HÍREK

  2016-09-17 //

  Már csak 300 nap...

  ...és kezdődik a 17. FINA Világbajnokság Budapesten és Balatonfüreden.

  Eddig, mintegy 3250 önkéntes jelentkezett, hogy részese szeretne lenne Magyarország valaha volt  legnagyobb sporteseményének. 

  Neki rendeztünk, a világbajnokságot lebonyolító céggel együtt stílszerűen vízi partit. 
  A kötetlen összejövetelen az egybegyűlteket köszöntötte Szántó Éva, a Budapest 2017 Nkft ügyvezető igazgatója, valamint Gyárfás Tamás MÚSZ elnöke, aki egyben a szervező bizottsag társelnöke is.

  Majd Kapás Boglárka és Szűcs Gabriella elindították a visszaszámláló órát...

  Hajrá magyarok!

  Képek: Kovács Anikó és Szaka József

  Már csak 300 nap...
  2016-09-11 //

  Egy váltóezüst a végére

  Egy hajszállal elvesztett arany és egy pályatévesztéssel elbukott ezüst 

  Ez a mérleg a zárónapon, egészen pontosan egy második és egy negyedik hely a váltókban – összességében pedig második hely mind az érem-, mind a ponttáblázaton a piombinói junior nyíltvízi Európa-bajnokságon.

  Az idei junior vb-n bevezetett, a korábbi, óra elleni, háromfős csapatversenyek alternatívájaként kipróbált váltók voltak műsoron a junior Eb zárónapján. Míg a korábbi években három fő úszott együtt, időfutam jelleggel, most klasszikus váltóviadal zajlott, tömegrajttal, aztán egy meghatározott zónában lebonyolított váltással, 4x1250 méteren, nemzetenként két-két fiú és lány úszó részvételével.

  A legfiatalabbak – 14-16 évesek – versenyén szenzációsan úsztak a mieink, Kalmár Ákos, Fábián Milán, Juhász Janka és Rohács Réka egyaránt kitett magáért, óriási csatát vívtak a spanyolokkal és az olaszokkal, végül a hispánok egyetlen érintéssel, 0.6 másodperccel előbb érték el a célpanelt.

  Az ún. nyílt váltóban, amelyben bárkit lehetett nevezni 19 év alatt, a hoorni példából okulva – ahol a németek dobtak harcba pihent úszókat – egy csak a csapatviadalra nevezett versenyzővel pörgettük fel a magyar kvartettet. Igaz, Drigán Zoltán után, aki elsőként adta át a stafétát, a csak váltóban úszó Juhász Adél erejéből most arra futotta, hogy ne húzzanak el túlzottan a többiek, az élbolyt alkotók többsége ugyanis két fiúval kezdett. Féltávnál így 1:41 perces hátrányban voltunk, ám ekkor jött a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, aki „rendet vágott”, és 1250 méteren 1:20 percet dolgozott le a hátrányból úgy, hogy már csak a németek voltak előttünk, akik lány-fiú-fiú-lány felállásban vitték végig a versenyt, azaz még a német fiúversenyzőt is csaknem befogta. Innentől szinte biztosnak látszott az ezüst, Farkas Adél azonban az utolsó fordulónál teljesen eltájolta magát, és gyakorlatilag kiúszott a pályáról... Mire észbe kapott, az olaszok és a spanyolok is eléje kerültek, így odalett az érem – maradt a negyedik hely, összességében a negyedik ezen az Európa-bajnokságon...

  Ugyanakkor szégyenkezni így sem kell, hiszen mind az éremtáblázaton – két arany, egy ezüst –, mind a pontversenyben második lett a magyar csapat házigazda olaszok mögött.

  „A kicsik óriásit produkáltak az első váltóban, életük legjobbját úszták mind a négyen, csak nagyon kevésen múlt az arany, talán ha Réka picit többet lábvizezik, akkor a végén nem tudja lenyúlni a spanyol – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – A nagyok váltójában, nincs jobb szó rá, elajándékoztunk egy érmet, szegény Adél elindult Elba-szigetének a harmadik bójánál, teljesen eltájolta magát, még a verseny után fél órával sem tudtuk megvigasztalni, annyira sírt szegény. Nincs semmi vész, előfordul az ilyen, ebből is lehet tanulni. Az egész csapat előtt le a kalappal, egy szám kivételével mindig volt emberünk az első hatban, többször kettő is, és elhoztunk két egyéni aranyérmet. Nem sok híja volt, hogy megelőzzük az olaszokat, de ígérem, jövőre addig csavarjuk a gombot, hogy a végén megverjük őket.”

  A szakvezető az új formációról is szólt néhány szót. „Egyre szenzációsabb ez a váltóverseny, azt szeretnék, ha már a jövő évi világbajnokságon, Balatonfüreden is ez lenne műsoron, mert itt ember ember elleni küzdelem van, mint az egyéni versenyben, sokkal közvetíthetőbb, mindenkinek izgalmasabb. Nem lesz könnyű átvinni, hiszen már megvan a versenykiírás, de hátha sikerül valami kompromisszumra jutni.”

  Egy váltóezüst a végére
  2016-09-10 //

  Rasovszky Kristóf junior Európa-bajnok!

  A világbajnoki arany után a piombinói kontinensviadalon is meggyőző fölénnyel, 10 másodperces előnnyel lett első a veszprémi versenyző a 10 kilométeres távon. A lányoknál Farkas Adélnek kevés hiányzott a dobogóhoz.

  Júliusban, a hollandiai Hoornban Rasovszky Kristóf egyszer már megmutatta, egyike a legtehetségesebb nyíltvízi úszóknak, hiszen ott is óriási fölénnyel lett junior világbajnok. Nos, Kristóf most is befűzte az oktatófilmet, vetélytársainak esélyt sem hagyva lett aranyérmes, 9.8 másodperces előnnyel. Mindezt úgy, hogy a Balatoni ÚK versenyzője nem pihent a két esemény között, hiszen Rióban is rajthoz állt 1500 méteren. A másik magyar induló, Drigán Zoltán 11. helyen végzett.

  A lányoknál az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő – két éve junior világbajnok, az Eb-ken kétszer ezüstérmes – Kiss Nikolett ezúttal feladta a küzdelmet, így a másik két indulónak kellett megmutatnia. És ők végig ott is voltak az élmezőnyben – a hajrában pedig nagyon kevés hiányzott, hogy legalább az egyikük dobogós legyen. Farkas Adél a bronzérmes mögött 2.1, Sömenek Onon Katalin pedig további 1.9 másodperccel később érte el a panelt, azaz 4. és 5. helyen zártak.

  Gellért Gábor szövetségi kapitánynak újfent nem lehetett oka a panaszra. „Rasovszky Kristóf jelenleg a világ junior nyíltvízi úszásának az ura, és nagyon remélem, fantasztikus képességei hamarosan a felnőttek között is a legjobbak közé röpítik. Ma is rendkívül okos versenyzéssel lett első. A német Florian Wellbrockkal végig vezették a mezőnyt, sokáig váltogatták, ki halad elöl, aztán másfél körrel a vége előtt otthagyták a többieket, és maguk között döntötték el az elsőséget. Az utolsó ötszáz méteren viszont nem maradt kérdés, Raso begyújtotta a rakétákat, mint Hoornban, és bár a német elvben jobb medencés úszó ezerötszázon, egyszerűen képtelen volt felvenni ezt a sebességet, Raso úgy hagyta ott, hogy az elképesztő.

  A lányoknál Kiss Nikit kórházba vitték, úgy tudjuk, egy könyökös eltalálta a halántékát, ezért kellett kiszállnia. Az elsődleges vizsgálatos szerint szerencsére minden rendben van nála. A másik két lány remekelt, Adél picit rutintalan volt, túl sokáig állt az élen, felhozta a többieket, akik rápihentek a hajrára a lábvizén. Kata is jól jött, csak ő meg túl sokat úszott egyedül, ahelyett, hogy egy picit feljebb ment volna lábvizezni, így egyikükben sem maradt annyi tartalék, hogy még jobban pörögjenek a végén, de a helyezések így is igen értékesek.”

  Vasárnap a 4x1250 méteres vegyesváltókkal zárul az Eb a Tirrén-tengerben – éppenséggel itt is éremesélyesnek számítanak a mieink, akik jelenleg mind az éremtáblázaton, mind a pontversenyben második helyen állnak a házigazda olaszok mögött.

   

  Rasovszky Kristóf junior Európa-bajnok!
  2016-09-09 //

  Juhász Janka junior Európa-bajnok!

  Parádésan kezdték fiatal nyíltvízi úszóink a junior Európa-bajnokságot

  Az olaszországi Piombinóban: Juhász Janka a 7.5 kilométeres távon aranyérmet szerzett, míg a többiek értékes helyezéseket szállítottak a korosztályos verseny nyitónapján.

  A viadal a 14-15 esztendős fiúk 5km-es versenyével kezdődött, amelyen mindjárt két figyelemre méltó helyezést sikerült elérni: Fábián Milán a negyedik helyen ért célba – 4.5 másodpercre volt a bronzérem –, míg Tabi Zoltán hatodikként; vele kapcsolatban mindenképp megjegyzendő, hogy a jövő egyik legnagyobb ígérete, csapatban már érmes volt a junior vb-n, míg itt az első húszban (!) ő volt az egyetlen 14 esztendős induló, a többiek mind egy évvel idősebbek nála. A lányoknál is a mezőny első felében zártak a mieink, Kun-Szabó Fanni 9., míg Borsi Anett 13. lett.

   

  Délután indultak neki a 7.5 kilométeres távnak a 16-17 esztendős versenyzők a Tirrén-tengerben, és itt megszületett az első érem, mindjárt egy arany. Juhász Janka rendkívül taktikusan versenyezve, egészen elképesztő hajrát produkálva megelőzte a júliusban világbajnoki címet szerzett spanyol Paula Ruizt. Rohács Réka is nagyot ment, de tényleg csupán egy leheletnyivel, 0.2 másodperccel olasz riválisa után ütötte meg a célpanelt – és Sztankovics Dóra is a legjobb tíz közé került, 9. lett.

   

  A fiúknál Novoszáth Noel alakított nagyot, hat kilométernél még csupán 11. volt, csaknem száz méterrel lemaradva a vezető boly mögött, de elképesztő sebességre felpörögve a hátralévő 1500 méteren behozta a hatalmas hátrányt, öt vetélytársat meg is előzött s érkezett be végül ötödikként. Ugyanitt Monori Kristóf 11., Kalmár Ákos pedig 12. lett.

   

  Gellért Gábor szövetségi kapitány elégedetten értékelt: „Juhász Janka szenzációsan úszott, végig a mezőnnyel haladt, az utolsó kör előtt tempót váltott, felvitte az élbolyra a többieket, haladt egy kicsit a lábvizükön, aztán a hajrában már nem lehetett megállítani. Olyan tempóban ment, mint a vásárhelyi 4x200-as gyorsváltóban, és hát ugye ott is Európa-bajnok lett. A negyedik-ötödik-hatodik helyek is nagyon értékesek, Fábián Milánt sajnálom kicsit, kértem, ne akarjon mindenáron előre menni, de azt mondta, annyira jól érezte a ritmust, hogy nem tudott nem vezetni – viszont a végén a nagy hullámok megfogták, nem maradt elég ereje ahhoz, hogy az addig mögötte úszókkal tudja tartani a ritmust. Ennek ellenére azt mondom, soha rosszabb napot, tényleg nagyon odatették magukat a gyerekek!”

  Juhász Janka junior Európa-bajnok!
  2016-09-09 //

  Piombino junior nyíltvízi Európa-bajnokság

  Ma rajtolnak fiataljaink Olaszországban kontinens bajnokságon.

  Program és a magyar indulók:

  Szeptember 9. péntek 
  10.00 óra : 5 Km fúk - Fábián Milán, Tabi Zoltán
  10.15 óra : 5 Km lányok - Borsi Anett, Kun-Szabó Fanni
  14.00 óra: 7,5 Km fiúk - Kalmár Ákos, Novoszáth Noel, Monori Kristóf
  14.15 óra: 7,5 Km lányok - Sztankovics Dóra, Juhász Janka, Rohács Réka

  Szeptember 10. szombat
  10.00 óra: 10 Km fiúk - Drigán Zoltán, Rasovszky Kristóf
  10.15 óra: 10 Km lányok Farkas Adél, Kiss Nikolett, Sömenek Onon Kata

  Szeptember 11. vasárnap
  9.30 óra: 4×1,250 Km váltó (14/15/16 ) - Kun-Szabó Fanni, Juhász Janka, Kalmár Ákos, Tabi Zoltán
  11.30 óra: 4×1,250 Km váltó (U19) Kiss Nikolett, Juhász Adél, Drigán Zoltán, Rasovszky Kristóf

  HAJRÁ MAGYAROK!

  Élő eredmények:
  http://piombino2016.microplustiming.com/index_web.php

  LEN TV:
  http://www.dailymotion.com/video/x4sc1q8_european-junior-open-water-swimming-championships-2016-piombino-ita_sport

  Piombino junior nyíltvízi Európa-bajnokság
  2016-09-04 //

  Katinka: megint 11 érem; Jakabos Zsu: első győzelem

  Akárcsak az előző két állomáson, ismét 11 érmet szerzett Hosszú Katinka

  A 7 arany sztenderd, mellé ezúttal 4 ezüst érkezett, azaz a három Világkupa-forduló közül ez volt a legeredményesebb. Akárcsak Jakabos Zsuzsannának, aki az idén első aranyérmét szerezte 200 pillangón.

  Hosszú Katinka Chartres-ban 7-3-1-es, míg Berlinben 7-1-3-as mutatóval zárt, ezt javította most 7-4-0-ra. Tizennégy századnyira volt a 12. éremtől – ami csúcsbeállítás lett volna –, ám 50 pillangón ezúttal ennyivel lemaradt a dobogóról. A „hagyományos sikerszámokban” ezúttal is hozta az elsőséget, azaz 100 háton, 400 gyorson, majd 100 és 400 vegyesen, az idők ezúttal nem voltak annyira ütősek, mint a német főváros híresen gyors, „földalatti” medencéjében, de mind a négy távon magabiztos siker született (a vasárnapi ötödik érmet, egy ezüstöt, 100 gyorson szerezte).

  Egy jellemző adalék: 2014 óta Katinka a 45 vegyesúszó számból 44-szer győzött, csupán Mireia Belmonte tudta megelőzni még 2014-ben, Hongkongban. Azóta zsinórban 24-szer nyert, míg 400-on – 2012 óta – mindösszesen 31. alkalommal.

  Katinka Moszkvában is remek szaldóval zárt, 14 500 dollárt kap az érmek után, és persze utcahosszal nyerte meg az európai etapot, azaz a három viadal összesített pontversenyét, ami további 50 000 dolláros bónuszt jelent. Mindez azt jelenti, hogy a Chartres-Berlin-Moszkva útvonalon szerzett 33 érem (21-8-4) után 41 500 dollárt kasszírozott, mindösszesen pedig 91 500 dollárt.

  Szintén jó napja volt Jakabos Zsuzsannának, aki az idei első sikerét aratta 200 pillangón, majd a nap végén 400 vegyesen lett bronzérmes (és még akadt egy 5. hely 400 gyorson). Katinka elképesztő számsorai mellett ritkábban emlékezünk meg Zsuról, holott az elmúlt években ő is elég szépen gyűjtögette az érmeket: a moszkvai volt a 10. Világkupa-elsősége, mindösszesen 82-szer állt dobogón, egyéni számban 78-szor (10 arany, 47 ezüst, 21 bronz). A moszkvai termése egy arany és három ezüst, ami 3500 dolláros bevételt „generált” számára.

  Klubtársa, a Győrben pallérozódó Lobanovszkij Maxim 50 gyorson kóstolt bele a világkupázás gyönyöreibe, új egyéni csúccsal (21.52) elsőként került a döntőbe, ott azonban a nála 6-8 évvel idősebb és rutinosabb „rakéták” megelőzték, így az orosz származású ifjú végül a negyedik helyen zárt.

  A Világkupa-sorozat szeptember utolsó hétvégéjén folytatódik, Pekingben.

  Katinka: megint 11 érem; Jakabos Zsu: első győzelem
  2016-09-03 //

  Katinka: 3 arany, 3 ezüst, most Moszkvában

  Ismét meglett a nyitónapi három arany Hosszú Katinkának

  Ezúttal 200 gyorson, 200 vegyesen és 800 gyorson győzött, míg 100 pillangón, 50 és 200 háton lett ezúttal ezüstérmes. 200 gyorson és 200 vegyesen „magyar 1-2” volt a vége, minthogy Jakabos Zsuzsanna másodikként ért célba ebben a két számban. sorra kerülő női döntőben, 200 gyorson a kettes pályán úszó Hosszú Katinka ideje 1:54.40, az egyesen tempózó és a második helyre beérkező Jakabos Zsuzsannáé 1:55.46.

  Ugyanez volt a sorrend később 200 vegyesen is: a hátúszásban szerzett tetemes előnyéből gazdálkodva Hosszú győzött (2:05.60), a gyorson újra felzárkózó Jakabos (2:06.69) pedig benyúlással jött vissza a második helyre az orosz Julija Jefimova (2:06.79) elé.

  A hét döntőben érdekelt Hosszúból szemmel láthatóan sokat kivett a fárasztó versenynapot záró 800 méter, amelyet 8:26.24 perccel nyert meg a sokáig vezető brit Hannah Miley (8:27.75) előtt, de végül mosolyogva mászott ki a medencéből. A négy finálét teljesítő Jakabos ebben a versenyszámban a negyedik lett (8:35.29). Korábban mindketten vízbe ugrottak 50 gyorson is, Hosszú (24.76) az ötödik, Jakabos (24.77) a hatodik helyen csapott célba, győzött a dán Jeanette Ottesen (23.95).

  A két első aranyérme között olimpiai bajnokunk 100 méter pillangón 57.08 másodperces eredménnyel a második helyen csapott célba Ottesen (55.80) mögött, és ezüstérem jött össze neki valamivel később 50 háton is (26.51), ezt a számot az ukrán Darina Zevina (26.25) nyerte meg.

  Hosszúnak lehetősége nyílt visszavágni Zevinának 200 háton, de a második százat az ukrán rivális bírta jobban, ő nyert (2.00.47), Katinka begyűjtötte szombati harmadik ezüstérmét (2:01.24).

  Katinka: 3 arany, 3 ezüst, most Moszkvában
  2016-08-31 //

  Katinka ismét hét arannyal zárt, megvan a 250. érme

  Akárcsak Chartres-ban, Berlinben is három plusz négy, azaz összesen hét arannyal zárta a kétnapos Világkupa-viadalt Hosszú Katinka

  Összesen pedig ugyanúgy 11 érmet gyűjtött, csak az elosztás volt más (most 7-1-3 – legutóbb 7-3-1). Első szerdai medáliája – egy bronz 100 gyorson – volt a 250. a Világkupa-históriában. Jakabos Zsuzsanna az első nap gyűjtötte be a három érmét (Chartres-ban ugyanannyit szerzett), most kissé peches napot zárt három 4. helyezéssel.

  Hosszú Katinka második napi sikerei ugyanazokban a számokban érkeztek, mint Chartres-ban: 100 háton, 400 gyorson, 100 és 400 vegyesen. Ugyanakkor szembetűnően gyorsult a franciaországi úszásokhoz képest, a rövidebb távokon immár „látótávolságba került” saját világrekordjaitól, 100 háton 57 század (55.60), 100 vegyesen pedig 45 század (57.12) hiányzott a csúcsdöntéshez – utóbbi számot 19. alkalommal húzta be, zsinórban nyolcadszor. De sokkal jobb időt ért el 400 gyorson is, és két másodperccel volt jobb a napzáró 400 vegyesen – sőt, a bronzérmeket hozó két szám közül 50 pillangón nyolc tizeddel repesztett gyorsabban.

  A programban elsőként szereplő 100 gyorson ezúttal elmaradt legutóbb úszott országos csúcsától, ám így is bronzérmes lett – ez azért emelendő ki, mert mióta 2012 őszén elkezdte a Világkupás-földkörzést, ez volt a versenysorozatban szerzett 250. érme. Végül ismét 11 medáliával zárt, az első napi öthöz (3-1-1) a második nap hatot tett hozzá (4-0-2), ami ezúttal 12 ezer dolláros bevételt jelentett számára. Mindösszesen pedig már 255 darabot számlál a nemesfém kollekció (166 arany, 51 ezüst, 38 bronz), azaz csak a versenyszámokért járó pénzdíjakból 313 ezer dollárt keresett eddig.

  Jakabos Zsuzsanna peches napot zárt, mindhárom távon (100 gyors, 200 pillangó, 400 vegyes) 4. helyen zárt. Egyébként pillangón ő is jobban pörgött, csaknem egy teljes másodpercet javult, sajnos, kínai vetélytársa másfelet –Chartres-hoz képest –, így elé került. A győriek klasszisa az első nap szerzett éremmel (két ezüst, egy bronz) zárta a berlini túrát, azaz az ő bevételi szaldója 2500 dollár.

  A Világkupa-sorozat utolsó európai állomását a hétvégén rendezik Moszkvában.

  Katinka ismét hét arannyal zárt, megvan a 250. érme
  2016-08-31 //

  Rövidpályás világbajnokság válogatás

  A decemberi rövidpályás világbajnoksággal kapcsolatos tudnivalók

  A decemberi rövidpályás világbajnokságot a MÚSZ a 2017. évi budapesti vb jegyében kiemelt eseményként kezeli, minden szempontból.

  A vb szervező-bizottságának az eseményt megelőző FINA Convention keretében számot kell adni az előkészületekről 208 tagországnak.

  A FINA is kiemeltként kezeli a rövidpályás vb-t, hiszen sosem látott nagyságrendű pénzdíjat (1.173 millió dollár) ajánl fel az eseményen kiemelkedő eredményeket elérő úszóknak: immár valamennyi döntőbe jutott versenyző díjazásban részesül, az első 8.000 dollárt, a második 6.000-et, a harmadik 4.000-et kap, de még a nyolcadik helyezetteknek is jut 500 dollár.

  A szövetségi kapitány – a fentiek szellemében, de ettől függetlenül is – kiemelt fontosságúnak nyilvánította a világbajnokságot megelőző rövidpályás országos bajnokságot (Százhalombatta, november 2-5.). Aki részt kíván venni a világbajnokságon, annak az ob-n is bizonyítania kell részvételi jogosultságát, vagyis az ob-n el kell indulnia azokban a számokban, amelyekben aztán a vb-n is rajthoz kíván állni, és azokban egy vb-résztvevőhöz méltó teljesítményt kell nyújtania. Ugyanakkor magához a nevezéshez szükséges szintidőt természetesen a vb-t megelőző egy évben bármelyik rövidpályás versenyen lehet teljesíteni.

  Százhalombattán a hagyományoknak megfelelően az esemény zárónapján kerül sor a halhatatlanok beiktatására. A szövetség a szokott módon várja a javaslatokat, legkésőbb szeptember 15-éig – a levél végén megtaláljátok az eddig beiktatottak névsorát, segítségképpen.

  Kiemelkedő munkátokat, együttműködéseteket, támogatásotokat ismételten köszönjük.

  Gyárfás Tamás - elnök
  Szántó Éva - főtitkár
  Nagy Orsolya - ügyvezető igazgató                 

  Az eddigi Hall of Fame tagok

  2013

  Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Hajós Alfréd (P), Hargitay András, Széchy Tamás (P), Kiss László

  2014

  Czene Attila, Rózsa Norbert, Székely Éva, Szőke Kató, Wladár Sándor, Sárosi Imre (P) – Média-díj: Vitray Tamás

  2015

  Güttler Károly, Gyarmati Andrea, Novák Ilonka, Tumpek György, Verrasztó Zoltán, Széles Sándor – Média-díj: Csurka Gergely

   

  Windsori szintidők letölthetőek itt:

  Rövidpályás világbajnokság válogatás
  2016-08-30 //

  Hosszú Katinka öt, Jakabos Zsuzsanna három érme

  A FINA rövidpályás úszó Világkupa-sorozat berlini állomásán folytatódott Hosszú Katinka diadalmenete

  Ezúttal öt érem – közte három arany – volt a mérlege, és Jakabos Zsuzsanna is kitett magáért, hiszen két ezüsttel és egy bronzzal zárta az első napot.

  A chartres-i nyitóviadalonhoz képest eggyel kevesebb, hat számban állt rajthoz Hosszú Katinka (az 50 gyors maradt ki), és szintén eggyel kevesebb alkalommal léphetett dobogóra, ötször (a 800 gyors érme nem jött össze). Két győzelem ugyanott érkezett: 200 gyorson – Berlinben először tudott nyerni ezen a távon –, illetve 200 vegyesen. Itt már a 29. sikerét aratta, zsinórban a 23-ikat, a 2012-es szingapúri Vk-állomás óta senki sem tudta megelőzni. Most egyébként Jakabos Zsuzsanna a szokottnál jobban megközelítette a hajrában, de Katinka végül 72 századdal előbb érte el a falat, így szép „magyar 1-2” lett a vége.

  A harmadik Hosszú-arany ezúttal 200 háton született, Katinka visszavágott az ukrán Daria Zevinának a négy napja történtekért, most ő volt a gyorsabb, 23 századdal. A Chartres-ban megnyert 100 pillangón ezúttal harmadik lett, míg 50 háton ezüst jutott az ausztrál Emily Seebohm mögött, ez mindössze 7 századon múlt. A napzáró izomfacsaráson, 800 gyorson ezúttal ötödik lett, így a 250. Világkupa-érmére még várni kell a szerdai folytatás első dobogós helyezéséig.

  A másik magyar résztvevő, Jakabos Zsuzsanna a 200 vegyes ezüstje mellett 200 gyorson is begyűjtött egy bronzérmet, 50 gyorson 5. lett, hogy aztán a nap végi 800 gyorson óriási csatában szoruljon a második helyre a hazai vízben tempózó Franziska Hentke mögött (0.08 másodperc döntött a Chartres-ban is győztes német javára). Mindazonáltal Zsu máris jobban szerepelt, mint a galliai nyitányon, amikor az első nap nem sikerült dobogóra állnia.

   

  Hosszú Katinka öt, Jakabos Zsuzsanna három érme