HÍREK

  2018-01-15 //

  A budapesti vb döntősei automatikusan EB-csapattagok

  Elfogadta az idei, glasgow-i Európa-bajnokságra vonatkozó válogatási elveket, valamint a válogatott kerettag versenyzőknek és edzőiknek folyósítandó ösztöndíjakról szóló előterjesztést a Magyar Úszó Szövetség elnöksége. Wladár Sándor elnök bejelentette, megfeszített munkával, de a szövetségi új csapata végre határidőre teljesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság által megjelölt feladatokat.

  Az augusztusi, glasgow-i Eb-n automatikusan a csapat tagjai a tavalyi budapesti világbajnokság döntősei, a junior világbajnokság egyéni érmesei, a junior Európa-bajnokság egyéni aranyérmesei – rajtuk kívül pedig minden számban a két legjobb, a szövetségi kapitány által meghatározott szintidőt teljesítő úszó. Sós Csaba a tavalyi vb nyolcadik helyezettjének idejét szabta a csapattagság feltételéül mindazoknak, akik nem tartoznak az iménti felsorolásba.

  Nyíltvízi úszásban hasonló „védettséget” élveznek, akik bármelyik távon az első hatban voltak a balatonfüredi vb-n (három úszó felel meg e kritériumnak: Olasz Anna, Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely). Ezen túlmenően válogató-versenyeken lehet kivívni a részvételt, amihez az európai szövetség kiírása értelmében mindenkinek kötelező legalább egy Európa-kupa-viadalon indulnia – így az első válogató a magyaroknak a szezonnyitó izraeli verseny lesz, majd a medencés hosszútávúszó bajnokság következik, végül a június 16-ai, balatonfüredi Világkupa-viadal zárja a hazai kvalifikációt.

  Az elnökség jóváhagyta az edzőbizottság által összeállított javadalmazási listákat, így a versenyzőknek folyósítandó Gerevich-ösztöndíjak összegét, valamint a Kiemelt Edzői Programban szereplő mesterek, illetve a Gerevich-ösztöndíjban részesülő szakemberek illetményeiről szóló előterjesztést. A KEP-ben egyelőre Shane Tusup szerepel Hosszú Katinka edzőjeként – miután ezzel ellentétes jelzés eddig nem érkezett sem az olimpiai bajnok úszónő, sem klubja részéről.

  A testület idei első ülésén megvitatta az utánpótlás-nevelési programok átalakításáról született javaslatokat is, így 2018 szeptemberétől tovább racionalizálják a Jövő Bajnokai programot. Csökkentik a résztvevő tizenévesek létszámát, ugyanakkor immár korosztályos válogatott keretként kezelik a kiválasztott gyerekeket, akik számára nem csupán időszaki, hanem folyamatos sportorvosi kontrollt kívánnak biztosítani. Tovább javítandó az egyes régiókban folyó képzések színvonalát, a régióvezetők mellett két-két, a szövetség által foglalkoztatott szakmai koordinátor is bekapcsolódik a szakmai munka felügyeletébe. Az ő névsorukat – valamennyien gyakorló edzők – szintén megszavazta az elnökség.

  A grémium jóváhagyta az EMMI által kiírt infratrstukturális pályázatra érkezett, és a szövetségi előkészítő bizottság által jóváhagyott kérelmek listáját. A sportállamtitkárság és a kormányzat jóváhagyását követően 2018-ban országszerte csaknem félmilliárd forint értékben valósulhatnak uszodai felújítások, illetve a létesítmények és a benne használatos felszerelések, helyiségek modernizációja.

  Wladár Sándor elnök ezzel kapcsolatosan jelezte, ezen előterjesztés, valamint a napirendek során rendre teljes egyetértésben megszavazott javaslatok előkészítéséhez rendkívüli erőfeszítéseket kellett tennie a szövetségi adminisztráció felfrissített csapatának, ám végül sikerült teljesíteni az EMMI és a MOB által megszabott határidőket, visszatérve ezzel a MÚSZ korábbi évekről ismert hagyományaihoz.

   

  A budapesti vb döntősei automatikusan EB-csapattagok
  2018-01-12 //

  Év sportolója gála: Katinka és Shane újra győzött, a gyorsváltó második

  Hosszú Katinka lett az év női sportolója, Shane Tusup pedig az év edzője a sportújságírók szavazatai alapján az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. A 4x100-as gyorsváltónk elképesztően szoros versenyben lett második a tenisz Davis-kupa válogatott mögött az egyéni sportágak csapatainak kiírt új kategóriában.

  A 60. alkalommal kiírt szavazás díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán adták át. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka tavaly a budapesti vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult. Hosszú hatodszor bizonyult a legjobbnak, ezzel megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát. Ezúttal is hatalmas fölénnyel lett első: 1086 pontot kapott a szavazatok alapján, míg a második Babos Tímea 480-at.

  Hosszú Katinka a kilencszeres Grand Slam-torna-győztes teniszezőtől, Szeles Mónikától vehette át az elismerést. „Nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni – emelte ki az úszóklasszis. – A világbajnokság itthon életem legszebb pillanata, a pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni.”

  „Úgy gondolom, hogy mindketten elfáradtunk egy picit – mondta a gála után az M4 Sportnak Hosszú Katinka, miután edzőjéről és férjéről, Shane Tusupról kérdezték. – Egy kicsit visszaveszünk. Próbálunk egy kicsit háttérbe vonulni. Ami nem nagyon sikerül manapság.”

  Az edzők és szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Hosszú Katinka edzője, Shane Tusup győzött, aki magyarul elmondott beszédében elnézést kért, amiért – mint mondta – sokakat megbántott a viselkedésével. Leszögezte: elfáradt, kimerült és sokat hibázott.

  A férfiaknál Cseh László a 6., Milák Kristóf pedig a 8. helyen végzett a szavazáson. Itt az atlétáknál remeklő Baji Balázs győzött, aki tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban – ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéren, futószámban dobogóra állhatott a vb-n –, illetve győzni tudott az universiadén.

  Az első ízben szétválasztott csapatkategóriában az egyéni sportok versenye hozta a legkiélezettebb szavazást valamennyi között: a világbajnokságon csodát tévő, férfi gyorsváltóként történelmi bronzérmet szerző 4x100-as férfi gyorsváltónk (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) mindössze 10 ponttal (515-495) szorult a Világcsoportba jutást kiharcoló tenisz Davis-kupa válogatott mögé.

  Valamennyi versenyzőnek és mestereiknek gratulálunk a magyar úszócsalád nevében!

  Év sportolója gála: Katinka és Shane újra győzött, a gyorsváltó második
  2018-01-12 //

  A 2017-es pontverseny első három helyezettje: Eger, BVSC, Kőbánya

  Az Egri Úszó Klub nyerte 2017-ben a pontversenyt, a BVSC-Zugló és a Kőbánya SC előtt.  A 2017-es ob pontverseny összesített állása a kék nyílra kattintva letölthető.

  2018-01-10 //

  Végső búcsú Littomeritzky Máriától

  A Magyar Úszó Szövetség a 90 esztendős korában elhunyt olimpiai bajnok Littomeritzky Máriát saját halottjának tekinti. Úszólegendánktól 2018. január 19-én, a budapesti Farkasréti Temető Makovecz termében, 11:15-kor kezdődő szertartás keretében lehet végső búcsút venni.

  Őrizzük emlékét!

  Végső búcsú Littomeritzky Máriától
  2018-01-04 //

  Versenynaptár 2018-ra

  Elkészült a 2018-as versenynaptár tervezet a Magyar Úszó Szövetséghez eddig berékezett adatok alapján.  Az év folyamán folyamatosan követjük az esetleges változásokat és frissítjük az eseményeket.

   

  A 2018-as versenynaptár és a válogatott keret tagjainak névsora a válogatási elvekkel együtt a kék nyílra kattintva letölthető.

  Versenynaptár 2018-ra
  2017-12-12 //

  Harminckét úszónk 103-szor állhat rajthoz

  Kialakult a végleges utazó csapat: a december 13-án rajtoló koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon 32 úszó vesz részt, akik az előzetes tervek szerint 103-szor állnak rajthoz egyéni számokban. Cseh László a viadal nyitónapján ünnepli majd első felnőtt Eb-érmének 15. évfordulóját, míg Hosszú Katinka 13 évvel ezelőtt szintén egy rövidpályás kontinensbajnokságon állt először dobogón – mindketten 400 vegyesen voltak bronzérmesek. Cseh azóta 71-szer, Hosszú 74-szer volt érmes világversenyeken.

   

  Tíz női és huszonkét férfi versenyző lesz ott a koppenhágai Royal Arénában, akik összesen 103 egyéni rajtot vállaltak be a nevezési lista szerint – ezzel a magyar a harmadik legnagyobb csapat a házigazda dánok (38) és az olaszok (36) mögött. Válogatottunk átlagéletkora 22.3 év; bár a két legeredményesebb junior, Milák Kristóf és Késely Ajna inkább pihen, így is nyolc húsz év alatt úszót válogatott be dr. Sós Csaba szövetségi kapitány.

  A válogatott – egyszersmind az egész Eb mezőnyének – legfiatalabb tagja a 14 éves Nagy Réka, aki a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon nyújtott kiemelkedő teljesítménye jutalmaként tarthat a felnőttekkel (összesen hat érmet – 2-2 aranyat, ezüstöt és bronzot – nyert Győrben).

  A rangidős természetesen – és továbbra is – Cseh László, illetve Takács Krisztián, akik 32 esztendősen is erejük teljében készülnek az újabb rajra. Cseh egy elképesztő rekordot állít majd fel az esemény nyitányán: aznap ünnepli a 15. évfordulóját élete első felnőtt nemzetközi érmének, amelyet 2002. december 13-án szerzett a riesai rövidpályás Európa-bajnokságon, ahol 4:08.96-os idővel bronzérmes lett 400 vegyesen (négy évvel később elsőként úszta a világon négy percen belül a távot). Cseh a másfél évtized alatt 71-szer állt dobogón olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon – a rövidpályás Eb-ken minden idők legeredményesebb versenyzőjének számít 19 arany, 3-3 ezüst- és bronzéremmel; Koppenhágában 100 és 200 pillangón indul, mindkét távon címvédőként.

  A válogatott másik sztárjának, Hosszú Katinkának szintén egy 400 vegyesen szerzett bronz indította el a nemzetközi felnőtt karrierjét: ennek december 12-én lesz 13 éve – akkor a bécsi Stadthalléban rendezett rövidpályás Eb-n lett harmadik (a számot Risztov Éva nyerte). Katinka azóta Cseh Lacin is túltett, ő már 74 dobogós helyezésnél tart a világversenyeken – a rövidpályás Eb-ken eddig 10 aranyat, 4 ezüstöt és 2 bronzot szerzett, a címek többségét Netanyában, ahol 6-1-0-val zárt úgy, hogy a nyitónapon az előfutamokban megdöntötte a 400 vegyes világrekordját. Utóbbi távon visszaszerezheti a csúcsát, amelyet Mireia Belmonte vett el tőle augusztusban, az eindhoveni Világkupán – úgy tűnik, csak az óra lehet Katinka ellenfele, mivel spanyol vetélytársa az utolsó pillanatban visszamondta a koppenhágai részvételt.

  Katinka szokásához híven csupán a rajt előtt kívánja nyilvánosságra hozni, mely számokban indul – annyit árulhatunk el, hogy kilenc távon kérte a nevezését, ami a legtöbb az egész Eb-mezőnyben. E tekintetben egyébként Iron-os csapattársai is követik a példáját, hiszen a férfiaknál Dudás Dániel a tervek szerint 8 (az szintén rekord a koppenhágai férfimezőnyben), Földházi Dávid pedig 5 számban áll rajthoz, ami a legtöbb az urak között (Bernek Péter szintén öt számra van beírva). A lányoknál Gyurinovics Fanni teszteli magát keményen, ő hat rajtot vállalhat – már a váltók mellett, hiszen mindegyik távon lesz csapatunk az előfutamokban.

  A százhalombattai rövidpályás országos bajnokságot követően kihirdetett csapatnévsorhoz képest egyetlen változásról szükséges említést tenni: akkor Verrasztó Dávidot adminisztratív okokból írták be, bár edzőjével korábban nem tervezték a koppenhágai indulást – a Világkupa-szerepléstől tették függővé, hogy utazik-e az Eb-re. Végül a szövetségi kapitánnyal egyetértésben maradt az eredeti terv: a 400 vegyes rövid- és nagypályás Eb-címvédője már a 2018-as viadalokra koncentrál.

  „Dávid számára egyértelműen az volt a cél, hogy Rio után újra megtalálja önmagát, ami sikerült, hiszen a budapesti világbajnokságon ismét fantasztikusan versenyzett – szögezte le Sós Csaba. – Viszont ő is közelebb van a harminchoz, és másokkal ellentétben nem az olimpia után pihent hosszabban – hiszen indult és érmet is szerzett a windsori rövidpályás vébén –, hanem a nyári világbajnokságot követően. Belevetette magát az üzletbe is, kávézót nyitott Evelynnel, nyilván már készülnie kell a civil életre is. Összességében a sportág érdeke, hogy ne zsigereljük ki, és akkor még több szép nyara lehet Dávidnak a medencében.”

  Így is lesz, aki átveheti a stafétát 400 vegyesen: a 400 gyorson címvédő Bernek Péter százhalombattai idejével utcahosszal vezeti az európai ranglistát. Rajta kívül a férfiaknál Kozma Dominik érkezik európai elsőként Koppenhágába (200 gyors), míg Hosszú Katinka nem kevesebb, mint hat számban áll az élen (50-100-200 hát, 200 pillangó, 100-200 vegyes).

  Két éve, az izraeli Netanyában a magyar csapat első helyen végzett az éremtáblázaton 11 arany, 3 ezüst és 1 bronzéremmel. Hosszú Katinka 6 (50-100-200 hát, 100-200-400 vegyes), Cseh László 3 (100-200 pillangó, 200 vegyes), Bernek Péter 1 (400 gyors), Verrasztó Dávid 1 (400 vegyes) Eb-címet szerzett. Hosszúnak volt még egy ezüstje (400 gyors), akárcsak Kapás Boglárkának (800 gyors) és Gyurta Dánielnek (200 mell) – a bronzot Kapás csípte el 400 gyorson.

  A rövidpályás Európa-bajnokságon egyébként minden eddiginél nagyobb pénzdíjat kínál a kontinentális szövetség (LEN): 220 ezer euró az alap, amelyet a 12-12 legjobb eredményt elérő férfi és női versenyző között osztanak fel – a FINA-pontok alapján mindenkinek a legjobb idejét veszik számításba, az első 20 ezer eurót kap (18-at a második, 16-ot a harmadik, és így tovább). Továbbá, a verseny történetében először az egyéni világrekordokért 10 ezer, az Európa-csúcsokért 5 ezer eurós bónusz jár.

  A magyar csapat

  Nők

  Bordás Beatrix (25 éves) – 50m gyors, 50m pillangó, 100m pillangó

  Burián Kata (22) – 50m hát, 100m hát, 200m hát

  Gyurinovics Fanni (16) – 50m gyors, 100m gyors, 200m gyors, 50m mell, 100m vegyes

  Hosszú Katinka (28) – számok a rajt előtt

  Jakabos Zsuzsanna (28) – 50m gyors, 100m gyors, 50m mell, 100m vegyes

  Kapás Boglárka (24) – 400m gyors, 800m gyors, 200m pillangó, 400m vegyes

  Nagy Réka (14) – 400m gyors, 800m gyors, 200m vegyes, 400m vegyes

  Sebestyén Dalma (20) – 50m mell, 100m mell, 200m mell

  Szilágyi Liliána (21) – 50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó

  Verrasztó Evelyn (28) – 50m gyors, 100m gyors, 100m vegyes, 200m vegyes

  Férfiak

  Barta Márton (18) – 200m hát, 200m mell, 100m vegyes

  Bernek Péter (25) – 200m gyors, 400m gyors, 200m hát, 200m vegyes, 400m vegyes

  Biczó Bence (24) – 50m pillangó, 200m pillangó

  Cseh László (32) – 50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó

  Dudás Dániel (23) – 100m gyors, 200m gyors, 50m hát, 50m mell, 100m mell, 100m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes

  Földházi Dávid (22) – 50m hát, 100m hát, 200m hát, 100m vegyes, 200m vegyes

  Grátz Benjámin (21) – 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes

  Gyárfás Bence (24) – 50m gyors, 50m pillangó

  Gyurta Gergely (26) – 400m gyors, 1500m gyors, 400m vegyes

  Holló Balázs (18) – 400m gyors, 400m vegyes

  Horváth Dávid (21) – 50m mell, 100m mell, 200m mell

  Kalmár Ákos (17) – 400m gyors, 1500m gyors, 50m pillangó

  Kenderesi Tamás (21) – 100m pillangó, 200m pillangó

  Kozma Dominik (26) – 100m gyors, 200m gyors

  Lakatos Dávid (18) – 1500m gyors

  Lobanovszkij Maxim (21) – 50m gyors, 100m gyors

  Németh Nándor (18) – 100m gyors, 200m gyors

  Szentes Bence (21) – 50m hát, 100m hát

  Szöllősi Martin (19) – 50m mell, 100m mell

  Takács Krisztián (32) – 50m gyors

  Tekauer Márk (19) – 100m hát, 100m pillangó, 200m pillangó

  Telegdy Ádám (22) – 100m hát, 200m hát

  Váltók

  Nők: 4x50m gyors, 4x50m vegyes

  Férfiak: 4x50m gyors, 4x50m vegyes

  Mixed: 4x50m gyors, 4x50m vegyes

   

  A kék nyílra kattintva letölthető a magyar csapat részletes EB programja naponkénti bontásban.

  Harminckét úszónk 103-szor állhat rajthoz
  2017-12-10 //

  Első helyen zárta a magyar úszócsapat a CECJM-et!

  Bearanyozták a bronzvasárnapot úszóink, hiszen a 3 napos tornán, az első naptól kezdve a mieink vezették az összetett pontversenyt, majd meg is nyerték a lengyelek és a házigazda románok előtt, így az a parádés sorozat sem szakadt meg, hogy a magyarokon kívül nem nyert még összetettben más ország a régióból CECJM-en, azaz a közép-európai országok junior válogatott találkozóján. És nem is akármilyen győzelem volt ez, hiszen az utolsó nap 10 érmet szereztek, összesen pedig így 41 éremnél álltak meg a fiatalok.

  A zárónapon délelőtt álltak rajthoz a versenyzők. Hatházi Dóra a tegnapi 100 pille elsőség után a 200 pillét is egy arannyal húzta be (02:12:84), ugyanitt Gál Kincső bronzérmet szerzett (02:19:84), 200 gyorson viszont egy ezüstéremmel gyarapította a gyűjteményét (02:05:10). Ugrai Panna ma 200 vegyesen utasította maga mögé a mezőnyt (02:22:06). A fiúknál Zombori Gábor folytatta eddigi parádés szereplését, így két számban is diadalmaskodott ma, először 200 gyorson gyűjtött be egy aranyat (1:53:79), majd 200 vegyesen végzett az élen (02:06:87), ugyanitt Bukovics Milán a dobogó második fokára állhatott (02:08:10), még 200 pillén Imre Milán lett ezüstérmes (02:04:03).
  A váltóink az elmúlt 2 napban kibérelték a dobogó első és második fokát, és ma sem volt ez másképp, hiszen a 4x100-as női gyorsváltónk (Szimcsák, Muzsnay, Gál, Hatházi) arannyal (03:56:14), a 4x100-as férfi gyorsváltónk (Mándli, Mátrai, Galyassy, Pap) pedig ezüsttel (03:30:52) búcsúzott a versenytől 
  Szép volt fiúk-lányok!

  Első helyen zárta a magyar úszócsapat a CECJM-et!
  2017-12-09 //

  21 érem és összetett elsőség a juniorok versenyén Romániában

  A tegnapi 10 érem után ma 21-nél álltak meg úszóink a közép-európai országok junior találkozóján Romániában. Így az első nap után a második napon is a magyar csapat áll a ponttáblázat élén.

  Az éremtermelés már délelőtt megkezdődött, mivel 400 gyorson Fábián Milán nyitott egy arannyal (04:02:48), majd Galyassy Szilárd szerzett még egy ezüstöt (04:06:92) ezen a távon. 100 mellen Bőhm Sebestyén a dobogó legfelső (01:02:94), még Pertich Zsombor a második fokára (01:06:18) állhatott. 100 pillén Bukovics Milán a harmadik helyen végzett (00:56:59). A lányok közül 400 gyorson Gál Kincső győzött (04:25:82), még Mihályvári-Farkas Viktória harmadik lett (04:30:16) ebben a számban. 100 mellen Barta Hanna a harmadik leggyorsabb volt (01:14:23), 100 pillén viszont Hatházi Dóra nem talált legyőzőre és az első helyen ért célba (01:01:58), ugyanitt Szimcsák Mira a harmadik lett (01:03:88).
  De nem csak az egyéni számokban volt éremeső, hanem a váltók is ott folytatták, ahol tegnap abbahagyták, így a női 4x200-as gyorsváltónk: Muzsnay, Gál, Szimcsák, Hatházi összeállításban arannyal (08:32:41) még a férfi 4x200-as gyorsváltónk: Mándli, Zombori, Mátrai, Fábián összeállításban ezüsttel (07:42:57) zárta a délelőttöt.
  Délután Muzsnay Zsófia folytatta az éremgyűjtést, bronzérmes lett 50 gyorson, majd 100 háton Ugrai Panna végzett az első helyen (01:05:32). 200 mellen Dohányos Annamária bronzérmet szerzett (02:40:17), még a leghosszabb női számban, a 800 gyorson Mihályvári-Farkas Viktória diadalmaskodott (09:00:64). A fiúknál Bőhm Sebsestyén első (02:17:62), Pertich Zsombor harmadik lett (02:24:42) 200 mellen, még Zombori Gábor 100 háton győzött (00:56:81). 1500 gyorson pedig két versenyzőnk is felfért a dobogóra Galyassy Szilárd második (16:07:50), még Tabi Zoltán harmadik helyen (16:07:66) ért célba.
  Holnap jön a zárónap - hajrá! 

  21 érem és összetett elsőség a juniorok versenyén Romániában
  2017-12-08 //

  10 éremmel kezdtek úszóink a közép-európai országok junior találkozóján

  December 8 és 10 között Románia ad otthont a közép-európai országok junior találkozójának (Central European Countries Junior Meeting), melyen hagyományosan legalább 8 régiós ország utánpótlás úszóválogatottja versenyez egymással.

  Az első napon a magyar csapat már meg is kezdte az éremgyűjtögetést. 200 háton Ugrai Panna az első (02:18.35), még Gyenei Anna a második helynek örülhetett (02:18.83). Mihályvári-Farkas Viktória másodikként ért célba 400 vegyesen (05:01.41), 100 gyorson Muzsnay Zsófia ezüst (00:58.73), Szimcsák Mira pedig bronzérmes lett (00:58.78).
  A fiúk sem maradtak adósok a jó eredményekkel, hiszen 200 háton Zombori Gábor a dobogó legfelső fokára állhatott (02:04.99), még 400 vegyesen egy ezüstöt gyűjtött be (04:31.23) Bukovics Milán előtt, aki harmadikként ért célba ezen a távon (04:31.33). Az első nap végére a 8 egyéni érem mellé jött két csapat arany is, hiszen a 4x100-as férfi vegyes váltónk (Zombori, Bőhm, Lakner, Mátrai) és a 4x100-as női vegyes váltónk (Ugrai, Barta, Hatházi, Muzsnay) is első helyen végzett.

   

  10 éremmel kezdtek úszóink a közép-európai országok junior találkozóján
  2017-12-03 //

  32 fős csapat Koppenhágára

  A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szombati, százhalombattai ülésén elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, melynek értelmében 32 fős válogatott vesz részt a decemberi, koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon. Huszonkettő férfi és tíz női versenyző alkotja a csapatot.

   

  A két, leginkább túlterhelt, a nyarat gyakorlatilag végigversenyző juniorklasszis, a 17 éves Milák Kristóf és a 16 esztendős Késely Ajna pihenőt kapott, illetve szintén hiányozni fog a medencéből Verrasztó Dávid és Gyurta Dániel – mindenki más rajthoz áll a tervek szerint december 13. és 17. között.

  „A szintidő teljesítésén túl fontos szempont volt, hogy több olyan fiatal is tapasztalatot szerezhessen nemzetközi felnőtt versenyen, aki most nő ki a juniorkorból, de előtte még több nagy klasszis áll, de mivel ők jelentik a magyar úszósport jövőjét, megadjuk nekik az indulás lehetőségét – mondta Sós Csaba szövetségi kapitány. – Milák Kristóffal külön beszéltem, jól úszott most az ob-n, de látszik rajta, hogy tényleg nagyon kivan, iszonyú sokat versenyzett a nyáron, jövőre akad fontos esemény bőven, sokkal jobban járunk, ha pihen – és ugyanez igaz Késely Ajnára is.”

  A legtöbb versenyzőt a győri klub adja, hetet, az Eger öt, a BVSC négy úszóval képviselteti magát. Két éve, Netanyában Magyarország az élen végzett az éremtáblázaton 11 arany-, 3 ezüst- és egy bronzéremmel, míg két évvel korábban, 2013-ban, Herningben második volt a csapat (5-3-2).

  A MÚSZ elnökségi ülésén emellett döntöttek a jövő évi válogatott keretekről, elfogadták az edzőtáborok és nemzetközi versenyek átalakított támogatási rendszerét. A grémium egyhangúlag megszavazta, hogy visszaállítsák a korábbi struktúrát a válogatottak irányításánál, ennek értelmében Sós Csaba a felnőtt medencés csapatért felel, míg ismét Petrov Iván lett az utánpótlás-kapitány, Gellért Gábor pedig újfent a nyíltvízi szakág vezetőjeként dolgozik.

  Az Eb-csapat

  Férfiak

  Barta Márton (Szombathely), Bernek Péter (BVSC), Biczó Bence (FTC), Cseh László (Eger), Dudás Dániel (Iron), Földházi Dávid (Iron), Grátz Benjámin (Százhalombatta), Gyárfás Bence (Győr), Gyurta Gergely (UTE), Holló Balázs (Eger), Horváth Dávid (Kőbánya), Kalmár Ákos (Baja), Kenderesi Tamás (Pécs), Kozma Dominik (BVSC), Lakatos Dávid (Eger), Lobanovszkij Maxim (Győr), Németh Nándor (Eger), Szentes Bence (Győr), Szöllősi Martin (Dunaferr), Takács Krisztián (Győr), Tekauer Márk (DMTK), Telegdy Ádám (Kőbánya), 

  Nők

  Bordás Beatrix (Hullám 91), Burián Kata (Eger), Gyurinovics Fanni (Győr), Hosszú Katinka (Iron), Jakabos Zsuzsanna (Győr), Kapás Boglárka (UTE), Nagy Réka (BVSC), Sebestyén Dalma (Győr), Szilágyi Liliána (BHSE), Verrasztó Evelyn (BVSC)

  32 fős csapat Koppenhágára