HÍREK

  2016-08-29 //

  Kapás Bogi olimpiai Top-listáján Hosszú Katinka, Phelps és Bolt a három éllovas

  A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszó Kapás Boglárkából  bronzérmes lett a riói 800-as döntőben, és ehhez még egy előkelő negyedik helyet is sikerült hozzátennie a 400 méteres távon

  Nagyot lépett előre, hiszen négy éve Londonban a 800 gyorson még csak hatodik volt.  

  „Ha négy év múlva Tokióban is három helyet tudnék előre lépni, akkor a mennyekben érezném magamat. Egyelőre viszont igyekszem nem elrugaszkodni a földtől, és teljesíthető célokat meghatározni. Az egyik például az, hogy mostantól minden világversenyen csak egy újabb dobogós helyezés megszerzése jelentheti az előttem álló feladat sikeres teljesítését.” – nyilatkozta a 23 esztendős Kapás Boglárka a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

  Az olimpiai szerepléseit követő mosolygós nyilatkozatai még a kora hajnali órákban is magyarok tízezreit derítették jókedvre.  Bogi népszerűsége – ahogy a vele együtt szintén ifjúsági olimpiai bajnokból lett riói bronzérmes Kenderesi Tamásé – az egekbe szökött. Teljesen megérdemelten.

  „Ha csak a dolgok jó oldalát nézem, nyugodt szívvel írok be Rióért magamnak egy ötöst, ha viszont a rosszal is foglalkozni kezdek, egy hármast is kénytelen vagyok a bizonyítványomba bekörmölni. Amit most kihoztam magamból, azért nagyon keményen odatettem magamat, és a teljesítményemre nem is lehet panasz, a fordulóimon viszont sürgősen javítani kell, mert azokon a 400-on és 800-on is tizedmásodpercek mentek el. Az egészben az a furcsa, hogy idén májusban, a londoni Európa-bajnokságon tízből tízszer jól jött ki a fal, most viszont egy kicsit ügyetlenkedtem, veszítettem is a gyorsaságomból, aminek az okára eddig még nem jöttem rá.”

  „Nem az volt a cél Londonban, hogy csúcsra járassam magamat, de amit akkor tudtam, azt ki is tettem az „asztalra” – folytatta Boglárka, aki már 2008-ban is olimpikon volt, ráadásul a pekingi küldöttség legfiatalabb tagja.  – Magam is elcsodálkoztam azon, hogy az Európa-bajnokságon a 400-tól kezdve a 800-on át egészen az 1500-ig minden aranyérmet az én nyakamba akasztottak, ráadásul még a 4X200-as váltó tagjaként is felállhattam a dobogó legfelső fokára. Igyekeztem mindent az értékének megfelelően kezelni, például azt, hogy az EB „csak” egyetlen kontinens rangadója, ahol a mezőnyök sem voltak mindig teljesek. A négy arany azért így is négy arany volt, és nagyon egyértelmű visszajelzése annak, hogy érdemes volt az életemet az átigazolásommal átmenetileg felforgatni.” – folytatta a fél évvel az olimpia előtt a BVSC-t elhagyó és az UTE szakosztályában versenyzésre jelentkező Boglárka, aki most már az sem tagadja, hogy a váltásnak előnye mellett kockázata is volt.

  Becsületére legyen mondva: korábbi nyilatkozataihoz csak annyit kíván hozzátenni, hogy lépéskényszerbe került, mennie, váltania kellett.

  „Ha nem állok be Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc mesteredzők csapatába, akkor a londoni mesternégyes és az olimpiai éremszerzés nagy valószínűség szerint elmaradt volna. Mintha kicseréltek volna, annyival célratörőbb és kiegyensúlyozottabb lettem.”

  Az olimpiából saját versenyein és a nyílt vízi úszók küzdelmein kívül élőben többet nem látott, de mindenről tudott, és amit csak lehetett, tévénézőnek átváltozva próbált rangsorba állítani.

  „Az olimpia tíz nagyágyúját kapásból (…) nem tudnám megnevezni, sokkal könnyebb kiválogatni azokat, akiknek a TOP 3-ban a helyük. Nálam ebből kettő sportági „kolléga”, még pedig Hosszú Katinka és Michael Phelps, a harmadik pedig minden kétséget kizáróan Usain Bolt. Amit ők most letettek asztalra, az egyszerűen bámulatos.”

  Jól érezte magát Rióban, amit meg a házigazdák elszúrtak, arról próbált nem tudomást venni…

  „Amikor zöldre váltott a medence színe, először elszörnyedtünk, aztán kínunkban már csak mosolyogtunk azon, hogy micsoda látvány tárul elénk. Képzelem, hogy mit éltek át a vízminőségért felelős házigazdák.

  Az „olimpiai” esztendő újabb kihívásokat tartogat a magyar úszók, így Kapás Boglárka számára is. Egyike ezeknek az év végi windsori rövidpályás világbajnokság.

  „Kismedencében eddig csak Európa-bajnokságon sikerült érmet nyernem, egyet hat éve, kettőt pedig tavaly. Ez egy másik műfaj, az viszont kétségtelen, hogy Rió után – egészen addig, amíg a csúcson tudok maradni – rövid pályán és nagymedencében is olimpiai érmeshez méltó eredményeket kell elérnem. ” – hangsúlyozta Kapás Boglárka.

  Kapás Bogi olimpiai Top-listáján Hosszú Katinka, Phelps és Bolt a három éllovas
  2016-08-29 //

  Dombóvári Úszó Egyesület álláshirdetése

  Úszó edzői állás

  Részletek letölthetőek itt:

  2016-08-27 //

  Katinka újabb négy aranya

  Hosszú Katinka négy aranyéremmel és egy ezüsttel folytatta Chartres-ban, így a rövidpályás Világkupa-sorozat első állomását tizenegy éremmel zárta.

  7 arany, 3 ezüst, 1 bronz, azaz 13 ezer dolláros bevétellel abszolválta a francia túrát. Jakabos Zsuzsanna sem távozott üres kézzel, szombaton három bronzérem volt a mérlege.

  Egy szokatlan számban, 100 gyorson mindjárt két magyar érem született: Hosszú Katinka ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmet szerzett, sőt, Katinka elég szépen „megcsapta” az országos csúcsot, 51.12-vel ért célba (52.37-tel tartotta eddig, még 2014-ben úszta Réunion szigetén).

  A következő négy számban már nem volt pardon: fél másodperces előnnyel nyerte a 100 hátat és a a 400 gyorsot is (utóbbit a 2014-es hongkongi állomás óta először tudta behúzni). A 100 vegyes izgalmasabb volt, de 21 századdal fő vetélytársa, a jamaicai Alia Atkinson előtt ért célba, míg 400 vegyesen jóval biztosabban, 3.5 másodperces előnnyel „hajózott be”. Még egy 50 pillangó volt az étlapon Katinkának (6. hely), aki biztosan hozta számait, ám a korábbi idényekkel ellentétben ezúttal nem „veszélyeztette” saját világrekordjait.

  Visszatérve a négyszáz vegyesre, Jakabos Zsuzsanna itt gyűjtötte be a harmadik harmadik helyét – óriási hajrában, 14 századdal a brit Hannah Miley előtt érintette a falat –, korábban 200 pillangón szerzett bronzérmet, így 1500 dollárral gazdagodott.

  A viadalba belekóstoló Mészáros Márk 200 gyorson állt rajthoz, de a 400 vegyes pénteki ezüstje után ezúttal csak a döntő lehetett a cél – ebbe bekerült, ám aztán 8. lett.

  Folytatás három nap múlva, augusztus utolsó két napján, Berlinben.

  Katinka újabb négy aranya
  2016-08-26 //

  Hosszú Katinka folytatta a tarolást

  Ahogy 2013 óta megszokhattuk, a nyár fő eseménye után néhány nappal máris rajtkőre szólítják a FINA úszó Világkupa-sorozat iránt érdeklődő úszókat

  Nos, Hosszú Katinka a pénteki nyitányon ugyanabban a ritmusban tarolt, mint a riói olimpián – az első, chartres-i állomáson hét számban állt rajhoz, hat után pedig a dobogón: 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz volt a mérlege. A fiatal Mészáros Márk élete első Vk-viadalán ezüstérmes lett 400 vegyesen.

  Katinka először 200 gyorson győzött, fölényesen (1.55 másodperces előnnyel), majd saját, igen gazdag Vk-kollekcióját bővítette némi meglepetésre a 100 pillangó aranyérmével (2013-as, szingapúri diadala után sikerült ismét diadalmaskodnia ebben a számban, amúgy meglepő, fél másodperces fölénnyel). Ezt követte egy bronz 50 háton (4 századra volt az ezüsttől), majd jöhetett minden Világkupa-viadal legbiztosabb sikerszáma, a 200 vegyes. Ezen a távon ez volt a 21. győzelme, bár tény, itt még akad, aki az összevetésben jobban áll nála az örökrangsorban, mégpedig az 50 pillangót 37-szer, az 50 gyorsot pedig 34-szer megnyerő svéd Theresa Alshammar, ugyanakkor a szlovák Martina Moravcova már látótávolságon belül van (100 pillangó: 26, 100 vegyes: 24). Korántsem mellesleg Katinka zsinórban 16-szor győzött kettővegyesen.

  Ezúttal az 50 gyors is a programba került egy ötödik hely erejéig, majd kétszáz háton – amelyen egymás után hétszer nyert tavaly – ezúttal megelőzte az ukrán Darina Zevina. A szám specialistája igencsak frissen tempózott Katinkával ellentétben, hiszen 12 századra megközelítette Katka 2014-ben, a dohai vb-n felállított világrekordját. Zárásként pedig újabb ezüst érkezett: a testgyötrő napi programot „megkoronázandó” egy 800 gyors, amin csupán 67 századdal ért be a német Franziska Hentke mögött – azaz a napi termés 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz.

  A viadal másik magyar női résztvevője, Jakabos Zsuzsanna ezúttal érem nélkül maradt: 200 gyorson járt a legközelebb a dobogóhoz, ám egyetlen nyamvadt századdal megelőzte őt az ausztrál McKeown, míg 200 vegyesen és 50 gyorson egyaránt hatodik lett a győriek kiválósága.

  Először kóstolt bele a világkupázásba a fiatal Mészáros Márk, aki mindjárt érmet szerzett: bár a 400 vegyes mezőnye nem volt acélos, ez nem von le semmit Márk második helyezésének értékéből, különösen, hogy nevezési idejénél 12 másodperccel jobbat úszott.

   

  Hosszú Katinka folytatta a tarolást
  2016-08-21 //

  Gyurta Danit bemutatták a nagyvilágnak!

  ...már NOB-tagként, hiszen olimpiai bajnokként mindenki ismeri:)

  A riói olimpia záróünnepségén mutatták be a frissen megválasztott sportolói bizottsági tagokat, akik egyben a NOB tagjai is lettek - dagad a keblünk a büszkeségtől, hogy az olimpián részt vett több ezer sportoló voksai alapján Gyurta Dani is közöttük van. Képünk a Maracana-stadionban készült, ahol világklasszisunk a zuhogó esőben is széles mosollyal integetett. Hiába, igazi sportdiplomata (is)!

  Gyurta Danit bemutatták a nagyvilágnak!
  2016-08-19 //

  Orbán Viktor találkozója a FINA vezetőivel Rióban

  Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a riói Olympic Aquatics Centre-ben megtekintette a Magyarország-Oroszország női vízilabda bronzmérkőzést.

  A látogatás alkalmat adott arra, hogy Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének és Fürjes Balázsnak, a Budapest 2024 olimpiai pályázati bizottság elnökének társaságában szót váltson Julio C. Maglione FINA-elnökkel, Paolo Barelli FINA-főtitkárral és Cornel Marculescu FINA-általános igazgatóval a 2017. évi budapesti FINA világbajnokság előkészületeiről, valamint az olimpiai pályázatról.

  Orbán Viktor találkozója a FINA vezetőivel Rióban
  2016-08-16 //

  Papp Márk - akárcsak egy napja Risztov Éva - a 13. helyen végzett a férfiak nyíltvízi versenyében.

  Márk a második boly élén érkezett a célba

  A magyar versenyző 11.9 másodperccel a győztes mögött ért célba – 10 ezer méteren mindössze ennyi volt a lemaradás –, elöl óriási volt a tülekedés, az egész befutót célfotóval döntötték el, gyakorlatilag századok döntöttek a holland Ferry Weertman javára a görög veterán Spyridon Giannotisszal szemben, a bronz a francia Marc-Antoine Oliviernek jutott.

  Papp Márk - akárcsak egy napja Risztov Éva - a 13. helyen végzett a férfiak nyíltvízi versenyében.
  2016-08-15 //

  Risztov Éva 13., Olasz Anna 14. a maratoniban

  A varázslatos Copacabanán, csodás napsütésben és relatíve csendes vizesen rendezték a nők 10 kilométeres nyíltvízi viadalát, két magyar résztvevővel. 

  Bár a táv felénél még kifejezetten jól álltak a mieink (3. és 4. helyen), és még az utolsó körbe is ötödikként érkezett Évi (Anna 12. volt), a hajrában leszakadtak, így végül a 13., illetve a 14. hely lett az övék (azok után, hogy a célban történt, tényleg minden határon túlmenő közelharc miatt a francia Aurelie Mullert az ezüstérmes helyről zárták ki – győzött, nagy fölénnyel, a holland Sharon van Rouwendaal, az ezüst az olasz Rachele Bruninak jutott, míg így bronzérmes lett a brazil Poliana Okimoto.)

  Évi: „Úgy gondolom, a világon tizenharmadiknak lenni – ezt nem sokan mondhatják el magukról Magyarországon. Nagyon nagy dolog, hogy egyáltalán valaki itt van, ezen a versenyen, mert rendkívül nehéz kvalifikálni. Számomra a mai versenynek az volt a tétje, hogy egyszeres vagy kétszeres olimpiai bajnokként távozom innen – végül megmaradtam egyszeresnek. De nincs okom panaszra, bajnokként jöttem ide, úgy is távozom, és nem gondolom, hogy amikor hatvan leszek, úgy fognak rólam beszélni, hogy na, melyiken is nyert, Londonban, Rióban? És a másikon mit csinált? Nem, akkor azt fogják mondani, nézd, az a néni olimpiai bajnok. Én még ráhúztam ezt a négy évet London után, és azt gondolom, nagyon megérte. Itt voltam újra, tisztességesen felkészültem, tisztességesen végigmentem a távon – úgy gondolom, aki leúszik egy versenyben tíz kilométert, az függetlenül mindentől hősnek tekinthető, az első is, a huszonhatodik is. Szakmailag pedig csak annyit jegyeznék meg, szeretnénk megfejteni a titkot, miképpen képesek néhányan olyan sprintet lenyomni kétezer méter hosszan, amire Kapás Bogi a legjobb napján képes négyszáz méteren, medencében.”

  Anna: „Három hete tudtam meg, hogy jövök, ha huszonhatodik lettem volna, akkor is mosolyognom kellene, még ha nem is annyira felszabadultan, mint így. Azok után, amilyen évem volt, hogy mennyi erőt, időt kellett fordítani arra, hogy feldolgozzam azt, hogy nem sikerült kvalifikálnom, én most csakis mosolyoghatok. Megelőztem több olyan versenyzőt, aki egy éve erre készül, ellentétben velem, akinek most pont az hiányzott, hogy ezt az egy évet úgy csináltam végig, hogy nem lehetek itt. Azaz nem volt, ami átlendítsen edzéseken a holtpontokon, amikor már nagyon fáj, amit az olimpiáért megcsinálsz, de csalódottan talán nem – ez hiányzott az utolsó körön, ahhoz, hogy el tudjak menni az élbollyal, és esetleg pontszerző helyen végezzek. De még egyszer: nem vagyok csalódott, csodálatos élmény volt itt úszni, erőt fogok meríteni belőle a jövő évi, hazai világbajnokságra.”

  Risztov Éva 13., Olasz Anna 14. a maratoniban
  2016-08-15 //

  Hargitay András: Maradtunk az élvonalban, de a tanulságokat le kell vonni

  „Harmadik helyet szereztük meg az úszás éremtábláján az Egyesült Államok és Ausztrália mögött, azt hiszem, ez mindennél többet mond 

  – mondta az úszóversenyeket értékelve Hargitay András szövetségi kapitány. – Az 1992-es barcelonai olimpia óta nem szerepeltünk ilyen eredményesen, hiszen hét érmet szereztünk, közte három aranyat, ennek köszönhetően Magyarország megőrizte vezető helyét Európában, a londoni kontinensviadal után az olimpián is a mi válogatottunk szerepelt a legjobban.”

  A kapitány ugyanakkor jelezte, az amerikai nyomasztó fölényére – egyedül több számot nyertek, mint a többi ország együttvéve –, illetve az európaiak szokottnál haloványabb teljesítményére még keresik az okokat. „A legnyomósabb érv nyilván az ötórás időeltolódás, továbbá a szokatlan időrend, hiszen amikor Rióban 22 óra van, akkor nálunk hajnali három. Az ausztrálok számára az időeltolódás persze még nagyobb, ám számukra a döntők időpontja az ébrenléti időszakra, azaz délelőttre esik. Természetesen a körülmények mindenki számára ugyanazok, ám egyértelmű, hogy az európaiak helyzete volt a legkedvezőtlenebb bizonyos szempontból.”

  Azt a szövetségi kapitány is elismerte, hogy az igazán kivételes úszóknak ez sem jelentett gondot, mindenekelőtt Hosszú Katinka esetében, aki az elmúlt években annyit versenyzett a világ számtalan pontján, hogy számára az átállás rutinmunka volt. „Katinka csodát művelt, világrekordot döntött, mindent megszerzett, ami még hiányzott a fantasztikus éremgyűjteményéből, és semmit sem von le a teljesítményéből, hogy a negyedik aranyból hat századmásodperc híján ezüst lett – ez is mutatja, nagyszerű versenyző, kiválóan felkészült úszó, de nem gép, ő is emberből van. Hálistennek.”

  Hargitay András leszögezte, fals az a megközelítés, hogy milyen lenne az eredménysor Katinka nélkül. „Miért kéne őt kivonni a képből? Ugyanúgy a magyar úszósport része, mint bármelyik másik versenyző, igaz, nagyon is meghatározó része, egy csodálatos tehetség, aki világklasszis teljesítménnyel járult hozzá a válogatott, a magyar úszósport sikeréhez. És ahogy most egy olimpiai ciklus lezárult, úgy szeretnénk mi is lezárni a közelmúlt kiüresedett kapcsolatát, és kezdeni egy újat – én mindenesetre mindent szeretnék megtenni, hogy végre visszatérjünk a normális kerékvágásba.”

  A válogatott teljesítményéről szólva a kapitány elsősorban az éremszerzőket, Kapás Boglárkát, Kenderesi Tamást és Cseh Lászlót emelte ki. „Bogi már négyszázon is érmes lehetett volna, nyolcszázon aztán beteljesedett az álma, országos csúcsokat döntött, tagja volt a pontszerző váltónak, igazi sikertörténet a riói szereplése.”

  Cseh László ismét bebizonyította, hogy a legmélyebb csalódást is képes kiheverni. „Igazi sportember, igazi példakép, a sikereivel, illetve azzal, ahogy egy sokk után képes újraépíteni magát. Az, hogy a kétszáz miért úgy sikerült, ahogy – hiszen elég lett volna a tavalyi kazanyi, vagy a májusi londoni idejét megúsznia, és aranyérmes – még elemzést igényel, de a százon szerzett ezüstérem miatt mindezt jó hangulatban, őszintén tárhatják fel edzőjével, nem pedig keserű szájízzel kell boncolgatni. Mondhatni, a helyette érmet szerző Kenderesi Tamás egyérteleműen a jövő embere, fantasztikus tehetség, akinek olyan a személyisége, hogy sohasem fogja agyonnyomni a tét, óriási pályát futhat be az előttünk álló években.”

  A szakvezető hozzátette, miközben a kiemelkedő szereplésről beszél, mindezt annak tudatában teszi, hogy az öt legfőbb éremvárományos közül kettő szó szerint kiesett – Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid –, továbbá a reménybeli titkos feltörekvők, Bernek Péter és Szilágyi Liliána sem tudta hozni azt, amit vártak tőlük. „Az olimpiák előtt visszatérő panel a nyilatkozatokban, hogy nem is a helyezés számít elsősorban, hanem hogy megjavítsam az egyéni legjobbamat. E tekintetben önkritikusan meg kell állapítanunk, hogy ez csupán Hosszú Katinkának, Kenderesi Tamásnak, Kapás Boglárkának, illetve Sztankovics Annának – száz mellen – sikerült, ami édeskevés, hiszen mikor ne legyen a lehető legjobban felkészülve egy versenyző, ha nem az olimpián? Számunkra ez, illetve néhány kulcsember kudarca azért jelent némi sokkhatást, mert fantasztikus hónapok állnak a sportág mögött, már a kazanyi vb sem sikerült rosszul, de a netanyai rövidpályás Eb 11, illetve a londoni Eb 10 aranya után joggal alakult ki valamiféle hurráhangulat. Ebből kell most kijózanodnunk, függetlenül attól, hogy a legjobbjainknak köszönhetően Magyarország ott van a világelitben. Mégis, meg kell találni az okokat, Cseh Laci miért nem tudta legalább azt nyújtani, amit májusban, Verrasztó Dávid is a dobogóért versenyzett volna a kazanyi idejével, Szilágyi Liliánának csak az előfutamban elért eredményét kellett volna megismételnie a középdöntőben, és finalista, míg Bernek Péter volt már világbajnok és Európa-bajnok rövidpályán, mégis mintha megszeppentnek tűnne, amikor ötvenes medencében kell helytállni. De a többieknél is fel kell tárni az okokat, miért maradtak el a legjobbjuktól, vagy akár a nevezési idejüktől.”

  Amire az indulás előtt büszkék voltak, hogy minden idők legnagyobb csapata kelt útra Rióba – 37 fő –, az mára teherré vált, hiszen ilyen-olyan okokból egyre több kérdőjelet kapcsoltak a létszámhoz. „Én mégis azt gondolom, örülnünk kell, hogy a kvóták számával is demonstráltuk a sportág erejét, mások már két-három résztvevő kvalifikálásával is elégedettek – miközben nálunk több, szám szerint négy olyan úszó is akadt, akinek megvolt a szintje, de az adott számban akadt nála két jobb, így otthon kellett maradniuk.”

  Hargitay András azt ugyanakkor leszögezte: akik most gyengébben szerepeltek, azokat semmiképp sem szabad leírni. „Ahogy több úszónk is mondta, egy gyengébben sikerült olimpia után nehéz olyan kapaszkodót találni, ami segíthet gyorsan felállni – ám az, hogy jövőre Budapesten van a világbajnokság, mindenki számára azonnali, ráadásul soha vissza nem térő lehetőséget kínál a javításra, hiszen kell-e annál jobb motiváció, mint a sikeres szereplés – egyáltalán, a szereplés, a csapattagság kivívása – 15 ezer magyar szurkoló előtt.”

  Hargitay András szerint a 2017. évi budapest vb-csapat kialakításánál két fő szempont dominál: „A csapat gerincét alkotó klasszisok tartsanak ki, kerüljenek ismét kiváló formába, illetve hogy az új generáció képviselői felnőjenek a feladathoz. Ha az előttünk álló egy évben Kenderesi Tamás például megtanul úgy fordulni, delfinezni, mint a legjobbak, akkor nem állandóan hátrányból kell nekivágnia a hosszoknak. Késely Ajna tizennégy és fél évesen szerepelt az olimpián, helytállt, bár neki elsőéves ifiként a junior Eb volt az év fő eseménye, ahol négy aranyérmet szerzett, előtte pedig már felnőtt Európa-bajnok is lett, hiszen délelőtt úszott a később győztes gyorsváltóban. És a Hódmezővásárhelyen remekelt többi fiatal közül is beérhetnek néhányan, így Milák Kristóf, Márton Richárd vagy Barta Márton például.”

  A kapitány végül jelezte, ugyan még zajlik az olimpia, de az uszodában állandóan szóval tartják a magyarokat – leginkább Gyárfás Tamás FINA-alelnököt –, hiszen mindenki a jövő évi világbajnokságról érdeklődik. „Sőt, már most vállon veregetnek, és mondják, nálatok biztos minden másképp lesz. Vagyis: jobb lesz. Kazany után nehezebb lett volna egy sikeres, gigantikus úszóeseményt szervezni – Riót, az itteni körülményeket viszont nem lesz nehéz túlszárnyalni, ráadásul a korábbi évek Európa-bajnokságainak tapasztalatai alapján mindenki meg van győződve arról, hogy tökéletes körülmények várják őket jövő nyáron. És az is tagadhatatlan, hogy többen azt is megjegyezték: ha valami igazi esélyt ad a 2024. évi olimpiai pályázatnak, az a budapesti világbajnokság kiemelkedően sikeres megrendezése.”

  Hargitay András: Maradtunk az élvonalban, de a tanulságokat le kell vonni
  2016-08-12 //

  Pazar éremhajrá, Katinkával, Lacival, Bogival

  Két ezüst és egy bronz a „magyar zárónap” termése a riói olimpián

  Hosszú Katinka 200 háton (egy lehelettel lemaradva), Cseh László 100 pillangón (hihetetlen hármas holtversenyben) lett második, míg Kapás Boglárka élete álmát teljesítve 800 gyorson szerezte meg a bronzérmet. Laci pályafutása 70., Katinka pedig 60. érmét szerezte felnőtt világversenyeken, ami szédületes teljesítmény.

  Csodálatosan hajráztak úszóink Rióban, ráadásul jelképes mérföldköveket is elhagytak, legalábbis Cseh László és Hosszú Katinka. Laci pályafutása 70. érmét szerezte (olimpiákat, világ- és Európa-bajnokságokat beleértve), ráadásul ez a fantasztikus bajnok egyikévé vált azon keveseknek, akik négy olimpián is érmet tudtak szerezni. Hosszú Katinka utóbbi négy évben felpörgő pályafutása 60. érméhez érkezett péntek este: csodálatos versenyben, csupán hat századdal maradt le a bajnoki címről, ami már-már az ő kezében volt, de a hajrában elképesztő sebességre felpörgő amerikai Maya DiRado egy leheletnyivel előbb érkezett a falhoz. Katinka egyébként ugyanabban az időtartományban maradt mindhárom úszása alkalmával (2:06.09, 2:06.03, 2:06.05).

  “A második hely máris munkára ösztönöz – mondta utána. – Ez a versenyszellem bennem van, főleg úgy, hogy pár századdal kaptam ki. A tüzet már érzem, megindult bennem. De hogy is lehetnék csalódott? Úgy érkeztem ide, hogy még nem volt olimpiai érmem, a világbajnokságokon pedig két arany és egy bronz volt a legjobb szereplésem. Ez az egész egyszerűen hihetetlen.

  Viszont tény, annyira elfáradtam, hogy a levezetés közben bizony elhánytam magam. Az utolsó huszonöt méteren szinte már a lábamat sem éreztem, ennyi volt bennem, ma ő volt a jobb. Lehet, hogy a sors akarta így, hiszen neki ez volt élete utolsó versenye, nekem pedig adott egy kis tüzet, hogy jövőre a budapesti világbajnokságon úgy álljak fel, hogy talán ennél a három arany, egy ezüstnél is szebb lesz.”

  „Szerencsére sikerült végig úgy versenyeznem, ahogyan azt előre elterveztem, teljesen ki tudtam zárni azt, hogy olimpia van. Évközben százmilliószor leúsztam már a négyszáz és a kétszáz vegyest is, tudtam, mit kell csinálnom. Csak el kellett engednem magam és azt csinálni, amit tudok."

  „Egyetlen célba érkezésen kívül minden összejött az olimpián, azt, hogy ez az egyetlen dolog, ami nem jön össze, bármikor aláírtam volna. Azért ez a négy érem jelzi, hogy jó úton járunk. Mindvégig bíztunk abban, amit csináltunk, lehajtottuk a fejünket és keményen dolgoztunk. Mindent beleadtam, ennyi volt, de azért a három arany, egy ezüst ’ennyi volt’-nak nem rossz..."

  Cseh Lászlónak nem először kellett a lelki poklok legmélyebb bugyraiból felemelkednie, de akárcsak 2012-ben Londonban, majd 2013-ban Barcelonában, ezúttal is megmutatta: fantasztikus sportember, egészen elképesztő akaraterővel. A három évvel ezelőtti vébéhez hasonlóan a 100 pillangó hozta a feloldozást, igaz, nem akármilyen körülmények közepette: a szingapúri ifjú, Joseph Schooling hihetetlen tempót diktált, őt nem lehetett megfogni, hanem a 21. század három legnagyobb pillangóúszója, Michael Phelps, Chad Le Clos és Cseh Laci egyszerre érintette meg a falat, azaz a modernkori olimpiai úszósport történetében egyedülálló, hármas holtversenyt produkáltak (vb-n, Eb-n már volt ilyen, Kazanyban a női 200 mellen, a 2012-es debreceni Eb-n pedig 50 háton volt egyaránt három bronzérmes, utóbbi alkalommal Bohus Ricsi is ott vigyorgott a dobogón). Nem akármilyen látvány volt, amikor az eredményhirdetésen ez a három világnagyság egymás kezét fogva lépett fel a dobogóra.

  "Az ma is kiderült, hogy fizikálisan nem volt baj, az edzéseket elvégeztük, az pedig, hogy egy ilyen kétszáz pillangó után ezüstérmet tudtam nyerni százon, nagyon jót tesz a lelkemnek. Tény, úgy jöttem ki, hogy meglehet az aranyérem, de azért vagyunk emberek, mert hibázunk, és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne megint egy olimpia, nem követném el ugyanezeket - aztán meglátjuk, négy év múlva hol leszek, a tévén nézem, vagy a medence partján. Sajnálom, hogy a legjobbamat nem tudtam megúszni, de még attól is fél másodpercre volt az első hely, azaz ahhoz nagyon jó első ötvenet kellett volna úsznom, hogy esélyem legyen. Így mindenképp maradt motiváció a jövő évi budapesti vb előtt, az első ötvenen még dolgozni kell, a technikámról is kiderült, nem eléggé acélos, és fejben is jobban össze kell szednem magam, hogy az se viseljen meg, ha egy zongora esik a fejemre. Szeretnék jövőre úgy versenyezni, hogy a hazai közönség nem agyonnyom, hanem szétfeszít az erőtől az a szurkolás, ami majd otthon fogad. Kicsit kár, hogy még 30-31 évesen is jönnek újabb dolgok, hogy miken kell javítani, de legalább mindig találok motivációt a folytatásra."

  És végül jött a csodás csattanó, Kapás Boglárka élete úszásával megszerezte azt, amire mindennél jobban vágyott: érmes lett az olimpián. Óriási országos csúcs kellett hozzá (8:16.37) – de edzői megmondták, annyival fog jobbat úszni az előző napi 8:19-es rekordnál, amennyi a dobogóhoz kell. És így is lett. Aztán, akárcsak egy éve, Kazanyban, jöhetett a nyilatkozat, örömkönnyektől áztatva.

  "Próbáltam végig magamra figyelni, lehajtani a fejem, végig a csempéket nézni, hogy minél jobban arra összpontosítsak, amit érzek. Hogy hányadik leszek, az akkor mellékes volt, csak az volt a fontos, hogy kiadjak mindent magamból. Az utolsó ötvenen láttam, hogy nagy csatában vagyunk a brit lánnyal, erre számítottam is, a végén két tizeddel lemaradtam az ezüstről, de emiatt egyáltalán nem bánkódom...

  (Itt Bogi sírdogált kicsit örömében.)

  Bocsánat, nem akarok én sírni, csak kijön az öröm... Amiért jöttem, azt megszereztem, egy sportolóval ez a legnagyobb dolog, ami történhet!

  Előtte és közben is végig magabiztos voltam, tudtam, hogy már a második százon kiadhatom magamból, ami bennem van, mert lesz erőm végig. Meg tudtam csinálni azt, amit akartam, a hajrával együtt, bele tudtam tenni mindent, minden erőmet – és harmadik lettem!"

  Pazar éremhajrá, Katinkával, Lacival, Bogival