HÍREK

  2017-04-06 //

  A tiszta sport jegyében

  Még hatékonyabbá kívánja tenni a Magyar Úszó Szövetség a doppingellenes tevékenységét: ennek jegyében áprilistól külön munkatárs, Ember Andrea felügyeli ezt a területet.

  A szövetség honlapján hamarosan új menüpontból érhető el minden, ami a doppingellenes fronton fontos: a FINA vonatkozó szabályzata, a TUE kérelmek rendje, az ADAMS belépés linkje, illetve – biztos, ami biztos – a WADA kódexe, és persze a legfrissebb tiltólista is.

   

  Ember Andrea feladata – hogy stílszerűek legyünk – embert próbáló, hiszen hatalmas felelősség a sportolókkal, a Magyar Antidopping Csoporttal és a nemzetközi szövetséggel való folyamatos kapcsolattartás. Ám a területen szerzett rutinja okán (korábban a Magyar Olimpiai Bizottságnál is dolgozott) Andrea egy pillanatig nem tart a kihívástól.

   

  „A mai sportban egy pillanatra sem hanyagolható el ez a terület, folyamatos kontrollt igényel – mondja Ember Andrea. – Állandó kapcsolatban leszek a sportolókkal, figyelem, hogy a válogatottak whereabouts nyilvántartása teljesen update legyen, találkozókat szervezek nekik, ahol megbeszélhetjük a fontosabb kérdéseket. Különösen a kiemelt vizsgálati csoportba tartozókra kell ügyelni, de természetesen mindenkinek rendelkezésére állok, akinek tanácsra van szüksége, így fiatalok, szülők is bátran kereshetnek. Emellett én leszek az összekötő a FINA-val és dr. Tiszeker Ágnesékkel is.”

   

  Azaz bárkinek kérdése, gondja van a doppingellenes tevékenységgel kapcsolatban, bátran írjon az alábbi mailre: andrea.ember@musz.hu

  A tiszta sport jegyében
  2017-04-01 //

  Közlemény

   

  A Magyar Úszó Szövetséghez bejelentés érkezett egy, a sportágban dolgozó edzővel kapcsolatban – az abban megfogalmazottak egy esetleges bűncselekménnyel hozhatók összefüggésbe. Bár az állítólagos eset évekkel ezelőtt történt – melyről a médiában megjelentekkel ellentétben a szövetség jelenlegi vezetésének semmiféle információja nem volt –, a MÚSZ elnöke azonnali vizsgálatot rendelt el.

  A vizsgálatra felkért testület tagja Tausz Katalin, az UNICEF magyarországi szervezetének gyerekjogi igazgatója, Sós Csaba szövetségi kapitány és Wildner Domonkos, a szövetség jogi igazgatója.

  Minderről az elnök tájékoztatta az edzőt foglalkoztató MTK úszószakosztályát, illetve a klub elnökét.

  A MÚSZ a vizsgálat eredményéről és az esetleges következő lépésekről haladéktalanul beszámol a tagszervezeteknek és a közvéleménynek.

  2017-04-01 //

  Országos bajnokságok: itt a hivatalos versenykiírás

  Tisztelt Tagszervezetek, Versenyzők, Edzők - az alábbi linkekről letölthetők az idei országos bajnokságok nélkülözhetetlen dokumentumai.

  Az egyes linkeken megtalálható a versenykiírás, a TUE-engedélyes versenyzők bejelentési űrlapja, valamint a korosztályos nevezési szintidők.

  2017-03-31 //

  Új felzárkóztatási program!

  A Magyar Úszó Szövetség 17.5 milliós keretösszeggel új felzárkóztatási programot hirdet vidéki tagszervezetek részére.

  Részletek a letöltő linken található hirdetményben.

  2017-03-31 //

  Minden gyermek... – pályázati felhívás!

  A Minden gyermek tanuljon meg úszni! kiemelt sportágfejlesztési program idei, 120 millió forintos keretösszegére szóló pályázati felhívás letölthető az alábbi linkről:

  2017-03-31 //

  Tagegyesületeink figyelmébe: elnökségi hírek

  Rövid tájékoztatás az elnökség munkájáról, illetve a évi rendes közgyűlés előkészületeiről.

  A dokumentum innen letölthető.

  2017-03-20 //

  Gerevich-ösztöndíjak - elkészült a végleges lista

  Tisztelt Kollégák és Versenyzők!

  A versenyzői Gerevich-ösztöndíjak elosztása során hibát követtünk el. Nem a MOB által használt, eredményesség után járó pontokat vettük alapul, hanem kategóriákat állítottunk fel, ami sok torzuláshoz vezetett. A hibáért elnézést kérünk, különösen azoktól, akiknek így kevesebb lesz az ösztöndíja, mint a már korábban közzétett. 

   

  Az EMMI döntése alapján az úszás sportágra igényelhető ösztöndíj összege: 8.265.000,-Ft/hó, mely összeg csak a versenyzőkre értendő, az edzőkre vonatkozó keretet ettől elkülönítetten kell kezelni.

  A MÚSZ által alkalmazott felosztási elvek, valamint a kalkulált pontszámok alapján 1 megszerzett pont értéke: 236 Ft. A Gerevich-ösztöndíj szabályzata azonban előírja, hogy az egy személynek javasolható ösztöndíj mértéke max. 400.000 Ft/hó összeg lehet. Ezen korlátokat figyelembe véve felosztási javaslatunkat az alábbi szempontok figyelembe vételével tettünk meg:

  • olimpiai bajnok és érmes, illetve világbajnok versenyzők: 400.000 Ft/hó
  • olimpiai döntős versenyzők: 300.000 Ft/hó
  • pontok alapján kalkulált ösztöndíj egységes emelése az alábbi kategóriák szerint (a kerekítés szabályait is figyelembe véve):
   • 0-1.000 Ft:                  30.000 Ft
   • 1.000-5.000 Ft:           40.000 Ft
   • 5.000-10.000 Ft:         65.000 Ft
   • 10.000-15.000 Ft:       95.000 Ft
   • 15.000-20.000 Ft:       100.000 Ft
   • 20.000-30.000 Ft:       120.000 Ft
   • 30.000-70.000 Ft:       115.000 Ft
   • 70.000 Ft fölött:         120.000 Ft

   

  Azokban az esetekben, ahol az emelés mértéke eltér a fenti kategóriáktól, tekintettel kellett lennünk az eredmény után adható maximum összegre (Verrasztó Dávid, Bernek Péter). 

  Mivel a maximálisan adható összeg 400 000 Ft/hó, így három versenyző a kiszámított ösztöndíjnál kevesebbet kap (Hosszú Katinka, Cseh László, Kapás Boglárka). Az így  fennmaradó összeget oszthattuk szét. Az olimpiai bajnok és érmes, illetve világbajnok versenyzőknek szintén a maximális összeget adtuk (Gyurta Dániel, Kenderesi Tamás). Az olimpiai döntős úszók, akik nincsenek az előző kategóriában, 300 000 Ft-ot kaptak (Jakabos Zsuzsa, Késely Ajna, Verrasztó Evelyn).

  A még így is fennmaradó, elosztható összeget kapitányi döntéssel Burián Kata és Berecz Blanka kapta.   

  Hangsúlyozva, hogy három versenyzőt kivéve mindenki több ösztöndíjat kap, mint amennyi az általa szerzett pontokért adható, a hibáért és az okozott kellemetlenségekért még egyszer elnézést kérek, a felelősséget vállalom.

   

  Dr. Sós Csaba

  Szövetségi Kapitány 

   

  A nyilakról letölthetők az egyes táblázatok (versenyzők, edzők, parasportolók, parasportolók edzői), a táblázatok természetesen elérhetők az Adatbankban is.

  2017-03-17 //

  A Versenykiírás-tervezet letölthető

  Az Adatbankból immár letölthető a „Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok 2017. évi Versenykiírása” TERVEZETE. Ez a tervezet lesz beterjesztve a MÚSZ következő elnökségi ülésére, hiszen az elnökség jóváhagyása szükséges a véglegesítéshez. Kérjük, minden érintett figyelmesen nézze át a dátumokat, helyszíneket, nevezési határidőket, a versenyszámok sorrendjét.

  A MÚSZ munkatársai a terv készítésénél több fórum és bizottság véleményét is figyelembe vették, de bizonyos számviteli szempontok és a jelenlegi informatikai infrastruktúra miatt nem minden javaslatot tudtunk beépíteni az idei versenykiírásba.

   
  A dokumentumok az alábbi nyilakról is letölthetők (a tervezet, és két melléklet).

  2017-03-14 //

  Újabb dokumentumok érhetők el az Adatbankban!

  A Dr. Bienerth Gusztáv elnök által meghirdetett teljes átláthatóság jegyében – az ígéretekhez híven – újabb dokumentumok kerültek fel a honlapunkra, így az egyesületi támogatások felosztásáról született határozatok is.

  A február 22-ei elnökségi ülésen döntés született a tagegyesületeket illető különböző támogatások felosztásáról. A minisztériumi jóváhagyást követően ezek a dokumentumok most felkerültek az Adatbankba.

  A Határozatok menüpontban megtalálható a Műhelytámogatások, az Aranyjelvényes Program, illetve a Képzési Akadémia Program forrásainak felosztása. (A negyedik program – Minden gyermek tanuljon meg úszni! – felosztási elveit átdolgozzák a MÚSZ szakemberei, erről később születik döntés.)

  Érdemes az Adatbankban felkeresni a Közérdekű Információk menüpontot is, ott ugyanis megtalálhatóak a felosztások alapjául szolgáló dokumentumok, így a számítások alapját képező MOB-pontértéktáblázat, valamint az eredményesség alapján kialakult különböző egyesületi rangsorok is.

  2017-03-09 //

  Sportcsillagok Ösztöndíj – most lehet jelentkezni!

  A sportállamtitkárság megjelentette a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj kiírását a 2016/2017-es tanév második félévére.

  Az alábbi kék nyilacskákra kattintva letölthető a felhívás teljes szövege, a jelentkezési űrlap, illetve a kitöltéséhez szükséges útmutató.

  Figyelem: a jelentkezési határidő rövidebb a szokásosnál, legkésőbb március 20-án lehet postára adni a jelentkezést!