HÍREK

  2016-07-22 //

  Fiatal mellúszónk mégis utazhat

  Pénteki örömhír: Horváth Dávid NOB szabadkártyával mégis ott lehet az olimpián! 

  Erről tájékoztatta a Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu Gyárfás Tamás alelnököt, aki az elmúlt egy hétben intenzív levelezést folytatott annak érdekében, hogy Dávid mégis ott lehessen Rióban, annál is inkább, mert rendkívül érzékenyen érintette a fiatal úszót, hogy az olimpiai eskü utan két nappal közölték vele, mégsem utazhat.
  Így a magyar csapat újra 36 tagú...és reméljük már nem változik!

  Fiatal mellúszónk mégis utazhat
  2016-07-22 //

  Jelentkezz önkéntesnek

   

   

  Az alábbi linken érhető el a regsiztrációs felület:
  http://onkentes.fina-budapest2017.com/hu

  Jelentkezz önkéntesnek
  2016-07-18 //

  Ezüst a zárónapon, második hely a csapatversenyben

  A 14-16 évesek között ezüstérmes, a 17-19 éveseknél 5. lett a magyar váltó a hoorni junior nyíltvízi úszó világbajnokságon, így összességében mind az éremtáblán, mind pedig a pontversenyben másodikként zárt a magyar csapat. Két éve, Balatonfüreden szintén remekeltek a fiatalok, azaz látszik, a szakág utánpótlás-bázisa rendkívül erős.

  Gellért Gábor szövetségi kapitány legalább egy érmet remélt a zárónapon is, amit végül a fiatalabbak hoztak: másodikként végeztek az újfajta lebonyolításban rendezett váltóversenyen. Eddig az óra ellen úsztak háromfős csapatok, most azonban egy jóval vibrálóbb, izgalmasabb formulát próbált ki a FINA, ami sokkal közelebb áll az igazi nyíltvízi úszáshoz: egy klasszikus, négyfős vegyesváltót rendeznek, tömegrajttal, 1250 méteres etapokkal. „Így aztán az első körben a szokásos, derűs, nyíltvízes bunyó zajlott, hiszen ezen a távon még csak szét sem szóródik a mezőny, viszont tény, ez az igazi úszás, ráadásul a variálásoktól függően fiúk is úszhatnak lányok ellen” – mutatta be az új verziót a kapitány.

  Nos, ebben a tülekedésben sikerült remekül helytállnia a 14-16 évesek váltójának, amely mindössze 2.7 másodperccel maradt le az olaszok mögött. Mindezt úgy, hogy az egész mezőnyben kizárólag a magyar kvartettben szerepeltek 14 esztendős versenyzők, mindjárt kettő is (Tabi Zoltán és Kun-Szabó Fanni), akik a két 16 esztendős társsal, Kalmár Ákossal és Juhász Jankával szerezték meg a magyar válogatott harmadik érmét Hoornban.

  Az idősebbek végül az 5. helyen zártak, és mint Gellért Gábor elmondta, tanulságos volt ez a viadal is. „Ellentétben a többiekkel, akik vagy pihent úszókkal, vagy olyanokkal indultak, akik most szerepeltek először, nálunk mind a négy ember vízben volt egy nappal korábban, 10 kilométeren. Világbajnokunk, Rasovszky Kristófon ez mondjuk nem látszott, ő olyan félelmetes formában van, hogy elsőként ért be a nyitókörben, viszont Novoszáth Tomin és Farkas Adélon hagyott nyomott az előző napi tizes, ráadásul életük legjobbját menték vasárnap, így Kiss Niki már hiába próbált meg mindent a végén. Egy biztos, az őszi Európa-bajnokságra pihent emberekkel fogunk felállni mi is, illetve olyan lányversenyzők kellenek, akik tudnak menni a fiúkkal is akár, ha kell, a lábvizükön – ez ma például nem sikerült.”

  A kapitány ettől függetlenül elégedett lehet: mind az éremtáblán, mind a valamennyi csapattag szereplését számításba vevő pontversenyben a második helyen zárt a magyar válogatott. „Sikerült újból bizonyítani, hogy a szakág utánpótlás-nevelése kiemelkedően jó, én pedig személy szerint büszke vagyok a ’térítőmunkámra’, hogy mind több fiatal medencés úszót tudok meggyőzni arról, érdemes kipróbálnia magát nyílt vizen is.”

  Csapatverseny, mixed váltó (4x1.25km)

  14-16 évesek

  1. Olaszország 58:06.4

  2. Magyarország 58:09.1

  (Kalmár Ákos, Tabi Zoltán, Juhász Janka, Kun-Szabó Fanni)

  17-19 évesek

  1. Németország 56:06.2

  5. Magyarország 56:45.8

  (Rasovszky Kristóf, Novoszáth Tamás, Farkas Adél, Kiss Nikolett)

  Éremtáblázat

  Olaszország               1          2          1          4

  Magyarország           1          2          0          3

  Spanyolország          1          1          1          3

  Kína                            1          1          1          3

  Franciaország           1          1          1          3

  Nagy-Britannia         1          0          2          3

  Oroszország              1          0          1          2

  Németország             1          0          0          1

  Egyesült Államok      0          1          1          2

  Pontverseny

  Olaszország               118    

  Magyarország           96      

  Kína                            72

  Oroszország              67

  Németország             66

  Ezüst a zárónapon, második hely a csapatversenyben
  2016-07-18 //

  Gyurta Dániel sokkal nyugodtabb, mint a londoni olimpia előtt

  Dacára annak, hogy a FINA idei világranglistáján 2:10.84 perces, idényelejinek nevezhető eredménnyel a nem éppen előkelő 42. helyet foglalja el a 200 méteres mellúszók között, nyugodtan és kellő önbizalommal készül a riói megmérettetésre az olimpiai címvédő Gyurta Dániel.

  A Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok edzőivel együtt időben levonta a következtetéseket a tavalyi kazanyi világbajnokságon történtekből, és most is úgy gondolja: jobb, hogy ott lett harmadik, mint hogy az idei „rangadón” kellene egy bronzéremmel beérnie.

  „Négy évvel ezelőtt sokkal feszültebb voltam, talán túl sokszor is gondoltam arra, hogy nekem kell nyerni. Így aztán nem kis feladatot jelentett a kitűzött cél elérése. Éreztem, hogy minden együtt van bennem a legnagyobb sikerhez is, és ezt a 2:07.28 perces világcsúccsal megnyert olimpiai döntő be is bizonyította. Nincs két teljes mértékben azonos felkészülés, de a 2012-es menetrend annyira tökéletes volt, olyan jó és időt álló, hogy nagyjából ugyanazt az útvonalat jelöltük ki az év elején. Csupán néhány feleslegessé vált részét kellett eltávolítanunk, más elemeit pedig átdolgoznunk. Úgy sokkal könnyebb, hogy egy arany már a zsebemben van.   ”

  Mindent egy lapra

  A 2009-es római, a 2011-es sanghaji és a 2013-as barcelonai világbajnokságok megnyerése után a mesternégyes már nem sikerült tavaly Kazanyban, ahol a német Marco Koch (2:07.76) lett az első, az amerikai Kevin Cordes (2:08.05) a második, kevéssel mögötte Gyurta (2:08.10) a harmadik.

  „Akkor és ott ennyit tudtam kihozni magamból. Bosszantott, hogy az edzésen mért idők alapján tudtam volna jobbat is, vigaszt viszont az jelentett, hogy így sem szakadt meg a döntős szerepléseim 2007 óta tartó sorozata. Ez már a múlt. Nem is tekintek hátra, csak az előttem álló nagy feladattal foglalkozok.”- folytatta az UTE válogatottja, aki a két mesteredzője, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs mellett ma is segítőtársaként említi Széles Sándort.

  Négy éve – csak a hazai pálya miatt – elindult az olimpia előtti debreceni Európa-bajnokságon, és 2:08.60-nal ki is harcolta az első helyet. Idén kihagyta a londoni EB-t, ahol a válogatott versenyzőtársai közül többen is elképesztően nagyot alakítottak, jelezve, hogy most a saját útját akarja járni. Ezzel azt is kimutatta, hogy mindent egy lapra tesz fel. A rióira.

  „Valószínűleg idén is világcsúcs kell a 200 mellen az olimpiai aranyéremhez, és erre többen is képesek lehetnek, de már a döntőbe jutásért is oda kell tennie magát annak, aki nem akar csalódva távozni. Keményen megdolgoztam azért, hogy inkább én okozhassak meglepetést az ellenfeleimnek, mint ők nekem.” – hangsúlyozta az olimpiának az idei rangsor 42. helyéről startoló Gyurta Dániel, aki „egy csapatba” került Cseh Lászlóval, amikor vele is támogatói szerződést kötött a Telekom.

  Húsz nappal az olimpiai úszóversenyek rajtja előtt a 23 esztendős (ennyi volt Gyurta négy éve) amerikai Josh Prenot 2:07.17-tel vezeti a világranglistát, ennél jobb időt valaha is egyedül a japán Akiro Jamagucsi úszott – nem sokkal a londoni olimpia után…

  Gyurta Dániel sokkal nyugodtabb, mint a londoni olimpia előtt
  2016-07-17 //

  Rasovszky Kristóf junior világbajnok!

  Parádésan szerepeltek nyíltvízi úszóink a hoorni junior világbajnokságon: a legidősebbek között Rasovszky Kristóf aranyérmes lett 10 kilométeren, míg Kiss Nikolett ezüstöt szerzett.

  Rasovszky Kristóf nem adott esélyt vetélytársainak: a riói olimpián 1500-on is induló ifjú klasszis 30 másodpercet vert a többiekre a 18-19 évesek vasárnapi, 10 kilométeres versenyében, Hoornban. „Raso brutális volt – kezdte értékelését Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Az első bójánál elment, utána még úsztak mellette olykor, aztán 2500-nál otthagyta őket, és attól fogva folyamatosan 30-40 másodperces előnye volt, a többieknek közük nem volt az aranyhoz. Elképesztő formában van, az egészet egyetlen frissítés nélkül csinálta végig, ilyet ezen a szinten nagyon ritkán látni ebben a sportágban.”

  A lányoknál Kiss Nikolett két évvel a balatonfüredi győzelme után ezúttal ezüstérmes lett – igaz, a kapitány szerint győzelmet szalasztott el a címvédő. „Ha csak egyszer kinéz balra a finisben, akkor ő nyer. Niki nagyon taktikusan úszott, végig az elején, aztán a végén szépen kiszorította a brit lányt, és csak arra figyelt, hogy az oroszt maga mögött tartsa, mert úgy gondolta, Dearing már nem kerülhet elé, csakhogy végül balról megelőzte egy tempóval. Az is igaz, hogy Nikinek a vége felé már betonból voltak a karjai, mert eléggé lefáradt a hideg vízben, jóllehet ilyen szép napunk még nem volt, a felnőtt Eb-t is ideszámítva, napsütés, sima víz, úgyhogy tényleg remekül sikerült ez a nap.”

  A férfiaknál eddigi legjobb nemzetközi produkcióját nyújtva Novoszáth Tamás a nyolcadik helyen zárt, míg az ifjú hölgyek között Farkas Adél bravúros úszással hatodik lett, úgyhogy Gellért Gábor bizakodik abban, hogy a hétfői váltókban is sikerül valami „kézzel fogható” eredményt elérni.

  Az ifik is remekül helytálltak a rövidebb távokon, a 14-15 évesek között Tabi Zoltán ötödik lett 5 kilométeren, míg Kun-Szabó Fanni a hetedik helyen zárt, ugyanitt Borsi Anett a 15. helyen ért be. A 16-17 évesek 7.5 kilométeres viadalában Sztankovics Dóra 7. és Juhász Janka 12. helye emelhető ki, míg a fiúknál Kalmár Ákos 15., Monori Kristóf pedig 18. lett.

  18-19 évesek (10km)

  Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf 1:53:01.7

  8. Novoszáth Tamás 1:54:16.6

  Nők

  1. Alice Dearing (brit) 2:04:25.1

  2. Kiss Nikolett 2:04:25.6

  6. Farkas Adél 2:05:01.6

  14-15 évesek (5km)

  Fiúk: 5. Tabi Zoltán

  Lányok: 7. Kun-Szabó Fanni, 15. Borsi Anett

  16-17 évesek (7.5km)

  Fiúk: 15. Kalmár Ákos, 18. Monori Kristóf

  Lányok: 7. Sztankovics Dóra, 12. Juhász Janka

  Rasovszky Kristóf junior világbajnok!
  2016-07-14 //

  Fagyálló és érem nélkül a zárónapon

  Orosz Ádám 10. helye a zárónap legjobb helyezése magyar szemszögből: a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokságon kemény kihívást jelentett a 25 kilométeres szám, Olasz Anna és Székelyi Dániel például úgy döntött, nem kockáztatják az egészségüket.

  Ezúttal nem sikerült érmet szereznie Olasz Annának: 20 kilométer után Gellért Gábor szövetségi kapitány kiparancsolta a vízből a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokság zárónapján a legutóbbi, 2014-es berlini viadalon, valamint a tavalyi kazanyi világbajnokságon 25km-en egyaránt ezüstérmet szerző klasszist.

  „Ment, próbálta, hátha kibírja, de amikor 20 kilométernél már lila-feketében játszott a szája színe, mondtam neki, hagyd abba, ennek így semmi értelme – idézte vissza a történteket Gellért Gábor. – Az ötödik-hetedik helyen haladt, de ez nem volt érdemi úszás, csak szenvedés. Utána az orvosok háromnegyed órán át melengették, úgyhogy szerencsére nincs semmi vész, teljesen rendben van, jövőre, Balatonfüreden, a világbajnokságon remélhetőleg sokkal melegebb vízben megint a régi önmagát adhatja. Most persze rettentően el van keseredve, azt gondolta, hogy olimpia nélkül majd ezen az Eb-n kárpótolja magát, de a hideg víz keresztül húzta a számításait.”

  A fiúknál Székelyi Dániel 8 kilométer után döntött úgy, hogy nem kockáztat tovább, a két éve csapatban junior világbajnoki címet szerző Orosz Ádám ugyanakkor becsülettel végigtempózta mind a 25 ezer métert, és a több mint 5 órányi küzdés végén a 10. helyen zárt. „Ádám más alkat, rajta úgymond van tartalék hasnál és derékon, Anna és Dani klasszikusan vékonyak, az ő testük nem működik öt órán keresztül a 17 fokos vízben” – közölte a kapitány.

  Gellért Gábor ugyan örül, hogy a bronzérmes csapat jóvoltából nem távozik üres kézzel a magyar együttes Hoornból – a pontversenyben hatodik helyen zártunk a 19 résztvevő között, ami azért dicséretes –, ám jelezte: az utóbbi években ennél mindig jobban szerepelt a nyíltvízi válogatott. „Ezek a körülmények kevésbé feküdtek nekünk, de mese nincs, meg kell oldani, hogy ha legközelebb hidegben, hullámos vízben kell úszni, akkor is eredményesek legyünk. És persze nagyon bízom abban, hogy jövő nyáron, a hazai világbajnokságon, Balatonfüreden ismét a régi formánkat hozzuk.”

  A kapitány egyébként marad a helyszínen, hamarosan kezdődik ugyanis a junior világbajnokság – nagy kérdés, a fiatalok miképp birkóznak meg az elmúlt napokban ismét mostohábbá vált körülményekkel.

  Fagyálló és érem nélkül a zárónapon
  2016-07-13 //

  Bravúros bronz csapatban

  Felnőtt nyíltvízi Európa-bajnokságokon első ízben sikerült érmet szereznie a magyar csapatnak: a Risztov Éva, Papp Márk, Székelyi Dániel felállásban úszó trió a harmadik legjobb időt úszta Hoornban.

  A magyarok elsőként indultak neki az 5km-es távnak, amelyen az óra ellen úsztak úgymond. Az elég hamar kiderült, hogy az olaszoknak, a németeknek és a briteknek van esélyük rajtunk kívül a dobogóra.

  Az olaszok rutinos hármasa, a világversenyek egyéni versenyeiben is rendszeresen érmeket szerző Rachele Bruni, Simone Ruffini – a két balatonfüredi Világkupa-győztes – és Federico Valli végül nagy fölénnyel, 37.7 másodperces előnnyel lett első.

  A magyar és a német csapat között már jóval kisebb volt a különbség, 5.6 másodperc – két éve, Berlinben 1.2 másodperccel szorítottak le bennünket a dobogóról –, végül ők lettek az ezüstérmesek, a mieinknek jutott a bronz. Az igazi bravúr a britek megelőzése, ráadásul több mint 20 másodperccel, hiszen az ő csapatukban ott volt az 5km női bajnoka, Danielle Huskisson és a férfiaknál bronzérmes Caleb Hughes.

  „A britek megelőzése a legnagyobb fegyvertény – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Minden dicséretet megérdemel a csapat, mindent megcsináltak, amit terveztünk. Külön köszönet Risztov Évának, aki negyedik éve minden egyes alkalommal vállalja a részvételt, és ma végre elnyerte méltó jutalmát az éremmel. Mivel ilyenkor a fiúknak kell igazodniuk sebességben, azaz a saját megszokott tempójuknál picit lassabban haladnak, ezért a hideg víz így külön kihívást jelentett számukra, ám ezen is túltették magukat, így sikerült elérni ezt az eredményt.”

  „Nagyon elégedettek vagyunk, első érmünk ez a csapatversenyben. A legnagyobb gondunk a hideg víz volt, de túltettük magunkat rajta” – összegzett Székelyi Dániel.

  Csapatverseny (5km)

  1. Olaszország 55:59.3

  2. Németország 56:37.0

  3. Magyarország 56:42.6

  Bravúros bronz csapatban
  2016-07-12 //

  Székelyi Dániel bravúros 7. helye 5km-en

  Élete legjobb nemzetközi eredményét érte el Székelyi Dániel, aki a 7. helyen végzett a férfiak 5 km-es versenyében a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokságon.

   

  Az 5km-es viadalt időfutam formában rendezik az Eb-ken, azaz a versenyzők ráindítással, csak az óra ellen küzdenek. Először a nők úsztak, itt Olasz Anna – akinek azért a leghosszabb táv fekszik igazán – végül 10. lett, míg a férfiaknál Székelyi Dániel a 7. helyen zárt, míg Rákos Patrik a 13. legjobb időt úszta. A nőknél némi meglepetésre az eddig nemzetközi vizeken nem jeleskedő brit Danielle Huskisson, míg a férfiaknál az orosz Kirill Abroszimov győzött.

  Gellért Gábor szövetségi kapitány így értékelt: „Normális, jó verseny volt, Székelyi Daninak dicséret jár, mert nagyszerűen szerepelt, de Patrik is becsülettel végigment a pályán. Ma már jobb volt a víz, majdnem húsz fokig felmelegedett, Anna is kezd vele megbarátkozni. Papp Márk ma pihent, Dani úszása és Éva vasárnapi remeklése viszont szép reményekre jogosít a csapatverseny előtt.”

  Utóbbi viadalt szerdán rendezik, míg csütörtökön a 25 kilométeres táv következik zárásként.

  5km

  Férfiak

  1. Kirill Abroszimov (orosz) 54:34.3 perc

  7. Székelyi Dániel 55.46.8

  13. Rákos Patrik 56.28.8

  Nők

  1. Danielle Huskisson (brit) 59.46.1

  10. Olasz Anna 1:01.9

  Székelyi Dániel bravúros 7. helye 5km-en
  2016-07-11 //

  Nyíltvizi EB- Hoorn

  Risztov Évát kizárták, de nem bánatos

  Nemzetközi nyíltvízi viadalhoz teljességgel méltatlan körülmények között kezdődött meg az Európa-bajnokság Hoornban, ahol rögtön botrányba fulladt a női 10 kilométeres verseny: ennek egyik áldozata Risztov Éva, akit másodmagával kizártak utólag, így elbukta a bronzérmet. A férfiaknál kevesebb izgalom adódott, olimpiai résztvevőnk, Papp Márk remek hajrával 10. lett.

  Bár harmadikként ért célba Risztov Éva a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokság 10 kilométeres versenyében, utólag diszkvalifikálták – a világ- és Európa-bajnok német Isabelle Harléval egyetemben –, mégpedig pályatévesztés miatt. Tény, egy bolyban haladva olimpiai bajnokunk a többiekkel együtt a célfolyosó „mellé úszott”, ám amíg akadt, aki visszafordult, és végül a befutó kezdetét jelző bóját megkerülve tette meg az utolsó métereket, addig Éva és német riválisa a kötél alatt átbújva „korrigált”: ezáltal nem vágták le a pályát, azaz nem kevesebbet úsztak, csupán irányba álltak, azaz a kötél egyik oldaláról átmentek a másikra. Ennek ellenére utólag kizárták őket. A verseny további furcsasága, hogy – bár a szakágban kötelező célfotóval megállapítani a sorrendet – végül holtversenyt hirdettek az olasz Rachele Bruni és a francia világbajnok, Aurelie Muller között, így mindketten aranyérmet kaptak.

  Gellért Gábor szövetségi kapitány a pályatévesztést nem vitatta, ugyanakkor elmondta, az óvásban is arra helyezték a hangsúlyt, hogy a 21. században megszokott sztenderdekhez képest felháborítóan nívótlanok a körülmények.

  „Szánalmas, ami itt van – jelentette ki a szakvezető. – A legutolsó kupaversenyen is van lehetőség arra, hogy a résztvevők a pályán gyakoroljanak legalább egy nappal a rajt előtt, de inkább kettővel. Itt még egy órával a start előtt sem voltak képesek kijelölni a végleges vonalat, a rajt előtti percekben cserélgették a kék és zöld bójákat kint a vízen. A befutó pedig egészen elképesztő: egy-egy ötven méteres madzag néhány teniszlabda nagyságú gömbbel, az elején egy-egy kosárlabda-méretű bójaszerűség a jelzés, csak a vakszerencsén múlik, hogy ezeket egymás mögött úszva, a hullámzásban észreveszik-e. Balatonfüreden embernagyságú bóják vannak mindenütt, fél méter magas, felfújt hurkák között úsznak be, itt meg olyanok a kötelek, mint a makói strandon, és akkor még a makóiakat sértem meg...”

  A kapitány elmondta, a mezőnyt addig vezető holland címvédő, Sharon van Rouwendaal vitte vakvágányra a többieket, ő kvázi hazai vízben úszva haladt rossz irányba, aztán amikor észrevette, jött a korrigálás, amit ki így, ki úgy tett meg – Rouwendaal visszafordult, és ez az aranyérmébe került (4. lett), hiszen azok jártak jól, akik hátrébb voltak, mert ők így kapcsolhattak, és gyorsabban visszamehettek.

  „Az óvásban arra hivatkoztunk, hogy a pálya nem volt kijelölve rendesen – mondta a kapitány. – Amikor fogalmaztuk, már akkor kinevettek minket, hogy miért akarunk elveszteni száz eurót... Mondtuk, mi csak küzdünk a versenyzőnkért a végsőkig. De itt tényleg elképesztőek a körülmények. Egy Európa-bajnokságon nem tudnak öltözősátrat sem felállítani? Az utcán kellett átöltöznie a csapatnak...”

  Gellért Gábor ugyanakkor jelezte, klasszikus nyíltvízi viadal az Eb, annak minden megpróbáltatásával, hiszen míg a kikötőben 18.2 fok a víz, addig a nyílt tengeren – ahol a versengés nagyobb része zajlik, kőkemény hullámzásban, oldalszélben – már csak 16.8 fokban kell küzdeni, mindez szinte tökéletesen leképezi a riói körülményeket.

  Risztov Éva is erre helyezte a hangsúlyt a versenyt követően. „Történt, ami történt, nem tudok semmi olyat mondani, amivel felkavarom az érzelmeket. Én mindent megtettem ma, nem tehetek róla, hogy nem tájékoztattak bennünket előre a két sárga bójáról a végén, jellemző, hogy öten úsztunk rossz irányba. A lényeg, hogy amit én elterveztem, azt meg is csináltam. Ismét bebizonyítottam magamnak, hogy tudok küzdeni a végsőkig, kikerültem minden konfliktust, az összes verekedésből kihúztam magam, inkább odébb mentem, csak az úszásra koncentráltam. A tanulság pedig az, hogy valami mindig valamiért történik, azaz hálás vagyok a sorsnak, hogy ez most esett meg, és nem egy hónap múlva.”

  Risztov Éva a kétkedőknek is választ adott vasárnap, hiszen többen úgy gondolták, ő csak a medencéhez hasonló, síkvízi körülmények között képes kiemelkedő teljesítményre. „Mondanak sokan sok mindent, én azt gondolom, bizonyítottam sokszor, sokféle versenyen, így ma is. Egyébként pedig ha választani kell egy Eb-érem és egy olimpiai érem között, akkor azt hiszem, nem lehet kétséges, mire szavazok. És ha még azt is hozzátesszük, hogy a londoni győzelmemet megelőző világbajnokságon is kizártak, és ott is jogtalanul...”

  Másik indulónk, Olasz Anna a mostoha viszonyok közepette végül 13. lett. „Szimplán belefagyott a vízbe – közölte Gellért Gábor. – Amióta Arizonában edz, és még télen is 29-30 fokban gyakorolnak, elszokott a hidegtől, plusz le is fogyott – régen nagyon bírta az ilyen pályát, most semmi tartalék nincs a testén, és képtelen elviselni ezeket a körülményeket. Egyelőre nem látom, hogy a 25 kilométert, ahol Eb-n és vb-n is ezüstérmes volt, hogy fogja bírni négy nap múlva. Mert ilyen körülmények között az klasszikus túlélőverseny lesz.”

  A férfiak, immár okulva az előttük történtekből, különösebb zavarok nélkül mentek végig a pályán. Itt a címvédő holland Ferry Weertman győzött, a magyar indulók közül a riói résztvevő, Papp Márk remek hajrával az utolsó körben hat helyett jött előre és pont befért az első tízbe – csupán 6.7 másodperccel az aranyérmes mögött ért be –, Székelyi Dániel a 35 induló között 13., míg Rákos Patrik a 25. helyen zárt.

  „A fiúk jól mentek, jól küzdöttek, Márk és Dani még a hideg vizet is bírta, teljesen megérdemelten zártak a mezőny első harmadában” – értékelt Gellért Gábor.

  Nyíltvizi EB- Hoorn
  2016-07-09 //

  Csak a szokásos: Arany Ajna (és egy ezüst)

  Nagyon ráállt az egy arany plusz egy érem frekvenciára a magyar juniorválogatott a hódmezővásárhelyi Európa-bajnokságon: akárcsak az előző három napon, szombaton is ezzel a mérleggel zártak a mieink. 

  Késely Ajna harmadik aranyérmét szerezte, ezúttal 200 gyorson, ismét új Európa-bajnoki csúccsal, míg Barócsai Petra 100 pillangón lett ezüstérmes. Magyarország jelenleg 3. az éremtáblán.

  Hargitay András szövetségi kapitány óvatos duhajként közelített a vásárhelyi kontinensviadalhoz, hiszen 3-5 érmet várt a magyar fiataloktól – ehhez képest a zárónap előtt már 8-nál járnak a mieink.

  Késely Ajna pedig tényleg fenomenális: győzött 800-on, győzött 400-on, szombaton pedig behúzta a harmadik Európa-bajnoki címet is, ezúttal 200 gyorson ért elsőként a falhoz. Ideje új junior Eb-csúcs, ráadásul 15 évesen 1:58-on belülre tudott kerülni, amire nem sokan képesek – mindez a mesterhármason túl fantasztikus hír Rio előtt, hiszen ha Ajna az olimpián is hozza ezt a teljesítményt, akkor egyre vérmesebb reményeink lehetnek a 4x200-as gyorsváltóban.

  „Ez fájt a legjobban, de ez a legkedvesebb a három közül – mondta Ajna az eredményhirdetést követően. – Minden álmomat felülmúlja, hogy 1:58-on belül tudtam úszni, bár (Turi) Gyuri bácsi ezt tűzte ki célként, de azért csak titokban reménykedtem, hogy sikerül. Most nagyon boldog vagyok.”

   

  A szokásos második érem ezúttal 100 pillangón érkezett, a szintén csupán 15 éves Barócsai Petra jóvoltából – az aranyra az oroszok ifjú klasszisa, az egy évvel idősebb Polina Jegorovával szemben nem volt esélye, ugyanakkor a 17 esztendős riválisait óriási csatában maga mögé utasította: a második és a negyedik között mindössze 13 század volt a különbség, de a „bolyból” Petra volt a leggyorsabb, így ezüstérem lett a jutalma.

   

  Tizenöt század választotta el a bronzéremtől Szucsik Bencét, ami persze 50 háton nagyobb különbségnek számít, ugyanakkor Bence így is minden dicséretet megérdemel – akárcsak a számot megnyerő, a 16. születésnapját épp szombaton ünneplő Kliment Kolesznyikov, aki ennek örömére előbb a középdöntőben, majd a fináléban is megdöntötte a szám junior világrekordját.

   

  Kovács Benedek is úszhatott volna a fináléban – 8. idővel –, de ő inkább a mixed vegyesváltóra koncentrálta az energiáit. Megérte, hiszen a két női érmesünkkel, valamint Miksi Richárddal összeállva még az éremre is volt esély – igaz, Petrán és Ajnán azért érződött, hogy túlvannak egy komolyabb úszáson, így végül néhány tizeddel lemaradtak a dobogóról.

   

  A negyedik napon egyébként valóságos elődöntő-özönt tartalmazott a program, hat számban is a finálé volt a tét – továbblépni a 200 pillangó Európa-bajnokának, Milák Kristófnak sikerült, 4. idővel jutott a végjátékba 100-on, és szintén negyedikként kvalifikált Márton Richárd 200 gyorson. Gyurinovics Fanni igen peches volt, 200 vegyesen 9. lett,  itt 4 századon múlt a döntő, míg 50 gyorson 7 századon (itt a 11. hely jutott neki). A 100 háton középdöntőző Matyasovszky Dalma 15., Dobos Dorottya pedig 16-ikként zárt. Az időfutam formában lebonyolított nyolcszáz gyorson a délelőtt úszó Lakatos Dávid 11., Drigán Zoltán pedig 13. lett.

   

  A negyedik nap bajnokai és magyar döntősei

   

  Férfiak

  800m gyors

  1. Victor Johansson (svéd) 7:56.64

  11. Lakatos Dávid 8:11.96

  13. Drigán Zoltán 8:18.62

   

  50m hát

  1. Kliment Kolesznyikov (orosz) 24.94 – új junior világrekord

  4. Szucsik Bence 25.59

   

  200m hát

  1. Hugo Gonzalez (spanyol) 1:57.00

   

  Nők

  50m gyors

  1. Marija Kamenyeva (orosz) 25.02 – új Európa-bajnoki csúcs

   

  200m gyors

  1. Késely Ajna 1:57.96 – új Európa-bajnoki csúcs

   

  100m pillangó

  1. Polina Jegorova (orosz) 59.00

  2. Barócsai Petra 59.87

   

  Mixed

  4x100m vegyesváltó

  1. Olaszország 3:50.75

  4. Magyarország 3:53.37

  (Kovács Benedek, Miksi Richárd, Barócsai Petra, Késely Ajna)

   

  Az éremtábla élcsoportja

  Oroszország                9          3          4          16

  Nagy-Britannia           5          3          7          15

  Magyarország             4          3          1          8

  Olaszország                3          6          5          14

  Spanyolország                        1          3          0          4

  Németország              1          2          2          5

  Csak a szokásos: Arany Ajna (és egy ezüst)