HÍREK

  2016-03-10 //

  DR. SZABÓ TÜNDE ÁLLAMTITKÁR A RIÓI FELKÉSZÜLÉS FONTOS SZÍNHELYÉNEK NEVEZTE A VASÁRNAP ÁTADOTT TÜSKE

  A jövőre megépülő és a FINA Világbajnokságon bemutatkozó új uszoda birtokba vételéig, de azt követően is kulcsfontosságú szerepet tölthet be a vasárnap felavatott Tüske uszoda, amelynek megvalósulását dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára érdekes hasonlattal élve a sokáig elhagyatott, de a közelmúltban megújult Várkert Bazáréhoz hasonlította.

  Hosszú éveken, sőt évtizedeken át nap, mint nap szomorúan haladtunk el a Világörökségeink közé tartozó, de egyre inkább roskatag Várkert Bazár előtt, és vártunk arra, hogy ismét a szép és vonzó arcát mutathassa. Vágyaink két esztendővel ezelőtt teljesültek, és ma már büszkék lehetünk arra, hogy a teljes rekonstrukció után újra idegenforgalmi nevezetességnek számít, jól szolgálja az egyetemes kultúra ügyét, és emellett színvonalas rendezvényeknek adhat otthont. Más a lépték, a megjelenés, és más a felhasználás módja is, de mint a sportért felelős államtitkár mégis lelkesedéssel hasonlítom az újonnan felavatott Tüske uszodát és a 15 hónappal ezelőtt átadott Tüske Csarnokot a Várkert Bazárhoz, hiszen a sportlétesítmények átadását is ki kellett várnunk, most viszont öröm rájuk nézni és belépni a kapujukon” – nyilatkozta dr. Szabó Tünde a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Mint egykori úszó híresség, Barcelona olimpiai, Perth világbajnoki, valamint Athén Európa-bajnoki ezüstérmese, a sportág igazi bennfenteseként úgy véli, hogy a kritikusnak is nevezhető létesítmény- illetve pályahiánnyal küzdő magyar úszósport helyzetét jelentős mértékben javítja az új létesítmény.

  „Akik csak egy kicsit is ismerik az úszás és más vizes sportok létesítmény igényét, illetve a lehetőségeket, pontosan tudják, mit is jelent egy új uszoda átadása, abban pedig 10 pálya megjelenése az edzés- és versenyszínhelyek kínálatában. Én azt is nagyszerű dolognak tartom, hogy az újbudai uszodában az élsport mellett az egyetemi és a szabadidős sport is otthonra talál. Az átadás egyébként a lehető legjobbkor jött, hiszen a Tüske uszoda a különleges felszereltségével, világszínvonalú kamerarendszerével, az ahhoz kapcsoló számítógépes mozgáselemző funkciójával a Riói olimpiai felkészülés egyik fontos bázisává válhat. Lehetőségei felértékelődnek majd a nyári játékok után, amikor megkezdődik a Császár, a Komjádi és a Hajós Alfréd uszodák felújítása, amelyek közül az előbbi kettő edzés-, utóbbi pedig versenyszínhelyként támogatja majd a 2017. július 14-én kezdődő FINA Világbajnokság sikeres megrendezését” – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde.

  DR. SZABÓ TÜNDE ÁLLAMTITKÁR A RIÓI FELKÉSZÜLÉS FONTOS SZÍNHELYÉNEK NEVEZTE A VASÁRNAP ÁTADOTT TÜSKE
  2016-02-17 //

  Risztov Éva elképesztő odaadással készül a negyedik olimpiájára

  Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője szerint reggelente nem tud olyan korán az uszodába érkezni, hogy a londoni aranyérmes Risztov Éva már ne lenne ott, este nyolc után pedig hiába is hívná telefonon a tavaly hozzá visszatért versenyzőt, a negyedik olimpiájára készülő úszónő ilyenkor már az igazak álmát alussza.

   

   „Egyszerűen elképesztő az a szorgalom és eltökéltség, ami Éva munkájára jellemző, és ahogy őt ismerem, még ennél is jobban bele fog húzni” – ezekkel a szavakkal dicsérte az egykor a medencés versenyeken három világbajnoki ezüstérmet, rövidpályán pedig hat kontinensbajnoki győzelmet begyűjtő tanítványát a vezetőedző.

  A kőbányai versenyzők a napokban tértek haza a hosszú thaiföldi edzőtáborozásukból, amely elsősorban az alapozásról, az erősítésről és az állóképesség növeléséről szólt. Fiatalok és „idősebbek” is kemény erőpróba feladatát teljesítették.

  Jó csapat veszi körül

  „Naponta átlagosan 18 kilométert úsztam, a konditeremben pedig még ennél is többet kerékpároztam, ezt összeadva úgy 500 kilométer jönne ki, mondjuk egy Budapestet Prágával összekötő távolság. Az olimpiai felkészülésem utolsó hónapjainak edzésmennyisége és felépítése sokban hasonlít a négy évvel ezelőttire, most viszont azért jobb a dolgom, mert egy lelkes szakmai csapat - benne sportorvos, pszichológus, mozgáselemző, étkezési tanácsadó - mindenben és mindig a rendelkezésemre áll, az ügynökségem pedig sok mindent levesz a vállamról, miközben az akadályokat is elhárítja előlem. Ami a legfontosabb: jó a légkör, az eddiginél sokkal többet foglalkozunk a lélektani tényezőkkel. Számomra ez most szinte a legfontosabb.” - nyilatkozta Risztov Éva a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Abu Dhabi és Balatonfüred

  Az olimpiai kvótát hatalmas küzdelemben a kazanyi világbajnokságon megszerző úszónő a jövő héten Abu Dhabiban Világkupa viadalon kezdi el az idei versenyzését, a következő állomás pedig június 18-án a jövő évi magyarországi FINA Világbajnokság egyik próbaversenyének is számító újabb VK erőpróba lesz.

  „Egyelőre ezek a biztos pontok, illetve a győri országos bajnokság, ahol a Kőbánya csapatát szeretném legjobb tudásom szerint erősíteni. A nemzetközi versenyeken és a hazai „rangadón” is szokni szeretném a versenyzést, amit az én „koromban” is újra és újra be kell gyakorolni, mert emlékezetből vagy rutinból egy tapasztalt versenyző sem tud mindent csak úgy megoldani. Mondanom sem kell, hogy az olimpiai kihívás mindennél fontosabb a számomra, mindent annak a rendelek alá, azzal kelek, azzal fekszem, és tényleg reggel és este is nagyon korán, mert nem csak a terhelés, hanem az edzésmunka nagysága is „olimpiai méretű” – hangsúlyozta Risztov Éva.

   Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

   

   

   

   

   

  Risztov Éva elképesztő odaadással készül a negyedik olimpiájára
  2016-02-12 //

  Kiírták a VB kabalafigurájának pályázatát

  A feltételek az alábbi linken érhetőek el: http://www.finaworlds2017.com/hu//news/palyazat

   

  2016-02-11 //

  MÚSZ-állásfogalás a MOB közleményével kapcsolatban

  Eddig 20 úszó mintegy félszáz számban szerzett jogot a riói olimpián az indulásra. A Magyar Úszó Szövetség változatlan célkitűzése, hogy a sportág a lehető legnagyobb létszámmal képviseltethesse magát a riói játékokon, ezzel is segítve a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseinek elérését. A MÚSZ a korábbiakhoz hasonlóan változatlanul számít a MOB rendkívül értékes, pótolhatatlan együttműködésére. Tiszteletben tartva a Magyar Olimpiai Bizottság nemes céljait mindent megtesz annak érdekében, hogy szándékait a MOB elnökével, elnökségével összehangolja, döntéseit pedig e célok szellemében hozza meg. A MÚSZ elnökségének meggyőződése, hogy csak a MOB-bal azonos szakmai, sportpolitikai elvek tiszteletben tartásával érhet el sikereket. 

  A MÚSZ kezdeményezi, hogy ennek elősegítése érdekében a MOB elnöke és főtitkára mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát. Megítélésünk szerint a sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek.
   
   

  2016-02-01 //

  FINA Év sportolói gála

  Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

   


  Az elmúlt évek szavazásait követően a FINA 2015-ben új szisztéma szerint választja ki az év legjobbjait: egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket. Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-esményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki (ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az évvégi világranglistás helyezéseket is). Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, ám az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a Világkupában (ahol az összetett számít a „pontvadászatban”), valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal. A férfiaknál az amerikai Mitch Larkint remek Világkupa-szereplése és évvégi rövidpályás világcsúcsa „lőtte” az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

  Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Dr. Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől.

  A Pesti Vigadóban rendezendő gálaesten az alábbi győzteseket hirdette ki a FINA:

  Úszás

  Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)

  Nők: Hosszú Katinka (magyar)

   

  Műugrás

  Férfiak: He Chao (kínai)

  Nők: Shi Tingmao (kínai)

   

  Óriás toronyugrás

  Férfiak: Gary Hunt (brit)

  Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

   

  Szinkronúszás

  Férfiak: Bill May (amerikai) és Alexandr Maltsev (orosz) - megosztva

  Nők: Svetlana Romashina (orosz)

   

  Nyíltvízi úszás

  Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)

  Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

   

  Vízilabda (csapatok)

  Férfiak: Szerbia

  Nők: Egyesült Államok

   

  Különdíjak

   

  Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

  Férfiak: Adam Peaty (brit) - 50m mell, világrekord (Kazany)

  Nők: Katie Ledecky (amerikai) - 800m gyors, világrekord (Kazany)

   

  FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)

  2016-01-31 //

  Az ANOC elnöke Magyarországon

  Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah kuvaiti sejk, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok elnöke megérkezett különgépén Budapestre a FINA gálára.

   


  A repülőtéren a FINA és a 2017. évi budapesti világbajnokság szervező bizottsága nevében Gyárfás Tamás FINA alelnök fogadta.

   

  2016-01-30 //

  Seszták Miklós találkozója a FINA-vezetőkkel

  Budapesten, az InterContinental hotelben szombaton megkezdődött a FINA Büro ülése – bár az első fontos találkozó már péntek este megtörtént, amikor Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi világbajnokság szervező-bizottságának elnöke Gyárfás Tamás társelnökkel együtt vacsorát adott a FINA-vezetők tiszteletére.

   


  A miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, megtiszteltetés Magyarország számára, hogy egymás után rendezhetjük a rangos FINA-eseményeket, az pedig személy szerint neki fontos, hogy ha csak szűk két évre is, maga is a FINA-csapatába tartozhat, hiszen a nemzetközi szövetség eseményei a világ legsikeresebb sportrendezvényei közé tartoznak. Seszták Miklós hangsúlyozta, a szervező-bizottság tökéletes feltételeket fog garantálni 2017-ben is, hogy a FINA sikersorozata folytatódjék.

  Ami a Büro ülést illeti, a világszövetség vezető testülete a hétvégén dönt a 2021. évi világbajnokság helyszínéről. Három igen erős pályázó van versenyben, amelyek már több nagy esemény házigazdái voltak a múltban: a katari Doha (2014, rövidpályás vb), a japán Fukuoka (2001, FINA vb) és a kínai Nancsing (2014, ifjúsági olimpia).

  Gyárfás Tamás FINA alelnöki minőségében vesz részt az ülésen, és elöljáróban elmondta, a voksolás mellett több fontos napirendről is tárgyal a testület, így az Úszás Világnapjának bevezetéséről. „Ez magyar javaslat, az elmúlt években megrendezett Magyar Úszás Napjának sikerén felbuzdulva éreztük úgy, hogy világszerte is lehetne egyazon napon hasonló rendezvényeket tartani. Nálunk ugyebár az a legfontosabb, hogy a központi, balatonfüredi rendezvény mellett az ország számos nagyvárosában az uszodák, strandok ingyenesen várják az érdeklődőket, így tízezrek tobzódnak a vízben egyszerre. Most ugyanez lenne a cél – tízmilliókkal.”

  A Büro tagjai egyébként saját magukkal találkoztak az ülés kezdetén: a magyar szervezők nem kis meglepetést okozva egy speciális ajándékkal kedveskedtek a FINA vezetőinek – mindannyian kaptak egy önmagukról mintázott babát. Az ötlet bevált, az ülés negyedórával később kezdődött, a tagok ugyanis egymásnak mutogatták a műremekeket.

   

  2016-01-28 //

  Miniszterelnöki találkozó

  Orbán Viktor Miniszterelnök úr a Parlamentben fogadta dr. Julio C. Maglione FINA elnököt, Cornel Marculescu általános igazgatőt és Gyárfás Tamást, a 2017. évi 17. FINA világbajnokság társelnökét, a MÚSZ elnökét.  

   

  2016-01-13 //

  A szövetség álláspontja

  A Magyar Úszó Szövetség megadja  Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára, mégha a sportoló a szabályoknak megfelelően előzetesen nem egyeztette szándékát a szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést.

  A MÚSZ tisztában van azzal, a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója díjátadáson, a magyar sport nagy ünnepén.

   

  2016-01-06 //

  Európa tetején a magyarok!

  Cseh László és Hosszú Katinka a legjobbak!

   


  A LEN közzétette a 2015-ös LEN Awards nyerteseit, ezek szerint egészen hihetetlen magyar siker született, hiszen mind a férfiaknál, mind a nőknél magyar úszó lett Európa legjobbja! A kontinens valamennyi szövetsége és LEN tisztviselője által leadott szavazatok alapján Cseh László és Hosszú Katinka a két győztes.

  Laci elképesztően szoros versenyben, csupán néhány szavazattal előzte meg a britek mellúszó-zsenijét, Adam Peatyt, valamint az olaszok kiváló 1500-asát, Gregorio Paltrinierit. Világbajnokunk esetében nyilván azt értékelték a voksolók, hogy 10 év után tudott újfent vb-aranyat nyerni, továbbá első úszóként szerzett érmet hét egymást követő világbajnokságon, illetve szintén első férfiversenyzőként nyert érmet egy úszásnemben három távon is. Plusz a szavazóknál alighanem óriási súllyal esett latba a netanyai Eb-n elért aranytripla, két Európa-csúccsal fűszerezve, mindezt a 30. születésnapján "előadva".

  Katinkánál nem volt kérdés, hogy egymás után harmadszor is nyer, óriási fölénnyel lett első, két vb-aranya, első nagypályás világrekordja, összetett Világkupa-elsősége és hat Eb-aranya önmagáért beszél, akárcsak a voksoknál látható különbség.

  Mindkét úszónknak szívből gratulálunk - no és Olasz Annának is, aki negyedik lett a női nyíltvizesek között.

  Íme, a LEN által közzétett szavazati lista az úszóknál:

  Férfiak
  Laszlo Cseh (HUN) 31.9%
  Adam Peaty (GBR) 25.5%
  Gregorio Paltrinieri (ITA) 23.4%
  Florent Manaudou (FRA) 12.8%
  Marco Koch (GER) 6.4%

  Nők
  Katinka Hosszu (HUN) 66.0%
  Sarah Sjostrom (SWE) 21.3%
  Ranomi Kromowidjojo (NED) 8.5%
  Federica Pellegrini (ITA) 4.2%