HÍREK

  2016-12-05 //

  „Fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti”

  A windsori FINA Convention zárónapján Budapest volt a főszereplő: először a délelőtti, a világbajnokságok házigazdáinak prezentációiban kapta a fő helyet, délután pedig a nemzeti szövetségek képviselő ismerkedhettek meg a jövő évi FINA-világbajnokság számukra fontos részleteivel.

  Bevezetőjében Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy „Budapesten hihetetlen dolgok történnek. A kormányzat, Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli támogatást nyújt a sportnak, és ha a helyzet úgy hozza, a lehetetlenre is vállalkoznak. Szövetségünk egy visszalépés miatt súlyos problémákkal nézett szembe, ám ekkor jöttek a magyarok, és elvállalták a 2017. évi vb megrendezését. Megígérték, hogy az uszoda a vb kezdetére kész lesz. Nos, már most áll, és hamarosan víz lesz benne, ezt még mindig nehezen hisszük el, pedig tény. Úgy gondoljuk, fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti, olyan helyszínekkel, amelyekhez hasonlót még sehol nem láttunk a FINA vb-k történetében. Köszönjük a magyar kormánynak és Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek, hogy megteremtik a lehetőséget, azt reméljük, ez lesz minden idők legjobb, legnézettebb FINA-eseménye.”

   

  Gyárfás Tamás, a szervező-bizottság társelnöke elöljáróban elmondta, „alapvetően hálásak lehetünk a mexikóiaknak, hogy visszamondták a rendezést – így ugyanis már most elkészül a fantasztikus új uszoda, amelyet egyébként talán 2021-ben avattunk volna. Számomra – ezt most ne hallja Marculescu igazgató úr – az egész vb az új uszodáról szól. Nekünk ez a legfontosabb, mert egy olyan létesítménnyel gazdagodunk, ahol a jövő generációk sora ismerkedhet meg az úszósporttal, és ha úgy adódik, válhat nagyszerű versenyzővé. Természetesen a világbajnokság nélkül aligha épült volna ilyen uszoda, azaz a kettő kéz a kézben jár, ráadásul ezzel az eseménnyel óriási lökést adhatunk a 2024. évi olimpiai pályázatnak is.”

   

  Erre rímelt dr. Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetőjének előadása. A Dagály-komplexum építéséért felelős kormánybiztosként azzal kezdte, hogy a „megfelelő esemény, a megfelelő városban, a megfelelő időpontban”, arra utalva, hogy egy viharos gyorsasággal fejlődő világvárosba érkezik a világ egyik legfontosabb sporteseménye. Fürjes Balázs hozzátette, hogy a SportCal nevű szakportál által összeállított sportvárosok világranglistáján az utóbbi években látott beruházások, illetve a sport szilárd támogatása révén Budapest immár a hetedik helyen áll.

   

  A kormánybiztos a 2017-es beugrás kapcsán elmondta, „két éve még nem volt uszodánk, tervünk, elképzelésünk. Aztán indult a rock’n’roll...” A lenyűgöző time-lapse videón a jelenlévők végignézhették, miként nőtt ki a földből a 130x90 méteres, 45 méter magas, mindösszesen 30 ezer négyzetméteres alapterületű komplexum, amelynek építése 5000 embernek adott munkát, azaz ugyanennyi magyar családnak megélhetést.

   

  Fürjes Balázs szólt a 2024-es pályázatról, jelezve, hogy rendkívül rövid közlekedési időkkel, kompakt tervvel készülnek, melyeknek köszönhetően Budapest egyetlen hatalmas olimpiai helyszínné válik. „Két nagy és gazdag város a riválisunk – a kérdés az: csak nagy és gazdag városok nyerhetnek, vagy közepes méretű világvárosok is? Mi úgy gondoljuk, Budapest igazi alternatíva, amelyik valami mást kínál, mint a többiek, és képes valami izgalmasat, valami újat nyújtani egy olimpia megrendezésével.”

   

  Szántó Éva, a FINA Világbajnokság lebonyolításért felelős Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója az öt versenyhelyszínről szólt röviden, a Dagály-komplexumról, a margitszigeti Hajós Alfréd-uszodáról, az ideiglenes városligeti uszodáról (melyet a Műjégen állítanak fel), az óriástoronyugró-konstrukciónak helyet adó Batthyányi térről, valamint a nyíltvízi versenyek „örök” házigazdájáról, Balatonfüredről. Az ezeket, illetve Budapest látványosságait bemutató videót óriási taps fogadta a teremben. Szántó Éva elmondta, „az ország számára már most nagyszerű örökséget ígér az esemény, hiszen jelentősen gazdagodik a sportinfrastruktúra, nagyszerű inspirációt kaphatnak a fiatalok, hogy maguk is rendszeresen sportoljanak, és fantasztikus mennyiségű tapasztalattal gazdagodhatunk szervezési téren, amit a jövőben kamatoztathatunk, akár már a 2024-es olimpia kapcsán is.”

  „Fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti”
  2016-12-04 //

  Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói!

  Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a trófeákat a windsori Ceasars Hotel Colosseum nevű rendezvénycsarnokában adták át a hagyományos FINA-gála keretében.

  A FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.

  Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte az amerikai Katie Ledeckyt. Egyaránt 3-3 olimpiai aranyérmet szereztek Rióban, s bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert (januárban is úszott egyet), Katinka ezüstérme és az újabb Világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések végül őt repítették az élre. (Egyéni olimpiai érmek tekintetében egyébként Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.)

  Katinka a következő szavakkal vette át az elismerést: „Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

  Katinka edzője és férje, Shane Tusup szintén elismerésben részerült: az Év sportolóinak edzői egyaránt különdíjat kaptak egészéves munkájukért.

  Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett a legjobb –, itt az év legjobbja természetesen a Rióban újabb elképesztő produkcióval előrukkoló Michael Phelps lett. (Bár, tehetjük hozzá, még mindig fáj kicsit a lelkünk, hogy 200 pillangón Cseh László zárta világranglista-vezetőként az évet a londoni Eb-n elért győztes idejével...).

  Ami a többi sportágat illeti, a nyíltvízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkron megnyerő Chen Aisen, a nőknél a 3 méteren hasonló eredményt elért Shi Tingmao lett a legjobb. A szinkronúszóknál a két orosz géniusz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romashina, az óriástoronyugróknál az idei Világkupán diadalmaskodó brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a díszes trófeát. Vízilabdában pedig kétség sem férhetett a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott újabb sikeréhez.

  Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói!
  2016-11-23 //

  Gyógytornász kongresszus - úszóváll

  Az úszók vállfájdalmának megelőzését célzó prevenciós programunkat gyógytornászaink november 12-én bemutatták Liverpoolban a World Confederation of Physiotherapy éves kongresszusán.

  Szendrő Gabriella és Dr. Mayer Ágnes ismertették a kezdeti hazai eredményeket és vázolták koncepciójukat a magyar úszó gyerekek váll prevenciójával kapcsolatban.

  Előadásukat nagy érdeklődés követte.

  Sara Bazin asszony, a Világ Gyógytornász Szövetségének elnöke, méltatta a MUSZ kezdeményezését, mely szerint nem csak rehabilitációval, hanem a megelőzéssel is foglalkoznak a magyar úszó gyerekek egészségének megőrzése érdekében.

  Az Úszóváll Prevenciós Munkacsoport és a Magyar Úszó Szövetség együttműködéséhez várjuk azon kollégák jelentkezését, akik részt vettek a bemutató foglalkozásokon és méréseken és észrevételeikkel, javaslataikkal, vagy akár érdeklődésükkel elősegítenék a továbblépés módszerének minél hatékonyabb kidolgozását.

  Hozzászólásokat megtehetik a gyógytornászoknál a swimmersshoulder@gmail.com vagy a musz@musz.hu  e-mail címen.

  Gyógytornász kongresszus - úszóváll
  2016-11-22 //

  MET műhelybeszélgetés

  2016. november 23-án 15 órakor szakmai rendez a Magyar Sport Házában

  A esemény  címe::
  „ Sportegészségügy, múlt, jelen, jövő” címmel.

  A sportegészségügy tervbe vett átszervezése érinti a magyar sportélet egészét, a sportági szakszövetségeket és szövetségeket, a válogatott kereteket és a sportegyesületeket is. A rendezvényen szeretnénk tájékoztatni az érdekelteket a tervezett intézkedésekről és meghallgatni véleményüket, javaslataikat a sportegészségügy átszervezéséről.

  Részletek letölthetőek itt:

  MET műhelybeszélgetés
  2016-11-22 //

  Mini Mellúszó Konferencia

  Nagy József úszóedző, decemberben, két alkalommal konferecniát szervez

  Részletek letölthetőek itt:

  Mini Mellúszó Konferencia
  2016-11-20 //

  Felhívást tett közzé Salamon Ferenc

  A sportdiplomata a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja

  Közleményében arra szólítja fel az úszószövetségi vitában megnyilvánulókat, hogy tegyék félre a sérelmeiket, és mindenki a feladatára koncentráljon.
  Az MTI-hez vasárnap elküldött nyílt levelében az európai szövetség (LEN) örökös tiszteletbeli tagja azzal fordult az érintettekhez, hogy "elég a harcból".
      Emlékeztetett rá, hogy "a magyar úszósport minden idők legnagyobb kihívása előtt áll, a 2017. évi világbajnoksághoz mérhető eseményt soha nem rendezett Magyarország, ilyen rangú versenyen hazai közönség előtt még soha nem vehetett részt magyar úszó". Úgy véli, hogy "ha valamikor, akkor most végképp nincs helye a durva személyeskedéseknek, egymást gyengítő csatározásoknak".
      "Mégis - amint folytatja -, a maguk területén kiemelkedően sikeres emberek napok óta harcban állnak, épp arról terelve el minden figyelmet, energiát, ami a legfontosabb lenne: felkészülni a versenyekre, előkészíteni a jövő évi világbajnokságot."
      A sportdiplomata levelében hangsúlyozta, hogy "páratlan lehetőség előtt állunk" és "csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian, együtt a legjobbunkat adjuk a nagy cél érdekében".
      "Versenyzők és edzők, az úszósport szereplői: tegyük félre a sérelmeinket - tegyük a dolgunkat. Valamennyiünknek ez az érdeke" - szögezte le Salamon Ferenc.

  Felhívást tett közzé Salamon Ferenc
  2016-11-17 //

  Aláírták a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését

  Villámlátogatást tett Budapesten Paolo Barelli, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke...

  aki Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség elnökével és Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével aláírta a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését.

  2020-ban Budapest rendezheti az összes Európa-bajnokságot: májusban az úszók, műugrók és szinkronúszók, januárban a vízilabdázók versengenek a Dagály Úszóarénában, júniusban a nyítlvízi úszók Balatonfüreden, míg augusztus 20-án az óriástoronyugrók Budapesten, a jövő évi vb-n helyszíneként is szolgáló Batthyányi téren.

  Miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban aláírták a szerződéseket, Paolo Barelli ellátogatott a jövő évi FINA-világbajnokságot szervező Budapest2017 Nkft. székházába, ahol találkozott a szervező-bizottság társelnökével, Gyárfás Tamással, majd megtekintette az épülő Dagály Úszóarénát is.

  „Nagyon impresszív világbajnokság lesz a budapesti, nemcsak azért, mert egy csodálatos uszodakomplexum épül, egyébként elképesztő tempóban – mondta a LEN elnöke, egyben a FINA főtitkára, a világbajnoksággal kapcsolatban. – Azért is lesz fontos és számunkra különösen értékes ez a vb, mert az olimpia utáni évben Európában láthatjuk a világ legjobb versenyzőit. És arról már nem is beszélek, hogy a magyar csapat rendkívül erős, a helyszínek kiválóak, a Margitsziget csodás, a Duna közelsége és szerepe pedig még egyedibbé teszi az egész rendezvényt.”

  A 2020. évi Európa-bajnokságokkal kapcsolatban az európai szövetség első embere megjegyezte: csak jó tapasztalataik vannak Budapestről, ahol 2006-ban és 2010-ben az úszók, 2014-ben pedig a vízilabdázók rendeztek rendkívül sikeres kontinensbajnokságot.

  „Európa nagyon erős tagja a FINA-nak, a 2020-as budapesti Eb-re is úgy tekintünk, mint egy lehetőségre, ahol megmutathatja a kontinens, milyen kiváló sportemberekkel rendelkezik. Örülünk, hogy rangos eseményeket rendezhetünk, Magyarország pedig mindig kiváló házigazda, egyfajta főpróbaként tekintünk például a jövő májusi Bajnokok Ligája hatos döntőre is” – beszélt a várakozásairól Paolo Barelli, akit megkérdeztünk arról is, mit vár honfitársaitól, az olaszoktól a budapesti világbajnokságon.

  „Nagyon komoly eredményeink vannak, Rióból mindkét vízilabda-csapatunk éremmel tért haza, és összesen nyolc érmet szereztünk négy diszciplinában. Joggal lehetek bizakodó, és mi mást is tehetnék, mint az Olasz Úszó Szövetség elnöke, ellenkező esetben szétszednének az újságírók. Mi is nagyon várjuk a világbajnokságot” – válaszolta a LEN elnöke.

  Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke kijelentette: „Paolo Barelli is az ámuldozók sorát gyaparítja, hiszen itt volt a tavaly májusi alapkőletételnél, és azóta ugyan járt kétszer is az új uszodában, de még mindig nehezen hiszi, hogy egy ilyen létesítmény ilyen gyorsan épülhet. Ha pedig kész lesz a komplexum, nagyon fontos, hogy minél több rangos eseményt rendezzünk itt, ezért is fontosak az Európa-bajnokságok. Büszke vagyok arra, hogy 2004 óta, amikor először a LEN vezetőség tagjává választottak, hat úszó és két vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát sikerült elnyernünk. Ezek az események a világbajnokságokkal együtt fantasztikus mértékben segítik a sportágaink fejlődését, népszerűsítését. A célunk változatlan: Európa legeredményesebb úszónemzete maradni.”

   

  A 2020-as Európa-bajnokságok időpontjai:

  LEN Európa-bajnokság (úszás, műugrás, szinkronúszás): 2020. május 4-17.
  Vízilabda Európa-bajnokság: 2020. január 12-26.
  Nyílt vízi Európa-bajnokság: 2020. június 16-21. (Balatonfüred)
  Óriástoronyugró Európa-bajnokság: 2020. augusztus 19-20.
  Masters Európa-bajnokság: 2020. május 19-24. (nyílt vízi Eb: június 20-21.)

   

   

  Aláírták a 2020. évi Európa-bajnokságok rendezői szerződését
  2016-11-17 //

  A "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal meghirdeti ösztöndíj pályázatát

  Pályázati időszak: 2016. november 1.  -  2017. január 15. között

  Az ösztöndíjprogramunkba olimpiai és paralimpiai sportágak  olimpiai/paralimpiai kerettagjai kerülhetnek be. A pályázati anyagban a választott iskolától hallgatói igazolásra, a sportági szakszövetségtől elnöki vagy főtitkári ajánlásra, illetve amennyiben a sportoló szociálisan rászoruló, ennek bemutatására van szükség ahhoz, hogy egy-egy pályázó anyaga a sportszakmai bizottság, majd a kuratórium elé kerüljön.  

  A pályázat menete változatlan maradt. 

  A pályázati folyamatról készített kisfilm az alábbi linkről újra letölthető:

  https://www.youtube.com/watch?v=RQrKYrMknB0&feature=youtu.be

  A pályázathoz szükséges dokumentumok letölthető a BOM Alapítvány weboldaláról

  http://www.bomalapitvany.hu/hu/palyazat-reszletek/2017-evi-bom-osztondij-palyazati-felhivas/2

  vagy 

  innen:

  A "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal meghirdeti ösztöndíj pályázatát
  2016-11-16 //

  Nagy gázzal a 17. FINA Világbajnokság felé!

  Újabb támogatók álltak a Magyar Úszó Szövetség mellé, a 17. FINA Világbajnokság minél nagyobb sikerének jegyében, és azt elősegítendő.

  A jövő nyári budapesti világbajnokság eredményes és sikeres megrendezését sok minden alapozhatja meg, ezek egyike a hazai versenyzők nyugodt, kiegyensúlyozott felkészülése, no és azt követő eredményes szereplése.

  Mindezek felé tett újabb lépést a Magyar Úszó Szövetség, amely szerdai sajtótájékoztatójának kezdetén egy rövid, ám annál szívmelengetőbb filmet vetítettek le a riói olimpiai szereplést bemutatandó. Ezt követően Hargitay András szövetségi kapitány ismertette a decemberi, húsz nap múlva kezdődő windsori rövid pályás világbajnokságra utazó magyar válogatott keretét. Elmondta, hogy a csapat két részből áll, egyrészt azokból a fiatalokból, akik az ifjúsági Európa-bajnokságon jól szerepeltek, illetve azokból az élversenyzőkből, akik megúszták a szintidőket.

  „Az olimpián az volt a célunk, hogy minél nagyobb legyen a versenyzői létszám, mivel ez tette lehetővé, hogy edzők, gyúrók és orvosok a lehető legnagyobb számban utazhassanak az úszókkal. Most az lesz a cél, hogy minél eredményesebb legyen a küldöttség. Éppen ezért a szintidőket is nagyon magasan húztuk meg, jóval a vb A-szintje fölött. Az előző világbajnokság 6-8. helyezett időit vettük figyelembe” – fogalmazott Hargitay András.

  Új támogatókkal bővült a Magyar Úszó Szövetség partneri köre, ezt is szerdán jelentették be: a Szerencsejáték Szerviz Nkft. kötött támogatói szerződést a szervezettel.

  Zsiga Marcell, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a cég elkötelezett az iránt, hogy a lottótársasághoz befolyó árbevételből az egészségügy, az oktatás és a sport számára támogatást nyújtson. „Nagy öröm, hogy az úszó szövetség részére egy méltányos összeget tudunk felajánlani az árbevételünkből, reméljük, hogy ez segítséget jelent a sportolók windsori és budapesti vb-felkészülésében” – mondta a támogatói szerződés aláírása előtt.

  Egy még inkább kézzel foghatóbb partneri megállapodást is bejelentettek, a magyar úszóválogatott tagjai egy-egy autóval gazdagodnak a 17. FINA Világbajnokság végéig, a részükre biztosított Audik segítik majd a minél rugalmasabb és könnyedebb felkészülést.

  Tóth Tamás, a Sport Event Sport Hősökért Kft. igazgatója, a Húsz17 Úszó Hősökért Projekt elnöke büszkén beszélt a megállapodásról, amely unikum, mert még soha nem kötöttek szakszövetséggel szerződést korábban.

  „Mindig is a sportolókra koncentráltunk, és az ő kényelmükre, komfortérzetükre, most azért teszünk kivételévelt, mert az úszó szövetség kiváló munkát végez, illetve azért, mert idehaza lesz a vizes világbajnokság, szeretnénk ennek a sikeréhez tevékenyen hozzájárulni. Korábban a Rio Klub, a London Klub és a Peking Klub neveket kellett megszoknunk, most a Húsz 17 Úszó Hősökért nevet kell megjegyeznem, nem lesz nehéz” – mondta Tóth Tamás, aki cégével 24 éve támogatja a magyar élsportolók olimpiai felkészülését, és aki nagy intenzitást és összefogást vár ettől a megállapodástól, no és balesetmentes közlekedést a sportolóktól.

  „Békéscsabán születtem, a szüleim ott élnek, én Győrben edzek, a két város 360 kilométerre van egymástól, azt hiszem, ezzel el is árultam, mit jelent számomra a távolság, és annak a leküzdése. Örülök az új autónak, kiválóan segíti majd a vb-felkészülést, amit majd januárban kezdek. Extra motivációt jelent, hogy itthon lesz a világbajnokság, remélem, kijön majd belőlem az, ami még bennem van” – ezt Balog Gábor Eb-bronzérmes hátúszó mondta.

  „Nem is maga az Audi jelent nagy örömöt számomra, hanem az, hogy ennek a projektnek a részese lehetek. Szeretném, ha ez a világbajnokság összehozná az embereket, minket, magyarokat. Ha valahová elmegyek a kocsival, és emlékeztetem az embereket a vb-re, kialakulhat egy nagy várakozás, amit nagyon szeretnék. Legyünk együtt, fogjunk össze, és lássa meg a világ, mint jelent az, ha mi magyarok csinálunk valami igazán nagy dolgot” – Szilágyi Liliána szenvedélyes gondolatai ezek, nem is tudunk mást hozzátenni mellé.

  A magyar válogatott tagjai a windsori rövid pályás világbajnokságra

  Férfiak:

  Barta Márton (100m vegyes, 200m vegyes)
  Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors)
  Földházi Dávid (200m hát, 100m vegyes, 200m vegyes)
  Gyurta Gergely (400m vegyes, 1500m gyors)
  Kenderesi Tamás (100m pillangó, 200m pillangó)
  Lobanovszkij Maxim (50m gyors, 100m gyors)
  Márton Richárd (400m gyors)
  Rasovszky Kristóf (1500m gyors, 50m hát, 100m hát)
  Telegdy Ádám (100m gyors, 200m gyors, 100m hát, 200m hát)
  Verrasztó Dávid (200m pillangó, 200m mell, 400m vegyes)
   4x50m gyorsváltó
   4x100m gyorsváltó
   4x200m gyorsváltó

   

  Nők:

  Hosszú Katinka (számait kérésére a rajt előtt hozzuk nyilvánosságra)
  Jakabos Zsuzsanna (100m gyors, 200m gyors, 200m hát, 200m vegyes, 400m vegyes)
  Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors)
  Késely Ajna (200m pillangó)
  Verrasztó Evelyn (100m gyors, 100m vegyes)
  a 4x200m gyorsváltó

  Mixed váltó:

  4x50m gyorsváltó

  Nagy gázzal a 17. FINA Világbajnokság felé!
  2016-11-15 //

  A Magyar Úszó Szövetség vezetőségének állásfoglalása

  Alapvetés, hogy egy háromszoros olimpiai bajnok versenyzői teljesítményét a Magyar Úszó Szövetség a lehető legnagyobbra értékeli.

  A MÚSZ vezetése – elnök, alelnök, igazgatók, felnőtt és utánpótlás szövetségi kapitányok – értetlenül áll Hosszú Katinka újabb megnyilvánulása előtt. Legyen szó arról, hogy januárban nem állt szóba Kiss László szövetségi kapitánnyal még a vele kapcsolatban kitört botrány előtt sem, mint ahogy nem áll szóba utódával, Hargitay Andrással, még a világversenyek helyszínén sem, sem a szállodában, sem az uszodában.

  A súlyos kritikájában szereplő vádak egyformán megalapozatlanok.

  Tavaly ilyenkor azért szólalt fel, hogy nincs külön masszőrje, öltözője, nem áll rendelkezésre megfelelő videó-elemző rendszer.

  A MÚSZ az első két felvetést cáfolta, a videórendszert hamarosan beszerezte, működésbe állította, ám azt a bajnoknő egyetlenegyszer sem vette igénybe.

  Az idén januárban a szövetség 12 millió forintos felkészülési juttatást kívánt neki biztosítani – vele ellentétben a válogatott legjobbjai az arányosan kisebb összegeket elfogadták, míg ő az erről szóló szerződést teátrálisan széttépte.

  Hosszú Katinkával és edzőjével a Magyar Úszó Szövetség vezetői utoljára egységesen tavaly októberben ülhettek le, ekkor a szövetség elnöke közölte vele, nehezményezi, hogy Hosszú Katinka a világbajnokság promóciós filmjében csak az általa meghatározott többmilliós összegért vállalt volna szerepet. A versenyző igénye annak idején visszautasításra talált, az elnök szerint ugyanis valamennyi magyar úszó számára megtiszteltetés, hogy világbajnokságot rendezhetünk, melyért az ország hatalmas anyagi áldozatokat vállal, többek között lenyűgöző uszodát épít, egyszersmind kiemelt támogatásban részesíti a legjobb sportolókat. A MÚSZ álláspontja szerint valamennyi versenyző erkölcsi kötelessége, hogy a lehetőségek szintjén a világbajnokság promóciójában részt vállaljon. A kapcsolat ekkor mérgesedett el.

  Korábban a Magyar Úszó Szövetség elnöke személyesen járt közben annak érdekében, hogy Hosszú Katinkát az Amerikából történt hazaérkezését követően a Vasas szerződtesse egyedi nagyságrendű havi fizetésért. Közreműködött abban, hogy a Porsche Hungáriától gépkocsit kapjon, a Groupama Biztosítóval pedig nagyvonalú szerződést köthessen.

  Még korábban a MÚSZ a lehetőségei szintjén mindent megadott Katinkának, így a londoni olimpiát követően, 2012-ben fedezte a teljes Világkupa-körutazásának összes költségét, hiszen akkor az eredményesség hiányában a viadalok rendezői még nem hívták meg – ugyanakkor, más nemzeti úszó-szövetségek gyakorlatával ellentétben, semmilyen formában nem kért részesedést a versenyző pénzdíjaiból, melyek jelenlegi függetlenségének alapját képezik.

  Ahogy sokasodtak Hosszú Katinka sikerei, úgy változott meg a sportág szakvezetőivel szembeni viselkedése, holott egyre több eredmény igazolta annak a mondásnak az igazságát, hogy immár lett volna mire szerénynek lennie.

  A Magyar Olimpiai Bizottság ösztönzésére a sorozatos, méltatlan kritikák ellenére a MÚSZ hátrább lépett, a sikerek érdekében nem szállt vitába a versenyző-edző párossal. Hogy ez az álláspont helyes volt, azt igazolták a csodálatos riói győzelmek, a három arany és az egy ezüstérem.

  Ezt követően a szövetségi kapitány valamennyi nyilatkozatában méltatta Katinka helytállását, hangsúlyozta, nyitott a megbékélésre, a harmonikus együttműködés érdekében a szövetség bármely kérésének kész eleget tenni. Ugyanez a hangnem jellemezte a szövetség elnökének és a többi vezető tisztviselőnek a megnyilvánulásait. Hargitay András meghívta Shane Tusupot az edzőbizottság irányító testületébe – válaszra sem méltatták.

  Mindeközben a MÚSZ a társszövetségekkel karöltve teljes erőbedobással küzd a jövő évi FINA-világbajnokság megfelelő előkészítéséért. Mígnem a mai nap megfogalmazódott az újabb támadás, amelynek színvonala vetekszik a korábbiakkal. Groteszknek tartjuk, hogy mindez épp akkor jelent meg, amikor újból béke honol a sportágban, és mindenki igyekszik a saját tennivalóira koncentrálni: az úszók úsznak, az edzők edzést tartanak, a tisztviselők pedig a lehető legjobb háttér fenntartásán, további javításán fáradoznak.

  Ami a megfogalmazott vádakat illeti, minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy 2008-ban Gyárfás Tamás arra ösztönözte volna Hosszú Katinkát, hagyja abba a versenyzést. A szövetség elnöke ilyet soha, egyetlen úszónak nem tanácsolt, és nem is fog.

  A MÚSZ, de mondhatni az egész magyar sport a honi lehetőségek maximumát igyekszik folyamatosan biztosítani a számára. A Tüske-uszodában akkor kér pályát, amikor akar – itt van egyébként a sohasem használt videórendszer is; arról a szövetség nem tehet, hogy a rendelkezésre álló uszodák közül a Komjádi-uszodát a vb érdekében felújítják, és emiatt bezárták (megjegyzendő: ha ez nem történik meg, hamarosan jóval hosszabb időre a teljes létesítményt be kellett volna zárni, annyira elöregedett).

  Hosszú Katinka elmarasztalja a közgyűlést, amely nyílt szavazással adott az elnöknek újfent bizalmat, amikor Gyárfás Tamás maga kezdeményezett önmagával szemben bizalmatlansági indítványt, majd elhagyta a közgyűlés helyszínét. Távollétében szavaztak arról, hogy nyílt vagy titkos legyen a jelenlévők állásfoglalása, egyetlen küldött kivételével döntöttek a nyílt voksolás mellett, amelynek eredménye 112-1 lett.

  A klubok és műhelyek nem érdekek mentén részesülnek a minden eddiginél nagyobb nagyságrendű pénzügyi támogatásban – az évek óta alkalmazott, konszenzussal elfogadott, a különböző korosztályokban elért eredmények alapján kidolgozott egyesületi rangsor alapján kerülnek felosztásra a források. Az egyes versenyzők ösztöndíjainál szintén az eredményesség számít elsődleges szempontnak – a legjobbak esetében a MOB által megszabott mérték a kizárólagos irányadó. A MÚSZ a szerdai napon a válogatott hét tagjának – majd később még további tizenötnek – személygépkocsikat ad át a minél eredményesebb vb-felkészülést segítendő, és a következő esztendőre is milliós nagyságrendű felkészülési támogatást nyújt a legjobbaknak. Mint ahogy évekkel ezelőtt is igyekezett a lehető legnagyobb mértékben támogatni a versenyzőket, a klubokat, világversenyek Magyarországra hozatalával segíteni a sportág népszerűsítését, már jóval azelőtt is, hogy Katinka igazán eredményes úszóvá vált.

  A sors ajándéka, hogy Hosszú Katinka találkozott Shane Tusuppal, akivel bámulatos eredményeket értek el az elmúlt négy évben. Más kérdés, hogy teljesítményének jogos elismerése mellett számos nemzetközi tekintélyű tisztviselő, versenyrendező egyre több alkalommal panaszkodik az edző viselkedésével kapcsolatban. Az ütközések eredője rendszerint anyagi természetű. Tény, hogy a sportvilágban a professzionalizmusnak a legteljesebb mértékig helye van, de Shane Tusup fellépése, stílusa többek számára mindinkább elfogadhatatlanná válik a világ úszósportjában. Méltatlannak éreznénk a konkrét példákat felsorolni, ezek részleteitől szeretnénk a sportközvéleményt megkímélni – hiszen az újabb és újabb, nehezen minősíthető nyilatkozatok ellenére a cél változatlan: a sportolók nyújtsák tudásuk legjavát a medencében. És persze az is, hogy a kiváló eredményeket produkáló magyar úszósport továbbra is az a remek közösség maradjon, amelyik egy immár 120 éves hagyományt ápol, méltó módon. Természetesen mindig voltak és lesznek is nehéz emberek, akik külön utakon járnak, akik markáns véleményt, sőt, értékelendő, megszívlelendő kritikát fogalmaznak meg, ehhez az úszócsalád is hozzászokott, hisz megannyi világklasszis versenyző és edző fordult meg a medencék partján; amit nem lehet megszokni, azok az időről időre előtörő, érthetetlenül szélsőséges megnyilvánulások.

  Ezen úszócsaládnak megbecsült tagja Hosszú Katinka is, aki igazi ikonná vált remek sikereinek köszönhetően. A Magyar Úszó Szövetség mindezt a legcsekélyebb mértékben sem kívánja beárnyékolni, de a leghatározottabban elutasítja azokat a megnyilvánulásokat, amelyekkel újból és újból szembesülni kénytelen. 

  A Magyar Úszó Szövetség vezetőségének állásfoglalása