Hírek

  2017-04-20 //

  Cseh: tíz perc alatt két arany; Hosszú máris világelső

  Helyreállt a világ rendje a debreceni országos bajnokságon: Cseh László tíz percen belül két egyéni aranyérmet szerzett (majd még egyet váltóban), míg Hosszú Katinka megnyerte a 200 vegyest, sőt, máris a világranglista élére úszott. A nap bravúrja Késely Ajnáé, aki 400 gyorson legyőzte Hosszút és Kapás Boglárkát is.

  Cseh László hamar a feledés homályába borította a nyitónap kétszáz pillangós negyedik helyét: tíz percen belül megnyerte az ötven pillangót, majd a kétszáz vegyest, mindkettőt magabiztos úszással. Edzője, Plagányi Zsolt megjegyezte: szerdán sem volt baj, egyszerűen tudomásul kell venni, időigényes, hogy háromhónapos leállás után egy 31 éves testet csúcsterhelésre alkalmas állapotba hozzanak, de most újra megvan az alap, amire építkezni lehet, ráadásul Laci lelkileg is igen stabil.

   

  Az első nap ötből egyetlen számban sem nyerő Hosszú Katinka is egyértelműen jelezte: felesleges rángatni a vészharang kötelét, a háromszoros olimpiai bajnok a fő vadászterületének számító 200 vegyesen simán győzött, ráadásul időeredménye (2:09.36) máris az első helyre katapultálta a világranglistán. Edző-férje, Shane Tusup utóbb úgy értékelt, hogy az elsőséget sohasem lehet megunni, mindig az a céljuk, hogy jobbak és jobbak legyenek, ugyanakkor jelenleg a munka dominál. A bajnokságon is azért indultak, mert Katinka számára érzelmileg fontos, hogy részt vegyen az ob-n, az eredmények ugyanis a jelenlegi fázisban nem lehetnek igazán jók: még csupán ezután indul a versenydömping. Ami a lényeg: Shane úgy látja, a vébére természetesen rendben lesz Katinka.

   

  Aki 400 gyorson – egy 50 pillangóval (4. hely) és a 200 vegyessel az izmaiban – is keményen küzdött, de a fiatalság ezúttal nagyon dominált, Késely Ajna mind őt, mind a szokatlanul lassan kezdő, és emiatt már hasztalan hajrázó Európa-bajnokot, Kapás Boglárkát is megelőzte. A Kőbánya ifjú tündérkéje igazán mesésen szerepel Debrecenben, az első nap lefoglalta a helyét a vb-csapatban 1500 gyorson, most pedig óriási egyéni csúccsal élete első nagypályás felnőtt egyéni aranyérmét szerezte az ob-ken (ideje egyszersmind 6. a világranglistán).

   

  Az ifjú Molnár Flórának is jól megy, az 50 gyors után az 50 pillangót is megnyerte a zalai vízivillám, a férfiaknál pedig Bernek Péter gyűjtött egy másfajta duplát: ő a 200 hát után 400 gyorson bizonyult csütörtökön a legjobbnak.

   

  A gyorsváltókban a vidéki fellegvárak vitték a prímet: a férfiaknál az egriek győztek (jellemző, hogy az utolsó hosszon Cseh Lászlónál csak a sprinterspecialista Kozma Dominik volt gyorsabb, egyébként a „veterán” legyorsulta a többi ifjút), míg a hölgyeknél a győri kvartett megvédte címét.

   

  A 2. nap bajnokai

   

  Férfiak

  400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:49.60

  50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.94

  200m vegyes: Cseh László (Eger) 1:59.43

  4x100m gyorsváltó: Eger 3:21.85

  (Németh Nándor, Holló Balázs, Lakatos Dávid, Cseh László)

   

  Nők

  400m vegyes: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:06.64

  50m pillangó: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű) 26.71

  200m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 2:09.38

  4x100m gyorsváltó: Győr 3:48.96

  (Gyertyánffy Sára, Dobos Dorottya, Kovács Réka, Jakabos Zsuzsanna)

  Cseh: tíz perc alatt két arany; Hosszú máris világelső