HÍREK

  2017-07-18 //

  Világbajnoki 5. helyezett Rasovszky Kristóf 10 km-en!

  A férfi mezőny 10 km-es futamával folytatódtak a nyíltvízi úszó küzdelmek Balatonfüreden. A vb negyedik napján a füredi kikötő mellett, több mint 60-an rajtoltak el. Köztük volt két magyar is, a junior világbajnok Rasovszky Kristóf, aki 3 nappal ezelőtt 5 km-en begyűjtött egy világbajnoki 7. helyet, most pedig a világbajnoki 5. helyének örülhetett, még Székelyi Dániel - akinek már van egy Európa-bajnoki bronzérme csapatban - most a 21.-ként ért célba. 

  Mindkét úszónk fantasztikusan ment, Kristóf végig az élmezőnyben harcolt, és ezúttal kimaradt az "adok-kapokból". A hajrában okosan a riói olimpiai bajnok, holland Ferry Weertman farvizén úszott, aki aztán végül káprázatos hajrával, 1:51:58,50-es idővel lett világbajnok. Dani is jól versenyzett, sokáig tartotta a tempót az élmezőnnyel, aztán végül a 21. helyet szerezte meg, de sokakat utasított maga mögé az utolsó 2,5 km-en.
   
  A versenyzők így értékelték a mai 10 km-t:
   
  Rasovszky Kristóf:
  Úgy gondolom, hogy a taktikát most tökéletesen sikerült betartani, sokat segített Ferry Weertman a hajrában, úgy érzem, hogy most mindent úgy megtudtam csinálni, ahogy szerettem volna. Igazából most jobb versenyt nem tudtam volna kívánni magamnak, ugyan reménykedtem benne, hogy a végén előrébb tudok kerülni, de éreztem, hogy a többiek is erősek és van még tartalékuk. Az biztos, hogy ma délután és holnap pihenek, hogy a 2 nap múlva kezdődő váltó hasonló jól sikerüljön, utána pedig 25 km-en úgy gondolom, hogy bármi megtörténhet majd, de remélem jó vége lesz.
   
  Székelyi Dániel: Egy világbajnoki mezőnyben mindig nagyon nehéz jól versenyezni, és éreztem is az elején, hogy ez nem lesz egyszerű 10 km. Nagyon fájt az első 7,5 km, de utána sikerült erőt meríteni a közönségből, a szurkolókból, így az utolsó körre felszabadultam és éreztem, hogy jobban megy az úszás, és szerintem sok versenyzőt tudtam az utolsó két és fél km-en magam mögé utasítani. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, bár jobb lett volna benne lenni az első 20-ban, de lesz még világbajnokság, és még sok világbajnokságon ott leszek és javítani fogok ezen az eredményen.
   
  Végeredmény: 
   
  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei holnap 10 órától a női 5 km-es versennyel folytatódnak, két magyarral, Juhász Jankával és Novoszáth Melindával a mezőnyben.

  Világbajnoki 5. helyezett Rasovszky Kristóf 10 km-en!
  2017-07-16 //

  Olasz Anna 8. lett 10 km-en

  A világbajnoki ezüstérmes Olasz Anna gyakorlatilag végig az élmezőnyben haladt a nyíltvízi úszók női 10 km-es versenyében a magyarországi vizes vb-n, ahol óriási küzdelemben végül a 8. helyet szerezte meg. Sömenek Onon Kata ugyanitt a 27. lett

  A nők is megkezdték a versenyzést Balatonfüreden a nyíltvízi úszóknál a magyarországi vizes világbajnokságon. Az olimpiai távon, 10 km-en két magyar lányért szoríthattunk, Olasz Annáért és Sömenek Onon Katáért. Előbbi gyakorlatilag az egész futam során az élmezőnnyel úszott és fokozatosan javított pozícióján. A táv negyedénél a 13., a felénél a 10., az utolsó 2,5 km előtt pedig a 8. volt. Végül ezen a helyen is zárt (2:00:28.40).
   
  Olasz Anna: "Nagyon jó verseny volt. Örülök, hogy még a legvégén is volt erőm picit feljebb kapaszkodni, hogy nem adtam föl akkor sem, mikor kicsit leszakadtunk az élen állóktól. Talán ha még valamennyi van hátra, akkor előrébb is tudtam volna végezni. Az utolsó 300 méter nagyon fájt, de anyukám és a szurkolók behúztak a célba. Az egész mindenképpen biztató a 25 km-re nézve."
   
  A mindössze 19 éves Sömenek Onon Kata, aki tavaly a junior Európa-bajnokságon 5. lett, most a 18. volt a táv első negyede után, végül pedig a 27. helyet szerezte meg (2:04:41.20).
   
  Sömenek Onon Kata: "Szerintem ez egy nagyon jó úszás volt, elégedett vagyok. Életem első világversenyén teljesen kiúsztam magam. Egy-két hibát is vétettem, de ezekből tanul az ember. A 25 km pedig még ennél is jobb lehet. A hangulat fantasztikus volt. A rajt előtt hallottam mindent, amit kiabáltak, ahogy szurkoltak és ez tényleg nagyon jól esett, hiszen iszonyatosan izgultam."
   
  A versenyt a címvédő, a futam során végig az élbolyban úszó francia Aurélie Muller nyerte (2:00:13.70). A teljes végeredmény: http://fina.org/competition-detailed-results/17th-fina-world-championships-2017-women-100m-freestyle/event
   
  Holnap szünnap lesz nyíltvízi úszásban a vb-n, kedden 10 órától a férfiak 10 km-es versenyével folytatódnak a küzdelmek (Rasovszky Kristóf, Székelyi Dániel).

  Olasz Anna 8. lett 10 km-en
  2017-07-15 //

  Rasovszky 7. lett 5 km-en

  Világbajnoki 7. helyet szerzett Rasovszky Kristóf a férfiak 5 km-es nyíltvízi úszó számában Balatonfüreden. Papp Márk ugyanitt a 31. lett.

  Megkezdődtek az úszó küzdelmek is a 2017-es vizes világbajnokságon. A magyarországi esemény második napján Balatonfüreden a Tagore sétány melletti partszakaszon több mint 60-an indultak a férfiak 5 km-es nyíltvízi számában. Köztük volt két magyar is, a junior világbajnok Rasovszky Kristóf és az Európa-bajnoki bronzérmes Papp Márk. Előbbi fantasztikusan úszott, végig az élmezőnyben harcolt, volt, hogy vezetett is a versenyben. Azonban a táv vége nem úgy sikerült, ahogyan azt szerette volna és bár először úgy tűnt, az 5. lett, végül célfotó alapján a 7. helyen zárt (54:47.60). 
   
  Rasovszky Kristóf: Nagyon kemény verseny volt, főleg az utolsó egyenes, de örülök, hogy ott tudtam lenni az élbolyban. Egy komoly bunyóba is belekeveredtem a végén, de ez benne van. Kihoztam ebből a versenyből a maximumot. Sokat jelentett a szurkolók biztatása.
   
  Papp Márk 1000 méter után a 39. volt, de utána tudott javítani és végül a 31. lett (55:28.10). 
   
  Papp Márk: Keserűen érzem magam, sokkal jobban szerettem volna teljesíteni, legalább az első 15-be oda akartam férni. Nehéz évem van, 2 könnyebb sérülés is hátráltatott. Taktikailag is sokat hibáztam ma, de annak azért örülök, hogy legalább a végén előrébb tudtam jönni. Remélem, a következő években ennél csak előrébb végzek majd! A szurkolók viszont csodálatosak voltak.
   
  A számot az olimpiai bronzérmes francia Marc-Antoine Olivier nyerte (54:31.40). 
   
  Végeredmény:
   
  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei vasárnap 10 órától a női 10 km-es versennyel folytatódnak (Olasz Anna, Sömenek Onon Kata).

  Rasovszky 7. lett 5 km-en
  2017-07-14 //

  A Jövő Bajnokai sportolói régiós keret pályázat

  A 2017/2018. évi Jövő Bajnokai programban szereplők:

  • 2003, 2004, 2005, 2006-ban születettek.

  Régiónként, korosztályonként 8, 2003-as, 2004-es,2005-ös és 2006-os születésű sportoló kap helyet a programban. 4 fiú és 4 lány, azaz 32 fő. (9 régió, 288 fő) A pesti régiók  a későbbiekben kerülnek  kijelölésre.

  A programba való bekerülés pályázati módon lehetséges. Pályázni az edzőknek kell.          Az erre kijelölt pályázati sablont kitöltve a jelenlegi régióvezetőknek kell eljuttatni.

  Budapest – Szájer Péter, Pest – Vizi Csaba, Dél-Alföld – Bán Sándor, Közép-Dunántúl – Bene Vera, Dél-Dunántúl – Jancsik Árpád, Nyugat-Dunántúl – Dr. Zakariás Géza,  Észak-Alföld – Fazekas Mónika, Észak-Magyarország – Kovács Ottó                                                                      

  A pályázat tartalmazza a következőket:

  • 11 éves (2006): 200 m vegyes és két szabadon választott versenyszám LEN pontjainak összege, évjáratos ranglistán a három legmagasabb helyezés megjelölése, a korosztályos bajnokságok utáni hazai ranglistán
  • 12 – 13 – 14 évesek (2005, 2004, 2003): 200 m vegyes, 400 m gyors és két szabadon választott versenyszám LEN pontjainak összege, évjáratos ranglistán a három legmagasabb helyezés megjelölése, a korosztályos bajnokságok utáni hazai ranglistán

  A pályázat leadási határideje 2017. szeptember 10. A régióvezető 2017. szeptember 20-ig javaslatot tesz a keretre, melyről a végső döntést 2017. szeptember 30-ig az Edző Bizottság hozza meg.

  A sikeres pályázat érvényessége 1 év.     

   

  Jancsik Árpád

  mb. sportigazgató                                                                 

  2017-07-14 //

  Czene Attila: "Élvezzétek, csak ennyi az egész!"

  A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának szervezésében folytatódott a sorozat, melynek keretében olimpiai bajnokok keresik fel a győri EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) készülő magyar kitűnőségeket. A program keretében a korábbi klasszisok lelkesítik a fiatalokat és tanácsokkal látják el őket. A női tornászok után az úszók következtek, az egykori 200 m-es vegyes úszó Czene Attila (1992 bronz és 1996 aranyérmese) kereste fel az utódokat a budafoki Hajós Alfréd tanuszodában. A Győrben rajtoló úszócsapat éremesélyesei edzenek itt a Budafóka XXII SE vezetőedzője, Horváth Tamás irányítása mellett.  Ő mutatta be a versenyzőit: Böhm Sebestyént (100, 200 m mell), Galyassy Szilárdot (200, 400, 1500 m gyors), Zombori Gábort (100, 200 m hát, 200, 400 m vegyes), a társaival edző Márton Richárdot is, aki az ifjúsági VB-n indul.

   

  Czene hamar megadta a találkozó alaphangját.

  Mennyire zavaró ebből a hatpályás 25 m-es uszodából átlépni az ötvenméteresbe? Annak idején Hargitayék is ekkora medencében készültek, én meg egy 33-as-ban.

  - Minket az sem zavar - szólt az egyhangú válasz.

  Akkor ti ufók vagytok - állapította meg Czene, aki a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy edzője, Széchy Tamás a két olimpia közti négy évben képes volt mindent feláldozni azért, hogy a következő olimpia sikeres legyen. Magamban sokszor nem értettem egyet vele, de az idő bizonyította, hogy az mesternek mindig igaza van. Amikor alszol rá egyet, rá kell jönnöd, hogy nincs más akibe kapaszkodhatsz, mert ő az egyetlen, aki ugyanúgy akarja a győzelmed, mint te.  Az edződ tudja azt, hogy mikor hova kell helyezni a hangsúlyokat és ezzel segít. Széchy megtanított arra, hogy az utolsó másodpercig kell küzdeni, soha nem lehet feladni. Széchy mondogatta, hogy az ellenfélből készülünk, de nem rá figyelünk!"

  - Hogy lett ebből Atlantában egyes pálya, ahonnan nem szokás aranyat nyerni, de neked sikerült?

  Az ember hajlamos délelőtt nem úszni, nekem se nagyon ment. Ha az egyest kaptad, el kell hinned, hogy onnan is ugyanúgy lehet nyerni, mint a többi hét pálya bármelyikéről.

  Esélylatolgatás gyanánt Böhm Sebestyén elmondta, hogy egyéni csúcsokban reménykedik és bízik az éremben. Galyassy Szilárd győzelemre készül az 1500 méteren (a 14 éves fiatalember később a nyíltvízi hosszútávúszásban is érdekelt lesz). A 14 éves Zombori Gábor, aki a serdülő ob-n a tavalyi kilenc után idén hét elsőséget szerzett, Győrben minden számában érmet vár magától, s a 400 méter vegyesen át szeretné törni a 4:20-as határt, ami aranyat is hozhat.

  Czene Attila végül ezekkel a tanácsokkal búcsúzott a fiataloktól: "Innen ebből a kismedencéből, ebből a kis közösségből is kinőhetnek óriások, legyen önbizalmatok! Az olimpiai fesztivál nagy forgatag lesz. Sok kihívással találkozik az ember egy ilyen giga rendezvényen. Érezzétek jól magatokat, még ha az úszó VB árnyékában versenyeztek is és kevesebb fény ér majd benneteket. Élvezzétek a verseny minden percét, a sikert. Megérdemlitek, megdolgoztatok érte!"

  A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának következő állomása a kajakosok meglátogatása lesz. 

   
   
   

  Czene Attila: "Élvezzétek, csak ennyi az egész!"
  2017-07-10 //

  II. Országos Cápa Bajnokság - Miskolc

  2017. július 12-15. között Miskolc rendezi meg a II. Országos Cápa Bajnokságot. A bajnokságon a 10-11 éves lányok és a 11-12 éves fiúk mérik össze tudásukat. Az első nap az előfutamok 9.30-kor kezdődnek, a többi napon 9.00 órakor. A döntők mindennap 16.30 órakor kezdődnek.  Az eseményről a képek a Galériában tekinthetők meg.

  Az eredmények pedig az alábbi linken érhetők el: 

  http://www.swimmingworld.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=354:orszagos-capa-bajnoksag-2017&catid=8

  Rajtlista a kék nyílra kattintva tölthető le.

  2017-07-04 //

  50. Országos Gyermek Bajnokság - Kecskemét

  Július 5 és 8 között Kecskemét ad otthont az 50. országos gyermek bajnokságnak.

  A négynapos versenyen a 12-14 éves korosztály áll rajthoz a kecskeméti fürdőben, ahol összesen 82 egyesület 421 úszója verseng majd.

  Az eredmények az lábbi linken érhetők el:

  http://www.bacsvizkvsc.hu/

  Előzetes rajtlista a kék nyilra kattintva letölthető.

   

  2017-06-28 //

  Emlékeztető a vb jegyigénylésről

  Tisztelt Tagszervezetek, Egyesületek, Versenyzők és leendő Jövő Bajnokai!

  Ismételten szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2017. június 23-án a Tagszervezetek felé megküldtük azt a levelünket, melyben a Magyar Úszó Szövetség kedvezményes árakon kínálja megvásárlásra a jegyeket a világbajnokság úszóversenyeire.

  Reményeim szerint mindenki megkapta korábbi tájékoztató levelünket, azonban az igényelt jegyek száma nem érte el a rendelkezésre álló jegyszámot.

  Kérem a tisztelt Tagszervezeteket, hogy amennyiben nem kapták meg értesítőnket, vagy elkerülte figyelmüket, korábbi felhívásunknak megfelelően azt legkésőbb 2017.07.02-ig pótolni szíveskedjenek.

  Budapest, 2017-06-28.

  Wladár Sándor

  2017-06-27 //

  VI. Országos Delfin Bajnokság - Debrecen

  Június 29 és július 1 között Debrecen városa ad otthont a VI. Országos Delfin Bajnokságnak.

  A 3 napos versenyen a legfiatalabb korosztály (9-10 éves) áll rajthoz.

  A folyamatosan frissülő eredmények az alábbi linken érhetőek el:

  https://drive.google.com/drive/folders/0Bz_2NGdBxtP8MTFzWWxtTFdLdGs

  Az előzetes rajtlista a kék nyilra kattintva letölthető

  2017-06-26 //

  Ifjúsági Európa-Bajnokság - 2017. Netanya

   

  Fiatal tehetségeink  június 29 és július 1 között az Ifjúsági Európa-bajnokságon szerepelnek Netanyában, Izraelben. 
   
  Versenyzőink: Barócsai Petra, Barta Márton, Berecz Blanka, Bonecz Boglárka, Dobos Dorottya, Fábián Fanni, Gyurinovics Fanni, Holló Balázs, Hováth Lili, Ilyés Laura Vanda, Juhász Janka, Kalmár Ákos, Késely Ajna, Kurdi Zsófia, Labán Eszter, Lakatos Dávid, MártobnRichárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Selmeci Levente, Vécsei Réka
   
  A részletes program és rajtlista az alábbi linken érhető el:
  http://www.len.eu/wp-content/uploads/2017/06/EntryList_NETANYA_2017.pdf