és Farkas Adélon hagyott nyomott az előző napi tizes, ráadásul életük legjobbját menték vasárnap, így Kiss Niki már hiába próbált meg mindent a végén. Egy biztos, az őszi Európa-bajnokságra pihent emberekkel fogunk felállni mi is, illetve olyan lányversenyzők kellenek, akik tudnak menni a fiúkkal is akár, ha kell, a lábvizükön – ez ma például nem sikerült.”

  A kapitány ettől függetlenül elégedett lehet: mind az éremtáblán, mind a valamennyi csapattag szereplését számításba vevő pontversenyben a második helyen zárt a magyar válogatott. „Sikerült újból bizonyítani, hogy a szakág utánpótlás-nevelése kiemelkedően jó, én pedig személy szerint büszke vagyok a ’térítőmunkámra’, hogy mind több fiatal medencés úszót tudok meggyőzni arról, érdemes kipróbálnia magát nyílt vizen is.”

  Csapatverseny, mixed váltó (4x1.25km)

  14-16 évesek

  1. Olaszország 58:06.4

  2. Magyarország 58:09.1

  (Kalmár Ákos, Tabi Zoltán, Juhász Janka, Kun-Szabó Fanni)

  17-19 évesek

  1. Németország 56:06.2

  5. Magyarország 56:45.8

  (Rasovszky Kristóf, Novoszáth Tamás, Farkas Adél, Kiss Nikolett)

  Éremtáblázat

  Olaszország               1          2          1          4

  Magyarország           1          2          0          3

  Spanyolország          1          1          1          3

  Kína                            1          1          1          3

  Franciaország           1          1          1          3

  Nagy-Britannia         1          0          2          3

  Oroszország              1          0          1          2

  Németország             1          0          0          1

  Egyesült Államok      0          1          1          2

  Pontverseny

  Olaszország               118    

  Magyarország           96      

  Kína                            72

  Oroszország              67

  Németország             66

  Ezüst a zárónapon, második hely a csapatversenyben
  2016-07-18 //

  Gyurta Dániel sokkal nyugodtabb, mint a londoni olimpia előtt

  Dacára annak, hogy a FINA idei világranglistáján 2:10.84 perces, idényelejinek nevezhető eredménnyel a nem éppen előkelő 42. helyet foglalja el a 200 méteres mellúszók között, nyugodtan és kellő önbizalommal készül a riói megmérettetésre az olimpiai címvédő Gyurta Dániel.

  A Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok edzőivel együtt időben levonta a következtetéseket a tavalyi kazanyi világbajnokságon történtekből, és most is úgy gondolja: jobb, hogy ott lett harmadik, mint hogy az idei „rangadón” kellene egy bronzéremmel beérnie.

  „Négy évvel ezelőtt sokkal feszültebb voltam, talán túl sokszor is gondoltam arra, hogy nekem kell nyerni. Így aztán nem kis feladatot jelentett a kitűzött cél elérése. Éreztem, hogy minden együtt van bennem a legnagyobb sikerhez is, és ezt a 2:07.28 perces világcsúccsal megnyert olimpiai döntő be is bizonyította. Nincs két teljes mértékben azonos felkészülés, de a 2012-es menetrend annyira tökéletes volt, olyan jó és időt álló, hogy nagyjából ugyanazt az útvonalat jelöltük ki az év elején. Csupán néhány feleslegessé vált részét kellett eltávolítanunk, más elemeit pedig átdolgoznunk. Úgy sokkal könnyebb, hogy egy arany már a zsebemben van.   ”

  Mindent egy lapra

  A 2009-es római, a 2011-es sanghaji és a 2013-as barcelonai világbajnokságok megnyerése után a mesternégyes már nem sikerült tavaly Kazanyban, ahol a német Marco Koch (2:07.76) lett az első, az amerikai Kevin Cordes (2:08.05) a második, kevéssel mögötte Gyurta (2:08.10) a harmadik.

  „Akkor és ott ennyit tudtam kihozni magamból. Bosszantott, hogy az edzésen mért idők alapján tudtam volna jobbat is, vigaszt viszont az jelentett, hogy így sem szakadt meg a döntős szerepléseim 2007 óta tartó sorozata. Ez már a múlt. Nem is tekintek hátra, csak az előttem álló nagy feladattal foglalkozok.”- folytatta az UTE válogatottja, aki a két mesteredzője, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs mellett ma is segítőtársaként említi Széles Sándort.

  Négy éve – csak a hazai pálya miatt – elindult az olimpia előtti debreceni Európa-bajnokságon, és 2:08.60-nal ki is harcolta az első helyet. Idén kihagyta a londoni EB-t, ahol a válogatott versenyzőtársai közül többen is elképesztően nagyot alakítottak, jelezve, hogy most a saját útját akarja járni. Ezzel azt is kimutatta, hogy mindent egy lapra tesz fel. A rióira.

  „Valószínűleg idén is világcsúcs kell a 200 mellen az olimpiai aranyéremhez, és erre többen is képesek lehetnek, de már a döntőbe jutásért is oda kell tennie magát annak, aki nem akar csalódva távozni. Keményen megdolgoztam azért, hogy inkább én okozhassak meglepetést az ellenfeleimnek, mint ők nekem.” – hangsúlyozta az olimpiának az idei rangsor 42. helyéről startoló Gyurta Dániel, aki „egy csapatba” került Cseh Lászlóval, amikor vele is támogatói szerződést kötött a Telekom.

  Húsz nappal az olimpiai úszóversenyek rajtja előtt a 23 esztendős (ennyi volt Gyurta négy éve) amerikai Josh Prenot 2:07.17-tel vezeti a világranglistát, ennél jobb időt valaha is egyedül a japán Akiro Jamagucsi úszott – nem sokkal a londoni olimpia után…

  Gyurta Dániel sokkal nyugodtabb, mint a londoni olimpia előtt
  2016-07-17 //

  Rasovszky Kristóf junior világbajnok!

  Parádésan szerepeltek nyíltvízi úszóink a hoorni junior világbajnokságon: a legidősebbek között Rasovszky Kristóf aranyérmes lett 10 kilométeren, míg Kiss Nikolett ezüstöt szerzett.

  Rasovszky Kristóf nem adott esélyt vetélytársainak: a riói olimpián 1500-on is induló ifjú klasszis 30 másodpercet vert a többiekre a 18-19 évesek vasárnapi, 10 kilométeres versenyében, Hoornban. „Raso brutális volt – kezdte értékelését Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Az első bójánál elment, utána még úsztak mellette olykor, aztán 2500-nál otthagyta őket, és attól fogva folyamatosan 30-40 másodperces előnye volt, a többieknek közük nem volt az aranyhoz. Elképesztő formában van, az egészet egyetlen frissítés nélkül csinálta végig, ilyet ezen a szinten nagyon ritkán látni ebben a sportágban.”

  A lányoknál Kiss Nikolett két évvel a balatonfüredi győzelme után ezúttal ezüstérmes lett – igaz, a kapitány szerint győzelmet szalasztott el a címvédő. „Ha csak egyszer kinéz balra a finisben, akkor ő nyer. Niki nagyon taktikusan úszott, végig az elején, aztán a végén szépen kiszorította a brit lányt, és csak arra figyelt, hogy az oroszt maga mögött tartsa, mert úgy gondolta, Dearing már nem kerülhet elé, csakhogy végül balról megelőzte egy tempóval. Az is igaz, hogy Nikinek a vége felé már betonból voltak a karjai, mert eléggé lefáradt a hideg vízben, jóllehet ilyen szép napunk még nem volt, a felnőtt Eb-t is ideszámítva, napsütés, sima víz, úgyhogy tényleg remekül sikerült ez a nap.”

  A férfiaknál eddigi legjobb nemzetközi produkcióját nyújtva Novoszáth Tamás a nyolcadik helyen zárt, míg az ifjú hölgyek között Farkas Adél bravúros úszással hatodik lett, úgyhogy Gellért Gábor bizakodik abban, hogy a hétfői váltókban is sikerül valami „kézzel fogható” eredményt elérni.

  Az ifik is remekül helytálltak a rövidebb távokon, a 14-15 évesek között Tabi Zoltán ötödik lett 5 kilométeren, míg Kun-Szabó Fanni a hetedik helyen zárt, ugyanitt Borsi Anett a 15. helyen ért be. A 16-17 évesek 7.5 kilométeres viadalában Sztankovics Dóra 7. és Juhász Janka 12. helye emelhető ki, míg a fiúknál Kalmár Ákos 15., Monori Kristóf pedig 18. lett.

  18-19 évesek (10km)

  Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf 1:53:01.7

  8. Novoszáth Tamás 1:54:16.6

  Nők

  1. Alice Dearing (brit) 2:04:25.1

  2. Kiss Nikolett 2:04:25.6

  6. Farkas Adél 2:05:01.6

  14-15 évesek (5km)

  Fiúk: 5. Tabi Zoltán

  Lányok: 7. Kun-Szabó Fanni, 15. Borsi Anett

  16-17 évesek (7.5km)

  Fiúk: 15. Kalmár Ákos, 18. Monori Kristóf

  Lányok: 7. Sztankovics Dóra, 12. Juhász Janka

  Rasovszky Kristóf junior világbajnok!