HÍREK

  2016-12-06 //

  Teljes kollekció a nyitónapon: arany, ezüst, bronz

  Mindegyik éremből jutott egy a windsori rövidpályás világbajnokság nyitónapjára: az aranyat Hosszú Katinka szállította 400 vegyesen, előtte az ezüstöt 200 gyorson, míg Bernek Péter bronzéremmel zárt 400 gyorson.

  Bernek Péter bronzérmével indultak a nyitónapi döntők, aki négyszáz gyorson lett harmadik. Címvédőként, Európa-bajnokként alkalmasint többet várt magától – és ha eléri ugyanazt az időt, amivel két éve Dohában győzött (3:34.32), akkor most is elsőként zár, hiszen a doppingolás miatti eltiltásból visszatérő koreai Park 3:34.78-cal lett első, míg Bernek 3:37.65-nél állította meg az órát. Mindazonáltal az átélt megrázkódtatás miatt – Péter nemrég veszítette el az édesapját, ami nagyon megviselte – ez is nagyszerű teljesítmény tőle.

   

  Ezt követően jött a Hosszú Katinka-maratoni, hiszen a délelőtti triplázás után este is három úszás várt az olimpiai bajnoknőre. A kétszáz gyorssal indult az este, ezen 150-ig vezetett is, ám az utolsó hosszon a szám specialistája, az olasz Federica Pellegrini nagyon belehúzott, 1.1 másodpercet hozott Katinkán, és ez elég volt a győzelméhez – Hosszú ugyanúgy másodikként zárt (1:52.28), mint két éve, Dohában. Igaz, akkor a svéd Sarah Sjöströmnek világcsúcs kellett a legyőzéséhez, Katinka országos csúccsal lett ezüstérmes, azzal az idővel (1:51.18) most elsőként ért volna a falhoz.

   

  A 400 vegyesben viszont nem volt hiba, Katinka tényleg utcahosszal nyert, konkrétan egy fél medencehosszal (4:21.67 – picit elmaradt a tavaly Netanyában, az előfutamban felállított világrekordjától) – teljes hat másodpercet verve a többiekre (a vietnámi Nguyen történelmet írt volna, de hiába ért be másodikként, kizárták, amiért a mixed zone-ban konkrétan sírva fakadt...). Katinka dohai legyőzője, a spanyol Mireia Belmonte úgymond a fasorban sem volt, hatodik lett, 11 másodperccel Hosszú mögött.

   

  Katinkának még egy feladata volt, 100 háton bejutni a középdöntőbe – ezt gond nélkül kipipálta, ötödik idővel (56.74) ment tovább, további jó hír, hogy reggeli idejénél (56.16) délután sem tudott jobbat senki, azaz szerdán pihentebben megvédheti a címét. Igaz, feltehetően lesz egy keményebb fináléja (200 vegyes), és reggel még egy 800 gyors előfutam is színesíti a képet, viszont este a két döntő között több mint egy órája lesz, ami neki tán még szokatlanul sok is a normál regenerálódáshoz.

   

  Végül még egy megjegyzés a tavalyi időeredményekről: a délután hazainduló Cseh László gond nélkül ezüstérmes lehetett volna 200 pillangón a tavaly ilyenkor a netanyai Eb-n felállított Európa-csúcsával (1:49.00), bár csúcsformában nyilván az aranyért meccselt volna a számot itt bámulatos hajrával nyerő dél-afrikai Chad Le Closszal. Sajnos, Kenderesi Tamásnak még szoknia kell a rövidpályát, délelőtt kevéssel lemaradt a fináléról (három tizeddel), akárcsak tavaly Netanyában; remélhetőleg ezzel jó időre letudta a kilencedik helyes idegtépéseket. Ja és még annyit, hogy persze Cseh Laci 200 vegyesen simán, négy tizeddel nyert volna a netanyai produkciójával...

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

  „Jól kezdtem, de túlagyaltam az utolsó ötven métert, amikor láttam, hogy jön fel az olasz. Az utolsó két fordulót elrontottam, picit szétszórt volt ez az első szám, de nagyon örülök az ezüstéremnek, mert ez nem a legjobb számom. A négyszáz vegyes természetesen nehezebb volt úgy, hogy előtte már úsztam egy döntőt, de nagyon örülök neki, hogy végül ilyen magabiztosan nyertem, és az idő is jó volt. Remélem, holnap 200 pillangón is bejutok a döntőbe.”

   

  Bernek Péter:

  „Ez nem volt az igazi, különösen, ha a két évvel ezelőttihez hasonlítom, de... Amiken átmentem az utóbbi hónapokban, magánéletben és szakmailag, azután talán elfogadható... Ezt az érmet édesapámnak ajánlom, akit nemrég veszítettem el... Nélküle most nem lennék itt... Jó lett volna egy arannyal búcsúzni tőle, de azért nem bánkódom a helyezésem miatt. Januártól kicsit át fogjuk alakítani a felkészülésem, most, hogy együtt úszunk Verrasztó Dáviddal, még jobban bejöhet a vegyesúszás, mert azt érzem, hogy túlságosan belefásultam a gyorsúszásba. Ettől függetlenül még jobban össze akarom magam kapni a holnap kétszázra, mert ott is jó eredményt szeretnék elérni.”

  Teljes kollekció a nyitónapon: arany, ezüst, bronz
  2016-12-05 //

  Cseh László: „Nekem Phelps jelenti az inspirációt”

  Cseh László: „Nekem Phelps jelenti az inspirációt”

   

  Még egy magyar fellépője volt a windsori FINA Convention pódiumbeszélgetéseinek: a világszövetség a hagyományos, sportolók részvételével rendezett záróeseményére külön meghívta Cseh Lászlót, akit az úszósport élő legendájaként mutattak be a hallgatóságnak.

   

  Cseh László igen illusztris társaságban beszélt saját pályafutásáról, illetve az úszósport jövőjéről: a négyszeres olimpiai bajnok amerikai gyorsúszó, Janet Evans, a szinkronúszás első férfi világbajnoka, Bill May, az óriástoronyugrás királya, a brit Gary Hunt,  a kanadai műugrás új csillaga, Meaghan Benfeito, valamint a FINA sportolói bizottságában a vízilabdázókat képviselői kanadai, az éveken át Egerben vízilabdázó Aaron Feltham válaszolt a feltett kérdésekre.

   

  Világbajnokunk többek között arról beszélt, hogy pályafutása csúcspontjának továbbra is a pekingi olimpián szerzett három második helyét tartja. „Nekem azok megnyert ezüstök voltak, nem elvesztett aranyak, hiszen minden idők legnagyobbja, Michael Phelps végzett előttem. Számomra ő jelenti az inspirációt – mondhatom, hogy még most is, és jövőre is, függetlenül attól, hogy visszavonult. Az ő időeredményei jelentik azt a szintet, amit szeretnék túlszárnyalni, például jövőre, a budapesti világbajnokságon. Kár, hogy nem lesz már ott a medencében, tényleg nagyon fog hiányozni, de így is marad elég minőségi ellenfél.”

   

  Cseh elárulta, a víz imádata az úszásra predesztinálta, kiskölyökként alig lehetett kibányászni a fürdőkádból, „egyértelmű volt, hogy ennek csakis az uszoda lehet a folytatása. Aztán amikor 2002-ben érmes lettem a rövidpályás Eb-n, megkaptam az első nagy lökést, a 2003-as barcelonai vb-ezüst pedig maga volt a csoda, döntőbe akartam kerülni, ehhez képest ott álltam a dobogón – fantasztikus érzés volt, és azóta is az hajt, hogy ezt újra és újra átéljem.”

   

  A sportág jövőjét illetően a négy olimpián is érmes klasszis azt mondta, valószínűleg még több nívós versenyt kellene rendezni, esetleg tovább bővíteni a Világkupa-sorozatot, például az év első felében is üdvös lehet néhány állomást beiktatni.

   

  Bár Laci hétfő délelőtt a többiekkel együtt lement a vb helyszínéül szolgáló hokicsarnokba – ott állították fel az ideiglenes medencét –, és végigcsinálta a maga edzését, most nem legyintette meg a versenyezhetnék. „Két hónapot pihentem Rió után, egyszerűen nem lehet ennyi idő alatt olyan formába lendülni, hogy önmagamhoz méltó eredményeket érjek el most. Ezek a hónapok arról szólnak, hogy minél jobban ráhangolódjak az edzésekre, hiszen januártól újból nagyon keményen belecsapok, mert komoly céljaim vannak a budapesti vébén.”

   

  A világbajnokság kedden kezdődik, egy sor magyar résztvevővel. Bernek Péter és Márton Richárd nyitja a sort a 400 gyors előfutamaiban, majd következik 200 gyorson Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, 200 pillangón Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid, 100 háton Telegdy Ádám és Rasovszky Kristóf, Katinka, 100 háton Hosszú Katinka, végül 200 vegyesen Földházi Dávid és Barta Márton. Az előfutamok magyar idő szerint 15.30-kor kezdődnek, a finálék pedig szerda hajnalban 0.30-tól esedékesek.

  Cseh László: „Nekem Phelps jelenti az inspirációt”
  2016-12-05 //

  „Fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti”

  A windsori FINA Convention zárónapján Budapest volt a főszereplő: először a délelőtti, a világbajnokságok házigazdáinak prezentációiban kapta a fő helyet, délután pedig a nemzeti szövetségek képviselő ismerkedhettek meg a jövő évi FINA-világbajnokság számukra fontos részleteivel.

  Bevezetőjében Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy „Budapesten hihetetlen dolgok történnek. A kormányzat, Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli támogatást nyújt a sportnak, és ha a helyzet úgy hozza, a lehetetlenre is vállalkoznak. Szövetségünk egy visszalépés miatt súlyos problémákkal nézett szembe, ám ekkor jöttek a magyarok, és elvállalták a 2017. évi vb megrendezését. Megígérték, hogy az uszoda a vb kezdetére kész lesz. Nos, már most áll, és hamarosan víz lesz benne, ezt még mindig nehezen hisszük el, pedig tény. Úgy gondoljuk, fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti, olyan helyszínekkel, amelyekhez hasonlót még sehol nem láttunk a FINA vb-k történetében. Köszönjük a magyar kormánynak és Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek, hogy megteremtik a lehetőséget, azt reméljük, ez lesz minden idők legjobb, legnézettebb FINA-eseménye.”

   

  Gyárfás Tamás, a szervező-bizottság társelnöke elöljáróban elmondta, „alapvetően hálásak lehetünk a mexikóiaknak, hogy visszamondták a rendezést – így ugyanis már most elkészül a fantasztikus új uszoda, amelyet egyébként talán 2021-ben avattunk volna. Számomra – ezt most ne hallja Marculescu igazgató úr – az egész vb az új uszodáról szól. Nekünk ez a legfontosabb, mert egy olyan létesítménnyel gazdagodunk, ahol a jövő generációk sora ismerkedhet meg az úszósporttal, és ha úgy adódik, válhat nagyszerű versenyzővé. Természetesen a világbajnokság nélkül aligha épült volna ilyen uszoda, azaz a kettő kéz a kézben jár, ráadásul ezzel az eseménnyel óriási lökést adhatunk a 2024. évi olimpiai pályázatnak is.”

   

  Erre rímelt dr. Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetőjének előadása. A Dagály-komplexum építéséért felelős kormánybiztosként azzal kezdte, hogy a „megfelelő esemény, a megfelelő városban, a megfelelő időpontban”, arra utalva, hogy egy viharos gyorsasággal fejlődő világvárosba érkezik a világ egyik legfontosabb sporteseménye. Fürjes Balázs hozzátette, hogy a SportCal nevű szakportál által összeállított sportvárosok világranglistáján az utóbbi években látott beruházások, illetve a sport szilárd támogatása révén Budapest immár a hetedik helyen áll.

   

  A kormánybiztos a 2017-es beugrás kapcsán elmondta, „két éve még nem volt uszodánk, tervünk, elképzelésünk. Aztán indult a rock’n’roll...” A lenyűgöző time-lapse videón a jelenlévők végignézhették, miként nőtt ki a földből a 130x90 méteres, 45 méter magas, mindösszesen 30 ezer négyzetméteres alapterületű komplexum, amelynek építése 5000 embernek adott munkát, azaz ugyanennyi magyar családnak megélhetést.

   

  Fürjes Balázs szólt a 2024-es pályázatról, jelezve, hogy rendkívül rövid közlekedési időkkel, kompakt tervvel készülnek, melyeknek köszönhetően Budapest egyetlen hatalmas olimpiai helyszínné válik. „Két nagy és gazdag város a riválisunk – a kérdés az: csak nagy és gazdag városok nyerhetnek, vagy közepes méretű világvárosok is? Mi úgy gondoljuk, Budapest igazi alternatíva, amelyik valami mást kínál, mint a többiek, és képes valami izgalmasat, valami újat nyújtani egy olimpia megrendezésével.”

   

  Szántó Éva, a FINA Világbajnokság lebonyolításért felelős Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója az öt versenyhelyszínről szólt röviden, a Dagály-komplexumról, a margitszigeti Hajós Alfréd-uszodáról, az ideiglenes városligeti uszodáról (melyet a Műjégen állítanak fel), az óriástoronyugró-konstrukciónak helyet adó Batthyányi térről, valamint a nyíltvízi versenyek „örök” házigazdájáról, Balatonfüredről. Az ezeket, illetve Budapest látványosságait bemutató videót óriási taps fogadta a teremben. Szántó Éva elmondta, „az ország számára már most nagyszerű örökséget ígér az esemény, hiszen jelentősen gazdagodik a sportinfrastruktúra, nagyszerű inspirációt kaphatnak a fiatalok, hogy maguk is rendszeresen sportoljanak, és fantasztikus mennyiségű tapasztalattal gazdagodhatunk szervezési téren, amit a jövőben kamatoztathatunk, akár már a 2024-es olimpia kapcsán is.”

  „Fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti”
  2016-12-04 //

  Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói!

  Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a trófeákat a windsori Ceasars Hotel Colosseum nevű rendezvénycsarnokában adták át a hagyományos FINA-gála keretében.

  A FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.

  Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte az amerikai Katie Ledeckyt. Egyaránt 3-3 olimpiai aranyérmet szereztek Rióban, s bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert (januárban is úszott egyet), Katinka ezüstérme és az újabb Világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések végül őt repítették az élre. (Egyéni olimpiai érmek tekintetében egyébként Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.)

  Katinka a következő szavakkal vette át az elismerést: „Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

  Katinka edzője és férje, Shane Tusup szintén elismerésben részerült: az Év sportolóinak edzői egyaránt különdíjat kaptak egészéves munkájukért.

  Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett a legjobb –, itt az év legjobbja természetesen a Rióban újabb elképesztő produkcióval előrukkoló Michael Phelps lett. (Bár, tehetjük hozzá, még mindig fáj kicsit a lelkünk, hogy 200 pillangón Cseh László zárta világranglista-vezetőként az évet a londoni Eb-n elért győztes idejével...).

  Ami a többi sportágat illeti, a nyíltvízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkron megnyerő Chen Aisen, a nőknél a 3 méteren hasonló eredményt elért Shi Tingmao lett a legjobb. A szinkronúszóknál a két orosz géniusz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romashina, az óriástoronyugróknál az idei Világkupán diadalmaskodó brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a díszes trófeát. Vízilabdában pedig kétség sem férhetett a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott újabb sikeréhez.

  Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói!
  2016-11-23 //

  Gyógytornász kongresszus - úszóváll

  Az úszók vállfájdalmának megelőzését célzó prevenciós programunkat gyógytornászaink november 12-én bemutatták Liverpoolban a World Confederation of Physiotherapy éves kongresszusán.

  Szendrő Gabriella és Dr. Mayer Ágnes ismertették a kezdeti hazai eredményeket és vázolták koncepciójukat a magyar úszó gyerekek váll prevenciójával kapcsolatban.

  Előadásukat nagy érdeklődés követte.

  Sara Bazin asszony, a Világ Gyógytornász Szövetségének elnöke, méltatta a MUSZ kezdeményezését, mely szerint nem csak rehabilitációval, hanem a megelőzéssel is foglalkoznak a magyar úszó gyerekek egészségének megőrzése érdekében.

  Az Úszóváll Prevenciós Munkacsoport és a Magyar Úszó Szövetség együttműködéséhez várjuk azon kollégák jelentkezését, akik részt vettek a bemutató foglalkozásokon és méréseken és észrevételeikkel, javaslataikkal, vagy akár érdeklődésükkel elősegítenék a továbblépés módszerének minél hatékonyabb kidolgozását.

  Hozzászólásokat megtehetik a gyógytornászoknál a swimmersshoulder@gmail.com vagy a musz@musz.hu  e-mail címen.

  Gyógytornász kongresszus - úszóváll
  2016-11-22 //

  MET műhelybeszélgetés

  2016. november 23-án 15 órakor szakmai rendez a Magyar Sport Házában

  A esemény  címe::
  „ Sportegészségügy, múlt, jelen, jövő” címmel.

  A sportegészségügy tervbe vett átszervezése érinti a magyar sportélet egészét, a sportági szakszövetségeket és szövetségeket, a válogatott kereteket és a sportegyesületeket is. A rendezvényen szeretnénk tájékoztatni az érdekelteket a tervezett intézkedésekről és meghallgatni véleményüket, javaslataikat a sportegészségügy átszervezéséről.

  Részletek letölthetőek itt:

  MET műhelybeszélgetés
  2016-11-22 //

  Mini Mellúszó Konferencia

  Nagy József úszóedző, decemberben, két alkalommal konferecniát szervez

  Részletek letölthetőek itt:

  Mini Mellúszó Konferencia
  2016-11-20 //

  Felhívást tett közzé Salamon Ferenc

  A sportdiplomata a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja

  Közleményében arra szólítja fel az úszószövetségi vitában megnyilvánulókat, hogy tegyék félre a sérelmeiket, és mindenki a feladatára koncentráljon.
  Az MTI-hez vasárnap elküldött nyílt levelében az európai szövetség (LEN) örökös tiszteletbeli tagja azzal fordult az érintettekhez, hogy "elég a harcból".
      Emlékeztetett rá, hogy "a magyar úszósport minden idők legnagyobb kihívása előtt áll, a 2017. évi világbajnoksághoz mérhető eseményt soha nem rendezett Magyarország, ilyen rangú versenyen hazai közönség előtt még soha nem vehetett részt magyar úszó". Úgy véli, hogy "ha valamikor, akkor most végképp nincs helye a durva személyeskedéseknek, egymást gyengítő csatározásoknak".
      "Mégis - amint folytatja -, a maguk területén kiemelkedően sikeres emberek napok óta harcban állnak, épp arról terelve el minden figyelmet, energiát, ami a legfontosabb lenne: felkészülni a versenyekre, előkészíteni a jövő évi világbajnokságot."
      A sportdiplomata levelében hangsúlyozta, hogy "páratlan lehetőség előtt állunk" és "csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian, együtt a legjobbunkat adjuk a nagy cél érdekében".
      "Versenyzők és edzők, az úszósport szereplői: tegyük félre a sérelmeinket - tegyük a dolgunkat. Valamennyiünknek ez az érdeke" - szögezte le Salamon Ferenc.

  Felhívást tett közzé Salamon Ferenc
  2016-11-17 //

  Aláírták a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését

  Villámlátogatást tett Budapesten Paolo Barelli, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke...

  aki Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség elnökével és Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével aláírta a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését.

  2020-ban Budapest rendezheti az összes Európa-bajnokságot: májusban az úszók, műugrók és szinkronúszók, januárban a vízilabdázók versengenek a Dagály Úszóarénában, júniusban a nyítlvízi úszók Balatonfüreden, míg augusztus 20-án az óriástoronyugrók Budapesten, a jövő évi vb-n helyszíneként is szolgáló Batthyányi téren.

  Miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban aláírták a szerződéseket, Paolo Barelli ellátogatott a jövő évi FINA-világbajnokságot szervező Budapest2017 Nkft. székházába, ahol találkozott a szervező-bizottság társelnökével, Gyárfás Tamással, majd megtekintette az épülő Dagály Úszóarénát is.

  „Nagyon impresszív világbajnokság lesz a budapesti, nemcsak azért, mert egy csodálatos uszodakomplexum épül, egyébként elképesztő tempóban – mondta a LEN elnöke, egyben a FINA főtitkára, a világbajnoksággal kapcsolatban. – Azért is lesz fontos és számunkra különösen értékes ez a vb, mert az olimpia utáni évben Európában láthatjuk a világ legjobb versenyzőit. És arról már nem is beszélek, hogy a magyar csapat rendkívül erős, a helyszínek kiválóak, a Margitsziget csodás, a Duna közelsége és szerepe pedig még egyedibbé teszi az egész rendezvényt.”

  A 2020. évi Európa-bajnokságokkal kapcsolatban az európai szövetség első embere megjegyezte: csak jó tapasztalataik vannak Budapestről, ahol 2006-ban és 2010-ben az úszók, 2014-ben pedig a vízilabdázók rendeztek rendkívül sikeres kontinensbajnokságot.

  „Európa nagyon erős tagja a FINA-nak, a 2020-as budapesti Eb-re is úgy tekintünk, mint egy lehetőségre, ahol megmutathatja a kontinens, milyen kiváló sportemberekkel rendelkezik. Örülünk, hogy rangos eseményeket rendezhetünk, Magyarország pedig mindig kiváló házigazda, egyfajta főpróbaként tekintünk például a jövő májusi Bajnokok Ligája hatos döntőre is” – beszélt a várakozásairól Paolo Barelli, akit megkérdeztünk arról is, mit vár honfitársaitól, az olaszoktól a budapesti világbajnokságon.

  „Nagyon komoly eredményeink vannak, Rióból mindkét vízilabda-csapatunk éremmel tért haza, és összesen nyolc érmet szereztünk négy diszciplinában. Joggal lehetek bizakodó, és mi mást is tehetnék, mint az Olasz Úszó Szövetség elnöke, ellenkező esetben szétszednének az újságírók. Mi is nagyon várjuk a világbajnokságot” – válaszolta a LEN elnöke.

  Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke kijelentette: „Paolo Barelli is az ámuldozók sorát gyaparítja, hiszen itt volt a tavaly májusi alapkőletételnél, és azóta ugyan járt kétszer is az új uszodában, de még mindig nehezen hiszi, hogy egy ilyen létesítmény ilyen gyorsan épülhet. Ha pedig kész lesz a komplexum, nagyon fontos, hogy minél több rangos eseményt rendezzünk itt, ezért is fontosak az Európa-bajnokságok. Büszke vagyok arra, hogy 2004 óta, amikor először a LEN vezetőség tagjává választottak, hat úszó és két vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát sikerült elnyernünk. Ezek az események a világbajnokságokkal együtt fantasztikus mértékben segítik a sportágaink fejlődését, népszerűsítését. A célunk változatlan: Európa legeredményesebb úszónemzete maradni.”

   

  A 2020-as Európa-bajnokságok időpontjai:

  LEN Európa-bajnokság (úszás, műugrás, szinkronúszás): 2020. május 4-17.
  Vízilabda Európa-bajnokság: 2020. január 12-26.
  Nyílt vízi Európa-bajnokság: 2020. június 16-21. (Balatonfüred)
  Óriástoronyugró Európa-bajnokság: 2020. augusztus 19-20.
  Masters Európa-bajnokság: 2020. május 19-24. (nyílt vízi Eb: június 20-21.)

   

   

  Aláírták a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését
  2016-11-17 //

  A "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal meghirdeti ösztöndíj pályázatát

  Pályázati időszak: 2016. november 1.  -  2017. január 15. között

  Az ösztöndíjprogramunkba olimpiai és paralimpiai sportágak  olimpiai/paralimpiai kerettagjai kerülhetnek be. A pályázati anyagban a választott iskolától hallgatói igazolásra, a sportági szakszövetségtől elnöki vagy főtitkári ajánlásra, illetve amennyiben a sportoló szociálisan rászoruló, ennek bemutatására van szükség ahhoz, hogy egy-egy pályázó anyaga a sportszakmai bizottság, majd a kuratórium elé kerüljön.  

  A pályázat menete változatlan maradt. 

  A pályázati folyamatról készített kisfilm az alábbi linkről újra letölthető:

  https://www.youtube.com/watch?v=RQrKYrMknB0&feature=youtu.be

  A pályázathoz szükséges dokumentumok letölthető a BOM Alapítvány weboldaláról

  http://www.bomalapitvany.hu/hu/palyazat-reszletek/2017-evi-bom-osztondij-palyazati-felhivas/2

  vagy 

  innen:

  A "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal meghirdeti ösztöndíj pályázatát