HÍREK

  2017-01-22 //

  Részvétnyilvánítás

  A Magyar Úszó Szövetség elnökeként és családapaként mély megrendüléssel értesültem az olaszországi buszbalesetről.

  A gyermekek elvesztése felfoghatatlan tragédia mindannyiunk számára. Az egész magyar úszótársadalom nevében szeretném kifejezni együttérzésemet és őszinte részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak, a gyászoló családoknak. A sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánok. Azoknak, akik saját épségüket kockáztatva segítettek társaikon, köszönetemet szeretném kifejezni életmentő, bátor és nemes cselekedetükért.

   

  Dr. Bienerth Gusztáv

  a Magyar Úszó Szövetség elnöke

  Részvétnyilvánítás
  2017-01-20 //

  Dr. Bienerth Gusztáv Hosszú Katinkával „terepszemlézett”

  A világ bármely fővárosa büszke lehetne erre a létesítményre – fogalmazott Dr. Bienerth Gusztáv, a Dagály Úszóaréna megtekintésekor. 

  A Magyar Úszó Szövetség újonnan megválasztott elnöke Hosszú Katinkával és Shane Tusuppal szerdán vett részt a létesítmény bejárásán. A júliusi világbajnokság helyszínét a medenceszinttől a tetőtérig szemlézték, a beruházást végző Market Zrt. vezérigazgatójának, Scheer Sándornak a meghívására.

  A csaknem 100%-os készültségű létesítményben a melegítő-medencét már teljesen feltöltötték, sőt, kötelek is vannak benne, így a terveknek megfelelő időben kezdődhetnek majd el az edzések is.

  „Csodálatos létesítménnyel gazdagodik a magyar úszósport, a világ bármely fővárosa büszke lehetne erre a létesítményre – mondta dr. Bienerth Gusztáv a látogatás végén. – Amellett, hogy az uszoda tökéletes helyszínnek ígérkezik az idei világbajnokságra, a Dagály Úszó Aréna fantasztikus távlatokat nyit a sportág számára, és már most minden vonatkozásban megfelel egy olimpia követelményeinek is.”

  Hosszú Katinka úgy véli, hogy különösen motiváló lesz ebben a komplexumban versenyezni. „Ha megtelnek a lelátók a világbajnokság idején, a látvány, a hangulat óriási lendületet ad majd nekem is, és a többieknek is, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk minden egyes nap, amikor itt versenyzünk.” 

  Dr. Bienerth Gusztáv Hosszú Katinkával „terepszemlézett”
  2017-01-12 //

  Hosszú Katinka, Shane Tusup és Tóth Tamás győzött az Év sportolója választáson

  Újabb remek úszósikerek, ezúttal – de úgy is mondhatnánk: hagyomány szerint – a honi Év sportolója választáson. 

  A Nemzeti Színházban rendezett ünnepségen 59. alkalommal rendezték meg a díjátadót, melynek keretében a honi sportújságírók szavazatai alapján vehették át elismeréseiket 2016 legjobbjai.

  Úszóink közül a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka teljessé tette a az elmúlt ciklusban bemutatott „szavazási diadalmenetet”, hiszen 2013, 2014 és 2015 után 2016-ban is övé lett a legjobb női sportolónak járó trófea (2009-ben is győzött, azaz ötödször). A díjat dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át, majd mintegy meglepetésként, az AIPS, azaz a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség képviselőitől megkapta az Európa legjobb női sportolójának járó díjat is.

  Edző-férje, Shane Tusup ismét az élen végzett a trénerek versenyében, melynek értékét külön növeli, hogy akárcsak tavaly, ezúttal is immár összevont kategóriában, a kapitányok és edzők között lett a legjobb.

  A férfiaknál Cseh László bent volt a legjobb háromban, köszönhetően olimpiai ezüstérmének és Európa-bajnoki sikereinek, de nem lehetett hiányérzetünk amiatt, hogy az egyetlen riói férfi aranyérmest, a kardozó Szilágyi Áront szólították végül a színpadra.

  A fogyatékkal élők között a férfiaknál egyetlen paralimpiai aranyérmesünk, a Rióban 100 háton győztes Tóth Tamás magától értetődő módon lett az első – „elődje”, Sors Tamás szintén a legjobb három között volt, hasonlóan Pap Biankához, aki a hölgyeknél volt a top háromban (igaz, ő nem nyert), illetve Tóth Tamás edzője, Horváth Péter.

  Nyilatkozatok

  Hosszú Katinka:

  „Elég hosszú út vezetett az olimpiai aranyéremhez, negyedszerre jött össze végre. Nagyon hosszú a lista, akiknek meg kell köszönnöm... Nagypapámnak, aki megtanított úszni, apukámnak, aki megtanított arra, mi az az élsport, és persze anyukámnak, aki minden reggel 5:40-kor megfőzte nekem a kakaót. És persze Shane-nek, aki nélkül ez az egész nem jött volna össze. Külön köszönet a támogatóimnak, akik mellettem álltak 2016-ban. Rengeteg célom van még mindig, folytatjuk a munkát, alig várjuk, hogy Budapesten, hazai szurkolók előtt végre megmutassuk a világbajnokságon!”

  (Később, az m4 kamerái előtt is beszélt Katinka:)

  „Jó érzés, ha példaként tekintenek arra a munkára, amit elvégzünk. Nem lehet azt mondani, hogy egyre többet dolgozunk, mert ez nem igaz, inkább egyre okosabban végezzük a munkát. Ebben rejlik a titok: nagyon gyorsan észre kell venni, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami kevésbé. Kell egy terv, de ennek rugalmasnak kell lennie, mert egy emberi testről van szó, amely különböző módon válaszol a terhelésekre, szituációkra. Ezeket nekünk mindig át kell értékelnünk. Remélem, hogy a példánkból mások is tudnak tanulni.”

  „Mindig azt érzem, hogy nincs időnk. Elérünk egy célt, s máris jön a következő. Ha nem próbálunk meg előrelépni, akkor utolérnek minket. Nincsenek határok. Attól függ, hogy nézzük.”

   

  Shane Tusup:

  „Az egész út elképesztő volt, amit végigjártunk. Óriási látni, hány embert inspirálunk, de közben ők is inspirálnak minket, hogy korábban keljünk, jobban eddzünk, okosabbak, jobbak, erősebbek legyünk, és minél jobban képviselhessük Magyarországot!”

   

  Hosszú Katinka, Shane Tusup és Tóth Tamás győzött az Év sportolója választáson
  2017-01-12 //

  Dr. Bienerth Gusztáv: „Szolgáltató szövetséget szeretnénk kialakítani”

  Megtartotta első sajtótájékoztatóját dr. Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség új elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy egy szolgáltató szövetséget szeretne létrehozni, amelyik folyamatosan az úszók és edzők érdekében tevékenykedik. A január 25-ei elnökségi ülésen sok fontos kérdés kerül napirendre, miközben napokon belül megkezdődik a szövetség átvilágítása, az apparátus tagjainak bevonásával.

  Bevezetőként dr. Bienerth Gusztáv arról beszélt, hogy a vasárnapi közgyűlés nem csupán a személyéről, de az általa bemutatott programról is döntött. Ezt korábban hat városban, illetve személyes találkozókon több mint száz sportvezetővel ismertette meg, „ami jelentős legitimációt ad a programomnak, különös tekintettel arra, hogy 1981 óta először kétszeri titkos szavazáson döntöttek a támogatásomról.”

  Az új elnök közölte, hétfő óta a saját csapata és a szövetség apparátusa teljes fordulatszámon dolgozik. Fontos, hogy megtörténjék a szakmai és a menedzsment kérdések szétválasztása, és elinduljon az éves szakmai tervezés, illetve az ehhez kapcsolódó pénzügyi-gazdasági tervezés, illetve a belső kommunikáció is megfelelően működjék – ennek érdekében a negyedévente megtartandó internetes fórumon a MÚSZ új vezetése valamennyi tagszervezet rendelkezésére áll.

  „Világos, átlátható támogatási rendszert kell kidolgozni, mert egy szolgáltató szövetséget szeretnénk, amely a sportolók, edzők irányában mindig rendelkezésre áll” – szögezte le dr. Bienerth Gusztáv, aki elmondta, első munkanapján találkozott Gyárfás Tamással, és megkezdték az átadás-átvétel folyamatát, illetve megállapodtak a további együttműködésről, amely elengedhetetlen a FINA alelnöke, a LEN kincstárnoka, illetve a MÚSZ új vezetője között.

  A szövetség új irányítója beszámolt arról, hogy felvette a kapcsolatot az elnökségi tagokkal, és szinte mindegyikük az elnökre bízta a döntést, tud-e az adott taggal együtt dolgozni. „Ebbe nem kell többet belelátni, mint egy nagyvonalú gesztus – mondta később egy kérdésre válaszolva. – Volt, akiét elfogadtam, volt, akinek jeleztem, számomra megtiszteltetés, hogy együtt dolgozhatok vele, és van, akivel kapcsolatban harminc napon belül szeretnék visszatérni a végső döntésre.”

  A két lemondott tag személyéről a 25-ei, első elnökségi ülést követően tájékoztatja a közvéleményt dr. Bienerth Gusztáv. Azt ugyanakkor már most kijelentette, dr. Sós Csaba azok közé tartozik, akinek nem fogadta el a lemondását, „őt megerősítettem szakmai alelnöki pozíciójában, és rá, mint jobb kezemre számítok szakmai kérdésekben.”

  Az ominózus elnökségi ülésen fontos napirendek lesznek soron: állást kell foglalni a főtitkári pozícióval kapcsolatban, hiszen az azt most betöltő Szántó Éva jelenleg teljes munkaidőben a 2017-es budapesti világbajnokságot szervező csapatot irányítja.

  „Dönteni kell a szövetségi kapitányi rendszerrel kapcsolatban, szükség van-e három kapitányra, netán egy kell, vagy valamilyen más struktúrát alakítsunk ki, a 2017-es szakmai program alapelemeinek meghatározása szintén kiemelkedően fontos, ezen túlmenően a közgyűlés előkészítése, a bizottsági rend átalakítása és az alapszabály-módosítás előkészítése szerepel a programban.”

  Bienerth Gusztáv kiemelte, felkérte Cseh Lászlót, szervezzen személyes találkozót közte és a hét pontot aláíró válogatott úszók között, ezen túlmenően felvette a kapcsolatot Kemény Dénessel, az MVLSZ elnökével, akivel egy történelmi, közös elnökségi ülés előkészítésében is megállapodtak.

  Hamarosan teljes pénzügyi-gazdasági és jogi átvilágítás kezdődik a szövetségen belül – mint Bienerth Gusztáv jelezte, a gazdasági életből, a könyvvizsgálás világából jön, kívülről, nem volt része az elmúlt több mint száz év munkájának, és a választás előtt semmilyen adatot nem kért elöljáróban. „Fontos, hogy a felelősségi viszonyok tiszták legyenek, kell egy vonalat húzni, hogy mit vettem át, és ezt csakis egy átvilágítás keretében lehet megtudni – de ez minden hasonló helyzetben alapvetés, a gazdaság, a sport világában, ahol nagyon komoly pénzekről születnek döntések. Az átláthatóság feltétele, hogy tudjuk, mit vettünk át – de ez az egész nem az apparátus ellenében, hanem tagjainak bevonásával történik.”

  Három azonnali problémát kellett operatívan megoldani: ellehetlenült a Jövő bajnokai programban tervezett, kilenc nap múlva esedékes dubaji edzőtábor, ennek kapcsán új szakmai javaslat készül majd. Emellett le kellett állítani két közbeszerzési folyamatot, illetve orvosolni szükséges a budapesti edzéslehetőségek problémáit – ugyanakkor, ha befejeződik a Dagály-komplexum építése, illetve befejeződik a többi uszoda felújítása, kevés olyan városa lesz a világnak, ahol akárcsak hasonló edzéslehetőségek állnak az úszók rendelkezésére. Az elnök hozzátette, jövő szerdán Scheer Sándor, a Market Zrt. elnökének kíséretében megtekinti a Dagály Úszóarénát, és megvitatják, mikor lehet legalább a tízpályás melegítő-medencét átvenni, „hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a jelenlegi, nem igazán optimális állapot megszűnjön.”

  Kérdésekre válaszolva dr. Bienerth Gusztáv elmondta, szerdán találkozott Hargiatay András szövetségi kapitánnyal, akit a magyar úszósport egyik meghatározó alakjának tart. „Vele is abban állapodtunk meg, hogy az elnökség január 25-én áttekinti a kapitányi rendszert, és ha megszületik az ezzel kapcsolatos döntés, akkor határozunk a személyekről.”

  Hosszú Katinkával karácsony előtt már személyesen is beszélt az elnök, és a közeljövőben szintén tervez egy újabb találkozót, miután valamennyi elnökségi taggal egyeztetett. Ennek kapcsán Bienerth Gusztáv jelezte, szeretne egy adósságot törleszteni Katinkával szemben, hiszen hét hónappal a riói olimpia után még mindig nincs ott a neve a bajnokok margitszigeti márványtábláján – „ezt pótolni fogjuk minél előbb, és egy kiemelt esemény keretében, méltó módon szeretnénk felavatni a táblát.”

  A meglévő feladatkörei kapcsán az elnök kijelentette, „időm száz százalékában a 2024-es olimpiai pályázat alelnökeként dolgozom, időm száz százalékában a turizmusért felelős kormánybiztosként dolgozom és időm száz százalékában a Magyar Úszó Szövetség elnökeként dolgozom – fontos, hogy a munkát egy csapattal végezzük, sokat dolgozunk, kiváló munkatársakkal.”

  Arra a felvetésre, hogy mennyi időre tervez, az elnök határozott választ adott: „a mandátumom öt évre szól, szeretném ambicionálni, hogyha a munkámmal meg vannak elégedve, akkor a 2024-es budapesti olimpiáig vezethessem a szövetséget. Ugyanakkor a mindenkori, elsőszámú felelős vezetőnek az egyik legfontosabb kötelessége, hogy kinevelje az utódát – én is ezt szeretném tenni: egy megfelelő tapasztalattal bíró, nyelvismerettel felvértezett, az úszótársadalmon belülről érkező személynek kell majd átvennie ezt a posztot.”

  Fotó: Szaka József

  Dr. Bienerth Gusztáv: „Szolgáltató szövetséget szeretnénk kialakítani”
  2017-01-12 //

  A BP2017 Nfkt tájékoztatása

  Tisztelt Tagegyesületek!

  Hamarosan indul kedvezményekre is jogosító akciónk a magyarországi klubok számára, melyről Önöket is a Magyar Úszó Szövetség fogja értesíteni napokon belül.

  Addig kérjük türelmüket, nem fognak lemaradni az eseményről, sőt nagyon szeretnénk, ha minden klub úszói megnézhetnék a versenyeket.

   

  Tisztelettel:
  A 17. FINA Világbajnokság Szervező Bizottsága

   

   

   

  A BP2017 Nfkt tájékoztatása
  2017-01-12 //

  Dr. Julio C. Maglione levélben gratulált dr. Bienerth Gusztávnak

  A Nemzetközi Úszó Szövetség uruguayi elnöke levélben gratulált a Magyar Úszó Szövetség vasárnap megválaszott új elnökének, dr. Bienerth Gusztávnak.

   

   

  „Kedves Elnök Úr!

  Nemrég kaptam az információkat az Önök szövetségében lezajlott választásokról.

  A FINA nevében szeretnék gratulálni ahhoz, hogy megválasztották a Magyar Úszó Szövetség elnökének – kérem, adja át gratulációmat az elnökség tagjainak is.

  Bízom abban, hogy folytatódik a FINA és a Magyar Úszó Szövetség szoros együttműködése a soron következő, 2017. évi FINA Világbajnokság és a FINA Masters Világbajnokság szervezésében, amelyekre július 14-30. és augusztus 7-20. között kerül sor.

  Kérem fogadja jókívánságaimat, bármilyen információra lenne szüksége, bármikor állok a rendelkezésére.

  Üdvözlettel

  Dr. Julio C. Maglione

  a FINA elnöke”

  A levél letölthető itt:

   

  Dr. Julio C. Maglione levélben gratulált dr. Bienerth Gusztávnak
  2017-01-08 //

  Bienerth Gusztáv követi Gyárfás Tamást a MÚSZ elnöki székében

  Döntött a Magyar Úszó Szövetség rendkívüli közgyűlése: az elnöki posztot csaknem 24 éven át betöltő Gyárfás Tamás utódának Bienerth Gusztáv kormánybiztost, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnökét választották.

  A kötelető formalitásokat követően előbb dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd Gyárfás Tamás leköszönő elnök tartott beszédet.

  Szabó Tünde először megköszönte Gyárfás Tamás 23 éves munkáját, és kifejezte, a folytatásban is számítanak rá a nemzetközi kapcsolatokban, illetve a 2017. évi FINA-világbajnokság megrendezésének előkészítésében és lebonyolításában. Az egykori olimpiai ezüstérmes elmondta, hogy a kormány továbbra is kiemelten támogatja a sportot, így az úszást is. Szerinte az új elnöknek pozitív változásokat kell hoznia az úszás mindennapjaiba, helyes mederbe kell terelni a különböző generációk és az érdekcsoportok közötti kapcsolatokat. A sportszakállamtitkár ígéretet tett, hogy az új elnököt is mindenben segíteni fogja.

  A csaknem 24 évnyi elnökség után leköszönő Gyárfás Tamás elmondta, irigyelni fogja az új elnököt, mert nagy élmény ehhez a közeghez tartozni. „Legyen szó a versenyzőkről, az edzőkről, a kapitányokról, a szakvezetőkről, a támogatóról, az elnökség tagjairól, de ugyanígy a szövetség munkatársairól. Teli van ez a sportág zsenikkel, egyben nehéz emberekkel, akikre a kitartás és a szorgalom a leginkább jellemző. Tényleg, szinte hihetetlen, hogy mire voltatok képesek. Mindannyian jól tudjuk, a magyar sportban jócskán előfordulhat, hogy a labda lepattan a gyűrűről; egy szaltó netán nehezebben sikerül, vagy a futó nem szedi oly gyorsan a lábát, mint kellene; a balegyenes pedig mellé megy, sőt még a fociban is megesik, hogy a kelleténél több a kapufa – viszont az úszásban szinte nincs megtorpanás.”

  Gyárfás Tamás úgy vélte, „viták ebben a sportágban mindig is voltak, vannak, és mindig is lesznek.  Tudjuk, hogy mindenen lehet javítani, de válság az nincs,  a gazdálkodás is átlátható, amit a MOB és a sportállamtitkárság rendszeresen ellenőrzött és elismert. Ami pedig a szakmai sikereket illeti, azok kizárólag a szakemberek érdemei.  Meggyőződésem, hogy a Magyar Úszó Szövetség új elnökének nem a nagy fordulatot kell ösztönöznie. Ugyanakkor elismerem, hogy jóval nyugodtabb légkörben, nagyobb összhangban kell tevékenykedni, de ennek biztosítása – szerintem –, változatlanul nem járhat bizonyos alapvető elvek feladásával.”

  Az elnök ezzel búcsúzott: „Nagy megtiszteltetés volt hozzátok tartoznom, ezt a közösséget 24 éven át szolgálni. Végezetül, még csak annyit, hogy szeretnék mindenkivel békét kötni, csak a szépre emlékezni, mert erre nagyon sok okot adtatok. Ígérem, a jövőben is mindent megteszek a magyar úszásért külföldön és itthon is egyaránt. Nem más ellenében, hanem értetek. Köszönöm a lehetőséget.”

  A beszédek után Hargitay András szövetségi kapitány tiszteletbeli elnöknek javasolta Gyárfás Tamást, amit a küldöttek nagy többsége elfogadott, de mivel ez a kérdés nem szerepelt az előzetes napirenden, végül úgy döntöttek, hogy a következő, rendes közgyűlésen határoznak erről.

  Az elnökjelöltek közül Bienerth Gusztáv világos, átlátható rendszert és szakmai menedzsmentek működését vázolta fel. Két konkrét vállalást tett: kizárólag titkos szavazást a közgyűléseken és negyedéves internetes tájékoztató fórumot a tagegyesületek számára.

  „Végezetül két emberről szeretnék beszélni: Gyárfás Tamásról és Hosszú Katinkáról. Személyesen ugyan csak pár napja ismerem Katinkát, de a teljesítménye lenyűgöző. Köszönöm a fantasztikus sikereit, és köszönöm, hogy a támogatóim között tudhatom. Gyárfás Tamás nem egy lemondott úszóelnök, hanem egy megkerülhetetlen tényezője a magyar és a világ úszósportjának. Kivételes lehetőség, hogy az utóda lehetek. Mint elnök, az első dolgom lesz, hogy leüljek vele, hogy miként tudunk együtt dolgozni a jövőben" – mondta beszéde végén Bienerth, aki egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a közgyűlés befejezése után 15 perccel megkezdi a munkát.

  A közgyűlés a másik két elnökjelölt, Hornyák Viktor és Tóth István beszédeit meghallgatva úgy döntött, csak Bienerth Gusztávot veszi fel a jelölőlistára, aki aztán a választáson 126 igen szavazattal elnyerte a MÚSZ elnöki tisztségét.

  Mindezt az alábbi szavakkal köszönte meg a küldötteknek: „Nagyon szépen köszönöm a szavazatokban megnyilvánuló bizalmat. Köszönöm a szövetségnek, hogy ilyen demokratikusan levezényelte a szavazást. Sok teendőnk van, minden erőmmel azon leszek, hogy az előttünk álló világbajnokságot, Magyarország egyik legjelentősebb sporteseményét sikerrel vegyük. A vb a 2024-es budapesti olimpiai pályázat főpróbája. Dolgozni jöttem, remélem, a magyar úszósport családja minél előbb befogad. Nyitott vagyok az együttműködésre, szép feladatok állnak hazánk egyik legfontosabb, legsikeresebb sportága előtt. Köszönöm a támogatást, a csapatom munkáját. Biztos vagyok benne, hogy vezetésemmel sikerrel teljesítjük a feladatokat.”

  Bienerth Gusztáv követi Gyárfás Tamást a MÚSZ elnöki székében
  2017-01-06 //

  Orbán Viktor nagyra értékeli Gyárfás Tamás úszószövetségi munkáját

  Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt az Országházban fogadta Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség leköszönő elnökét, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnökét – tájékoztatta a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
   

  Elmondta: a kormányfő nagyra értékeli Gyárfás Tamásnak az elmúlt két évtizedben a magyar úszósport érdekében a kormánnyal összhangban végzett munkáját. Orbán Viktor a találkozón hangsúlyozta, hogy a sportdiplomata itthoni és nemzetközi tevékenységére a jövőben is kiemelten számít, különös tekintettel a hazai rendezésű idei FINA világbajnokságra illetve a 2020. évi Európa-bajnokságra – mondta a sajtófőnök.

  Forrás: http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/orban-viktor-nagyra-ertekeli-gyarfas-tamas-uszoszovetsegi-munkajat

  Orbán Viktor nagyra értékeli Gyárfás Tamás úszószövetségi munkáját
  2017-01-03 //

  MÚSZ-elnökségi: a vasárnapi közgyűlés menete

  Ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, melyen a legfontosabb napirendi pont a vasárnapi rendkívüli közgyűlés előkészítése volt. 

  A korábbi közgyűlések levezető elnöke, a szövetség alapszabályának készítője, dr. Sándor Elek rövid tájékoztatást adott arról, hogy január 8-án milyen menetrend várható.

  A MÚSZ január 8-ai közgyűlésén azt a személyt választhatják meg MÚSZ elnökének, akire a megadott határidőn belül (2016. december 25.) jelölés érkezett, és a közgyűlésen megjelent küldöttek több mint 50 százalékának elnyeri a bizalmát. Ha ezt senki sem kapja meg, akkor 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell tartani.

  A közgyűlésen új jelöltet nem lehet állítani.

  Az alapszabály értelmében személyi kérdésben akkor lehet titkos a szavazás, ha ezt bármely tag képviselője kezdeményezi, és a jelenlévők több mint 50%-a támogatja.

  A határidőn belül hivatalosan jelölt és a jelöltséget elfogadó 3 személy közül az kerül a jelölő listára, aki a jelenlévő küldöttek szavazatainak több mint 50 százalékát megkapta. Lehet ez 3, 2, 1, de akár 0 jelölt is.

  Ha a jelölő listára való kerüléskor a jelöltek mindegyike megkapja a több mint 50% igen szavazatot, akkor valamennyien részt vesznek az elnöki tisztségért folyó szavazáson. Ha ezen az egyikük több mint 50%-os támogatást kap, akkor ő a MÚSZ új elnöke. Ha a háromból egyikük sem kap több mint 50%-os támogatást, akkor a legkevesebb szavazatot kapott személy kiesik.

  Ezután újabb szavazásra kerül sor immár két jelölttel (ugyanez a helyzet, ha eleve két jelölt került volna fel a jelölő listára). Ha kettőjük közül az egyik megkapja a több mint 50%-os támogatását, ő a MÚSZ új elnöke, de ha egyikük sem kapott több mint 50% igen szavazatot, akkor a közgyűlés nem választott új elnököt. Ez esetben az elnökségnek 30 napon belüli időpontra, legkésőbb február 8-ig újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, és a jelölő bizottságnak új jelölteket állítania.

  Ha a jelölő listára való kerüléskor csak egy jelölt kapja meg a szavazatok több mint 50%-át, akkor a közgyűlés róla szavaz, hogy bizalmat kap-e elnökként vagy sem. Ahhoz, hogy ez a személy lehessen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a tagok több mint 50 százalékának igen szavazatát meg kell kapnia az elnöki tisztségért rendezett szavazáson. Amennyiben nem kapja meg, az új közgyűlés kiírásáról szóló rendelkezés lép érvénybe.

  A közgyűlés helyszíne: Thermál Hotel, Margtisziget
  A közgyűlés időpontja: 2017. január 8. délelőtt 11 óra

  MÚSZ-elnökségi: a vasárnapi közgyűlés menete
  2016-12-30 //

  Hosszú Katinka 2. az AIPS szavazásán

  A férfiaknál Usain Bolt jamaicai atléta rekordot jelentő hatodik alkalommal végzett az élen, nagy fölénnyel megelőzve minden idők legeredményesebb olimpikonját, az amerikai úszófenomén Michael Phelpset.

   A Rióban harmadszor triplázó Bolt - aki aranyérmes lett 100 és 200 méteren, valamint a 4x100 méteres váltóval - több mint kétszer annyi pontot kapott, mint a brazil metropoliszban öt arany- és egy ezüstérmet gyűjtő Phelps. Harmadik a portugál labdarúgó-válogatottal idén Európa-bajnok, a Real Madriddal pedig Bajnokok Ligája-győztes Cristiano Ronaldo lett. A nőknél az idei nyári olimpián három arany- és egy ezüstérmet szerző Hosszú Katinka mindössze 52 ponttal maradt el az 524 ponttal élen végző, Rióban négyszeres bajnok Biles mögött. Harmadikként az amerikai teniszező, Serena Williams végzett. A voksoláson az év csapata az angol futballbajnokságot óriási meglepetésre megnyerő Leicester City lett, míg a sajtó kiszolgálását a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon ítélte a legjobbnak az AIPS. A szavazáson 110 országból 382 újságíró vett részt.

  Az AIPS-szavazás végeredménye: 
  férfiak: 1. Usain Bolt (jamaicai, atlétika) 1149 pont 2. Michael Phelps (amerikai, úszás) 490 3. Cristiano Ronaldo (portugál, labdarúgás) 387 


  nők: 1. Simone Biles (amerikai, torna) 524 pont 2. Hosszú Katinka (úszás) 472 3. Serena Williams (amerikai, tenisz) 361

  Forrás: MTI

  SZÍVBŐL GRATULÁLUNK!

  Hosszú Katinka 2. az AIPS szavazásán