HÍREK

  2016-06-13 //

  Magyar Úszás Napja - június 18.

  Ők is a füredi úszóünnep sikeréért dolgoznak

  A szervezők, rendőrök, mentők és más szakemberek mellett közel 100 önkéntes is azon fáradozik majd, hogy minden a legnagyobb rendben menjen június 17-18-án Balatonfüreden, a FINA/HOSA Nyíltvízi Úszó Világkupán, a magyar bajnoki futamokon és az Olimpiai Úszó Fesztiválon. A Sport-Önként Egyesület jóvoltából sok-sok lelkes, segítőkész fiatalt láthatunk majd többek között a sajtóhelyeknél, a tribünön, az információs pultnál, a szállodáknál, a VIP-helyszínen és a versenyzők mellett is, sőt már a Liszt Ferenc Repülőtéren is segédkeznek a delegációk érkezésekor.

  Nem véletlenül használtuk a „fiatalok” elnevezést, hiszen többségük most végezte el a középiskolát, illetve egyetemista, de azért akadnak közöttük kicsit idősebbek is.

   

  „Van, aki először jelentkezett, mások már komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Sokan bevallottan rutint igyekeznek szerezni a 2017-es FINA Világbajnokságra” – mondta Deák Krisztina projektkoordinátor, az önkéntesek vezetője.

   

  „Csapatunk a közelmúltban a margitszigeti férfi vízilabda Bajnokok Ligája Final6 lebonyolításában segédkezett, de az elmúlt években számos más rangos sporteseményen is közreműködött. Ott voltunk többek között a 2014-es vízilabda és női kézilabda Európa-bajnokságon, a tavalyi vízilabda Vodafone Kupán, a női kézilabda Bajnokok Ligája Final4-on és a Gyulai István Memorialon is, idén pedig dolgozunk majd a strandkézilabda-világbajnokságon, a lacrosse Európa-bajnokságon és a BENU Kupa nemzetközi vízilabdatornán is” – sorolta Deák Krisztina, vagyis a Sport-Önként fiataljai 2016-ban sem fognak unatkozni!

  Magyar Úszás Napja - június 18.
  2016-06-13 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 12. rész

  Tisztelt úszni vágyók!

  A célegyenesben vagyunk! Az előző hetekben sorra vettük mi mindenre kell figyelni, előre megszervezni és rendszeresen edzeni (!), hogy gond nélkül teljesítsük a június 18-i, a Magyar Úszás Napja alkalmából kiírt esemény balatonfüredi 2017 méteres távját. Remélhetőleg tanácsaink segítettek a felkészülésben és mindenki számára emlékezetes nap lesz! Akár a központi eseményeken Balatonfüreden, akár szerte az országban a különböző uszodákban vagy nyílt vizeken. Utolsó tanácsként azt javasoljuk: élvezzük!

  Vegyünk részt a Magyar Úszás Napja június 18-i programjain!

  Sikeres részvételt kíván: a Sportágfejlesztési támogatás kiemelt sportága, a magyar úszás és a Magyar Úszó Szövetség. 

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18. 12. rész
  2016-06-12 //

  Papp Márk kijutott Rióba!

  Egyetlen testhosszon múlt, de Papp Márk végül kiharcolta a riói kvótát a Setubalban rendezett nyílt vízi úszó olimpiai selejtezőn. 

  Márk 14. lett az öldöklő küzdelemben, de az „egy nemzet, egy továbbjutó” szabály miatt a kvalifikációs listán 11. helyen zárt, így az első tíz után következő kontinenskvóták közül övé a legjobb európainak járó hely. Gyurta Gergelyt kissé érthetetlen módon kizárták, nem sokkal féltáv után.

  Az óceánpartokon jellemző apály-dagály miatt – az optimális feltételek érdekében – a nyíltvízi úszók számára kissé szokatlan időpontban, délután négy órakor startolt el a férfiak olimpiai selejtezője a portugáliai Setubal partjainál. A három nappal ezelőtti, kissé ijesztő vízhőmérséklet (16-17 fok) vasárnapra már egészen normálissá vált (19-20), igaz, a szakemberek jelezték, ennél sokkal jobbra Rióban sem lehet számítani, sőt.

  A verseny első felében a két magyar induló, Papp Márk és Gyurta Gergely is az élbolyban haladt, 2 kilométernél a 4. és a 7. helyen regisztrálták őket, míg 3.7-nél Papp tartotta a helyét, Gyurta viszont elkezdett visszaesni (10. hely), és begyűjtött egy figyelmeztetést is. Féltávnál Papp még mindig a negyedik helyen haladt, az ifjabbik Gyurta viszont ekkorra már a 30. helyen állt, és kettejük között 12 másodpercre nőtt a különbség. Hamarosan aztán meglepő jelzés érkezett a versenybíróktól: Gyurtának felmutatták a piros zászlót, azaz körülbelül 5.6 kilométernél kizárták a viadalból.

  Azaz egy esély maradt a riói kvótára, ám ahogy a mezőny meglendült, Papp is elkezdett visszább szorulni, 6.8 kilométer után 11., 8.4-nél 14. volt, azaz egyértelműnek tűnt, hogy óriásit kell küzdenie az olimpiáért az utolsó körben. Nos, végül is az időnként valóban öldöklő küzdelemben sikerült megőriznie a 14. helyet, ami pont ötkarikás helyet ért, mivel előtte két-két német, ausztrál és eucadori ért célba, ám a szabályok értelmében Setubalban egy nemzetből már csak egy úszó szerezhetett kvótát, azaz az említett nációk második úszója kiesett. Márk így a 11. helyen zárt a „riói” listán, azaz a szabályok értelmében az első tíz után következő kontinentális kvótákból ő vitte el a legjobb európianak járót. Nagyon kevésen múlt: 1.8 másodperccel, azaz egy testhosszal előzte meg a spanyol Antonio Arroyót. A versenyben – akárcsak a hölgyeknél – kínai siker született, Lijun Zu 2.2 másodperccel előzte meg a németek legjobbját, Christian Reichertet, az olimpiai címvédő Oussama Mellouli ötödik helyen zárt.

  Gyurta Gergely értetlenül fogadta a kizárást, mint mondta, sosem szokott verekedni, általában őt ütik, nem fordítva – egyetlen vigasza, hogy medencében több számban is megvan az olimpiai A-szintje.

  Papp Márk annál boldogabban nyilatkozott. „Hihetetlen verseny volt, sohasem volt még ilyenben részem. Elég lassan haladtunk a táv első felén, amit nem nagyon bántam, azon viszont kissé csodálkoztam, hogy a mezőny nagy része már a második körben kiment frissíteni. Én csak a harmadikban akartam, de változtattam, és kiálltam én is. Féltáv után, a negyedik körben indultunk meg, az a német srác (Andreas Waschburger) pörgette fel a tempót, aki végül kiesett. Még belefért egy frissítés, de ekkor már tényleg nagyon begyorsultunk. Aztán következett az utolsó kör, amiben olyan verekedés tört ki, szinte a semmiből, amilyenben még nem nagyon volt részem. Persze, az olimpia volt a tét, azaz valamelyest érthető volt a keménykedés, ettől függetlenül hihetetlen ütések, lenyomások mentek, a bírók engedték, én is kaptam szépen, ennek ellenére próbáltam az elöl lévőkkel menni, igaz, ez így nem volt annyira egyszerű. Végül is leszakítottak párunkat ezekkel a módszerekkel, onnantól az volt a tét, hogy ebben a második csoportban a lehető legjobb helyen végezzek. Nem igazán tudtam, hogy ki hányadik, miképp arról sem volt foglalmam, hogy (Gyurta) Gegét közben kizárták, csak magammal foglalkoztam, és hajráztam, ahogy bírtam. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült kijutnom az olimpiára, egy fantasztikus álom vált ezzel valóra.”

  Rióban tehát egy-egy magyar induló lesz, miután Risztov Éva a kazanyi világbajnokság 10. helyezettjeként szerzett jogot az indulásra. Olimpiai bajnokunkat és Papp Márkot – megannyi világsztár társaságában – jövő szombaton Balatonfüreden láthatja a hazai közönség, a Magyar Úszás Napja keretében rendezett Világkupa-viadalon.

  Papp Márk kijutott Rióba!
  2016-06-10 //

  Gyurta Gergely, Papp Márk: az utolsó csata Rióért

  Sűrű program vár a nyílt vízi úszókra júniusban: a hétvégén Setubalban rendezik az olimpiai kvalifikációs viadalt, majd 18-án, szombaton Balatonfüreden következik a 10 kilométeres Világkupa-verseny.

   

  Tán egyetlen sportágnak sincs olyan kőkemény kvalifikációs rendszere, mint a nyíltvízi úszóknak: két alkalom nyílik arra, hogy olimpiai kvótát szerezzenek a versenyzők – a világbajnokságon és az ötkarikás selejtezőn.

  Ráadásul a szombat-vasárnap esedékes kvalifikációs viadalon, Setubalban további megkötések vannak: míg a vb-n egy országból ketten is kijuthatnak – ha a top 10-be kerülnek –, addig a portugáliai eseményen egy nációból már csak egy úszó harcolhatja ki a riói részvételt, azaz ha Gyurta Gergely és Papp Márk is az első tíz között végezne is vasárnap, csak a jobbik helyezést elérő versenghet a játékokon. Egyetlen könnyítés Setubalra: a kazanyi vb-n már kvótát szerzett országok itt nem indulhatnak. (A női mezőnyben ezért nem lesz magyar, hiszen Risztov Éva tizedikként ért célba Kazanyban, és így kvalifikált – Olasz Anna 11-ikként elveszítette esélyét. Négy évvel korábban Éva második lett a kvalifikációs eseményen, így indulhatott Londonban, Anna harmadik, ő nem utazhatott, hiszen innen csupán egy versenyző mehet.)

  A vasárnap magyar idő szerint 17 órakor kezdődő viadalon tehát Gyurta Gergely és Papp Márk kísérli meg a kvalifikációt (medencében már van részvételre jogosító szintidejük, Gyurtának 1500 gyorson és 400 vegyesen, Papp Márk pedig a 4x200-as gyorsváltóban úszhatna). Négy éve, Londonba nem jutott ki magyar férfiversenyző, Pekingben Gercsák Csaba ott volt az első nyíltvízi olimpiai viadalon, ám feladta a küzdelmet. A két magyarnak a cél adott: a legjobb tíz közé kell kerülni, vagy a legjobb európaiként végezni a top 10 mögött, mivel az öt kontinens további egy-egy kvótára jogosult.

  Bár a kazanyi legjobbak nélkül zajlik a verseny, riválisból akad elég így is, az olimpiai címvédő tunéziai Oussama Mellouli ismét innen próbál kvalifikálni, akárcsak a Kazanyban 5 kilométeren aranyérmes dél-afrikai Chad Ho. Némi meglepetésre a németek – köztük a csapatban világbajnok, tavalyi összetett Világkupa-győztes német Christian Reichert –, az oroszok és az ausztrálok is itt próbálkoznak a vezető nációk közül, de a kínaiak és a japánok is kemény vetélytársnak ígérkeznek.

  Egy biztos, az olimpiai kvalifikációs viadal rangjáról mindent elmond, hogy a londoni hat érmes közül négy – köztük a két bajnok, Ous Mellouli és Risztov Éva – is Setubalon keresztül érkezett a 2012-es játékokra.

  A hétvégi indulók közül egyébként többen is jelezték a részvételüket a jövő szombaton esedékes balatonfüredi Világkupán, csatlakozva a kazanyi vb legjobbjait felvonultató mezőnyhöz. Az esemény így igazi sztárparádét ígér, és jó esély van rá, hogy afféle mini elő-olimpiává váljék a június 18-ai, 10 kilométeres ütközet. Az esemény hagyományosan a fő attrakciója a Magyar Úszás Napjának, ahol aztán bárki kipróbálhatja magát a profik által használt pályán rendezett tömegviadalon.

  Gyurta Gergely, Papp Márk: az utolsó csata Rióért
  2016-06-10 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.

  Garantált a biztonság a Magyar Úszás Napján

  A színvonalas versenyek mellett a biztonság is maximálisan garantált június 17-18-án Balatonfüreden. A FINA/HOSA Nyíltvízi Úszó Világkupa, a magyar korosztályos bajnoki futamok és az Olimpiai Úszó Fesztivál indulóira is tapasztalt, komoly szakmai és technikai háttérrel rendelkező csapat felügyel a két nap során. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, a biztosítás parancsnoka vezérletével az előkészületek már egy héttel az esemény előtt megkezdődtek.

  „Egy 2 és fél kilométeres pálya kijelöléséről van szó, melynek belső pontja 650 méterre nyúlik be a tóba, a külső ívén pedig már nyíltvízi hullám- és időjárási viszonyokról beszélhetünk. Összesen 6 vízirendészeti és 17 logisztikai hajóval leszünk jelen, a szombati Úszó Fesztiválon pedig egy 30 hajóból álló úszó sorfalat is biztosítunk” – mondta Horváth László, aki hozzátette: a feltételek már most ideálisnak tűnnek, hiszen a Balaton vize máris 23 fokos, a vízállás pedig a helyszínen meghaladja a FINA által előírt minimumot.

   

  „Természetesen rendelkezünk vészforgatókönyvvel és evakuálási tervvel, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindenki betartja az előírásokat, az amatőr viadal résztvevői is fegyelmezettek. Ráadásul ott lesznek az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Oxy Team, a vízimentők és a vízirendészet emberei, valamint több búvár is, vagyis valóban elmondhatjuk, hogy az indulók biztonsága a legfontosabb számunkra” – szögezte le Horváth László.

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.
  2016-06-10 //

  Hódmezővásárhelyi Junior Európa-bajnokság

  Bemutatták az érmeket és az események közreműködő hostess lányokat

  Almási István polgármester, Benkő Zsolt a szervező bizottság vezetője és Gyurta Dániel olimpiai bajnok jelenlétében - aki az EB hivatalos arca is egyben-  mutatták be Hódmezővásárhelyen a júliusi junior Európa-bajnokság érmeit és a díjátadáson közreműködő hostess lányokat.

  Az Eb hivatalos honlapja:
  http://www.ejsc2016.hu/

   

   

  Hódmezővásárhelyi Junior Európa-bajnokság
  2016-06-10 //

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.

  Székesfehérvár is csatlakozott a rendezvényhez

  Innen letölthető a közép-dunántúli város programja

  Magyar Úszás Napja - 2016. június 18.
  2016-06-10 //

  Magyar ÚSzás Napja 2016. június 18.

  Kecskemét városa is csatlakozik a Magyar Úszó Szövetség rendevényéhez.

  Az alábbi programmal:

   

  Magyar ÚSzás Napja 2016. június 18.
  2016-06-08 //

  A sztárriporter hangulatos versenyt ígér

  Szántó Dávid szerint életre szóló élménnyel gazdagodik, aki részt vesz a Magyar Úszás Napja keretében megrendezett Olimpiai Úszó Fesztiválon.

  A Bp2017 Nonprofit Kft. sportigazgatója, egyben a Digi Sport műsorvezetője idén is a rendezvény moderátoraként dolgozik majd.

  „Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét idézném, aki azt mondta, kész főnyeremény, hogy nem 2021-ben lesz Magyarországon a FINA Világbajnokság, hanem 2017-ben” – utalt a népszerű riporter tréfásan arra, hogy a táv a jövő évi vb-t szimbolizálva ezúttal 2017 méter lesz, így a résztvevők négy métert „megspórolhatnak”.

  „A viccet félretéve: ez a verseny mindig kiváló hangulatban zajlik, szép a környezet, és felemelő érzés, hogy majdnem ugyanazon a pályán úszhat az ember, mint a Világkupa indulói. Ráadásul a körítés is arra emlékezteti majd, hiszen ugyanúgy ott lesz a parton az eredményhirdető tábla, a dobogó és minden más, vagyis egy igazán komoly megméretésen érezheti magát. Arról nem beszélve, hogy a helyszínen akár össze is futhat a Balatonfüredre érkező klasszisokkal, így a legjobb magyar versenyzőkkel is” – mondta Szántó Dávid.

  Az Olimpiai Úszó Fesztivállal kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a www.magyaruszasnapja.hu oldalon.

  A sztárriporter hangulatos versenyt ígér
  2016-06-08 //

  A Balaton-átúszás rekordere is visszatér az Olimpiai Úszó Fesztiválra

  Nagy-Pál Levente idén is vízbe száll az Olimpiai Úszó Fesztiválon. 

  A korábbi kiváló hosszútávúszó számára immár hagyománynak mondható, hogy megméreti magát a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatonfüredi viadalon, melyet idén is a nyíltvízi Világkupa küzdelmeit követően, június 18-án rendeznek.

  A 2017-es FINA Világbajnokság nyíltvízi versenyeinek koordinátora a 2000-es évek első felében a világ élmezőnyéhez tartozott, a 2004-es dubaji világbajnokságon 10 kilométeren a rendkívül előkelő 8. helyen végzett. Rendszeres résztvevője a hazai, nagyobb tömegeket megmozgató úszórendezvényeknek, sőt 2002 óta ő tartja a Balaton-átúszás rekordját, és a Velencei-tó-átúszáson sem értek el még nála jobb időt!

  „Bár az élsportolói pályafutásomat már jó ideje befejeztem, természetesen nem szakadtam el a sportágtól, a mai napig rendszeresen lejárok az uszodába, vagyis benne maradtam a közegben” – mondta Nagy-Pál Levente, aki az első, 2013-as Úszó Fesztiválon  a férfiak között a legjobb hivatalos időt produkálta.

  „Idén is elindulok, és arra biztatnék mindenkit, hogy szintén tegyen így, mert amellett, hogy a 2017 méteres táv teljesítése komoly sportteljesítmény, a gyönyörű környezetnek köszönhetően az ember szó szerint szép élményekkel gazdagodik”.

  Regisztrálni a https://magyaruszasnapja.hu weboldalon lehet, a szervezők mindenkit szeretettel várnak, korra és nemre való tekintet nélkül!

  Érdekességek

  2013, 2014 és 2015 után immár negyedszer rendezi meg a Magyar Úszó Szövetség az Olimpiai Úszó Fesztivált a Magyar Úszás Napja keretében Balatonfüreden. A résztvevők az első megméretéshez képest alaposan „begyorsultak”, hiszen a mezőnynek akkor még átlagosan közel 1 órára és 20 percre volt szüksége ahhoz, hogy teljesítse a távot, egy évvel később és tavaly viszont már csaknem fél órát faragott le a „hátrányából” – mindez persze erősen függ az időjárástól is.

  Az elmúlt években számos külföldi országból érkeztek nevezők, így Németországból, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Litvániából. A férfiak eddig jóval lelkesebbek voltak, legutóbb például a nevezők 74 százaléka közülük került ki. Reméljük, a hölgyek idén belehúznak!

  A legidősebb úszó a 2013-ban és 2014-ben is versenyző, 1931-ben született Bálint Béla bácsi volt, legfiatalabbként két éve Kiss Róbertet regisztrálták, aki akkor mindössze 8 éves volt! Fontos információ ugyanakkor, hogy 14 éven aluli gyerekek kizárólag szülői felügyelettel indulhatnak.

   

  A Balaton-átúszás rekordere is visszatér az Olimpiai Úszó Fesztiválra