HÍREK

  2016-11-15 //

  2017. január 1-től érvényes új doppinglista

  Letölthető az új doppinglista itt és a honlapon az adatbank menüpont alatt, a közérdekű információknál.

  Bővebb felvilágosítás és még több tudnivaló a Magyar Antidopping Csoport hivatalos honlapján:
  http://antidopping.hu/main.php

  2017. január 1-től érvényes új doppinglista
  2016-11-13 //

  Gyermekvédelem az úszósportban: újabb lépés előre

  A Magyar Úszó Szövetség és a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszéke vasárnapi közös konferenciájának fő témája a gyermekek elleni erőszak megelőzése volt. Hallhattuk a brit modell elemeit, ezeket a magyar szövetség is igyekszik átültetni a gyakorlatba.

  Eddig huszonhat edzőkonferenciát rendezett a szövetség és a TF tanszéke, ezek mindegyike a Testnevelési Egyetem (korábban Főiskola) előadótermében zajlott, most először kényszerült „idegenbe” a szakmai találkozó, miután tavaly leégett a sokat megélt csarnok – emlékeztetett a szomorú tényre a tanácskozás elején dr. Tóth Ákos, ezúttal egy budai hotel konferenciatermében.

  Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a 27. konferencia is azokról szól, akik nincsenek jelen: a tanítványokról, a tehetségekről, a kinevelendő csillagokról. „Minden az edzőkön múlik, rajtatok a világ szeme, a gyerekek sorsa a ti kezetekben van. Soha nem látott feltételek mentén dolgozhattok, és biztos vagyok az elhivatottságotokban. Fontos, hogy a gyerek ne csak tanuljon, és ne csak versenyezzen, hanem a lelke is rendben legyen, hogy mi, ti meg tudjátok óvni őket. Amíg más sportágakban elmennek külföldre az edzők, hozzánk hazajönnek. Magyarország vonzó környezet, soha nem látott világbajnokság előtt áll, mondhatom, hogy a világ úszósportjának egyik legnagyobb bázisa vagyunk” – fogalmazott a 2017-es FINA vb-re is utalva a szövetség elnöke.

  A 27. úszásoktatói és edzői konferencia központi témaköre a gyermekek elleni erőszak kérdése volt. A Magyar Úszó Szövetség az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, igaz, évtizedekkel ezelőtt történt esetek miatt már korábban felvette a kapcsolatot a társadalmi probléma elismert szakembereivel, így dr. Herczog Mária szociológussal is, aki szakmai ajánlásokat fogalmazott meg, melyek nagy része a sportágfejlesztési tervbe is bekerült.

  Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja előadása elején úgy fogalmazott, az erőszakról szóló hírek nem feltétlenül azért növekedtek meg, mert több az erőszakos cselekmény, hanem azért, mert az ilyen esetekkel szembeni tolerancia és elfogadottság szerencsére folyamatosan csökken, és az áldozatok is egyre bátrabban beszélnek a velük történtekről.

   

  „Mindannyiunknak felelőssége van abban, hogy a sokszor szégyennel és életre szóló fájdalmakkal járó érzést ne titkolják az érintettek, és abban is, hogy felismerjük, ha valaki bajba került. Bátorítsuk őket, hogy forduljanak segítséghez, legyenek meg persze ehhez a megfelelő jogi és szakmai feltételek, és legfőképpen legyenek felkészültek, tájékozottak a felnőttek, legyenek azok szülők, edzők vagy tanárok” – vezette fel a témát általánosságban a szakember, jelezvén, a sport csak az egyik színtere az erőszak megjelenésének, ugyanakkor kifejezetten olyan terület, ahol a probléma a bizalommal való visszaélésből ered.

  Az ENSZ főtitkára és a WHO is kiemelten kezelendő területnek tartja a gyermekek védelmét, a sérelmükre elkövetett erőszak pedig nagyon sokféle lehet: a fizikai mellett mentális erőszakról (utóbbit nagyon nehéz észrevenni), lelki és fizikai kizsákmányolásról, elhanyagolásról, rossz bánásmódról, szexuális abúzusról éppúgy beszélhetünk, mint a jogszabályi környezet elégtelensége miatt felvázolható intézményes erőszakról, a digitális média adta „lehetőségekről”, a közösségi média felületein, a telefonokon történő visszaélésekről és zaklatásokról.

   

  Dr. Herczog Mária szerint az alapvető probléma az, hogy a szülők nem ismernek alternatív technikákat a gyermeknevelésben (merthogy a család az elsődleges színtér a statisztikák szerint, világszerte, nem csak idehaza), vélhetően azt sem tudják, hogy 2005. január 1-je óta a családban (és mindenhol máshol) történő testi fenyítés is bűncselekmény. Pedig a gyerekek bíznak a szülőkben (és az edzőkben), az általuk mutatott mintákat alkalmazzák: így, ha erőszakot látnak, azt is követik, más színtereken – akár az öltözőben – maguk is ehhez folyamodhatnak. „A gyerek nem abból tanul, amit mondunk neki, hanem abból, ahogyan viselkedünk.”

  Az előadáson elhangzott, hogy a Gallup felmérése szerint európai viszonylatban Magyarországon tudnak a legkevesebbet a jogaikról a gyerekek, ez pedig akaratlanul is teret ad a visszaéléseknek.

  A szakember szerint egyértelmű, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, ennek egyik eleme, hogy a gyermek és a szülők, a gyermek és a pedagógusok, a gyermek és az edzők, az edzők és a szülők között alakuljanak ki a bizalmi viszonyok, de leginkább az a fontos, hogy a gyermek környezetében legyen legalább egy ember, akiben maximálisan megbízik. „Ekkor van miért jól teljesíteni, van miért felkelni reggel, van miért jónak lenni, jól viselkedni. Hiszen bíznak benne” – fogalmazott Herczog Mária, majd hozzátette, valóban probléma, hogy sok gyereknek nem hisznek, ha az jelzéssel él. Szerinte annak is megvan az oka, ha a gyerek hazudik (feltéve, ha bebizonyosodik, hogy így van), meg kell vizsgálni, honnan ered ez a viselkedés.

  Elmondta azt is, hogy a jogszabályi környezet folyamatosan javul, ám mindennek az alapja a tájékoztatás, a szakemberek felkészítése, a beavatkozási lehetőségek ismertetése. Tanárnak, edzőnek, kollégának, szülőnek egyaránt tudnia kell, hová fordulhat, ha erőszakot tapasztal. „Ha elsősegély-nyújtást vagy balesetvédelmet tanulni kell, miért volna magától értetődő ennek a tudásnak az ismerete?” – tette fel a költői kérdést Herczog Mária.

  A felismerés után a megfelelő beavatkozás, az objektív feltárás és értékelés, a transzparencia alapvető fontosságú, és ha az elkövető képes és hajlandó tanulni a hibájából, van belátása arra vonatkozóan, a rehabilitációja is bekövetkezhet. Ez természetesen nagyon széles körű egyeztetéseket, vizsgálódásokat igényel – a sportági szervezetek bevonásával.

  Az ENSZ sportirodájának állásfoglalása szerint minden gyereknek joga, hogy bármilyen szinten is sportol, biztonságosan és pozitív támogató környezetben tegye ezt. Ebbe nem fér bele az extrém edzés vezénylése, a testi fenyítés, a versengés indokolatlan erőltetése, a beavatás, a csúfolás és megalázás, nem beszélve az alkoholról, a drogról és a doppingról. Megismételte, gyermekvédelmi programokra és ismeretterjesztésre van szükség a sport egészében, hogy a fent vázolt erőszakcselekmények minél kevesebb számban forduljanak elő.

  Az Brit Úszó Szövetség Jogi Bizottságának vezetője, Ashley Cox előadásában rámutatott azokra a pontokra, amelyek megoldási lehetőséget jelentenének idehaza is, pontosabban bemutatta, hogy a szigetországban a súlyos erőszakos esetek nyilvánosságra kerülése után mi történt a gyakorlatban.

  A sportjoggal 13 éve foglalkozó szakember három úszóedző, Paul Hickson, Mike Edge és Mike Drew esetét elevenítette fel, mindannyiukat elítélték súlyos szexuális bűncselekmények miatt. A konkrét esetek hatására döntött úgy a brit kormány, hogy lépésekre szánja el magát. A Brit Úszó Szövetség minisztériumi közreműködéssel vizsgálta az 1996 és 2001 közötti ügyeket, majd jelentést írt erről, a szervezet ügyvezetője akkor David Sparkes, a LEN jelenlegi főtitkára volt.

  A jelentés négy fontos eredményt hozott. A szexuális és egyéb erőszakos elkövetője rendszerint olyan személy, akiben a fiatal megbízik. A gyermekek, fiatalok megnyilatkozását gyakran nem hiszik el, így sokan vannak, akik soha nem beszélnek arról, mi történt velük. A gyermekek nem tudják, kihez forduljanak segítségért, a negyedik tanulság pedig az, hogy az edzők figyelmét fel kell hívni a karizmatikus személyiség és az ezzel járó hatalom veszélyeire.

  Ashley Cox elmondta, a szexuális, fizikai erőszak, az elhanyagolás és az érzelmi erőszak elkövetői a vizsgált időszakban 61 százalékban edzők voltak. A rendkívül alapos vizsgálat után a kormány létrehozta a Gyermekvédelem a sportban nevű szervezetet, amely felé minden sportszervezet jelentési kötelezettséggel bír. A felállított testület auditálja és ellenőrzi ezeket az éves jelentéseket.

  Minden brit sportszövetségnek rendelkeznie kell Gyermekvédelmi Szabályzattal, és biztosítania kell a sportoláshoz a biztonságos környezetet. Az edzőknek erkölcsi bizonyítványra van szüksége a munkájuk végzéséhez, emellett egy bizonyos formanyomtatványon keresztül bárki jelezheti a hatóságok, a rendőrség és a kormány által létrehozott szervezet felé, ha erőszakra utaló jelet tapasztal. A helyi úszószövetségnek joga van felfüggeszteni a szakemberek tevékenységét, mint ahogyan a központi szervezetnek is lehetősége van kizárni sportszervezeteket, amennyiben a fenti követelményeket elmulasztják.

  Az intézkedéseknek köszönhetően a témát érintő tudatosság szervezeti szinten is kialakult a brit sportban, a gyermekvédelmi kultúra nagyjából beágyazódott az edzőkbe (el is kell végezniük egy gyermekvédelmi tanfolyamot), a tisztviselőkbe, a klubok dolgozóiba. Már csak azért is, mert a viselkedési kódexek megfogalmazása mellett minden egyesületnek kötelező kineveznie egy jóléti ügyintézőt. Ez a személy tartja a kapcsolatot az edző és a fiatal versenyzők között.

  A britek vizsgálták a 2011-et követő időszak eredményeit is (hála az éves jelentéseknek!), a legutóbbi, 2016 júniusáig bezáruló év során az erőszakos események száma tovább csökkent, de ami ennél még fontosabb, az edzők már „csak” 40 százalékban elkövetői a felismert bűncselekményeknek.

  „Még nagyon az út elején járunk” – ezt már dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője említette a két előadásra reagálva, egyúttal jelezte (és ebben a szakemberek is egyetértettek), az elkövetők rehabilitációját nagyon alapos vizsgálatok után, társadalmi és az adott közösségben is kialakuló konszenzus mentén lehet és kell kezdeményezni.

  Hargitay András szövetségi kapitány rövid hozzászólásában jelezte, az edzők védelme is nagyon fontos, elvégre alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bizonyos legyen, a fiatalok nem állítottak valótlant, amikor beszéltek a velük történtekről. A téma érzékenysége miatt különösen fontos tehát, hogy két kiváló szakembert hallgatott meg a zsúfolásig megtelt konferenciaterem közönsége, ugyanakkor a kapitány szerint kijelenthető: a magyar úszósport újabb fontos lépést tett a probléma hatékony kezelésére.

  A konferencián több más előadás is elhangzott, többek között a 2017. évi budapesti világbajnokság előkészületei is szóba kerültek. Szántó Éva, a MÚSZ főtitkára, a szervező bizottság ügyvezető igazgatója adott rövid helyzetjelentést a július 14. és 30. között mintegy 7000 akkreditált személyt és több tízezer szurkolót és látogatót megmozgató csúcseseményről, valamint a 12 ezer embert érintő masters vb-ről, amelyet augusztus 7. és 20. között rendezünk. A helyszínek, elsősorban a Dagály Aréna kivitelezése kiváló ütemben zajlik, egyre kézzelfoghatóbb a világesemény – ha más nem, a rengeteg (szervező)munka miatt is, ha már Budapest „beugrása” miatt a vb szervezési-tervezési és megvalósítási fázisa szinte teljesen egybeesik.

  Gyermekvédelem az úszósportban: újabb lépés előre
  2016-11-11 //

  November 13-án nagyszabású TF konrefencia

  A Magyar Úszó Szövetség és a TF Úszás és Vízi Sportok Tanszék, Úszásoktatói és edzői konferenciát rendez, testnevelő tanárok, sportoktatók, sportedzők, szakedzők részére

  Időpont: 2016. november 13. 9.30
  Helyszín: BARA Hotel Bp. 1118 Hegyalja út 34-36 / a TF pályához közel/

  UPDATE: Shane Tusup nem tud eleget tenni a felkérésnek, így előadását törölték a programból!

   

  A konferencia részletes programja és a jelentkezési lap letölthető itt:

   

  November 13-án nagyszabású TF konrefencia
  2016-11-08 //

  Hargitay András szövetségi kapitány nyilatkozata

  "Mérlegelve az elmúlt napok nem kívánatos történéseit, korábbi szándékommal ellentétben úgy döntöttem, hogy Gyurta Gergely egyaránt rajthoz állhat 400 méter vegyesen és 1500 méter gyorson a windsori rövidpályás világbajnokságon.

  Egész sportpályafutásom alatt sportoló centrikus voltam, ma is az vagyok, és az is leszek. Annak ellenére, hogy Gyurta Gergő a tokiói Világkupán 0.6 másodperccel jobb időt ért el, mint Bernek Péter az országos bajokságon, azért akartam Gyurtát Windsorban csak 1500 méterre nevezni, mert annak előfutama ugyanaznap délelőtt van, mint a 400 méteres vegyesúszásé. Határozott véleményem, hogy Gergő akkor lehet eredményesebb, ha egy napon egy számra összpontosít.

  Gyurta Tamás, az UTE szakosztályvezetője, Gergő édesapja, illetve Gyurta Dani, Gergő testvére ezt másképp értékeli, és ezt olykor ellenséges hangnemben kifejezésre is juttatta. Nem értették meg, hogy a legjobbat akartam. Szerintük Gergőt megfosztom egy általa kiérdemelt lehetőségtől, ezáltal elkedvetlenítem, csalódott és motiválatlan lesz.

  Magam változatlanul úgy érzem, számára a kevesebb több lenne, azaz egy számban sikeresebben végezhet, mint a kettőben – bár én tévednék –, mégis: fejet hajtok. Ha ez gyengeségnek tűnik, nem érdekel. Nem az a célom, hogy én győzzem le a magyar úszókat. Nekik kell legyőzniük az ellenfeleiket.”

  Hargitay András szövetségi kapitány nyilatkozata
  2016-11-07 //

  EGY NAP AZ UTÁNPÓTLÁSÉRT

  Edzők, testnevelők, szülők, figyelem!
  Konferencia – immár hatodszor – a MOB és a Decathlon támogatásával, az utanpotlassport.hu szervezésében. 

  Az utánpótlás-nevelés legsikeresebb, rendre teltházas rendezvényeinek egyike évről évre. 

  Helyszín:
  2016. december 5-én a Hunguest Hotel Millenniumban (Bp. VIII., Üllői út 94-98.). 

  Részletek a mellékletben.

  EGY NAP AZ UTÁNPÓTLÁSÉRT
  2016-11-04 //

  Hosszú Katinka 16 döntő, 16 győzelem és egy kizárás

  Amelyik számban döntőbe jutott, azt megnyerte Hosszú Katinka (16/16), az egyetlen hiányzó darab a kollekcióból az 50 gyors

  A zárónap délelőttjén, az előfutamok során ugyanis a rajtnál bemozdult, amiért kizárták. Ezt a számot Jakabos Zsuzsanna nyerte meg, aki a váltókkal együtt összesen tíz érmet (hat arany, négy ezüst) szerzett. A férfiaknál Bernek Péter az egyéni számokban szerzett 3 arany- és 3 ezüstéremmel lett a legeredményesebb.

  Kivételesen nagy figyelem jutott a máskor csendes előfutamoknak. A száz százalékos mérleg eléréséért küzdő Hosszú Katinka ugyanis a kizárás sorsára jutott 50 gyorson. Katinka lába abban a fázisban mozdult meg, amikor az „elkészülni” („take your marks”) vezényszó utáni tizedmásodpercekben az úszóknak mozdulatlanul kell várniuk a rajtjelet, és ezért a versenybíróság kénytelen volt kizárni. „A rajt előtti pillanatban megmozdult Hosszú Katinka lába – fogalmaz a versenybíróság közleménye. – Ezzel nem szerzett előnyt, ilyenkor azonban a vezetőbírónak nincs mérlegelési lehetősége. A versenyt követően Katinka méltányosságot kért, ezt azonban a szabály nem teszi lehetővé.”

  Az 50 gyorsot így Jakabos Zsuzsanna nyerte meg – századra azzal az idővel, ami Hosszú idei legjobbja, azaz érdekes lett volna élesben megnézni ezt a párharcot. A másik öt egyéni fináléban Hosszú Katinka diadalmaskodott, mindegyikben magabiztosan. Száz mellen ugyan a „szerspecialista”, Sebestyén Dalma keményen tartotta magát a negyedik napon érezhetően fáradó bajnoknővel szemben, ám a falat így is Katinka érte el előbb, 39 századmásodperces előnnyel – voltaképpen ez volt a legszorosabb sikere a négy nap folyamán.

  A férfiak között Horváth Dávid megcsinálta a triplát, azaz mind a három mellúszó számot megnyerte a Kőbánya SC ifjú klasszisa, utolszor a 200-at. A hátúszók között klubtársa, Telegdy Ádám duplázott, a 200 után ezúttal a 100-at nyerte meg. Bernek Péter sem maradt aranyérem nélkül, 200 gyorson nagy fölénnyel lett első, míg Földházi Dávid 100 vegyesen söpört. Az utolsó egyéni döntőben, 50 pillangón elképesztő eredmény született: a három érmest egy-egy századmásodperc választotta le egymástól, végül Takács Krisztián néhány milliméterrel előbb ért a falhoz (23.97) Cseh Lászlónál (23.98) és Gyárfás Bencénél (23.99).

  A váltókban ismét dőltek az országos csúcsok, a győriek ismét akasztottak két aranyat – a női vegyesváltó döntött rekordot –, így a 12 stafétából 7-et vittek el, míg a másik csúcsot a Kőbánya férfinégyese állította fel.

  Hosszú Katinka mellett másoknak is sikerült többször is dobogóra állni – még ha szerényebb mértékben is –: a hölgyeknél Jakabos Zsuzsanna öt egyéni érmet szerzett (egy arany, négy ezüst), emellett váltóban további öt arany szerepel a „bevételi” oldalon. Verrasztó Evelyn négy számban volt dobogós (0-1-3 – plusz két váltóarany), bátyja, Verrasztó Dávid két aranyat és egy bronzot nyert. A férfiaknál Bernek Péter remekelt, három-három egyéni arany és ezüst a mérlege, míg a kecskeméti Földházi Dávid két aranyat, három ezüstöt és egy bronzot szerzett.

  A negyedik nap bajnokai

   

  Férfiak

  200m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:44.72

  100m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 52.33

  200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:06.40

  50m pillangó: Takács Krisztián (Győri Úszó SE) 23.97

  100m vegyes: Földházi Dávid (Bácsvíz-Kecskemét) 53.96

  4x100m vegyes: Kőbánya SC 3:32.37 – új országos csúcs

  (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince)

   

  Nők

  50m gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 24.51

  200m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 1:54.08

  200m hát: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 2:05.11

  100m mell: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 1:06.97

  100m pillangó: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 57.56

  400m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 4:36.27

  4x100m női vegyesváltó: Győri Úszó SE 4:07.33 – új országos csúcs

  (Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Pózvai Kiara)

   

  Mixed

  4x50m vegyes: Győri Úszó SE 1:43.63

  (Balog Gábor, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Lobanovszkij Maxim)

   

  Éremtáblázat

  Iron Aquatics  16        0          0

  Győr               10        10        3

  BVSC             8          8          9

  Kőbánya         8          4          3

  Kecskemét      2          3          1

  UTE                1          3          2

  MTK               1          1          2

  Hosszú Katinka 16 döntő, 16 győzelem és egy kizárás
  2016-11-04 //

  Hosszú Katinka: 11/11 – Verrasztó Dávid legyőzte Kenderesi Tamást

  Hosszú Katinka továbbra is száz százalékos, 11-ből 11 győzelemnél tart a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon

  ...bár a maratoni legkeményebb etapja a szombati zárónapon esedékes, amikor hat döntő lesz soron. A férfiaknál némi meglepetésre Verrasztó Dávid legyőzte Kenderesi Tamást 200 pillangón.

  Hosszú Katinka a második legnehezebb akadályt is vette: a 800 gyors után 400-on is legyőzte Kapás Boglárkát. Bár az olimpiai bronzérmes 250-nél még hat tizeddel vezetett a háromszoros olimpiai bajnok előtt, ám Katinka ezt követően ötven méteren 1.2 másodperces előnyt szerzett, és innentől kezdve már nem „nézett vissza”. Száz vegyesen és ötven háton is biztosan győzött ezt követően, és a középdöntőkben is kiemelkedően teljesített, azaz elő van készítve a terep, hogy meglegyen a 17/17-es mutató szombat estére.

  A férfiaknál Verrasztó Dávid okozta a legnagyobb meglepetést, miután 200 pillangón végig vezetve győzött Kenderesi Tamás előtt – amihez hozzátartozik, hogy az olimpiai bronzérmes a főiskolai kötelező tornagyakorlatok során nemrég csuklósérülést szenvedett, így jóformán most úszott először kétszázon az elmúlt hetekben. „Kicsit mérges vagyok, hogy ilyen hülyeség miatt történt az egész, de annyira nem ment a kézen átfordulás, hogy elhatároztam, csak azért is megcsinálom, azaz másfél órán át azt gyakoroltam, aztán ez lett belőle – mondta Kenderesi Tamás. – Annyi előnye persze ennek is volt, hogy kizárólag lábra edzettem az elmúlt hetekben, így a fordulóm nagyon sokat javult, és teljesen másképp tekintek a rövid pályás világbajnokságra. Már csak kézzel-lábbal kellene normálisan úsznom, ami most nagyon nem ment, ez a mozgás egyáltalán nem állt össze. De nem félek, decemberig van idő, és addig nem fogok tornázni.”

  Verrasztó Dávid visszafogottan értékelte újabb, egyébként a világranglistán Top 10-es idővel elért sikerét: „Örülök, hogy sikerült kissé meglepnem magam, és látom, hogy mégis van még bennem valami. Ha két napja kérdeznek a decemberi világbajnokságról, egy hatalmas nemet mondtam volna, most viszont erősen gondolkodom. Az elmúlt hónapokban nagyon mélyen voltam, de hát elég rutinom van abban, miképp kell felállni a padlóról...”

  A férfiaknál a legjobb időt Gyurta Gergely érte el – téves eredményközlés alapján őt a második napon már bajnoknak hirdettük, ezért elnézést –, 14:30-on belülre került, ezzel második a világranglistán 1500 gyorson. „Az országos csúcsot is meg akartam dönteni, nagyon kevésen múlt, hogy sikerüljön – de a lényeg, hogy megint élvezem az úszást, és nagyon várom a windsori világbajnokságot. Rövid pályán nekem valamiért jobban megy, remélem, sikerül valami szép eredményt elérni.”

  A mellúszóknál Horváth Dávid a 100 után az 50 méteres mellúszást is megnyerte, míg Kozma Dominik ismét adott valami ízelítőt „a régiből”, hiszen remek úszással nyerte a 100 gyorsot. A váltókban a két staféta-király klub, a Kőbánya SC és a Győr vitte el az aranyérmeket, utóbbiak kettőt is, és a 4x100-as gyorsváltóban az előfutamban és a döntőben is megjavították az országos csúcsot.

  A harmadik nap bajnokai

   

  Férfiak

  100m gyors: Kozma Dominik (MTK) 48.39

  1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:29.95

  50m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 27.28

  200m pillangó: Verrasztó Dávid (BVSC-Zugló) 1:54.35

  4x50m vegyesváltó: Kőbánya SC 1:37.60

  (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince)

   

  Nők

  400m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 3:59.78

  50m hát: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 27.41

  100m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 59.53

  4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:46.10 – új országos csúcs

  (Sebestyén Dalma, Dobos Dorottya, Pózvai Kiara, Jakabos Zsuzsanna)

   

  Mixed

  4x50m gyors: Győri Úszó SE 1:35.25

  (Keresztes Mátyás, Lobanovszkij Maxim, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna)

   

  Hosszú Katinka: 11/11 – Verrasztó Dávid legyőzte Kenderesi Tamást
  2016-11-03 //

  Hosszú Katinka: ötből öt – Verrasztó Dávid: világranglista-harmadik idő

  Ötből öt győzelemmel folytatta szereplését Hosszú Katinka a százhalombattai rövid pályás országos bajnokság második napján. 

  Sikerének értékét növeli, hogy fél óra leforgása alatt nyerte meg a legnagyobb konkurenciát felvonultató 800 gyorsot és 200 pillangót. A férfiak között Verrasztó Dávid alakított nagyot, aki a világranglista harmadik legjobb idejét úszta 400 vegyesen.

  Amikor először indult el valamennyi számban Hosszú Katinka a rövidpályás bajnokságon két évvel ezelőtt, a 17/17-es eredményhez egy arany hiányzott: a 800 gyors. Nos, ez most a nyitószám volt, és a világranglistát vezető Kapás Boglárka miatt – aki 2014-ben is megelőzte – ez meglehetősen kemény kihívásnak számított. Hatszázig Kapás vezetett, ám ekkor Hosszú sebességet váltott, és végül másfél másodperccel sikerült megelőznie vetélytársát, ideje (8:13.56) pedig a világranglista második legjobbja az idén (Kapás tokiói eredménye mögött).

  Fél óra múlva újabb kőkemény finálé várt rá, a 200 pillangó, Jakabos Zsuzsannával, Szilágyi Liliánával, valamint Kapás Boglárkával itt is – és ismét csak magabiztosan győzött. Ezek után a 100 gyors, a 100 hát és az 50 pillangó könnyed sikernek tűnt, míg a női 4x200-as gyorsváltóban 13-16 éves klubtársaival összeállva 7. helyre ért be az Iron Aquatics színeiben – ezt a számot, akárcsak a 4x50-es gyorsváltót, a BVSC-Zugló vitte el.

  A nap igen kellemes meglepetését Verrasztó Dávid okozta: a tavaly még világbajnoki ezüstérmes, az idei riói olimpia balsikere óta megannyi lelki gonddal küzdő klasszis olyan idővel (4:03.26) nyerte a 400 vegyest, hogy rögtön a világranglista 3. helyére ugrott. „Ez elég jól sikerült, magam sem gondoltam, hogy ilyesmire vagyok képes. Úgy fest, egy huszonnyolc éves úszóban is van még élet” – mondta Dávid a parádés produkció után.

  A nap másik férfi slágerszáma a 100 pillangó volt, ahol Rió után először versengett egymás ellen az olimpia két magyar férfi érmese, Cseh László és Kenderesi Tamás. Utóbbi számára persze a 200 a fő táv (és lehetőleg 50-es medencében), a „nagy öreg” pedig mindössze két hete edz komolyan, ráadásul az olimpia óta eltelt hetekben egy „hetes” ugrott fel a dereka környékére. Úgyhogy a bajnoki címet szép úszással Pulai Bence szerezte meg, bár Cseh nagyon jött a végén, végül 17 századdal egykori klubtársa előbb érte el a falat (a főiskolai tornagyakorlatok során nemrég kisebb csuklósérülést szenvedő Kenderesi Tamás negyedik lett végül). „Ha ennél jobban ment volna, az azt jelentené, hogy nem kellene annyit edzeni – mondta Cseh. – Sajnos, az úszás már csak olyan, hogy két hét nem elég sokkal jobb teljesítményre, pláne nem egy kissé elszállt versenysúly mellett. Ettől függetlenül bosszant, hogy nem sikerült jobban a hajrá, bár levegő nélkül nehéz, az ugyanis ekkorra nagyon elfogyott.”

  Pulai Bence egyébként megtörte a Dávidok délutáni uralmát, hiszen Verrasztó mellett 100 mellen Horváth Dávid, 50 háton pedig Földházi Dávid szerezte meg a bajnoki címet. Az 1500 gyors bajnoki címét délelőtt kiosztották: ezt Gyurta Gergely hódította el, magabiztos úszással – míg a napzáró férfiváltóban, 4x100 gyorson a győri villámemberek taroltak, új országos csúccsal nyerték a számot.

  A második nap bajnokai

  Férfiak

  1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:55.28

  50m hát: Földházi Dávid (Bácsvíz-Kecskemét) 24.33

  100m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 59.12

  100m pillangó: Pulai Bence (Kőbánya SC) 52.20

  400m vegyes: Verrasztó Dávid (BVSC-Zugló) 4:03.22

  4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:15.89 – új országos csúcs

  (Keresztes Mátyás, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim)

   

  Nők

  50m pillangó: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 26.09

  100m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 53.08

  800m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 8:13.56

  100m hát: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 59.16

  200m pillangó: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 2:06.35

  4x50m vegyes: BVSC-Zugló 1:54.54

  (Ádám Henrietta, Kardos Viktória, Verrasztó Evelyn, Böszörményi Bettina)

  4x200m gyors: BVSC-Zugló 8:06.91

  (Verrasztó Evelyn, Nagy Réka, Farkas Adél, Böszörményi Bettina)

  Hosszú Katinka: ötből öt – Verrasztó Dávid: világranglista-harmadik idő
  2016-11-02 //

  Hosszú Katinka 18 csúcsból immár 17-et tart

  Hosszú Katinka háromból három aranyéremmel nyitott, de ami ennél is figyelemre méltóbb: 200 méteres mellúszásban megdöntötte az országos csúcsot, így a rövidpályás magyar rekordlistán immár 18-ból 17 idő az övé

  A férfiaknál Bernek Péter 400 gyorson, Telegdy Ádám pedig 200 háton nyert olyan eredménnyel, amivel az első öt között vannak a világranglistán.

  Hosszú Katinka gyűjteményéből már csak egy szám hiányzik: a nemzetközi és hazai rövidpályás viadalok programjában elvétve szereplő 1500 méteres gyorsúszás – egyébként az összes rövidpályás országos csúcsot ő tartja. Az országos bajnokság nyitónapján ejtette el az utolsóelőttit: 200 mellen sikerült megjavítania Sebestyén Dalma tavaly felállított rekordját – miközben csaknem négy másodperccel előzte meg a szám specialistájának számító vetélytársát (ez egyébként nyolcadik idő az idei világranglistán). Mindezt abban az úszásnemben, amelyben szinte kizárólag a hazai ob-ken indul – és úgy, hogy ez a finálé a délutáni programjának úgy nagyjából a közepén helyezkedett el. Előtte-utána középdöntők és döntők sorjáztak, utóbbiakban természetesen nagy fölénnyel győzött, a 200 mell mellett 200 vegyesen és 50 mellen is.

  A férfiaknál Bernek Péter teljesítménye emelendő ki: a BVSC kiválósága kedvenc számában, 400 gyorson gyakorlatilag megismételte saját szezonbeli legjobbját (két századra maradt el a hongkongi Világkupán úszott idejétől), amivel negyedik az idei világranglistán. Alig fél óra múlva pedig óriásit hajrázva, négy századdal megelőzte Földházi Dávidot, aki már egy testhosszal vezetett előtte a mellúszást követően 200 vegyesen.

  Kétszáz háton csak azért nem indult, mert túl közel volt a 400 gyorshoz – holott szép csatát vívhatott volna Telegdy Ádámmal, aki igen figyelemre méltó produkcióval rukkolt elő, hiszen idejével a világranglista ötödik helyére ugrott. A negyedik egyéni arany Lobanovszkij Maximhoz került, aki 50 gyorson védte meg címét, miután a napindító 4x50-es gyorsváltóban is első lett a győriek győztes kvartettjének tagjaként. Szintén váltóban szaporította érmei számát Bernek Péter: a harmadik aranyát a BVSC 4x200-on országos rekordot döntő gyorsváltójának tagjaként gyűjtötte be.

  Utóbbi szám kapcsán megemlítendő, hogy egy kvartettet harcba dobott Hosszú Katinka új klubja, az Iron Aquatics is, melyben az egyik legígéretesebb juniornak számító Szucsik Bence mellett három tizenéves ifjú úszott, köztük a délutáni döntők mezőnyének legfiatalabb tagja, a 12 éves Bujdosó Zsombor is – a váltó végül a 7. helyen ért célba.

  Az első nap bajnokai

  Férfiak

  50m gyors: Lobanovszkij Maxim (Győr) 21.54

  400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:40.47

  200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:56.61

  200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:51.75

  4x50m gyorsváltó: Győr Úszó SE 1:28.24

  (Sincki Ádám, Takács Krisztián, Keresztes Mátyás, Lobanovszkij Maxim)

  4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:14.79 – új országos csúcs

  (Drigán Zoltán, Verrasztó Dávid, Papp Márk, Bernek Péter)

   

  Nők

  50m mell: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 31.16

  200m mell: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 2:21.81 – új országos csúcs

  200m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 2:07.85

  4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:44.56

  (Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma, Dobos Dorottya, Pózvai Kiara)

  Hosszú Katinka 18 csúcsból immár 17-et tart
  2016-11-02 //

  Mától rövidpályás országos bajnokság Százhalombattán

  A hagyományokhoz hűen ismét Százhalombattán gyűlik össze a magyar úszósport krémje novemberben

  A rövidpályás országos bajnokságon rajthoz áll a teljes élmezőny, Hosszú Katinka például – a saját hagyományait ápolva – minden egyes számban elindul a nők mezőnyében (sőt, ha tehetné, a férfiakkal is szívesen összecsapna, mint egyszer kérte korábban, de ezt a versenykiírás nem teszi lehetővé).

  Az érmeken túl a Magyar Úszó Szövetség partnerei igen értékes ajándékokat ajánlottak fel az esemény 10 legjobb időeredményét elérő versenyzőjének (az ún. LEN-ponttáblázat alapján készülnek az összevetések) – ebben a viadalban egyedül Gyurta Dániel nem vesz részt úgymond, mivel ő Riót követően hosszabb regenerálódást tartott, és csak múlt héten kezdte újra az edzéseket, ezért ezúttal kihagyja az ob-t.

  Akárcsak egy éve, az „ajándékosztás” ezúttal is szombat este, a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka beiktatási ünnepségének keretében történik. Itt immár negyedik alkalommal bővül a halhatatlanok közé emelt legendák köre – ezúttal is egykori fantasztikus versenyzők, illetve az edzői szakmában lenyűgöző eredményeket elért mesterek kerülnek be a képzeletbeli pantheonba.

  Ám előtte még azokat figyeljük, akik a távolabbi jövőben léphetnek majd a hírességek közé – ugyanakkor a mostani ob-n is tehetnek azért, hogy egyszer rájuk kerüljön a sor. A döntők szerdán, csütörtökön és pénteken 16 órakor kezdődnek, míg szombaton 15 órától; az első három nap eseményeit a rajongók élőben is követhetik az M4 sportcsatornán.

  Élő eredmények az alábbi linken:

  http://vuk-se.hu/index.php/2016/11/02/live-rovidpalyas-orszagos-bajnoksag-hungarian-short-course-national-championships-2016/

   

  Mától rövidpályás országos bajnokság Százhalombattán