HÍREK

  2016-08-11 //

  Csúcsdöntések napja

  Az utolsó éremszerző roham előkészítése zajlott a magyar úszóklasszisok részéről a riói olimpia hatodik versenynapján, és ennek jegyében Kapás Boglárka és Hosszú Katinka is országos csúcsot döntött, míg Cseh László kilábalóban van a gödörből.

   

  Kapás Boglárka saját bevallása szerint egyáltalán nem hajtotta ki magát a 800 gyors előfutamában, sőt, még kicsit fáradtnak is érezte magát az előző napi váltó miatt – ehhez képest kifejezetten sokat ígérő, hogy 8:20 alá tornázta egyéni legjobbját (8:19.43), ami egyben új országos csúcs, és a 2. legjobb idő Katie Ledecky mögött.

   

  Hosszú Katinka 200 háton remekelt: hatalmas fölénnyel vezette a rangsort már délután is, és este is több mint egy teljes másodpercet vert a mezőnyre, miközben előtt 2:06.09-re, majd 2:06.03-ra javította az országos csúcsot. További érdekesség, hogy az a két úszó, aki megelőzte őt a kazanyi vb-n, Emily Seebohm és Missy Franklin, nem érte el a csatlakozást úgymond, mindketten elvéreztek a középdöntőben.

  Cseh László görcsössége is oldódni látszott, függetlenül attól, hogy 100 pillangón sem került idei legjobbja közelébe egyelőre – de valahogy a többiek sem robbantak eddig úgy, mint korábban, így a szolid, 51.57-es idő bőven elég volt a 4. helyre a pénteki fináléban. Ha a lelki béklyókat ledobja magáról, garantáltan robbanni fog.

  Csúcsdöntések napja
  2016-08-10 //

  Csendes nap - 6 hellyel

  Riót beterítették a fellegek, ennek megfelelően kissé szürke napunk volt, csendes esőkkel, csendes délutánnal és csendes estével: 4x200-as női gyorsváltónk hatodik helyen ugyanakkor kiemelkedően szép produkció.

  Négy éve persze ez a nap volt a nagy nap, amikor Gyurta Dani megkoronázta addigi pályafutását – nos, ezúttal nagyon hiányzott a táncból világklasszisunk, ugyanakkor épp a 200 méteres mellúszás döntője bizonyította, az olimpia milyen mértékben képes felborítani a várakozásokat, erőviszonyokat.

  Ennek a számnak a kapcsán ugyebár az volt a fő kérdés, vajon Dani képes lesz-e visszaelőzni az amerikai Kevin Cordes-t, de legfőképpen le tudja-e győzni Marko Kochot, aki 2014-ben Európa-bajnokságot, 2015-ben világbajnokságot nyert, és az idei év első felében is szórta a parádés időket. Nos, az egy dolog – még ha rettentő fájdalma is –, hogy Dani nem úszhatott ma, ám a két nagy riválisról annyit, hogy Koch a legjobbjától súlyos másodpercekkel elmaradva hetedik lett, Cordes pedig mögötte, utolsóként ért célba. Avagy látszik, nem csak Gyurta Danival és Cseh Lacival történnek mellbevágó dolgok Rio de Janeiróban. Az összképhez pedig annyit, hogy a 200 mell új olimpiai bajnokát Dmitrij Balandinnak hívják, aki Kazahsztánból, továbbá a 8-as pályáról hódította meg a világot – annyit kell tudnunk róla, hogy Dani már tavaly, a kazanyi vb-n az egyik legfőbb jövőbeni riválisának nevezte, akitől komolyan tartani illik.

  Node vissza a magyarokhoz, ezen a napon legfőképp női 4x200-as vegyesváltónkért szoríthattunk – az első kötelező feladat a döntőbe jutás volt, ezt mi teljesítettük, de például a britek, a franciák és az olaszok nem, hogy csak a nagyobb elesőket említsük. Hosszú Katinka 1:55.66-os részideje magasan a legjobb volt az előfutamokban, igaz, délutánra megérkeztek a „szerspecialisták” a váltókba. Azaz hiába adtak bele mindent a lányok, reális esélyük nem volt a dobogóra, ahhoz masszív 1:56, 1:57-es úszóvá kellene válniuk a táv első felében  indulóknak. A részidők ugyanis így festettek – délelőtt:

  Verrasztó Evelyn (1:58.81), Késely Ajna (1:58.96), Kapás Boglárka (1:57.77), Hosszú Katinka (1:55.66) – 7:51.17

  És délután:

  Jakabos Zsuzsanna (1:58.90), Késely Ajna (1:58.74), Kapás Boglárka (1:57.65), Hosszú Katinka (1:55.74) – 7:51.03 (jobb, mint amivel Eb-t nyertünk májusban).

  A 6. hely mindazonáltal így is remek produkció, értékes pont a jelenben és a jövőben is, ez egyértelmű.

  Csendes nap - 6 hellyel
  2016-08-09 //

  Hosszú Katinka: azt a hát-százát

  Amire maga is csupán titkon számított, abból valóság lett: a 400 vegyes aranya mellé a száz hát olimpiai bajnoki címét is odatette Hosszú Katinka.

  Új országos csúccsal, 58.45 másodperccel nyerte meg a számot, egészen elképesztőt hajrázva. Aztán 200 vegyesen is fináléba jutott, és 200 pillangón is egész szépen alakultak a dolgok, hiszen Kenderesi Tamás 1., Cseh László 3. idővel finalista.

  Amikor 2012 telén, 2013 tavaszán Katinka az edzősködéssel még csupán barátkozó partnerével, Shane-nel elkészítette a négyéves ciklus tervét, azért is kezdték a hátúszást favorizálni, mert egyértelmű volt: a két fő szám, a vegyesek mellett az olimpiai program leginkább a hátúszók számára lehet kedves. Londonból elég csúnya emlékeik voltak a 200 vegyes döntő-200 pillangó elődöntő ütközéséről, egyébként is, Katinka titokban mindig is vonzódott ehhez az úszásnemhez – azaz elkezdtek a hátra gyúrni. Továbbá Katinka hátára is, elvégre először azt kellett megerősíteni, aztán jöhetett a technika szörnyűségesen aprólékos átalakítása, továbbá a szükséges „kellékek” begyakorlása – a forduló és a delfinezés a vegyes miatt nem igazán lehetett probléma, viszont a hátszámok ritmusának összerakása rengeteg gyakorlást igényelt.

  A most véget érő ciklus kiemelt viadalain ugyanakkor sohasem derülhetett ki, milyen is igazán Katinka a száz háton. A vb-k és Eb-k programja ugyanis teljesen más, mint az ötkarikás játékoké, az azonban közös benne, hogy telibe veri a kétszáz vegyes fináléját – a vb-n előfutam-középdöntő formájában, a nagy Eb-ken pedig egy délután van mind a két döntő.

  Berlinben így is nyert két aranyat, igaz, háton holtversenyben lett első Mie Nielsennel, Londonban viszont a dán lány pihenten megelőzte az eredményhirdetésről a rajthoz nyargaló Katinkát. Egy éve, Kazanyban pedig reggel repesztett egy 58.78-as országos csúcsot Hosszú, ám aztán fájó szívvel visszalépett, mivel a 200 vegyestől egy wattnyi energiát sem akart elvonni (és igaza lett, hiszen akkor született meg az első nagypályás világrekord). Azaz a riválisok nem tudhatták, milyen az, amikor Katinka frissen vág neki a szám fináléjának.

  Nos, most kiderült. Az már érdekes volt, hogy még a középdöntőben sem jött senki jobbat annál, mint amit Katinka úszott egy éve az előfutamban – jelzés volt, hogy itt tényleg bármi megtörténhet. És meg is történt: bár féltávnál még csak hatodik volt, a hajrája valami veszetten jól sikerült, hihetetlen sebességre gyorsult az utolsó húsz méteren, és így a hátspecialista vetélytársakat sikerült faképnél hagyni, és végül új országos csúccsal a második aranyérmét is megszerezte Katinka.

  Mennyivel másabb volt így, frissen – az, hogy 200 vegyesen második idővel került tovább, a történtek fényében kevésbé izgalmas. Egyértelmű, pihenten az a finálé is más lesz, mondhatni, ott aztán tényleg abszolút favorit.

  De lássuk, mit mondott Katinka a nap végén, összegzésként.

  „Mindig gondoltam arra, hogy jó lenne egyszer úgy versenyt nyerni, mint Egerszegi Krisztina, akinél az utolsó ötven méteren már mindenki hátradőlhetett. Ez összejött négyvegyesen – de persze az sem baj, ha néha izgalmasabb egy verseny, mint a mai, amikor nem lehet sejteni, hányadiknak csapok a célba. Az, hogy a százat megnyerjem, egyértelműen cél volt, ugyanakkor nem véletlenül mondtam a középdöntő után, hogy százon lehetsz első és nyolcadik is, mert elég egy hiba, és vége a versenyednek. Négyszázon lehet korrigálni egy rontást, itt nem. Azt azonban tudtam, ha össze tudom rakni úgy az úszásomat, ahogy elterveztük, akkor lehet esélyem az éremre. És ma én tényleg csak élveztem a versenyt, amelyben a legjobbamat akartam adni, és most valóban minden összeállt.”

  Ami pedig a többieket illeti, Jakabos Zsuzsanna küzdött becsülettel, de 10. lett 200 vegyesen, így az egyéni szám olimpiai fináléja továbbra is csupán álom neki.

  Annál huszárosabban vágtázott a két kétszáz pillangósunk, Kenderesi Tamás a londoni Eb-vel ellentétben nem csupán az előfutamok során bizonyult a legjobbnak, de valami egészen elképesztő produkciót nyújtva a fináléba is az 1. idővel (1:53.92) került be – miközben csaknem egy teljes másodperccel javította meg élete legjobbját. Ja, és momentán 2-0-ra vezet Michael Phelpsszel szemben, mivel mindkétszer legyőzte az amerikai szuperhőst. Cseh László reggel lazán úszott, délután viszont kissé szétesően, saját bevallása szerint is hiányzott a dinamika a mozgásából. Ideje (1:55.18) nagy talány: altatásnak elvben remek, hiszen májusban, Londonban 1:52.9-cel nyerte az Eb-t, nem ilyen csúcsformában – ugyanakkor az sem kizárt, hogy Lacira picit rázuhant a verseny, és az ötkarika bűvöletében jobban érzi a feszültséget a kelleténél. Őszintén reméljük, mestere, Plagányi Zsolt – akárcsak Kazanyban, és a többi viadalon – kiűz minden rontó szellemet Laci fejéből, és akkor a kedd is egészen varázslatosnak ígérkezik.                      

  Hosszú Katinka: azt a hát-százát
  2016-08-09 //

  Harmadik Katinkának, harmadik hely Tamásnak

  Hosszú Katinka harmadik aranyérmét nyerte négy nap alatt, Kenderesi Tamás pedig 19 esztendősen lett olimpiai bronzérmes.

  Komolyan kárpótolta magát Hosszú Katinka az előző három olimpia sikertelenségéért: harmadik aranyérmét nyerte négy nap alatt – ezúttal 200 vegyesen –, amivel beállította gyerekkori példaképe, Egerszegi Krisztina barcelonai csúcsát. Kenderesi Tamás pedig 19 esztendősen lett olimpiai bronzérmes, 200 pillangón.

  Hosszú Katinka a 400 vegyes és a 100 hát után a 200 vegyest is behúzta – azaz ebben az olimpiai ciklusban, 50-es medencében a 2013-as és 2015-ös vb, a 2014-es és 2016-os Eb után az olimpián is leduplázta a két vegyesúszó számot, vagyis ebben a műfajban negyedik éve veretlen a kiemelt viadalokon.

  Ezúttal a brit Siobhan O’Connor szokatlanul közel tempózott Katinkához, avagy nem véletlenül sejtették azt róla Shane-ék, hogy egyszer még veszélyes lesz klasszisunkra, 200-on benne látták és látják a tehetséges ellenlábast – most ugyan Katinka sikerét nem veszélyeztette komolyan, ám mindössze három tizeddel mögötte ért célba. Katka a tavalyi világrekordját „békén hagyta”, de az olimpiai csúcsot azért megjavította.

  „Száz háton mindent kihoztam magamból, de most nem úsztam jól: hiányzott a rajt, két forduló, egy kidelfinezés... Viszont azért dolgoztunk ennyit, hogy akkor is versenyt tudjak nyerni, ha nem tudom kihozni magamból a maximumot. Nagyon sokat jelent, hogy a harmadik aranyamat is megszereztem itt, és ezzel beállítottam Egerszegi Krisztina csúcsát, hatalmas megtiszteltetés, hogy vele egy lapon emlegetnek. Előzetesen egy aranyat is aláírtam volna – pontosabban alá nem írtam volna, mert versenyezni imádok, de ha valaki megígérte volna, nem lettem volna elégedetlen.”

  A másik nagy várakozással övezett számban, 200 pillangón volt magyar a dobogón – ám megint csak a várakozásokkal ellentétben nem Cseh László, hanem az ifjú vetélytárs, Kenderesi Tamás nyert érmet, mégpedig egy bronzot. A 19 esztendős klasszis ismét megjavította élete eddigi legjobbját (1:53.64), ami a harmadik helyre volt elég, Michael Phelps és a japán Szakai mögött.

  "Nagyon boldog vagyok, egy álom teljesült ma. Büszke vagyok arra, hogy sikerült már ezelőtt is két olyan úszást bemutatnom, amelyre felfigyelt az ország, a világ... És persze nagy motiváció, hogy csupán 26 századra voltam a bajnoktól, Michael Phelpstől. Elsősorban rá figyeltem, na meg Lacira, a japánt kevésbé láttam. Phelps most túl erős volt, ez egyértelmű. Nem, nem beszéltünk, az ünnepléssel volt elfoglalva, amit nem is csodálok, jár neki. Számomra most mindennél fontosabb, hogy dobogóra állhatok."

  Sajnos, akitől igazán vártuk, hogy friss világ- és Európa-bajnokként a nagy eseményen, az ötkarikától öveze simán megmutatja – helyette kaptunk egy, a démonaival küzdő Cseh Lászlót, aki végül a 7. helyen zárt. Holott csak a májusi, londoni Eb győztes idejét kellett volna hoznia, nem többet, az is biztos győzelmet jelentett volna.

  „Az utolsó ötvenen egyszerűen megálltam. Mentem volna, de képtelen voltam rá. Nem tudom az okát most megmondani. Fáradtnak, fásultnak éreztem magam a végén. Közben egyre csak azt vártam, hogy na, most jön az a könnyed úszás, mint Londonban, hogy beindulok – de nem jött. Abban a formában itt simán kellett volna nyernem. Ilyen 1:56-os időt olyankor úszom, amikor egy felkészülési versenyen a 200 pille a sokadik szám, és előtte nem volt szinte semmi pihenőm. Most valamiért nem ment, nagyon sajnálom. És persze hatalmas gratuláció Kenderesi Tominak a bronzéremhez, óriási teljesítmény. Én megpróbálok száz pillangón javítani. Végül is rövidebb táv, csak nem fáradok el annyira...”

  A nap további krónikáház tartozik két újabb „vezérevezős” elvesztése. Szilágyi Liliánának nem sikerült a finálé 200 pillangón: ha csak a reggeli idejét megismétli (2:06.99), besétál a döntőbe, a gyengébb esti eredmény miatt azonban ez elmaradt. Ennél is jobban sajog, hogy Gyurta Dániel nem jutott tovább a középdöntőbe sem, ennek ellenére a most még olimpiai címvédőnek számító kiválóság nem kívánja temetni magát.

  "Őszintén sajnálom, ez most egy ilyen év, egy ilyen időszak. Azt érzem, hogy az edzések mennek, a 2:10-es, 2:11-es időket eddig is szórtam bármelyik végén, ebből gondoltuk azt, hogy versenyen le tudok majd menni fokozatosan 2:07 környékére. Be kell látni, ez most messze volt. Azt éreztem közben, hogy van egy sebességlimit, amit nem tudok áttörni. Mentem, de nem tudtam gyorsulni, maradtam ugyanazon a frekvencián, és ez nem elég. Ha most véletlenül továbbléptem volna, nagy csoda akkor sem történt volna velem, ezt is őszintén be kell ismernem.

  Volt már ilyen időszak az életemben, merthogy ez egy hullámvölgy, vitán felül. Csakhogy egy sportembert az minősít, hogy miképp tud talpra állni az ilyen szituációkból. Nekem egyszer már sikerült, és sikerülni fog megint – hiszen kell-e annál jobb motiváció, mint egy világbajnokság Budapesten? Én 2003 óta gyűrődöm a felnőttek között, ha valaki megkérdezné a mostani mezőny tagjaitól, hogy tegye fel a kezét, aki már 2004-ben, Athénben döntőt úszott, egyedül lennék. De ha csak azt kérdezik meg, hogy tegye fel, aki Pekingben és Londonban is, akkor is csak egy kéz lenne a magasban. Próbáltam mindig a legjobbamat adni, örömet szerezni a magyar szurkolóknak, nagyon sokszor sikerült - kérem, nézzék el nekem, hogy most nem. De ígérem, visszatérek, sőt, rögtön itt, a vegyesváltóban igyekszem mindent megtenni a csapatért."

  Harmadik Katinkának, harmadik hely Tamásnak
  2016-08-08 //

  A Magyar Úszó Szövetség elnökének reagálása a vádaskodásokra

  Ma délután Gyárfás Tamás hivatalos levélben utasította vissza a Hosszú Katinkával szembeni vádaskodásokat több amerikai médiumnál

  A levél magyar fordítását alább olvashatjátok:

  Tisztelt Szerkesztő Úr!

  Hosszú Katinka 400 vegyesen elért fantasztikus világcsúcsa után sajnálatos módon sejtetések, sőt, mondhatni vádaskodások jelentek meg a teljesítményét illetően, amelyeket a leghatározottabban vissza kell utasítanunk.
  Teljes mértékben egyetértünk azzal – és magunk is azért küzdünk –, hogy a doppingot kiirtsuk a sportból, ugyanakkor szégyenletes és elítélendő mindennemű megalapozatlan vádaskodás. Ez árt az úszósportnak, az olimpia eszméjének, és legfőképpen árt annak a sportolónak, aki élete álmát beteljesítve, minden eddigit felülmúló produkciójával elkápráztatja a világot.
  Hosszú Katinkát csak ebben az évben 39 alkalommal ellenőrizték, valamennyi teszt negatív eredménnyel zárult. Helytállása tiszteletre méltó, kérjük, hogy az őt megillető hangnemben értékeljék, kommentálják a teljesítményét.

  Őszinte tisztelettel
  Gyárfás Tamás
  a Magyar Úszó Szövetség elnöke

  Az angol levél letölthető itt:

  A Magyar Úszó Szövetség elnökének reagálása a vádaskodásokra
  2016-08-07 //

  Kapás Bogi 45 századra a dobogótól

  Bántóan közel, és mégis távol volt a bronzéremtől Kapás Boglárka, aki végül hatalmas országos csúccsal zárt a negyedik helyen. 

  Hosszú Katinka sokat ígérő úszással, második idővel finalista 100 háton, míg Kozma Dominik nem tudott továbblépni a 200 gyors középdöntőjéből, igaz, a 4x100 gyors előfutamában Bohus Richárddal, Takács Krisztiánnal és Holoda Péterrel óriási országos csúccsal lettek 12-ikek.

  Kapás Boglárka a gyengébbiknek számító számában remekelt, annak ellenére, hogy a szokásokkal ellentétben már a kora délutáni előfutamokat követően doppingvizsgálatra küldték, jelentősen belerondítva a gondosan eltervezett pihenőidejébe (majd még egyszer kijelölték, az esti finálé után is – pedig nem is orosz...).

  Bogi egyébként az előjátékban picit tompább volt, a 7. idővel került be, így az 1-es pályán kellett döntőznie. Szokásához híven nem hagyta, hogy elragadja a hév – és a világrekorder, most is új csúcsot döntő Katie Ledecky hihetetlen tempója –, így 200 után kezdte begyújtani a rakétákat. Egyre feljebb jött, az utolsó három hosszon egyértelműen harcban volt a bronzéremért, ám 300 és 350 között picit vesztett a sebességéből (ide beesett egy 30.95-ös ötven, egyébként a táv második felén 30.2-eseket jött), és ezt már nem tudta visszahozni a hajrában, mert bár az amerikai Smith kezdett savasodni, annyira nem kötött be, hogy teljesen lelassuljon. Mint Bogi nyilatkozatából kiderült, a brit Jazz Carlin szenzációs úszása nem volt „betáplálva”, a nagy rivális igazán figyelemreméltó idővel lett ezüstérmes.

  „Nem, nem a szokatlan délutáni vizsgálaton múlt, arra semmiképp sem fognám – mondta utána Bogi. – Elégedett vagyok, életem legjobbját úsztam, persze, amikor beértem, és láttam, hogy nem világít a rajtkövön a kis izzó, már tudtam, nem vagyok érmes, és azért éreztem némi csalódottságot... Ám ez csak a pillanatnak szólt, szerintem a 800 előtt ez kifejezetten jó előjel, ebben a számban elsősorban az erő dominál, ott az állóképesség, én pedig utóbbiban vagyok igazán jó. Arra nem számítottam, hogy Jazz ennyit tud javulni, úgy számoltam, hogy a két amerikai simán elmegy, én pedig becsusszanhatok esetleg harmadiknak – nos, nem sok hiányzott hozzá, de végül nem jött össze. Ettől függetlenül magabiztosan megyek neki a nyolcszáznak, és remélem, ott a legvégén látom, amint a rajtkövemen kigyullad a kicsi égő...”

  Hosszú Katinka az első napi parádé után délután csak a továbbjutásra ügyelt 100 háton, míg este a második legjobb időt (58.94) úszva került a fináléba – megjegyzendő, saját bevallása szerint még mindig kissé rendezetlen produkció keretében, avagy tény, ennél még reggel is jobbat úszott Kazanyban (58.78, aztán visszalépett), azaz ha a fináléban minden összeáll, akár robbanthat is.

  „Picit jobbat vártam magamtól, de az egész mezőny meglepően lassan úszott most... – nyilatkozta Katinka. – Azért összeszedettebb voltam, mint délelőtt, amikor még a kivetítőn is néztem magam picit, azonban még így sem volt jó az úszás, sokat hibáztam, holnapra még jobban össze kell raknom a fordulókat, a kidelfinezéseket, a technikát. Remélem, ez sikerül, és akkor tényleg bármi lehet, igaz, ez ebben a számban az első és a nyolcadik helyet is jelentheti... Mivel nem vagyok egy sprinter, számomra már az óriási fegyvertény, hogy egy százas döntőben úszhatok az olimpián.”

  Kozma Dominikon sajnos kifogott a teste, egy korábbi sérülése zavarta meg a 200 gyors középdöntőjében, rögvest a rajt után – így végül itt 15. lett (1:47.53). Azt sosem fogjuk megtudni, vajon ugyanígy járt volna-e, ha nem váltózik délelőtt, viszont az is tény, ott meg sikerült országos csúcsot dönteni (3:15.21).

  „Két hete meghúzódott a lábam, akkor ugyan leálltam picit, és sikerült kipihennem, ám a délelőtti két erős úszás talán nem tett neki jót, mert a rajt utáni pillanatban éreztem, hogy megint fáj. Az én úszásom a lábamra alapul, ezért az első huszonöt méteren még nem tudtam teljes erőből menni, utána gyorsultam fel a többiek szintjére. Ezzel el is ment minden esélyem, mert amíg a többiek az elején a rajtból nyert lendülettel úsztak, nekem bele kellett erősítenem, ez kétszázon annyit jelent, hogy az utolsó ötvenből tojás lesz, nem marad elég erő, amikor pont a legtöbb kéne. Hogy el kellett-e indulni a váltóban? Egyrészt amikor kiderül, hogy van esélyem a kétszáz döntőjére akár, akkor már le van adva a névsor. Másrészt a többiek kértek, vállaljam be, kiszámoltuk az időket is, amit elértünk, az pont jó volt, az előző években bőven döntőt ért volna bárhol – most sajnos nem. De egy váltóra egyébként sem lehet nemet mondani, hiszen akkor Magyarországért úszunk. Azaz így volt jó, ahogy volt, egyébként is, egy évvel azután, hogy szétszedték és összerakták a vállamat egy műtéttel, ismét az egyéni legjobbam közelében úsztam, középdöntős voltam az olimpián. Különben is, van még egy száz, meg egy kőkemény kétszáz a váltóban, azaz a csoda, hogy egyáltalán itt vagyok a műtét után, és így úszom, folytatódhat.”

  Kapás Bogi 45 századra a dobogótól
  2016-08-06 //

  Hosszú Katinka olimpiai bajnok

  Huszonhatodszor is jól fest ez a mondat egy úszó kapcsán – mégis, a magyar úszósport 26. ötkarikás győzelme különleges volt, hiszen arra még sohasem volt példa mifelénk, hogy egy klasszisunknak a negyedik olimpiáján sikerüljön végre érmet szereznie, és mindjárt aranyat.

  Az elképesztő világrekord már csak hab a tortán.

  Hosszú Katinka olimpiai bajnok akart lenni már kislányként, ám ahogy teltek-múltak az esztendők, a kelleténél kanyargósabbá vált a pályafutása, így Athénben ifjú leányzóként csupán fürdőzött, Pekingre pedig alább adta, mindössze az olimpiai finálét tűzte ki célként, ám 2008-ban ez sem sikerült. Az amerikai egyetemi évek aztán megtették hatásukat – az első két esztendőben pozitívan, a kinti edző, Dave Salo elfordulása okán aztán negatívan, így Londonban, ugyanezen a napon vergődve a 4. helyen végzett. 4:30-on belülre akart kerülni, ehhez képest 4:33.70-nél dobta le a vasmacskát.
  Innen indultak neki az útnak akkori partnerével, aki előbb az edzője, majd a férje lett: a Shane Tusup által követett módszerek meghozták hatásukat, világbajnoki címek sorjáztak, Katinka gyakorlatilag 2013 óta veretlen a vegyesúszó-számokban a világversenyeken. Igaz, a vb-ken, ahol ez a táv a zárónapon szerepel, továbbra sem tudta áttörni a 4:30-as határt, igaz, az arany még így is megvolt, render biztosan.
  Az idén tavasszal látszott, a 200 után immár a 400 világrekordja is komolyan célkeresztbe kerülhet, hiszen Katka először “nézett be” 4:30 alá (mindjárt megdöntve saját, cápadresszes Európa-csúcsát, hét év után). Aztán itt, Rióban már délelőtt egyértelművé vált, nem igazán tud olyasmi történni, ami veszélybe sodorhatja Katinka aranyérmét. Csupán 15 század hiányzott a világrekordhoz, de az Európa-csúcs így is megvolt.
  Este pedig a világcsúcs is. De még hogy! Még a négy éve, Je-Siven által felállított rekordot jelentő sárga vonal is súlyos hátrányban volt hozzá képest, nem is beszélve a riválisokról.
  Ahogy az amerikaiak ezüstérmese, Maya Dirado mondta, nem igazán készülnek Hosszú ellen, pontosan tudják, Katinka a saját versenyén vesz részt, nekik a fennmaradó helyekre kell hajtaniuk.
  Így történt, hogy Katinka a szó szoros értelmében szinte cafatokra tépte a korábbi rekordot (4:26.36), 2.07 másodpercel nyesett le a kínai londoni idejéből! 
  “Elég régóta üldözöm ezt a világrekordot, van már hét éve is. Reggel
  nem hittem, hogy ennyire gyors leszek, hogy ennyivel meg tudom dönteni a csúcsot – mondta a bajnok. – Úgy jöttem ide, hogy élvezem az itt töltött napokat és igyekszem a legjobbamat nyújtani. Hosszú út vezetett idáig... Amikor négy éve, az egyetem befejezését követően megérkeztem Londonba, óriási nyomást éreztem, szuperideges voltam, azon rágtam maga, mi lesz, ha nem tudok nyerni. Ezután elkezdtünk Shane-nel dolgozni, nagyon sokat versenyeztünk, hogy amikor ideérek Rióba, úgy érezzem, ez már csak egy lesz a sok közül, egy négyszáz vegyes, amit százmilliószor leúsztam már. Picit aggódtam persze most is, mi lesz, amikor itt leszek Rióban, megcsap-e valami, mint Londonban – de nem. Nyugodt voltam, nem éreztem semmiféle feszültséget.
  Keményen végigdolgoztam ezt a négy évet, azt éreztem, minden esztendőben nagyot lépünk előre, és egy logikusan felépített szisztéma szerint haladunk. 
  Őszintén szólva, ugyanaz az érzés, mint a világbajnoki cím – bár az tény, hogy erről sokkal többet beszélünk, merthogy négyévente van, és most már megvan a nagy változás, olimpiai bajnoknak hívnak, bár ennek a jelentősége nem futott teljesen végig.”

  Hosszú Katinka olimpiai bajnok
  2016-07-27 //

  Két számban is világranglista éllovasként most először készül olimpiai megmérettetésre Cseh László

  Naponta kétszer ébred és kétszer tér nyugovóra az olimpiai felkészülés hajrájában Cseh László és mestere, Plagányi Zsolt.

  Csak így tudnak ráhangolódni a riói úszóversenyek nem európaiakra tervezett menetrendjére. ( A döntők magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek majd – a szerk.) Úgy szervezik a napjukat, hogy az első edzés déli egy, a második pedig este 10 órakor kezdődik, amit viszont csak úgy lehet kipihenni, hogy mindkét gyakorlatozás után igyekeznek sokat aludni. Amennyit csak tudnak. Ez Cseh Lászlónak megy nehezebben, aki mégis azt mondja: a szombati elutazásig már fél lábon állva is kibírná…

  Negyedszer Phelps ellen

  A BP2017 Médiacsapat munkatársának nyilatkozó Cseh László, a 37 tagú olimpiai úszócsapat rangidőse a negyedik olimpiájára készül, és ezzel együtt sorozatban negyedszer találja szembe magát a „Földön kívülivel”, azaz az amerikai Michael Phelps-szel.

  „Újoncként egészen más érzések töltöttek el az athéni nyári játékok előtt, mint most, amikor már csak napok választanak el a negyedik olimpiámtól. Tizennyolc évesen sokat izgultam, de a lámpaláz nem költözött belém és nem is zsibbasztott el. Sokkal nagyobb volt a tét Pekingben, amikor titkon már azt reméltem, hogy egy számban talán sikerül elkapnom Phelps-t. Aztán kiderült, hogy három Európa-csúcs megdöntése is kevés ehhez. London visszalépést jelentett, most viszont csak megerősíteni tudom azt, amit már a tavalyi kazanyi világbajnokság után kimondtam: képesnek tartom magamat az első olimpiai győzelmem megszerzésére.” – hangsúlyozta Cseh László, aki 2014 utolsó napjaiban mondta ki, hogy csak környezetet, klubot és edzőt váltva sikerülhet előre lépnie.

  Nincs jobb nála a 100 és a 200 pillangón

  A sikereket halmozó, közben az érem másik oldalát is megismerő Cseh László 2002 óta a felnőtt világversenyek résztvevője, az viszont most először motiválhatja, hogy a 100 és a 200 pillangón is világranglista éllovasként készülhet a nagy – a legnagyobb – megmérettetésre.  A 200 vegyest viszont dobta a májusi londoni Európa-bajnokság után.

  „Két oka is volt a 200 vegyes átmeneti „leépítésének”. Az egyik az időrenddel magyarázható, ami már Londonban is gondot okozott, és Rióban sem kedvezett volna a 100 pillangó középdöntőjének, valamint a 200 vegyes döntőjének az összehangolásánál. Ami ennél is fontosabb, az a lélektani tényező. Én 2014 decembere óta folyamatosan azon vagyok, hogy minden görcsöt és feszültséget kifüstöljek Laciból. Az idei Európa-bajnokság után arra jutottam, hogy egy lelki tehercsomagot le kell vennem a válláról. Viszonylag könnyű volt ezt úgy megtenni, hogy két ütőkártya így is a zsebében maradt.” – vette át a szót Plagányi Zsolt, aki úgy gondolja, hogy a kazanyi és a londoni sikerek után közös munkájuk legnagyobb kihívása csak most következik.

  Négy kilóval könnyebben, szálkásan

  A 200-as világranglistán Cseh László messze a legjobb pillangózó az 1:52.91 percével, ami jobb idő annál, amivel Kazanyban világbajnokságot tudott nyerni. Két japán következik mögötte, negyedikként a dél-afrikai Chad le Clos, ötödikként a hazai kihívó Kenderesi Tamás, és csak hatodikként Phelps.

  „Várhatóan le Clos legyőzése ütközhet a legnagyobb akadályba, de a japánok is megtáltosodhatnak. Ennél is szorosabb lesz a 100-as döntő, ahol jelenleg is parányi a különbség Laci és Phelps között, és akkor ott vannak még azok, akik jó napot kifogva boríthatják a papírformát.” – mondja Plagányi, aki szerint nagyon sokat köszönhetnek a Dr. Kovács Péter vezetésével tevékenykedő sportkórházi teljesítménydiagnosztikai csapatnak, amelynek egyik oszlopos tagja dr. Pikó Károly, aki hosszú éveken át a magyar atléta válogatott főorvosa volt, valamint dr. Rácz Levente személyi edző.

  Ha mindehhez kell még egy jó hír: az olykor a versenysúlyát nehezen hozó Cseh László – akin látszólag a londoni EB-n sem volt felesleg - május óta négy kilót leadott, így most olyan szálkás, mint húszéves korában.

  „Az itthoni felkészülést a bevált utat követve most is Törökbálinton és „kismedencében” fejezzük be. Laci egyre gyorsabb, ahogy az én szívverésem is, pedig mindketten jól tudjuk, hogy mindent, amit csak kellett, elvégeztünk és méghozzá első rangú minőségben.” – mondta befejezésül Plagányi Zsolt, aki néhány nap múlva beírja a noteszába, hogy a negyedik olimpiai versenyén milyen időre lehet képes a már most is öt olimpiai éremmel büszkélkedő Cseh László.

  Plagányi Zsolt eddig nem csalatkozott az előrejelzéseiben.

  BP2017 Média

  Két számban is világranglista éllovasként most először készül olimpiai megmérettetésre Cseh László
  2016-07-26 //

  Új időpontban a felnőtt rövidpályás OB

  A 2016. évi százhalombattai Rövidpályás Országos Bajnokság rendezési időpontjának tekintetében a szövetségi kapitányok új dátumot javasoltak annak érdekében, hogy a verseny tökéletesen illeszkedjen a felkészülési ciklustáblába.
  Az edzőbizottság megtárgyalta, az elnökség egyhangúan jóváhagyta.  
  Az új időpont: 2016. november 2-5.

   

  Kérjük a fentiek tudomásulvételét, és terjesztését. 

  Új időpontban a felnőtt rövidpályás OB
  2016-07-25 //

  Az igazi bombahír: Olasz Anna is mehet Rióba!

  Olasz Annának is megadják az indulás lehetőségét a nyíltvízi úszók 10 kilométeres viadalában, miután egy orosz vetélytárs a NOB legfrissebb döntése értelmében nem állhat rajthoz a játékokon. Az egy éve a riói kvótáról drámai körülmények között lemaradó magyar kiválóság természetesen kész a nagy kalandra, a kanadai Világkupák helyett kedd reggel Bulgáriába indulnak edzőjével, Gellért Gáborral, magaslati edzőtáborba.

  Szinte napra pontosan egy éve, július 28-án Olasz Anna 3.6 másodperccel Risztov Éva mögött ért célba a kazanyi világbajnokságon, a női nyíltvízi úszás 10 kilométeres számában – a 11. helyen. Mivel az első tíz kvalifikált az olimpiára, Anna immár másodszor maradt le néhány méterrel a játékokról, hiszen a 2012-es ötkarikás selejtezőn ugyanennyivel ért be Éva mögött, akkor harmadikként, onnan azonban nemzetenként csak egy kerülhetett ki Londonba.

  Egy hónapja, a balatonfüredi FINA nyíltvízi úszó Világkupa alkalmával érkezett a hír, hogy az egy héttel korábban rendezett setubali olimpiai kvalifikációs viadalon kvótát szerzett új-zélandi úszót hazája olimpiai bizottsága nem indítja Rióban (33. lett, a legjobb óceániai jogán került ki, de ez a helyezés nem elégítette ki a szakembereket). A magyar szövetség ekkor diplomáciai offenzívát indított, hogy a felszabaduló helyet Olasz Anna kaphassa meg, aki a vb-11. helyével úgymond a legjobb nem kvalifikált úszónak számított a nők között. Ám a FINA képviselői jelezték, a szabályzat világosan fogalmaz: a kvalifikáció során megszerezhető, ám visszaadott kvótákat csakis a setubali mezőnyből tölthetik fel, Kazanyból kizárólag az első tíz utazhat.

  Csakhogy most a kazanyi kvóták egyike szabadult fel, mégpedig a NOB hétvégi döntésének folyományaként. A tavalyi vb-n 5. helyen végzett orosz Anasztaszja Krapivina ugyanis 2013-ban megbukott egy doppingvizsgálaton, és bár azóta letöltötte büntetését, a NOB úgy határozott, egyetlen olyan orosz sportoló sem indulhat Rióban, akinek valaha pozitív doppingtesztje volt. Így automatikusan a 11. helyezettre szállt az indulás joga, azaz Olasz Annára.

  „Feküdtem az ágyban, hogy aludjak kicsit, amikor hívott Gege (edzője, Gellért Gábor), hogy mehetek Rióba. Onnantól nem volt többé alvás... Elsőre nem akartam elhinni, és mivel még nem volt információnk a döntés hátteréről, bele sem akartam élni magam, amíg nincs száz százalékos megerősítés – mondta vidám hangon Olasz Anna. – Most viszont úgy néz ki, már van... Azt azonban aligha mondhatom, hogy már fel is dolgoztam az örömöt...”

  Anna legutóbb kissé küszködött a hideg vízzel Hoornban, az Európa-bajnokságon, márpedig Rióban sem várják „langyosabb” körülmények az ötkarikás viadal résztvevőit. „Legalább kezdtem hozzászokni az Eb-n, de most a viszonyok másodlagosak, a legfontosabb a formámat feltornázni olyanra, hogy olimpiaképes legyek. Ez nem lesz egyszerű, hiszen az Eb-t követően kissé levezés jellege volt az edzéseknek, de az is tény, nem a nulláról kezdünk. És hát a lelki plusz, hogy mégis ott lehetek Rióban, óriási lökést ad.”

  Edzője – egyben a nyíltvízi szövetségi kapitány – Gellért Gábor a jól sikerült hoorni Eb-k után Balatonra ment némi szabadságra, ehhez képest kedden máris Bulgária felé veszik az irányt. „Magaslati edzőtáborba vonulunk, azonnal – közölte a szakember. – Anna nem pihent, de természetesen nem azzal a habitussal edzett, mintha olimpiára készülne. Nyugodtan úszogattunk, a júliusi kanadai Világkupák jegyében, hogy ott az összetettben esetleg az első három közé kerülhessen Anna. Most nagyon örülünk, bár el kell mondjam, rettenetesen fájt mindkettőnknek, hogy tavaly nyáron nem sikerült... A kazanyi vb utáni első három hónapban Anna megroppant annyira, hogy pszichológushoz kellett járnia, és hát egy olimpiára mégiscsak úgy illik készülni, hogy azzal kelsz és fekszel... Most abban reménykedem, fel lehet hozni olyan állapotba, hogy helytállhasson Rióban. Ezért két teljes hetet fogunk magaslaton dolgozni, és gyakorlatilag onnan lejőve mennénk azonnal ki, mert ez a munka élettan-könyvek szerint három-öt napon belül még jótékony hatással van a sportolóra.”

  Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azonnal hívta Borkai Zsoltot, a MOB elnökét annak érdekében, hogy Gellért Gábor is versenyzőjével tarthasson. „Borkai elnök úr rendkívül készséges volt, elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ennyi idővel a rajt előtt valamilyen módon megoldják ezt a kérdést. Ez nem kis kihívás, de a MOB eddig is kiváló partnere volt a magyar úszósportnak.

  Mindez azt jelenti, hogy a magyar úszócsapat létszáma 37-re nőtt, ami abszolút részvételi rekord a sportág honi történetében. 

  Az igazi bombahír: Olasz Anna is mehet Rióba!