HÍREK

  2016-12-27 //

  A MÚSZ-elnökségre pályázók névsora

  Lezárult a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjára kiírt jelöltállítási időszak.

  A jelölő-bizottság tájékoztatása szerint a legtöbb jelölés Gyárfás Tamásra, a MÚSZ eddigi elnökére érkezett, ő azonban nem vállalta a jelölést.

  Egy-egy jelölés érkezett Bienerth Gusztávra, Hornyák Viktorra és Tóth Istvánra, akik a jelölést elfogadták, így ők felkerülnek az elnökjelöltek listájára a MÚSZ 2017. január 8-ai közgyűlésén.

  A MÚSZ-elnökségre pályázók névsora
  2016-12-15 //

  Tagszervezeti felhívás

  Tisztújító rendkívüli közgyűlés 2017

  A Magyar Úszó Szövetség Elnöksége 2017. január 08. napjára tisztújító rendkívüli közgyűlést hívott össze a Szövetség új elnökének megválasztására, egyidejűleg megalakította a Szövetség Jelölő Bizottságát. A Jelölő Bizottság tagjai: dr. Ugrin Tamás, dr. Pozsgay Gábor és dr. Fábry György.

  A Jelölő Bizottság tájékoztatja a Tagszervezeteket, hogy a vonatkozó jogszabályi és alapszabályi rendelkezések értelmében a jelöltlistát 2016. december 25. napjáig kell lezárnia a Bizottságnak.

  A jelöltlistára azok a személyek kerülhetnek fel, akik a jogszabályi és alapszabályi feltételeknek megfelelnek és ezen időpontig a jelölésük beérkezik a Jelölő Bizottsághoz. Jelölést a Jelölő Bizottság és a MÚSZ tagszervezetei tehetnek.

  A Jelölő Bizottság az alábbiakban tájékoztatja a Tagszervezeteket azokról az összeférhetetlenségi és kizáró feltételekről és szabályokról, melyeknek a jelöltnek meg kell felelni. A feltételeknek való megfelelésről és a jelölés elfogadásáról a jelöltnek büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkozatot tenni a csatolt nyilatkozat szerint.

  Jogszabályi feltételek:

  A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:22. §-a.

  A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 61.§ (2) bekezdés i) pontja.

  A 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.)  38.§ (1)-(2) bekezdése és 39. § (1) bekezdésében foglalt kizáró és összeférhetetlenségi körülmények.

  Alapszabályi feltételek:

  Alapszabály 17. § (1) – (5) bekezdés; 20. § (3) bekezdés a)-d) pontja.

  A jelölések – a tagszervezet képviseleti joggal rendelező személy által aláírt – eredeti példányát 2016. december 25. napjának 16.00 óráig postai úton, személyes- vagy postaládai kézbesítéssel kell eljuttatni a Magyar Úszó Szövetség 1007 Budapest, Margitsziget, Hajós Alfréd sétány 2. szám alatti székhelyére. A jelölések eljuttathatóak fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott e-mail üzenetben is a jelolobizottsag@musz.hu e-mail címre is.

  Tájékoztatjuk a Tagszervezeteket, hogy a Jelölő Bizottság kizárólag a fenti időpontig beérkezett jelöléseket fogadja el.

  A Jelölő Bizottság által lezárt jelölőlista a MÚSZ honlapján (www.musz.hu) a lezárást követő első munkanapon közzétételre kerül.

  A MÚSZ nyitvatartása:

  Hétköznapokon: hétfőtől – csütörtökig 08:00 – 16:00 óráig, pénteken 08:00 – 14:00 óráig

  Munkaszüneti- és ünnepnapokon: zárva (zárvatartás ideje alatt a postaládai kézbesítés lehetséges)

  Budapest, 2016. december 15.

  Jelölő Bizottság

  A tisztség elfogadó nyilatkozat letölthető itt:

  Tagszervezeti felhívás
  2016-12-11 //

  CECJM 2016 - Kassa

  Míg a felnőttek a kanadai Windsorban versenyeztek, utánpótlás válogatottunk 17 arany-, 14 ezüst és 6 bronzérmet szerzett a hagyományos év végi tornán.

  25 klub, 30 versenyzője, 7 budapesti és 18 vidéki klub úszója, valamint 15 edző vett részt a viadalon.

  A legmagasabb LEN pontot a lányoknál Vécsei Réka, a fiúknál Kalmár Ákos érte el.

  Gellért Gábor csapatvezető értékelt az utanpotlassport.hu szerkesztőségének:

  „Általában a lengyelekkel vívunk nagy harcot, náluk a fiúk az erősebbek. A szlovénoknál a lányok az ügyesebbek, a fiúknál nincs nemzetközi szinten jegyezhető úszójuk, a románoknál pedig a sprinterek viszik a prímet. Bár láttam országonként egy-két olyan tehetséget, aki a közelgő korosztályos világversenyeken érmes lehet, csupán a magyarokról mondhatjuk el, hogy csapatként és minden számban eredményesek. Számonként csak a két legjobb eredményét vették figyelembe az összesítésnél, de még az úgynevezett második vonalunk is megelőzte a legtöbb riválist.”

  A szakember a személy szerinti dicséretekkel sem fukarkodott. A fiatalok nemcsak az esetleg gyengébb ellenfelekkel, hanem az órával is állták a versenyt. Kalmár Ákos (1500 m gyors) és Vécsei Réka (200 m mell) teljesítménye érte a legmagasabb LEN-pontszámot, de Gellért méltatta az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás öccsének, Lorándnak a 200 m pillangón mutatott produkcióját is. Az éremhalmozókról sem feledkezett meg: Nagy Réka (4-1-1) és Hímer Krisztofer hat (1-3-2), Fábián Fanni öt (3-2-0), Szabó-Feltóthy Eszter négy (2-2-0) dobogós helyezéssel tért haza Kassáról.

  „Ők a korosztályból kilépő Kalmár Ákost leszámítva egyaránt esélyesek arra, hogy érmet szerezzenek a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A serdülőknek három jelentős versenye van, a közép-európai országok találkozója az egyik, amely egyúttal megmutatja, kik lehetnek eredményesek a későbbiekben. A korábbi szövetségi kapitánynak, Kiss Lászlónak volt elképesztő érzéke ahhoz, hogy megmondja, ki lehet sikeres az utánpótlásban és akár a felnőttek között is. Néhány fiatalon látszott, hogy idegen környezetben, a külföldiek ellen megrettent, nem tudta hozni azt, amire képes, de összességében a többség megmutatta az oroszlánkörmeit.”

  A cikk elérhető:
  http://www.utanpotlassport.hu/2016/12/13/micsoda-csapat-2/

  A viadal teljes eredménylistája letölthető innen:

   

  CECJM 2016 - Kassa
  2016-12-11 //

  Hosszú Katinka: hét arany, kilenc érem, rekorddöntés

  A száz pillangó megnyerésével Hosszú Katinka a hetedik aranyérmét is megszerezte a windsori rövidpályás világbajnokságon, ezzel újabb csúcsokat döntött meg – már a szám országos csúcsa mellett (55.12). 

  Magyarország a második helyen zárt az éremtáblán az Egyesült Államok mögött, míg Katinka – újfent a dél-afrikai Chad Le Closszal párban – Doha után megint a világbajnokság legjobbjának bizonyult.

  Hosszú Katinka a rövidpályás világbajnokságok női örökranglistáján minden létező műfajban az élre került: övé a legtöbb egyéni arany (13), a legtöbb összes érem (22 – 13-7-2), ugyanakkor a 100 pillangó vasárnapi megnyerésével felállított egy abszolút rekordot is: egy világbajnokságon még férfiúszó sem nyert annyi érmet, mint ő. Ryan Lochte volt eddig a legjobb nyolccal (6-1-1, legalábbis az aranyak okán, hiszen Katinka Dohában is már nyolc éremmel – 4-3-1-gyel – zárt), olimpiai bajnokunk most erre licitált rá kilenccel (7-2-0). Azért az abszolút rangsorban az amerikai még erősen vezet, Lochte váltókkal együtt 38 érmet szerzett összesen, ebből 21 arany, illetve az egyéni aranyak tekintetében előzi még eggyel Katinkát, neki 14 van, Katinkának 13 (de legalább van mit célba venni két év múlva Kínában).

  A mostani sikerrel Katinka egy éremnyire megközelítette Cseh Lászlót, aki a magyar és az európai örökrangsort vezeti 70 éremmel olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról (35-18-17), míg Katinkának ez volt a 69. dobogós helyezése (42-17-10). A licit jövőre, a budapesti világbajnokságon folytatódik a két világklasszis részvételével...

   

  Katinka egyébként elképesztőt produkált száz pillangón: féltávnál még az amerikai Kelsi Worrell vezetett, ám a második ötvenen Katinka lehajrázta, és végül egy tizeddel előtte érintette meg a falat (55.12) – sőt, csupán fél másodpercre volt Sarah Sjostrom 2014-ben felállított világrekordjától.

  Az est másik magyar döntőse, Gyurta Gergely egy darabig tapadt az élbolyra, a 4-5. helyen haladt, ám aztán a szombati erőltetett menet (400 vegyes+1500 gyors előfutam, este 400 vegyes döntő) elkezdte éreztetni a hatását, így végül hetedik lett – de legalább az olimpiai bronzérmes Gabriele Dettit megelőzve.

   

  Magyarország – akárcsak két éve, Dohában – második lett az éremtáblán, akkor Brazília, most az Egyesült Államok mögött. A verseny két legjobbja: a nőknél természetesen Hosszú Katinka (7 érem, 2 ezüst, 42 pont), míg a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos (ő 3 aranyat és egy ezüstöt szerzett, mindösszesen 20 pontot).

  Abszolút értékben a legjobb egyéni eredmény az úgynevezett FINA-pontok alapján a férfiak között Le Closé, a 100 pillangón felállított világrekordja 1022 pontot ér, a hölgyek között Lilly King 50 méteres mellúszó-eredménye vitte el a pálmát (982), ebben a rangsorban Katinka a harmadik a 400 vegyesen elért idejével (979 pont).

  A csapatversenyt az amerikaiak nyerték 1027 ponttal a japánok (748) és az oroszok (674) előtt, itt – azaz a pontversenyben – Magyarország 285 ponttal a 8. helyen végzett.

   

  Az éremtábla élcsoportja

   

  1. Egyesült Államok  8          15        7

  2. Magyarország        7          2          2

  3. Oroszország           6          5          3

  4. Dél-Afrika              4          1          0

  5. Korea                      3          0          0

  6. Kanada                   2          3          3

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

   „Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, ez talán látszott is... Az egész világbajnokságon ez volt a legkönnyebb estém, hiszen csak egy versenyem volt, így aztán a végén kitörhettek belőlem az érzelmek. Az előző napokon rendkívül keményen kellett koncentrálnom, hiszen több számban is úsztam, most viszont ez volt a vége, végre lehetett rá ünnepelni, jutott erre is idő, már nem egy újabb szám járt a fejemben. Sokat gyakoroltam az ilyen sorozatterhelést, elsősorban azt, hogy mentálisan bírjam, ez a legfontosabb. A mai úszáshoz az is kellett, hogy jól aludjak az éjszaka – az elmúlt napok után jöhetett a nyugalom, ez az egyik legfontosabb ilyenkor. Iszonyúan intenzív volt az elmúlt hat nap, de mondhatom, csodálatos élmény volt itt versenyezni.”

   

  Gyurta Gergely:

  „Huh, ez már fájt. Háromszáznál kezdett görcsölni a vádlim, ötszáznál vissza is kellett vennem, amit nagyon sajnálok, mert nem volt akkora iram, nem volt annyira erős a mezőny, mint azt előtte számoltuk az edzőimmel. Csak hát a tegnapi nap sokat kivett belőlem, ennek ellenére azt mondom, megérte, a célt teljeesítettem, mindkét döntőbe bejutottam. London óta már gyakorlatilag a 400 vegyes felé fordultam, azóta dolgozunk rajta, itt visszaigazolódott, jó úton járunk. Annak pedig külön örülök, hogy jövőre nagy lesz a rivalizálás Verrasztó Dáviddal és Bernek Petivel, ez csak jót tesz az úszósportnak, mindannyian még inkább motiváltan készülünk. Maradok itthon, nem megyek vissza Franciaországba, az a fejezet lezárult. Iszonyúan nehéz volt, elsősorban mentálisan, és mivel imádok itthon lenni, nagyon jók az edzőim is, ezért nem is lehet kérdés, hol készülök fel a budapesti világbajnokságra."

  2016-12-10 //

  Ismét teljes kollekció, Katinkának nyolc, Verrasztó Dávidnak bronz

  Az első napot másolták a magyar úszók a windsori rövidpályás világbajnokságon

  Ismét megvan a komplett kollekció, az aranyat és az ezüstöt Hosszú Katinka szállította (200 vegyes, 50 hát), míg a bronzot ezúttal Verrasztó Dávid hozta 400 vegyesen. Gyurta Gergely és Jakabos Zsuzsanna szintén döntőzött a vegyeszámokban, 6., illetve 8. helyen értek célba.

   

  Hosszú Katinka megvédte címét 200 vegyesen (2:02.90), ebben a számban rövidpályán gyakorlatilag 2012 óta nem tudták legyőzni – utoljára az isztambuli vb-n végeztek előtte egy FINA-viadalon, a Világkupában az utolsó három szezonban 26-ból 26-szor nyert ezen a távon. Katinka egyszersmind újabb rekordot állított fel: még senki sem szerzett egy vb-n 6 egyéni aranyérmet, sem nagypályán, sem a 25-ös változatban. Szintén döntőbe jutott Jakabos Zsuzsanna, és keményen harcolt, de végül a falhoz nyolcadikként érkezett (2:08.95).

   

  Hogy Katinkánál valami átbillent – erről a tévében is beszélt –, és talált némi extra frissességet, azt először a 100 pillangó középdöntője mutatta meg. Itt életében másodszor sikerült 56 másodperc alatt úsznia (55.82, megközelítve 2014-es szentpétervári országos csúcsát), és második idővel került a fináléba. Majd következett az 50 hát, az egyetlen sprintszám, amelyben itt elindult, és ezen is sikerült dobogóra állnia, sőt, mindjárt második lett, eggyel jobb eredményt érve el, mint két éve, Dohában (még ha az ideje – 25.99 – 0.03-mal gyengébb is az akkori országos rekordnál). Katinka így már nyolc éremnél tart, hat arany és két ezüst a mérlege.

   

  A négyszáz vegyes döntőjében szintén két magyarnak szurkolhattunk, Verrasztó Dávid a riói dráma után, romjaiból gyakorlatilag két hónap alatt felépülve, óriási küzdelemben egymás után a harmadik rövidpályás vb-n tudott bronzérmet szerezni – reménykedhetünk, hogy ez végképp helyrebillenti a lelkivilágát. Gyurta Gergely délelőtt hősiesen harcolva előbb ezt a finálét harcolta ki, majd az 1500 gyors döntőjét is – azaz a többiekkel ellentétben ő még délután fél kettő tájban is úszott, mégis, este sikerült hatodiknak beérnie, ami remek teljesítmény.

   

  A női 4x200-as gyorsváltó Késely Ajna betegsége miatt nem tudott rajthoz állni a délelőtti előfutamokban. Hargitay András szövetség kapitány közölte: „Úgy döntöttünk Katinkával, dobjuk a váltót a regenerálódás miatt. Nem jutott volna ideje a pihenésre az esti program előtt, ha még a váltót is bevállalja délelőtt.”

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

  „Egy picit most már átbillentem, minden könnyebbnek tűnik. Öt nap volt eddig, de azért a fejemben ez hosszabbnak tűnt. Nem is az úszás volt igazán fárasztó, hanem hogy minden egyes számra külön fel kellett készülni, két-három órával a kezdés előtt már itt voltunk az uszodában, éjfél körül értünk vissza a szállodába, a reggel hetes busszal pedig jöttünk is vissza. Nagy kihívás volt ennyi számban úszni, az a holnapi egy már könnyen fog menni. Nagyon élveztem a világbajnokságot, szerettem volna világcsúcsot is úszni Windsorban, ez ugyan nem jött össze, de így is nagyon örülök az eddigi sikereknek. Holnap a száz pillén nagy csata lesz az amerikai lánnyal, aki igazi sprinter, az első ötven méteren kell figyelnem arra, hogy ne lógjon meg.”

   

  Verrasztó Dávid:

  "Persze, hogy megérte kijönni. Ez két hónap felkészülésének a műve. Emiatt is nem maradt már több bennem az utolsó ötvenre, amit picit sajnálok. Próbáltam a brit sráctól jobban elmenni mellen, meg ki is úsztam kicsit a szélére, de így sem tudtam meggátolni, hogy végül megelőzzön. Ez a harmadik vb-bronzom zsinórban, ami nagyon jó érzés, meg az is, hogy végül is jobb időt úsztam, mint két éve."

   

  Gyurta Gergely:

  „Az ezeröt után ez már nagyon fájt, de tényleg nagyon – és mégis, élveztem minden másodpercét. Nagyon örülök ennek a hatodik helynek, a végén még a japán srácot is sikerült lenyúlnom egy századdal, most úgy érzem, ma minden összejött!"

   

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Nehéz mit mondani, mert nem tudom, hol rontottam el. Az elején megnyomtam a pillangót kicsit jobban, ahogy megbeszéltük, és egyáltalán nem éreztem, hogy a folytatással baj lett volna, még a mellúszással sem, pedig az nálam azért a csillagok állásától is függ... És mégis, miközben a Világkupákon 2:06-07-eket jöttem gond nélkül, most itt ez a 2:08.9 vége, amit nem értek. Annak örülök, hogy sikerült egy vb-n egyéni döntőt úsznom, de ennél jobb időt kellett volna elérnem, ez egyértelmű."

  Ismét teljes kollekció, Katinkának nyolc, Verrasztó Dávidnak bronz
  2016-12-09 //

  Egy újabb rekordbeállítás Katinkától

  A legtöbb egyéni arany a női örökranglistán már csütörtökön megvolt Hosszú Katinkának (9), miképp a legtöbb érem is (18) – pénteken egy másik rekord beállítása következett a windsori rövidpályás világbajnokságon: az egy vb-n szerzett egyéni aranyak tekintetében érte be az amerikai Brooke Hansent (2004) és Ryan Lochtet (2010). Az ötödik itteni győzelem 100 vegyesen született (így persze már 10 aranynál és 19 éremnél jár).

   

  Egy pillanatig nem volt kétséges, hogy Hosszú nyeri a 100 vegyest – a Világkupa-sorozatban az idén 9/9 volt a mérlege –, maximum az volt a tét, hogy mivel ezt a távot úszta elsőként, képes-e a tavaly, a netanyai rövidpályás Eb-n felállított világcsúcsát (56.67) megdönteni. Nos, valószínűleg az előző napi nyilatkozatban említett „olimpiai másnaposság” tehet róla, de ezen az őszön elmaradnak a rövidpályás világrekordok (2013 óta minden évben többször is döntött csúcsokat Katinka), avagy a riói készülés és az ottani helytállás még belőle is rengeteget kiégetett fizikálisan és mentálisan. Akárhogy is, bizonyos távokon Katinka csakis saját magával (a korábbi időivel) kell versenyezzen, ezek közé tartozik a 100 vegyes is, amit fölényesen, 0.73 másodperces előnnyel nyert meg (57.24).

   

  Némi pihenő után következett a négyszáz gyors, amelyen ezúttal egy negyedik hely sikeredett – a negyedik napon, a száz vegyes után nem volt annyira élesre töltve, mint az előtte végzők. Háromszázig fokozatosan lassultak a részidői (27.83, 30.08, 30.23, 30.44, 30.67) – ezután jött némi gyorsulás (30.43, 30.37), de 30 alá csak az utolsó hosszon tudott bemenni (29.84), miközben a végső győztes amerikai Leah Smith a táv első felében is csak 29-es részidőket ment, míg a Katinkát az utolsó ötven méteren befogó, és végül a bronzérmet megszerző japán Igarasi 28.9-es utolsó ötvenet repesztett. (Katinka később hatodikként került fináléba 50 háton.)

   

  Azt ugyanakkor sajnos sosem fogjuk megtudni, hogy az október 26-án 3:59.15-tel Tokióban Világkupa-viadalt nyerő Kapás Bogi normális felkészülésből gyorsulva mire lett volna itt képes, ha a betegség nem teperi le. Pusztán a tokiói idejével most jó lett volna a bronzra...

   

  Nyilatkozat

   

  Hosszú Katinka:

  „A tegnapi nap azért volt nehéz, mert még félúton sem jártam igazán, de ma már sokkal jobb volt. Nagyon örülök az aranyéremnek száz vegyesen, az az úszás teljesen rendben volt. Szerettem volna érmet szerezni 400 gyorson, ez csak a végén csúszott el, de ha ennyit úszik az ember, amkkor benne van a hiba is, ugyanakkor ebből is lehet tanulni. Az ötven hát számomra különös, hiszen kétszázakat, négyszázakat úszom, néha kicsit furcsa, hogy egyet fordulok, és aztán már vége is a versenynek. Van, hogy egy pillanatra elbizonytalanodom, menni kell még, vagy már ennyi? Ráadásul most az egyik lány pont az én pályámra állt oda, én meg ennyi versenyzés után nem tudtam hirtelen, hogy akkor most én tévesztettem el, vagy mi van, de aztán sikerült hamar rendbe tenni ezt is... Egyre jobban érzem magam, már csak két nap van hátra, és rendkívül felszabadító érzés, hogy van már hat érmem.”

  Egy újabb rekordbeállítás Katinkától
  2016-12-08 //

  Katinka három nap alatt teljesítette a dohai aranyadagot

  Amihez egy egész viadal kellett két éve, Dohában, az már három nap alatt összejött Hosszú Katinkának: a 200 hát megnyerésével immár a negyedik aranyérmét szerezte a windsori rövidpályás vb-n.

  Tizedik rövidpályás világbajnoki aranyérmét szerezte Katinka, továbbá a 18. érmet – így immár a hölgyek között is egyedül listavezető az ezt számon tartó örökranglistán. Igaz, a két érem-per-nap ritmust most nem tudta tartani: a nap másik döntőjére elfogyott, miután a program gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy normálisan hangolódjon a 800 gyorsra.

   

  A kétszáz hát után még felpörgött a 100 vegyes középdöntőjére – olyannyira, hogy egy másodperccel volt gyorsabb mindenkinél –, ezt követően viszont a szokásos „tejsavtalanítás” helyett a 200 hát eredményhirdetésén volt jelenése, majd szinte azonnal következett a leghosszabb táv, és itt hamar kiderült, hogy az egész este erre hangoló ifjú vetélytársakkal nem veheti fel a versenyt, s végül 8. lett (fájdalomdíjként az az 500 dollár említhető, amit a FINA fizet, hiszen minden döntőst jutalmaznak).

   

  Rajta kívül középdöntőseinknek szurkolhattunk, ám a száz vegyesen úszó Földházi Dávidnak és Verrasztó Evelynnek nem igazán volt esélye, annál közelebb járt az 50 gyors fináléjához Lobanovszkij Maxim, de a hórihgorgas ifjú elkövetett egy apróbb hibát, nem rúgta el magát eléggé, hamar feljött a víz alól, és így telibe kapta a fordulók generálta hullám – ebben a számban nagyjából ennyin múlik annak a 0.09 másodperces hátránynak az összeszedése, amivel Maxim lemaradt a döntőről. Edzője, Petrov Iván csak annyit mondott: „Semmi vész, amikor tavaly Győrbe költözött Maxim, 23 másodpercet tudott. Most 21.4-nél tart, és lesz ez még jobb. Tizenegyedik egy olyan mezőnyben, ahol nem huszonvalahányan indultak, mint sok más számban, hanem százhatvanan. Ennek fényében azért ez egy elég jó helyezés.”

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

  „Úgy gondolom, eddig elég jól sikerült a világbajnokság, bár vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de ez törvényszerű, amikor ennyi számot úszik az ember. A mai nyolcszáz gyors például nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de sajnos az előző szám után nem tudtam rendesen levezetni, és ez visszaütött. Viszont most jön végre egy kis pihenő. A kétszáz hát aranyérmének örülök, igazából most ennyi is elég volt, a száz vegyes jól sikerült, kíváncsi leszek, holnap mire leszek képes ebben a számban, mert este nekem ez lesz az első a programban.”

   

  Verrasztó Evelyn:

  „Sajnálom, hogy nem sikerült egy perc alá kerülnöm, egyértelműen az első ötven miatt, sokkal lassabb volt, mint kellett volna. Nem fognám a kétszáz gyors készülésre, egyszerűen keményebben el kellett volna kezdenem a távot."

   

  Lobanovszkij Maxim:

  „Megint a forduló... Nem rúgtam el magam eléggé, túl hamar jöttem fel a víz alól, beleütköztem a hullámba, ez pont elég volt ahhoz, hogy picit lelassuljak... Ebben a számban ennyin múlik. Nagyon dühös vagyok, a váltóban első emberként 21.41-et úsztam, azzal most döntős lehettem volna..."

   

  Földházi Dávid:

  „Sajnálom, mert semmi olyat nem éreztem közben, hogy ez gyengébb lenne, mint a délelőtti úszás. Körülbelül minden úgy sikerült, hogy terveztem, azt gondoltam, gyorsabb vagyok, mint délelőtt. Lehet, hogy a hullámok miatt lett ilyen az idő, de az előfutamban is a szélén úsztam, azaz erre nem fognám semmiképpen. Ez most így sikerült, de nem vagyok elkedvetlenedve, megyek tovább."

  Katinka három nap alatt teljesítette a dohai aranyadagot
  2016-12-07 //

  Katinka történelmi aranyai

  A rövidpályás Világkupa után a világbajnokságon is történelmet írt Hosszú Katinka, miután Windsorban a második nap győzött 200 pillangón és 100 háton is. Ezzel két örökranglistán is az első helyre került – az egyéni aranyérmek tekintetében átvette a vezetést a nőknél eddig legeredményesebbnek számító amerikai Jenny Thompsontól, míg az összes érmet számon tartó táblázaton beérte Thompsont, a svéd Therese Alshammart és a szlovák Jana Moravcovát.

  Bár első vb-érmét 200 pillangón nyerte még 2009-ben, majd 2012-ben ezen a távon szerezte első rövidpályás világbajnoki címét, ezt a számot 2014 után kicsit pihentette Hosszú Katinka, és elsősorban a hátúszásra koncentrált a vegyesek mellett. Az idei Világkupa-szezonban azonban ismét ráállt a pillére, és egyre jobb és jobb eredményeket ért el – most pedig, négy évvel az isztambuli siker után, újfent a dobogó tetejére állhatott. Végig vezetett, érdekesség, hogy pont annyival előzte meg az amerikai Kelsi Worrellt (0.74), amennyivel az utolsó ötven méter előtt ment előtte (a győztes idő 2:02.15). Legnagyobb ellenfele, dohai legyőzője (itt is, 400 vegyesen is), a spanyol Mireia Belmonte nem jutott a döntőbe, sőt, a 800 gyorstól is visszalépett, állítólag lebetegedett.

   

  Száz háton a címvédés volt a tét, s bár a feljövő fiatal észak-amerikaiak, valamint a tavalyi világbajnok ausztrál Emily Seebohm, illetve az örök európai vetélytárs, a dán Mie Nielsen is ott tempózott a mezőnyben, Katinka a kettes pályán is simán behúzta az elsőséget. Olimpiai bajnokhoz méltóan kétséget sem hagyott afelől, hogy ezen a távon ő a legjobb: 55.54-gyel győzött (7 tizeddel a második előtt), fél másodpercre megközelítve dohai világrekordját.

   

  Ez Katinka kilencedik rövidpályás vb-aranya, egyéni győzelmek tekintetében szerda reggel még az amerikai Jenny Thompson vezette az örökranglistát, estére már Hosszú állt az élen (az abszolút első, a férfiaknál legjobbnak számító Ryan Lochte 14-szer nyert egyéni számokban). A hölgyeknél az összes érmet számon tartó táblázaton beérte a rövidpálya három korábbi specialistáját, Thompsont, a svéd Alshammart és a szlovák Moravcovát, hiszen immár neki is 17 rövidpályás vb-érme van.

   

  Az est másik magyar egyéni szereplője, Jakabos Zsuzsanna ugyan nem jutott a fináléba 100 gyorson, ám a sprinterek világába tett kirándulása így is remekül sikerült: 53.23-as eredménye igazán kiváló, és végül a 11. helyhez volt elegendő.

   

  Zsu nem sokkal később a 4x50-es mixed gyorsváltóban ismét a rajtkövön volt – ám ezúttal nem sikerült megismételni a délelőtti, országos csúcsot érő produkciót. 1:32.58-cal érkeztünk a fináléba, este viszont már csak 1:32.98 sikerült, miután csupán Telegdy Ádám javított a saját idején, Lobanovszkij Maxim, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn ugyanakkor picit rontott. Ám a finnek túlváltása és diszkvalfikálása miatt így is hetedik lett a csapat – kis öröm is öröm: 500 helyett 1000 dolláron osztozhatnak a mieink, ami mégiscsak nagyjából 280 ezer forint, ez még négyfelé szedve is tisztességes bónusz a helytállásért...

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

  „Nem minden úgy jött össze, ahogy szerettem volna, kedden kifejezetten ’off’ napom volt, bár még így is sikerült két érmet szereznem. Az az igazság, hogy az olimpia után nehéz volt megfelelően felpörögni erre a világbajnokságra, ha mondhatok ilyet, még egy kicsit tart az olimpia utáni másnaposság, azaz nehéz koncentrálni egy-egy versenyszámra. Ma azért sokkal jobban éreztem magam, ez talán az úszásokon is látszott, igaz, kétszáz pillangón annyira nem örülök az időnek, de a verseny és az arany volt a lényeg. Száz háton tudtam, hogy nem fognak 56 alatti időt úszni, ezért nekem ez volt a célom. Mindig is erről álmodoztam, hogy ilyen simán tudok nyerni számokat, de most azért egy picit fura. A mai nap azt éreztem, hogy egész izgatott vagyok, és ez jó érzés.”

   

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Bár két hete egy brnói versenyen 52.8-at úsztam, de ott a külső pályákon nem volt mellettem senki, belül lemaradtak, azaz nem mezőnyben, hullámban úsztam. Klasszikus versenykörülmények között ezt mondanám egyéni csúcsnak. És egyáltalán, 11. vagyok a világon száz gyorson, ez azért nem akármi! A többi lány cinkelt is a last call roomban, ’Te mit keresel itt, száz gyorsot úszol, nem négyszáz vegyest?’ Szóval nagyon-nagyon örülök, hogy sprintben is ennyit javultam!

  A váltóban ma ennyi volt, elég messze voltunk a többiektől, talán egy picit jobb váltásokkal faraghattunk volna a különbségből, de szerintem így is elég jól ment, ahhoz képest, hogy ötvenes sprintekről volt szó, ami Maxim kivételével egyikünknek sem igazán a saját műfaja.”

   

   

  Katinka történelmi aranyai
  2016-12-06 //

  Teljes kollekció a nyitónapon: arany, ezüst, bronz

  Mindegyik éremből jutott egy a windsori rövidpályás világbajnokság nyitónapjára: az aranyat Hosszú Katinka szállította 400 vegyesen, előtte az ezüstöt 200 gyorson, míg Bernek Péter bronzéremmel zárt 400 gyorson.

  Bernek Péter bronzérmével indultak a nyitónapi döntők, aki négyszáz gyorson lett harmadik. Címvédőként, Európa-bajnokként alkalmasint többet várt magától – és ha eléri ugyanazt az időt, amivel két éve Dohában győzött (3:34.32), akkor most is elsőként zár, hiszen a doppingolás miatti eltiltásból visszatérő koreai Park 3:34.78-cal lett első, míg Bernek 3:37.65-nél állította meg az órát. Mindazonáltal az átélt megrázkódtatás miatt – Péter nemrég veszítette el az édesapját, ami nagyon megviselte – ez is nagyszerű teljesítmény tőle.

   

  Ezt követően jött a Hosszú Katinka-maratoni, hiszen a délelőtti triplázás után este is három úszás várt az olimpiai bajnoknőre. A kétszáz gyorssal indult az este, ezen 150-ig vezetett is, ám az utolsó hosszon a szám specialistája, az olasz Federica Pellegrini nagyon belehúzott, 1.1 másodpercet hozott Katinkán, és ez elég volt a győzelméhez – Hosszú ugyanúgy másodikként zárt (1:52.28), mint két éve, Dohában. Igaz, akkor a svéd Sarah Sjöströmnek világcsúcs kellett a legyőzéséhez, Katinka országos csúccsal lett ezüstérmes, azzal az idővel (1:51.18) most elsőként ért volna a falhoz.

   

  A 400 vegyesben viszont nem volt hiba, Katinka tényleg utcahosszal nyert, konkrétan egy fél medencehosszal (4:21.67 – picit elmaradt a tavaly Netanyában, az előfutamban felállított világrekordjától) – teljes hat másodpercet verve a többiekre (a vietnámi Nguyen történelmet írt volna, de hiába ért be másodikként, kizárták, amiért a mixed zone-ban konkrétan sírva fakadt...). Katinka dohai legyőzője, a spanyol Mireia Belmonte úgymond a fasorban sem volt, hatodik lett, 11 másodperccel Hosszú mögött.

   

  Katinkának még egy feladata volt, 100 háton bejutni a középdöntőbe – ezt gond nélkül kipipálta, ötödik idővel (56.74) ment tovább, további jó hír, hogy reggeli idejénél (56.16) délután sem tudott jobbat senki, azaz szerdán pihentebben megvédheti a címét. Igaz, feltehetően lesz egy keményebb fináléja (200 vegyes), és reggel még egy 800 gyors előfutam is színesíti a képet, viszont este a két döntő között több mint egy órája lesz, ami neki tán még szokatlanul sok is a normál regenerálódáshoz.

   

  Végül még egy megjegyzés a tavalyi időeredményekről: a délután hazainduló Cseh László gond nélkül ezüstérmes lehetett volna 200 pillangón a tavaly ilyenkor a netanyai Eb-n felállított Európa-csúcsával (1:49.00), bár csúcsformában nyilván az aranyért meccselt volna a számot itt bámulatos hajrával nyerő dél-afrikai Chad Le Closszal. Sajnos, Kenderesi Tamásnak még szoknia kell a rövidpályát, délelőtt kevéssel lemaradt a fináléról (három tizeddel), akárcsak tavaly Netanyában; remélhetőleg ezzel jó időre letudta a kilencedik helyes idegtépéseket. Ja és még annyit, hogy persze Cseh Laci 200 vegyesen simán, négy tizeddel nyert volna a netanyai produkciójával...

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

  „Jól kezdtem, de túlagyaltam az utolsó ötven métert, amikor láttam, hogy jön fel az olasz. Az utolsó két fordulót elrontottam, picit szétszórt volt ez az első szám, de nagyon örülök az ezüstéremnek, mert ez nem a legjobb számom. A négyszáz vegyes természetesen nehezebb volt úgy, hogy előtte már úsztam egy döntőt, de nagyon örülök neki, hogy végül ilyen magabiztosan nyertem, és az idő is jó volt. Remélem, holnap 200 pillangón is bejutok a döntőbe.”

   

  Bernek Péter:

  „Ez nem volt az igazi, különösen, ha a két évvel ezelőttihez hasonlítom, de... Amiken átmentem az utóbbi hónapokban, magánéletben és szakmailag, azután talán elfogadható... Ezt az érmet édesapámnak ajánlom, akit nemrég veszítettem el... Nélküle most nem lennék itt... Jó lett volna egy arannyal búcsúzni tőle, de azért nem bánkódom a helyezésem miatt. Januártól kicsit át fogjuk alakítani a felkészülésem, most, hogy együtt úszunk Verrasztó Dáviddal, még jobban bejöhet a vegyesúszás, mert azt érzem, hogy túlságosan belefásultam a gyorsúszásba. Ettől függetlenül még jobban össze akarom magam kapni a holnap kétszázra, mert ott is jó eredményt szeretnék elérni.”

  Teljes kollekció a nyitónapon: arany, ezüst, bronz
  2016-12-05 //

  Cseh László: „Nekem Phelps jelenti az inspirációt”

  Cseh László: „Nekem Phelps jelenti az inspirációt”

   

  Még egy magyar fellépője volt a windsori FINA Convention pódiumbeszélgetéseinek: a világszövetség a hagyományos, sportolók részvételével rendezett záróeseményére külön meghívta Cseh Lászlót, akit az úszósport élő legendájaként mutattak be a hallgatóságnak.

   

  Cseh László igen illusztris társaságban beszélt saját pályafutásáról, illetve az úszósport jövőjéről: a négyszeres olimpiai bajnok amerikai gyorsúszó, Janet Evans, a szinkronúszás első férfi világbajnoka, Bill May, az óriástoronyugrás királya, a brit Gary Hunt,  a kanadai műugrás új csillaga, Meaghan Benfeito, valamint a FINA sportolói bizottságában a vízilabdázókat képviselői kanadai, az éveken át Egerben vízilabdázó Aaron Feltham válaszolt a feltett kérdésekre.

   

  Világbajnokunk többek között arról beszélt, hogy pályafutása csúcspontjának továbbra is a pekingi olimpián szerzett három második helyét tartja. „Nekem azok megnyert ezüstök voltak, nem elvesztett aranyak, hiszen minden idők legnagyobbja, Michael Phelps végzett előttem. Számomra ő jelenti az inspirációt – mondhatom, hogy még most is, és jövőre is, függetlenül attól, hogy visszavonult. Az ő időeredményei jelentik azt a szintet, amit szeretnék túlszárnyalni, például jövőre, a budapesti világbajnokságon. Kár, hogy nem lesz már ott a medencében, tényleg nagyon fog hiányozni, de így is marad elég minőségi ellenfél.”

   

  Cseh elárulta, a víz imádata az úszásra predesztinálta, kiskölyökként alig lehetett kibányászni a fürdőkádból, „egyértelmű volt, hogy ennek csakis az uszoda lehet a folytatása. Aztán amikor 2002-ben érmes lettem a rövidpályás Eb-n, megkaptam az első nagy lökést, a 2003-as barcelonai vb-ezüst pedig maga volt a csoda, döntőbe akartam kerülni, ehhez képest ott álltam a dobogón – fantasztikus érzés volt, és azóta is az hajt, hogy ezt újra és újra átéljem.”

   

  A sportág jövőjét illetően a négy olimpián is érmes klasszis azt mondta, valószínűleg még több nívós versenyt kellene rendezni, esetleg tovább bővíteni a Világkupa-sorozatot, például az év első felében is üdvös lehet néhány állomást beiktatni.

   

  Bár Laci hétfő délelőtt a többiekkel együtt lement a vb helyszínéül szolgáló hokicsarnokba – ott állították fel az ideiglenes medencét –, és végigcsinálta a maga edzését, most nem legyintette meg a versenyezhetnék. „Két hónapot pihentem Rió után, egyszerűen nem lehet ennyi idő alatt olyan formába lendülni, hogy önmagamhoz méltó eredményeket érjek el most. Ezek a hónapok arról szólnak, hogy minél jobban ráhangolódjak az edzésekre, hiszen januártól újból nagyon keményen belecsapok, mert komoly céljaim vannak a budapesti vébén.”

   

  A világbajnokság kedden kezdődik, egy sor magyar résztvevővel. Bernek Péter és Márton Richárd nyitja a sort a 400 gyors előfutamaiban, majd következik 200 gyorson Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, 200 pillangón Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid, 100 háton Telegdy Ádám és Rasovszky Kristóf, Katinka, 100 háton Hosszú Katinka, végül 200 vegyesen Földházi Dávid és Barta Márton. Az előfutamok magyar idő szerint 15.30-kor kezdődnek, a finálék pedig szerda hajnalban 0.30-tól esedékesek.

  Cseh László: „Nekem Phelps jelenti az inspirációt”