HÍREK

  2016-11-22 //

  MET műhelybeszélgetés

  2016. november 23-án 15 órakor szakmai rendez a Magyar Sport Házában

  A esemény  címe::
  „ Sportegészségügy, múlt, jelen, jövő” címmel.

  A sportegészségügy tervbe vett átszervezése érinti a magyar sportélet egészét, a sportági szakszövetségeket és szövetségeket, a válogatott kereteket és a sportegyesületeket is. A rendezvényen szeretnénk tájékoztatni az érdekelteket a tervezett intézkedésekről és meghallgatni véleményüket, javaslataikat a sportegészségügy átszervezéséről.

  Részletek letölthetőek itt:

  MET műhelybeszélgetés
  2016-11-22 //

  Mini Mellúszó Konferencia

  Nagy József úszóedző, decemberben, két alkalommal konferecniát szervez

  Részletek letölthetőek itt:

  Mini Mellúszó Konferencia
  2016-11-20 //

  Felhívást tett közzé Salamon Ferenc

  A sportdiplomata a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja

  Közleményében arra szólítja fel az úszószövetségi vitában megnyilvánulókat, hogy tegyék félre a sérelmeiket, és mindenki a feladatára koncentráljon.
  Az MTI-hez vasárnap elküldött nyílt levelében az európai szövetség (LEN) örökös tiszteletbeli tagja azzal fordult az érintettekhez, hogy "elég a harcból".
      Emlékeztetett rá, hogy "a magyar úszósport minden idők legnagyobb kihívása előtt áll, a 2017. évi világbajnoksághoz mérhető eseményt soha nem rendezett Magyarország, ilyen rangú versenyen hazai közönség előtt még soha nem vehetett részt magyar úszó". Úgy véli, hogy "ha valamikor, akkor most végképp nincs helye a durva személyeskedéseknek, egymást gyengítő csatározásoknak".
      "Mégis - amint folytatja -, a maguk területén kiemelkedően sikeres emberek napok óta harcban állnak, épp arról terelve el minden figyelmet, energiát, ami a legfontosabb lenne: felkészülni a versenyekre, előkészíteni a jövő évi világbajnokságot."
      A sportdiplomata levelében hangsúlyozta, hogy "páratlan lehetőség előtt állunk" és "csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian, együtt a legjobbunkat adjuk a nagy cél érdekében".
      "Versenyzők és edzők, az úszósport szereplői: tegyük félre a sérelmeinket - tegyük a dolgunkat. Valamennyiünknek ez az érdeke" - szögezte le Salamon Ferenc.

  Felhívást tett közzé Salamon Ferenc
  2016-11-17 //

  Aláírták a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését

  Villámlátogatást tett Budapesten Paolo Barelli, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke...

  aki Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség elnökével és Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével aláírta a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését.

  2020-ban Budapest rendezheti az összes Európa-bajnokságot: májusban az úszók, műugrók és szinkronúszók, januárban a vízilabdázók versengenek a Dagály Úszóarénában, júniusban a nyítlvízi úszók Balatonfüreden, míg augusztus 20-án az óriástoronyugrók Budapesten, a jövő évi vb-n helyszíneként is szolgáló Batthyányi téren.

  Miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban aláírták a szerződéseket, Paolo Barelli ellátogatott a jövő évi FINA-világbajnokságot szervező Budapest2017 Nkft. székházába, ahol találkozott a szervező-bizottság társelnökével, Gyárfás Tamással, majd megtekintette az épülő Dagály Úszóarénát is.

  „Nagyon impresszív világbajnokság lesz a budapesti, nemcsak azért, mert egy csodálatos uszodakomplexum épül, egyébként elképesztő tempóban – mondta a LEN elnöke, egyben a FINA főtitkára, a világbajnoksággal kapcsolatban. – Azért is lesz fontos és számunkra különösen értékes ez a vb, mert az olimpia utáni évben Európában láthatjuk a világ legjobb versenyzőit. És arról már nem is beszélek, hogy a magyar csapat rendkívül erős, a helyszínek kiválóak, a Margitsziget csodás, a Duna közelsége és szerepe pedig még egyedibbé teszi az egész rendezvényt.”

  A 2020. évi Európa-bajnokságokkal kapcsolatban az európai szövetség első embere megjegyezte: csak jó tapasztalataik vannak Budapestről, ahol 2006-ban és 2010-ben az úszók, 2014-ben pedig a vízilabdázók rendeztek rendkívül sikeres kontinensbajnokságot.

  „Európa nagyon erős tagja a FINA-nak, a 2020-as budapesti Eb-re is úgy tekintünk, mint egy lehetőségre, ahol megmutathatja a kontinens, milyen kiváló sportemberekkel rendelkezik. Örülünk, hogy rangos eseményeket rendezhetünk, Magyarország pedig mindig kiváló házigazda, egyfajta főpróbaként tekintünk például a jövő májusi Bajnokok Ligája hatos döntőre is” – beszélt a várakozásairól Paolo Barelli, akit megkérdeztünk arról is, mit vár honfitársaitól, az olaszoktól a budapesti világbajnokságon.

  „Nagyon komoly eredményeink vannak, Rióból mindkét vízilabda-csapatunk éremmel tért haza, és összesen nyolc érmet szereztünk négy diszciplinában. Joggal lehetek bizakodó, és mi mást is tehetnék, mint az Olasz Úszó Szövetség elnöke, ellenkező esetben szétszednének az újságírók. Mi is nagyon várjuk a világbajnokságot” – válaszolta a LEN elnöke.

  Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke kijelentette: „Paolo Barelli is az ámuldozók sorát gyaparítja, hiszen itt volt a tavaly májusi alapkőletételnél, és azóta ugyan járt kétszer is az új uszodában, de még mindig nehezen hiszi, hogy egy ilyen létesítmény ilyen gyorsan épülhet. Ha pedig kész lesz a komplexum, nagyon fontos, hogy minél több rangos eseményt rendezzünk itt, ezért is fontosak az Európa-bajnokságok. Büszke vagyok arra, hogy 2004 óta, amikor először a LEN vezetőség tagjává választottak, hat úszó és két vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát sikerült elnyernünk. Ezek az események a világbajnokságokkal együtt fantasztikus mértékben segítik a sportágaink fejlődését, népszerűsítését. A célunk változatlan: Európa legeredményesebb úszónemzete maradni.”

   

  A 2020-as Európa-bajnokságok időpontjai:

  LEN Európa-bajnokság (úszás, műugrás, szinkronúszás): 2020. május 4-17.
  Vízilabda Európa-bajnokság: 2020. január 12-26.
  Nyílt vízi Európa-bajnokság: 2020. június 16-21. (Balatonfüred)
  Óriástoronyugró Európa-bajnokság: 2020. augusztus 19-20.
  Masters Európa-bajnokság: 2020. május 19-24. (nyílt vízi Eb: június 20-21.)

   

   

  Aláírták a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését
  2016-11-17 //

  A "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal meghirdeti ösztöndíj pályázatát

  Pályázati időszak: 2016. november 1.  -  2017. január 15. között

  Az ösztöndíjprogramunkba olimpiai és paralimpiai sportágak  olimpiai/paralimpiai kerettagjai kerülhetnek be. A pályázati anyagban a választott iskolától hallgatói igazolásra, a sportági szakszövetségtől elnöki vagy főtitkári ajánlásra, illetve amennyiben a sportoló szociálisan rászoruló, ennek bemutatására van szükség ahhoz, hogy egy-egy pályázó anyaga a sportszakmai bizottság, majd a kuratórium elé kerüljön.  

  A pályázat menete változatlan maradt. 

  A pályázati folyamatról készített kisfilm az alábbi linkről újra letölthető:

  https://www.youtube.com/watch?v=RQrKYrMknB0&feature=youtu.be

  A pályázathoz szükséges dokumentumok letölthető a BOM Alapítvány weboldaláról

  http://www.bomalapitvany.hu/hu/palyazat-reszletek/2017-evi-bom-osztondij-palyazati-felhivas/2

  vagy 

  innen:

  A "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal meghirdeti ösztöndíj pályázatát
  2016-11-16 //

  Nagy gázzal a 17. FINA Világbajnokság felé!

  Újabb támogatók álltak a Magyar Úszó Szövetség mellé, a 17. FINA Világbajnokság minél nagyobb sikerének jegyében, és azt elősegítendő.

  A jövő nyári budapesti világbajnokság eredményes és sikeres megrendezését sok minden alapozhatja meg, ezek egyike a hazai versenyzők nyugodt, kiegyensúlyozott felkészülése, no és azt követő eredményes szereplése.

  Mindezek felé tett újabb lépést a Magyar Úszó Szövetség, amely szerdai sajtótájékoztatójának kezdetén egy rövid, ám annál szívmelengetőbb filmet vetítettek le a riói olimpiai szereplést bemutatandó. Ezt követően Hargitay András szövetségi kapitány ismertette a decemberi, húsz nap múlva kezdődő windsori rövid pályás világbajnokságra utazó magyar válogatott keretét. Elmondta, hogy a csapat két részből áll, egyrészt azokból a fiatalokból, akik az ifjúsági Európa-bajnokságon jól szerepeltek, illetve azokból az élversenyzőkből, akik megúszták a szintidőket.

  „Az olimpián az volt a célunk, hogy minél nagyobb legyen a versenyzői létszám, mivel ez tette lehetővé, hogy edzők, gyúrók és orvosok a lehető legnagyobb számban utazhassanak az úszókkal. Most az lesz a cél, hogy minél eredményesebb legyen a küldöttség. Éppen ezért a szintidőket is nagyon magasan húztuk meg, jóval a vb A-szintje fölött. Az előző világbajnokság 6-8. helyezett időit vettük figyelembe” – fogalmazott Hargitay András.

  Új támogatókkal bővült a Magyar Úszó Szövetség partneri köre, ezt is szerdán jelentették be: a Szerencsejáték Szerviz Nkft. kötött támogatói szerződést a szervezettel.

  Zsiga Marcell, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a cég elkötelezett az iránt, hogy a lottótársasághoz befolyó árbevételből az egészségügy, az oktatás és a sport számára támogatást nyújtson. „Nagy öröm, hogy az úszó szövetség részére egy méltányos összeget tudunk felajánlani az árbevételünkből, reméljük, hogy ez segítséget jelent a sportolók windsori és budapesti vb-felkészülésében” – mondta a támogatói szerződés aláírása előtt.

  Egy még inkább kézzel foghatóbb partneri megállapodást is bejelentettek, a magyar úszóválogatott tagjai egy-egy autóval gazdagodnak a 17. FINA Világbajnokság végéig, a részükre biztosított Audik segítik majd a minél rugalmasabb és könnyedebb felkészülést.

  Tóth Tamás, a Sport Event Sport Hősökért Kft. igazgatója, a Húsz17 Úszó Hősökért Projekt elnöke büszkén beszélt a megállapodásról, amely unikum, mert még soha nem kötöttek szakszövetséggel szerződést korábban.

  „Mindig is a sportolókra koncentráltunk, és az ő kényelmükre, komfortérzetükre, most azért teszünk kivételévelt, mert az úszó szövetség kiváló munkát végez, illetve azért, mert idehaza lesz a vizes világbajnokság, szeretnénk ennek a sikeréhez tevékenyen hozzájárulni. Korábban a Rio Klub, a London Klub és a Peking Klub neveket kellett megszoknunk, most a Húsz 17 Úszó Hősökért nevet kell megjegyeznem, nem lesz nehéz” – mondta Tóth Tamás, aki cégével 24 éve támogatja a magyar élsportolók olimpiai felkészülését, és aki nagy intenzitást és összefogást vár ettől a megállapodástól, no és balesetmentes közlekedést a sportolóktól.

  „Békéscsabán születtem, a szüleim ott élnek, én Győrben edzek, a két város 360 kilométerre van egymástól, azt hiszem, ezzel el is árultam, mit jelent számomra a távolság, és annak a leküzdése. Örülök az új autónak, kiválóan segíti majd a vb-felkészülést, amit majd januárban kezdek. Extra motivációt jelent, hogy itthon lesz a világbajnokság, remélem, kijön majd belőlem az, ami még bennem van” – ezt Balog Gábor Eb-bronzérmes hátúszó mondta.

  „Nem is maga az Audi jelent nagy örömöt számomra, hanem az, hogy ennek a projektnek a részese lehetek. Szeretném, ha ez a világbajnokság összehozná az embereket, minket, magyarokat. Ha valahová elmegyek a kocsival, és emlékeztetem az embereket a vb-re, kialakulhat egy nagy várakozás, amit nagyon szeretnék. Legyünk együtt, fogjunk össze, és lássa meg a világ, mint jelent az, ha mi magyarok csinálunk valami igazán nagy dolgot” – Szilágyi Liliána szenvedélyes gondolatai ezek, nem is tudunk mást hozzátenni mellé.

  A magyar válogatott tagjai a windsori rövid pályás világbajnokságra

  Férfiak:

  Barta Márton (100m vegyes, 200m vegyes)
  Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors)
  Földházi Dávid (200m hát, 100m vegyes, 200m vegyes)
  Gyurta Gergely (400m vegyes, 1500m gyors)
  Kenderesi Tamás (100m pillangó, 200m pillangó)
  Lobanovszkij Maxim (50m gyors, 100m gyors)
  Márton Richárd (400m gyors)
  Rasovszky Kristóf (1500m gyors, 50m hát, 100m hát)
  Telegdy Ádám (100m gyors, 200m gyors, 100m hát, 200m hát)
  Verrasztó Dávid (200m pillangó, 200m mell, 400m vegyes)
   4x50m gyorsváltó
   4x100m gyorsváltó
   4x200m gyorsváltó

   

  Nők:

  Hosszú Katinka (számait kérésére a rajt előtt hozzuk nyilvánosságra)
  Jakabos Zsuzsanna (100m gyors, 200m gyors, 200m hát, 200m vegyes, 400m vegyes)
  Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors)
  Késely Ajna (200m pillangó)
  Verrasztó Evelyn (100m gyors, 100m vegyes)
  a 4x200m gyorsváltó

  Mixed váltó:

  4x50m gyorsváltó

  Nagy gázzal a 17. FINA Világbajnokság felé!
  2016-11-15 //

  A Magyar Úszó Szövetség vezetőségének állásfoglalása

  Alapvetés, hogy egy háromszoros olimpiai bajnok versenyzői teljesítményét a Magyar Úszó Szövetség a lehető legnagyobbra értékeli.

  A MÚSZ vezetése – elnök, alelnök, igazgatók, felnőtt és utánpótlás szövetségi kapitányok – értetlenül áll Hosszú Katinka újabb megnyilvánulása előtt. Legyen szó arról, hogy januárban nem állt szóba Kiss László szövetségi kapitánnyal még a vele kapcsolatban kitört botrány előtt sem, mint ahogy nem áll szóba utódával, Hargitay Andrással, még a világversenyek helyszínén sem, sem a szállodában, sem az uszodában.

  A súlyos kritikájában szereplő vádak egyformán megalapozatlanok.

  Tavaly ilyenkor azért szólalt fel, hogy nincs külön masszőrje, öltözője, nem áll rendelkezésre megfelelő videó-elemző rendszer.

  A MÚSZ az első két felvetést cáfolta, a videórendszert hamarosan beszerezte, működésbe állította, ám azt a bajnoknő egyetlenegyszer sem vette igénybe.

  Az idén januárban a szövetség 12 millió forintos felkészülési juttatást kívánt neki biztosítani – vele ellentétben a válogatott legjobbjai az arányosan kisebb összegeket elfogadták, míg ő az erről szóló szerződést teátrálisan széttépte.

  Hosszú Katinkával és edzőjével a Magyar Úszó Szövetség vezetői utoljára egységesen tavaly októberben ülhettek le, ekkor a szövetség elnöke közölte vele, nehezményezi, hogy Hosszú Katinka a világbajnokság promóciós filmjében csak az általa meghatározott többmilliós összegért vállalt volna szerepet. A versenyző igénye annak idején visszautasításra talált, az elnök szerint ugyanis valamennyi magyar úszó számára megtiszteltetés, hogy világbajnokságot rendezhetünk, melyért az ország hatalmas anyagi áldozatokat vállal, többek között lenyűgöző uszodát épít, egyszersmind kiemelt támogatásban részesíti a legjobb sportolókat. A MÚSZ álláspontja szerint valamennyi versenyző erkölcsi kötelessége, hogy a lehetőségek szintjén a világbajnokság promóciójában részt vállaljon. A kapcsolat ekkor mérgesedett el.

  Korábban a Magyar Úszó Szövetség elnöke személyesen járt közben annak érdekében, hogy Hosszú Katinkát az Amerikából történt hazaérkezését követően a Vasas szerződtesse egyedi nagyságrendű havi fizetésért. Közreműködött abban, hogy a Porsche Hungáriától gépkocsit kapjon, a Groupama Biztosítóval pedig nagyvonalú szerződést köthessen.

  Még korábban a MÚSZ a lehetőségei szintjén mindent megadott Katinkának, így a londoni olimpiát követően, 2012-ben fedezte a teljes Világkupa-körutazásának összes költségét, hiszen akkor az eredményesség hiányában a viadalok rendezői még nem hívták meg – ugyanakkor, más nemzeti úszó-szövetségek gyakorlatával ellentétben, semmilyen formában nem kért részesedést a versenyző pénzdíjaiból, melyek jelenlegi függetlenségének alapját képezik.

  Ahogy sokasodtak Hosszú Katinka sikerei, úgy változott meg a sportág szakvezetőivel szembeni viselkedése, holott egyre több eredmény igazolta annak a mondásnak az igazságát, hogy immár lett volna mire szerénynek lennie.

  A Magyar Olimpiai Bizottság ösztönzésére a sorozatos, méltatlan kritikák ellenére a MÚSZ hátrább lépett, a sikerek érdekében nem szállt vitába a versenyző-edző párossal. Hogy ez az álláspont helyes volt, azt igazolták a csodálatos riói győzelmek, a három arany és az egy ezüstérem.

  Ezt követően a szövetségi kapitány valamennyi nyilatkozatában méltatta Katinka helytállását, hangsúlyozta, nyitott a megbékélésre, a harmonikus együttműködés érdekében a szövetség bármely kérésének kész eleget tenni. Ugyanez a hangnem jellemezte a szövetség elnökének és a többi vezető tisztviselőnek a megnyilvánulásait. Hargitay András meghívta Shane Tusupot az edzőbizottság irányító testületébe – válaszra sem méltatták.

  Mindeközben a MÚSZ a társszövetségekkel karöltve teljes erőbedobással küzd a jövő évi FINA-világbajnokság megfelelő előkészítéséért. Mígnem a mai nap megfogalmazódott az újabb támadás, amelynek színvonala vetekszik a korábbiakkal. Groteszknek tartjuk, hogy mindez épp akkor jelent meg, amikor újból béke honol a sportágban, és mindenki igyekszik a saját tennivalóira koncentrálni: az úszók úsznak, az edzők edzést tartanak, a tisztviselők pedig a lehető legjobb háttér fenntartásán, további javításán fáradoznak.

  Ami a megfogalmazott vádakat illeti, minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy 2008-ban Gyárfás Tamás arra ösztönözte volna Hosszú Katinkát, hagyja abba a versenyzést. A szövetség elnöke ilyet soha, egyetlen úszónak nem tanácsolt, és nem is fog.

  A MÚSZ, de mondhatni az egész magyar sport a honi lehetőségek maximumát igyekszik folyamatosan biztosítani a számára. A Tüske-uszodában akkor kér pályát, amikor akar – itt van egyébként a sohasem használt videórendszer is; arról a szövetség nem tehet, hogy a rendelkezésre álló uszodák közül a Komjádi-uszodát a vb érdekében felújítják, és emiatt bezárták (megjegyzendő: ha ez nem történik meg, hamarosan jóval hosszabb időre a teljes létesítményt be kellett volna zárni, annyira elöregedett).

  Hosszú Katinka elmarasztalja a közgyűlést, amely nyílt szavazással adott az elnöknek újfent bizalmat, amikor Gyárfás Tamás maga kezdeményezett önmagával szemben bizalmatlansági indítványt, majd elhagyta a közgyűlés helyszínét. Távollétében szavaztak arról, hogy nyílt vagy titkos legyen a jelenlévők állásfoglalása, egyetlen küldött kivételével döntöttek a nyílt voksolás mellett, amelynek eredménye 112-1 lett.

  A klubok és műhelyek nem érdekek mentén részesülnek a minden eddiginél nagyobb nagyságrendű pénzügyi támogatásban – az évek óta alkalmazott, konszenzussal elfogadott, a különböző korosztályokban elért eredmények alapján kidolgozott egyesületi rangsor alapján kerülnek felosztásra a források. Az egyes versenyzők ösztöndíjainál szintén az eredményesség számít elsődleges szempontnak – a legjobbak esetében a MOB által megszabott mérték a kizárólagos irányadó. A MÚSZ a szerdai napon a válogatott hét tagjának – majd később még további tizenötnek – személygépkocsikat ad át a minél eredményesebb vb-felkészülést segítendő, és a következő esztendőre is milliós nagyságrendű felkészülési támogatást nyújt a legjobbaknak. Mint ahogy évekkel ezelőtt is igyekezett a lehető legnagyobb mértékben támogatni a versenyzőket, a klubokat, világversenyek Magyarországra hozatalával segíteni a sportág népszerűsítését, már jóval azelőtt is, hogy Katinka igazán eredményes úszóvá vált.

  A sors ajándéka, hogy Hosszú Katinka találkozott Shane Tusuppal, akivel bámulatos eredményeket értek el az elmúlt négy évben. Más kérdés, hogy teljesítményének jogos elismerése mellett számos nemzetközi tekintélyű tisztviselő, versenyrendező egyre több alkalommal panaszkodik az edző viselkedésével kapcsolatban. Az ütközések eredője rendszerint anyagi természetű. Tény, hogy a sportvilágban a professzionalizmusnak a legteljesebb mértékig helye van, de Shane Tusup fellépése, stílusa többek számára mindinkább elfogadhatatlanná válik a világ úszósportjában. Méltatlannak éreznénk a konkrét példákat felsorolni, ezek részleteitől szeretnénk a sportközvéleményt megkímélni – hiszen az újabb és újabb, nehezen minősíthető nyilatkozatok ellenére a cél változatlan: a sportolók nyújtsák tudásuk legjavát a medencében. És persze az is, hogy a kiváló eredményeket produkáló magyar úszósport továbbra is az a remek közösség maradjon, amelyik egy immár 120 éves hagyományt ápol, méltó módon. Természetesen mindig voltak és lesznek is nehéz emberek, akik külön utakon járnak, akik markáns véleményt, sőt, értékelendő, megszívlelendő kritikát fogalmaznak meg, ehhez az úszócsalád is hozzászokott, hisz megannyi világklasszis versenyző és edző fordult meg a medencék partján; amit nem lehet megszokni, azok az időről időre előtörő, érthetetlenül szélsőséges megnyilvánulások.

  Ezen úszócsaládnak megbecsült tagja Hosszú Katinka is, aki igazi ikonná vált remek sikereinek köszönhetően. A Magyar Úszó Szövetség mindezt a legcsekélyebb mértékben sem kívánja beárnyékolni, de a leghatározottabban elutasítja azokat a megnyilvánulásokat, amelyekkel újból és újból szembesülni kénytelen. 

  A Magyar Úszó Szövetség vezetőségének állásfoglalása
  2016-11-15 //

  2017. január 1-től érvényes új doppinglista

  Letölthető az új doppinglista itt és a honlapon az adatbank menüpont alatt, a közérdekű információknál.

  Bővebb felvilágosítás és még több tudnivaló a Magyar Antidopping Csoport hivatalos honlapján:
  http://antidopping.hu/main.php

  2017. január 1-től érvényes új doppinglista
  2016-11-13 //

  Gyermekvédelem az úszósportban: újabb lépés előre

  A Magyar Úszó Szövetség és a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszéke vasárnapi közös konferenciájának fő témája a gyermekek elleni erőszak megelőzése volt. Hallhattuk a brit modell elemeit, ezeket a magyar szövetség is igyekszik átültetni a gyakorlatba.

  Eddig huszonhat edzőkonferenciát rendezett a szövetség és a TF tanszéke, ezek mindegyike a Testnevelési Egyetem (korábban Főiskola) előadótermében zajlott, most először kényszerült „idegenbe” a szakmai találkozó, miután tavaly leégett a sokat megélt csarnok – emlékeztetett a szomorú tényre a tanácskozás elején dr. Tóth Ákos, ezúttal egy budai hotel konferenciatermében.

  Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a 27. konferencia is azokról szól, akik nincsenek jelen: a tanítványokról, a tehetségekről, a kinevelendő csillagokról. „Minden az edzőkön múlik, rajtatok a világ szeme, a gyerekek sorsa a ti kezetekben van. Soha nem látott feltételek mentén dolgozhattok, és biztos vagyok az elhivatottságotokban. Fontos, hogy a gyerek ne csak tanuljon, és ne csak versenyezzen, hanem a lelke is rendben legyen, hogy mi, ti meg tudjátok óvni őket. Amíg más sportágakban elmennek külföldre az edzők, hozzánk hazajönnek. Magyarország vonzó környezet, soha nem látott világbajnokság előtt áll, mondhatom, hogy a világ úszósportjának egyik legnagyobb bázisa vagyunk” – fogalmazott a 2017-es FINA vb-re is utalva a szövetség elnöke.

  A 27. úszásoktatói és edzői konferencia központi témaköre a gyermekek elleni erőszak kérdése volt. A Magyar Úszó Szövetség az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, igaz, évtizedekkel ezelőtt történt esetek miatt már korábban felvette a kapcsolatot a társadalmi probléma elismert szakembereivel, így dr. Herczog Mária szociológussal is, aki szakmai ajánlásokat fogalmazott meg, melyek nagy része a sportágfejlesztési tervbe is bekerült.

  Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja előadása elején úgy fogalmazott, az erőszakról szóló hírek nem feltétlenül azért növekedtek meg, mert több az erőszakos cselekmény, hanem azért, mert az ilyen esetekkel szembeni tolerancia és elfogadottság szerencsére folyamatosan csökken, és az áldozatok is egyre bátrabban beszélnek a velük történtekről.

   

  „Mindannyiunknak felelőssége van abban, hogy a sokszor szégyennel és életre szóló fájdalmakkal járó érzést ne titkolják az érintettek, és abban is, hogy felismerjük, ha valaki bajba került. Bátorítsuk őket, hogy forduljanak segítséghez, legyenek meg persze ehhez a megfelelő jogi és szakmai feltételek, és legfőképpen legyenek felkészültek, tájékozottak a felnőttek, legyenek azok szülők, edzők vagy tanárok” – vezette fel a témát általánosságban a szakember, jelezvén, a sport csak az egyik színtere az erőszak megjelenésének, ugyanakkor kifejezetten olyan terület, ahol a probléma a bizalommal való visszaélésből ered.

  Az ENSZ főtitkára és a WHO is kiemelten kezelendő területnek tartja a gyermekek védelmét, a sérelmükre elkövetett erőszak pedig nagyon sokféle lehet: a fizikai mellett mentális erőszakról (utóbbit nagyon nehéz észrevenni), lelki és fizikai kizsákmányolásról, elhanyagolásról, rossz bánásmódról, szexuális abúzusról éppúgy beszélhetünk, mint a jogszabályi környezet elégtelensége miatt felvázolható intézményes erőszakról, a digitális média adta „lehetőségekről”, a közösségi média felületein, a telefonokon történő visszaélésekről és zaklatásokról.

   

  Dr. Herczog Mária szerint az alapvető probléma az, hogy a szülők nem ismernek alternatív technikákat a gyermeknevelésben (merthogy a család az elsődleges színtér a statisztikák szerint, világszerte, nem csak idehaza), vélhetően azt sem tudják, hogy 2005. január 1-je óta a családban (és mindenhol máshol) történő testi fenyítés is bűncselekmény. Pedig a gyerekek bíznak a szülőkben (és az edzőkben), az általuk mutatott mintákat alkalmazzák: így, ha erőszakot látnak, azt is követik, más színtereken – akár az öltözőben – maguk is ehhez folyamodhatnak. „A gyerek nem abból tanul, amit mondunk neki, hanem abból, ahogyan viselkedünk.”

  Az előadáson elhangzott, hogy a Gallup felmérése szerint európai viszonylatban Magyarországon tudnak a legkevesebbet a jogaikról a gyerekek, ez pedig akaratlanul is teret ad a visszaéléseknek.

  A szakember szerint egyértelmű, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, ennek egyik eleme, hogy a gyermek és a szülők, a gyermek és a pedagógusok, a gyermek és az edzők, az edzők és a szülők között alakuljanak ki a bizalmi viszonyok, de leginkább az a fontos, hogy a gyermek környezetében legyen legalább egy ember, akiben maximálisan megbízik. „Ekkor van miért jól teljesíteni, van miért felkelni reggel, van miért jónak lenni, jól viselkedni. Hiszen bíznak benne” – fogalmazott Herczog Mária, majd hozzátette, valóban probléma, hogy sok gyereknek nem hisznek, ha az jelzéssel él. Szerinte annak is megvan az oka, ha a gyerek hazudik (feltéve, ha bebizonyosodik, hogy így van), meg kell vizsgálni, honnan ered ez a viselkedés.

  Elmondta azt is, hogy a jogszabályi környezet folyamatosan javul, ám mindennek az alapja a tájékoztatás, a szakemberek felkészítése, a beavatkozási lehetőségek ismertetése. Tanárnak, edzőnek, kollégának, szülőnek egyaránt tudnia kell, hová fordulhat, ha erőszakot tapasztal. „Ha elsősegély-nyújtást vagy balesetvédelmet tanulni kell, miért volna magától értetődő ennek a tudásnak az ismerete?” – tette fel a költői kérdést Herczog Mária.

  A felismerés után a megfelelő beavatkozás, az objektív feltárás és értékelés, a transzparencia alapvető fontosságú, és ha az elkövető képes és hajlandó tanulni a hibájából, van belátása arra vonatkozóan, a rehabilitációja is bekövetkezhet. Ez természetesen nagyon széles körű egyeztetéseket, vizsgálódásokat igényel – a sportági szervezetek bevonásával.

  Az ENSZ sportirodájának állásfoglalása szerint minden gyereknek joga, hogy bármilyen szinten is sportol, biztonságosan és pozitív támogató környezetben tegye ezt. Ebbe nem fér bele az extrém edzés vezénylése, a testi fenyítés, a versengés indokolatlan erőltetése, a beavatás, a csúfolás és megalázás, nem beszélve az alkoholról, a drogról és a doppingról. Megismételte, gyermekvédelmi programokra és ismeretterjesztésre van szükség a sport egészében, hogy a fent vázolt erőszakcselekmények minél kevesebb számban forduljanak elő.

  Az Brit Úszó Szövetség Jogi Bizottságának vezetője, Ashley Cox előadásában rámutatott azokra a pontokra, amelyek megoldási lehetőséget jelentenének idehaza is, pontosabban bemutatta, hogy a szigetországban a súlyos erőszakos esetek nyilvánosságra kerülése után mi történt a gyakorlatban.

  A sportjoggal 13 éve foglalkozó szakember három úszóedző, Paul Hickson, Mike Edge és Mike Drew esetét elevenítette fel, mindannyiukat elítélték súlyos szexuális bűncselekmények miatt. A konkrét esetek hatására döntött úgy a brit kormány, hogy lépésekre szánja el magát. A Brit Úszó Szövetség minisztériumi közreműködéssel vizsgálta az 1996 és 2001 közötti ügyeket, majd jelentést írt erről, a szervezet ügyvezetője akkor David Sparkes, a LEN jelenlegi főtitkára volt.

  A jelentés négy fontos eredményt hozott. A szexuális és egyéb erőszakos elkövetője rendszerint olyan személy, akiben a fiatal megbízik. A gyermekek, fiatalok megnyilatkozását gyakran nem hiszik el, így sokan vannak, akik soha nem beszélnek arról, mi történt velük. A gyermekek nem tudják, kihez forduljanak segítségért, a negyedik tanulság pedig az, hogy az edzők figyelmét fel kell hívni a karizmatikus személyiség és az ezzel járó hatalom veszélyeire.

  Ashley Cox elmondta, a szexuális, fizikai erőszak, az elhanyagolás és az érzelmi erőszak elkövetői a vizsgált időszakban 61 százalékban edzők voltak. A rendkívül alapos vizsgálat után a kormány létrehozta a Gyermekvédelem a sportban nevű szervezetet, amely felé minden sportszervezet jelentési kötelezettséggel bír. A felállított testület auditálja és ellenőrzi ezeket az éves jelentéseket.

  Minden brit sportszövetségnek rendelkeznie kell Gyermekvédelmi Szabályzattal, és biztosítania kell a sportoláshoz a biztonságos környezetet. Az edzőknek erkölcsi bizonyítványra van szüksége a munkájuk végzéséhez, emellett egy bizonyos formanyomtatványon keresztül bárki jelezheti a hatóságok, a rendőrség és a kormány által létrehozott szervezet felé, ha erőszakra utaló jelet tapasztal. A helyi úszószövetségnek joga van felfüggeszteni a szakemberek tevékenységét, mint ahogyan a központi szervezetnek is lehetősége van kizárni sportszervezeteket, amennyiben a fenti követelményeket elmulasztják.

  Az intézkedéseknek köszönhetően a témát érintő tudatosság szervezeti szinten is kialakult a brit sportban, a gyermekvédelmi kultúra nagyjából beágyazódott az edzőkbe (el is kell végezniük egy gyermekvédelmi tanfolyamot), a tisztviselőkbe, a klubok dolgozóiba. Már csak azért is, mert a viselkedési kódexek megfogalmazása mellett minden egyesületnek kötelező kineveznie egy jóléti ügyintézőt. Ez a személy tartja a kapcsolatot az edző és a fiatal versenyzők között.

  A britek vizsgálták a 2011-et követő időszak eredményeit is (hála az éves jelentéseknek!), a legutóbbi, 2016 júniusáig bezáruló év során az erőszakos események száma tovább csökkent, de ami ennél még fontosabb, az edzők már „csak” 40 százalékban elkövetői a felismert bűncselekményeknek.

  „Még nagyon az út elején járunk” – ezt már dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője említette a két előadásra reagálva, egyúttal jelezte (és ebben a szakemberek is egyetértettek), az elkövetők rehabilitációját nagyon alapos vizsgálatok után, társadalmi és az adott közösségben is kialakuló konszenzus mentén lehet és kell kezdeményezni.

  Hargitay András szövetségi kapitány rövid hozzászólásában jelezte, az edzők védelme is nagyon fontos, elvégre alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bizonyos legyen, a fiatalok nem állítottak valótlant, amikor beszéltek a velük történtekről. A téma érzékenysége miatt különösen fontos tehát, hogy két kiváló szakembert hallgatott meg a zsúfolásig megtelt konferenciaterem közönsége, ugyanakkor a kapitány szerint kijelenthető: a magyar úszósport újabb fontos lépést tett a probléma hatékony kezelésére.

  A konferencián több más előadás is elhangzott, többek között a 2017. évi budapesti világbajnokság előkészületei is szóba kerültek. Szántó Éva, a MÚSZ főtitkára, a szervező bizottság ügyvezető igazgatója adott rövid helyzetjelentést a július 14. és 30. között mintegy 7000 akkreditált személyt és több tízezer szurkolót és látogatót megmozgató csúcseseményről, valamint a 12 ezer embert érintő masters vb-ről, amelyet augusztus 7. és 20. között rendezünk. A helyszínek, elsősorban a Dagály Aréna kivitelezése kiváló ütemben zajlik, egyre kézzelfoghatóbb a világesemény – ha más nem, a rengeteg (szervező)munka miatt is, ha már Budapest „beugrása” miatt a vb szervezési-tervezési és megvalósítási fázisa szinte teljesen egybeesik.

  Gyermekvédelem az úszósportban: újabb lépés előre
  2016-11-11 //

  November 13-án nagyszabású TF konrefencia

  A Magyar Úszó Szövetség és a TF Úszás és Vízi Sportok Tanszék, Úszásoktatói és edzői konferenciát rendez, testnevelő tanárok, sportoktatók, sportedzők, szakedzők részére

  Időpont: 2016. november 13. 9.30
  Helyszín: BARA Hotel Bp. 1118 Hegyalja út 34-36 / a TF pályához közel/

  UPDATE: Shane Tusup nem tud eleget tenni a felkérésnek, így előadását törölték a programból!

   

  A konferencia részletes programja és a jelentkezési lap letölthető itt:

   

  November 13-án nagyszabású TF konrefencia