HÍREK

  2017-02-28 //

  A februári elnökségi ülés határozatai

  Akárcsak januárban, a február 22-ei elnökségi ülés határozatai is felkerültek honlapunkra.

  Ezeket a határozatokat az Adatbank menüpont alatt találhatják meg honlapunk látogatói, a Határozatok almenüpontban, a 2017-es évszámra kattintva.

  2017-02-13 //

  Versenyinformációk: Barcelona és Róma!

  Az érdeklődő klubok figyelmébe: a versenyek között, a nemzetközi versenyek almenüpontban immár elérhető a Mare Nostrum barcelonai állomásának kiírása, információk a római Sette Colliról, illetve egy kisebb, márciusi viadalról, amelyek Hradec Kralovéban rendeznek meg.

  Valamennyi viadalnál elérhetők a nevezési formák is.

  2017-02-06 //

  Felnőtt ob 2017 – Tagegyesületeink figyelmébe

  Felhívjuk klubjaink figyelmét, hogy bár az áprilisi országos magyar bajnokság új helyszínéről hivatalosan február 22-én dönt a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, a január 31-ei határidőig egyedül Debrecen nyújtott be kandidálást a rendezésre.

  A MÚSZ-iroda szükségesnek tartja megosztani ezt az információt a tagszervezetekkel, mivel tudjuk, hogy a hotelfoglalások indítását nem lehet eléggé korán elkezdeni. Debrecenben számtalan nagyszerű szálláshely áll az érdeklődők rendelkezésére – a pályázatot beadó Debreceni Sportcentrum semmiféle foglalási kötelezettséget nem támaszt a résztvevőkkel szemben, ugyanakkor kérdés esetén a helyi munkatársak szívesen állnak a csapatok rendelkezésre (e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu)

  Felnőtt ob 2017 – Tagegyesületeink figyelmébe
  2017-02-02 //

  Itt az Akropolisz Kupa versenykiírása

  Megérkezett a görög szövetségtől a május 12-14-ei Akropolisz Kupa versenykiírása is.

  A Versenyek menüpontban megtalálható a május 12-14-én esedékes, vb-kvalifikációs lehetőséget biztosító athéni Akropolisz Kupa versenykiírása, de a cikk végén található nyilacskára kattintva is letölthető.

  2017-02-01 //

  Dr. Bienerth Gusztáv találkozója a válogatott úszókkal

  Dr. Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség új elnöke szerdán a szövetség margitszigeti székházában találkozott az elmúlt év novemberében hétpontos nyilatkozatot megfogalmazó válogatott úszókkal.

  A találkozó során megvitatták a felmerült problémákat, dr. Bienerth Gusztáv pedig ígéretet tett arra, hogy a szövetség mindent megtesz azok megoldása érdekében. 

  Egy szolgáltató szövetségnek csakis az lehet a célja, hogy a válogatottak lehető legjobb felkészülését segítse elő – közölte Dr. Bienerth Gusztáv a megbeszélést követően. – Mindannyian azért dolgozunk, hogy úszóink kiemelkedően eredményesen szerepeljenek az idei világbajnokságon, ezért is volt hasznos és fontos ez a találkozó, amelyen mindvégig nyílt, egyenes párbeszéd zajlott.”

  2017-02-01 //

  I. Scitec Győr Maraton február 19-én

  Aki 1500-on akarja tesztelni magát, annak ott a helye Győrben február 19-én!

  Az I. Scitec Győr Maraton tényleg maraton lesz a maga nemében, hiszen kizárólag 1500-as viadalokat rendeznek február 19-én.

  A szervezők maximum 24 futam megrendezését vállalják, azaz érdemes sietni a nevezéssel.

  Részletekért katt a nyílra!

  2017-02-01 //

  Újabb külföldi versenykiírások érkeztek!

  Tavaszi, nyári kínálat: Eindhoven, Spittal, Canet, Monte-Carlo, Chartres (French Open).

  Valamennyi érdeklődő úszóegyesület figyelmébe - a szervezők által küldött versenykiírások megtalálhatók a Versenyek menüpontban, a nemzetközi versenyek címszó alatt.

  2017-01-26 //

  Pályázat a MÚSZ főtitkári posztjára

  Megjelent a pályázati felhívás: február 18-ig lehet kandidálni a MÚSZ főtitkári posztjára.

  A Magyar Úszó Szövetség újonnan megválasztott elnöke, dr. Bienerth Gusztáv a szerdai elnökségi ülést követően bejelentette, Szántó Éva lemondását követően pályázat útján kívánják betölteni a főtitkári pozíciót. A MÚSZ elnöksége az előterjesztést jóváhagyta, a pályázati kiírás pedig el is készült, és az alábbi linkről letölthető.

  Pályázat a MÚSZ főtitkári posztjára
  2017-01-26 //

  Dr. Bienerth Gusztáv nyílt levele Dr. Sós Csabának

  A MÚSZ újonnan megválasztotta elnöke személyes üzenettel köszöntötte az új kapitányt a szakvezető első munkanapján.

  Dr. Sós Csaba

  A Magyar Úszó Szövetség szövetségi kapitánya részére

   

  Budapest

   

  Tisztelt Kapitány úr, kedves Csaba!

   

  A mai nappal a Szövetség Elnöksége a szakma legfontosabb feladatával bizott meg. Tette ezt szakmai, versenyzői, edzői és tanári pályád ismeretében és jogosan nyilatkoztál úgy, hogy a szakma csúcsára érkeztél.

  Valóban! Kivételes lehetőség, kihívás és egyúttal felelősség a teljes magyar úszósport, azon belül valamennyi szakág szakmai irányitását végezni.

   

  Amikor az Elnökség a szövetségi kapitányi rendszer átalakitása mellett döntött, akkor világos, egyértelmű és átlátható szerkezetet hozott létre és korábban nem létező, kivételes eszközöket adott a kezedbe. Szakmai alelnökként, az újjáalakitott edzőbizottság vezetőjeként illetve egyedüli szövetségi kapitányként mától nem kérdés, hogy Te vagy valamennyi szakmai kérdés előkészitésének, koordinálásának és részben eldöntésének meghatározó felelőse.

   

  Kinevezésed és a hozzá adott jelentős felhatalmazás nem öncélú. Annak érdekében és tudatában történt, hogy szakmai vezetéseddel a magyar úszósport sikeresebb, korszerűbb és eredményesebb legyen a jövőben. Integrálja mindazt a tudást, ami a világban ma korszerű, előremutató, versenyképes és - reményeink szerint -  ez a siker záloga.

   

  Az úszás egyéni sportág, amelynek sikeréhez kiváló csapatmunka kell, mindezt természetesen jól tudod. A Szövetségi kapitányi munka az edzőkkel, az edzőbzottsággal, a mesteredzőkkel együtt lehet csak sikeres. Kivánok valamennyi edzővel kölcsönös tiszteleten és elismerésen alapuló közös munkát, még akkor is ha más kulturából vagy háttérből érkeznek. Kivánok épitő vitákat, hazai és nemzetközi tapasztalatok rendszeres megvitatását, pezsgő szakmai életet és  kölcsönös megbecsülést és világraszoló sikereket.

   

  A magyar úszósport fantasztikus egyéniségek kincsestára: Székely Éva, Gyarmati Andrea, Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Darnyi Tamás, Verrasztó Zoltán, Hargitay András és a sort hosszan lehetne folytatni, de a „miénk” Hosszú Katinka és Gyurta Dani is. Felemelő szakmai feladat a 6-7 éves kisgyerektől a világ 2016-ban megválasztott legjobb úszónőjéig terjedő ívre vigyázni, segíteni és támogatni. Tedd ezt legjobb tudásod szerint, igazságosan, érdemi viták és egyeztetések révén — szakmai, vezetői és emberi felelősséged teljes tudatában!

   

  Mentorod, mestered Széchy Tamás örökébe léptél immár szövetségi kapitányként.

   

  Gratulálok! Sikereket, megbecsülést és jó egészséget kivánok,

   

   

  Bienerth Gusztáv

  elnök

   

  A levél eredetije letölhető innen:

  Dr. Bienerth Gusztáv nyílt levele Dr. Sós Csabának
  2017-01-25 //

  Sós Csaba az új szövetségi kapitány

  Megtartotta első teljes ülését a Magyar Úszó Szövetség elnöksége az újonnan megválasztott elnök, dr. Bienerth Gusztáv vezetésével. 

  A legfontosabb döntés, hogy a szakmai munkát ezentúl egy új, héttagú edzői bizottság irányítja a szakmai alelnök, dr. Sós Csaba vezetésével, aki egyszersmind a szövetségi kapitányi posztot is betölti a jövőben.

  A maratoni elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón dr. Bienerth Gusztáv először röviden összefoglalta a döntéseket, melyek közül a szakmai munka irányításának átalakítása kívánkozik az élre. Ennek értelmében az eddigi rendszert módosítják: egy héttagú edzőbizottság irányítja a szakmai munkát, beleértve a felnőtt- és az utánpótlás-válogatott vezetését, illetve a nyíltvízi szakágat. A testület vezetője egyszersmind a szövetségi kapitány tisztet is betölti: csütörtöktől dr. Sós Csaba szakmai alelnök kapta ezt a megbízatást.

  Dr. Bienerth Gusztáv elmondta, két elnökségi tag, Sass Katalin és Kiss László azonnali hatállyal lemondott, az ő helyükre az április 30-ai közgyűlésen választják meg az új tagokat. Akárcsak a szövetség új főtitkárát, hiszen Szántó Éva megvált tisztségétől, miután több mint egy éve a FINA Világbajnokság szervezéséért felelős BP2017 Nkft. munkáját irányítja, és a jövőben is erre a feladatára kíván koncentrálni. (Szántó Éva egyébként az ülésen részletes tájékoztatást adott az előkészületekről az elnökség tagjainak.)

  A MÚSZ újonnan megválasztott elnöke a programját is ismertette a tagokkal, akikkel egyetértésben kitűzték a prioritásokat 2017-re, eszerint a szolgáltató szövetség alapjainak lerakását, illetve egy 2024-ig érvényes szakmai és sportágfejlesztési stratégia elkészítését – melybe természetesen az idei év szakmai programja is beletartozik, minden eddiginél nagyobb, 460 millió forintos forrással megtámogatva.

  Dr. Sós Csaba elöljáróban leszögezte, „harminc éve várok arra, hogy ez a nap eljöjjön. Az úszás sportág minden létező ágát műveltem, versenyzőként, edzőként, tanárként, egyetemi jegyzetet, tankönyvet fordítottam, írtam, boldogan állok bele a feladatba.” Az új kapitány kijelentette, „a legnagyobb előnye a magyar úszósportnak, és a sikereink kulcsa, hogy ma húsz-huszonöt olyan edző van, akihez ha bemegy egy olyan tehetség, mint anno Nyíregyházán Szabó Tünde, vagy most Pécsett Kenderesi Tamás, akkor el tudják vinni a világszínvonalig.” Sós Csaba maximálisan támaszkodni kíván az edzők véleményére, és a struktúra-váltás ellenére mindenképp számíta az eddig juniorkapitányként dolgozó Petrov Ivánra, illetve a nyíltvízieket vezető Gellért Gáborra, őket elsőként kívánja jelölni a hétfős grémiumba, emellett pedig természetesen a legeredményesebb úszó, Hosszú Katinka edzőjét-férjét, Shane Tusupot is.

  A válogatási elvekkel kapcsolatban egy döntő változásról számolt be a szakvezető: az eddigiekkel ellentétben a budapesti világbajnokság előtt a legfontosabb határvonal az országos bajnokság zárónapja (április 22.). Aki addig teljesíti az A-szintet, és az adott számban a legjobb két idő egyikének birtokosa, garantáltan csapattag lesz, nem üthető ki a vb-ig. Vagyis ezt követően csupán a még „üres helyekre” lehet pályázni a kvalifikációs időszak június végi zárásáig, azaz olyan számokban lehet kvótát szerezni, amelyben nincs még A-szintidőt elért úszó (vagy csak egy van).

  Kérdésre válaszolva dr. Bienerth Gusztáv elmondta, üzenet-értéke volt, hogy Hosszú Katinkával és férjével közösen járták be a Dagály Úszó Arénát, „ez az elindult párbeszédnek kézzel fogható eleme.” Az elnök hozzátette, nem tudja elképzelni a 2017-es világbajnokság promócióját Hosszú Katinka nélkül, és információi szerint nemsokára létrejöhet a megállapodás a legeredményesebb úszónő és a szervező-bizottság között. Jelezte azt is, a Cseh László által szervezett sportolói megbeszélésre hamarosan sor kerül: február elsején találkozik a petíciót aláírokkal, illetve minden olyan válogatottal, aki érdeklődik e megbeszélés iránt.

  Dr. Bienerth Gusztáv a Dagályban tett látogatás kapcsán kijelentette, „fantasztikus épület, csodálatos minőségben, mindent tud, amit egy ilyen világszínvonalú létesítménynek tudnia kell, minden benne van, ami szem-szájnak ingere, itt az úszók valóban a legjobb feltételek között készülhetnek majd.” Jó hír, hogy a melegítő-medence – amennyiben a használatbavételi engedélyek kiadása rendben megtörténik – már február közepétől az úszók rendelkezésére áll, ami óriásit javít majd a jelenlegi, nem feltétlenül ideális edzéslehetőségeken. Bár az országos bajnokságot nem itt tartják, de több város is jelezte, szívesen megpályázza a rendezést – erről hamarosan megszületik a döntés.

   

   

   

   

  Sós Csaba az új szövetségi kapitány