HÍREK

  2016-07-07 //

  Kenderesi Tamás 200 pillangón egyelőre Michael Phelps előtt…

  Betegség miatt bukta el a kazanyi úszóvilágbajnokságot

  Ha nem fiatalos gyorsasággal épül fel a tavaly decemberi térdsérüléséből, talán még az idei londoni Európa-bajnokságról is le kellett volna mondania. Orvosoknak, gyógytornászoknak, nem utolsó sorban Tari Imrének, az edzőjének köszönhető, hogy a jól összehangolt regenerációs csapatmunka eredményeképpen a Pécsi Sport Nonprofit Zrt ifjú pillangó-specialistája az egykori olimpiai uszodából bronzéremmel térhetett haza.

  „Az örömömbe csak annyi üröm vegyült, hogy érettebb versenyzéssel, jobb beosztással talán még ezüstérmes is lehettem volna a mezőnyben messze legjobb Cseh Laci mögött. Ez volt az első felnőtt Európa-bajnokságom, először tapasztalhattam meg, hogy mit jelent két nap leforgása alatt háromszor apait-anyait beleadni, és éppen ennek, az addig ismeretlen kihívásnak a tanulságait leszűrve kell Rióban okosabban felépíteni a versenyzésemet. A mikéntet most nem osztanám meg az ellenfeleimmel, az viszont a napnál is világosabb, hogy a gázt nem az előfutamban, hanem majd a döntőben kell padlóig nyomnom” – nyilatkozta az olimpiai indulását az elmúlt heti Budapest Bajnokságon bebiztosító Kenderesi Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Csak óvatosan

  Edzője az elkövetkező hetekben valószínűleg burokban tartaná, hogy se betegség, se sérülés ne húzhassa át a közös terveiket, noha Tamás már magától is jól tudja, hogy a most következő egy hónapban neki kell a legjobban vigyáznia önmagára.

  „Néhány napja, amikor Dr. Hargitay Andrással, a szövetségi kapitányunkkal találkoztam, ő is óvatosságra intett, én pedig igyekeztem megnyugtatni. Jól mennek dolgok, jobbakat úszok, mint a londoni kontinensbajnokságon. Nem panaszkodhattam a franciaországi nemzetközi verseny után, ahol a dél-afrikai Chad  le Clos csak három tizedet tudott rám verni, és kemény edzésmunkából átváltva az olimpiai csapatkijelölés előtti Budapest bajnokságon is úgy versenyeztem, ahogy a mesteremmel elterveztük. Egészséges önbizalom tölt el, de azt is megtanultam, hogy minden nap és minden helyzetben megfontoltnak kell lennem.”

  Kétszáz pillangón a 18-szoros olimpiai bajnok előtt

  Kenderesi Tamás 12 évvel fiatalabb a 18 olimpiai bajnoki győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps-nél, ugyanakkor a 200 pillangó idei világranglistáján a magyar tehetség ötödikként egy helyezéssel jobb a „Földön kívüli” amerikainál.

  „Ez csak egy átmeneti állapot, a rangadó Rióban következik. Izgulok, de élvezem, hogy egyre közelebb kerülök életem eddigi legnagyobb versenyéhez. Most három hét kőkemény munka következik, amikor úgy kell „tépni”, ahogy csak bírok, aztán egy kis könnyítés, és máris indul a gép…” – mondta Kenderesi Tamás, aki két éve ifjúsági olimpiát és korosztályos Európa-bajnokságot is nyert pillangón.

  „Minden nehézségről meg tudok feledkezni, ha arra gondolok, hogy a nankingi ifjúsági olimpiai győzelmem után most a „nagyok” nyári játékain is rajtköre állhatok. A világranglista élmezőnyében hatan vagyunk 1:55-nél jobb idővel. Ez már így önmagában is jól hangzik, de én azt szeretném, ha a nagy kihívás ennél többet hozna ki belőlem.” – nyilatkozta a pécsi olimpikon.

  Kenderesi Tamás 200 pillangón egyelőre Michael Phelps előtt…
  2016-07-06 //

  Késely Ajna junior Európa-bajnok!

  Pazarul rajtolt a magyar csapat a hódmezővásárhelyi junior úszó Európa-bajnokságon:

  Késely Ajna arany, Márton Richárd pedig bronzérmet szerzett a nyitónapon.

  A kontinensviadal ünnepélyes megnyitóján először az esemény védnöke, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel üdvözölte az ifjú úszókat, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár és a LEN képviseletében Gyárfás Tamás, az európai szövetség gazdasági vezetője mondott köszöntőt.

  Lázár János kiemelte, hogy tizenöt év áldozatos munkájának a gyümölcse ez a kontinensviadal, amelyet egy európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító, több medencét felvonultató létesítményben rendezhetnek meg, felnőtt kontinensviadalokhoz méltó nívón. „Egy olyan kormányzat üdvözli most önöket itt, amelyik egy sportbarát nemzet kormánya, és mindent elkövet, hogy az egészséges életmód, a testmozgás és a versenysport minél népszerűbb legyen” – hangsúlyozta Lázár János.

  Szabó Tünde kiemelte, ez a hatodik Európa-bajnokság, amelyet Magyarország rendez, és ez mutatja, mennyire elkötelezettek vagyunk az úszósport népszerűsíte mellett, míg Gyárfás Tamás emlékeztett arra is, hogy az itt résztvevő fiatalok többsége akár már jövőre, a budapesti FINA-világbajnokságon is szerepelhet, de a 2019-es junior vb-n, illetve a reményeink szerint elnyerhető 2020. évi felnőtt Európa-bajnokságon bizonyosan viszont láthatjuk őket.

  Például Késely Ajnát, aki 800 gyorson fantasztikus úszással, vetélytársait az utolsó száz méteren faképnél hagyva megnyerte az első magyar aranyat az Eb-n. Majd kisvártatva visszatért, és a női 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként egy negyedik helyezést is behúzott.

  Hasonlóan duplázott a jövő férfi úszógenerációjának egyik igen tehetséges tagja, Márton Richárd, aki 16 esztendősen az egy évvel idősebbek között tudott bronzérmet szerezni 400 gyorson, majd a nap végén óriási hajrával ötödik helyre hozta be a férfi gyorsváltót.

  Szintén a fináléban úszhatott Milák Kristóf, aki 7. lett 50 pillangón (később ő is váltózott), továbbá Horváth Lili (6.) és Szilvásy Gréta (7.) 400 vegyesen. A középdöntőben szereplők közül szép reményekre jogosító helyezéseket értek el női pillangózóink 200-on, Berecz Blanka 2., Bonecz Boglárka 4. idővel ment tovább, ugyanakkor Miksi Richárdnak (13.) és Takács Tamásnak (14.) nem sikerült a továbblépés 200 mellen. Ilyés Laura döntős 200 m háton és ugyanitt kiemelendő Szabó Feltóthy Eszter 11. helye, mivel 14 évesen sikerült ezt az eredményt elérnie a két-három esztendővel idősebbek között.

  A nap végén érdekességként két szétúszás is volt, mindkettő magyar érdekeltséggel, a mérleg pedig 1-1 lett: Gyurinovics Fanni nem tudta legyőzni dán ellenfelét 100 gyorson, Kovács Benedek viszont gyorsabb volt a francia vetélytársánál 100 háton, így ő ott lehet a csütörtöki döntőben.

  Az első nap bajnokai és magyar helyezettjei

  Fiúk

  400m gyors
  1. Moritz Brandt (német) 3:48.57
  3. Márton Richárd 3:52.01

  50m pillangó
  1. Andrii Khloptssov (ukrán) 23.52
  7. Milák Kristóf 24.42

  4x100m gyors
  1. Oroszország 3:19.29
  5. Magyarország 3:22.01
  (Milák Kristóf, Németh Nándor, Reményi Ármin, Márton Richárd)

  Lányok

  800m gyors
  1. Késely Ajna 8:34.37
  14. Juhász Jana 8:52.72

  50m mell
  1. Tina Celik (szlovén) 31.85

  400m vegyes
  1. Anja Crevar (szerb) 4:41.54
  6. Horváth Lili 4:50.65
  7. Szilvási Gréta 4:51.48

  4x100m gyors
  1. Dánia 4:43.42
  4. Magyarország 3:46.42
  (Késely Ajna, Márka Adrienn, Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni)

  Késely Ajna junior Európa-bajnok!
  2016-07-02 //

  Budapest Open 4. nap

  Harminchat magyar úszó indulhat Rióban

  Többen is igen hasznosan töltötték a majd’ másfél éves olimpiai kvalifikációs időszak utolsó napját a Budapest Openen: a Tüske-uszodában sikerült a riói csapathoz csatlakoznia Pulai Bencének (100 pillangó), Molnár Flórának (50 gyors), valamint újabb indulási jogot szerzett Kozma Dominik (100 gyors), Késely Ajna pedig a 4x200-as vegyesváltó „kezdőnégyeséhez” férkőzött még közelebb. Összesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám.

  Ahogy ilyenkor, a kvótaszerző hajrában mindig, a hivatalos start előtt az óra ellen csatáztak többen is – közülük először Kozma Dominik ért célt 100 gyorson, sikerült végre 48-cal kezdődő időt elérnie, ami garantált riói indulást ér (a szint 48.99, ő 48.89-et úszott), azaz a 200 mellett a klasszikus távon is rajthoz állhat. Ezután Pulai Bence gyújtotta be még egyszer, utoljára a motorokat, hátha – és a tíz nap alatt hetedjére leúszott 100 pillangó végre meghozta az áttörést. Olyannyira, hogy sikerült élete legjobbját elérnie (52.03), ami bőven a „határérték” (52.36) alatt van. 

  Aztán a versenyen is szólhatott a taps: az 50 gyors előfutamában Molnár Flóra repesztett 24.95-öt, így ő is készülhet a riói olimpiára. Szépen ráerősített 4x200-as gyorsváltós tagságára Késely Ajna, aki Kapás Boglárkával vívott remek versenyt – Bogi győzött egyébként –, és ideje alapján akár „kezdőként” is számíthat Ajnára Hargitay András szövetségi kapitány, azaz nem csupán az előfutamban, de a fináléban is teljes jogú tagja lehet a kvartettnek (remélve, hogy az Európa-bajnok csapat Rióban is hoz valami szép eredményt).

  Nem sikerült ugyanakkor a csatlakozás Horváth Dávidnak (200 mell), Lobanovszkij Maximnak (50 gyors, még a nap végén is próbálta, de még mindig hiányzott 13 század), és 200 vegyesen sincs kvóta – itt végül nem is Grátz Benjámin, hanem Szabó Norbert volt közelebb, de 39 század neki is hiányzott. 

  Az összkép ugyanakkor így is pazar: mindösszesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám. „Csodálatos teljesítményt nyújtott mindenki a kvalifikációs időszakban, büszkék lehetnek azok, akiknek sikerült, és azok is, akik mindent megpróbáltak, de néhány tized, század hiányzott nekik, vagy megúszták ugyan az A-szintet, de akadt két jobb náluk – mondta Hargitay András szövetségi kapitány. – Eseménydús volt ez az időszak, sok nagy csatával, izgalommal, mivel az olimpia volt a tét, ami semmihez sem fogható verseny, így ez teljes mértékben érthető. Annak örülök, hogy végül sikerült az edzőkollégákkal elfogadtatni a elhatározásomat, ami például a váltókra nevezett úszók listáját illeti. Mindenki elfogadta – függetlenül attól, hogy ez talán nem esik egybe egyéni vagy klubérdekkel –, hogy alapvetően a magyar úszósport jövőjét kívánjuk szolgálni minden döntéssel.”

  A magyar csapat végleges nevezési listáját a szerdai elnökségi ülés hozza nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség.

  Budapest Open, a 4. nap bajnokai

  Férfiak
  800m gyors: Lam Quang Nhat (BVSC-Zugló) 8:10.99
  100m hát: Banyák Károly (BHSE) 58.43
  50m pillangó: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 24.24
  200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:12.79
  200m vegyes: Szabó Norbert (Kőbánya SC) 2:00.67
  4x100m vegyesváltó: BHSE 4:07.98

  Nők
  50m gyors: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű) 25.14
  200m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 1:57.61
  200m hát: György Réka (TFSE) 2:11,58
  100m pillangó: Szokol Szonja (BÁCSVIZ) 1:00.35
  100m mell: Sztankovics Anna (UTE) 1:08.78
  200m vegyes: Halmai Petra (Hullám '91) 2:17.58

   

  Teljes jegyzőkönyv itt:

  Budapest Open 4. nap
  2016-07-02 //

  Budapest Open 3.nap

  Kenderesi Tamás bebiztosította a riói utat

  Bár ismét sikerült többeknek is az A-szintnél jobb időt teljesíteni, ezúttal nem rendeződött át az olimpiai csapat, a versenyzők úgymond „megerősítették” már kivívott csapattagságukat.

  Voltak úgymond utolsó nekirugaszkodások, például Biczó Bence 200 pillangón gyürkőzött neki, de ehhez elég komoly, a világranglista élmezőnyébe röpítő időt – élete legjobbját – kellett volna teljesítenie, s nem utolsósorban megelőzni a szomszédos pályán úszó Kenderesi Tamást. Egyik sem sikerült: bár mindketten A-szinten belül úsztak, 2014 ifjúsági olimpiai bajnoka ismét megelőzte a 2010. évi győztest, így véglegessé vált, hogy Cseh László mellett a pécsiek kiválósága indul Rióban.

  Késely Ajna speciális módját választotta annak, hogy 200 gyorson ráerősítsen váltóbeli szerepeltetésére – a 400-as döntő első felében bőgette a motorokat a Kőbánya SC ifjú tehetsége, és egy újabb A-szintet ért el (1:58.95), igaz, nem kúszott feljebb az egyéni rangsorban (ahol jelenleg negyedik). Ezután persze behúzta a féket, ugyanakkor jellemző, hogy az így megszerzett előnye kitartott a táv végéig, azaz a győzelmet is behúzta a teljes távon.

  A férfi sprinterek is nekiveselkedtek a szintvadászatnak, de Kozma Dominik (100 gyors) és Holoda Péter (50 gyors) ezúttal több mint egy hajszállal maradt le a csatlakozásról – bár mint mindenkinek, szombaton még nekik is van egy esélyük, hogy az óra ellen úszva indulási jogosultságot szerezzenek ezeken a távokon.

  Budapest Open, a 3. nap bajnokai

  Férfiak
  50m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 22.71
  100m gyors: Kozma Dominik (MTK) 49.37
  1500m gyors: Lam Quang Nhat (BVSC-Zugló) 15:30.43
  50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.57
  200m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 1:56.08

  Nők
  50m hát: Joó Sára (FTC) 29.47
  400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya) 4:23.27
  4x100m gyorsváltó: Eger 4:30.72

  Mixed
  4x100m gyors: BVSC-Zugló 3:41.07

  Budapest Open 3.nap
  2016-07-01 //

  Nincs megállás...

  Úszó és vízilabda Eb-pályázatok 2020-ra

  Korábban többször is kifejezésre jutott, hogy az újonnan épülő új úszókomplexum nem maradhat kihasználatlan a 2017. évi FINA-világbajnokság után sem. Mint ismeretes, 2019-ben a Dagály lesz a helyszíne a junior úszó világbajnokságnak, és most újabb rangos események érkezhetnek a normál üzemmódban is 5000 fő befogadására alkalmas létesítménybe.

  Mint ahogy a Magyar Közlönyben is megjelent, a kormányzat felhatalmazást adott arra, hogy a Magyar Úszó Szövetség, illetve a Magyar Vízilabda Szövetség megpályázza a 2020. évi LEN Európa-bajnokság, valamint az olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát.

  „A májusban megválasztott LEN Büro július 9-én és 10-én Budapesten ülésezik” kommentálta a hírt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki továbbra is a LEN gazdasági vezetője. „Nagyszerű lenne, ha már most megszületne a számunkra kedvező döntés, ennek érdekében mindent megteszünk a lehetőségeink szintjén. Mellettünk szól, hogy hazai pályán indulunk harcba, és hogy az új komplexumnak már most csodájára jár mindenki. Ellenérv lehet, hogy 2005 óta a mögöttünk álló tizenegy év alatt a július 6-tól 10-ig sorra kerülő hódmezővásárhelyi junior úszó Eb már a hatodik magyar rendezésű úszó kontinensbajnokság, hiszen 2006-ban, 2010-ben és 2012-ben felnőtt Eb-nek adtunk otthon, 2007-ben rövidpályás Eb-nek, 2005-ben és 2016-ban junior úszó Eb-nek, emellett sorjáztak a vízilabda-események, köztük a 2014-es Európa-bajnokság, legutóbb pedig a Bajnokok Ligája hatos döntőjén szurkolhattak a nézők, amelyre jövőre szintén az új uszodában kerül sor.”

  Ebben a ciklusban 2014-ben Berlin, 2016-ban London volt az úszó kontinensviadal házigazdája, 2018-ban Glasgow várja Európa legjobb úszóit, műugróit, szinkronúszóit és nyíltvízi úszóit, míg Barcelona a vízilabdázókat. 2020-ban pedig...

  Nincs megállás...
  2016-06-30 //

  Budapest Open

  Telegdy Ádám az újabb riói csatlakozó

  A Budapest Open második napján Telegdy Ádámnak sikerült A-szintet úsznia, ráadásul 200 háton immáron övé a legjobb „itthoni” idő, így – magyar riválisai elé kerülve – szinte biztos riói résztvevőnek számít. További három-négy esély váltható még kvótára a hátralévő két napon, csütörtökön több ifjú versenyzőt is csupán tizedek választottak el álmaik beteljesülésétől.

   

  A második nap felvezetéseként rendezett óra elleni viadalokon ezúttal nem sikerült javítaniuk a sprintereknek (50 és 100 gyorson), míg a szombati programban esedékes 200 méteres mellúszás előtt Horváth Dávid adott magának egy extra esélyt, és 87 századnyira megközelítette (2:12.53) a riói kvótát jelentő időt – remélhetőleg a zárónapon, amely egyszersmind a kvalifikációs periódus vége, révbe ér a Kőbánya ifjú tehetsége.

   

  Klubtársa, Telegdy Ádám ugyanakkor nagyon nagyot ment 200 háton (1:57.55), ideje jobb a korábban A-szintet teljesítő Földházi Dávidénál és Zámbó Balázsénál is, így szinte biztos riói indulónak tekinthető. Korántsem mellesleg Ádám parádés győzelmet aratott a románok junior világbajnoka, Robert Glinta felett.

   

  A szintén kőbányás Pulai Bence is versenyen „belül” próbálta a szint alá nyomni az idejét 100 pillangón – szerdán, a középfutamban ígéretesen közel járt, és most sem ment neki rosszul, de 28 század még mindig hibádzott; két napig azonban nála is él a remény.

   

  Ugyancsak a Turi-team bajnoki címeit gyarapította a 800-on „tesztelő” Risztov Éva, aki Késely Ajnát előzte meg szép versenyben, valamint a 200 pillangón első Berecz Blanka.

   

  A második nap még Kozma Dominik járt igen közel a kvalifikációhoz, 100 gyorson: a középdöntőben 49.16-ot ment, a  hiányzó 17 század talán eltüntethető a pénteki fináléban – igaz, az MTK kiválóságának ez a szám bónusz lenne, hiszen fő számában, 200 gyorson már lefoglalta a helyét a startköveken.

   

  A második nap bajnokai

   

  Férfiak

  400m gyors: Hoang Quy Phuoc (BVSC-Zugló) 3:55.85

  200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:57.55

  100m mell: Financsek Gábor (Mohács) 1:02.46

  100m pillangó: Pulai Bence (Kőbánya SC) 52.64

  4x200m gyorsváltó: BHSE 8:01.60

   

  Nők

  100m gyors: Böszörményi Bettina (BVSC-Zugló) 56.84

  800m gyors: Risztov Éva (Kőbánya SC) 8:34.59

  100m hát: Galamb Szimonetta (TFSE) 1:03.05

  50m mell: Sztankovics Anna (UTE) 32.12

  200m pillangó: Berecz Blanka (Kőbánya SC) 2:12.50

   

  Mixed

  4x100m vegyesváltó: BHSE 4:25.15

   

   

  Budapest Open
  2016-06-29 //

  György Réka is olimpiai A-szintet úszott

  Az utolsó csata az óra ellen

  A Tüske-uszodában rendezett Budapest Openen a hivatalos versenyprogramban, illetve úgynevezett bejelentett csúcskísérletek keretében próbálják a versenyzők teljesíteni az olimpiai kiküldetéshez szükséges szinteket.

  A nyitónapon ez György Rékának sikerült, akinek a 200 hát második kvótáját sikerült megszereznie (2:09.64), igaz, az eddigi „tulajdonos”, a londoni Eb-n 2:10.17-et úszó Burián Kata még szintén próbálkozhat szombatig.

  Szintén ígéretes eredmények születtek férfi 100 gyorson, ahol Pulai Vince, Gyárfás Bence és Reményi Ármin is elérte a váltóinduláshoz szükséges B-szintet, ezek után Hargitay András szövetségi kapitány döntésén múlik, ki kerülhet be a riói csapatba (és persze még bővülhet a kör, illetve átrendeződhet a rangsor a következő napokban).

   

  Lobanovszkij Maxim pedig nyolc századmásodperc híján (22.34) az A-szintet teljesítette 50 gyorson – mivel az egy hossz nem égeti ki a sprintereket, ezért ő még neki fog rugaszkodni a „sebességtesztnek”. És ha már sebesség: száz mellen egészen ígéretes tempóra gyorsult fel Horváth Dávid, így remény van arra, hogy fő számában, kétszázon megszerzi a másik indulási lehetőséget Gyurta Dániel mögött.

   

  Az 1. nap bajnokai

   

  Férfiak

  200m gyors: Kis Gergő (Dunaharaszti) 1:49.02

  50m hát: Budai Lajos (Bácsvíz) 26.45

  400m vegyes: Grátz Benjámin (Százhalombatta) 4:16.00

  4x100m gyors: Dunaharaszti MTK 3:38.93

   

  Nők

  1500m gyors: Szilágyi Nikolett (Dunaharaszti) 17:13.01

  50m pillangó: Szokol Szonja (Bácsvíz) 27.32

  200m mell: Halmai Petra (Hullám ’91) 2:28.98

  400m vegyes: Paróczi Eszter (Kőbánya) 5:11.87

  4x200m gyors: Eger 8:56.52

  György Réka is olimpiai A-szintet úszott
  2016-06-29 //

  Egy hét múlva kezdődik a junior úszó Eb Hódmezővásárhelyen

  Egy héttel a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatón számoltak be az előkészületekről a város és a Magyar Úszó Szövetség vezetői.

  Negyvenhét országból csaknem ezer vendég érkezik a kontinensviadalra, amelyen Hargitay András szövetségi kapitány három-öt érmet remél a magyar fiataloktól.

  Ingyenes a belépés a nézőknek a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság valamennyi versenynapján, délelőtt és délután egyaránt – többek között ezt a jó hírt jelentette be a verseny előtt egy héttel rendezett sajtótájékoztatón Almási István, a város polgármestere és Benkő Zsolt, a szervező-bizottság vezetője.

  Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszönetet mondott a több mint egy éves előkészítő munkáért a vásárhelyieknek, mint mondta, „ez az esemény egyfajta főpróbája a jövő évi budapesti világbajnokság úszóversenyeinek, és a mostani látogatás arról győzött meg, hogy méltó színvonalú lesz a rendezés. Nagyon bízom benne, hogy a negyvenhét résztvevő ország képviselői valamennyien érezni fogják az őket körülvevő szeretet és megbecsülést.”

   

  Benkő Zsolt elmondta, a jövő szerdai megnyitón a tervek szerint részt vesz Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, a város országgyűlési képviselője, Paolo Barelli, a LEN elnöke és az olimpiai bajnok Gyurta Dániel, az esemény patrónusa. Vásárhelyen a jövő héten Sport és Gourmet Fesztivált is rendeznek az Eb kísérőeseményeként, a város lakói pedig a főtéren és a strandon óriáskivetítőkön is követhetik a versenyeket.

  Hargitay András szövetségi kapitány elárulta, a magyar csapat maximálisan kihasználja, hogy egy számban négy versenyző indulhat, azaz igazi mammutcsapat vesz részt az Európa-bajnokságon. „A mezőny rendkívül erős, több olimpikon is itt lesz – ahogy nálunk például Késely Ajna is –, így három-öt éremmel már elégedettek lennénk. Ajnán kívül még a tavalyi junior világbajnokságon ezüstérmes Sós Dániel számít az esélyesek közé, de hangsúlyozom, fiatalokról lévén szó, az erőviszonyokat nagyon nehéz felmérni. Egyben azonban biztosak lehetünk: óriási harc lesz a medencében, mert ez nem egy gyerekverseny.”

  A hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokság július 6. és 10. között zajlik a Gyarmati Dezső sportuszodában, az előfutamok 9 órakor, a döntők 17.30-kor kezdődnek, az M4 sportcsatorna a finálékat minden nap élőben közvetíti.

   

  Egy hét múlva kezdődik a junior úszó Eb Hódmezővásárhelyen
  2016-06-26 //

  Sette Colli 2016 2.nap

  Újabb három arany Rómából

  Akárcsak a londoni Európa-bajnokságon, Rómában, a Sette Colli nemzetközi viadalon is magabiztosan nyerték slágerszámaikat a magyar klasszisok: Cseh László 200 pillangón, Kapás Boglárka 800 gyorson, Verrasztó Dávid pedig 400 vegyesen győzött magabiztosan, de rajtuk kívül is igen szépen termelt a magyar éremgyár.

  Az úszók számára ilyenkor leginkább fontos időeredményekre sem lehet panasz: Verrasztó Dávid 4:12.21-gyel – egyébként csaknem négy másodperces előnnyel – győzött 400 vegyesen, ebből Rióban meglehet a 4:09-en belüli idő, amiért ott is érmet oszthatnak. Cseh László nagyjából két másodpercre van Európa-csúcsától 200 pillangón, másfél hónappal a csúcsviadal előtt ez is jó hír (1:54.69) – e két számban egyébként szintén született magyar érem, ám dobogósaink nem feltétlenül voltak boldogok.

  Négyszáz vegyesen Grátz Benjámin úgy ment neki a távnak, hogy megpróbál jobb időt úszni Gyurta Gergely riói nevezési idejénél, ám 1.3 másodperccel végül elmaradt ettől (4:16.00), azaz az ifjúsági olimpiai bajnoknak már csak a Budapest Open marad utolsó esélynek (illetve a 200 vegyes). Biczó Bence kettő pillén próbálkozott újból, ám jóval közelebb kellett volna lennie Csehhez, az 1:57.30 azonban nagyon messze van Kenderesi Tamás kvótát érő produkciójától – még ha ezüstöt ért is ezúttal.

  Kapás Boglárka annál boldogabb lehet, 800 gyorson repesztett 8:22.21-es ideje csupán 8 tizedre van élete legjobbjától, amivel májusban aranyat nyert Londonban, azaz a Foro Italico legendás medencéjében utcahosszal megnyert viadal elsőrangú visszaigazolás, hogy Bogi a legtöbbet ígérő távon remek formában lesz az olimpián.

  Ami a többieket illeti, Kozma Dominik – miután épphogy becsusszant a fináléba a nyolcadik helyen – idei legjobb idejével (1:47.38), egyéni csúcsához szintén közelítve lett második 200 gyorson, s csupán hat tizeddel ért be a hazaiak egyik kedvence, Gabriele Detti mögött. Száz pillangón Szilágyi Liliána óriási izgalmak közepette lett bronzérmes (58.42), az első három 0.06 másodpercen belül vágódott a falhoz, Ilaria Bianchi érintette meg elsőként a panelt. És szintén bronzot szerzett György Réka (4:41.31) 400 vegyesen, ugyanitt Sebestyén Dalma (4:43.77) az ötödik helyen zárt.

  Végül emlékezzünk meg Bohus Richárd dicséretes kísérletéről is, 100 háton kísérletezett az A-szinttel (100 gyorson már ott van Rióban), de még rá kell tennie egy lapáttal a jövő héten Budapesten (54.91), hogy meglegyen a hiányzó 55 század – azzal egyébként Rómában is előrébb végzett volna a 6. helynél. 

  Sette Colli 2016 2.nap
  2016-06-24 //

  Sette Colli 2016 1.nap

  Pillangón szárnyaltunk Rómában

  Két magyar győzelmet hozott a római Sette Colli viadal nyitónapja: Cseh László 100, Szilágyi Liliána pedig 200 pillangón diadalmaskodott. Cseh az ifjú Telegdy Ádámot előzte meg, szintén ezüstérmes lett Kapás Boglárka 400 gyorson, és érmet szállított – egy bronzot – Bohus Richárd is, 50 háton.

  Cseh László könnyed úszással győzött 100 pillangón, a felkészülési időszaknak megfelelő sebességgel ment végig a távon (52.21 – 50.86-tal nyert a londoni Eb-n), több mint fél másodperccel előzve meg Telegdy Ádámot. Az ifjú kőbányásnak még egy picit kellett volna rátennie az A-szinthez (52.71-et úszott, 52.36-nál van a vonal), talán a jövő heti Budapest Openen sikerül – vagy esetleg Pulai Bencének, aki 53.07-tel ötödik lett.

  A másik magyar aranyat Szilágyi Liliána szállította, aki 2:08.55-tel, testhossznyi előnnyel győzött 200 pillangón – remélhetőleg, Rióig sikerül a 2014-es legjobbja közelébe kerülni (2:06.59). Ugyanitt Novoszáth Melinda 2:11.87-tel hatodik lett.

  Kapás Boglárka ezúttal ezüstérmet szerzett 400 gyorson – London után, a felkészülés utolsó fázisában ő is nagyobb terhelés alatt van, így elmaradt a kinti, őt magát is jócskán meglepő idejétől (4:05.66), de a győztes francia Coralie Balmy sem tudott annál jobbat Rómában.

  Szintén dobogóra állhatott Bohus Richárd, aki elképesztő versenyben lett bronzérmes: 50 háton az első három 0.03 másodpercen belül érte el a falat, a milliméterek az izraeli Guy Barnea javára döntöttek. Szintén hatalmas csata volt 50 gyorson, itt Takács Krisztián 22.39-cel hatodik lett úgy, hogy 9 századnyira volt a bronzérmestől.

  A mellúszó-szekció szolidan teljesített 100 méteren (igaz, egyiküknek sem ez a fő száma), Sztankovics Anna hatodik lett 1:08.09-cel, míg Gyurta Dániel a B-döntőben tesztelte a sebességét, amely természetesen még nem csúcskategóriás (1:01.20), ezzel lett második, míg Financsek Gábor ugyanitt negyedikként ért célba 1:01.73-mal.

  A hátralévő két napon, majd a jövő heti Budapest Openen még több fiatal próbálkozik az A-szint elérésével.

  Sette Colli 2016 1.nap